PDA

Prikaži potpunu verziju : Amiga

bobi
14.11.2005, 22:16
AMIGASI SVIH ZEMALJA, UJEDINITE SE!

Pisite o prijateljici.

Zasto je workbech bolji od Windowsa 3.11.
Zasto je rad u deluxe paintu bio milina.
Koje su vas igre najvise impresionirale.

Pisite o svemu vezano za amigu.

...mislim da nas ima ovde dosta

Ogi
15.11.2005, 11:31
Pa gde je sad' ta vasa Amiga... sta joj se to desilo... ;)

Patton
15.11.2005, 11:47
Samo da se ovo ne pretvori u prepucavanje Amiga vs PC... jer svi znamo da je Amiga mnogo bolja :)

Marko_L
16.11.2005, 11:06
Pa nije bolji, jednostavno je bio ispred svog vremena :)
Zato što nije postojalo ništa bolje :)
Pa, mnogo njih, ali recimo da sam bio jako impresioniran kada sam prvi put video Another World, a tek uvodni deo za Combat Air Patrol...smrzo sam se. :)
Pa gde je sad' ta vasa Amiga... sta joj se to desilo...
Pa, isto što i Commodore-u 64, pregazilo je vreme, ponajviše zbog nekih pogrešnih poteza kompanije Commodore koji je kasnije bankrotirao.Doduše, Amiga 4000 se i dan danas koristi u nekim filmskim i TV studijima po svetu kao grafička radna stanica.
Samo da se ovo ne pretvori u prepucavanje Amiga vs PC... jer svi znamo da je Amiga mnogo bolja
Zašto da ne, to bi bila jedna zanimljiva diskusija.Oba računara imaju svoje prednosti i mane.Recimo, jedna od najvećih prednosti Amige jeste kompatibilnost, u smislu da recimo kod PC-a može da se nađe na desetine hiljada različitih hardverskih kombinacija, dok je Amiga bila integrisani sistem.Ok, mogao si da dodaš memoriju (koja za igre u principu i nije bila potrebna, već uglavnom za neke "ozbiljnije" svrhe) i hard disk, eventualno dodatni floppy, ali ne mnogo više od toga, dok je jezgro sistema ostajalo isto, tako da šta god da izađe za Amigu od igara ili programa (ili šta god da napraviš na njoj, muziku, animaciju, program, igru...) moglo je da se pokrene na 99% drugih Amiga iste klase u svetu, i što je najbitinije izgledalo je svuda isto, dok kod PC-a to nije slučaj.Recimo, ja napravim kompoziciju, odsviram je i snimim u MIDI formatu, neće zvučati isto na nekom integrisanom kršu i na nekoj koja košta 500+ evra, neka igra se slaže sa nvidijom pa daje bolje rezultate, ovo brže radi s ovim, ovo s onim, ovo radi s ovim, a ne radi sa onim, gde ovo = bilo koji softver, a ovim, ovim = bilo koji hardver.

voodoo_
16.11.2005, 15:17
Evo mene interesuje sledeće: u vreme najveće popularnosti Amige ja za nju nisam ni znao, jer je rodbina igrala C64 (a i ja sa njima), dok sam kući imao matori Atari 2600. Baš skoro dobih neke stare brojeve SK-a ('92-'93), i zanima me sledeće: Koliko je Amiga bila "skupa" za to vreme? Vidim da je tada, sa proširenjem od 512k (znači ukupno 1MB RAM-a) koštala oko 1000 maraka. Koliko je to tada bilo u odnosu na prosečnu platu (dobro, za '93 ne morate ni da mi pričate, tad je plata bila 10DM :) )... da li je isto pritiskala "budžet" kao sad neki PC od recimo 300-400 evra?
Takođe, kolika je bila upotrebljivost Amige 500 kako je vreme prolazilo? Vidim da se kasnije pojavila Amiga 1200, 32-bitne igre, noviji i moćniji Workbench, Myst i Quake :) ... nisu valjda vlasnici 500-ke bili osuđeni na večno igranje platformica u rangu onih sa Mega Drajva?

hr0nic
16.11.2005, 16:31
Meni je Amiga najvise paznje privukla zbog extra demoa i introa, cak i danas
odgledam po neki demo na njoj (A1200 4MB ram, hdd 1GB) i u vecini slucajeva mi se vise dopadaju od ovih danasnjih pc-jevih :)

Oggy
16.11.2005, 17:50
Amiga je moja neostvarena zelja iz detinjstva. Koliko puta sam samo igrao nagradnu igru SKa i slagao Pedjine slicice u slagalicu. Lozio sam se na tekstove iz SKa, a igrao sam C64 sve do prve 286-ce. Bila je na 10Mhz i imala 12ncni VGA monitor. Kada sam video Princa nisam mogao minutima da dodjem sebi.. Ipak, vecina igara je konvertovana za PC, pa iako u nesto losijem izdanju u vecini slucajeva, prvenstveno zbog zvuka jer malo ko e imao zvucnu karticu, veliki broj igara sa Amige se ipak zavrteo na 20MB hard disku.

Patton
16.11.2005, 18:56
AMIGASI SVIH ZEMALJA, UJEDINITE SE!

Pisite o prijateljici.

Pisite o svemu vezano za amigu.

...mislim da nas ima ovde dosta

Evo ja sam imao tu srecu da se upoznam sa prijateljicom jos davne '88 godine kada ju je moj brat dobio. Moram priznati da tada to nije bio nimalo jeftin komjuter; u glavi mi je ostala cifra od 1500dm... ne znam da li je toliko kostao komp ili monitor. U toj radnji gde smo je uzimali stajala je Amiga 500 i na njoj se vrteo intro iz igre F/A-18 Interceptor :o

Bio sam tada jos klinac tako da sam se na njoj samo igrao poneki put. Secam se da se prve igre nisu mnogo razlikovale od onih sa C64; barem sto se tice grafike, ali su imale sjajnu muziku :) ... mmmm... R-Type :) Moram priznati da je tadasnji Workbench 1.2 ocajno izgledao, kao da su programeri crtali ceo taj GUI. Graficki me je vise odusevio GEOS na C64 :p

Programi koji su me najvise fascinirali bili su Protracker i Deluxe Paint. A demoa sam se nagledao za medalju :) Otuda sam i ja poceo malo da se bavim time.

Igre koje sam najvise djuskao su:
http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=2111&postcount=3

Patton
16.11.2005, 18:59
Meni je Amiga najvise paznje privukla zbog extra demoa i introa, cak i danas
odgledam po neki demo na njoj (A1200 4MB ram, hdd 1GB) i u vecini slucajeva mi se vise dopadaju od ovih danasnjih pc-jevih :)

Kakve si ti onda demoe gledao na PC-u, ako su ti bolji oni sa Amige? :confused:
To ti samo radi nostalgija, isto kao i meni :)

Marko_L
16.11.2005, 19:44
Takođe, kolika je bila upotrebljivost Amige 500 kako je vreme prolazilo?
Upotrebljivost Amige je uvek bila velika.Doduše, zavisi od toga šta si radio, ali u principu, upotrebljivost Amige nikada nije opala, ako na to misliš.
Vidim da se kasnije pojavila Amiga 1200, 32-bitne igre, noviji i moćniji Workbench, Myst i Quake
Amiga 1200 se pojavila u vreme kada je amigina popularnost kao računara već počela da opada, a PC da preuzima tržište, tako da pomenuti računar nikada nije ni stigao da bude popularan kao njegova starija sestra A500, iako je imala velike mogućnosti.
... nisu valjda vlasnici 500-ke bili osuđeni na večno igranje platformica u rangu onih sa Mega Drajva?
U principu jesu, ali samo ako su igrali isključivo platformice.Mega Drive ipak nikada nije imao Defender Of The Crown, Civilization, Steel Empire, Colonization, Settlers, Lemmings, Combat Air Patrol, Another World, Flashback...i ostale :)

hr0nic
16.11.2005, 21:35
Kakve si ti onda demoe gledao na PC-u, ako su ti bolji oni sa Amige? :confused:
To ti samo radi nostalgija, isto kao i meni :)

Ma imam brdo demo scene sa pc-a (oko 8GB) , pratim sta se desava, nisam
mislio na vizuelni sadrzaj , vise sam mislio na ideju :) Mada si u pravu za nostalgiju :)

Patton
16.11.2005, 23:29
Ma imam brdo demo scene sa pc-a (oko 8GB) , pratim sta se desava, nisam
mislio na vizuelni sadrzaj , vise sam mislio na ideju :) Mada si u pravu za nostalgiju :)

Ah pa ti si onda neki demo-scener :)
Eh da... ideja... mmmm... State Of The Art :rolleyes:

hr0nic
17.11.2005, 0:29
Ah pa ti si onda neki demo-scener :)
Eh da... ideja... mmmm... State Of The Art :rolleyes:

Pa recimo scener:) Kada sam prvi put video taj demo State Of The Art , zamalo da riknem :) Secam se da sam ga pustao cele noci :) KAZEM BRE AMIGA ZAKON !!! :D

fazza
17.11.2005, 0:45
Evo josh jednog bivsheg i sadashnjeg Amigasha. :)

Naravno da necu da se prepucavam oko toga shta je bolje, Amigu je na zalost
pregazilo vreme, ali i pored toga nije zaboravljena. I danas dan imam instaliran
Amiga emulator, sastavi me nekad nostalgija i onda moram da se zadovoljim
igrajuci stare igre ili gledajuci njene perfektne demoe.

Amiga je devedesetih godina bila najpopularniji kucni kompjuter, i ako bi neko sad
uporedjivao PC i Amigu vecina pozitivnih stvari ishla bi u njenu korist, zato shto
je imala tada nezamislivu grafiku i odlichan zvuk, chime PC bash i nije mogao da
se pohvali.

