PDA

Prikaži potpunu verziju : GeForce 9800 GTX+ ili Radeon 4850?

matke
1.1.2009, 20:18
Planiram da ovih dana pazarim novu graficku karticu i dvoumim se izmedju dva gore navedena modela.
Nije mi bitno da li je nVidia ili Radeon bitne su mi performanse.
Gledao sam recimo sledece:
Asus 9800 GTX+ 16100 din
Asus 4850 TOP 14755 din
Gainward 9800 GTX+ 15100 din
Gigabyte 9800 GTX+ 14928 din
Gigabyte 4850ZL 13000 din
Sapphire 4850 toxic 13600 din (ali je trenutno nemaju)

Znam da je negde nVidia brza,a negde Radeon pa me zanima da li nVidia opravdava tu razliku u ceni?
Da li se isplati uzeti grafiku sa 1GB rama,posto je mala razlika u ceni,a i ne menjam grafiku toliko cesto?
Hoce li ovaj procesor bez OC-a moci da maximalno iskoristi ovu grafiku ili ce morati da se klokuje?
Da napomenem da mi je cena poprilicno bitna stavka,ali ako je nVidia toliko bolja morao bih da se "stisnem" :)

Ostatak konfiguracije je:
Intel C2D E7200
Asus P5Q PRO
Geil 2x1GB 1066MHz black dragon
Chieftec GPS-550AB-A 550W
Seagate Barracuda ST3500320AS 500GB
Leadtek WinFast TV2000 XP Expert
Pioneer 215d

Hvala unapred.

Partybreaker
1.1.2009, 20:20
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=38200

Doomche
1.1.2009, 20:32
Ajd da ne chitash onaj post koji ima veze sa svime sem uporedjivanjem tih modela. Imaju iste performanse, negde je 4850 brzhi negde 9800gtx+, tako da tih 2000 dinara razlike nije opravdano. Ne treba ti 1gb memorije sem za kartice sa 512-bitnom magistralom. Od svega toga ja bih sachekao taj Sapphire Toxic 4850. Procesor cesh morati da kloknesh na jedno 3.2 ghz ali to nece biti problem ni sa BOX coolerom, e7200 se sam po sebi ne greje mnogo.

P.S. Shta ce ti memorija na 1066 Mhz ? Ako tek treba da kupujesh komp, uzmi memoriju na 800 Mhz, dovoljna za clock do 3.6 Ghz, a jeftinija + nema razlika u brzini

matke
2.1.2009, 15:53
P.S. Shta ce ti memorija na 1066 Mhz ?
Tu konfiguraciju vec posedujem tako da...

A sta je sledece sto bi ti uzeo osim Sapphira, posto nigde ne mogu da ga nadjem???

flamingos
2.1.2009, 17:10
Asusa sa glaciator kulerom

Doomche
2.1.2009, 17:29
Da, upravo tog Asus-a, ili Gainward (ne Golden Sample) sa dual-slot hladjenjem, ako ga ima. Mada je Sapphire najjachi ATI-jev partner tako da bih ja ipak njih chekao. Taj Gigabyte nema kontrolu ventilatora ako je ne dokupish, pa je sam po sebi buchan

matke
7.1.2009, 13:10
Asusa sa glaciator kulerom

Da, upravo tog Asus-a

Uzeo sam pre 2 dana upravo ovu grafiku (Asus TOP sa Glaciator coolerom) i moram da se pozalim.Grafika radi perfektno nema sta (samo su mi senke u NFS Undercoveru mnogo jadne,ali to je mozda do igre), ali se mnogo greje.
Naime prema softveru koji sam uz nju dobio (Smart doctor) ona u idle rezimu radi na 57 °C dok je posle mozda pola sata igranja DIRT-a (normalno na High) temperatura bila 77 °C!!!
Zanima me da li je to normalno,jer mi je malo ne logicno da karta sa single slot kulerom radi na 80-85°C,a ovo cudo sa ovolikim kulerom samo malo manje od toga...

Procesor cesh morati da kloknesh na jedno 3.2 ghz ali to nece biti problem ni sa BOX coolerom, e7200 se sam po sebi ne greje mnogo.

Procesor sam kloknuo na 3GHz bez problema (9*333) i posle toga dok sam vrteo Prime 95 (opterecenje CPU normalno 100%) max temperatura je bila 67°C (prema Core temp i HW Monitoru) ali je bila uglavnom 65°C.
Zanima me da li je to OK temperatura za njega i koja cifra bi trebala da me zabrinjava odnosno do koje bih smeo da idem?
Posto bih ga mozda jos malo kloknuo recimo na 9.5*333 :D

Hvala unapred.

P.S. Izvinjavam se na malo duzem postu...

ukimafija
7.1.2009, 13:26
Sto se grafe tice potvrdile su se moje sumnje da Glaciator na Asusu nije tako efikasan kao Sapphire kuler ili neki drugi, ali i dalje nema potrebe da se brines, temperatura grafe jeste visoka ali taj 55nm cip dosta i tpri, moze lagano da ide i preko 90C mada korisniku sigurno nije prijatno to da vidi.Temperatura je jos uvek ok, Power Color single karte imaju toliko u IDLE:kreza:

