Prikaži potpunu verziju : Kablovski modem i dva kompa
Treba da povežem dva računara preko jednog kablovskog modema(SBB), prijatelj mi je rekao da je vezao tako što je jedan spojio preko UTP, drugi preko USB a. Da li je to moguće? Do sada su bili vezani na ADSL modem preko sviča. Predpostavljam da se kabl. modem ne ponaša kao ruter, tako da ne znam da li je moguće preko sviča.
By the way , moram da napomenem da sam popizdeo na EUnet, koja je to banditska firma. Mislim da su verovatno najgori na internet tržištu Srbijice.
Hvala unapred....
O tome je već negde bilo reči na forumu.
Kablovski modem se obično vezuje za tzv. MAC adresu. To je (najčešće) hardverski upisana adresa bilo kog aktivnog uređaja sa mrežnim priključkom - u našem slučaju mrežne kartice ili mrežnog rutera.
Pa sad, ili ćeš unapred da kupiš mrežni ruter (ehernet router, broadband router, ne ADSL router) pa kad ti dođu "kablaši" da im kažeš da ti sve podese po MAC adresi rutera, ili, ako ti prave probleme, da nabaviš ruter koji ima mogućnost softverskog podešavanja MAC adrese i onda da namestiš na WAN priključku ruteru istu MAC adresu kao što je bila na mrežnoj kartici računara za koji je podešen kablovski Net.
Nažalost, za tu rabotu svič ti ne igra, jer svič nije aktivna mrežna komponenta, te njegovi priključci nemaju MAC adresu (na svič možeš da gledaš kao na niz prekidača koji spajaju pojedine njegove priključke prema potrebama veze i protokola).
Sta mi savetujesh, poshto sam uocio da je solidna ponuda bezicnih rutera, cak jedna velika firma...... ima u ponudi za malo vishe od 50 eura takav ruter sa jednom w usb karticom kao poklon. Kutija nosi pecat CISCO sisteam za koji sam naravno odavno cuo, da li vredi platiti malo vish(od obicnog zicanog rutera) za tako neshto? Kolika je uopshte pouzdanost i kvalitet takvih uredjaja kao i lakoca montaze?
sumnjam da si za ~50€ našao CISCO Ruter , Eventualno možda LinkSys koji ima ekskluzivno pravo da na svoje uređaje stavlja CISCO Logo .... Bilo kako bilo netrebaš zaliti novac kada je kupovina kvalitetne opreme u pitanju , a još ako oprema nosi na sebi CISCO logotip u pouzdanost i trajnost opreme nemoj uopšte da sumnjaš .
Što se tiče tvog pitanja Voja je već odgovorio na njega , znači kupi neki ruter tipa TP-Link TL-R402M . On će ti provereno odlično odrađivati posao cena mu je sasvim prihvatljiva ~1800 Din . A u slučaju da raspolažeš sa nešto više keša onda definitivno proberi nešto iz LinkSysovog programa .....
Naručio sam Wirless router Linksys, sa jednim USB wi fi, nadam se da ću se snaći oko montiranja, ako ne eto mene sa pitanjima, naravno nameravam i laptop koristim na njemu (gde ćeš lepše nego surfovanje iz kreveta).
Naručio sam Wirless router Linksys, sa jednim USB wi fi, nadam se da ću se snaći oko montiranja, ako ne eto mene sa pitanjima, naravno nameravam i laptop koristim na njemu (gde ćeš lepše nego surfovanje iz kreveta).
Dotični dobavljač je kasnio sa isporukom, tako da sam naručio od drugog dobavljača D Link N wireless. Radi sa novim N standardom koji će postati 2009. oficijelan, i radi zaista odlično, lako se montira i daje punu kontrolu na ruteru. Komunikacija između računara je izuzetno brza (teoretski 130mbs), a kompatibilan je prema starim Wi fi kartama kakvu imam na laptopu. Verujte nije baš kao teoretski ali je veoma brzo i kvalitetno. Moram napomenuti da uz ruter ide u kitu i jedan USB N-Wi fi. Sve ovo jako povoljno , a bogami radi jako dobro.:aplauz:
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.