PDA

Prikaži potpunu verziju : Asus EN8600gt sporije radi, teško pušta HD filmove i igre seckaju

Staticshokk
21.11.2008, 16:30
Imao sam XPSP2, crkao je. Otvorim kuciste, ocistim od prasine, vadio sam i graficku iz PCI-E slota, reinstaliram ja taj isti XP. Nakon toga igre koje sam igrao i HD filmovi koje sam pustao sasvim normalno, sada prave problem. Na malim detaljima igra secka, a i HD film takodje, kao da GPU nema dovoljno struje... Ista prica je i sa driverima uz kartu sto idu kao i sa novim. Sta bi to moglo da bude?

Moja masina:
MB: MSI P35NEO-F
CPU: Intel CORE2DOU E4400
GPU: Asus EN8600GT/HDTP/256
HDD: Seagate Baracuda 250gb SATA2-300
RAM: Kingston 2x1gb DDR2 800CL5
DVD: Lite-On DVD-RW

CrayZz
21.11.2008, 17:29
da li si mozda ukljucio dodatno napajanje na graficku (mislim da sve te novije graficke moraju da imaju nesto tako)?

water wizard
21.11.2008, 17:38
Probaj da ponoviš rastavljanje kompjutera ako si pre toga instalirao drajvere za mobo i grafu
Verovatno nije lepo grafička ubodena, probaj da je opet bocneš

gt 8600 nema dodatno napajanje

Staticshokk
21.11.2008, 21:04
Ubo sam je ponovo, ali opet ista prica. Ranije sam imao Ageia PhysX u control panelu, a sada nema, nego samo nVidia physX. Kada pustim HD film i pratim performance tab u Win task manageru, grafik mi pokazuje ravnomerno oscilovanje rada 1. jezgra procesora dok 2. jezgro kao da miruje. Takodje mi ne radi ni Asus Splendid mod.

vlajo
21.11.2008, 22:23
Ovo mi najviše liči na softverski problem. Moraš biti siguran da li si instalirao sve drajvere i plaginove. Zašto nisi instalirao SP3? Zašto si otvarao kućište? Čistoća kućišta obično nema veze sa funkcionisanjem OSa. Obavezno pogledaj da li ti je u drajveru uključen AA i AS, to može izazvati seckanje. Bitno je i da se setiš koji si drajver ranije koristio, koliko se sećam kod Nvidie neretko postoji drastična razlika kod brzine rada starijih kartica u zavisnosti od drajvera. Ako si stavio najnoviji, znaj da je on potpuno optimizovan za modele GTX2xx, koje su bogami svetlosnu godinu ispred 8600gt.

Staticshokk
23.11.2008, 13:45
Nije softverski, imam osecaj kao da je mozda spusten takt GPU-a ili CPU-a. Kao da ne moze da izgura ono sto je ranije gurao bez problema! Drajveri su novi (ista prica i sa originalnim) Evo i slike: http://img81.imageshack.us/img81/8071/gpuznd8.gif (http://imageshack.us)
http://img81.imageshack.us/img81/gpuznd8.gif/1/w390.png (http://g.imageshack.us/img81/gpuznd8.gif/1/)

vlajo
23.11.2008, 14:22
Koliko vidim ovo su sasvim korektne brzine procesora i memorije za tvoju grafičku. Prodžaraj malo po Biosu (ako se razumeš, ako ne onda stavi opciju Load defolts). Uzrok ne mora biti grafička, ja sam imao takav problem, a uzrok je bio HD. Ako ne radi dobro npr. sata ili uata kontroler onda CPU preuzima komandu i usporava rad svih aplikacija. Ovo je samo ideja... Koliko ti je zauzeće procesora pri radu u aplikacijama koje ti seckaju (opterećenje od 100% non stop čak i u Crysis može biti indikator nekog problema hardverske prirode).

Staticshokk
23.11.2008, 15:34
Zauzece pri pustanju HD filmova je prilicno veliko (oko 90%). U igrama koje su ranije furale na med i high detaljima, sada seku u low. Da li to moze biti mozda zato sto mi kuler na GPU nije do kraja uboden na one pinove na samoj grafi? kako da proverim to za SATA kontrolere?

vlajo
23.11.2008, 16:22
Promeni sata konektor na sata2. Predpostavljam da imaš samo jedan HD. Ako CPU nije non stop na 100% u iole zahtevnijim aplikacijama, onda verovatno nije taj problem. Moram priznati da bi mi bilo čudno i da je napajanje u pitanju na osnovu tih indikatora. Imao sam nekakvih problema sa napajanjem, i to se obično drugačije manifestuje (zamrzavanje sistema, restart, problemi pri uključivanju, iznenadni plavi ekran). Izvadi grafičku iz slota, pa je ponovo stavi ali pažljivo vodi računa da je dobro stavljena (mada kad je problem u ležištu u slotu , nema slike uopšte koliko znam), malo mi je gremlinski problem, nadam se da si sve rekao.Zbog čega ti je puko OS , pa si ga reinstalirao?

Staticshokk
24.11.2008, 13:34
Jel mislis mozda da izvadim onaj mali jumper sa zadnje strane HDD-a (1,5Gbs/3Gbs)? Oce li tad hard brze da radi? Moja ploca podrzava SATAII 300! Sistem je pukao zbog virusa, nisam bio kod kuce 2 nedelje, komp u rukama sestre i keve....

vlajo
24.11.2008, 13:55
Jel mislis mozda da izvadim onaj mali jumper sa zadnje strane HDD-a (1,5Gbs/3Gbs)? Oce li tad hard brze da radi? Moja ploca podrzava SATAII 300! Sistem je pukao zbog virusa, nisam bio kod kuce 2 nedelje, komp u rukama sestre i keve....

Ne diraj džamper, samo promeni konektor stavi npr. na susedni. Možda zvuči blesavo, al probaj ne bi trebalo ništa da poremetiš.

Staticshokk
25.11.2008, 2:20
Pronasao sam sta je!!! Nije bio dobro prikljucen CPU fan na konektor na ploci, kao i lose postavljen ceo kuler na CPU. To je usporavalo sve. Momci, hvala svima, a posebno tebi Vlajo!!! Pozdrav