PDA

Prikaži potpunu verziju : Kako napraviti mouse on i over efekat na blogu?


xsalex
16.11.2008, 19:47
Ljudi ,e ovako izgleda moj problem: :to_care:

Imam svoj blog (http://www.4everpfc.bloger.hr) koji možete posjetiit ovde (http://www.4everpfc.bloger.hr) , trudim se maksimalno da on izgleda što bolje puno vremena ulažem u njegov dizajn čak sam počeo da učim css,javu i html. Problem je u tome što bloger ne podržava to da mogu u njemu pisat java skriptove ali imam mogućnost da pišem html i css kod. Već sam ranije pravio mous on i over efekat na običnim stranicama u html koristeći java skript i znam kako funkcioniše, jednostavni postoje dvije sličice, i kada nanesemo kursor na tu sliku ona se transforimiše u drugu koju smo odabrali, kada opet maknemo kursor sa nje vrati se prethodna slika. E kako to mogu da napravim na blogu ,za one koji možda nisu shvatili na šta sam mislio evo pogledajte jedan blog sa (http://www.dottom.bloger.hr/) takvim izbornikom. Takav i ja želim da napravim sebi :)

svima se zahvaljujem unaprjed

holodoc
16.11.2008, 20:33
Pri dnu stranice koju si naveo kao primer sve lepo piše.
S obzirom da ne možeš da koristiš Javascript (a stvarno ne znam zbog čeg ako možeš da koristiš CSS) treba da koristiš pseudoklase (hover, visited, link i active) da bi definisao različita stanja a taga.

Recimo da imaš jedan blok element u meniju (oni se najčešće rade putem nenumerisanih lista "ul") koji se nalazi u okviru div kontejnera sa id-em "#meni" u okviru kojih imaš hiperlink (a tag). Potrebno je da definišeš sledeće CSS selektore nad pseudoklasama.

#meni a:link {
//kako meni treba da izgleda kao link
}

#meni a:visited {
//kako treba da izgledaju već posećeni linkovi
}

#meni a:hover {
//kako link treba da izgleda kad pređeš mišem preko njega
}

#meni a:active {
//kako meni treba da izgleda kada je aktivan (recimo čeka se zamena strane)
}

PDarko
19.11.2008, 21:29
Ево примера (http://pddaredevil.googlepages.com/pseudoclass.html) са комбинацијом псеудокласе и особине content (http://www.w3.org/TR/CSS21/generate.html#content) (CSS 2.1), али нажалост ради само у Опери.