Prikaži potpunu verziju : Pomoć - Gainward 4870gs 512MB
willsmitich
24.11.2008, 15:45
konfiguracija je sledeca:
Intel 6420, Gainward 4870gs 512mb, Gigabyte 965P-DS3, 3x1gb Gail ultra 800mhz, Creative X-fi Audio, napajanje LC Power 550w GP, hdd 250gb seagate
win xp 32bit, service pack 3, ati drajveri 8.11hotfix i sad bi to sve trebalo lepo da radi elem - dogadja mi se da prilikom igranja igara (gitar hero, FC2, CiC, ili bilo koje druge) jednostavno mi nestane slika i to po nekoliko puta i vraca se kasnije ako se i vrati, dok se cuje da igra bez problema radi u pozadini, probao sam razne kombinacije drajvera kao i druge monitore, ali... :( POMOC :n-cc2:
desava se i to da mi zakucaju pikseli u zelenoj boji preko celog ekrana kad se upali monitor ali to se resava jedni gasenjem i paljenjem monitora
a da takodje win nece da se restaruje vec samo zakuca u log of screenu, dok ako idem na opciju shut down gasi se bez problema, sad ne znam dal ima to neke veze
LJUDI POMAGAJTE PLEASE BRE
To sa pikselima se meni događalo i na poslu sa rašafljenim konektorom na grafičkoj, pogotovo ako koristiš dig. to analog. konverter. Slika je nestajala kod problema takođe kod kabla za napajanje monitora. Kad ti zakucaju pikseli probaj da polako pomeriš kabal kod konektora u graf.da bi isključio tu mogućnost ili eventualno da pokušaš sa drugim kablom. Moguće da su kablovi, jedan i drugi, proveri pa javi.
Mario Pavićević
24.11.2008, 16:17
Negde procitah da je to fabricka greska koju je gainward priznao i da menjaju kartice.U pitanju je serija sa bakarnim hladnjakom dok nova ispravljena ima niklovani hladnjak pa proveri po tome sta imas.
ukimafija
24.11.2008, 16:41
Negde procitah da je to fabricka greska koju je gainward priznao i da menjaju kartice.U pitanju je serija sa bakarnim hladnjakom dok nova ispravljena ima niklovani hladnjak pa proveri po tome sta imas.
Cek bre, ta menjaza je vazila za 4850 model, nisam cuo da 4870 ima tih problema...A da nije napajanje slabo? Pitanje je koliko je taj LC star, a poznato je da on izbacije oko 450w realno sto je za kartu koja moze da povuce 210w prema specifikaciji i 550w preporucenim napajanjem malo...
A da probas kod nekog ko ima jace napajanje malo od tebe da testiras kartu i odmah ces znati, ako kresuje i tamo menjaj je, a ako radi lepo kupi jace napajanje i to je to...
mozda je glupo, ali proveri da li su ti uticnice ili produzni kabl ok na koji ti je sve to povezano... i naravno kablove.
mislim na struju, ne unutra kompa.
willsmitich
24.11.2008, 19:23
napajanje je staro nekih godinu dana, a masina nije klokovana, takodje imam i tri kulera od 80mm. Hladnjak na kartici je niklovan. Da li moguce da je ploca mozda nekompatibilna sa graf. bios na njoj je updatetovan - mislim na plocu. Inace graficka je sa monitorom spojena preko dvi konektora bez ikakvih adaptera znaci direktno a i monitor je star nekih 3 meseca. Ranije je u masini bila gigabayt 8800gts sa 320mb memorije i radila je perfektno, a trosi 103w dok ovo cudo 130, sad da li je to opteretilo napjanje? takodje napajanje ima jedan pci expres konektor dok grafika trazi dva, sto sam resio dodatnim kablicem na granu koja se deli sa optikom.
Ja bih instalirao Vistu čisto da se rešim nedoumica (moguće soft. prirode problema) , a ako i onda ne radi kako treba verovatno je problem u grafičkoj karti , ako je u garanciji treba da je reklamiraš.
ukimafija
25.11.2008, 1:18
To cudo trosi dosta vise od 130w, zasto mislis da joj trebaju dva 6 pinska konektora dodatna? Pa samo sa jednim imala bi 150w struje obezbedjeno...(pola ploca pola konektor), a ona trazi dva. Meni je najsumnjivije napajanje, siguran sam da ako uradis kako sam rekao resices se nedoumica odmah...
willsmitich
25.11.2008, 1:20
hvala puno na trudu, evo trenutno isprobavam neke kombinacije drajvera ali nemam bas puno slobodnog vremena ali zato sam nasao tipa sa slicnim problemom:
I found a possible solution about the graphics problems I had into many games (Mass Effect, Oblivion, Sacred 2, The Witcher, ...). The image freeze or blank screen (every 15-20 minutes sometime less), the game still running on the background I can hear the sound when I move my character and my keybord is responding but nothing else, to be able to recover my screen I need to kill the game via task manager.
