Prikaži potpunu verziju : Revealing The Power of DirectX 11
ukimafija
31.1.2009, 19:48
http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3507
Objasnjenje sta donosi novi DX 11 koji dolazi sa novim Windows 7 operativnom sistemom koji je sad u beta fazi, a trebalo bi da moze da radi i na Visti, XP ga naravno nece podrzavati kao ni DX 10.
DX11 podrzava multithreading tako da je to dobra vest koji bude kupovao Quadove i uopste Core i7 derivate jer ce igra znati da cene vise jezgara, a uz GPU akceleraciju koja dolazi uz Win 7 Cekaju nas sjajne stvari.
DX11 graficke karte inace treba da dodju negde u trecem/cetvrtom kvartalu ove godine....
Procitajte, clanak je zanimljiv :icon_stud:cool:
Moram jedan citat koji mi je onako stavio podli smeshak na lice:
Along with the pipeline changes, we see a whole host of new tweaks and adjustments. DirectX 11 is actually a strict superset of DirectX 10.1, meaning that all of those features are completely encapsulated in and unchanged by DirectX 11. This simple fact means that all DX11 hardware will include the changes required to be DX 10.1 compliant (which only AMD can claim at the moment).
Da ochekujemo da ce nVidia ipak ubaciti DX10.1 podrshku u preimenovanim serijama u GTX1XX ? Sad je pitanje koliko ce performansi izgubiti DirectX10.1 kartice ako budu radile pod DirectX 11, tj ako uopshte budu potpuno kompatibilne ?
ukimafija
31.1.2009, 20:05
Da ochekujemo da ce nVidia ipak ubaciti DX10.1 podrshku u preimenovanim serijama u GTX1XX ?
Ipak NE, kome treba kad izadje novi Windows 7 nek kupi posle i novu DX 11 grafu ako hoce da uziva u fullu...
Ipak NE, kome treba kad izadje novi Windows 7 nek kupi posle i novu DX 11 grafu ako hoce da uziva u fullu...
Dok se pojave igre koje izvlache max iz DX11, DX10 grafichke ce da budu zastarele i spore :p
Koliko sam ja razumeo članak, procesori će pre da zastare.
Koliko sam ja razumeo, DirectX 11 ce optimizovati multithreading i u DirectX 10 aplikacijama, shto je sjajno, ali DirectX 10 kartice iako je u njih implementiran Tesselator nece moci da koriste DirectX 11 jer nisu implementirani Hull Shaderi i Domain Shaderi... tako da bi pre trebalo kartice da izadju iz upotrebe jer svejedno quad vs dual nece biti 200% performansi, i dalje ce na jakim dualima biti vishe nego igrivo. Ali prvo da chujemo shta ce na to reci nVidia i ATi kada se malo vishe pozabave DX11 temom...
Ma ni DX10 nije zaziveo sta ce nam onda DX11 ... mozda ako DX10 budu dobro radile na DX11 hardveru e onda ima vajde ali DX10 se lose proslavio.
Od te priče da nećeš moći sa npr. hd4870x2 ili gtx295 nema ništa, to se uvek pri smeni dx endžina pominje i nikad se ne dogodi. Veća je verovatnoća da će za igranje određene igre trebati neki osmojezgarni procesor, jer je akcenat stavljen na multi cpu iskorišćenost.
MickeyThug
31.1.2009, 21:21
Windows Vista SP2, koji izlazi pre Windows 7, ce sa sobom doneti i DX11, tako bar pise na Wikipediji. Izasao je SP2 beta, ali se ne zna tacan datum, zna se samo da ce izaci pre Win7.
Ja mislim da bi MS trebao da stavi DX pod GPL licencu. To bi bio spas za igrache (jer bi bio portovan na sve moguce sisteme), game developere i spas za PC kao igrachku platformu uopshte, ali M$ je to...:(
Ne sekiraj se Ati izbacuje HD5xxx seriju, verujem da i Nvidia neće zaostati. Bitno je samo da se vrti kinta.
Ne sekiraj se Ati izbacuje HD5xxx seriju, verujem da i Nvidia neće zaostati. Bitno je samo da se vrti kinta.
Pitanje je dokle. Konzole su se razmahale. Mnogo njih odustaje od PC developing-a (Carmack bites the dust :)), tako da me ne bi iznenadilo da neki XBox 590 ili Sony 5 sahrani PC kao igrachku platformu.
A to bi sahranilo i MS, jer 85% ljudi prrvenstveno koristi windows zbog igara.
M.Silenus
31.1.2009, 22:37
Pitanje je dokle. Konzole su se razmahale. Mnogo njih odustaje od PC developing-a (Carmack bites the dust :)), tako da me ne bi iznenadilo da neki XBox 590 ili Sony 5 sahrani PC kao igrachku platformu.
A to bi sahranilo i MS, jer 85% ljudi prrvenstveno koristi windows zbog igara.
Nažalost, sa ovim mogu samo da se složim, naročito ako se pogleda broj prigovora koji proizvođači igara imaju na PC platformu (mada je dobar broj izjava čista glupost - naročito one koje tvrde da se ne isplati razvijati za PC zbog piraterije... što je problem koji, kobajagi, ne postoji na konzolama).
