Prikaži potpunu verziju : Budućnost grafičke memorije? Rambus XDR™2 Memory vs. GDDR5
ukimafija
29.11.2008, 12:10
http://www.rambus.com/us/products/xdr2/xdr2_vs_gddr5.html
Clanak je jako zanimljiv, mislim da bi brzina ove memorije mogla da porazi cak i nove hynix Gddr5 cipove, ali videcemo da li ce jednom u buducnosti poceti da se koristi na grafickim kartama, navijamo za to u svakom slucaju:alealeee:
Chisto sumnjam. Rambus je uvek bio skupa zverka (a i ne treba verovati bash svakom grafikonu :D). Uostalom, vishekanalni memorijski kontroleri vrlo lako kompenzuju nedostatke chipova.
Ovo je sa Rambusovog sajta. Zvanični brzinski grafikoni (šta god da je u pitanju: HDD, memorije, GPU, CPU...) su uvek "naduvani", mereni u nekim idealnim situacijama i nikada ne odražavaju pravo stanje u normalnom radu. A tu je i komercijalna strana koja ozbiljno postavlja pitanje korišćenja ove memorije na grafičkim karticama. Ako zbilje dođe do ugradnje u grafičke čipove, videćemo. Ali razvoj GDDR neće stati na petoj generaciji. :cool:
Malo ga preterase,po njihovim grafikonima ni gddr10 nece imati performanse njihovog XDDR2:):)
donator99
29.11.2008, 15:16
Da, XDR2 ce biti buducnost graficke memorije, kao sto je XDR (1) sadasnjost graficke memorije...
Rambusova memorija se u PC-evima koristila jedino kod prve generacije Intelove Netburst arhitekture, nikad vise.
Rambus se, medjutim, mnogo koristi u konzolama, pa je tako u svakoj generaciji bar jedna konzola koristila njihovu memoriju (N64, PS2, PS3) i na tome oni i zaradjuju najvise novca.
Da, XDR2 ce biti buducnost graficke memorije, kao sto je XDR (1) sadasnjost graficke memorije...
Rambusova memorija se u PC-evima koristila jedino kod prve generacije Intelove Netburst arhitekture, nikad vise.
Rambus se, medjutim, mnogo koristi u konzolama, pa je tako u svakoj generaciji bar jedna konzola koristila njihovu memoriju (N64, PS2, PS3) i na tome oni i zaradjuju najvise novca.
Koliko se ja sećam Rambus je bio pred bankrotom i preuzimanjem,kao i velike probleme zbog tužbi za krađu patenata(problem sa JEDEC-om). To što se koriste u PS3 trenutno je bila njihova slamka spasa. Na tržištu pobeđuje onaj ko napravi najveći komercijalni uspeh, ako Rambus bude išao na staru kartu skupih proizvoda teško da će biti nešto od njih. Takođe bi bilo lepo uporediti njihovu brzinu u standardizovanim testovima, koliko vidim na prezentaciji je reč o teorijskom protoku. Meni se lično sviđa entuzijazam te kompanije, ali imam negativne asocijacije na nju.
donator99
30.11.2008, 0:28
Kad se XDR pojavio to je bio RAM koji je ostvarivao ubedljivo najveci bandwith na trzistu, a samim tim i performanse.
Medjutim, zbog skupoce, Nvidija i ATI ga nisu implementirali u svoje graficke kartice, sto je zapecatilo sudbinu ove tehnologije.
PS3 ga zaista koristi, sto je izgleda i razlog zasto se sad najavljuje 2. generacija ove memorije.
Da li ce i u cemu biti koriscen, videcemo za nekoliko godina.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.