PDA

Prikaži potpunu verziju : Podešavanje Interneta na umreženim računarima


staparac72
25.11.2008, 22:23
Imam dva umrezena racunara sa crossower-om preko swich-a,koristim wireless internet i kako da podesim da koristim na oba racunara internet bez rutera?


UNAPRED HVALA!

nikola87
25.11.2008, 22:35
2 umrezena racunara, jedan ima izlaz na internet...kako da drugi koristi internet preko prvog racunara ?

Recimo da prvi racunar ima cable internet (potpuno isti postupak je bilo da je u pitanju cable, wireless, modem). I recimo da su ta dva racunara medjusobno umrezena kablom, tj. preko ethernet kartica (opet nebitno da li su umrezeni kablovima ili bezicnim putem).
Znaci, prvi racunar ima 2 ethernet kartice, kartica br. 1 kojom se izlazi na internet i karticu br.2 koja je umrezena sa karticom br.3 na drugom racunaru.

Konfigurisanje:

Step 1.
Desni klik na karticu br.1 koja ima internet, pa izabrati u opcijama "internet connection sharing". Tim postupkom, kartica br.2 automatski dobija IP 192.168.0.1 (windows ce pri tom otvoriti prozorcic gde ce vas obavestiti o tome, a vi prihvatite pritiskom na OK). Na toj ethernet kartici zatim upisite(prepisite) DNS-ove sa kartice br.1 (ako ih uopste ima).

Step 2.
Na kartici br.3 podesite IP adresu u rasponu 192.168.0.2 - 192.168.0.254 (birajte zadnji broj koji god zelite), ili podesite da drugi racunar automatski detektuje IP adresu("obtain address automaticly"). Za gateway na toj kartici upisite 192.168.0.1, a za svaki slucaj upisati za DNS takodje 192.168.0.1.

nikola87
25.11.2008, 22:35
ukoliko zelite da prikljucite vise racunara na kablovski internet preko
switcha potrebno je da kablovski modem UTP kablom povezete u switch, kao i
ostale racunare. Na racunarima koje zelite da konektujete na internet preko
modema, potrebno je da podesite TCP/IP parametre na sledeci nacin:

IP adresa: (za svaki od racunara koji bi bio umrezen preko tog switcha
trazite od nas IP adresu iz opsega 10.1.x.x, koliko god adresa da vam je
potrebno i dobicete ih besplatno)
Subnet mask: 255.255.0.0
Default gateway: 10.1.0.2
Primary DNS: 82.117.194.2
Alternate DNS: 82.117.194.3

Na ovaj nacin, ukoliko ne pravite dodatna ogranicenja i podesavanja u samom
swichu, svi racunari kod kojih su parametri podeseni onako kako je gore
navedeno, potpuno ce ravnopravno deliti istu konekciju preko Vaseg modema

water wizard
25.11.2008, 22:35
U connections izabereš internet konekciju... desni click....

Nađeš internet connections sharing , share this connection

water wizard
25.11.2008, 22:37
3 odgovora istovremeno skoro :D

staparac72
26.11.2008, 16:50
Zahvaljujem Se Svima Na Pomoci.uspeo Sam Da Podesim.

P.s. Najbolji Ste!:)

nikola87
26.11.2008, 16:55
Nooormalnooo :rolleyes:

slepimis
25.1.2011, 13:49
POLUDECUUUUUU !!!!! :icon_evil :icon_evil :icon_evil
koristim wireless , tacnije tp-link wn 422gc sa antenom od 4 dbl.... Na udaljenosti od mene su postavljana 2 repetitora tako da je dobar protok oko 3,5 mb/s ... Ni signal nije toliko los , tacnije signal : low ... I ako je low , retko mi se desi da mi pukne veza tjs signal ali stvarno retko mozda 1 dnevno i to posto pokrenem fb , youtub i skidam neki film ili tako to . Ali se ponovo automacki nakaci za nekih 10 do 15 sec ... To i nije tako strasno , barem ne bi bilo da ne igram dotu preko garene i cs online , tada dolazi do nenormalnog "pucanja signala" ... Dzabe sto se on opet regenerise za 10 sec kad mene isbaci iz igrice i kraj ... :confused: :( Pitanje glasi : kako da pojacam signal da bude good ??? Unapred HVALA :alealeee:

Freško
25.1.2011, 14:12
@slepimis (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=31898)

I ako si dobio veoma jasan odgovor na to pitanje još pre mesec i po dana u ovoj (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?p=1206675#post1206675) temi, evo jošjednom.

Kupi neku veću eksternu antenu.

Recimo

TP-Link TL-ANT2408CL Mini omni interna antena 8 dBi (http://www.tp-link.com/products/productDetails.asp?pmodel=TL-ANT2408CL) ~700 Din
TP-Link TL-ANT2409A 9dBi 2.4GHz Outdoor Yagi antena (http://www.tp-link.com/products/productDetails.asp?pmodel=TL-ANT2409A), ~2100 Din

korg_32
27.1.2011, 21:42
@slepimis (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=31898)

I ako si dobio veoma jasan odgovor na to pitanje još pre mesec i po dana u ovoj (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?p=1206675#post1206675) temi, evo jošjednom.

Kupi neku veću eksternu antenu.

Recimo

TP-Link TL-ANT2408CL Mini omni interna antena 8 dBi (http://www.tp-link.com/products/productDetails.asp?pmodel=TL-ANT2408CL) ~700 Din
TP-Link TL-ANT2409A 9dBi 2.4GHz Outdoor Yagi antena (http://www.tp-link.com/products/productDetails.asp?pmodel=TL-ANT2409A), ~2100 Din

Zar nisu to antene koje se prevashodno koriste za poboljšanje predaje signala,a ne prijema???

Freško
27.1.2011, 22:31
Zar nisu to antene koje se prevashodno koriste za poboljšanje predaje signala,a ne prijema???

Kada se montira jača antena poboljšava se i prijem i slanje a ne samo prijem.