I danas postoje ljudi koji se ne odrichu Amige, rade na tome da se "ozivi" chitava
pricha, a u prilog tome ide i pojava AmiagaOS4.

Samo da vas podsetim, proshlo je dvadeset (20) godina od pojave prvog
AmigaOS-a, a Windows je tek pocheo na neshto da lichi krajem devedesetih
godina.

Shang Tsung
17.11.2005, 2:37
Samo da vas podsetim, proshlo je dvadeset (20) godina od pojave prvog AmigaOS-a, a Windows je tek pocheo na neshto da lichi krajem devedesetih godina.
Ko se zadnji smeje.... ;)

Patton
17.11.2005, 11:36
Pa recimo scener:) Kada sam prvi put video taj demo State Of The Art , zamalo da riknem :) Secam se da sam ga pustao cele noci :) KAZEM BRE AMIGA ZAKON !!! :D

A tek kada se pojavio "9 Fingers" ;)
Ili recimo "242" od Virtual Dreams / Fairlight ili bese "424"... ne znam koliko minuta video snimka na jednoj disketi od 700k :) Kakav demooo... :eek:

bobi
17.11.2005, 19:30
Ko se zadnji smeje.... ;)

...Najsladje se smeje.

ROUND 1 (1988-1994)

FIGHT

DSHSH, TUFF, PAWW, RUFF

AMIGA WIN

ROUND 2 (1995-2006)

FIGHT

PAFF, PAFF, DUUF,

PC WIN

ROUND 3 (2006-2015)

FIGHT

vidi rundu 1 sa dodatim TRASSHHHH.

AMIGA WINS

FATALITY

FLOWLES VICTORY

ajd, pa u pozdrav:)

bobi

voodoo_
18.11.2005, 19:38
Zna li neko kako naterati WinUAE emulator da "koristi" dvotasterni džojped? Po opcijama emulira samo jednotasterni...

bobi
21.11.2005, 19:40
Upravo mi se pre nedelju dana desilo, da kada sam isao na poslu iz rezije u desk prolazim pored zapustene prostorije pune kablova, i zamislite unutar jednog stola u sred prasine lezi nemocna jedna amiga 1200.
Suze su mi navrle na oci.
Pohitao sam je, izvadio, ocistio malo prasinu, i taman kada sam hteo da je ukljucim, primetim da nema antenskog kabla.
Nista, vratio sam je nazad, i dan kasnije ubedio gazdu da mi je pokloni.
Imam druga cija se 1200-ica pokvarila, tako da mogu od njega da uzmem kabl, dzojstik i workbech, uz to ostao mi je disk (iz vremena kada sam snimao za amigu) sa oko 300 igrica.

Boze, pravedan si ti, nakon sto mi pruzi priliku da se iskupim za greh, koji sam pocinio kada sam prodao moju amigu (za sta sam se kasnije gorko pokajao, posebno kada su nas bombardovali, te nisam sem c64 imao nista na cemu bih se igrao).

A sada jedno pitanje.

Posto rekoh da imam cd pun igrica sa amige, i sve su u *.adf formatu.
Da li je dovoljno samo iskopirati taj adf, na disketu ili je potreban neki komplikovaniji proces?

Pozdrav

oluja
21.11.2005, 19:58
@bobi
Bila bi prava steta da ne nedjes neki prastari HDD (2GB) i/ili CD-rom... A1200 je osakacena bez toga.... :)
... ja to planiram za A500 vec godinama... ali iz ovog ili onog razloga nikako da se desi... :(

bobi
21.11.2005, 20:54
Ma znam, bas i razmisljam o tome.

Ja sam imao na svojoj staroj amigi hard, al' ne mogu da se setim kako bese ide oko prikljucivanja.
Koliko se secam treba da prelemim dva IDE kabla, sa 2.5 incnog na 3,5 incni, i to nije problem.
Problem ce mozda biti napajanje (odavno nisam u kontaktu sa likom koji mi je to napravio, a uspeo je da to izvede bez dodatnog napajanja), ne mogu da se setim kako to bese.
Mislim da opet mora nesto da se lemi.
Pa nista, ako se neko seca kako se to radi,molim da mi odgovori.

Uzgred, kao sto rekoh nisam jos ni upalio amigu, a kako pohlepa ljudska radi, razmisljam kako bi bilo dobro da ista ima umetnutog nekog Blizzard-a ili Viper-a na 68030, sa jedno 8 do 16 RAM-a.

Sto bi to bilo dobro.

voodoo_
21.11.2005, 21:33
A sada jedno pitanje.

Posto rekoh da imam cd pun igrica sa amige, i sve su u *.adf formatu.
Da li je dovoljno samo iskopirati taj adf, na disketu ili je potreban neki komplikovaniji proces?

Pozdrav
Ne treba ništa, iz emulatora montiraš ADF fajlove direktno na virtuelnu disketnu jedinicu u programu...

bobi
21.11.2005, 21:44
Ma ne razumes.

Ne treba mi za emuliranje na PC-u (bio bi mulac da to ne znam), nego za igranje na amigi.
Da li da na PC-u sibnem copy paste *.adf na disketu i posle je ucitam na amigi, ili nsto drugo.

Dobro?

Patton
22.11.2005, 10:39
@bobi

Probaj nekako taj ADF fajl da konvertujes u Amigin DMS format na PC-u i da njega bacis na disketu, ali to "bacanje" ces morati da uradis iz Amiginog CrossDos-a... hmmm... ili mozda sve te DMS-ove da bacis na jedan kompakt cede, pa da to citas sa Amige :rolleyes:

voodoo_
22.11.2005, 13:28
http://www.classicamiga.com/emutools.htm

Chivan
22.11.2005, 21:31
Koliko se secam treba da prelemim dva IDE kabla, sa 2.5 incnog na 3,5 incni, i to nije problem. Problem ce mozda biti napajanje (odavno nisam u kontaktu sa likom koji mi je to napravio, a uspeo je da to izvede bez dodatnog napajanja), ne mogu da se setim kako to bese.
Mislim da opet mora nesto da se lemi. Pa nista, ako se neko seca kako se to radi,molim da mi odgovori.
Pinovi na IDE kablovima od 1-40 su identični. Razlika su poslednja četiri na 2,5 inčnom konektoru koja ti nećeš koristiti na 3,5 inčnom HDD-u. A struju izvučeš sa konektora za flopi unutar Amige. Malko je mesarski, ali radi.

Uzgred, kao sto rekoh nisam jos ni upalio amigu, a kako pohlepa ljudska radi, razmisljam kako bi bilo dobro da ista ima umetnutog nekog Blizzard-a ili Viper-a na 68030, sa jedno 8 do 16 RAM-a. Sto bi to bilo dobro.
Mmmm, da. Moj burazer i ja još uvek čuvamo Amigu 1200, sa HDD-om od 800 MB i Blizzardom 68020 na 28 MHz i 4 MB RAM-a.

bobi
22.11.2005, 21:33
Mmmm, da. Moj burazer i ja još uvek čuvamo Amigu 1200, sa HDD-om od 800 MB i Blizzardom 68020 na 28 MHz i 4 MB RAM-a.

Kolko pare?

bobi
22.11.2005, 21:36
http://www.classicamiga.com/emutools.htm

Hvala bratac

Marko_L
23.11.2005, 10:37
Šta se sve pažljivom pretragom može naći za 10$ :)
http://cgi.ebay.com/Amiga-A500-computer-1-meg-RAM-1-3-and-2-1-ROM-chips_W0QQitemZ8726131647QQcategoryZ4598QQssPageNa meZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
Doduše ta cena će verovatno malo i da poraste :)

Ferdin
28.11.2005, 21:02
Ево слика плоче коју можете купити (наручити) на интернету. То вам је садашња Амига.
На www.totalamiga.org имате у pdf формату часопис па ко хоће да види шта се дешавало и шта се сад дешава...

Ја и даље чувам ата кабл 2.5 на 3.5 за сваки случај. Имам и кабл 2.5 на 2x 3.5 али мало истопљен када сам у прошлом веку погрешно качио хард и цд на А1200.

Ferdin
28.11.2005, 21:21
Ево још мало...;)

Ferdin
28.11.2005, 21:36
Ево како изгледа А600 набуџена. 68030 + 32мб (ако се добро сећам)...

А доња слика је micro А1.

Трећа је OS3.9.

Ако се добро сећам, пребацивање ADF фајлова на флопи диск захтева два флопија.

Brains
29.11.2005, 19:38
Kolko pare?

Neprocenljivo. ;) Ne dam moju Amigu... :D

Brains
29.11.2005, 19:56
Ma ne razumes.
Ne treba mi za emuliranje na PC-u (bio bi mulac da to ne znam), nego za igranje na amigi.
Da li da na PC-u sibnem copy paste *.adf na disketu i posle je ucitam na amigi, ili nsto drugo.
Dobro?

