PDA

Prikaži potpunu verziju : Wrpg-и против Jrpg-а


The Flying Dutchman
21.11.2008, 13:16
Ја фаворизујем Wrpg-е, мада мислим да оба жанра имају предности и мана: Wrpg-и су мање линеарни, можеш кастомизовати лика, обично имају боље графичке ефекте, бољу борбу у реалном времену, док су Jrpg-и линеарнији, имају бољу, мада често помало инфантилну причу, лик је фиксиран и често дозлабога нервира, бољи цртеж (мада не волим аниме) и потезну борбу. Шта ви више волите?

ForceCommander
21.11.2008, 13:25
Pod wRPG misliš na zapadnjačke RPG-ove ( tipa BG, Torment, FO...)? Pa očito je ko je tu superiorniji.:) Mada, tema je nekako glupa pošto su cRPG i jRPG potpuno različiti i nema ih smisla porediti...

The Flying Dutchman
21.11.2008, 16:46
Намерно сам искористио израз WRPG јер CRPG може да значи и Console Role Playing Game. Ја се слажем да је први супериорнији, али Јевропа и Америка не мисле тако.

Nergal
21.11.2008, 17:01
Ја фаворизујем Wrpg-е, мада мислим да оба жанра имају предности и мана: Wrpg-и су мање линеарни, можеш кастомизовати лика, обично имају боље графичке ефекте, бољу борбу у реалном времену, док су Jrpg-и мање линеарни, имају бољу, мада често помало инфантилну причу, лик је фиксиран и често дозлабога нервира, бољи цртеж (мада не волим аниме) и потезну борбу. Шта ви више волите?

Malo si mi nejasan ovde, napisao si da su zapadni manje linearni dok su japanski manje linearni, zapadni imaju bolju grafiku a japanski bolji crtež, japanski imaju bolju priču mada je priča infantilna... :confused:

Nisam pristalica ovakvih generalizacija (jer uvek ima jako puno izuzetaka), ali ako bih trebao da prelomim, onda više volim zapadne od japanskih igara. Ali, ponavljam, uz mnogo izuzetaka. :)

The Flying Dutchman
21.11.2008, 17:11
За линеарност сам погрешио, мало пре сам исправио. Западни имају боље ЕФЕКТЕ, док јапански имају бољи ЦРТЕЖ, а јапански обично имају инфантилну, али реално интересантнију причу!

Leonida
21.11.2008, 17:14
WRPG -

Star Wars KOTOR 1/2 , The Witcher , Elder Scrolls serijal,Fallout serijal , The Witcher , Mass Effect, Neverwinter nights serijal ...

Normalno da su WRPG daleko bolji od JRPG-a ...

M.C.
21.11.2008, 17:23
Normalno da su WRPG daleko bolji od JRPG-a ...
Lol, zato su i daleko prodavaniji... (velika doza sarkazma).

Nash Knight
21.11.2008, 17:59
WRPG definitivno. Ne volim JRPGove narucito, mada jesam igrao puno dobrih (cak i sad igram jedan :)) . Ali kad mi neko kaze da je Final Fantasy najbolji RPG na svetu, znaci, prekidam razgovor..

ForceCommander
21.11.2008, 18:18
Verovatno ima dosta solidnih jRPG naslova... Ali ne znam, nekako su mi japanski RPG-ovi oduvek bili odbojni. Igrao sam pre par meseci Phantasy Star Universe: Ambition of Iluminus ili tako nešto, i nakon sat vremena izbrisao sam svaki trag te igre sa svog hard diska. Nisu problem bile jadne kontrole ( igra nije podržavala miš, što je izgleda standard za japanske portove konzolnih igara na PC), sve u igri mi je bilo ogavno. Na početku gradite svog lika, fizički izgled i te gluposti. Ali to je totalno beskorisno. U svakom prokletom dijalogu ostali likovi su se ponašali kao da ja i ne postojim, dogovarali su se međusobno, donosili sve odluke... Moj lik nije imao nikakvog značaja za priču. Sve što bi mi rekli jesu stvari tipa "Pođi za mnom", "Idi ubij ono" i slične gluposti. U čemu je onda svrha prokletog dijaloga?! Igra nije nudila nikakvu mogućnost izbora, nikakvu slobodu, ništa... Ne znam, može biti da ja jednostavno nemam dovoljno iskustva sa japanskim "RP"G-ovima(namerno sam stavio R i P pod navodnike), može biti da neko uživa u takvim stvarima.
EDIT: Neka mi neko da odgovor na jedno malecno pitanjce. Na zapadu mnogi pišu hvalospeve o svemu što dolazi iz Japana, i tu spadaju i j"RP"G-ovi. Da li su, i koliko, zapadnjački RPG-ovi igrani i popularni u Japanu?

Eni
21.11.2008, 18:39
Ne baš, Japan je prilično zatvoreno društvo koje ima dosta problema sa rasizmom, tako da neke etničke grupe koje tamo žive moraju da kriju poreklo i lažu da su japanci (Ainu i drugi) a stranci nisu dobrodošli koliko neki odavde tripuju da ih tamo neko jedva čeka.

Što se tiče igara, kako sam imao PS2 odigrao sam dosta jRP igara i mogu da kažem da ne mogu uopšte da stoje rame uz rame sa npr. BG2, Fallout 2 ili Tormentom... jednostavno su ispod kolena. To je šareni kič koji se prema jednom Planescape-u odnosi kao retardirana pesmica sa Granda prema Mocartovoj magičnoj flauti - šareno, neozbiljno, prodaje sise a ne smisao...

Dio37
21.11.2008, 18:54
Kad bih morao da biram izmedju njih, odabrao bih WRPG-ove, ali ako je vec ponudjena opcija da volim oboje... ako ni zbog cega drugog, JRPG-ove gotivim zbog ove tri igre:

Xenogears (http://www.mobygames.com/game/playstation/xenogears)
Chrono Cross (http://www.mobygames.com/game/playstation/chrono-cross)
SMT: Nocturne (http://www.mobygames.com/game/shin-megami-tensei-nocturne) (otkrio nedavno)

ridiculus
21.11.2008, 19:18
Neka mi neko da odgovor na jedno malecno pitanjce. Na zapadu mnogi pišu hvalospeve o svemu što dolazi iz Japana, i tu spadaju i j"RP"G-ovi. Da li su, i koliko, zapadnjački RPG-ovi igrani i popularni u Japanu?

Nisu popularni. U stvari, njihovo prisustvo je gotovo nepostojeće. Ali japanski RPG-ovi su nastali pod uticajem zapadnjačkih. Henk Rogers je Amerikanac holandskog porekla koji je krajem 70-tih prešao u Japan i doneo je i svoju ljubav prema DnD igrama. Napisao je svoju igru Black Onyx i pošto nije našao izdavača za nju, osnovao je svoju kompaniju Bullet-Proof Software i postigao ogroman uspeh. Ostalo je istorija.

