PDA

Prikaži potpunu verziju : zanimljiv problem kod paljenja racunara


sasha vukelic
28.3.2006, 22:26
prijatelj mi ima takav problem da, kada pali kompjuter, prvo mora da pritisne dugme za paljenje (i tada pocne da se vrte kuleri i disk i sl. no ne pojavljuje se nista na ekranu) i tek kada pritisne reset na kucistu, tada se kompjuter bootuje normalno!

cudan problem, desava se svaki put (probao sam vise puta)!

firefly
28.3.2006, 22:39
'oce to ako je OC racuunar.

bojongo
28.3.2006, 23:27
A bas tim redosledom: power dugme - nista na ekranu - reset dugme - pocinje bootovanje ?
A da nije skoro vadio plocu ili nesto cackao po konektorima koji povezuju plocu i prednja dugmad ? Sta je radjeno, pa se pojavio taj problem ?

sasha vukelic
29.3.2006, 2:20
taj covjek nema pojma o kompjuterima
nije overclockovan niti je ikada otvarao kuciste

sasha vukelic
29.3.2006, 2:21
A bas tim redosledom: power dugme - nista na ekranu - reset dugme - pocinje bootovanje ?
A da nije skoro vadio plocu ili nesto cackao po konektorima koji povezuju plocu i prednja dugmad ? Sta je radjeno, pa se pojavio taj problem ?

da, bas tim redoslijedom
nije nista radjeno, jednostavno se pojavio problem sam od sebe... bar tako kaze cova

Merjadok
29.3.2006, 13:57
Napajanje.

zvucnjak
29.3.2006, 14:29
Ne mora da ga otvara... Ja sam vidjao slucajeve da u radnjama prodaju vec overklokovane procesore ("kao" nove)... :n-cc2:

Staronsky
29.3.2006, 17:56
Trebalo bi da stavis konfiguraciju koju ima (ovde na uvid)jer mozda ima problem sa nekom komponentom koja je jos kod nekog pravila slican problem!Pokusaj da resetujes BIOS kako bi sve vratio na default pa vidi onda kako se ponasa!Ovakav problem je bio kod mog drugara samo u slucaju kada resetuje kompjuter(sve radi,ali nista na ekranu)!Tek posle restarta na dugme kompjuter se normalno pokretao!Za informaciju u pitanju je bio kondenzator na ploci!

bojongo
29.3.2006, 21:21
Moguce da je BIOS pobrljavio osnovne funkcije paljenje/resetovanje. Uradi Clear CMOS, pa da vidimo dalje.

goldie
22.3.2007, 0:29
A bas tim redosledom: power dugme - nista na ekranu - reset dugme - pocinje bootovanje ?


I meni isto ovako. :( Uradila sam i clear CMOS na ploci, i ceprkala po biosu i nista ne pomaze. :mad: Jel neko resio problem i kako?

Rocker
22.3.2007, 0:42
I meni isto ovako. :( Uradila sam i clear CMOS na ploci, i ceprkala po biosu i nista ne pomaze. :mad: Jel neko resio problem i kako?

Moguće je da su elektroliti zaduženi za napajanje procesora popustili (tj. izgubili svoju originalnu kapacitivnost) a moguće je da je isti problem u samom napajanju, pa im treba malo vremena "da se zagreju". Pogledaj da li su kondenzatori oko podnožja procesora malo naduti, mada na oko mogu da izgledaju normalno. Poseta servisu će otkloniti svaku dilemu. Kako god, to nije težak i skup kvar. ;)

goldie
22.3.2007, 0:54
Ta nesto cu morati da uradim, ovako nema smisla. :paranoia:

Rocker
22.3.2007, 0:59
Ta nesto cu morati da uradim, ovako nema smisla. :paranoia:
Pa ako komp radi normalno posle paljenja, ne moraš ništa da preduzimaš (još uvek), ali je poželjno da ti to neko stručniji pogleda. :dedica:

goldie
22.3.2007, 1:03
Pa ako komp radi normalno posle paljenja, ne moraš ništa da preduzimaš (još uvek), ali je poželjno da ti to neko stručniji pogleda. :dedica:


Komp radi skroz normalno posle paljenja, ali se gasi cudno. Nije mi to na ovom kompu, nego na drugom na kojem je XP sa SP2. Sveza instalacija. Menjala sam hard disk na tom kompu. A gasi se jako brzo, tacnije kad pritisnem shut down malte ne se spuca windows. Ne gasi ga onako lepo polako. :confused:

Rocker
22.3.2007, 1:20
A jel' koristiš neki od popularnih "tweak" programa koji nešto budže po Win-u? Ja znam za programčić koji se zove Shutdown Booster koji gotovo momentalno ugasi komp kad ga pokreneš? Jesi se igrala sa nečim sličnim možda?

goldie
22.3.2007, 3:31
nop

ne koristim. :)

Rocker
22.3.2007, 3:43
Sve mi se čini da je problem u napajanju onda. Kao da power OK signal nije kako treba. To objašnjava i nepravilno uključivanje i nepravilno isključivanje. Možda bi ipak mogla da odneseš komp u servis da ti provere napajanje. Ako i naponi nisu OK, moglo bi još nešto da se pokvari. :a_whistli

Nicolas
22.3.2007, 7:28
Napajanje provereno, imam ja jednog drugara sa istim slucajem, menjali smo napajanje i problem nestaje.

