PDA

Prikaži potpunu verziju : Plan sirenja ADSL-a?


DiskoDasa
26.3.2006, 14:27
Da li neko zna kada ce poceti da pruzaju usluge po manjim mestima mislim kao Valjevo, Zajecar, Obrenovac, Negotin, Vrsac itd?
U redu je BG, NI, NS, ali sta je sa ostatkom sveta ne postoje samo oni u Srbiji!?:nov_explo

Salko Dinamitas
26.3.2006, 15:06
To ni milicija ne zna. ;)

A daleko od toga da smo se mi u Beogradu nesto usrecili sa ADSL-om. I dalje skoro polovina grada nema mogucnosti. :mad:

drgonzo
26.3.2006, 15:38
Ja verujem da to ne znaju ni nesretnici koji rade u najjad**joj telekomunikacionoj kompaniji u Evropi. Znam da su se hvalili kako ce zavrsiti uvodjenje digitalnih telefonskih centrala polovinom sledece godine :boodala:
A opet, racunaj da je NS dobio adsl 9 meseci posle BG, a NI 3 meseca posle NS, tako da bi bilo logicno da ovo vreme bude sve krace. Po nekoj logici, moglo bi se ocekivati da do kraja godine dobar deo Srbije dobije mogucnost koristenja adsl.

vukascar
27.3.2006, 21:33
Pa ljudi moji taj T*l*k*m je sramota jedna . Da postoji neka inspekcija na nivou Evrope oni bi davno izgubili dozvolu , ne za internet provajdera , vec ne bi mogli ni telegraf da servisiraju . Centrale su stare ali kablovi koji vode od tih centrala do nas obicnih smrtnika su u jos gorem stanju . U Kraljevu se o ADSL-u i ne razmislja a kamoli neki datum da se pomene . Znaci monopolista nas pljacka i dalje - za dail up mesecno mi ode oko 1500 din a za te pare covek u Svedskoj ima konenciju T2 . Nemam dovoljno reci da opisem svoju ogorcenost tako da se pridruzujem svakom protestu nas dail up-ovaca . Neka nam je Bog u pomoci .

Srki
28.3.2006, 12:01
Sticajem okolnosti radim u toj firmi koju svakako krstite ! Mozda ide sporo ali nije firma kriva sto niko ovde nije nista radio 50 godina , pa bi sad svi za mesec dana ! Verovali ili ne sama drzava je ogranicila ulaganja Telekoma na godisnjem nivou valjda nekome ne odgovara preveliko sirenje , mesecno se uvede 5-7 novih digitalnih centaral na nivou Srbije. Sto se tice samog ADSL-a verujte mi sami provajderi nisu sposobni za odrazavanje veceg broja korisnika pa se vade na Telekom ! Konkretno ja kada sam uzimao ADSL folirali su me skoro 2 nedelje kako monteri Telekoma nisu postavili uredjaje u mojoj centrali (nisam odmah pominjao gde radim ),da bih posle razgovora sa sefom tog Provajdera dobio ADSL isto popodne !!!!!

Ne zelim da me pogresno shvatite da branim svoju firmu , samo je ogledalo stanja na ovom prostoru pa na kraju krajeva kakva 'Drzava' takvo je i stanje u njoj !

Dashke
4.4.2006, 15:27
Srki...aj kad vec radis u telekomu...reci mi da li u centrali u zemun polju postoji oprema...posto meni svi zivi govore da ne postoji. pa ako postoji ponovis razgovor sa tim sefom da i ja dobijem adsl:):):)

Strahinja011
4.4.2006, 18:05
Чуо сам да је проблем нешто код централа али ускоро ће доћи и у друге градове!!!

Dusan Despotovic
12.4.2006, 18:45
Cao narode.Cuo sam i ja neke price da Telekomu nije u interesu da to odradi.Jedino nam preostaje da molimo boga da nam dodje neki zapadni operater(trzisna ekonomija).U mom gradu tj .u glavnoj posti ima 10 parica optickih kablova,samo se jedna parica koristi.STRASNO...Neka dodje bilo ko da ih zakopa(telekom)

todos
12.4.2006, 22:08
Zivim 4km od centra grada u jednom vecem gradu u centralnoj Srbiji i nemam kanalizaciju,tj celo prigradsko naselje.O ADSL-u mogu samo da sanjam.:(

aRTi
18.4.2006, 0:25
Ja bih znači trebao da se radujem (u Požarevcu) jer sam dobio novu digitalnu telefonsku liniju pre nedelju dana...Zahtev sam podneo pre 3 godine,i ubrzo su me odbili.A kad sam video da pre deset dana uvode telefon mom komšiji (a on je podneo zahtev mesec dana pre nego što su mu uveli),poludeo sam.Nije prošlo ni dva dana,a meni je stiglo obaveštenje o tome kako su se stekli "tehnički uslovi" i "sa oduševljenjem" me obaveštavaju da mogu da mi uvedu novu telefonsku liniju.Odmah sutra dan dobio sam nov broj !
Nešto se tu zbiva što se nikako ne slaže.U svakom slučaju ovo "brzo" dobijanje digitalne linije mi stvara nekakav optimizam,pa se nadam da će ADSL
stići u narednih 18 meseci, :dedica: dok ne ostarim.