Izuzetak je Wizardry, koja je imala neku vrstu popularnosti u Japanu. Ali treba samo videti listu najboljih igara koja je dobijena glasanjem čitalaca Famicua: Dragon Quest x, Final Fantasy x, Dragon Quest y, Final Fantasy y, itd, pa da sve bude jasno.

Inače nisam glasao. Ne znam za šta bih. Možda za "oba", u smislu da se interesujem za najbolje sa obe strane. Teško je to porediti - uglavnom je stvar ukusa. Zapadnjački su slobodniji, japanski su ... hm, intimniji. Kada se ne uradi kako treba, to ispadne infantilno, ali kada se uradi... U stvari, za svaki "argument" koji se ovde stavi za ili protiv bilo čega može se naći kontraprimer, stoga se neću upuštati u takve jalove rasprave.
Ili, drugim rečima, da parafraziram jednog mog poznanika sa jednog drugog (stranog) foruma: legitimno je više voleti bilo koji "žanr", dovoljno su različiti, ali ako neko misli da japanski RPG-ovi nemaju kompleksnost ili uniformnost umetničke vizije, svestan je vrlo malo toga.

Red Dragon
21.11.2008, 19:51
Pa ne znam...mislim da je glupo praviti neko poredjenje. Pogotovo jer postoji mogucnost da ima dosta kvalitetnih jrpg-ova koji nikada nisu, niti ce biti izdati van Japana.
Uglavnom su jrpg postali "popularni" zahvaljujuci naslovima poput Final Fantasy, Dragon Quest, Phantasy Star, Tengai Makyou, Suikoden...mada i neki od ovih naslova nisu previse poznati.
Naravno, imajte na umu da postoji gomila naslova koja jednostavno nije zazivela (ili nije primecena) van Japana, a da se smatraju kvalitetnim, poput Gear Antique, razni Mobil Gundam, Star Legend.
Takodje, mnogi rpgovi su bazirani na anime serijama koje nikad nisu prebacene na engleski.
Takodje, kod njih je od settinga najpopularniji Sword World RPG ... bar je bio, valjda je jos.
Tacno je, oni jos uvek imaju malo "drugacije" vidjenje rpga, ali i oni se polako trude da skapiraju WRPG-ove.
Mada jedno je sigurno - sama njihova mitologija,fantazijski svetovi, cyberpunk i anime - daju zaista ogromne mogucnosti da stvore fenomenalne rpgove koji bi mogli da oduvaju WRPG k'o od sale.

Mada mi je tema malo bzvz samo iz jednog razloga. Sta bi bilo da se otvori tema "Japanske Tabacine VS Zapadnjackih Tabacina"? Situacija se okrece za 180 stepeni. Treba li da spominjem CAPCOM i Arc System Works?:n_klanja:

donator99
21.11.2008, 20:23
Poredjenje jRPG-a i wRPG-a je slicno poredjenju Gran Turisma i Marijo Karta.
Slicnosti se zavrsavaju na imenu zanra koji nose.

@ForceCommander
Western RPG-ovi su, maltene, potpuno ignorisani od strane japanske publike.
Njihova sudbina je slicna onoj od Haloa, Gearsa i ostalih stvari koje Amerikanci kupuju - u Japanu kao da ne postoje.

The Flying Dutchman
23.11.2008, 21:06
Мислим да је једини начин да се искорене JRPG-ови овај: Западни развојни тимови траже од америчке владе помоћ за укидање јапанског монопола, Америка тражи смањење тиража JRPG-ова, јапанска влада се побуни, избије рат, Хирошима се понови, цео Square - Enix се одведе испред стрељачког вода, и, да би се искорениле и бесплатне JRPG зезалице на интернету, укине се дистрибуција RPG Maker-а! Е, то би било добро!

Nash Knight
23.11.2008, 21:48
..укине се дистрибуција RPG Maker-а! Hey! (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=36132) :n-cc2: :D

Izvinjavam se unapred :)

Red Dragon
24.11.2008, 10:54
Мислим да је једини начин да се искорене JRPG-ови овај
Nisam za to da se iskorene. Jednostavno treba da, ili nadju neki novi stil, ili da se malo vise westernizuju.:D

LoneWolf
24.11.2008, 10:57
Sve je to u sustini na isti kalup,cilj je samo da se mase zalude i da se dobro proda ;)

ridiculus
24.11.2008, 18:10
Ali, koji je to kalup? Kalup Pokemona, Final Fantasy-ja ili Dragon Quest-a? Koja je sličnost koja povezuje Panzer Dragoon Sagu i Earthbound, a da nije odlika samog žanra? Personu 2 i Paper Marija? Kada mi neko odgovori na ovo, tek onda možemo ozbiljno da pričamo.

Stvar koja je meni smetala u mnogim JRPG-ovima je učestanost "slučajnih susreta", ali opet, ni to nije nužni deo njihove mehanike.

M.C.
24.11.2008, 18:14
Zašto da se iskorene, jednostavno ih ne igrajte i to je to.
"Dati narodu 'leba i kantera"... :rolleyes:

Nash Knight
24.11.2008, 18:18
Najcesci/najveci problem kod JRPG-ova je to sto u stvari i nisu RPG-ovi: statistike su cisto estetske prirode, nema oblikovanja likova, nema klasa, opredeljenja, nema inventara u pravom smislu... Onda njihove "genijalne" price su najcesce strogo linearne, bez ikakvih grananja, nemate nikakvu mogucnost ucestovanja u prici tako da imate utisak da ste bitni. Borbeni sistemi se najcesce sastoje iz 2-3 opcije, bolje magije i oruzja (da, skoro uvek bolje, retko alternativne) se nalaze na skriptovanim lokacijama i zamenjuju automatski prethodne. Isto vazi i za likove koji mogu da se vam pridruze.

U sustini, JRPG-ovi su najcesce jako dobre.. arkadne avanture. To je ok. Ja ih volim i cesto igram, pogotovo one za SNES, ali to jednostavno nisu RPGovi.

M.C.
24.11.2008, 18:34
Jednostavno Japanci imaju drugačije shvatanje RPG-ova, ali žanr ostaje isti.

DeCoy
24.11.2008, 18:44
Takođe nemam ništa protiv jRPG igara ali njihovo trpanje u isti koš sa punokrvnim RPG-ovima je isto kao kad neko i Tomb Raider i Syberiu naziva avanturama...

M.C.
24.11.2008, 19:28
Zbog toga se i žanr podelio - kao npr. žanr vožnji na simulacije i arkade (a bogami i ponešto između) :)

The Flying Dutchman
24.11.2008, 22:18
Nisam za to da se iskorene. Jednostavno treba da, ili nadju neki novi stil, ili da se malo vise westernizuju.:D
Знам, али Јапанци са својим штанцовањем игара на сваких годину - две узимају огроман део колача сиротим, поштеним, западним развојним тимовима који у игру уложе вишегодишњи труд. Кажу да Кинези уживају у репетицији, а Американци су још гори - скоро сваки FF је исти.