I remove all ATI software installed, delete temp files, remove also the video card driver, run a Ccleaner and reboot. Install a fresh ATI driver (8.10 without CCC) reboot, install ATI Tray Tools v1.6.9.1368 (beta because of the DDR5 ram issue), change the .ini last section for DDR5, deactivate ATI services (2 of them), reboot (I would like to be paid by the amount of reboot I do since a week! file:///C:/DOCUME%7E1/Boki/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image001.gif) then run ATI Tray Tools to set my configuration.
With that I can finally play my games (1680*1050) without error (playing with Direct3D options according to the game I would run). Since that I run 4-5 time 3 hours games session without any crash ! I was never be able to play more then 30 mn before.
ovo bi trebalo isprobati
willsmitich
25.11.2008, 1:21
ukimafijo hvala mislim i ja da si u pravu, ali iskreno nemam nikoga sa boljim napajanjem ili jacim pa da probam kod nekoga, a nemam bas kesa da kupujem novo cisto da bi probao :(
p.s. koje napajanje za taj komp preporucujes, hteo bi malo i da klokujem procesor ipak moze on mnogo vise barem na 2.8 - ali u nekoj razumnoj ceni naravno
Maverick78
25.11.2008, 1:30
willsmitich,moguce da je u pitanju napajanje... iako bi za 4870 trebalo da bude dovoljno neko kvalitetno od 500w... ako si u mogucnosti da nabavis neko jace napajanje cisto da probas bilo bi dobro... meni je recimo sistem radio sve sa 4870 na corsairu 450w,ali se napajanje grijalo ko blesavo,pa sam ga ipak radi sigurnosti promjenio.
isto tako mozda te i drajveri zezaju. ati je malo osjetljiv po tom pitanju. zna da dodje do odredjenih problema ako se fino ne obrisu prethodni drajveri. ako budes reinstalirao drajvere,skini driver cleaner pro,pa prvo uninstall sadasnjih drajvera,pa podigni sistem u safe modu i onda otvori dc pro. oznaci u padajucem meniju ati i zatim clean. kad sve zavrsi,restart,podignes sistem normalno i instaliras nove drajvere. ja evo sam tim sistemom vec dosta puta reinstalirao drajvere i nikada nisam imao probleme.
willsmitich
25.11.2008, 2:21
probao sam savet mog sapatnika iz engleskog govornog podrucja, i prvo je radilo super, ali nakon dva sata rada na kompu startujem obicni luxor i monitor pocne da se pali i gasi ko blesav na kraju ce i on da mi crkne :n-cc2: ne mogu da verujem
Mario Pavićević
25.11.2008, 8:21
A da li je kartica ubacena na svez windows ili je bila neka pre nje?Da li si korisitio driver cleaner pri reinstalaciji drajvera?Da li si probao formatiranje i ponovnu instalaciju windowsa?Da li si ubo oba konektora za dodatno napajanje u graficku?Da li su temperature dobre?
paulvandyk68
25.11.2008, 11:29
Ostaje ti da probas jace napajanje, a drugi izbor da bez pardona vratis tamo gde si kupio i da ti karticu pristojno zamene ili vrate novce.
ukimafija
25.11.2008, 14:06
Pa kad budes skupio pare posle, kupi bar 600w cisto da budes na sigurnoj strani, najpovoljniji su ti OCZ SXS 600w -70e i OCZ ModXtream 600w-82e
(rekao bih corsair ali ih sad uglavnom nema ni za lek...)
willsmitich
25.11.2008, 15:30
kartica jeste ubacena na svez win, tacnije isti je kasnije instaliran sa sp3. Oba konektora su ukljucena i temperature uopste ne prelaze nikad 60 stepeni za gpu i 65-67 stepeni za shadere i memoriju. probacu danas cisto da vidim sa drugom karticom 3650 na istoj masini sa istim podesavanjima pa da vidim dal ce da baguje, posto sam negde procitao da moze biti problem i do pci slota na ploci
willsmitich
27.11.2008, 2:59
e ljudi valja li ovo napajanje cemu
NZXT 630W AXP Siple Power 12cm kosta oko 55e
gde si nasao to napajanje. Ta firma inace pravi kucista. Nisam ni znao da ima da se kupi kod nas. Napajanja su im onako prosek.