Pretpostavljam da imas "TransDisk" naredbu koja dolazi uz UAE emulator. TransDisk ja Amiga EXE koji pretvara disketu (Amiginu pravu) u ADF fajl. E, istim tim programom vracas ADF fajl na disketu. Ceo proces se radi na Amigi. Verujem da imas barem 1MB slobodnog RAM-a. HDD bi bio jos bolji. Snimis ADF fajl na Amigu (bilo na RAM: ili na HDD). Onda gurnes praznu disketu u drajv. Pazi da ti disketa nije bila formatirana na PC-u jer TransDisk nekada ume da pravi frku sa PC formatiranim disketama. Ako je disketa na PC formatu, prvo je formatiraj na Amigi. Onda samo treba u CLI-ju startovati:

TransDisk -w Ram:Igra.adf

Po defaultu je drajv koji se koristi DF0: a ako zelis neki drugi, samo dodaj "-d DF1:" ili koji god drugi hoces odmah posle parametra -w. Eto, to bi bilo to... :) Javi ako ti treba pomoc oko prebacivanja samog ADF fajla na Amigu...

bobi
29.11.2005, 21:52
Neprocenljivo. ;) Ne dam moju Amigu... :D

A za 2 amige? :)

Covenant
4.12.2005, 1:27
Pozdrav od bivseg amigiste!
Imao sam A500 koju sam kupio kada je vec bila zastarela-'94 godine i proveo sam mnoge ugodne trenutke uz nju....
Bio je to kompjuter daleko ispred svog vremena-sjajna grafika i jos bolji zvuk,odlicni Motorolin procesor,custom arhitektura-dobar primer je legendarni Defender Of The Crown,jedna od prvih igara za Amigu koja poredjenja radi izgleda zaista jadno na PC-u u EGA grafici sa 16 boja i pistanjem iz bipera koje se uopste ne moze meriti sa sjajnom A500 muzikom...
Tek da ne spominem Workbench koji je imao vec 1987 (doduse prost)graficki interfejs dok je PC bio na nivou comand prompta i ubogog tekstualnog DOS-a-kao OS-evi su smesni za poredjenje...
Sa pojavom 386 procesora i SVGA grafike+dokupljeni Sound Blaster,posle skoro punih deset godina,konacno je PC mogao da se nazove konkurentom Amige
Tek toliko da se zna ko je bio glavni....
Da je Commodore imao bolju poslovnu politiku i redovnije izbacivao nove i mocnije modele Amiga i novije verzije Workbencha u rangu(ili bolje)od tadasnjih PC kofiguracija,ne bi se sve tako neslavno zavrsilo....
Eto,tako da sam ja amigista u dusi primoran da radi na PC krsu!
By the way,da nema neko od vas igre Wrath Of Demon i Morph u ADF formatu-ubih se trzeci na netu,ali nisam nasao.....
PoZ!

Brains
4.12.2005, 3:43
A za 2 amige? :)
Ali, ovo je MOJA Amiga. :)

BTW, Covenant, mozda se nadje Morph u DMS formatu ako znas koga da kontaktiras... ;)

3dM@niak
4.12.2005, 16:38
ja nemam amigu, al imam C64, josh radi. igram na njemu Mephisto svakih par meseci, kad ga nakacim na tv... ne tome sam sa 6-7 godina ucio Basic i Simons Basic...

10 PRINT "AJD KO ZNA DOBRO C64 BASIC, A?"
20 INPUT A
30 PRINT "JOSH SE SECAM POKICE 646,X"
40 PRINT "TO JE ZA PROMENU BOJE SLOVA :D"
50 END

Znam da mi end ne treba, al lepshe izgleda :D

Covenant
4.12.2005, 16:38
@Brains
Pa dobro je'l znas nekog,ili da nemas mozda ti:)

AmigAdi
5.12.2005, 14:26
Nema problema, Bobi, sredićemo sve - samo nađi RF kabl za Amigu!
Tvoj 300-godišnji prijatelj Adi.

AmigAdi
5.12.2005, 14:29
Evo i zanimljive adrese http://www.insertdisk2.com/ (Francuski sajt)

bobi
5.12.2005, 23:43
Javi ako ti treba pomoc oko prebacivanja samog ADF fajla na Amigu...

Treba mi pomoc!

Eto prebacio sam amigu, i videh sav obradovan da ista nije gola amiga, vec da ima i hdd (svega 20 MB; 2,5 incni) i karticu, jos nisam ustanovio koju, vidim da u workbenchu pise dodatnih 4 mb, a kada sam otvorio amigu ispod, na samoj kartici nije pisalo ni ime firme vec sam samo razaznao 020, dakle verovatno je na nesto vise megaherca(poput Brains-ove).

E sad pitanja.

1.) Kako prebaciti silne adf fajlove koje imam na disketu, jer adf zauzima uvek 880 kb, a amigin dd flopy i diskete imaju svega 720?
Ako ga zipujem, kako da taj zip otvorim na amigi?

Sta sa igrama koje imaju vise disketa?

2.)Kako prepoznati koju karticu imam na prijateljici?

3.)Da li mogu bezbolno da prikljucim i drugarev (eto ga iznad mog posta) stari 3.5 HDD, hoce li napajanje izdrzati oba ili da ovaj 2,5 inca otkacim.

Unapred hvala na odgovorima.

Brains
6.12.2005, 2:52
Treba mi pomoc! Znao sam. :D

Eto prebacio sam amigu, i videh sav obradovan da ista nije gola amiga, vec da ima i hdd (svega 20 MB; 2,5 incni) i karticu, jos nisam ustanovio koju, vidim da u workbenchu pise dodatnih 4 mb, a kada sam otvorio amigu ispod, na samoj kartici nije pisalo ni ime firme vec sam samo razaznao 020, dakle verovatno je na nesto vise megaherca(poput Brains-ove). Pazi, postoje i samo RAM kartice... :) 020 turbo kartica ima malo. Ako imas digitalac, okaci sliku pa mozda razaznam koja je u pitanju.

1.) Kako prebaciti silne adf fajlove koje imam na disketu, jer adf zauzima uvek 880 kb, a amigin dd flopy i diskete imaju svega 720?
Ako ga zipujem, kako da taj zip otvorim na amigi? Na Aminetu (http://de.aminet.net/aminet/browse.html) imas sve sitne i krupne besplatne programcice... :) Medju njima je i PKZIP i PKUNZIP za Amigu. Potrazi u util/pack. Ili zapakuj sa LHA arhiverom. Ili nadji neki split/join program za Amigu i PC.

Sta sa igrama koje imaju vise disketa? Ponovi postupak vise puta... :D

2.)Kako prepoznati koju karticu imam na prijateljici? SysInfo isto na Aminetu (util/moni) mozda moze da ti kaze o kojoj kartici se radi... Najbolje bi bilo da pronadjes na netu neku sliku koja odgovara tvojoj kartici...

3.)Da li mogu bezbolno da prikljucim i drugarev (eto ga iznad mog posta) stari 3.5 HDD, hoce li napajanje izdrzati oba ili da ovaj 2,5 inca otkacim.Malo je zeznuto oko kablova... Ali mislim da ima negde da se kupi 2.5'' -> 3.5'' IDE kabl. Amigino napajanje (ono od A1200) je najcesce jedva dovoljno da izdrzi Amigu, turbo kartu i 3.5'' HDD. Za nesto vise od toga ti treba ili jace napajanje (neka napajanja od A500 su bila dobra) ili da preradis/iskoristis neko staro PC napajanje... U tvom slucaju (samo jedan 3.5'' HDD i 020 karta) bi trebalo da radi kako treba sa obicnim A1200 napajanjem.

cages
6.12.2005, 3:59
Bobi:treba vise od toga jer je .adf format za emulator ne za originalnu amigu
fuzzy:ajde reci nesto vise o OS4 ako znas plz?

bobi
6.12.2005, 19:39
Znao sam. :D

Pazi, postoje i samo RAM kartice... :) 020 turbo kartica ima malo. Ako imas digitalac, okaci sliku pa mozda razaznam koja je u pitanju.

Zar se ram kartice na Amigi ne ubacuju sa strane, a ne ispod?

Uglavnom, nemam digitalac pa sam ponovo zvirnuo u karticu, i evo:

Najveci cip na kartici ima ugravirane sledece oznake:

MC68EC020FG25
OE13G
1QAA9342

Pored njega tu su jos i 8 malih cipova (predpostavljam da je to ram) sa oznakama:

MCM544OOAN70
UQQGE9406

Sad, sto se tice ADF-a, nijedan od utilitisa koje sam skinuo, nece da radi na amigi.
Da li u bibliotekama na work-u treba da ubacim neki dekompresor ili u C direktorijumu?
Uzgred za sada mi ne trebaju ADF-ovi, jer (ja sam se zeznuo) na disku kojeg cuvam od ranije sve igrice su u DMS ili LHA formatu.
Koji je najbolji utility za Amigu koji objedinjuje raspakivanje i konvertovanje iz formata u format.

Sad, nemojte da mislite da sam sve vreme bio zaludan, te da na gotovo cekam odgovor.
Trazim ja trazim po netu, ali nista.

Unapred, zahvalan

Bobi

Brains
6.12.2005, 21:26
Zar se ram kartice na Amigi ne ubacuju sa strane, a ne ispod? Ono sa strane ti je PCMCIA port. Preko njega mozes da prosiris memoriju, ali ta memorija je spora... Pravila su se gola prosirenja sa jednim SIMM lezistem u koji ubacis koliko RAM-a zelis...

Najveci cip na kartici ima ugravirane sledece oznake:
Pored njega tu su jos i 8 malih cipova (predpostavljam da je to ram) sa oznakama:
Sve mi ovo lici jako na Blizzard... Pogledaj sliku pa mi reci da li je to ta...
http://amiga.resource.cx/gallery/Blizzard1220.jpg

Sad, sto se tice ADF-a, nijedan od utilitisa koje sam skinuo, nece da radi na amigi.
Da li u bibliotekama na work-u treba da ubacim neki dekompresor ili u C direktorijumu?
Uzgred za sada mi ne trebaju ADF-ovi, jer (ja sam se zeznuo) na disku kojeg cuvam od ranije sve igrice su u DMS ili LHA formatu.
Za adf ti treba samo transdisk naredba koja dolazi uz UAE. Ako ne nadjes, poslacu ti. Za DMS ti treba DiskMasherSystem. Takodje vazi i za DMS. :)

Koji je najbolji utility za Amigu koji objedinjuje raspakivanje i konvertovanje iz formata u format.
DirectoryOPUS. :D Pretecha Total Commandera, samo ga treba znati iskonfigurisati...

bobi
6.12.2005, 21:38
Sve mi ovo lici jako na Blizzard... Pogledaj sliku pa mi reci da li je to ta...
http://amiga.resource.cx/gallery/Blizzard1220.jpg

Istovetna je, s'tim sto nisam primetio ovaj najveci donji cip.Da nije on uvucen? Te sam prepisao brojeve sa drugog po velicini cipa (levo gore).
Valjda je to to.
Sad, nisam kuci pa nemogu da zavirim.