M.C.
24.11.2008, 22:56
Produkcija tih igara je uvek AAA, tako da će nastaviti sa svojom (zasluženo) dobrom prodajom. To da je svaki FF isti... Dosta elemenata je isto i to je ono što koliko-toliko odlikuje serijal, zato što same priče nisu povezane. Ali su inovacije u suštini dovoljne da se odigra svaki novi nastavak.

DeCoy
24.11.2008, 23:04
Кажу да Кинези уживају у репетицији, а Американци су још гори - скоро сваки FF је исти.

Misliš Japanci:icon_scra

The Flying Dutchman
25.11.2008, 8:03
Не, они критикују Кинезе због тога што уживају у фармингу и осталом, а сами су још гори.

Equilibrium
26.11.2008, 17:11
Ne mislim ko voli japansko djubre zapad je zakon po pitanju price likovi su mnogo bolji i lakse je saosecati sa njima i uziveti se u njihovu ulogu nego nekog Japanskog warriora sa nacem od 3 m velikim ocima i cudnom frizurom

Jednostavno ni price nemaju tu sirinu, u dosta slucajeva ni vezu sa mozgom nisu razgranate a ja obozavam nelinearnost, vise krajeva, potpunu slobodu razvijanja lika itd

Ne njihov mentalitet je drugaciji i nisam siguran da ce skoro izbaciti nesto sto moze meni da se svidi. Uopsteno nisam fan Japanaca, cudni su i nekako....... cudni su uredu

M.C.
26.11.2008, 17:23
japansko djubre
Zašto imamo osećaj da ovo kaže lik koji nije odigrao 2 jRPG-a u svom životu...

Ice-Man
26.11.2008, 23:44
...same priče nisu povezane...

Cek, cek... ni jedan FF nije povezan?
Ako ima makar i jedan povezan sa FF IX, bio bih ti veoma zahvalan na informaciji.
Ja generalno gledano vise volim zapadnjacku vrstu RPG igara, a sa zanrom sam se upoznao pre svega 3-4 godine tako da nisam igrao BG, Icewind Dale i slicne (probao sam Planescape, cool dijalozi i sve to ali grafika jednostavno nije zamislena za 24 inca, tako da mi oci krvare dok igram plus nije hack & slash sto je za mene vrlo bitno kod vecine igara tako da nisam bas upoznat ni sa ovom igrom), i sa ovim kratkim iskustvom najbolji RPG mi je Mass Effect jer "budzenje lika" i borba nisu toliko bitni vec tvoje odluke u dijalozima doprinose dozivljaju epskog karaktera - fantasticna prica, fantasticno ispricana. Ali generalno, jedna od omiljenih igara mi je FF IX jer me je prica jednostavno oduvala i dan danas mi je mnogo dobra, verovatno ima tu i nostalgije, takodje Chrono Cross - intro, pogotovu muzika iz intra, ce vam ostati kao jedno od slatkih secanja kroz dugi niz godina... covece koliko su te igre dobre... prosto mi dodje da upalim sony i cepam do nesvesti! :rolleyes:

Postoji univerzum po kojem bi voleo da se napravi RPG, i to zapadnjacki RPG a taj univerzum je - Pescana Planeta Frank-a Herbert-a. Prica je po meni deset puta bolja nego bilo sta vezano za Star Wars, a cini se vise nego pogodnim za jednu kvalitetnu igru a sto se sistema borbe tice najbolje bi odgovarao onaj iz Guild Wars-a... vec vidim sebe kao slobodnjaka kako pritiskam odgovarajuce dugme na tastaturi da bi ostvario brzinu u odbrani i strogo kontrolisanu snagu u napadu tokom dzihada na nekoj od planeta, ili jahanje crva po dinama u potrazi za melanzom... e to bi bilo stvarno nesto posebno... ;)

KiB0rG3000xII
27.11.2008, 0:37
sta je wrpg a sta jrpg?

Shadowfax
27.11.2008, 0:42
Wrpg su BG, Torment, Fallout..
Jrpg su FF, Chrono Cross..

Western vs. Japanese.

DeCoy
27.11.2008, 1:13
@Ice-Man

Nije RPG, ali zanimljiv miks strategije i avanture

Dune (http://en.wikipedia.org/wiki/Dune_(video_game))

Još ako se dokopaš CD verzije, milina:)

Carnex
27.11.2008, 2:58
jRPG i cRPG su dva različita žanra.
jRPG se koncentriše delimično na priču, ali pravi fokus je na razvoju likova i vezivanju igrača za iste. Većina je veoma linearna sa sa predefinisanim likovima ali ima i otvorenih gde je svet otvoren za istraživanje. Naravno u većini ima mogućnosti uticanja na razvoj likova ili makar na trenutne sposobnosti. Priča i likovi su srž, a sistem borbe je katalizator doživljaja

cRPG (iliti wRPG kako ga ovde nazivate) su u glavnom teški grindovi sa nešto interesantnih događanja ali nikada dovoljno da dominira. Razvoj lika je često slobodan ali ta sloboda je tu da nadopuni nejčešće retardiranu priču i bezličnost likova (čast izuzetcima, ima ih i te mi najviše i pamtimo). Borba je srž u suviše često jedino što je razvijeno.

Naravno ima izuzetaka tipa Planescape Torment kao cRPG koji se bazira pre svega na priči ili Romacing SaGa kao jRPG koji se koncentriše na razvijanje likova i slobodu.

Kao takve ne mogu da kažem da je jedan žanr bolji. Moji najbolji RPGovi bi bili nekim redom

1) Planescape Torment
2) Fallout 2
3) Shadow Hearts Covenant
4) Chrono Trigger
5) Disgaea
itd

Dakle iz oba (tačnije sva tri jer je Disgaea sRPG, opet jap specijalnost) žanra.

Nash Knight
27.11.2008, 5:22
Carnex a sad ti mesas akcione WRPGe i "prave" WRPGe. Pored klasicnih RPGova (Fallout, Baldur's Gate..) postoje jos hiljadu dobrih koji se oslanjaju vise na pricu nego na grind, od Eye of the Beholder do Gothica. Jeste da ima mnogo grindovanja u Diablu i klonovima, ali u sustini japanski RPGovi se mnogo vise oslanjaju na grind od zapadnjackih.

Carnex
27.11.2008, 8:43
Carnex a sad ti mesas akcione WRPGe i "prave" WRPGe. Pored klasicnih RPGova (Fallout, Baldur's Gate..) postoje jos hiljadu dobrih koji se oslanjaju vise na pricu nego na grind, od Eye of the Beholder do Gothica. Jeste da ima mnogo grindovanja u Diablu i klonovima, ali u sustini japanski RPGovi se mnogo vise oslanjaju na grind od zapadnjackih.

Daj bre. Dungeon crawling je alfa i omega svih RPGova sa svega par izuzetakaka. A što se priče tiče, mnogi RPGovi sa izvikanom pričom imaju najgore klišee od priča.

Nash Knight
27.11.2008, 17:53
Dungeon crawl jeste dusha svakog FRPa, i skroz je ok kad je prisutan u umerenim kolicinama samo. To za klishee jeste tacno jbg.