Za procesor
To je neka gornja granica normale, ako nisi dizao napon za taj OC mozda mozes da probas i sa 9.5 ali gledaj temperature, preko 70C je po meni ipak mnogo.
Real Temp ti meri 5C manje od Core tempa i to je i realnije merenje kad se koristi sa 45nm procesoroma od Core tempa.
Ako si dizao napon probaj da ga spustis jos malo pa testiraj, E7200 treba da ide toliko bez dizanja napona -Ali ne AUTO naponi na ploci vec rucno setovanje na default-osim ako nije DFI ploca.(Vidis koliki je VID u Core tempu pa toliko rucno i podesi u biosu), ali preporucujem u svakom slucaju da odvojis 20-35e za neki bolji kuler... ~20E za OCZ Vendettu ili CMaster Hyper TX2, ili
~33e za OCZ Vendettu 2

matke
7.1.2009, 14:29
Sto se grafe tice potvrdile su se moje sumnje da Glaciator na Asusu nije tako efikasan kao Sapphire kuler ili neki drugi, ali i dalje nema potrebe da se brines, temperatura grafe jeste visoka ali taj 55nm cip dosta i tpri, moze lagano da ide i preko 90C mada korisniku sigurno nije prijatno to da vidi.Temperatura je jos uvek ok, Power Color single karte imaju toliko u IDLE:kreza:

Za procesor
To je neka gornja granica normale, ako nisi dizao napon za taj OC mozda mozes da probas i sa 9.5 ali gledaj temperature, preko 70C je po meni ipak mnogo.
Real Temp ti meri 5C manje od Core tempa i to je i realnije merenje kad se koristi sa 45nm procesoroma od Core tempa.
Ako si dizao napon probaj da ga spustis jos malo pa testiraj, E7200 treba da ide toliko bez dizanja napona -Ali ne AUTO naponi na ploci vec rucno setovanje na default-osim ako nije DFI ploca.(Vidis koliki je VID u Core tempu pa toliko rucno i podesi u biosu), ali preporucujem u svakom slucaju da odvojis 20-35e za neki bolji kuler... ~20E za OCZ Vendettu ili CMaster Hyper TX2, ili
~33e za OCZ Vendettu 2

To znaci da je Glaciator djubre!!!:mad:
Zato sto je to upakovano u Chieftec CX-05B-B-OP kuciste koje na sebi ima montiranih 5 ventilatora (3*9cm i 2*12cm) + 12cm koji je sa donje strane na napajanju!
Nesmem ni da pomislim sta bi bilo da se ovo stavi u nekog "kineza" u kom ne moze da dise...

Napon na CPU nije podizan,ali ne znam da li je napon stavljen na auto pogledacu kasnije.Mada moguce da jeste posto je VID u Core tempu 1.100,a u CPU-Z pise da je Core voltage 1.185 V.

Pa video sam ja da Real temp meri manju temperaturu,ali reko i Core temp i HW Monitor pokazuju istu temperaturu, pa sam mislio da su oni tacniji...

Trenutno nemam para za kuler,ali mozda uzmem nesto bolje kada skupim pare.
Koliko bi on spustio temp otprilike?
BTW dva puta si napisao OCZ Vendetta, verovatno si mislio da je ovaj drugi Vendetta 2 ;)

Jos samo jedno pitanje koliko treba da se vrti Prime 95 vremenski?:icon_scra

ukimafija
7.1.2009, 15:00
Dobro sam ja napisao posoji OCZ Vendetta (http://www.ocztechnology.com/products/cooling_products/ocz_vendetta_cpu_cooler) koja je manjih dimanzija kosta ~22e
i precnik kulera je 92mm
Vendetta 2 (http://www.ocztechnology.com/products/cooling_products/ocz_vendetta_2_cpu_cooler) ~33e je veci masivniji kuler precnika 120mm dosta boljih performansi bila je u jednom memorntu medju top 5 kulera na svetu.
Nisam ja od juce, uglavnom pazim sta pisem i pisem ono u sta sam siguran.

Bolji kuleri mogu da ti spuste temperaturu 6-20C u tom rasponu, zavisi koji kupis i koja pasta se stavlja.
Mada proveri kako ti je montiran taj fabricki kuler napon je i dalje mali a ti imas velike temperature.
Testiranje obicno je dovoljno 2 sata nekad i duze, ali to je neka moja racunica stabilnosti.

matke
7.1.2009, 15:28
Nisam ja od juce, ugavnom pazim sta pisem i pisem ono u sta sam siguran.

OK sorry moja greska izgleda da mi je promakla ta dvojka na kraju :)

Provericu da li je cooler OK.
Mada kada sam kupio komp (pre 2-3 meseca) temperatura CPU je bila oko 30°C (27-29),ali je iz ne znam kog razloga vremenom pocela da se penje.Vremenom mislim recimo za mesec dana 2-3°C.
Cini mi se da je pre klokovanja bila 35-38°C, a sada je u idle rezimu 40°C prema Core tempu.Koji li mu je k***c ne znam,ali tako je...

I koja je dobra pasta i gde ima da se kupi? Posto sam ja kupio neku CM na kojoj pise silver (mislio sam da je ona srebrna pasta),a ustvari je ona sugava zvaka samo u spricu?!Popizdeo sam jer sam je patio 500 din!

Izvinjavam se sto sam "malo" skrenuo sa teme...

ukimafija
7.1.2009, 16:02
Artic Silver 5 je dobra ali se tesko nalazi...
Od ovih koje mozes da nadjes dobra je CMaster Nano Fusion, to ima maltene u svakoj bolje opremljenoj radnji kompjuterske opreme...

Marko93
7.1.2009, 19:01
A kakva je OCZ Freeze Extreme? Isto sam citao jako dobre utiske...

La.Prestige
8.1.2009, 3:26
Super je ona,malo je bolja od AS5 a košta nekih 370.din.

Dbra je isto ThermalRight Ultra 120A.