Prikaži potpunu verziju : ASUS 4870 problem sa ventilatorom
vectrasd
14.11.2008, 22:23
Do danas sam imao ASUS EAH 4870 D5 karticu. Kazem imao, jer je trenutno na reklamaciji, a zbog problema sa ventilatorom, koji je prestao da radi, i samim tim uticao je na drasticno povecanje temperature chipa i memorije. Ventilator sa graficke sam proverio, i on radi na externom napajanju, ali na samoj grafici ne. Doduse ponekad se ukljuci na po 20-30 sekundi i zatim stane. Graficka je prakticno nova ( ni mesec dana nije radila) pa sam dodatno iznenadjen i razocaran.
Interesuje me da li je neko imao slicna iskustva sa ovakvom, ili bilo kojom karticom novije generacije, i sta je bio uzrok neispravnosti, kao i moguceg resenja ovakvog problema.
Hvala..
Oziveo bih temu posto se i meni dogodila ista stvar, kartica je stara svega nekoliko meseci. Ja ne verujem da to moze da se popravi, prosto bicu nesiguran i kada se vrati sa servisa, paranoican. Stoga me interesuje da li mogu i ako mogu koje je najbolje 'custom' hladjenje za ovu grafiku. Ako nije moguce pokusacu da se dogovorim sa prodavcem za neku zamenu. Ako to bude izvodljivo koji model bi preporucili, naravno HD4870. A ako nista od svega, onda paranoja.
Pronasao kuler, i kompatibilan a i po nekim testovima vrlo dobar, u pitanju je Thermalright HR-03 GT. Pokusacu da ga pronadjem po NS-u a ako neko zna gde mogu da ga kupim neka pusti poruku na pm. Ja sam skinuo ovu moju karticu i njen kuler niti je prljav niti je zaribao. A sta ako nije do njega, nego on prosto ne dobija instrukciju da hladi, kakve cu onda koristi imati od Thermalright-a nikakve. Ma daaaa, nikakve, kad popravim ovu ili je zamenim svakako cu joj staviti ovaj kuler i onda cu je iscediti klokom.
Ja cu malo da nastavim sam sa sobom, moze ova tema i da mi bude neki oblik ispovedaonice.Bilo kako bilo, kuler na Asusu radi opet. Mda, nisam palio komp neko vreme cekajuci da proradi radnja u kojoj sam je kupio ne bi li je zamenio, no ona sada radi. Da li sam ja uradio nešto u medjuvremenu? Jesam, ocistio sam drajvere koristeci 'Driver Cleaner Pro', potom instalirao 8.12. U tom momentu se nista nije dogodilo, kuler i dalje nije radio. Malo sam cackao po netu i video da ima ljudi kojima se javlja slican problem i da neki spominju 'Smart Doctor', i nekakav njegov uticaj na rad kulera graficke. Asusova aplikacija koja dolazi uz maticnu i ja stvarno ne mogu da povezem nju sa kontrolom kulera na grafici al ajde. U svakom slucaju ja sam njega ranije izbrisao, posto nije mogao ni da se pokrene jel nije prepoznavao graficku.:confused: Pomoslio sam mozda ce sada moci, novi drajveri, a i radnja u kojoj sam je kupio radi tek od 15-og pa da probam. Upalim komp (za celu operaciju imam do 10 minuta posto tada temperatura grafike ide do 115C i on se gasi) instaliram 'Smart Doctor'-a, pokrenem ga, opet isto, ne prepoznaje grafiku.:boodala: Ali kad sam restartovao komp nakon instalacije bezobrazni kuler je tiho proradio. 'Smart Doctor' ne radi, al je tu, i kuler radi, cini se kao fer cena. To je bilo juce, komp je radio do nekih 3-4AM, pa ponovo jutros od nekih 09AM. Nisam bio tu do 12h vratim se on radi, sve ok. A posto je kuler potpuno izgubio moje poverenje ja instaliram GPU-Z, ne bi li nadgledao njegov rad. I sad, gledam u GPU-Z, i u jednom momentu RPM kulera krene da pada a temperatura da raste.Ja ne verujem sta gledam. Brzo ga restartujem (to je valjda refleksna reakcija), medjutim on i dalje cuti, ali ulazi u i sistem,GPU-Z kaze temperatura grafike 110C on (kuler) pocinje da se pali i ohladi je na 50C. Ja kao 'Uf al sam glup, pa sigurno je to nekakav pametni kuler, ono, pali se po potrebi.' Mhm, naravno dok sam kuckao ovo komp se opet ugasio, u pola teksta (grafika je na drugoj masini koja nema vezu sa netom), i tako obesmislio ceo ovaj tekst, posto je sustina bila da je proradila i da je verovatno do drajvera ili cega vec.:boodala:
Nakon mnogo kopanja po netu, saznao sam da je dosta ljudi imalo problema sa HD4870. Uglavnom ista prica, nije bitno da li je kartica opterecena ili igras Comix Zone, ona prosto stane. Meni srecom nije crkla, ali nije bas ni upotrebljiva. Na jednom od sajtova se kao uzrok problema navodi se BIOS kartice, koji je umesto uobicajnih 64Kb povecan na 128Kb,sve to zbog GDDR5 memorije. A problem je taj sto kartica ne cita dodatnih 64Kb i tada krecu komplikacije koje uglavnom dovode do potpunog otkazivanja kartice.