Inace evo jednog simpaticnog teksta o japanskim igrama sa sajta Something Awful :D

Japanese Plots

Working your way through a Japanese game is like having one of those dreams where you start off in a Pittsburgh bowling alley dry humping some woman you saw in a LensCrafters commercial then find yourself in a submarine playing Jenga with sticks of dynamite. Everything keeps moving forward as if it makes sense, but none of it really does.

Let me get this straight, video game: The main character has amnesia as the result of a very recent experiment that made him immortal. He is also several thousand years old. Also, he can be killed even though he is immortal. Also, it turns out that this isn't the present, but the future, and the world is really Heaven. Now he's going to fight a half-ape half-zeppelin to prevent it from stealing a crystal that, if destroyed, would erase the emotion we know as "love" as well as anyone named Tim. Also, the crystal is the real Earth and it turns out the main character is just the physical embodiment of a dead vampire's memory but everything else is totally real.

M.C.
27.11.2008, 18:26
Cek, cek... ni jedan FF nije povezan?
Ako ima makar i jedan povezan sa FF IX, bio bih ti veoma zahvalan na informaciji.
Pa već sam rekao da nisu, tako da je odgovor negativan. Povezani su samo FFX i X-2. Neki drugi su povezani na drugačiji način (svet Ivalice kod FF12 i Tactics Advance), ali to nije to. ;)
plus nije hack & slash sto je za mene vrlo bitno kod vecine igara.
Thumbs down za ovo...
Ali generalno, jedna od omiljenih igara mi je FF IX jer me je prica jednostavno oduvala
A za ovo veliki thumbs up. :) Humor likova i njihovi odnosi dovedeni do savršenstva.

The Flying Dutchman
27.11.2008, 18:50
Ne njihov mentalitet je drugaciji i nisam siguran da ce skoro izbaciti nesto sto moze meni da se svidi. Uopsteno nisam fan Japanaca, cudni su i nekako....... cudni su uredu
Ни ја не волим савремену јапанску културу. Мислим, историја, кланови, самураји, нинџе, катане и остало су кул, али данашње Јапанце не могу да поднесем. Могу да кажем да су они људи - роботи, све им је технологија. Немам лично ништа против технологије, али они су се превише удаљили од Бога и свега природног. За двадесет година ће вероватно почети масовно да уграђују кибернетичке импланте, или чак да убацују чипове са умом човека у роботе (нешто слично као у Hostile Waters-у).

ridiculus
27.11.2008, 19:14
Najcesci/najveci problem kod JRPG-ova je to sto u stvari i nisu RPG-ovi

Ja ovde ne vidim problem. Nije zapadnjački RPG model kako bi kvalitetna igra trebalo da izgleda i merilo vrednosti. Merilo vrednosti je iskustvo koje neko delo pruža - ovde nije tema "RPG-ičnost" japanskih igara tipa Final Fantasy, već upravo koja vrsta iskustva više privlači ljude. Kako je ovo ipak forum fanova PC-igranja, mene bi začudilo da japanske igre dobiju i jedan glas.

U sustini, JRPG-ovi su najcesce jako dobre.. arkadne avanture. To je ok. Ja ih volim i cesto igram, pogotovo one za SNES, ali to jednostavno nisu RPGovi.Ovim se problem žanrova ne rešava, samo se prebacuje negde drugde. Lako je dokazati da čak i neki japanski "akcioni" RPG ima onoliko razlika u odnosu na bilo koju avanturu koliko si i ti ovde nabrojao u odnosu na zapadnjačke RPG-ove. The Legend of Zelda je arkadna avantura. Chrono Trigger nije.

Da ponovim ono što je Teodor Sterdžen jednom rekao: "90% svega je đubre." Manje-više, to se odnosi na sve segmente kulture, i video-igre nisu izuzetak. Ni japanski RPG-ovi. Pošto neko vreme pratim japansku popularnu kulturu, tvrdim da se slobodno može preneti i na muziku, mange, arhitekturu, animaciju ... E, mene zanima onih 10%, i tu ima stvari koje se mogu porediti sa bilo čim, u bilo kojoj oblasti.

Tipičan predstavnik japanske škole u novije vreme, onako kako je opisana na ovom topiku, bi bio Dragon Quest VIII. To je istovremeno i predstavnik najpopularnije serije video-igara u Japanu i jedan od vrhunaca žanra. Međutim, postoje mnogi "alternativni" RPG-ovi koji nisu namenjeni masovnoj publici. Prvo, japanski igrači koji žele da se bave statistikom okreću se pod-žanru strateških RPG-ova. Najveći japanski dizajner ovakvih igara (po meni i svetski) je Yasumi Matsuno, koji je sa Quest-om kodirao Ogre Battle: March of the Black Queen, potom Tactics Ogre: Let Us Cling Together koji je postao glavni uzor ovom žanru do dana današnjeg, potom prešao u Squaresoft i izbacio varijantu Tactics Ogre-a u Final Fantasy okruženju - Final Fantasy Tactics. Zatim je usledio Vagrant Story za PS1, neka vrsta hibrida žanrova (RPG je jedan od njih), ali sa jednim od najkompleksnijih sistema inventara oružja koje sam ikad video. Na kraju je postao direktor i producent Final Fantasyja XII i kao i сироти, поштени, западни развојни тимови који у игру уложе вишегодишњи труд potrošio pet godina na razvoj igre, ali za razliku od tih "sirotana" završio je u bolnici sa nervnim slomom, a igra je završena bez njega.
Pa onda je tu i kompanija Nippon Ichi, koja je dala svoj specifičan potpis ovom žanru nadrealnim pričama i seciranjem svake komponente igre na statistiku (La Pucelle Tactics, Disgaea 1-3, Phantom Brave, Makai Kingdom).


Čak i na nivou priče (zaplet, karakterizacija likova, razrešenje, dijalozi) teško da će iko naći bolje primere od Panzer Dragoon Sage (s jedne strane, visoka ozbiljnost) i Earthbounda (Mother 2 u Japanu; s druge strane, parodija na sam žanr i mnogo štošta drugo).

За двадесет година ће вероватно почети масовно да уграђују кибернетичке импланте, или чак да убацују чипове са умом човека у роботе (нешто слично као у Hostile Waters-у).

Osoba za koju znam da je ovo radila je Kevin Warwick, profesor kibernetike, i zadnji put kada sam pogledao, bio je Englez. Pada mi na pamet i Oscar Pistorius, južnoafrički trkač sa kibernetskim nogama.

voodoo_
27.11.2008, 19:36
али они су се превише удаљили од Бога
Od kog Boga? Alo, Japanci (http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Japan).

Equilibrium
27.11.2008, 20:19
Pa ja mislim da sinto obozava ili vrlo ceni prirodu tako da je covek lepo rekao od prirode i Boga tako da se oni udaljavaju od tradicije i svega dobrog sve je pocelo kad su raspustili samuraje i uveli profi vojsku, ni 2 atomske bombe im nisu bas mnogo pomogle.

