PDA

Prikaži potpunu verziju : Mrdam pomalo, mrdam...


hacker_aca
20.11.2008, 0:40
Pa, može se donekle reći da sam živ što se tiče fotografije. :)

Pa, šta se dešava novo kod mene? Evo, da počnem sada da se hvalim. :) Pre nekih mesec dana sam kupio nov fotoaparat (za one koji ne znaju, koristio sam Canon A550), Canon 450D! Napokon da i ja pređem u DSLR vode. :) Namerno nisam odmah kačio fotke, trebalo mi je vremena da se priviknem na nove kontrole. Shutter speed, aperture, manuelni fokus... Velika je razlika između starog aparata i ovog novog. :)

Jeste da nemam nešto puno fotki (4 za sada) ali sam gledao da izaberem samo najkvalitetnije. Kod ovih ostalih uvek nešto smeta: fokus, kadriranje, neželjeni objekat na fotografiji... Tako da su samo ove 4 tu. Svaka kritika poželjna.

Takođe, da zahvalim šefu Chivan-u i kolezi Katmay-u na pomoći u vezi kupovine fotoaparata. :)

A sada, fotke!

http://i356.photobucket.com/albums/oo4/ejsiej/Fotografije/th_Senkaludoc8.jpg (http://s356.photobucket.com/albums/oo4/ejsiej/Fotografije/Senkaludoc8.jpg) http://i356.photobucket.com/albums/oo4/ejsiej/Fotografije/th_Nevidljiviludoc8.jpg (http://s356.photobucket.com/albums/oo4/ejsiej/Fotografije/Nevidljiviludoc8.jpg) http://i356.photobucket.com/albums/oo4/ejsiej/Fotografije/th_Lavirintludoc8.jpg (http://s356.photobucket.com/albums/oo4/ejsiej/Fotografije/Lavirintludoc8.jpg) http://i356.photobucket.com/albums/oo4/ejsiej/Fotografije/th_Nocludoc8.jpg (http://s356.photobucket.com/albums/oo4/ejsiej/Fotografije/Nocludoc8.jpg)

LoneWolf
20.11.2008, 0:51
Druga slika mi se svidja,ima ono "nesto" :)

P.S. Nisi morao da uploadujes nigdje,mogao si samo sa deviantart sajta da linkujes slike direktno iz galerije ali ok,tvoj izbor :)

Super.:ciao:

kinteC
20.11.2008, 0:52
E `vako, kritike :dzavo:

Prvu da preskocim, a druga... Prvo sto upada u oci: tonalitet cele fotografije. Treba vise da ima tamnih i svetlih partija, tj da bude kontrastnija fotografija. Dakle, tu je lose izvrsena konverzija u B&W. Druga stvar - ugao fotografisanja. Nije los, ali kod ulicne fotografije treba prici blize. Ima dosta nepotrebnog prostora. Trebao si prcici blize, i pribliziti se vise zidu na levo kako bi ljudi u pozadini bili blizi coveku koji sedi (a kapiras valjda :D )

Kod trece...malo neobican motiv, al` ok- tako nesto je uobicajno fotkati kad se uzme nov fotoaparat :D ("vidi kako muti pozadinu!" :) )

Poslednja fotografija- podeksponirana. Tj nocne fotografije i nisu bas nocne, vec se fotografisu dok sunce zalazi, ili tek sto je zaslo, tako da nebo jos ima tu neku plavicastu boju koja se duzom expozicijom moze izvuci. Naravno, treba naci savrsen trenutak kako bi ulicno osvetljenje bilo u ravnotezi sa pozadinom, tj nebom na pr... U ovom slucaju da si odvrnuo 30" expozicije kako bi exponirao nebo- dobio bi sprzene delove zbog ulicne rasvete.

hacker_aca
20.11.2008, 1:08
Opa, hvala na brzim komentarima. :)

kinteC, znači, džaba sam fotkao ceo mesec? :kreza: Što se tiče druge fotke, baš sam izabrao ovaj ugao jer sam mislio da najbolje leži. Da nisi slučajno mislio na ovakav ugao:

http://i356.photobucket.com/albums/oo4/ejsiej/Test%20proba%20test/th_IMG_1285.jpg (http://s356.photobucket.com/albums/oo4/ejsiej/Test%20proba%20test/IMG_1285.jpg)

Ne obraćaj pažnju na kontrast i to, editovao sam fotku u pola minuta. :)

Notorious B.I.G
20.11.2008, 10:55
Cestitke na novom aparatu i samo napred!!!:tapsh:
Kako si zadovoljan do sad sa aparatom??

alesandro
20.11.2008, 13:25
Napokon da si postavio nesto.
Ne, apsolutno nisi dzaba slikao ceo mesec, sta vise, verujem da si dosta toga naucio, sto si sa tim Canonom, svakako, i mogao.
E sad, kinteC ti je uglavnom sve rekao, tako da ja necu da gusim. Znas sta ti je ciniti> slikanje, slikanje, slikanje... slikanje!!!

Aleksandar
20.11.2008, 18:06
Cestitke za aparat.
Od sada je sve do tebe ;).

hacker_aca
21.11.2008, 15:59
Cestitke na novom aparatu i samo napred!!!:tapsh:
Kako si zadovoljan do sad sa aparatom??

Aparat je bomba. :) Uzeo sam ga sa kit objektivom. Zamalo da mi ga uzmu skoro na granici između Hrvatske i Slovenije pošto sam hteo da fotografišem neki Mercedes (ne znam koji je ali liči na onoga iz Need for speed-a :)) pa sam još blic upalio pošto je bila noć. Sva sreća, policajac se izdrao na mene i dopustio mi nekako da ponesem aparat sa sobom. Kao da kriju nešto na toj granici pa ne dozvoljavaju fotkanje... :)

Ima gomilu manuelnih funkcija što mi se sviđa (eto, nema da podesim manuelno WB u Kelvine nego ima samo one predefinisane modove i Custom gde on sam odredi WB što mi je malo bzzvz ali eto).

Kvalitet fotke je super samo me nervira što Gimp ne može da radi sa 16 bit fotkama nego samo sa 8 bit pa tu gubim malko kvaliteta ali je i ovako dobro. Ovo ipak nije do aparata. Nisam još razmišljao da prelazim na Photoshop.

Notorious B.I.G
21.11.2008, 20:17
Ima gomilu manuelnih funkcija što mi se sviđa (eto, nema da podesim manuelno WB u Kelvine nego ima samo one predefinisane modove i Custom gde on sam odredi WB što mi je malo bzzvz ali eto).Da se to lepo srediti u Camera RAW-u.Pucaj RAW i bice sve super

Pitam te jer sam ga i ja uzeo u septembru i prezadovoljan sam,stvarno za te pare odlican aparat.
Zamalo da mi ga uzmu skoro na granici između Hrvatske i Slovenije pošto sam hteo da fotografišem neki Mercedes (ne znam koji je ali liči na onoga iz Need for speed-a :)) pa sam još blic upalio pošto je bila noć. Sva sreća, policajac se izdrao na mene i dopustio mi nekako da ponesem aparat sa sobom. Kao da kriju nešto na toj granici pa ne dozvoljavaju fotkanje... :)
Krades drzavne tajne ccc...