goldie
22.3.2007, 15:38
E dobro. Hvala vam obojici. :)

goldie
5.4.2007, 18:38
Sto se tice ovog problema, problem je nestao. :D Naime, prikljucivala sam dvd rezac na tom kompu, pa sam bila iskljucila i hard i ram sam vadila i onda sam samo sve vratila i problem je bio resen. :icon_scra Znaci da se nesto ploca istripovala ili da mozda ram nije bio najbolje uguran ili... ko zna. Uglavnom nisam menjala napajanje a problem je resen. :)

<Rio_da>
5.4.2007, 22:47
Evo mog frankenstajna: imam:
2 opticka uredjaja, 2 HDD-a, modem, lan, tv kartu i neko krsh napajanje(JNC).... e sad komp ponekad nece da se upali pa moram da isklj/uklj kabl od napajanja da bi probao opet... stavljao sam novo napajanje i sa njim sam jedva i jednom upalio pa sam vratio ovo staro napajanje koje je staro evo vec tri ipo godine i moze se reci da "radi"... kad nakacim kabl za TV(tv-out->TV) komp nece da se upali! I to me nervira... jednom sam nosio u neki servis i oni mi uzeli 600kinti nizasta i rekli da je sve u redu(u servise vise ne idem)... mislim da je uzrok ovog mog kvara/problema sto sam jednom sa drugom pokusavao da komp upalim neposredno po dolasku struje(bile su neke restrikcije) pa valjda nije struja bila kako treba ili tako nesto, pa komp nije mogao da se upali.... ja stisnem dugme, on zavrti, zuji i sve to ali slike nema i tako stoji.... i tako sam pokusavao da ga upalim 5 puta i mislim da sam ga tako da izvinete *****.... sto sam ovo napisao ne znam ali mozda ce nekom da koristi :kreza:

Freško
5.4.2007, 23:58
Otvori kućiše i pogledaj da li slučajno nije neki kondenzator "procurio" , (kondenzator može takođe i da se naduje , to takođe znači da je oštećen) . Kada se takve stvari dešavaju kondenzatorima oni gube na svojoj kapacitivnosti , i zbog toga može dolaziti do takvih stvari kao što su ne paljenje iz prve ili restart pri radu. Takođe ne bi bilo loše da napišeš dali imaš problema pri radu (resetovanje, "zamržavanje") računara.

freestyler
6.4.2007, 11:45
Moj prvi post i pozdrav svima koliko vas ima...

prvo, otvori komp. i svaku komponentu skinuti, ocistiti od prasine, ocistiti kontakte, isto uraditi i na maticnoj ploci, znaci ocistiti kontakte. Sve kablove pregledati i po potrebi zameniti, recimo IDE kablovi. Bolna stavka je napajanje, jer je vrlo moguce da je oslabilo duzim koriscenjem, a nista manji uticaj nema i nasa elektrodistribucija. Ako se na to doda da je najverovatnije neko "kinesko" napajanje bilo bi vise nego pozeljno castiti racunar novim bar nesto kvalitetnijim napajanjem. Imaj u vidu da je napajanje srce sistema!!! Naravno podrazumeva se da si na maticnoj ploci proverio vizuelno kondezatore.
Uradio clear cmos na ploci i po proveri na sajtu proizvodjaca da li postoji nova verzija BIOS-a kao i sta ta nova ver donosi u odnosu na tvoju.
Vrati najneophodnije komponente pazljivo sklapajuci komp. Instaliraj novi system i upotrebi neke od dijagnostickih alata npr. za memoriju, hdd,...
Zaboravio sam dodati ranije da zamenis termalnu pastu na procesoru, kao i da dodas/zamenis ventilator na kucistu, procesoru,...
Ako je sve ok, vracaj jednu po jednu komponentu u racunar. Tako ces otkriti da li neka komponenta prouzrokuje problem. Meni se cesto desavalo da to bude: modem.

raspisao sam se, a tu ima jos toliko toga da se uradi + sto sam ponesto (ne)namerno preskocio,...

pozz i srecno!

player1
7.4.2007, 22:45
Meni se ovo povremeno desava od kad sam kupio moj racunar pre 3-4 godine.
(uglavnom ako je komp dugo iskljucen)

Sumljam na plocu i neki polu-ispravan kondenzator.

U medjuvremenu sam promenio i napajanje i kuler na procesoru (i jos dodao extra HDD, RAM i novu graficku), sto uopste nije uticalo na problem.

Sve u svemu nikakvih problema u radu, pa sam problem ignorisao sve ove godine...

Par puta umesto "nepaljenja" desilo se da dodje do BIOSa al ne prepozna hard diskove. Posle gasenja (na dugme na napajanju) i paljenja radi kako treba.

freestyler
7.4.2007, 23:17
uradi clear cmos, uradi update BIOS-a, promeni IDE kablove, proveri molexe na HDD-u, proveri HDD nekim dijagnostickim alatom, proveri da li si dobro setovao uredjaje primarny secundarni,... proveri raspored optickih uredjaja, nekada a obicno dvd-rw znaju da prave problem ako su master i sl.
Vizuelno pregledaj kondezatore na maticnoj ploci, ako vidis da je neki nabubrio ili iscureo pod hitno menjaj plocu ili daj svoju u servis na zamenu kondezatora. I ne menjaj samo jedan kondezator vec sve i to sa iskljucivo novim.

pozdrav

player1
7.4.2007, 23:38
i posle 3-4 godine sve (sem ponekad hladnog starta) radi kako treba...
toliko o hitnosti... :to_care: (bar u mom slucaju)

pomirio sam se da je ploca felericna i to je to
(u menjuvremenu sve i svasta je manjano na kompu, a nisu pronadjeni nikakvi vidljivi defekti)

Sto da se cimam ako cu da manjam ceo komp za godinu i po.