Cinjenica je da Japanci meni a sigurno i drugima lice na neke vanzemaljce koji imaju cudan ukus u svemu pogledaj im pop kulturu, stripove i crtace mislim nekome se to svidja, meni ne ali oni su jednostavno drugaciji

A zar oni imperatora ne postuju kao boga, mozda se oni udaljavaju od njega...

Ocelot
27.11.2008, 20:28
Poštovali su ga toliko sve do kraja WW2.
Volim obe strane, JRPG-ove malo više. Zašto uvek mora da bude ili/ili? :) Izlizano, ali tačno - o ukusima... Ne moze niko da kaze šta je bolje.

Ice-Man
27.11.2008, 23:29
Bombe sigurno nisu pomogle. Bombe zapravo nikada ne pomazu.
Sto se japanske kulture tice, generalno, nisam neki obozavatelj. Problem je u tome sto ne razumem a mozda jos veci i sto ne zelim da razumem. Mnogo vise cool bi mi bili recimo kinezi ili... ne znam.

http://img58.imageshack.us/img58/3528/japan1kr4.th.jpg (http://img58.imageshack.us/my.php?image=japan1kr4.jpg)

DeCoy
27.11.2008, 23:45
http://img135.imageshack.us/img135/5456/7fd7cc1cd69dabb8107e628it2.gif

Nash Knight
28.11.2008, 0:54
Puno poznatih jRPG-ova su mi se bas dopali, npr. Tales of Phantasia, Chrono Trigger, Knights of Xentar (ovu igru obozavam), ali vecina su mi previse zamorni: milion random encountera sa stvorenjima iz LSD snova, linearna radnja ja jako cudnim zapletom i neozbiljno pisani dijalozi (tj. loshe prevedeni sa japanskog). Final Fantasy mi je uzasno glup (tj. ovi koje sam igrao) a Earthbound mi je.. nekako bzvz, pola parodija pola grind-frp, presao sam samo prvi svet i smorila me uzasno.

Carnex
28.11.2008, 1:26
at Nash
ccc... Niti si shvatio poentu mojeg posta niti iko ovde shvata poentu jRPGova. Većina jRPGova ima lošu priču... svega par ima nesto svarljivo. Poenta je u likovima. Uspešno vežu igrača za lika. Fallout 2 nema priču, makar ne neku koherentnu koja prati celu igru. Poenta je da se igrač kroz slobodu akcija identifikuje sa svojim predstavnikom na ekranu. Zato je Fallout 2 tako dobar.
Ista fora je i sa jRPGovima. FF VII nije najbolji zbog priče ili materia sistema ili ko zna čega. On je najbolji zbog toga što smo se vezali za likove kao nikada do tada. Zbog toga što smo plakali na kraju prvog diska. Što smo plakali na kraju drugog diska. Što nam je igra dva puta iščupala srce. Iz istog razloga obožavam i Shadow Hearts Covenant. Samo što je u ovom slučaju i priča odlično zamišljena mada nikao nešto što nije vidjeno do sada. A da, ima i jedna scena koja igraču, naročito onom ko je prešao prvi deo, ne samo iščupa srce, nego ga vadi natenane, pincetom i kasikom.

Sol-Badguy
28.11.2008, 1:34
Wow. I love these forums. Toliko povoda za facepalm i smeh na jednom mestu.... awesum.

90% ljudi koji su ovde postovali (uključujući i OPa) nemaju pojma u čemu pričaju.

Ako se prevaziđu stereotipični likovi kojih su jRPGevi puni, dobijate odličnu zabavu (a nekad i više). Onaj ko je rekao da je svaki FF isti nije odigrao nijednu igru iz dotičnog serijala. Činjenica je da je lakše pisati priču za linearnu igru. Nekome čak i više odgovara da igra linearnu igru bez potrebe da bude opterećen izborom, želeći da se prosto prepusti developerima da ispričaju ono što su naumili. Ja iskreno oba žanra gotivim na svoj način. Npr nijedan western RPG nema tu noku notu poetičnosti koju ima npr Eternal Sonata (mada se i ona vodi kao neki cRPG). Uostalom sve varira od mog raspoloženja, ali zadnji dobar wRPG koji mi se svideo je The Witcher i činjenica je da ih je znatno manje nego jRPGeva (pogotovu na Xboxu360, koji pliva u jRPGevima). Neznanje vodi do straha. With that being said, odoh iz ovog threada. Enjoy your AIDS. :odoK:

Nash Knight
28.11.2008, 2:07
to Sol-Badguy: kako sad mi nemamo pojma kad su u sustini svi rekli to isto sto i ti? I ne razumem onaj zadnji komentar, ali mislim da mi se ne svidja.

Kapiram ja to, da je bolja prica ako imac vec unapred zamishljenog lika, bude upecatljiviji nego neki random kog sam pravis od statistika i brojeva. I kapiram da je lakse napraviti skoncentrisaniju pricu ako je igra linearna.
Krajnji zakljucak je ono sto je ridiculus rekao, 90% svega je sr**e, i W i J RPGova, a sad, ko sta vise voli.. Mada anketa daje prilicno jasne rezultate o tome :)

Geronimo
28.11.2008, 3:15
Ne znam kakva je igrivost i mehanika japanskih RPG-ova jer mi je crtez bio toliko odbojan da mi nije palo na pamet da ih igram, nikad ne bi mogao da se uzivim nekog od takvih likova (ovde bih upotrebio teske reci ali to nije prikladno ovakvom forumu).

djuras
28.11.2008, 9:47
ajde onda neko da mi kaze, sta ima od tih novijih jRPG-a a da moze da se igra na PC-u?

DeCoy
28.11.2008, 11:25
Bilo šta sa PS-a možeš da igraš preko emulatora, a imaš i FF VIII.

djuras
28.11.2008, 12:36
rekoh nesto novije, i ako ima da je pravljeno(ili portovano) za pc, a ne preko emulatora

ili tako nesto i ne postoji?

ForceCommander
28.11.2008, 12:43
rekoh nesto novije, i ako ima da je pravljeno(ili portovano) za pc, a ne preko emulatora

ili tako nesto i ne postoji?
Phantasy Star Universe i ekspanzija za isti:
http://www.gamespot.com/pc/rpg/phantasystariv/index.html?tag=result;title;2

Red Dragon
28.11.2008, 14:05
Mislim da mozemo zakljuciti da se ukusi razlikuju.
Kao sto je nekima primamljiva japanska ideja rpg, drugima je zapadna ideja rpga.
Doduse, mi se nikad nismo ni potrudili da razumemo istocnjacku kulturu, mada i ona ima svojih prednosti i moze biti jako zanimljiva.
Samo ne znam, o cemu jos mozemo ovde pricati, a da se ne svodi na prepucavanje.