Konkretno to tvoje je sasvim OK, ima 21 i 22 A na 12V granama .
Rekao bih pola klase iznad LC-a
Ali sacekaj nekog ko se malo bolje od mene (koji se slabo razumem) razume u napajanja
willsmitich
29.11.2008, 2:00
probao sam grafiku na druga dva racunara (P35-DS3R i AMD780) i radi extra, testirana zadnja dva dana bez bagovanja, grafika probana ponovo na mom racunaru sa druga dva napajanja TT 550w i ms industrial 550w sa kojima je radila na druga dva racunara i opet zakucava, probao drugu ram memoriju zakucava. probao 9800gt, 8800gts i 3650 na mom racunaru radi bez problema, flashovan bios, kombiacije drajvera razne, definitivno neka nekompatibilnost izmedju grafike i ploce - drugom reciju katastrofa, jel treba nekome gigabyte 965P-DS3 ploca u garanciji ili mozda ima neko dobru ponudu za Gainwarda nov da napomenem :( smorih se najstrasnije, :n-cc2:
hvala drugarima za savete:n_klanja:
willsmitich
1.12.2008, 0:07
probao i sa reinstalacijom wina, ali nista novo, kako sam instalirao drajvere za grafiku i startovao call of duty tako mi ugasio monitor :(
N_i_k_o_l_a
1.12.2008, 1:26
da li si updateovao bios maticne ploce? mozda ces tako resiti problem?
willsmitich
1.12.2008, 14:33
novi je bios na ploci trenutno F13, postoji i verzija F14 ali je beta, pa se sa njom bas i nesto ne bi igrao
Mario Pavićević
1.12.2008, 14:54
A da probas drugi monitor?Ili tvoj monitor i graficku na drugom racunaru?
willsmitich
1.12.2008, 15:07
probao i drugi monitor isto se dogadja
probao moju grafiku na drugom racunaru dva dana nista se nije dogadjalo bilo sve perfektno
probao napajanje sa drugog kompa na mom racunaru isto se dogadja
probao drugu grafiku 9800gt 3650 na mom komptu i radi perfektno, znaci sve normalno
ali ta grafika i moj komp katastrofa cak i novi win i bios i nista bedak najgori
Pa prosto idi i reklamiraj grafičku, gde je problem? Možda ti se prosto zalomila neispravna kartica...
willsmitich
1.12.2008, 23:54
Pa prosto idi i reklamiraj grafičku, gde je problem? Možda ti se prosto zalomila neispravna kartica...
pa problem je u tome sto je graficka probana na jos dve druge masine i podvrgnuta visecasovnom maltretiranju i radila je perfektno, izgleda da cu da menjam plocu - nekompatibilnost, makar tako mislim. Poslao sam pismo tehnickoj sluzbi Gainward-a pa cu malo da sacekam da vidim sta ce mi oni reci
Tvoj problem je vezan samo za grafiku, napajanje nema veze sa tim. Mali milion ljudi ima ovakav problem sa 4870, a najvise njih se zalilo na Saphire. Ovo sam citao jos letos, tako da se ne secam bas najbolje, ali cu pokusati da ti pomognem. Posto vidim da si update-ovao bios, potrazi u njemu da li ima powerplay mod za grafiku, ako ima, ukljuci ga pa pokusaj onda. Ako nema, potrazi powerplay fix i fan fix. Oni bi trebali da ti rese problem. A sam problem nastaje zato sto grafika menja 2D/3D mod, ako se dobro secam. Dakle, instaliras najnovije drajvere, a za fanfix i powerplay fix koristi riva tuner, pa vidi hoce li biti napretka.:ciao:
Definitvno moze da bude konflikt hardvera , pre nekoliko godina sam imao nVidia 7950 graficku koja ni pod razno jednostavno nije htela da radi MSI ploci a nema sta nisam probao i dogadjale su mi se skoro identicne stvari kao tebi ....cak su prodavci sto je retkost ovde bili toliko ljubazni da su mi 2 X zamenili grafiku ali je pomoglo samo na kraju promena Maticne Ploce .
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.