Prikaži potpunu verziju : PCI-E / GIGABYTE / GV-R485MC-1GH / ATI HD 4850 GPU / 1GB / DDR3 / 256bit /
poz
ko ima ovu grafu ,zeleo bih da znam kolike su mu temperature min i max i kako je hladi:)
vasiljevic
10.12.2008, 8:54
Koliko vidim pasivno hladjena kartica serije 4850. Pitanje koje meni pada na pamet je ovo: dosta ljudi ima problema sa temperaturama kod aktivno hladjenih kartica referentnog dizajna (one sa jednoslotnim kulerom), kako onda ovo cudo izlazi sa temperaturama. Ja sam licno malo skeptican oko toga, iskreno receno.
Ne postoje tipične temperature, pošto postoje različiti vidovi hlađenja (dual slot ICEQ HIS, Zalman na nekim modelima, Gainward i slično). Sa referentnim kulerom je otprilike od 60c idle do 85c. Zavisi dosta od provetrenosti kućišta i sobne temperature, takođe i od zagrejanosti ostalih komponenti. Što se tiče komentara na pasivno hlađene to jeste malo neobično jer je ta kartica dosta topla. Nadam se da ti dobro radi što je najbolji parametar (mada ne zaboravi da je leto test za hlađenje kartica i procesor). Sa revizijom drajvera gde je moguće podizati brzinu ventilatora na karticama je umnogome prevaziđen problem pregrevanja (uz nešto viši nivo buke). Mislim da će referentna temperatura za tvoju karticu biti nešto viša ali nebi treba da se brineš dok ne prelazi 100c. Da sam na tvom mestu bi malo testirao grafičku (preporučujem ti RTS World in conflict ili CofH) pa nakon nekoliko sati igranja da vidiš kako stabilno radi. Pozdrav!
Mislim da ne trebas da cekas leto i vidis da ce ti temperatura dostizati stotku. Bolje dobro ohladi kuciste sa parom kulera i neces imati frke oko iskakanja i hemoroida u igrama.
Sve kartice visec ranga zahtevaju aktivan kuler i u ovom slucaju je bolje se pripremiti odmah za przenje GPU-a. :ciao:
kalikali
10.12.2008, 18:45
Mislim da ne trebas da cekas leto i vidis da ce ti temperatura dostizati stotku. Bolje dobro ohladi kuciste sa parom kulera i neces imati frke oko iskakanja i hemoroida u igrama.
Sve kartice visec ranga zahtevaju aktivan kuler i u ovom slucaju je bolje se pripremiti odmah za przenje GPU-a. :ciao:
e to je kod mene problem meni vec sad u igricama prelazi 100C ide do 105C i to me uzasno nervira bas sam malo pre igrao igricu Laru i posle nekog vremena mi se sama igrica ugasila
vise nisam pametan sta da radim pomagajte
nikola s
10.12.2008, 18:58
Ako sa strane na kucistu imas mesta za ventilator, namontiraj jedan da duva direktno na graficku.
Trebalo bi da smanji temperaturu malo.
vasiljevic
10.12.2008, 19:32
Malo trazenje i dosta citanaj ali nasao sam bar ljude koji su je testirali i njihov savet za smanjenje temperatura. Dakle clanak je ovde:
http://www.bit-tech.net/hardware/2008/11/28/gigabyte-gv-r485mc-1gh-radeon-hd-4850-1gb/1
Da nebi previse trazili ovo su oni napisali:
With the Gigabyte GV-R485MC-1GH, the card continued to run without any airflow in an ambient temperature of 26 to 27°C at over 100 degrees. The maximum temperature we recorded on the fins was a finger-melting 98.7°C and, according to RivaTuner, the core hit 106°C during our stress test. We then left the card to settle down and we recorded an idle core temperature about an hour later of 62°C, while the fins were a respectable 57°C.
Despite these rather extreme temperatures, the card kept running and didn't crash - we were pretty impressed with this result considering it was designed to essentially cook the card until it fell over. Gigabyte's Multi-Core cooling solution certainly seems to be up to the task even in environments lacking airflow completely.
What's more, when we tested the card with simulated case cooling from a side vent, the Multi-Core cooling solution kept the GPU incredibly cool - the core idled at just 35°C and after an hour of load the highest temperature we recorded was 48°C. The fin temperatures were also incredibly low at 27°C and 36°C respectively.
Dakle, sa jednom simulacijom postavke kulera da duva na karticu (kako je predlozio nikola s) daje stvarno dobre rezultate. Sad, treba uzeti u obzir da je verovatno kartica testirana van kucista pa da bi u kucistu temperature bile nesto vise ali je ovo kao resenje dosta elegantno (pogotovu ako na stranici kucista ima otvor za montazu dodatnog kulera). Jedna druga mogucnost mi pada na pamet je da se sam fan montira direktno na kuler, posto je u pitanju dosta masivan pasivni kuler, uz kuler na sebi imao bi dobro hladjenje koje nebi pravilo probleme. Jedini problem koji je tu je gde i kako prikaciti fan na kuler mada bi i to uz malo maste bilo resivo. Da smo spolja, dao bi ti ovaj link i bilo bi lako resivo:
http://www.sunbeamtech.com/PRODUCTS/WHEREVER%20PCI%20RACK.HTML
Lako i elegantno resenje za mnoge probleme ali kod nas ce biti mrka kapa da se to nadje, nazalost :(.
Pazi ja moguće je montirati ventilator preko pasivnog kulera, ali ja bih ti predlagao baš ventilator za grafičku (nekada sam montirao bakarni kuler firme Titan), mislim da to ne bi bilo neko preterano skupo rešenje. Nemogu da verujem da jedna renomirana firma kao što je Gigabyte dozvoli sebi ovakav tehnički propust. Ono što je tebi potrebno je ventilator koji bi odvlačio temperaturu sa kartice(znači ne da duva na karticu, već da odvlači toplotu sa masivnog hladnjaka). Zanimljivo je da sam imao sličan problem sa grafičkom kartom 9600pro istog proizvođača, montirao sam nekakve ventilatore, na kraju sam zaključio da najbolje određuje posao TT ventilator od 6000 obrtaja, morao sam da se dovijam za montiranje. Na kraju sam se manuo ćoravog posla i reklamirao karticu, tako su mi uz malu doplatu u tom trenutku dali MSI 9600xt. I sve moje brige su nestale. Zato razmisli dobro ako si u garanciji (npr.4870 ;)).
e to je kod mene problem meni vec sad u igricama prelazi 100C ide do 105C i to me uzasno nervira bas sam malo pre igrao igricu Laru i posle nekog vremena mi se sama igrica ugasila
vise nisam pametan sta da radim pomagajte
Imas dve opcije:
1. Reklamiraj karticu
2. Nabaci neki kuler na nju, jer ti dodatno hladjenje kucista moze smanjiti 15-20c a to ti nije dovoljno.
Kad pukne leto nema svrhe igrati kad ce ti svaka igra ispadati posle 10 min.
:ciao:
vasiljevic
11.12.2008, 0:19
Dali je iko procitao ono sto sam citirao? Prica oko pregrevanja je poznata i onima gore i napisano je lepo da je temp stizala do 106 stepeni u igricama. Isto tako kada je stavljen kuler da duva na nju nije presla 50 stepeni. Kuler na kartici je dobar i jedino sada treba da se sa njega odvede temperatura. Dakle, najlakse resenje koje najmanje kosta je jedan kuler (cirka 600 din) koji sigurno nece da se baci ako i bude promenio karticu (uvek ima mesta za neki dodatni kuler na kucistu).
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.