Sto se tice ADF-a i DMS-a imam trans disk, ali nece da radi, mislim ukucam mu ja komandu, ali pritiskom na enter red se samo spusti dole, i tako je sta god da ukucam.
Kontaktiracu te na PM da mi posaljes neki utility.

Directory opus je vec instaliran, takodje i File Master, ulazio sam tamo ali nema nikakve opcije oko konvertovanja, sve *.DMS fajlove mi cita heksadecimalno.

Thanks in advance...

Brains
6.12.2005, 22:43
Istovetna je, s'tim sto nisam primetio ovaj najveci donji cip.Da nije on uvucen? Te sam prepisao brojeve sa drugog po velicini cipa (levo gore). Valjda je to to.
Sad, nisam kuci pa nemogu da zavirim.

Nije, nije... To ti je (opcioni) FPU. Najverovatnije da nemas FPU. Najlakse je da Blizzard prepoznas po pinovima kao za HDD na suprotnom kraju od onog gde je utaknuta. Imas dobru karticu, samo da znas... Blizz je Rols-Rojs turbo karti za Amigu... :)

Directory opus je vec instaliran, takodje i File Master, ulazio sam tamo ali nema nikakve opcije oko konvertovanja, sve *.DMS fajlove mi cita heksadecimalno.
Kao sto rekoh... Treba iskonfigurisati DOpus kako valja. Ja sam drzao 4.12 verziju. 5.0 mi je bila previse nabudzena. Kada ga iskonfigurises, citao je sve... Preko MP3, JPG, DMS pa sve do nekih cudnih formata muzike i nekih mojih licno napravljenih formata. :D

bobi
6.12.2005, 23:03
Blizz je Rols-Rojs turbo karti za Amigu... :)
:D

Znam, Znam, samo da jos otkrijem na koliko je megaherca.

Hvala na attachmentima, veceras cu da probam, (jutros sam prebacio na hard monkey island i frontier).

Nemam vise pitanja.

Nastavimo o amigi neobavezno.

Brains
6.12.2005, 23:15
Znam, Znam, samo da jos otkrijem na koliko je megaherca.
Hvala na attachmentima, veceras cu da probam, (jutros sam prebacio na hard monkey island i frontier).
Pazi sa frontierom... Sa Blizzom 1220 ima gadnu naviku da ne radi sa HDD-a. Ne znam ni sam zasto... Morao je sa diskete... Gremlini su uticali na to mozda... :)

alexwolf
8.12.2005, 11:15
Bobi:treba vise od toga jer je .adf format za emulator ne za originalnu amigu
fuzzy:ajde reci nesto vise o OS4 ako znas plz?

Evo reci cu ti ja.

OS 4.0 razvija Belgijski Hyperion (http://www.hyperion-entertainment.com/). Na njihovom sajtu mozes naci sve ostalo sto te zanima o novom OS.

AmigAdi
9.12.2005, 23:37
Malo je zeznuto oko kablova... Ali mislim da ima negde da se kupi 2.5'' -> 3.5'' IDE kabl.

Drugare, dao sam ti 2,5" na 3,5" IDE kabl! :rolleyes:

Programce se zove "adf2disk".
Ubacis "alien breed 3d II - The Killing ground (4mb) - disk2.adf" u hd0:t/
Nazoves ga "ab2.adf"
Ubacis "adf2disk" u hd0:t (2kilolobajta)
Otvoris ga, dodas argument "ab2.adf" (bez navodnika) i on nasnimi *.adf na disketu.
I tako sve 4 diskete!!!

bobi
10.12.2005, 0:02
Drugare, dao sam ti 2,5" na 3,5" IDE kabl! :rolleyes:

Programce se zove "adf2disk".
Ubacis "alien breed 3d II - The Killing ground (4mb) - disk2.adf" u hd0:t/
Nazoves ga "ab2.adf"
Ubacis "adf2disk" u hd0:t (2kilolobajta)
Otvoris ga, dodas argument "ab2.adf" (bez navodnika) i on nasnimi *.adf na disketu.
I tako sve 4 diskete!!!

Znam, da si mi dao, ali kako sam ja glup za te stvari, ocekujem da se sutra nacrtas kod mene u 1:00 ili 2:00h popodne.

Pozdrav, mom prijatelju.

holodoc
12.12.2005, 2:54
Kako vidim da je posle ko yna koliko vremena Amiga dobila svoju temu red je da se i ja pohvalim da svoju prvu Amigu (500) imam još od 1987 a da sam 1991 ili beše 1994 kupio Amigu 1200. Obe danas funkcionišu i u perfektnom su stanju. 1200 ima hard od (dršte se) 350MB sa Blizzardom 020 i eksternih 4MB Chip RAM-a.

Amiga 500 je inače kupljena u Beču i to po ceni od 2000DM sa monitorom 1084-om koji je i dan danas funkcionalan. Kažite mi koji monitor može da se pohvali da je skroo 20 godina u službi i još radi.

holodoc
12.12.2005, 3:00
Ovo je "ne baš toliko klasičan Blizzard 020". Znači na sebi ima još jedan procesor kao na glavnoj ploči MC68020 u oslabljenoj EC varijanti (to znači da je procesor kompletno 32-bitan ali da je adresna magistrala ograničena samo na 24 bita tako da CPU može da adresira samo 2 na 24 memorijskih lokacija).

Ovaj drugi veliki čip je (vežite se da ne padnete) matematički koprocesor koji se kupovao zasebno. Ovaj čip takođe u sebi ima ugrađen i MMU (Memory Management Unit). Znači imaš Blizzarda sa matematičkim koprocesorom koji omogućava račun sa pokretnim zarezom. Ovo parče opreme je u tadašnje vreme bilo izuzetno skupo.

A da. Čipovi koji se nalaze pored su memorijski i ako se ne varam i koliko mogu da provalim sa slike radi se o dodatni 4 MB Fast RAM-a.

Brains
12.12.2005, 13:52
Ovo je "ne baš toliko klasičan Blizzard 020". Znači na sebi ima još jedan procesor kao na glavnoj ploči MC68020 u oslabljenoj EC varijanti (to znači da je procesor kompletno 32-bitan ali da je adresna magistrala ograničena samo na 24 bita tako da CPU može da adresira samo 2 na 24 memorijskih lokacija).
Koliko ja znam ovo je i jedina verzija Blizzardove 020 Turbo kartice. Inace procesor radi na impozantnih 28MHz i sa 4MB fast RAM-a daje ubrzanje od tacno 4 puta u odnosu na vanilla A1200. (3.96 kako prijavljuje SysInfo)

Ovaj drugi veliki čip je (vežite se da ne padnete) matematički koprocesor koji se kupovao zasebno. Ovaj čip takođe u sebi ima ugrađen i MMU (Memory Management Unit). Znači imaš Blizzarda sa matematičkim koprocesorom koji omogućava račun sa pokretnim zarezom. Ovo parče opreme je u tadašnje vreme bilo izuzetno skupo.
Veoma skupo, ali sam bio spreman da i platim... Samo kod nas nije mogao da se nabavi. :( Bile su dve verzije: 68881 i 68882. Inace, MMU se koristio za virtualnu memoriju, tako da svi oni koji nemaju MMU, mogu da zaborave na mogucnost softverskog prosirivanja memorije.

A da. Čipovi koji se nalaze pored su memorijski i ako se ne varam i koliko mogu da provalim sa slike radi se o dodatni 4 MB Fast RAM-a.
Upravo tako... Na zalost, prosirivanje se vrsilo preko posebnog Blizzardovog modula a ne kao kasnije kartice preko standardnog SIMM modula. Ako je neko vest sa lemilicom, imam semu kako pretvoriti obican SIMM modul u Blizzard 1220 kompatibilni... Nisam isprobao jer nisam spreman da rizikujem da s*ebem nesto...

BTW, mislim da nisi shvatio da je ono slika sa nekog review sajta, a ne moje (ili necije odavde) kartice... :) Ja i Bobi posedujemo ove Turbo kartice, ali su osiromasene (bez FPU-a).

bobi
12.12.2005, 19:09
Da li postoji neki nacin da se NDOS diskete instaliraju na HD?

Brains
12.12.2005, 22:27
Da li postoji neki nacin da se NDOS diskete instaliraju na HD?
Uz specijalizovan HD instaler, mogu (svaka igra poseban instaler skript a sve pokrece program WHDLoad. Nadji na Aminetu)... Ovako regularno, nikako. Video sam svega dve tri NDOS igre koje su imale poslednju disketu na kojoj je njihov instaler...

holodoc
12.12.2005, 22:45
Poslušaj me i nemoj da se igraš elektronike ako ne poseduješ adekvatnu opremu.

Ove kartice su izuzetno (čitaj: NEVEROVATNO IZUZETNO) osetljive na elektrostatički elektricitet i višak struje tamo gde ne treba da ga bude.
Ako budeš hteo da radiš takve stvari vodi računa da vrh lemilice mora da ti bude apsolutno električno neutralan iliti što će reći nema napona. Par volti je dovoljno da sprži karticu jer, uzmi u obzir, na ploči imaš mikroprocesor.

Kad sam već kod toga i ja imam istog Blizzarda kao i vi tj. nema FPU.