A i sve se češće vide igre koje sa konzola dolaze na PC sa neviđenom količinom bagova kojih nije bilo na konzolama. Imam osećaj da se portovi rade malo preko ...
id je odlučio da je vreme da počne da razvija game authoring sistem nalik na onaj koji već neko vreme u ponudi ima Epic (odavno sam prestao o UnrealEngine-u da razmišljam kao o game engine-u). Sada su u trendu sistemi koji omogućavaju da napišete jedan kod koji se kompajlira i radi bez problema na više platformi.
Partybreaker
20.3.2009, 17:03
DirectX 11 hardware comes in Q4 09 (http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12729&Itemid=34)
http://www.fudzilla.com/images/stories/Logos/directx10_logo_small.jpg
From Nvidia and ATI
Industry sources have told us that both Nvidia and ATI are planning to launch their DirectX 11 cards before the end of the year. Windows 7 will bring the new DirectX 11 to market, and manufactures hope that Windows 7 will boost falling PC and notebook sales.
Both companies are working hard to finish their DirectX 11 parts, but it might take some time before we see the first DirectX 11 game on the market. This is likely to happen at some point in 2010.
We don’t know who will be the first one and who will end up being faster, but some info indicates that both chips will end up being 40nm, however this is something that we cannot confirm at this point. The future is, let's hope, bright, and it brings a lot of frames per second.
:rofl:
svetla budućnost i veliki fps :rofl:
- pa zar oni misle da smo zaboravili prve dx10 kartice i kakve su performanse imale, ali dobro u Okt. znači možemo očekivati ati 5xxx seriju kartica i nvidia 3xx koje će biti (po meni) jednako uspešne kao i 2xxx i 8xxx:kreza:, a tek ovo za igre je presmešno pa one još nisu dobro optimizovane za dx10 a kakav će horor od rada u dx11 nastati ne mogu ni da zamislim
- znači verovatno ćemo morati da sačekamo sredinu 2010. i pojavu 6xxx odn. 4xx generacije vga za pristojne performanse...
DX10 je bio revoljucija.Sa njim je uvedena Unified Shader Archutecture i slomljena je unazadna kompatibilnost. DX11 je samo evolucija. Optimizacija i nadogradnja, a kompatibilnost ostaje. Tako da ja ocekujem sjajne performanse od DX11
ukimafija
20.3.2009, 23:30
DX11 je samo neki "superset" DX10 instrukcija koliko se secam, tako da sumnjam da ce to podici zahtevnost na neki mnogo veci nivo koji ce biti tezak da se isprati, a zna se vec da ce nove grafe iz oba tabora koje budu podrzavale dx11 biti u 40nm sto znaci dosta vise SP-a a zna se vec da ce biti gddr5 na 5 ili vise ghz...Sa takvim kartama, nema sanse da dx11 predstavlja neki krupan zalogaj, a kad ce se pojaviti dx11 igre to vec zavisi od programera...
White Ripper
21.3.2009, 16:19
Iskreno,ne vjerujem da ce DX 11 napraviti veliki pomak!Ja ipak mislim da je 11 samo namjenjen zrtvama marketinga;)
Ja mislim da DX10 nije zaziveo jer nije ni Vista, a ako W7 odradi svoj posao dobro kao OS, pregazi XP, za DX11 nema brige.
Iskreno,ne vjerujem da ce DX 11 napraviti veliki pomak!Ja ipak mislim da je 11 samo namjenjen zrtvama marketinga;)
ja bas mislim da je dx10 bio marketinski potez i da su ga izbacili prerano...
dx11 ce valjda biti ono sto je dx10 trebalo da bude...
Ja mislim da DX10 nije zaziveo jer nije ni Vista, a ako W7 odradi svoj posao dobro kao OS, pregazi XP, za DX11 nema brige.
Slazhem se ovde. Ko se jednom opeche... da Windows 7 pregazi XP je logichki sled dogadjaja, ako se malo bolje razmisli:
Win 98 -> Win Me -> Win XP
Win XP -> Win Vista -> Win 7
Microsoft podseca na onaj snimak sa majmunom i zmijom ispod kamena: Majmun podigne kamen pod kojim je zmija, i od straha se onesvesti, i kada se osvesti opet podigne kamen, i opet se onesvesti, i tako u krug... Windows 2000 sa razlogom nije spominjan, jer je koliko se ja secam Microsoft i rekao da nije namenjen gamingu, a ovde prichamo o DirectX-u chija je glavna svrha upravo to.
Ja cu se sloziti sa ovom konstatacijom. Ljudi nisu prelazili na Vistu i to je razlog sto dx10 nije zaziveo tamo gde je najvise i trebao U igrama.
Kako stvari stoje sa Win7 , beta naravno, probao sam par dx10 igara i rade bolje nego na Visti bas zato sto je sredjeniji OS!!!!
Eh sad koliko para toliko i muzike, verovatno ce dx11 karte zaziveti tek 2010 god:ciao:
Predrag Stankovic
23.3.2009, 17:00
Pa sachekacemo! bolje se strpeti i uzeti pravu stvar i uzivati kad dodje vreme
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.