M.C.
28.11.2008, 17:07
Mada anketa daje prilicno jasne rezultate o tome :)
Zbog naziva samog foruma... ;)

Nash Knight
28.11.2008, 19:15
Ja bas obozavam japansku kulturu, i anime, i njihove filmove, i bas taj Japan posle WWII. Ukusi se razlikuju indeed.

A sto se tice novijih japanskih RPGova, probaj ovaj Sudeki, deluje zanimljivo. Nisam ga jos igrao ali mi stoji na listi za nabavku.

voodoo_
28.11.2008, 19:17
Dobar je Sudeki ovako po atmosferi, ali su kontrole prilično loše (tj pomeranje kamere i kretanje se vrše odvojeno, prilično je neudobno za igranje).

Red Dragon
29.11.2008, 0:44
Dobar je Sudeki ovako po atmosferi, ali su kontrole prilično loše (tj pomeranje kamere i kretanje se vrše odvojeno, prilično je neudobno za igranje).
Meni je ovo cudo zabadalo uvek na istom mestu, i sa patchom i bez njega i nikad ga nisam posteno odigrao.
A inace je bio mnogo zanimljiv, pomalo je podsecao na Fable.

Carnex
29.11.2008, 10:41
nažalost na PCu nema baš novijih jRPGova. Uskoro treba da izađe Last Remenant ali to i nije klasičan jRPG.
Ono što ima u koje stvarno treba probati su malo stariji ali i te kako vredni
Septerra Core
Final Fnatasy VII
Final Fantasy VIII
Grandia 2
Breath of Fire IV

Srecom ya PC ima dovoljno emulatora tako da nema zime za one kojima grafika nije bitna

ridiculus
29.11.2008, 19:46
Bilo je reči i o "crtežu" u japanskim RPG-ovima. Kakav crtež? Endžini video-igara koriste sprajtove ili 3D modele. Postoje animirane sekvence, ali one nisu ključne za samo iskustvo. Postoji "konceptualni dizajn" likova, ali u starijim igrama nije mogao biti verno prenesen u samu igru i tek u novije vreme (recimo, od PS dvojke) postoji određena doza vernosti u prikazivanju likova. Ali, čak i ako to zanemarimo, dizajn Akire Toriyame nema nikakve veze sa dizajnom Yoshitake Amana, koji nema veze sa dizajnom Tetsuye Nomure, koji nema veze sa dizajnom Takehita Harade, koji nema veze sa dizajnom Kazume Kaneka, itd. Ja, na primer, ne volim Nomurin rad i njegove tinejdžerske heroje u njihovim j-pop kostimima. Međutim, likovi Kazume Kaneka, "Demonskog slikara", kako ga zovu u Japanu, odišu mračnom imaginacijom koja prevazilazi skoro sve slično na svetu. A dizajn koji je Akira Toriyama upotrebio u DQ VIII je genijalan i sasvim drugačiji, nadrealno komičan u nekim slučajevima.

Nash Knight
29.11.2008, 19:53
Mislim da je covek mislio na celokupan "manga-feel", i mislim, ako mu se ne svidja, sta sad, de gustibus etc etc..

I molim vas, ne zapocinjite nikakve rasprave o bogu, religiji i rasama.

StrelokMonomax
11.6.2009, 20:21
jrpg daje privid bolje price zato sto je pola igre film bez igraceve interakcije dok se u wrpg igrama sve odvija uz ucestvovanje lika i pre svega na izbore koje pravi igrac....Da nemaju doticne filmice u igri jrpg bi bio jos vece smece nego stoje...

Red Dragon
11.6.2009, 20:48
jrpg daje privid bolje price zato sto je pola igre film bez igraceve interakcije dok se u wrpg igrama sve odvija uz ucestvovanje lika i pre svega na izbore koje pravi igrac....Da nemaju doticne filmice u igri jrpg bi bio jos vece smece nego stoje...
I to "smece" se jako dobro prodaje i ima neke svoje kvalitete.
Znas kako kazu - De gustibus non est disputandum.

Dio37
11.6.2009, 20:48
...dok se u wrpg igrama sve odvija uz ucestvovanje lika i pre svega na izbore koje pravi igrac...

Sredi malo misli pre nego sto se bacis na tastaturu, ovo nema smisla. :icon_stud

Da ne spominjem to sto previse generalizujes.

StrelokMonomax
11.6.2009, 21:55
I to "smece" se jako dobro prodaje i ima neke svoje kvalitete.
Znas kako kazu - De gustibus non est disputandum.

Hari Poter se bolesno dobro prodaje a svako ko je procitao vise od 50 kniga zna da je doticni Poter smece zanimljivo smece ali smece....Isto ti dodje i za jrpg eve...ovo je moje misljenje ja nerazumem poentu jrpg-eva ko je razume neka ih igra i uziva.......Dio37 izvinjavam se....da ti pojasnim u wrpg-u ti pravis izbor i celokupna igra zavisi od tvog izbora koji ti pravis sa svojim likom a u jrpg-u tvoj uticaj na igru je daleko manji.....

Equilibrium
11.6.2009, 22:11
Koliko god voleo ljude koji pljuju jRPG, mislim da nisi u pravu.

Dobar deo price zavisi od igracevog izbor? Mozda u 5 najboljih RPG-eva, a sta je sa gomilama Diablo klonova koji se podvode pod RPG, igrac odlucuje jedino kojim ce klasom da pokolje zilion orkova. A da ne pominjem da i u dosta pravih, legendarnih RPG-eva veoma malo zavisi od igraca.

A nemaju ni svi jRPG-evi debilnu pricu, ja ih ne volim zbog dizajna i sveopste dojma manga stripova, jbg ne volim taj japanski stil i to ti je, a ne zato sto su manje RPG nego zapadni.

StrelokMonomax
11.6.2009, 22:31
na jednoj strani: torment, fallout 1,2,3 bg I II,arcanum,bloodlines,wicher,mass effect,kotor, nwn, oblivion,morowind,i mnogi mnogi mnogi drugi ....na drugoj mozda 4 serijala koji se stancuju vise nego fifa......Usput u svakom od nabrojanih tvoj izbor je presudan...

Nikola95
11.6.2009, 22:34
Da, u Oblivionu pogotovo.

Ketchua
11.6.2009, 22:58
Au, prijatelju, cim ti mećeš FO3 i TES4 u isti koš sa ovim ostalima, znamo na čemu smo...:rolleyes:

Dobar deo price zavisi od igracevog izbor? Mozda u 5 najboljih RPG-eva

Ipak ih je malko više od pet, ali poenta je na mestu. Voleo bih (od Streloka) da čujem koji su to "mnogi, mnogi, mnogi drugi"...

Dio37
12.6.2009, 0:51
Nego, je l' neko od vas pljuvaca jRPG-a igrao bilo sta iz Shin Megami Tensei serijala?* Mozete li bar da odgledate ove klipove pre nego sto nastavite sa pljuvanjem? :opanachke

* - retoricko pitanje, znam da niste

Smbd31V4Ucs

2O8x97xGGLU

MkMFK9_6Ptw

Ketchua
12.6.2009, 0:56
Za tog Igora što ga mrziš u poslednjem videu ćeš da dobiješ črveni karton.:kreza: :D

Da li stvarno misliš da je iko od pljuvača jRPG-a igrao sve zajedno više od pola sata jRPG-a? Ja znam da ja nisam, probao sam, i video da to nije moj trip... Eventualno neki sRPG tipa Chrono Cross, Shining Force, Soleil...

