Prikaži potpunu verziju : ATI X1550 PCIE - problem sa ventilatorom
e ovako, pozdrav prije svega, ovo mi je prvi post a i prva tema na ovome forumu jer sam se tek registrovao.
naime, kako sam naslov kaze, imam pomenutu graficku karticu i njen cooler (ventilator) neobjasnjivo glasno bruji, struze, reze.
skontao sam da je to do prasine i ocistio sam cijelu graficku karticu i one dijelove koje sam uspio rastaviti, ali problem je u tome sto ne mogu skinuti onaj propeler sa glave elektromotora jer nema nikakav saraf a tu se, mislim unutar tog ventilatora, nakupilo se najvise prasine, pa me sad interesuje postoji li neki drugi nacin da se skine taj propeler da ocistim sam elektromotor.
eto, nadam se da neko ima odgovor na moje pitanje.
hvala vam unaprijed!
pozdrav! :)
Shone_King
25.11.2008, 3:32
sto bi skidao propeler,zar ti nije lakse da usisas prasinu,propeler ima granicu kolko moze da se odvoji od EM-a....
Radovan Brčin
25.11.2008, 4:16
Ako motor ventilatora baš drlja moraš paziti da ne rikne skroz i ode grafa u večna lovišta.Vidi da li možeš naći rezervni ventilator,u tom slučaju samo ga zameniš.
sto bi skidao propeler,zar ti nije lakse da usisas prasinu,propeler ima granicu kolko moze da se odvoji od EM-a....
lakse jeste, ali taj nacin NE RADI jer je ocigledno da se prasina nakupila ispod pancira samog ventilatora, dakle na samoj glavi elektromotora tako da dolazi do trenja s unutrasnje strane.
Ne mora biti tako. Može biti i da je propao ležaj (rukavac iliti biksna), pa se sve pomalo trese.
Ako ipak hoćeš da se igraš, ponekad sa jedne strane elise, u centru, ispod nalepnice se nalazi mali otvor. Probaj da trljaš nalepnicu noktom pa da vidiš da li se nešto nazire. Ponekad tu nema nalepnice nego ima platični ili gumeni čep koji se skida. A ponekad, nažalost, ne može ništa da se skine.
Kad skineš nalepnicu ili čep, trebalo bi da vidiš kraj osovine elise i na njemu jedan plastični, ređe metalni prsten koji služi kao osigurač. Trebalo bi da ga skineš da bi oslobodio osovinu i omogućio da se cela elisa izvuče. Ako je to ventilator sa kugličnim ležajima, moraš strašno da paziš da ti neki od prstenova sa kuglicama ne ispadne pa da posle ne možeš da ga nađeš ili ne umeš da ga vratiš. Ako je prost rukavac (samo rupa) zavuci ufitiljeni kraj papirne maramice, provuci ga skroz kroz rupu na suprotnu stranu i dobro obriši rupu iznutra, kao i samu osovinu. Zatim kapni veoma malu količinu mašinskog ulja na osovinu, sve pažljivo vrati i natakni prsten nazad. Budi oprezan, prsten može lako da pukne, naročito ako je ventilator star pa je plastika postala krta. Zatim pažljivo vrati nalepnicu ili čep da pokrije rupu (ako neće da se zalepi, dodaj malo selotejpa; nemoj lepak, da elisa ne izgubi ravnotažu, jer onda može veoma brzo ponovo da počne sa struganjem). Uzgred dobro očisti same lopatice i iznutra prostor u kome se elisa okreće.
nikola87
29.11.2008, 15:49
izvinjavam se sto upadam u temu .
da li neko ima 60x60 pljosnati dvopinski vent za graficku kartu?
Shone_King
29.11.2008, 16:07
ja imam 60x60 vent ali je tropinski...
nikola87
29.11.2008, 16:55
jel mogu od tropinskog da napravim dvopinski tj da onaj zuti nema funkciju?
cek sad cu celu temu da postavim za ovo sto me zanima.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.