Brains
13.12.2005, 1:21
Poslušaj me i nemoj da se igraš elektronike ako ne poseduješ adekvatnu opremu.
Znam... mada se hirurski zahvat svodio na pravljenje konekora koji bi prebacio sa onog IDE-like konektora na obican SIMM... tako da se ne lemi direkt na kartici... :) O tome sam razmisljao pre... A onda sam kupio personalnu kantu sa 256MB samo na video kartici... :D

bobi
15.12.2005, 19:21
Sta mislite ljudi?

Ovaj stari (2.5) hard je svega 30 MB, tako da na njemu vrlo malo moze da stane, a kako je ljudska pohlepa nezajazljiva razmisljam se da mu nabavim neki od recimo 1GB, i da iskljucim stari.

Sto se tice povezivanja, to necu ja da radim (nisam ni najmanje strucan) veci AmigAdi (drugar) koji ima iskustva sa time.

E sad pitanja:

1. Da li 3,5 incni hardovi brzi od 2,5 (koliko se secam, mislim da sam bas u SK-u davno procitao da si stabilniji)

2.Kako sa Workbenchom 3.0 (ne mogu da ga nadjem na netu) koji je na ovom starom HD-u uredno instaliran.

Ili mozda mislite da je najbolje da nista ne diram?

Brains
17.12.2005, 3:14
1. Da li 3,5 incni hardovi brzi od 2,5 (koliko se secam, mislim da sam bas u SK-u davno procitao da si stabilniji)

2.Kako sa Workbenchom 3.0 (ne mogu da ga nadjem na netu) koji je na ovom starom HD-u uredno instaliran.

Ili mozda mislite da je najbolje da nista ne diram?
1. Brzina zavisi od samog HDD-a.. Doduse, cesce je da su 2,5'' sporiji da bi trosili manje struje jer se ugradjuju u Lap-top racunare. a verujem da je bilo koji HDD brzi od tog tvog arhaicnog 30-to megabajtnog HDD-a. Pa ni flash diskovi ne mogu vise da se nadju sa toliko malo prostora... ;)

2. Samo treba totalno da prekopiras tvoju trenutno stanje na HDD-u na novi HDD. :) I toliko o reinstalaciji Amiga sistema (je8o win) :D Inace, mislim da negde daleko imam zakopane WB 3.0 diskete... a mozda ih imam i na bekapu... Posto posedujes Amigu, nije warez da ti ih sibnem negde. PM-ni me da mi dadnes mail jerbo sam zagubio isti... :rolleyes: A ako si te srece, mozda posedujem i WB 3.1 diskete... :cool: Nije da sam primetio neke razlike ali mislim da su iskljucivo neki interni mini apgrejd. neces ni primetiti.

bobi
21.12.2005, 20:47
Ne bi da te cimam bas za sve Brains (ali hvala ti i na dosadasnjoj pomoci), prvo cu da probam sam da prebacim workbench na novi hard.
Ali kako da ga prebacim kad ne mogu zbog napajanja da stavim oba hard-a u isto vreme?
Mislim... na PC-u ne mogu da ga formatiram, jel' tako?

Znaci treba mi wb na disketi, makar i verzija 1.2 za A500?

Sta mislite?

holodoc
21.12.2005, 21:25
Ne mogu da ti pošaljem bez problema romove i workbench. (Warez ljude kvarez!) Sve normalno pod uslovom da imaš račun za "prijateljicu".

A problem ćeš najbolje da rešiš na sledeći način. Instaliraj WinUAE, nabavi od nekog :icon_lol: Workbench i Kickstart (bilo bi dobro da bude 3.0 ili 3.1 jer od starih nemaš vajde) i nabavi program koji se zove HDTools. Kad uključuješ WinUAE dodaj tvoj priključeni Hard kao Amigin hard disk.

E da, za početak bi bilo dobro ako bi nabavio AIAB (AmigaInABox) da bi napravio najosnovnije promene jer je komotniji a posle slobodno možeš da ga rokneš jer je mnogo nekompatibilan sa "pravim" Amiginim softverom.

Kada završiš sve gorepomenuto trebalo bi da ti se "digne" sistem i da ti novi hard bude prepoznat. Sada ako sam ostatak dobro razumeo ovaj novi HD možeš da formatiraš i radiš šta oćeš (vodi računa da ti HDTools) služi kao FDISK na Win-u.

Stari HD možeš na isti način da povežeš sa PC-em ali uz pomoć 2,5 na 3,5 inč konvertora. Ako ne možeš da ga nađeš probaj sa nekom šemom sa neta (imao sam ih na kile al nemam pojma gde su mi sad) i starim IDE kablom koji ćeš da pretvoriš u 2,5.

Sadržaj sa 2,5 harda prebaciš privremeno na PC pa kasnije na novi hard samo vratiš sve ovo.

Ovo bi "ukratko" bilo kako sam ja to radio. Ako budeš imao nameru da me poslušaš javi se ako budeš imao problema kod koraka kada treba da Amiga formatiraš hard a ne možeš da ga vidiš.

Brains
22.12.2005, 2:32
Barem sa A1200 nije problem prebaciti sve na novi HDD. Formatiras disketu sa imenom "Dopus:". Uradis jedan install (napravis je butabilnom) i napravis sledecu strukturu:
C/Format
C/Install
C/Copy
L/FastFileSystem
Libs/DOpus.library
DOpus
HDToolBox
Naravno, mozda ce trebati jos koji library, ali to ces probati kod testa na suvo.
E, sad. Reboot i drzi dva dugmeta misa da udjes u Boot meni. Sa ubacenom disketom stavi da se dize sa DF0: i uradi Boot without startup. Pokusaj da pokrenes DOpus kucanjem dopus. ako se pokrene, probaj da prekopiras neki fajl bilo gde. Ako se ne pokrene, trazice ti neki library ili nesto drugo. Samo se vratu u stari sistem, prekopiraj sta mu treba (cuvajuci strukturu direktorijuma) i pokusaj dok ne osposobis DOpus. Isto uradi sa HDToolBox-om. E, sad. Probaj da naredbom format isformatiras DF0: (ubaci neku praznu disketu) na FFS (FastFileSystem) i da uradis Install. Ako mozes i to... Spreman si za rad. Ostaje ti jos samo da nadjes dovoljno disketa da prekopiras sve fajlove na njih i da ubacis nov HDD. kad ti je novi HDD unutra, onda uradis ono sa Boot without startup, particionisi disk i chekiraj da je bootable prva particija (pitace te restartujes pa, ponovi ono sa Boot without startup), isformatiras prvu particiju, uradis jedan install, pokrenes DOpus i pocnes sa kopiranjem sa disketa. Ajde, sad :worshippy.

Brains
22.12.2005, 2:36
Eh, da... I ljudi, pazite... Svako ko nema Amigu, ne bi trebalo da poseduje Amiga ROM jer on i dalje podleze (c). (WinUAE dozvoljava koriscenje ROM-a, samo ako imate Amigu) Takodje, sve ADF diskete igara i programa, osim ako nisu postali abandonware, i dalje podlezu (c). Pa, malo paznje za warez...

bobi
4.1.2006, 19:17
Heh...

Odavno niko nista nije napisao na ovu temu.
Sad trenutno (dobro, ne bas trenutno), igram na amigi Secret of the Monkey Island.
Ha...Davno je bilo kada sam je prvi put igrao.
Onakvu zdravu dozu humora odavno nisam video...
...Nemate pojma koliko uzivam, samo mi mis malo smeta...
Nije prljav (100 puta sam gledao), verovatno je do podloge.
Sto se tice HD-a, jos nisam nasao neki od 1GB ili 2GB.
Kad nadjem kontaktiramo se oko prebacivanja...

holodoc
4.1.2006, 20:13
@Brains

Hehehe,.... Jel se ti to šališ.:icon_lol: :icon_lol: Ovo je ubedljivo najsadomazohedopipi način kopiranja podataka.

Ja sam prebacio sa svog starog harda oko 250MB disketama koristeći Quaterback (program za bekapovanje disketa) i namučio sam se ko konj. Em diskete nekad neće da se čitaju dobro (slučaj HighDensity naspram Doubledensity) i tako to. Na kraju kad sam provalio kako je ovo moguće uraditi direktno na PC-ju (pa čak ako imaš i 2,5inčni disk) osetio sam se iznenada kao da nemam šta više da radim.

Ma saću da otpakujem Amigu ponovo i da instaliram nešto ko čovek.:icon_lol:

Brains
5.1.2006, 2:00
Hehehe,.... Jel se ti to šališ.:icon_lol: :icon_lol: Ovo je ubedljivo najsadomazohedopipi način kopiranja podataka.
Pa sto samo da ljudi koji reinstaliraju win gube sat vremena... :) Mislim da nije lepo da kazes nekome: E, reinstalirao sam sistem na novi HDD za manje od 5 minuta. :D Inace, ja sam to radio tako sto sam mapirao PC kao drajv (povezao preko paralelnog kabla PC i Amigu) i onda sve samo svlacio sa CD-a koji je u PC-u. Uostalom, to sam radio samo jednom u zivotu (kad sam promenio HDD) :icon_cool

holodoc
5.1.2006, 2:05
A pa da,... Evo ja sam pre mesec dana spakovao ponovo Amigu pošto sam šest meseci igrao igre u mreži.:icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:

alexwolf
10.1.2006, 16:10
Pa sto samo da ljudi koji reinstaliraju win gube sat vremena... :) Mislim da nije lepo da kazes nekome: E, reinstalirao sam sistem na novi HDD za manje od 5 minuta. :D Inace, ja sam to radio tako sto sam mapirao PC kao drajv (povezao preko paralelnog kabla PC i Amigu) i onda sve samo svlacio sa CD-a koji je u PC-u. Uostalom, to sam radio samo jednom u zivotu (kad sam promenio HDD) :icon_cool

Kako si podesio da se Amiga i PC "vide", preko paralelnog kabla?
Hvala.