Ali problem je u tome što čim se ljudima nešto ne svidi, posle kraće probe, imaju običaj da ga popljuju kao da su ga konzumirali godinama. Kao Kuzma koji na osnovu Pokemona pljuje anime.

Dio37
12.6.2009, 11:21
To je ono sto sam ja hteo da kazem, ljudi pljuju na slepo. Vecina jRPG igara jeste poprilican shit, kao i 90% svega na svetu. Problem je u tome sto jRPG publika (ne u Japanu, doduse... SMT je prilicno popularan tamo) ima los ukus i stalno igra igre iz tih 90% umesto dobrih stvari.

Nego, sta ti tacno smeta u jRPG-ovima?

ridiculus
12.6.2009, 13:32
Oh, dođavola... Ljudima baš mora da se crta...

CINIČAN KOMENTAR: 90% ljudi ne bi prepoznalo umetnost osim ako se ova ne skine gola i podigne plakat na kome piše: "JA SAM UMETNOST!"

Problem je i što u različitim kulturama ne postoje 100% isti pojmovi. Ja sam davno vodio raspravu da li su mange stripovi i odgovor bi bio (a stojim iza toga još uvek): jesu i nisu. U današnje vreme više jesu nego što nisu, ali samo zato što je postojao povratni uticaj na američki strip (malo i na evropski), pa su se više približili po nekim elementima. Ali nije uvek bilo tako. No, da ne skrećemo sa teme. Zamenite termin "manga" sa terminom "jRPG", a "stripove" sa "RPG-ovi" i dobićete ekvivalentnu ideju.

Ali, zanemarimo i to. Alfa i omega svih japanskih RPG-ova je Dragon Quest: po popularnosti i po uticaju na potonje generacije igara. Nisam primetio da se baš mnogo spominje u našim krajevima. Postoji i (već prilično jalova) tvrdnja u zapadnoj štampi da su sve DQ igre iste. Što je naravno (relativno) tačno u mehaničkom smislu, ali potpuno pogrešno u konceptualnom. Neke ideje koje su se tu pojavljivale nisu korišćene u drugim igrama, na žalost.

Sada ću da napravim malu digresiju i da se nadovežem na svoj CINIČNI KOMENTAR, citirajući nekog drugog:

If you're looking for good writing in video games, you have to look at old adventure games. We're talking about Lucas Arts action like Monkey Island. We're talking about Quest for Glory. I submit that the best written video game of all time is Earthbound(Mother 2).

Vidite, mnogi iskusni gejmeri podržavaju ovu tvrdnju. Recimo Tim Rogers (http://www.largeprimenumbers.com/article.php?sid=mother2). Ne da će svako imati strpljenja da pročita dati tekst (koji ima više od 11 000 reči!), ali tu će naći sva objašnjenja, bolje nego što bih ja umeo da kažem. Uz mnoge spojlere, doduše. Neki igrači koje znam nisu uspeli da vide dalje od površinskog sloja te igre. Zanemariću ovde činjenicu da je kasnije izašla Mother 3.

Mnogi japanski RPG-ovi daju mogućnost izbora i menjaju priču prema tome: Ogre Battle i Shin Megami Tensei (1-3) su primeri koji su mi odmah pali na pamet. Iako je ovo prvo jednim delom strategija, to nas dovodi do jednog specifično japanskog žanra: strateškog RPG-a (sRPG-a). To je žanr za hardcore igrače u Japanu. Neka dođe bilo ko, recimo Kuzmanović (pošto ga često spominjete kao neprijatelja japanskih igara), i neka mi dokaže da Disgaea nije duboka igra. Pa ćemo tek onda imati o čemu dalje da pričamo. I komentari tipa "meni se ovo ne sviđa" ne govore ništa o samoj igri, samo o njenom kritičaru. Meni se ne sviđa ruska književnost, ali nisam toliko lud da dovodim u pitanje njenu umetničku vrednost.

Ovde se ne vodi rasprava o životnim činjenicama tipa da li je 90% svih JRPG-ova smeće ili ne, nego o značaju onih 10%.

P.S. Da ne bude zabune, ovaj moj post se odnosi na komentare StrelokMonomaxa, ne na ostale. Na odbranu teze da u svetu jRPG-a postoje objektivne vrednosti, a ne da ih u svetu wRPG-a nema.

Ketchua
12.6.2009, 18:28
Mnogi japanski RPG-ovi daju mogućnost izbora i menjaju priču prema tome

Iskreno, ja jako malo wRPG-ova zovem dobrim ako nemaju ovu mogućnost.

@Dio:
Pa, ništa meni zapravo ne smeta. Samo, ne osećam nikakvu privrženost prema njima. Recimo, FF ume da bude kao španska serija sa odnosima između likova.:D Nedovoljno razgrađen sistem character buildinga. Ponekad i vizuelni dizajn. Kao što rekoh, ništa posebno, samo not my cup of tea.:)

StrelokMonomax
12.6.2009, 20:15
To je ono sto sam ja hteo da kazem, ljudi pljuju na slepo. Vecina jRPG igara jeste poprilican shit, kao i 90% svega na svetu. Problem je u tome sto jRPG publika (ne u Japanu, doduse... SMT je prilicno popularan tamo) ima los ukus i stalno igra igre iz tih 90% umesto dobrih stvari.

Nego, sta ti tacno smeta u jRPG-ovima?

Molim te napisi mi tih 10% jrpg koji vrede da ih probam i ako mi se svide da ih predjem.....(ako su za pc i ako rade preko emulator.....mogu i oni sa Playstationa 1 posto ga imam negde zaturenog)....Povlacim rec nisu jrpg smece ali su mnogo gori od wrpg-a...

donator99
12.6.2009, 20:44
@Dio:
Pa, ništa meni zapravo ne smeta. Samo, ne osećam nikakvu privrženost prema njima. Recimo, FF ume da bude kao španska serija sa odnosima između likova.:D Nedovoljno razgrađen sistem character buildinga. Ponekad i vizuelni dizajn. Kao što rekoh, ništa posebno, samo not my cup of tea.:)

FF-ovi se drasticno po pitanju vizuelnog dizajna razlikuju (kapiram da si zato i napisao ovo "ponekad" :D).

Ono sto se jRPG-ovima mora priznati jeste cinjenica da su glavne igre iz Squareovog FF serijala remek dela po pitanju art stylea i implementacije grafike/cutscena. CGI cutscene iz FF-a 13 izgledaju apsolutno neverovatno, mada i gameplay izgleda jako, jako dobro. Videcemo sta ce sa Versusom biti, mada igra ima snazan potencijal, posebno kada se ima u obziru ko radi na toj igri.