Obratite paznju na ovo
http://www.dvhardware.net/article28266.html
http://www.techpowerup.com/articles/overclocking/vidcard/152
http://www.techpowerup.com/articles/overclocking/vidcard/154
Pretpostavimo da je otkazivanje kulera na mojoj kartici rezultat loseg BIOS-a, ja bih trebao da ga flesujem i time otklonim probleme. Ali stvar je u tome sto je ni maticnu plocu nikada nisam flesnuo. Nabavio sam AtiWinFlash, tu je i novi 128Kb BIOS,sada jos samo da se sve to realizuje. Pa me zanima da li neko ima iskustva sa tim posto ne bih da nesto zabrljam i usput izgubim garanciju, da li uopste da se upustam u ovu avanturu?
ukimafija
12.1.2009, 15:28
Mislim da je bolje da to ipak odneses u servis pa nek se oni zezaju. Ti si posteno platio i hoces ispravnu karticu, E sad dal ce oni da je popravljaju, flesuju ili da ti daju drugu sta to pa tebe briga...Mora da radi kako treba.
Imao si onu temu koja je vec davno otvorena O utiscima clanova (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=32929) o atijevim najnovijim kartama. I ja posedujem 4870, i imam problem koji me pomalo iritira, a isto je vezan za vent. Problem se ogleda u tome sto s' vremena na vreme, i to kada se karti cefne, zavrti vent na maksimumu na nekih 2-3 sekunde. Guglao sam ali nisam nista nasao. Inace karta se odlicno hladi, i nemam nikakvih problema.
Nisam siguran da li bi izgubio garanciju, ali nije to toliko bezazleno kao fleshovanje BIOS-a na matichnoj plochi, potrazhi neki bash ono... proveren modovan BIOS, moguce da je sa njim problem jer ti ne prepoznaje karticu kako treba. Pitaj ove u servisu, mozhda ce oni to da urade za tebe, jer kartica ne mozhe da bude ukljuchena u toku flasha BIOS-a kao primarni display...
Znas kako ja gledam tu celu situaciju. Prvi macici se uvek bacaju u vodu. Ja sam se posteno zaleteo kao konj i kupio je prvi na forumu, jer sam izgoreo od zeljnog iscekivanja, da bih nadomestio to sto nisam mogao da kupim jos davno palitov 8800gt sonic+, vec powercolorov 3870, jer nije bilo dovoljno karti za sve, pa sam morao uzeti ono cega ima na lageru. Zato sam pozurio malo sa kupovinom, a verujem da sam pogresio, jer su ove nove verzije sa custom coolerima sigurno sredjenije i hardverski i softverski. Ali sta da radim :) Cekam 5870 sa nekim zalman coolerom, a dotle kako tera neka tera :)
Mogu MODERATORI da prebace ove nase poruke u temu za koju sam dao link u prethodnoj poruci.
Da, to sa dve kartice sam skontao ali sam mislio da su bili primorani na to posto je jedna potpuno otkazala, u svakom slucaju to je dovoljno da prepustim ovo cimanje servisu, pokusacu jos dve stvari, da vratim stariju verziju drajvera (posto se nikakav problem nije desavao sa istim),i pokusacu preko RivaTuner-a da podesim rad venta, ako nista, cekicanje dok servis ne proradi.
P.S. Kasnije sam skontao temu vezanu za utiske o 4850/70, kada sam pretrazio forum u potrazi za slicnim problemom ova tema mi se cinila kao najpodobnija za moj problem.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.