PDA

Prikaži potpunu verziju : Baza podataka?

<Rio_da>
25.12.2008, 22:39
Treba mi savet iskusnijih :o

Situacija je sledeca imam jednu tabelu sa podacima, tabela je u excel-u tako da može samo jedan korisnik u tom momentu da menja podatke i da gleda tek unete podatke.

Zanima me koja je najbrza solucija da recimo ovu tabelu koriste vise korisnika odjednom, ne bukvalno ovu tabelu vec neku bazicu koja će sadržati podatke u formatu najjednostavnije tabele...

Da li postoji neko jednostavno MySQL GUI rešenje koje može ovo da obavi, probao sam da nešto izmajmunišem u Accessu ali to trebam još dosta da proučavam.

Dajte neku preporuku ili neki link gde mogu da pročitam nečto na ovu temu... recimo da poznajem osnove baza podataka i SQL-a...

el_corona
25.12.2008, 23:16
Koliko ja razumem tvoj problem, access ti nece mnogo pomoci. Mozda da pogledas OAE (Oracle Aplication Express) http://www.oracle.com/technology/software/products/database/xe/htdocs/102xewinsoft.html

Kod njega mozes da napravis i aplikaciju, ako hoces, koja bi bila "user friendly" jer i sam trazis GUI a inace OAE je predvidjen uglavnom za rad za SQL jezikom, a ima i vec predefinisan GUI, nebrini. Sam oracle se koristi iz web browsera i instalacija je jednostavna. I da, podrzava vise sesija tj. korisnika istovremeno. Mozda bi pomoglo kada bi napisao sta konkretno treba baza da sadrzi (koja joj je primena - sta ocekujes da prizi korisniku).

<Rio_da>
25.12.2008, 23:24
Bacicu pogled na oracle...

Baza se sastoji od bukvalno jedne tabele koja ima 10ak kolona. Potrebna mi je mogucnost da 3 korisnika istovremeno mogu da pretrazuju sadrzaj tabele i da unose nove vrednosti, da nekako tabela bude "relativno realtime" kod sva 3 korisnika. Kad jedan unese neku izmenu da drugi moze da uradi neki refresh i da se te promene vide kod drugog i treceg korisnika bez zatvaranja i ponovnog otvaranja same tabele/aplikacije.

<Rio_da>
26.12.2008, 1:02
Oracle Application Express je odlicna stvar... upravo formiram tabelu, moram jos da vidim kako da napravim novog korisnika i na koji način mogu da pretražujem bazu, još imam u vidu da isprobam Navicat, GUI za MySQL, ali mislim da Oracle radi posao...

el_corona
27.12.2008, 1:50
Novog korisnika mozes dodati na nacin opisan na linku:
http://rapidshare.com/files/177084816/OAE_-_Kreiranje_korisnika.doc

Bitno je da cekiras DBA (database administrator), da nebi bilo nekih vidova ograničenja.