Realno, na 7. generaciji konzola se dosad nije pojavio pravi AAA jRPG. White Knight Chronicles je imao jak potencijal, ali ocigledno nije ispao bas onako kako su ga mnogi ljudi zamisljali. Videcemo da li ce mu EU/SAD verzija pomoci, sa obzirom da ce biti u pitanju Director's Cut izdanje. LO je skroz ok, ali opet nije na nivou SE-ovih AAA igara.

Takodje, ovaj vremenski period je obelezila i cinjenica da najbolje jRPG-ove ima prenosna konzola - Nintendo DS.

ridiculus
12.6.2009, 20:44
Iskreno, ja jako malo wRPG-ova zovem dobrim ako nemaju ovu mogućnost.

@Dio:
Pa, ništa meni zapravo ne smeta. Samo, ne osećam nikakvu privrženost prema njima. Recimo, FF ume da bude kao španska serija sa odnosima između likova.:D Nedovoljno razgrađen sistem character buildinga. Ponekad i vizuelni dizajn. Kao što rekoh, ništa posebno, samo not my cup of tea.:)


Dobro, ali da ne bismo sveli ovu raspravu na puku semantiku (šta je "RPG", tj. šta čini RPG tim što jeste), koristiću opšte usvojene predstave. U prevodu, čak i Pokemoni spadaju ovde, iako su oni pre neka vrsta collect-them-all igre sa razvijanjem čudovišta.

Ja bih u proceni "Final Fantasy vs. Dragon Quest" uvek stao na stranu ovog drugog. Čak i na nivou priče, ako bih bio strog, mogao bih da kažem: "standardna španska serija (u nekoj vrsti naučno-fantazijskog okruženja)" protiv "standardne bajke". Između te dve opcije, ne bih se ni mislio. Uostalom, iako lično nisam igrao prve igre ni iz jednog od ova dva serijala, neki ljudi čije mišljenje cenim tvrde da je 1. DQ danas igriviji od 1. FF-a (što, jelte, ipak ne znači da je baš igriv).

Pošto me je donator jednom pitao da li bih pisao o nekom RPG-u za DS, sada bih mu odgovorio: DA! Rimejk Dragon Questa IV. Kada sam spomenuo neke interesantne ideje koje nisu korišćene nigde drugde (u JRPG-ovima, po mom znanju), spomenuću jednu: igra se sastoji iz više poglavlja i u svakom upravljate drugim likom u različitom delu istog sveta. Naravno, svaki lik polazi sa 0 iskustva. Poslednje poglavlje je zajednička priča koja obuhvata sve početne likove.

Štaviše, razmišljam da napišem nešto o čitavom Dragon Quest serijalu. Više o tome narednih dana.

Dio37
12.6.2009, 20:48
@Strelok:

Pogledaj one video klipove gore. Sve Shin Megami Tensei igre koje su izasle za PS2 vrede da se odigraju:

Nocturne
Digital Devil Saga 1/2
Devil Summoner 1/2
Persona 3/4

jozvan_Kg
12.6.2009, 22:26
Vise volim WRpg iz jednog prostog razloga: Jrpg nikada nisam igrao, doduse gledao sam jednom kada je moj ortak prelazio Onimushu kad sam blejao kod njega dok sam bezao iz skole. Jes' dobra fora sa Zan Renoom, al' nije to za mene. Necu da kazem da su losi i smece, jer nisam licno probao ni jedan do sada, a vidim da mnogi to pricaju, iako JRpg nisu igrali. Jednostavno receno, uvek cu vise preferirati Rusty Two hander, nego Katanu.

donator99
13.6.2009, 0:18
Onimusha je akciona avantura, nije jRPG.

jozvan_Kg
13.6.2009, 12:42
Sta god da je, nije mi se svideo taj fazon. Nikada necu moci da igram igru gde glavni baja izgleda bolje nego pola riba iz Srbije...

Red Dragon
13.6.2009, 13:55
@Strelok:

Pogledaj one video klipove gore. Sve Shin Megami Tensei igre koje su izasle za PS2 vrede da se odigraju:

Nocturne
Digital Devil Saga 1/2
Devil Summoner 1/2
Persona 3/4
Znam da je mali off, ali sam oduvek hteo da probam japanske naslove sa konzole (pogotovo SMT), pa me zanima moze li moja konfa tecno da izgura PS2 emulator. Po onome sto sam procitao izgleda da moze, ali opet, mozda samo u teoriji.:D

E bre, a niko da spomene Shin Megami Tensei Online? Uopste nije zahtevno za PC, a za sada izgleda interesantno (i komplikovano).

Vise volim WRpg iz jednog prostog razloga: Jrpg nikada nisam igrao
Najzad neko da je dao logicni argument protiv jRPG naslova.:D:D

Ja sam, inace, jos pre glasao pod 3). Meni je interesantno sto u jrpg (i uopste u svim jgames) sve daju taj neki epski osecaj (doduse, cesto ga urade traljavo, ali bar se trude :D).

The Flying Dutchman
13.6.2009, 14:08
Ја разумем да има добрих јапанских RPG-ова, али се на западу игра само мејнстрим, који је чисто смеће. Просечан Амер, кад му се спомене реч RPG, он одмах помисли на Final Fantasy, или, још горе, Kingdom Hearts (Дизнијеви ликови у RPG-у, ха!), а за класике западних аутора неће ни да чује. Да би сте видели о чему причам, идите на било који форум при неком америчлком играчком сајту, и видећете да један board о FF-у има више порука него најбољи западни RPG-ови заједно!

Ketchua
14.6.2009, 15:06
Evo, uzeh malo da se bakćem emulacijom PS2, i šta ću, kako ću, uzmem Personu 4. Čemu onaj Sims fazon?:D Stvarno nemam zamerke na onaj hardkor deo igre, ali čemu poslovi, druženje, muvanje? Okej, malo dodaje šmeka priči, ali bolje bi bilo da su rađeni sinematici za to nego ovako...

Dio37
14.6.2009, 15:45
Poslovi ti sluze za poboljsavanje onih pet statistika... Courage, Knowledge, Diligence, Understanding i Expression. Unapredjivanje social linkova ti donosi dodatne experience poene pri stvaranju novih Persona, preduslov je da persona koju treba da dobijes pripada social linku u kojem si vec dobio po neki level.

Uzgred, Persona serijal je najlaksi za uzivljavanje™, ostale SMT igre su vise za iskusne RPG igrace. Ako ti je do takvih igara, probaj Nocturne. :)

edit: Dokle si stigao uopste? Onaj "intro" traje dva sata.

edit 2: Ima tema (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=38502) o Personi 4.

Ketchua
14.6.2009, 16:09
Nokturn, čekiran...:D

Ja nisam ni izišao iz introa (štelujem zvuk), nego sam imao neke snimke emuliranog P4 (podugačke, homemade :kreza:), pa sam odatle izvuko neke zaključke...

Ok, ako budem imao nešto konkretno da kažem/pitam, eto me na P4 temi.