Brains
11.1.2006, 14:30
Kako si podesio da se Amiga i PC "vide", preko paralelnog kabla?
Skini sa Amineta PC2Amiga (http://us.aminet.net/comm/misc/PC2Am308.lha) i tu imas sva objasnjenja koja ti trebaju, pa kako i da napravis kabl. Paznja, PC klijent ne radi pod NT sistemima. Barem nije radio u onoj verziji koju sam ja koristio.

nikolam
12.1.2006, 14:18
Što se tiče 2.5 i 3.5 inčnih hard diskova,
Video sam da se prebacivač sa 2.5 na 3.5 inča
dobija u paketu sa USB2.0->IDE kablom :) (oko 900 dindži)

Radnjica je ona kod železničke stanice kad se krene ka slaviji pa desno
(da ne pominjem ime da ne reklamiram)

Za napajanje HD-a traži onaj standardni priključak za HD.

Pozdrav! :)

ATI`
17.4.2006, 0:10
Heh...

Odavno niko nista nije napisao na ovu temu.
Sad trenutno (dobro, ne bas trenutno), igram na amigi Secret of the Monkey Island.
Ha...Davno je bilo kada sam je prvi put igrao.
Onakvu zdravu dozu humora odavno nisam video...
...Nemate pojma koliko uzivam, samo mi mis malo smeta...
Nije prljav (100 puta sam gledao), verovatno je do podloge.
Sto se tice HD-a, jos nisam nasao neki od 1GB ili 2GB.
Kad nadjem kontaktiramo se oko prebacivanja...

Kad pomenu igre na Amigi, setio sam se neki dan Cannon Foddera :nov_explo

digitalsd
2.11.2006, 11:14
Narode, kada se već ovde priča o Amigi, da li ima koga ko može da mi pomogne. Nabavio sam skoro jednu Amigu 600 sa gomilom disketa ali kao zainat nema sistemskih disketa i nemam Workbench. Našao sam "image" koji mogu da koristim za emulator na PC-u ali zbog različitih formata flopija, ne mogu da prebacim na disketu. Ako ima koga ko može da mi pomogne, neka se javi na digitalsd@hotmail.com . Hvala svima unapred.

dejan_osipaonica
18.1.2007, 13:31
Kakva su iskustva sa demoima na uae emulatoru?

AmigAdi
18.1.2007, 16:31
Zasto je workbeNch bolji od Windowsa 3.11

Moze i ime fajla i extenziju da promenis, a u WinBlowsu ne moze dok ga ne "hakujes" sa posebnim programcicem!
Mozes da stavih "Radni Astal" u 4 boje i opet ce lepshe da izgleda nego "Sto odozgo" u 16. + Mozes da uzivas u minimalizmu!!!
Mozes fajlove da trpas u RAM disk, a ne da pises/birises stalno
x:\doc & sett\blabla\local sett\temp\ ...jos je i skriven.
Ne mozes da nastradas od 250.000 virusa koji rade na WinBlowsu.

AmigAdi
18.1.2007, 16:35
Narode, kada se već ovde priča o Amigi, da li ima koga ko može da mi pomogne. Nabavio sam skoro jednu Amigu 600 sa gomilom disketa ali kao zainat nema sistemskih disketa i nemam Workbench. Našao sam "image" koji mogu da koristim za emulator na PC-u ali zbog različitih formata flopija, ne mogu da prebacim na disketu. Ako ima koga ko može da mi pomogne, neka se javi na digitalsd@hotmail.com . Hvala svima unapred.
E, to je najveci problem.
1 - treba ti neko ko ima Amigu i WB
ili
2 - mozes harddisk da formatiras u WinUAE, napravis bootni Amiga sistem, zakacis harddisk na Amigu, nasnimis Workbench diskete (i vratis drugaru harddisk).

dejan_osipaonica
18.1.2007, 21:02
Amigadi
poslao sam mu ja mail danas pa ako jos nije resio problem mogu da mu pomognem oko harda sa wb-om.
Sad ja licno vec godinu ipo nemam amigu ali znam da sa amithlonom to mugu da uradim sa winuae sam pokusavao jednom ali nisam uspeo(verovatno se nisam dovoljno trudio posto sam imao amithlona).Pokusao sam i sa linux varijantom ali se slicno zavrsilo,pod linuxom sam uspeo da mountujem amigin hard i da citam i pisem po njemu ali je vece uzivanje pod amithlonom.
Posto izasao (napokon) ovaj amiga os4.0 mene zanima jel imao neko prilike da ga proba.Ja ako dodjem u posed istog probacu da ga pokrenem pod pearppc emulatorom pa ako radi radi.
Inace na stranim forumima sam video da ljudi razmatraju mogucnost da ga poteraju na PS3 mada je i x-box slicna masina ali izgleda da bi ista trebala da se hakuje dok za PS3 vec postoji linux pa nije problem napraviti loader.Ako im to proradi mozete misliti kakva ala ce to biti na onom hardveru.Doduse i pod linuxom je ono strava.

alexwolf
27.1.2007, 13:59
Denisov Minimig je ugledao svetlost dana (a i ovoj informaciji ima dana, al' ajde...)

http://www.amigastyle.net/images/2890.jpg

Harry
27.1.2007, 15:07
Ponosni sam vlasnik amige 600.
Ja sve igre prebacujem pomocu programa Amiga forever.
Jel moze neko da postuje shemu za pravljene 3.5 u 2.5 incha hdd kabal.

Chivan
27.1.2007, 20:20
Ponosni sam vlasnik amige 600.
Ja sve igre prebacujem pomocu programa Amiga forever.
Jel moze neko da postuje shemu za pravljene 3.5 u 2.5 incha hdd kabal.Evo ti ZIP fajl u kojem su opisana oba IDE standarda. Ideš žicu na žicu, s tim što ti je struja kod 2,5 inčnog HDD-a takođe na konektoru.

dejan_osipaonica
27.1.2007, 21:11
A mozes jednostavno da kupis adapter sa 2,5 na 3,5 inace mislim da nije bas pametno uzeti napajanje za hard sa konektora za 2,5 disk.
alexwolf daj link i zna li se cena minimig-a.

holodoc
27.1.2007, 21:37
inace mislim da nije bas pametno uzeti napajanje za hard sa konektora za 2,5 disk.
alexwolf daj link i zna li se cena minimig-a.
To je delimično tačno :D Originalno Amigino napajanje je snage 23W što je tek dovoljno da se potera kompletna ploča, flopi i jedan HDD malog kapaciteta. Za sve preko toga izuzetno je preporučljivo nabaviti eksterno napajanje jer veoma lako može da se desi da nešto od opreme "skvikne" :)

holodoc
27.1.2007, 21:42
Evo ti ZIP fajl u kojem su opisana oba IDE standarda. Ideš žicu na žicu, s tim što ti je struja kod 2,5 inčnog HDD-a takođe na konektoru.
Kod pravljenja ovog kabla za Amigu postoji neka caka sa jednim od dodatna četiri pina ali da me ubiješ sad ne mogu da se setim šta je. Znam da sam ja imao problem kada sam ga pravio i da sam tu caku pokupio od nekog tipa elektroničara koji je popravljao Amige. Sad ću baš da preturim arhivu da vidim šta je to beše bilo. Mada mož malo da potraje :)

dejan_osipaonica
28.1.2007, 11:01
Meni na A1200 nije mogao hard od 3,5 sa orginalnim napajanjem,koje je uzgred isto kao ono na a600,pa sam privremeno koristio posebno napajanje za hdd.Ubrzo sam prepravio jedno at napajanje od 200w i vise nikada nije bilo problema iz tog pravca(dodati cd rezac i turbo karta)
@holodoc
Ako mislis na 41-44 na ta cetiri pina je napajanje za 2,5" hdd medjutim ima sema kako zakaciti 4 hdd,cdrom-a na taj kontroler

holodoc
28.1.2007, 14:33
@dejan_osipaonica
To znači da si najverovatnije imao i prikačen CD uređaj u celoj kombinaciji pošto CD i HDD nisu generalno mogli da budu zadovoljeni napajanjem koje dolazi uz standardnu Amigu. Ja i dan danas imam na Amigi 1200 nakačen Western Digital iz tadašnje Caviar serije sa celih 320MB slobodnog prostora i radi odlično sa napajanjem uz koje je došao računar. Niko mi do dana današnjeg ne veruje da sam ja sa njim mogao da podgrevam stvari koliko se greje posebno tokom letnjih vrućina :)

Uf, sad kad se setim svih tih ručnih radova za Amigu... Nego seća li se neko od vas (tj. da li je koristio) tzv. "buffer" koji se postavljao na IDE magistralu u slučaju da se kačilo više od dva uređaja na nju (recimo HDD sa CD-om)? Ja sam to video na par mesta na netu (liči na najobičnije parče plastike koje je sa jedne strane imalo "muški deo" IDE-44 magistrale a sa druge "ženski") i koji je bio navodno potreban zato što su određene magistrale Amiginog CPU-a bile direktno vezane za pomenutu IDE magistralu.