Šabanazija
4.5.2006, 16:50
S obzirom da ovde na forumu ima i radnika Telekoma, koji se razumeju u sve i svašta, mogli bi da objasne neke tehničke stvari. Naime, u Zemun Polju je u decembru 2004.god, instalirana nova centrala sa tonskim biranjem, koja radi bolje nego stara, koja je opet bila sasvim OK. Dok su se beograđani patili igrajući Counter Strike preko Pupinovih kalema, ja sam koristio blagodeti kvazi digitalne telefonske liniije.

E sad, s obzirom da je u Zemun Polju nova digitalna Alkatelova centrala, koja ima mogućnost za ADSL, zanima me zašto od svih provajdera dobijam odgovor, da tehničke mogućnosti ne postoje. Da li je stvar u posebnim uređajima, koje je potrebno ugraditi u centrali, da bi se omogućio ADSL ili je u pitanju nedostatak radne snage u Telekomu ili je pak ograničenje ulaganja od strane republike krivac što Zemun Polje nema ADSL, ISDN i mogućnosti za nove telefonske linije.

Mislim da bi Telekom mnogo manje pljuvali, kada bi na svojim stranicama, istakao plan o širenju ADSL usluge po mestima. Kada bi bilo foruma na zvaničnim stranicama Telekoma, na kome bi mogli da postavimo pitanja vezana za tu problematiku nadležnim licima, a ne da dangubimo po raznim forumima čitajući teme pune teških reči i rekla-kazala informacija.

Na nekom od foruma sam pročitao, da je lik iz Zemun Polja bio više puta u telefonskoj centrali u Zemun Polju i da se uverio da tamo postoje sve mogućnosti kako za ISDN, tako i za ADSL i da je potreban samo nalog tehničkim licima da omoguće ADSL krajnjim korisnicima, ali da se u Telekomu ne zna gde se nalazi koja centrala i na šta liči. Čak su pojedinke iz Zemun Polja, zovući neki broj iz Telekoma, za informaciju o ADSL mogućnostima, dobili nekoliko različitih informacija. Prva je bila da to "odgovorno" lice pojma nema da je u ZP instalirana nova digitalna centrala, a druga da ta centrala uopšte nije vlasništvo Telekoma i da oni nisu odgovorni za istu. Ovo poslednje spada u domen naučne fantastike, s obzirom da se zna da je monopol Telekoma bio apsolutan na polju fiksne telefonije. Na kraju se može reći da se sve svodi na rekla-kazala sistem informisanja ili da smo svi mi upali u neku vrstu paralelnog univerzuma. Nebi me začudilo da se jednog dana probudim u kakvoj kapsuli za isisavanje života, zbog kvara na urđaju nekog alienskog osvajača svetova.

Šabanazija
4.5.2006, 16:54
A sad spektakl... manje ili više... :tapsh: Poznajem lika u ZP čija majka radi u Telekomu i koji je uveo ISDN u Zemun Polju i ima dva broja, odnosno koristi tu funkciju ISDN-a. E sad, kako je on mogao da dobije taj broj koji se podosta razlikuje od svih telefonskih brojeva u Zemun Polju, kad sam ja podneo zahtev za ISDN koji je sa "žaljenjem" odbijen. On čovek lepo kaže:"Nisam imao telefonsku liniju i podneo sam fino i kulturno zahtev Telekomu za ISDN i eto... :p ". Njegov komšija s kim deli privatnu kuću podneo je zahtev za običnu telefonsku liniju i dobio je odgovor da uslova nema, a ja koji imam liniju tražio sam ADSL, ISDN, a dobio ... ne smam da psujem, banovaće me ;) ...

Od propasti monopola telekoma, do dobrobiti za krajnjeg korisnika, proći će, naravno, dvadeset i kusur godina, koje će, u duhu "tranzicije", nositi sa sobom brojne nedaće. Novi operateri će biti kojekakvi paraziti, koji će samo zakupljivati pojedine kapacitete od Telekoma i to će biti sve čemu se možemo nadati. Dakle, od novih operatera sa sopstvenom infrastrukturom neće biti ni traga još jako, jako dugo. :a_whistli

Sve u svemu živi bili, zdravi i debeli :alealeee:

PS. A bre, što gušite literarne slobode :D . Morao sam moj dugački tekst da podelim u dva posta, zbog ograničenja od 3000 znakova, na koje me ništa na ovom sajtu nije upozorilo. Predlažem neki limiter, da se ne raspisujem bez veze :a_bleh:

Panzer General
23.5.2006, 10:53
Da li neko zna kada ce poceti da pruzaju usluge po manjim mestima mislim kao Valjevo, Zajecar, Obrenovac, Negotin, Vrsac itd?
U redu je BG, NI, NS, ali sta je sa ostatkom sveta ne postoje samo oni u Srbiji!?:nov_explo

Svi iz navedenih gradova mogu da se obrate Sezamu...oni ce im sigurno predloziti da potpisu ugovor sa njima i garantovati im prikljucenje za 15tak dana. :boodala:


kret***....