Chivan
28.1.2007, 16:46
Meni na A1200 nije mogao hard od 3,5 sa orginalnim napajanjem,koje je uzgred isto kao ono na a600,pa sam privremeno koristio posebno napajanje za hdd.Ubrzo sam prepravio jedno at napajanje od 200w i vise nikada nije bilo problema iz tog pravca(dodati cd rezac i turbo karta)
U mojoj A1200 je nabudžen (onako, baš mesarski) HDD 3,5 inča WD Caviar. Prvo je bio od 400 MB, a sad je od 800 i radi bez problema (imam i turbo karticu). Napajanje je izvučeno sa flopija. U toj prvoj varijanti kad nije moglo nisi imao CD, nego si ga tek kasnije dodao?

dejan_osipaonica
28.1.2007, 16:50
Bio quantum firebal od 1,6gb i nikako nije mogao da se zavrti na standardnom napajanju inace sam vadio napajanje za hard direktno iz ispravljaca pa nije pomoglo.Cd rom sam direktno ukljucivao na isti kabal bez ikakvih buffer-a i radilo je godinama jedina mana na amigi je bila sto diskovi nisu mogli da se rezu vecom brzinom od 4x, a i citanje je bilo tu negde.
Inace seme imas na aminet.net direktorijum hard/hack pa procesljaj malo ima svacega.Jedino sto stranica ne radi bas stalno.

taximetar
1.2.2007, 3:16
Šta da vam kažem, to je bila ljubav na prvi pogled. Održavala se manifestacija "Kompjuter 88" u koorganizaciji i SK u Domu omladine (šteta što nije zaživela). Pre toga su postojale neke dileme, ali kada sam je video...oh ne...i onaj Janez iz slovenačke firme je osetio naboj u preponama kada sam prišao njihovom štandu. Pipnuo sam po prvi put pacova i provozao aeroplanera (Jociku nisam video). Morala je biti moja. Pre spavanja su mi pred ocima bila uputstva i voltaža adaptera , a jutra su mi svitala sa natpisima na motorolinom procesorom. Kakva je to ljubav bila...uh.... prvi put defender, pa insinity fight..pa..da ne dužim,ipak sam džentlmen, a oni ne pričaju o tim stvarima.

dejan_osipaonica
1.2.2007, 11:35
:))))))))))
nema takvih ljubavi vise.Kompjuter zenskog roda koji je mnogima pomerio mozak al sto jes jes stvarno je bila i lepsa i bolja od svih onih ruznih i skupih pc klonova. Sa tih klonova je bilo dobro sto sam 1992 jeftino dosao do kolor cga monitora koji je uspesno prepravljen u analogni amigin

bobi
1.2.2007, 14:16
Je l' probao od vas neko da programira u onoj verziji Amiga basica, mislim da se zvao Amos. Ja sam ucitavao neke gotove primere i bio sam fasciniran. Bila je recimo cela A1200 skroz u 3D-u gde scenu mozes da rotiras sa svih strana u real time. Takodje se secam nekog 3D robota, koji lupa u grudi i ide po sceni, tamo amo.

DeCoy
1.2.2007, 14:32
Ako se ne varam neke igre su pravljene u AMOS-u..npr. Time Keepers,Vallhala i jos neke...

Ja sam imao neki Amiga Pascal na A500 pa sam se zezao u njemu...text-based avanture,RPG-ovi...sve na foru IF-THEN-ELSE;)

holodoc
1.2.2007, 14:56
Ja i dan danas imam gomilu nekih igara rađenih u AMOS-u :D Ako nekog interesuje mogu da preturim malo po arhivi i da nađem moja prva "ostvarenja" :)

DeCoy
1.2.2007, 15:10
Pa,`ajde preturaj;)

bobi
1.2.2007, 16:04
Pa,`ajde preturaj;)
Ih bre... Ti stvarno ne umes da nateras coveka da pretura. :D

@Holodoc
Ne verujem ti. :dzavo:

Brains
2.2.2007, 15:55
Dva introJcica (64k) radjena u Amosu... :) By me!

http://tesla.rcub.bg.ac.yu/~chivan/fajlovi/demo.htm

holodoc
2.2.2007, 17:30
E bobi da znaš kako si me nasekirao svojom opaskom pa to je ćudo :dzavo:
Elem, ajde da udovoljim širokim narodnim masama.
Ovo što sam zakačio je jedan od mojih prvih programa u AMOS-u. Zbog toga mi je upravo i drag toliko. Dakle, ko je igrao "Othello" zna o čemu se radi. Verzija koju sam ovde prikačio je tzv. "latest-stable" :D zato što postoji novija sa mnogo šarenijom grafikom i raznim džidža-bidžama ali je nažalost neigriva zbog par bug-ova koje ima a za čije ispravljanje jednostavno nisam imao vremena :) Dakle, ovo je neka vrsta "debug kostura" :)
Samo raspakujte obe arhive u jedan folder i "Load-ujte" fajl "End_Source". Banke se "automacki" vuku. U WinUAE-u podesite OCS chipset i onaj "Cycle exact" desno da bi se sve lepo videlo.
Od opcija može da se promeni ime (klikne se na polje sa imenom u glavnom meniju, promeni ime i PRITISNE ENTER). Može da se podesi igranje za dva igrača i igranje protiv kompjutera. Probajte "expert" nivo u igri sa kompjuterom. Algoritam nije loš a novija verzija ima još napredniji "AI" od ovoga ali mi se čini da on i pravi igru nestabilnom :)
Pogledajte screenshotove da vidite da li se sve iscrtava dobro :)

5932

holodoc
2.2.2007, 17:32
Pih... Ograničenje od 3 fajla po poruci :(

5933

edit: Ova verzija ima samo jedan bug (sigurno nije jedini :D) da na početku procedura zadužena za brojanje kuglica broji odnos 4 zelenih i 4 crvenih. Mada može da bude da sam pogrešno setovao početni broj kuglica :D Posle prvog poteza sve radi okej :)

DeCoy
2.2.2007, 17:40
Mozda je noob pitanje: a jel` za ovo treba da imas AMOS da bi pokrenuo?

holodoc
2.2.2007, 18:02
Mozda je noob pitanje: a jel` za ovo treba da imas AMOS da bi pokrenuo?
Pa naravno :) AMOS je interpreter iako je postojalo par "kompajlera" koji su očajno radili posao :)
Ja mislim da možeš bez problema da ga nađeš na netu jer je sada već sigurno odavno zaboravljen :)
Ako je baš tolka frka mogu da okačim kompletnu instalaciju (uf sa tadašnjih 6 disketa koje sam čuvao pod staklenim zvonom :D) zajedno sa svim neophodnim bibliotekama :)

DeCoy
2.2.2007, 18:03
Nije frka...naci ce se negde na netu;)

dejan_osipaonica
2.2.2007, 19:10
Jao pobice nas deca na ovim zverima teramo igre za koje treba motorola na 7MHz ili jos gora varijanta ispod 1MHz.
Mada se klinci ponekad raspamete kada vide neku amimginu igru.
A i ja se ponovo raspametim.

DragonSlayer
26.3.2007, 15:58
Those were the days, my friend, we tought theyll never end..... Ali na žalost... Ali ko nije igrao Walker, Agony, Dune, OutRun,Defender of the crown,Wings, knights of the sky, Wing Commander, Frontier, Sensible Soccer, pa od iste firme jedna ratna, joj, kako se zvaše... Znam da je intro počinjao pesmo "War never been so much fun"... ne mogu da se setim....... Amiga i njena grafika za ono vreme.... Amiga je stvarno bila ispred svog vremena, ali Commodore i njegove politike, prošli kao Sony sa Betamax sistemom... Ja sam imao VHS bekap sistem, sećam se da sam imao dve VHS kasete, i to sam kupio najskuplje, jer sam arhivirao igrice... XCopy, DCopy... Ej, ljudi, prodje me neka jeza kad se setim tih vremena....Imao sam A500+ sa 1MB Chip i 1 MB fast memorije i A1200, za nju se ne sećam koliko memorije i hard je imala... I nikada NIKADA sebi neću oprostiti što sam to rasprodao...

DeCoy
26.3.2007, 16:38
Ah, konacno da vidim jos nekog ko je imao VideoTape Streamer, mislio sam da sam jedina boodala koja je to pazarila;)

Ja sebi nikako ne mogu da oprostim sto sam izbrisao/presnimio sve diskete sa igrama i programima koje sam imao za Amigu:n-cc2:
Sta mi sad vredi sto je Amiga u voznom stanju kada nemam nijednu disketu:(

I neverovatno zavidim svima vama HD-ovcima;)

PS ...ta ratna od Sensiblea je Cannon Fodder:D

DragonSlayer
26.3.2007, 17:59
Da, bre, cannon fodder.... Extra extra igrica.... VTS je bilaprava stvar... ko zna, možda to josšneko negde ima, u nekom cosku, na nekoj polici..... Amige, C64, diskete, čame tamo sirote po budžaci..... Moracu da pocnem da obilazim buvljake, jednom sam pazario A500 za 200 dinara, bez icega, i dao jednom drugu koji je sad u milanovcu, a skuplja te stvari, i dan danas ima A500 sa V1.2 koja radi, A1200, A2000, covek voli amige. Imao sam i 1084S monitor, i kažem, sada ne mogu da se nakajem što sam rasprodao... A gde danas naci diskete od 880 kb za Amigu, a? Imao sam i 2 spoljna drajva, jedan original Commodorre, 1011 oznaka. Kupio sam zbog bržeg kopiranja, i zbog WINGS igrice, koja je stalno tražila da menjaš diskete...

bobi
26.3.2007, 18:05
Imam ja Cannon Fodder neku verziju za PC... dobra je... reci ako hoćeš da ti okačim.

Btw. možeš da koristiš PC diskete na Amigi bez problema, samo ih formatiraš na amigi.

Mrka Kapa
26.3.2007, 18:41
Ih, kad se setim, moja Amiga 500 i vatreno krštenje sa Lotus turbo challenge...
Posle toga sam imala još samo par igara jer nikako nisam mogla naći nekog sa Amigom. Mislim da su igre bile Warzone, Robocod i neki fudbal, ako se ne varam zvao se Manchester United.
Za divno čudo Amiga je još živa i zdrava, spava u jednom ćošku, sa sve džojsticima :D

holodoc
26.3.2007, 19:12
Evo još jedne budale koja je imala VTS :) Tačnije ima ga ali nemam više nijednu kasetu sa podacima za njega :)

E sad što se tiče disketa. Ne znam da li je to samo do mene ali koliko znam Amiga 1200 se recimo veoma loše snalazila sa HD disketama. Amiga 500 je tu bila malo više tolerantnija. A iskreno rečeno i dan danas imam jednu punu kutiju (negde oko 500-600) komada ispravnih disketa sa igricama na njoj :)

A kad MrkaKapa pomenu Lotus :) Zbog nje sam bukvalno poludeo na Amigi. Naime, nisam mogao da je igram zato što je moj model bio sa Kickstart-om v1.2 sa kojom jednostavno nije bilo načina da igra bude stabilna. Toliko sam se nagledao Guru-a da mi i dan danas ostaje ta slika u pamćenju ko da je juče bilo :) Mislim "trojka" je bila vrh. Još kad su se u Magnetic Fields-u setili da dodaju editor... Mmmmm.... Sreći u nesreći nikad početka :(

Meni je samo žao što nigde ne mogu da nađem elektroniku za moj prastari 2.5" Seagate hard disk da prebacim neke stvarno drage podatke :) Mislim sve je to funkcionisalo dok je nisam odneo u servis gde su mi genijalci spalili hard :( Otad...Sam svoj majstor :)

DragonSlayer
26.3.2007, 19:16
Ne bih, hvala na ponudi, ne bih da kvarim uspomene.... Sada imam želju da kupim Amigu negde.... Pa ako se snadjem, igracu u originalu...

DeCoy
26.3.2007, 20:43
@holodoc

Pa sto se ranije ne javljas:) Ja otvorio temu o tome jos pre xy meseci, niko nijedan post da ostavi, pa pomislih da to nije bilo tako rasireno:) Ja i dalje imam te VHS kasete, ali sumnjam da ista od toga upotrebljivo:(

@DragonSlayer

Pa igraj igrice u WinUAE-u...to mu maltene dodje ko na staroj Amigi tj. originalu;) ...jos ako imas dzojstik ili dzojped...

DragonSlayer
27.3.2007, 8:51
Pokušavao sam tu ja nešto, imam i negde jedan DVD sa emulatorima i gomilama igrica, ali nije mi nešto pošlo za rukom da nateram sve to da radi.... ne znam kako.... izgleda :(

Patton
6.4.2007, 21:09
A kad MrkaKapa pomenu Lotus :) Zbog nje sam bukvalno poludeo na Amigi. Naime, nisam mogao da je igram zato što je moj model bio sa Kickstart-om v1.2 sa kojom jednostavno nije bilo načina da igra bude stabilna. Toliko sam se nagledao Guru-a da mi i dan danas ostaje ta slika u pamćenju ko da je juče bilo :) Mislim "trojka" je bila vrh. Još kad su se u Magnetic Fields-u setili da dodaju editor... Mmmmm.... Sreći u nesreći nikad početka :(
E pa imam ja Amigu 500 v1.2 i savsreno mi radio Lotus 3.
Koliko sam se samo lozio na onaj intro, jos je "prijateljica" bila u vezi sa mini linijom :qliranje:

Maverick
17.9.2008, 14:49
http://video.stumbleupon.com/#p=p2992xw0gk

Heh, dobra stara "prijateljica"...

paulvandyk68
30.9.2008, 17:26
Dali neko zna gde moze da se kod nas kupi amiga 1200??

paulvandyk68
12.2.2009, 0:06
Amiga Forever.

Oggy
12.2.2009, 0:40
Jel si nasao Amigu? :D

holodoc
12.2.2009, 1:48
Da stvar bude gora pre neki dan sam sredio ponovo moju Amigu 1200. Ne mogu da verujem da je posle 15 godina Amiga1200 još čitava i radi ko sat a da monitor koji ima sada već 22 godine (originalni 1084) radi kao prvog dana...Eeeeeej. 22 godine :D

Imam čak i snimak kako sam pre neki dan popravljao to čudo (izduvavao prašinu i generalno je čistio) i kako ko kreten igram Chaos Engine 2 na njoj. Na oreginalnim Quickshot džojstizima :D

paulvandyk68
12.2.2009, 12:29
Jel si nasao Amigu? :D
Jesam. U fazi je malog remonta.

holodoc
12.2.2009, 14:37
Evo za početak malo slika :) Sva objašnjena data su u samim opisima slika tako da se ne ponavljam ovde :) Sve slike sam lično napravio a neke su malo lošije jer se ipak radi o slikama sa mobilnog telefona.

http://www5.picturepush.com/photo/a/1397053/220/1397053.jpg (http://www.picturepush.com/public/1397053)http://www5.picturepush.com/photo/a/1397048/220/1397048.jpg (http://www.picturepush.com/public/1397048)http://www3.picturepush.com/photo/a/1397076/220/1397076.jpg (http://www.picturepush.com/public/1397076)
http://www1.picturepush.com/photo/a/1397044/220/1397044.jpg (http://www.picturepush.com/public/1397044)http://www2.picturepush.com/photo/a/1397075/220/1397075.jpg (http://www.picturepush.com/public/1397075)http://www1.picturepush.com/photo/a/1397074/220/1397074.jpg (http://www.picturepush.com/public/1397074)http://www3.picturepush.com/photo/a/1397071/220/1397071.jpg (http://www.picturepush.com/public/1397071)http://www2.picturepush.com/photo/a/1397070/220/1397070.jpg (http://www.picturepush.com/public/1397070)
http://www2.picturepush.com/photo/a/1397065/220/1397065.jpg (http://www.picturepush.com/public/1397065)http://www2.picturepush.com/photo/a/1397060/220/1397060.jpg (http://www.picturepush.com/public/1397060)http://www3.picturepush.com/photo/a/1397056/220/1397056.jpg (http://www.picturepush.com/public/1397056)http://www3.picturepush.com/photo/a/1397051/220/1397051.jpg (http://www.picturepush.com/public/1397051)
http://www4.picturepush.com/photo/a/1397067/220/1397067.jpg (http://www.picturepush.com/public/1397067)

D.Zivkovic
15.3.2010, 2:07
Na zalost nemam nijedan model Amige u posedu, a voleo bih da imam. Verovatno je tesko naci nekog ko prodaje Amigu.. Jel zna neko gde bih mogao da trazim?

Shumsko_drvece
28.3.2010, 1:39
Na Limundu, recimo. S vremena na vreme pojavi se neka Amiga. Trenutno je u prodaji jedna a500...

ivanza
28.3.2010, 2:14
Ja imam Amigu 500 sa ugradjenim nekim chipom koji joj je povecao memoriju na 1 mb i modulator sa kojim moze da se poveze na tv ali nemam nameru da je se otarasim jer za mene ima veliku sentimentalnu vrednost.:D Nisam je palio nekoliko godina ali siguran sam da je ziva.:)

irreal
28.3.2010, 12:31
ja imam takodje a500, sa prosirenjem memorije i jos nekim zezancijama.
pre jedno 5-6 godina je odjedanput prestala da se pali. verovatno napajanje otislo. kad bi imao vremena i zivaca da se zezam oko toga da popravim to, bilo bi kul.

D.Zivkovic
29.3.2010, 0:56
Ja imam Amigu 500 sa ugradjenim nekim chipom koji joj je povecao memoriju na 1 mb i modulator sa kojim moze da se poveze na tv ali nemam nameru da je se otarasim jer za mene ima veliku sentimentalnu vrednost.:D Nisam je palio nekoliko godina ali siguran sam da je ziva.:)
Potpuno te razumem, da sam na tvom mestu ne bih je ni ja prodao.;) To su bili kompjuteri koje su pravili ljudi s namerom da budu kvalitetni i funkcionalni, nije im bio cilj da samo zgrnu sto vecu kolicinu novaca kao sto je danas slucaj. Danas je pc racunaru potrebno mnogo memorije i gigaherca da pokrene samo operativni sistem, sto jasno govori o tome koliko je sve neoptimizovano. Kad nema jake konkurencije onda nema ni kvaliteta..

D.Zivkovic
29.3.2010, 1:17
Na limundo aukciji amiga 500 dostigla cenu od 50e, a preostalo jos 6 dana...

DragonSlayer
29.3.2010, 8:54
Ne, ne, nije dostigla tu cenu, to je kao početnu cenu stavio vlasnik ..... i čisto sumnjam da će dobiti te novce ......

D.Zivkovic
29.3.2010, 15:33
Tako je, nisam obratio paznju.. Neverovatno da je covek to stavio kao pocetnu cenu.:facepalm

[4S] Vizant
24.4.2010, 17:01
ja imam takodje a500, sa prosirenjem memorije i jos nekim zezancijama.
pre jedno 5-6 godina je odjedanput prestala da se pali. verovatno napajanje otislo. kad bi imao vremena i zivaca da se zezam oko toga da popravim to, bilo bi kul.

verovatno napajnje
imash ovde sve objashnjeno

http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/amiga_hacks/Amiga_Power_supplies/body_amiga_power_supplies.html

Oggy
24.4.2010, 17:47
Po meni je besmisleno prodavati te racunare. Ne vrede danas nista, a ja ih ne bi prodao ni za koje pare

tata78
16.12.2010, 14:00
Jel zna neko gde bih mogao popraviti Amigu 500, ne daje nikakve znakove zivota kad se ukljuci u struju.

PinociO
16.12.2010, 20:27
Eeeeeeeeeeeeeeeeeh..... kad se setim moje Amige 600 i Sensiblea,ao Super Frogu da ne pricam :tapsh: