PDA

Prikaži potpunu verziju : Koliko naplaćujete svoje usluge

Predrag Stankovic
20.10.2008, 14:59
Ovo je topic za one koji poput mene u slobodno vreme rade "Honorarno" tj. nisu registrovani i ne plaćaju porez državi :to_care:, interesuje me koliko se koja usluga gde naplaćuje i da li radite po satu ili po učinku i šta koliko procenjujete da vredi, naravno mislim na posao oko kompjutera: sklapanje konfiguracije, ugradnja hardware-a, instal ili reinstall OS-a, instalacija software-a, sredjivanje problema, chishcenje virusa, raznorazna podeshavanja i ostalo, intersuje me u kom kraju sta koliko vredi i kolika je konkurencija, kod mene na primer na 500 ljudi dodje jedan koji je malo vishe upucen a i sad pred zimu i u toku zime je sezona tj. ima vishe posla, kod mene je cena usluga od 300 din do 3000, i na shta se vadite kada nemozete da resite neki problem?

<Rio_da>
20.10.2008, 15:08
Ja sam se naucio na tudjim kompovima i samo sam jednu maticnu spalio... :kreza:

A nisam nikad naplatio, mada sam dobiao toblerone, velike milke i tako to :) Ustvari kad dobro razmislim dobio sam jednom 1k din za Install OS-a potrebnih programa, podesavanja mail-a i konekcija i pravljenje back-up-a...

DragonSlayer
20.10.2008, 15:42
Nema tu pravila, jer vrlo vrlo retko radiš nepoznatom liku, koji te je pozvao samo zbog toga, već najčešće prijateljima, familiji, poznanicima, kolegama, bivšim kolega ... a onda proceniš koliko on tebi može pomoći u svom nekom polju delovanja (pandur, službenik u nekoj javnoj ustanovi, portir) pa na osnovu toga delaš ... npr, jednoj drugarici sam par puta instalirao OS, i par programa, i stalno sam dobijao DVD filmove za Dž iz kluba u kome je radila .....

Znači, najčešće je dante za kukuriku .... :):):)

genius
20.10.2008, 16:01
100 evra na sat.... moze manje ako izgleda dobro...

Greko Darstiva
20.10.2008, 16:03
Cene su kako za koga ako su mi bas dobri prijatelji ne naplatim nista, dok za druge cena reinstalacije sistema sa sve programima je izmedju 500 i 1000 din.
Ako ne zele da plate ja im uzimam neke diskove koje nemam.:D

Cime se ti bavis covece ?

SirDuck
20.10.2008, 16:28

Pravi auto turete, patuljak :p :D

Skols
20.10.2008, 17:34
moj brat od strica je skoro na moru (Tasos) reinstalirao OS u jednoj Rent-a-car agenciji i dobio kola na 2 dana for free :) :) :)
jes` da se namucio sa grckim,al` nema veze...

Doolio
20.10.2008, 17:50

mislim da je jasno, samo procitaj opet.

dzonihsv
20.10.2008, 19:37
Slazem se sa DragonSlayer-om. Pa mislim kako da trazim od rodbine, prijatelja kintu...Prvo sto ne bih uzeo kintu...

Za sad je sve ono...odem kod ortaka slozim konfu ili nesto sredim sta vec treba a onda keva/mama: "Evo ti sokic, pa hoces nesto da jedes?" :)

Kako da odbijes kad znas ako odbijes da ce se uvrediti ;).

Videcemo za dalje kako cu da idem...kojim putem...

Nutsbre@ker
20.10.2008, 19:43
Rodbini i prijateljima ne naplacujem nikakve usluge,inace nikad i ne bi, jedino im kazem sta da kupe od delova ako je nesto neispravno ( najcesce me cascavaju milkama, pivom, sokovima, itd). Jedino ponekad naplacujem ako predpostavim da ce neko da me maltretira do zadnjeg atoma snage(retko kad pogresim), ili ako hoce da mu komp radi kao glanc nov , a najcesce je krsina stara vise godina( to je ona kombinacija prijateljev prijatelj koji najcesce nema pojma a pravi se pametan).

Eni
20.10.2008, 19:47
Uh što ne podnosim prijateljevog prijatelja koji nema pojma a pravi se pametan. Ali izgleda svi ih imaju negde zaturene... :boodala:

toxic
20.10.2008, 19:56
Uh što ne podnosim prijateljevog prijatelja koji nema pojma a pravi se pametan. Ali izgleda svi ih imaju negde zaturene... :boodala:
Pogotovo kad je čitao help fajl ili mu je stric rekao...

Prijateljima i rođacima ne naplaćujem, inače, 500 kinti za opravke, 1000 za reinstalaciju... ako je neka fina, onda može i u naturi:)

Predrag Stankovic
20.10.2008, 20:07
Ok i ja rodbini i blizim prijateljima ne naplatim, mada neki budu veoma zadovoljni uslugom i insistiraju da me chaste, kazu evo barem da imas za pice ili tako neshto, e sad menja stvari ako je neko prijatelj prijatelja mog prijatelja tada se vec profesionalno ponasam i cena zavisi od toga sta mu odradim i koliko vremena izgubim, ipak niko nema vremena za bacanje, pogotovu kad mi u toku rada ide na zivce i postavlja mi glupa pitanja tad ga oderem, pa ako nece da plati izbrisem mu ntldr sa sistemske particije, inache ne naplatim svakome isto, jer postoje dobre i loshe mushterije, mada vecina te ponude picem, kafom pa cak ruckom ili vecerom cak mi i ponude da me vrete kolima kuci, a pojedini ti cak ni kafu ne ponude i ne zele da saradjuju ako im resavas neki problem, Kazu ne pitaj me nista ti si Majstor i radi, e takvi losije prolaze

La.Prestige
20.10.2008, 20:34
kod mene najlosije prodju oni koji se drze visoko i koji se prave pametni..npr.Ja dodjem nesto da uradim i on mene napada,ja mislim da to ne ide tako itd itd.Eh sto mi je drago takve da oderem,sve idem kuci pevajuci..:D

Srlandand
20.10.2008, 21:16
Necu ni da kazem na sta sam pomislio kad sam procitao ime teme i prva dva reda prvog posta... :a_whistli:D
Retko kada ceprkam ljudima oko OS-a, iz jednostavnog razloga: ne zelim da im placam pravu popravku posle. :D

rokitansky
20.10.2008, 21:59
Ja radim za dz! Al ne radim svakome. :D

A i racunari mi nisu primarna profesija, pa kad nesto ne znam onda zovem drugara koji zna, da mi pomogne da im pomognem, pa onda i on radi za dz ! :rofl:

sasha vukelic
20.10.2008, 22:57
uf nisam ovo radio odavno, jednostavno zato sto je dosadno, a i ljudi cesto imaju cudne neke zahtjeve (npr. hoce neki program kojeg znaju samo po opisu od prijatelja)... i onda se sve to oduzi jer zafali neki driver za, npr, modem i onda nista od interneta, a nigdje cd-ova sa driverima itd... na kraju koliko god naplatio, nije dovoljno, tako da sada uglavnom (i to rado) dajem savjete preko telefona, a teze slucajeve upucujem drugim ljudima ili na cika google :)

Freško
21.10.2008, 0:28
Drugari , mnogo vam loša ta logika da prijateljima i rodbini ne naplaćujete ništa . Rodbini i "prijateljima" obavezno naplaćujem jer odkako sam to počeo da radim od pre par godina mnogo me više poštuju i zovu me kad im nešto starno treba . Ranije , sećam se održavao sam računare u pola duvaništa raznoraznim "prijateljima" i "drugarima" a odkako sam počeo da naplaćujem po satu svi me oni gledaju malo drugojačije , a ne ko ranije "e pa šta je to za tebe , klik ovde klik onde i rešen problem" ... Nema dok ne počnete da naplaćujete svoje usluge ima da radite za fala , kafu i sok a to nevalja .... kad sam počeo da naplaćujem ljudima svoje usluge ja sam konfu iz profila kupio konfiguraciju iz profila u roku od dva meseca , a trenutno imam dve indentične :D sa kvadićimma stim što je na moćnijoj konfi GA-EP45-DQ6 ... A od istih para koje sam zaradeo na sadšnjem poslu sam josškupio weireles opremu u vrednosti od 1000€ a ostatak prihoda sam potrošio na gluposti i pivo i večito sam dužan preko 20000 dionara .. al mogu vam reći da mi nije loše ni ovako ...

rokitansky
21.10.2008, 0:32
Drugari , mnogo vam loša ta logika da prijateljima i rodbini ne naplaćujete ništa . Rodbini i "prijateljima" obavezno naplaćujem jer odkako sam to počeo da radim od pre par godina mnogo me više poštuju i zovu me kad im nešto starno treba . Ranije , sećam se održavao sam računare u pola duvaništa raznoraznim "prijateljima" i "drugarima" a odkako sam počeo da naplaćujem po satu svi me oni gledaju malo drugojačije , a ne ko ranije "e pa šta je to za tebe , klik ovde klik onde i rešen problem" ... Nema dok ne počnete da naplaćujete svoje usluge ima da radite za fala , kafu i sok a to nevalja .... kad sam počeo da naplaćujem ljudima svoje usluge ja sam konfu iz profila kupio konfiguraciju iz profila u roku od dva meseca , a trenutno imam dve indentične :D sa kvadićimma stim što je na moćnijoj konfi GA-EP45-DQ6 ... A od istih para koje sam zaradeo na sadšnjem poslu sam josškupio weireles opremu u vrednosti od 1000€ a ostatak prihoda sam potrošio na gluposti i pivo i večito sam dužan preko 20000 dionara .. al mogu vam reći da mi nije loše ni ovako ...

Ma neka... I meni je neko ceo zivot krpio hardver/softver, instalirao, popravljao... I nikada nista nisam platio. Uostalom, i ovo na forumu dodje kao "free advice", a 100 puta mi je pomoglo da resim problem :)

Freško
21.10.2008, 0:43
Ma neka... I meni je neko ceo zivot krpio hardver/softver, instalirao, popravljao... I nikada nista nisam platio. Uostalom, i ovo na forumu dodje kao "free advice", a 100 puta mi je pomoglo da resim problem :)

Pazi forum je nešto drugo ... radim sve ovo iz čistog zadovoljstva i radim ga koliko mi to slobodno vreme dozvoljava a pritom me niko ništa ne nameće niti išta slično . Ali ovo je virtualni svet i ovde važe neki drugi aršini . Dok je u realnosti star malo drugojačija , ranije dok sam imao dosta slobodnog vremena pre 2-3 godine i meni nije bilo problem da ne naplatim reinstalaciju . Ali u posleednjih godinu dve stvari su se malo promenile .. treba više love (znaš li kolko je tura piva , za nas osmoro za stolom subotom naveče kad izađem u grad sa društvom !) i plus se ima sve manje slobodnog vremena a u firmi se radi mnogo . I odkako sam ostao sa veoma malo slobodnog vremena počeo sam i više da ga cenim i skuplje da ga naplaćujem . za komp sa crt monitorom ne sedam ispod 2000 dinara . Šta da ti kažem ja sam juče za setovanje TP-Link rutera da deli kablovski i lan uzeo 2400 Din i plus sam imao prevoz u oba pravca ... jednostavno bre neću da radim džaba , a nebranim ko ima na pretek slobodnog vremena i ne ceni sebe i svoj rad može i dalje da nastavi da radi za kafu i kolače ne branim ... samo napred !

DonCorleone91
21.10.2008, 1:09
Ex sto mi rodbina nije malo sira :rolleyes:

Ja bi naplacivao al mi je jednostavno glupo da sad odem kod prijatelja
i da mu trazim neke pare za to sto sam uradio.A u poslednje vreme me sve vise i vise njih zove da ima opravim masinu.

DragonSlayer
21.10.2008, 9:00
Ex sto mi rodbina nije malo sira :rolleyes:

Ja bi naplacivao al mi je jednostavno glupo da sad odem kod prijatelja
i da mu trazim neke pare za to sto sam uradio.A u poslednje vreme me sve vise i vise njih zove da ima opravim masinu.

Kada malo bolje razmisliš, u pravu je Freško .... Zato počni sa recimo 500 dinara poseta, pa onda 500 dinara sat, i t d .... Svi oni znaju koliko je sat u servisu, zato i zovu tebe, a ne servis ....

Ja sam tako bukvalno delio filmove, kao ono, 20 dinara je disk, ko ga hebe.... ali imam jednog druga koji nikad nije hteo tako, recimo ja mu dam 5 filmova, on mi sutra donosi štap sa 10 praznih DVDa, i kaže to je minimum, jer i a ne berem diskove sa drveta .... e sad, sve ima svoju cenu, što se tiče rezanja, skidanja sa neta, prebacivanje sa VHSa i DVa, donese mi 2 diska da mu od toga napravim po 5 od istog, za familiju ...

A ove sitne intervencije i dalje radim za dž, kao što sam već napisao....

genius
21.10.2008, 12:23

Zaboravio sam da dodam... za prijatelje i rodbinu dzabe ;)

M.C.
21.10.2008, 14:25
I kolege forumaše. :D

Marko_L
21.10.2008, 17:01
Ja sam prvo radio sve za džabe, jer tada sam bio klinac i bila mi je čast kada neko primeti moje znanje i pozove me da mu rešim neki problem. Kasnije kada sam malo odrastao, opet sam radio za džabe, ali ovog puta sa logikom "usluga za uslugu", jer su se uglavnom ti ljudi kojima sam radio bavili delatnostima koje čoveku mogu da ustrebaju... stolar, pandur, električar... i rukovodio sam se tom logikom sve dok mi zaista nije zatrebala neka usluga od njih. Tako sam recimo rešio da napravim kompjuterski sto od nekih dasaka i drvenih ploča koje sam imao u kući i sam sam napravio nact, obeležio gde treba da se seče, gde da se šrafi i odneo ovom stolaru da mi to završi. Dam ja njemu to, on kaže dođi sutra po to, sve super... i s obzirom da sam mu jedno 10-15 puta sređivao sistem (razne stvari, od instalacije drajvera i čišćenja virusa, pa do kompletne reinstalacija sistema) i nikad ništa nisam naplatio, očekivao sam da i on meni to završi, ako ne za džabe onda barem za neku simboličnu cifru. I odem ja tako, natovarim ono što je isekao (čak mu nisam tražio ni da šrafi da ga ne opterećujem, nego da to ostavi meni), pitam onako iz kurtoazije koliko sam dužan, kad on ni manje ni više, nego traži 5.000 dinara. Dakle, 5 soma za sečenje i bušenje par rupa za šrafove. Ajde da se on tu nešto cimao, nego ima mašinu na koju samo fiksiraš dasku i klikneš dva dugmeta i ona sam iseče oblik koji hoćeš i izbuši rupe na obeleženim mestima. Mislim, ne kažem ja da to ne vredi ništa, jer on je morao da kupi tu mašinu, da nauči da radi sa njom, verovatno i da upropasti nešto materijala dok se nije naučio, ali bre zašto je bi njegovo kliktanje bilo skuplje od mog kada sam i ja da bih se naučio da klikćem morao prvo da kupim kompjuter, da provodim vreme za tim kompjuterom učeći, rušio i reinstalirao sistem ko zna koliko puta isprobavajući šta smem, a šta ne smem da radim (svako ko je radio sa Win95 sistemima zna koliko je lako srušiti te sisteme nepravilnim rukovanjem). Tada sam se osvestio i lepo rešio da počnem da naplaćujem svoje usluge svima, bez izuzetaka, a ako mi zatreba nečija usluga, lepo ću da je platim kao i svi ostali i završeno. Mnogi su se i naljutili zbog tog mog "novog pravila" kako su ga krstili, a što je najsmešnije među njima i onaj stolar koji se nije libio da mi naplati cenu novog stola za obično sečenje dasaka, pa je tako prvi put kada sam mu tražio 10 evra za uslugu (opet navatao neke viruse + zeznuo drajvere za zvuk) izjavio da sam pi*da od čoveka i počeo da mi popuje kako ja tu ništa nisam uradio nego sam samo ubacio disk i čekao da se završi "instalisanje" (tako inače čovek zove instalaciju). Naravno, ućutkao se kada sam ga pitao šta je on konkretno radio dok je mašina sekla daske :) Tako da je na kraju teška srca izvadio tih 10 evra i više me nije zvao, zbog čega mi je inače izuzetno drago, a i ovi ostali su počeli da me zovu samo kad im nešto stvarno treba (ranije su me zvali i kad zagube ikonicu na desktopu, mislim kad je džabe, šta da se cima) i od tada prolazim mnogo bolje. Rodbini doduše ne naplaćujem, ali im ne radim ništa nego im kažem da nemam vremena i pošaljem kod nekog drugog. Tako radim i dan danas, osim što je cena usluga mnogo porasla, jer po zakonu tržišta ono čega ima manje, po pravilu košta više, a pošto slobodnog vremena danas imam mnogo manje nego pre par godina, ono sasvim logično i košta više.

Freško
21.10.2008, 22:42
Ja sam prvo radio sve za džabe, jer tada sam bio klinac i bila mi je čast kada neko primeti moje znanje i pozove me da mu rešim neki problem. Kasnije kada sam malo odrastao, opet sam radio za džabe, ali ovog puta sa logikom "usluga za uslugu", jer su se uglavnom ti ljudi kojima sam radio bavili delatnostima koje čoveku mogu da ustrebaju... stolar, pandur, električar... i rukovodio sam se tom logikom sve dok mi zaista nije zatrebala neka usluga od njih. Tako sam recimo rešio da napravim kompjuterski sto od nekih dasaka i drvenih ploča koje sam imao u kući i sam sam napravio nact, obeležio gde treba da se seče, gde da se šrafi i odneo ovom stolaru da mi to završi. Dam ja njemu to, on kaže dođi sutra po to, sve super... i s obzirom da sam mu jedno 10-15 puta sređivao sistem (razne stvari, od instalacije drajvera i čišćenja virusa, pa do kompletne reinstalacija sistema) i nikad ništa nisam naplatio, očekivao sam da i on meni to završi, ako ne za džabe onda barem za neku simboličnu cifru. I odem ja tako, natovarim ono što je isekao (čak mu nisam tražio ni da šrafi da ga ne opterećujem, nego da to ostavi meni), pitam onako iz kurtoazije koliko sam dužan, kad on ni manje ni više, nego traži 5.000 dinara. Dakle, 5 soma za sečenje i bušenje par rupa za šrafove. Ajde da se on tu nešto cimao, nego ima mašinu na koju samo fiksiraš dasku i klikneš dva dugmeta i ona sam iseče oblik koji hoćeš i izbuši rupe na obeleženim mestima. Mislim, ne kažem ja da to ne vredi ništa, jer on je morao da kupi tu mašinu, da nauči da radi sa njom, verovatno i da upropasti nešto materijala dok se nije naučio, ali bre zašto je bi njegovo kliktanje bilo skuplje od mog kada sam i ja da bih se naučio da klikćem morao prvo da kupim kompjuter, da provodim vreme za tim kompjuterom učeći, rušio i reinstalirao sistem ko zna koliko puta isprobavajući šta smem,

E vidiš Marko to se i neni desilo nekoliko puta , a najsvežiji takav primer je moj kolega sa posla Slaviša koji je tako veterinaru kod kojeg inače vodi svog psa sređivao komp džaba i tao nekoliko puta u zadnjih godinu dana , i nikad ništa nije naplaćivao dotičnom veterinaru ni opravke laptopa ni dizanje sistema ni ništa sve free . I pre jedno petnaestak dana odvede ti on psa kod veterinara i ovaj mu za jednu inekcviju i čupanje jednog uraslog nokta psu iz šape naplati 2500 Din !!! Ni po babu ni postricčevima nego ga je odrao samo tako . I onda šta je poenta priče što bi bilo šta bilo kome radio džaba , mislim nevidim poentu . I rekao sam sebi , nema nikom ništa badava !!! što zbog tuđih što zbog svojih primera . To bih savetovao i ostalima da počnu da malo više cene sebe i svoj rad i onda će ih i okolina više ceniti . U suprotnom najčešće vam pričati iza leđa gle ga onaj budaletina radi džaba i da znate svako će uvek gledatti da vas izmuze maksimalno a da po mogućstvu prođe džaba .

Tada sam se osvestio i lepo rešio da počnem da naplaćujem svoje usluge svima, bez izuzetaka, a ako mi zatreba nečija usluga, lepo ću da je platim kao i svi ostali i završeno. Mnogi su se i naljutili zbog tog mog "novog pravila" kako su ga krstili, a što je najsmešnije među njima i onaj stolar koji se nije libio da mi naplati cenu novog stola za obično sečenje dasaka, pa je tako prvi put kada sam mu tražio 10 evra za uslugu (opet navatao neke viruse + zeznuo drajvere za zvuk) izjavio da sam pi*da od čoveka i počeo da mi popuje kako ja tu ništa nisam uradio nego sam samo ubacio disk i čekao da se završi "instalisanje" (tako inače čovek zove instalaciju). Naravno, ućutkao se kada sam ga pitao šta je on konkretno radio dok je mašina sekla daske :) Tako da je na kraju teška srca izvadio tih 10 evra i više me nije zvao, zbog čega mi je inače izuzetno drago, a i ovi ostali su počeli da me zovu samo kad im nešto stvarno treba (ranije su me zvali i kad zagube ikonicu na desktopu, mislim kad je džabe, šta da se cima) i od tada prolazim mnogo bolje. Rodbini doduše ne naplaćujem, ali im ne radim ništa nego im kažem da nemam vremena i pošaljem kod nekog drugog. Tako radim i dan danas, osim što je cena usluga mnogo porasla, jer po zakonu tržišta ono čega ima manje, po pravilu košta više, a pošto slobodnog vremena danas imam mnogo manje nego pre par godina, ono sasvim logično i košta više.

Moj čovek :) imaš moj način zmišljanja . Ovo gore citirano bi preporučio svima da pročitaju i da se uzmu u pamet jer je čovek stopostotno u pravu !!!

DonCorleone91
21.10.2008, 22:55
Potpuno vas sad razumem sto naplacujete.Ali npr u zadnjih mesec dana
sam dizao sistem desetak ljudi.Od njih 10,3 sam instalirao sve moguce programe koje su mi trazili od photoshopa CS4 preko AutoCAD 2009 pa sve do
Finale-a 2009ke . na tu trociu sam izgubio ceo dan sedeci i blenuci u ekran.
Al sad i da ocu da im naplatim (a u buducnosti sigurno ocu) ne nzma koju cenu da im dam za moj ulozeni trud i izgubljeno vreme.Posto se "boim"da nelupim neku ogromnu cenu pa da mi se smeje u facu i kaze ti se zezas evo ti litar soka cao,zdravo.A i da nelupim neku malu cenu po posle da budu iste posledice.

toxic
21.10.2008, 23:01
Ne mora nužno biti tako. Treba praviti razliku između prijatelja i poznanika i, naravno, kvaziprijatelja. Svima onima kojim sređujem komp (ili bilo šta drugo) besplatno su i meni x puta pomogli. Ako me neko zavrne, kao u primerima koje ste naveli, neću mu ostati dužan, sigurno...:dzavo: Ali to ne znači da ću zbog jednog tenkrea da menjam mišljenje/politiku prema ostalima.
Što se tiče rođaka, retko me cimaju, a i to su rođaci (prijatelji) koje ne mogu da odbijem, a ni oni mene.

Za ostale postoji tarifa:
500 din. opravka,
1000 din. reinstalacija,
1500 din. posebni slučajevi i, naravno,
natura, po nekad...:)

Eni
21.10.2008, 23:11
Najjednostavnije je reći cenu unapred. Kažeš npr, instalacija operativnog sistema - 300 dinara, sređivanje drajvera i podešavanje sitnica još 200, da uklopiš to sve u 500. To je ok cena ako si amater i razumeš se dovoljno u windows/linux koji se najčešće traže.

Za dodatnih 500 instaliraš još 5 velikih paketa, npr. office, corel, photoshop, šta god traže... To je 1000, i to ti bude cenovnik za instalaciju.

Rešavanje problema ide po specijalnom cenovniku, a cenu proceniš prema ovome u odnosu na potrebno vreme i težinu posla.

Ko kaže ok, nema problema, ja to ne bih znao sam a bolje da platim tebi nego da me oderu u servisu (gde je obično samo preuzimanje kompjutera a pregled 300 dinara, čak i da ništa ne otklone od problema) i pristane na unapred iznet cenovnik (osim za specijalne usluge za koje naznačite koliko će otprilike koštati ako ne znate unapred šta će sve zahtevati) njemu se lepo isplati, a isplati se i vama.

Ko poludi i krene da se smeje ili vas vređa, samo lepo kažete "Hvala doviđenja" i ustanete. Njima to i tako treba više nego vama, a najlakše je prodati uslugu onome ko je sam traži. Još ako imate popust za stalne mušterije, ili radite neku sitnicu besplatno uz osnovni paket, i sve to lepo napomenete...

Poenta je, morate svom trudu odrediti cenu, pa ko hoće, platiće je jednom i nikad više, neko će vas i dalje zvati stalno, a neko neće hteti ni jednom. Svetu se ne može ugoditi, ali definitivno se ne može ni čistiti za njim besplatno. Naravno, pametan čovek nikad neće naplatiti rođacima i prijateljima, pogotovo ako znaju koliko naplaćuje ostalima, jer će oni to znati da cene (iako ne znaju dok svima radi za dž!) i dovešće nove mušterije iz svog okruženja, pogotovo ako im date 10% zarade za svaku mušteriju koju nađu...

Predrag Stankovic
22.10.2008, 0:35
Necu ni da kazem na sta sam pomislio kad sam procitao ime teme i prva dva reda prvog posta... :a_whistli:D
Retko kada ceprkam ljudima oko OS-a, iz jednostavnog razloga: ne zelim da im placam pravu popravku posle. :D

Jeste oko toga si u pravu i ja se ne navatim da radim nesto zasta nisam 100% siguran da mogu da ga odradim kako treba a da pri tome ne stvorim neki drugi problem, na kraju ako je nesto veoma komplikovano (u vezi hardware-a naprimer) a ne zelim da se izblamiram kazem im moracete ipak komp da odnesete do servisa nemam potrebnu opremu da sredim to.

Drugari , mnogo vam loša ta logika da prijateljima i rodbini ne naplaćujete ništa . Rodbini i "prijateljima" obavezno naplaćujem jer odkako sam to počeo da radim od pre par godina mnogo me više poštuju i zovu me kad im nešto starno treba . Ranije , sećam se održavao sam računare u pola duvaništa raznoraznim "prijateljima" i "drugarima" a odkako sam počeo da naplaćujem po satu svi me oni gledaju malo drugojačije , a ne ko ranije "e pa šta je to za tebe , klik ovde klik onde i rešen problem" ...

Tako je, ako radis za dzabe tj , za kafu, kolache, pivo i tako to onda ispadash boodala i kasnije ce jos vishe da te zovu i to za obicne sitnice tipa "e nestale mi ikone sa desktop-a" i tako to a kad naplatish onda si majstor tj ponasas se profesionalno, e sad za pojedine chobane koji ne umeju da cene tudje znanje i trud tarifa bude preskupa pa komentarishu "zashto bre da mu platim toliko , shta je on toliko radio klik ovde klik onde - nit orao nit kopao a da uzme tolike pare" , ali deshava se neretko da ima i nekih koji veoma cene tudje znanje i rad pa mi i vishe daju nago sto trazim, e takvi kod mene za buduce dobiju Real-Time priority.

zone2403
22.10.2008, 3:06
Hvala na savetima, narode i slazem se sa stavom vecine ljudi ovde da treba ceniti svoje vreme. Ali, s obzirom na cinjenicu da sam ja prvoklasna ovca kad dodje do toga ja verovatno opet necu nista naplacivati (sto kaze jedna komsinica: ''Hvala, a ti uzmi to hvala, odnesi u prodavnicu i kupi nesto, pa dodji i pokazi nam sta si kupio!'' :)). Imam ja tu neku ideju da ljudima naplatim za to sto sam uradio, ali nekako kad dodje do toga da me pitaju: ''Koliko to kosta?'' meni uglavnom bude glupo da im trazim pare. Sta da vam kazem, ovce su za sisanje i to je to!

zoran845
22.10.2008, 9:58
Nisam od onih koji popravljaju i naplaćuju, ali imam dosta veliko iskustvo sa kvarovima, "majstorima" i majstorima.

Ako spadate u "majstore" ne naplaćujte, ako spadate u majstore - tražite pare!
Običnom čoveku se čini da mu džabe dižete lovu ("Vidi ga, samo je malo čačnuo i prorade, uze mi dve 'iljade, a ja za te pare treba da plevim krastavac tri dana!" :mad:),
ali svako normalan zna da se kod popravke ne plaća samo rad (koliko god da je mali), nego i stručnjakova škola i praksa.

Primer: meni je Freško instalirao dva OS-a (sa svim podešavanjima), naplatio (ali me nije "odrao") i to je sasvim OK. I on i ja smo dobri. :)

Nije džabe nastala izreka "Čist račun - duga ljubav". ;)

Marko_L
22.10.2008, 10:15
Al sad i da ocu da im naplatim (a u buducnosti sigurno ocu) ne nzma koju cenu da im dam za moj ulozeni trud i izgubljeno vreme.Posto se "boim"da nelupim neku ogromnu cenu pa da mi se smeje u facu i kaze ti se zezas evo ti litar soka cao,zdravo.A i da nelupim neku malu cenu po posle da budu iste posledice.
Pa pazi, to pre svega zavisi od toga da li ti je to što radiš jedini izvor prihoda ili je više kao neki dodatni izvor prihoda pored posla kojim se inače baviš. Ako ti je to jedini izvor prihoda, to znači da imaš vremena da radiš taj posao i onda ćeš logično držati manju cenu da bi imao više posla i shodno tome više zaradio. Ako ti je to više neki dodatni posao, to onda znači da taj posao radiš u slobodno vreme, koje po svim merilima više košta, pa ćeš držati i veću cenu.
E sad, koliko konkretno iznosi ta manja, a kolika veća cena, teško je reći, jer rešavanje IT problema je ipak malo specifična grana privrede i ne može imati fiskni cenovnik. Recimo, jedan serviser za veš mašine nema taj problem, jer svaka veš mašina, tačnije svaki model veš mašine ima limitiran spisak kvarova koji mogu da je zadese zavisno od toga koje sve delove ta mašina ima u sebi i to je to. Na veš mašinu ne možeš da instaliraš dodatni softver koji može da napravi neki problem, niti možeš da ugrađuješ dodatni hardver, isprobavaš nove drajvere, slučajno obrišeš neki fajl, itd. Dakle, kad kupiš veš mašinu, ona je takva kakvu je proizvođač napravio i takvu je koristiš. Sa druge strane, postoji milion kombinacija koje na računaru mogu da izazovu problem i u dosta slučajeva je teško uočiti koja od njih izaziva konkretan problem, jer niko živ ne može da predvidi kako će se neko parče softvera ponašati sa hiljdama mogućih hardverskih kombinacija, niti šta sve jednom korisniku računara može da padne napamet da instalira, kopira, edituje, obriše... a svaka od tih akcija može izazvati problem... recimo loš hardver (fabrička greška u hardveru) može da dovede do problema i nestabilnosti sistema, loša kombinacija hardvera (nekompatibilnost) takođe, loše krekovan softver (a fala Bogu, kod nas je 90% softvera piratovano :)) može upropastiti sistem, loš unos u registry bazi takođe, obrisan fajl iz sistemskog foldera takođe, bagovi u softveru takođe, određene verzije drajvera ili bilo kog softvera takođe mogu da dovedu do nepredviđenog ponašanja celog sistema, nepravilno rukovanje određenim softverom takođe (pogotovo kada se radi o nekim utility-ma koji prčkaju po registy bazi, menjaju sistemska podešavanja, itd.)... a da stvar bude gora, iz nekog razloga, retko ko priznaje šta je uradio (što bi moglo mnogo da pomogne da se reši problem i uštedi ti vreme), nego ti kaže da je juče sve radilo i onda odjednom prestalo (i onda se ti ubiješ da nađeš problem, koji bi mogao da nađeš za 5 minuta da ti je rekao šta je konkretno uradio). Čak i nešto trivijalno poput reinstalacije sistema može u određenim slučajevima da bude problem i oduzme dosta vremena, pa i čišćenje virusa nije uvek straight forward, jer neke je lako ukloniti prostim skeniranjem sistema, ali neki zahtevaju malo više angažmana. No, hajde i da kažemo da ređe dolazi do problema kod reinstalacije sistema, ali reinstalacija sistema ne bi trebalo da bude nešto što se često radi, osim ako niste neki majstor, tačnije "majstor" tipa "Šta ? Ne radi ti zvuk, ok, mora da se reinstalira sistem", "Imaš virus ? Odmah reinstalacija, nema drugo", "Ne možeš da pokreneš igru ? Ma bre da reinstaliramo sistem, pa će da proradi". Takvi i mogu da imaju fiksni cenovnik, jer ionako nude samo jednu uslugu, a to je, pogađate, reinstalacija sistema. No, budimo realni, to se tako ne radi.
Pored svega toga, ljudi obično imaju i neke "muzičke želje" tipa "Ajd kad si već tu da mi pokažeš kako da uradim ovo" ili "Ajde mi podesi karaoke da mogu da pevam, ali da mikrofon ima eho" i slično, što naravno očekuju da im odradiš za džabe, jer kad si već tu, šta ti je to problem, mislim, pobogu čim se razumeš u računare, znaš ti i karaoke da podesiš.
Zbog svega toga, ne možeš da imaš fiskni cenovnik (tipa reinstaliranje sistema - 300 dinara) koji ćeš da saopštiš unapred, jer šta ako se ta instalacija iz raznoraznih razloga produži na 8+ sati ili ti zatraži još nešto mimo toga što ti oduzme vremena, pa se ti objašnjavaj sa njim da to dodatno košta, kada si mu već rekao da će ga koštati 300 dinara. Tako da, najbolje je naplaćivati po satu, pa on ako hoće, nek te drži 10 sati da mu ispunjavaš "muzičke želje", ali ćeš to barem adekvatno da naplatiš. Dakle, pre i nego što odeš kod nekoga, kažeš mu da naplaćuješ sat toliko i toliko i da ne možeš da predvidiš koliko će trajati rešavanje nekog problema, pa samim tim ni da mu kažeš cenu unapred. onda kada odeš, lepo uključiš štopericu i radi, a on neka gleda na sat, pa nek sam odluči da li će te zadržati sat vremena više da mu podešavaš karaoke.
E sad, koliko će da košta taj tvoj sat zavisi od, kao što rekoh na početku, da li ti je to jedini posao ili to radiš u slobodno vreme, kao i od toga koliko ti je uopšte stalo da radiš taj posao. Ako ti je to jedini posao i imaš vremena da ga radiš, možeš da staviš nešto simbolično poput 4-5 evra na sat, a ako već imaš posao i ovo ti je dodatno cimanje, onda staviš nešto poput 20-30 evra, pa ćete ljudi manje zvati, a ako te zovu, barem ćeš znati za šta si se cimao. Mislim, ako ti je to već slobodno vreme, bolje ga iskoristi da se odmoriš, nego da ga utrošiš da bi zaradio 300-400 dinara.
E da, ako ti se nasmeje u lice kada mu saopštiš cenu, a ti lepo pitaj čime se on bavi, pa šalji ljude kod njega da im završava posao i neka mu se smeju u lice kada im kaže cenu. Hebi ga, ako njemu osmeh predstavlja monetu, onda i njemu treba plaćati u toj moneti :)

paulvandyk68
22.10.2008, 10:22
Ja mislim da si sada mnogima pomogao. Prosto si im otvorio oci.

paulvandyk68
22.10.2008, 12:10
Sticem utisak da je na ovom forumu najbolje nepisati nista. Samo gledati sta drugi pisu. Kao recimo mudraci moderatori, i ostali njihovi pomagaci.

Win32
22.10.2008, 12:18
Ne mora nužno biti tako. Treba praviti razliku između prijatelja i poznanika i, naravno, kvaziprijatelja. Svima onima kojim sređujem komp (ili bilo šta drugo) besplatno su i meni x puta pomogli. Ako me neko zavrne, kao u primerima koje ste naveli, neću mu ostati dužan, sigurno...:dzavo: Ali to ne znači da ću zbog jednog tenkrea da menjam mišljenje/politiku prema ostalima.
Što se tiče rođaka, retko me cimaju, a i to su rođaci (prijatelji) koje ne mogu da odbijem, a ni oni mene.

Za ostale postoji tarifa:
500 din. opravka,
1000 din. reinstalacija,
1500 din. posebni slučajevi i, naravno,
natura, po nekad...:)

Moze naplata i u naturi ako radim nekoj zgodnoj devojci :kreza:

Iris
22.10.2008, 12:55
Sticem utisak da je na ovom forumu najbolje nepisati nista. Samo gledati sta drugi pisu.

Slažem se u potpunosti sa tobom :)

Nikako ne treba pisati postove po svaku cenu - posebno kada nemaš ništa pametno da kažeš, i ne znaš da pišeš! Onda ćeš, gledajući, možda nešto naučiti...

Shone_King
22.10.2008, 13:37
Meni "racunari" idu u profesiju i ja se tako zezam ne naplacujem prijateljima rodbini,al sam se najvise iznervirao npr. ja ucinim nekome itekako veliku uslugu odem liku po celom gradu da nabavim delove za komp i sastavim isti i instaliram OS sa svim aplikacijama i paketima i ne naplatim mu nista,racunam usluga za uslugu,trebace i on meni jednog dana i kad dodje dan da on meni zatreba on meni naplati....jos se ja zezam da ne naplacujem nikom al odsad cu svima poceti da naplacujem osim uzoj rodbini vidim vasa iskustva koja su slicna mojim i zaista "vreme je novac",inace ja necu ni da sednem za racunar bez 500 kinti,inace bilo je situacija kad ljudi nemaju pare da mi daju za ucinjenu uslugu pa sam jednom dobio sat od 2,5K din umesto para za popravku i tako,samo me interesuje kolko vi naplacujete sastavljanje kompa i instaliranje OS-a sa svim paketima u jednom?

Eni
22.10.2008, 13:40
samo me interesuje kolko vi naplacujete sastavljanje kompa i instaliranje OS-a sa svim paketima u jednom?

Ako je u pitanju Ubuntu, onda sve free, još im ostavim i originalni CD :)

Predrag Stankovic
23.10.2008, 12:39
ali reinstalacija sistema ne bi trebalo da bude nešto što se često radi, osim ako niste neki majstor, tačnije "majstor" tipa "Šta ? Ne radi ti zvuk, ok, mora da se reinstalira sistem", "Imaš virus ? Odmah reinstalacija, nema drugo", "Ne možeš da pokreneš igru ? Ma bre da reinstaliramo sistem, pa će da proradi". Takvi i mogu da imaju fiksni cenovnik, jer ionako nude samo jednu uslugu, a to je, pogađate, reinstalacija sistema. No, budimo realni, to se tako ne radi.

Takvih je kod mene u kraju najvishe, ajd u redu njih i razumem hoce posto poto da zarede koji dinar a jedino to znaju da odrade, nego problem je sto se tako ponasaju i u pojedinim servisima kod nas (Leskovac) desilo se tako par puta da zbog nekih sitnica tj. banalnih stvari reinstaliraju sistem coveku, da li neznaju ili ne zele da se potrude da na drugi nachin reshe problem, nego njima je reinstalacija univerzalno reshenje, i tako samo opusteno, a sta ako je covek imao neki specifican program koji posle nemoze da nadje ili mu je sve bilo lepo podesheno i update-ovano, pa mora da radi sve to iznova, njih nije briga, vazno da su oni reshili problem

DonCorleone91
23.10.2008, 12:54
To se meni desilo dok jos nisam znao dosta o kompjuterima.Odnosno
kad sam upalio komp kaze ntdlr is mising i ovaj u servisu odma reinstaacija sistema.Posle sam pronasao kako na netu da se popravi ta stvar bez reinstalacije.A i kad mi je reinstalirao Win posle mesec dana sam morao
opet zato sto je zeznuo neku stvar i opet nije teo da radi kako treba.

toxic
23.10.2008, 16:03
Pa u servisima uglavnom imaju neke Borgove, Blekove, Lastove:) i ostale All in 1 nLite-ovane Windowse i vode se pravilom: ,,Što da razbijam glavu šta mu je? Ubacim lepo DVD BlackXP-a i dok popijem kafu, problem rešen." Jes da nije u redu, ali meni to ne smeta. Sledeći put dođu kod mene i meni daju pare:D

dzonihsv
23.10.2008, 16:05
Nije bas tako. Ne mogu oni u servisu da ti lupaju Black,White sisteme... To se sve proverava, postoji inspekcija. Obicno imaju jedno 10-ak cd-ova sa XP-om na stapu pa furaju napamet naucen cd-key. Istina, cak sam i ja naucio napamet taj cd key :D. Ako provale da si klijentima instalirao modovane os-ove, prvo ce da naje** sef servisa pa potom firma.

Nije zlato sve sto sija ;).

toxic
23.10.2008, 17:55
Modovan (unattended) Win nije ne legalan, naravno sve dok su i sam Win i dodaci (programi pre svega) legalni, uputstvo postoji i na M$ sajtu. U servisima smeju (legalno) da ti instaliraju samo legalan Windows, koji si ili ranije (legalno) kupio ili koji kupuješ u servisu, i da ti naplate uslugu. Ali kako je ovo Srbija i pojam legalno je strana, nepoznata reč, i u servisima instaliraju ne legalne Win-ove. Postoji inspekcija, ali ni to nije neki veliki problem za zaobići. Tako da su uglavnom BlackXP-ji na lageru :), pogotovo kad kažeš liku koji je upravo kupio komp da li hoće win za 100 dinara ili 100 evra...

Radovan Brčin
2.11.2008, 2:13
Jedan od razloga što će vam neki stolar,veterinar,automehaničar ili pedikir naplatiti svoje ruke iako ste vi njemu mnogo puta izašli u susret može biti i u tome što on ima registrovanu firmu i obučen je, i o tom ima svedočanstvo-diplomu.Lepo je kad neko zna da oporavi i Win 95 i najnoviju mašinu, ali kad radi na sivo i nije završio te "škole" neka se ne iznenadi kada ga mušterija popreko pogleda.Ne kažem ja ljudi da vi ne zaslužujete svoje pare ali je to malo teže dokazati okolini.
Primer:ja ću rado prihvatiti savet sa ovog foruma iako ja većina i deset godina mladja od mene jer ja imam komp malo više od godinu dana a oni imaju dosta duži "staž" od mene. Čak i da nemaju kompjuter na časovima informatike su naučili više od mene jer smo u osnovnoj učili na nekim Orion 64 ,pa ,konzolama.Ja sam kupovao SK 6 meseci pre nego što sam išta jer nisam znao NIŠTA ali moje neznanje plaćam proučavanjem za koje trošim svoje slobono vreme ,dakle na neki način opet dajem pare.Neki ljudi neće ozbiljno shvatiti vas i vaše znanje zbog vaših godina,škole,načina odevanja...

Ljudima koji nemaju želju da nauče i nemaju poštovanje prema tematici a nešto uke..ju treba naplatiti.
"Majstorima" koji kao nešto urade pa onda ideš u dobar servis ne treba platiti.
Na žalost ,dosta naših ljudi hoće da im sistem radi i po cenu gubljenja podataka.Ja ne opravdavam ovaj vid usluge bila plaćema ili ne.Osim kada je baš neophodno.

Marko_L
2.11.2008, 12:34
Jedan od razloga što će vam neki stolar,veterinar,automehaničar ili pedikir naplatiti svoje ruke iako ste vi njemu mnogo puta izašli u susret može biti i u tome što on ima registrovanu firmu i obučen je, i o tom ima svedočanstvo-diplomu.
Neki ljudi neće ozbiljno shvatiti vas i vaše znanje zbog vaših godina,škole,načina odevanja...
A jel tako to ide ? Pa super, znači sledeći put kada odem u prodavnicu treba da tražim od prodavačice diplomu trgovačke škole i ako je nema, imam prava da ne platim robu. Ili ako nije obučena u mninić ili šortsić i nema manje od 25 godina, takođe mogu da ne platim, jerbo nije obučena po mom ukusu, a i prestara mi je nekako. E vidiš, ne ide to tako. Ako si ti mene zvao da ti rešim problem, to znači da ti već imaš poverenja u mene i moje znanje i nema potrebe da ja to tebi dokazujem nekim diplomama i školama, koje uzgred budi rečeno ne znače ništa, jer imaš svršene studente elektrotehničkih i računarskih fakulteta koji ne znaju da upale računar, a kamoli nešto više (provereno u praksi). Možeš da mi ne platiš ako ja ne uspem da rešim problem zbog koga si me zvao, a ako ja dođem, izvršim uslugu, tj. rešim ti problem, to trebaš i da platiš onoliko koliko košta. A to da li ja imam 15 ili 50 godina, da li sam kod tebe došao u bermudama i havajskoj košulji ili odelu i kravati, da li imama dugu kosu ili se šišam "na opasno", da li sam ti doneo 10 diploma ili nijednu... ne može biti nešto na osnovu čega ćeš ti odlučivati da li ćeš mi platiti uslugu ili ne.

veseliburek
3.11.2008, 0:51
mene redovno zovu rodbina, kolege roditelja, drustvo, komsije... samo mi je jednom naplacena usluga(sastavio konfu i digao OS) i to 2k dinara, a da nisam ni trazio... ovako redovno dobijem toblerone, sok, itd. jednostavno mi je truba da naplacujem ljudima koje znam... obicno se najlaksi poslovi najbolje placaju... npr, otisao sam kod jedne zene da joj narezem CD i dobio toblerone iz svajcarske (:D), a kad sam se kod ortaka mucio da mu povratim podatke sest sati i da mu dignem OS(na kraju sam uspeo), dobio sam casu vode... po meni je isto najbolje naplacivanje po satu... da ne spominjem narezivanje i download karaoka, filmova, muzike... takodje odrzavam ova dva kompa u kuci(i iz nekog razloga se stalno zale na tu uslugu:confused:)...

dbaja
6.11.2008, 9:28
mene redovno zovu rodbina, kolege roditelja, drustvo, komsije... samo mi je jednom naplacena usluga(sastavio konfu i digao OS) i to 2k dinara, a da nisam ni trazio...

Bezobrazluk, naplatili su ti što si im instalirao konfiguraciju...:D

lobanja
6.11.2008, 11:43
ja ovake stvari neki put radim dzabe,jer me uvek interesuje problematika(kako je do toga doslo) i koristim svaku priliku da naucim nesto ili da cacnem nesto novo.
e sad ostavim na ljudima da li hoce ili nece da "caste" za mojtrud i rad ali obicno mi je glupo da uzimam kintu,pa se neki ljudi ljute i jure me da mi daju pare.
Najveca cast dosada mi je bila 1000 kinti i to sto sam nekom liku jedva instaliro modem i muzicku da rade zajedno,naime u servisu su pogledali i rekli mu da je on kupio"falican"lap i da oni nemogu da rese problem,bukvalno lik je lutao od servisa do servisa...postavlja se pitanje jer u tim servisima rade mamuni ili ljudi:confused:

Mickie
10.3.2009, 2:56
Ljudi, jel se desilo nekom od vas da se zapali komp :nov_explo na koji instalirate windoz? Meni jeste. Lik je pitao koliko je duzan, i kad sam mu reko 700din iz kucista je pocelo da dimi i izlateo je BSOD pa crni ekran. Brzo sam cimnuo naponski kabl da iskljucim komp, i kad sam otvorio kuciste, josh je vatra tinjala oko naponse sekcije ploce.Dim je smrdeo katasrofalno. Lik gedao belo, i ja isto, nisam mogo da verujem sta se desava. Sreca pa nije trazio da mu bilo sta placam, jer je znao da je tom kompu ionako bilo odzvonilo. Duron 1.1Ghz 256 mb ram. Izgleda da je prasina bila krivac, jer je bila kao cebe. Posle tog dogadjaja razmislim dvaput pre nogo sto do'vatim neku staru masinu da radim. A i novu. Jel se desilo vama nesto slicno?

DragonSlayer
10.3.2009, 19:02
Pa el si mu uzeo pare? Mislim, ti si ipak odradio tvoj deo posla, sad što je on imao prašinu, to je njegova stvar .... :D Ti nisi diro hardver

Marko_L
10.3.2009, 19:30
Ja bih mu naplatio 700 kinti za pos'o i još 700 za pretrpljeni strah jer me je navukao da mu sređujem tempiranu bombu :)

Mickie
11.3.2009, 0:28
Nisam mu uzo pare, strah me najvise bilo da on meni ne trazi pare. Mogo da kaze da sam ja kliknuo da se zapali :opanachke svasta ljudima pada napamet. Al fora je da je on reko da su virusi. I ja sam ga pre nego sto sam išta poceo pitao dal da probam da pocistim viruse i on je reko "samo ti to formatiraj i ne brini". I kad sam doso do kraja ono pocelo da dimi :nov_explo I to bas u trenutku kad je trebalo da izvrsi isplatu. Valjda sam mu zavrsavao instalaciju osnovnih programa, il bese DirectX se instalirao nesecam se, i on da zavuce ruku u dzep a ono dim svuda i BSOD. Da mi je vec platio nebu mu vratio:D

Jel se desilo nekom nesto bar izdaleka slicno? Da syebete nesto nebitno cijom krivicom? Kako se izvlacite iz takvih situacija? Ja sam samo cutao, gledao zacudjeno i trazio secer i vodu. Nisam verovao da se tako nesto moze desiti.

zone2403
11.3.2009, 1:33
Najgore slicno iskustvo koje sam imao je kada je eksplodiralo napajanje na kompu na kom sam trebao da iznstaliram XP, posto je lik prebacio slajder za napon sa 230V na 110V! Ne da sam trazio secer i vodu, nego bi mi i bensedin tad prijao! :)

<Rio_da>
11.3.2009, 23:13
Satnica 500din... :kreza:

Marko93
12.3.2009, 0:01
Pa evo ja imam tek 16 god, idem u gimnaziju, pa se racuna da nisam zauzet do grla. Kompove "popravljam" ulgavnom komsijama i drugovima. Jedini put kad sam dobio pare (10e, inace nikad ne trazim) bilo je kad sam drugu iz osnovne podigao i podesio XP i instalirao sve osnovne programe. Inace uglavnom delim savete, dizem sisteme i podesavam... Komsijama sam kacio 5.1 zvucnike na komp (eh, suma kablova, mnogo kanala:D)... Jednom se komsiji izvukla grafa iz maticne dok su prenosili komp po kuci... Ja ne znam sta je, kad upalis komp ono radi al cujem "cudne" POST beep-ove i resim da otvorim komp. A komsija kad je to video (skidanje strane kucista) zamalo da padne u nesvest misleci da cu da mu "unakazim" komp vrazjim poslom. I ja samo uglavim grafu u onaj slot i ispadnem Einstein. Za sada mi je dovoljna nagrada to sto mogu sve da resim i ispadam pametan pred svima.

zone2403
12.3.2009, 1:27
Veruj mi na rec, pocni da naplacujes, inace ce pod a. svi da te iskoriscavaju za dzabe, pod b. jako tesko ce ti biti da kasnije to nekome naplatis posto ''svi'' znaju da radis za dzabe! Prenosim iz iskustva! :(

Mickie
12.3.2009, 1:40
Tacno. To sto misle da si pametan ti nista ne znaci. To ti oni pricaju zato sto znaju da volis da cujes to vise od para. Ako budes predugo radio tako, posle kad budes trazio pare ima odma da prestanu da ti to pricaju i ima da bude "al si pokvaren", "nosicu u servis, vise mi se isplati" i slicno. A kad ih u srvisu oderu i ne urade nista, onda ima da te prave od blata.

Cyb0rg
12.3.2009, 1:45
500 kinti i aj cao cisto da ne ispadne da sam dzabe dosao sta ima da kradem ljude jbt ala ste zeljni:D:kreza:

M.C.
12.3.2009, 11:29
Cyborg šta ti popravljaš kad ne znaš ni da se konektuješ na bnet kako valja :)

Salito
12.3.2009, 13:00
Ja sam besplatni majstor, radim za opshte dobro...
99.9% puta sredjujem rachunare bratji, sestrichinama, sestrama, sestrinim drugaricama, cimerima, zetu, tjaletu, devojci, drugaru, nepoznatom choveku koga poznaje neki moj ortak, i to sve za dzhabe :eek:

A zasto??? Verovatno mislim da volim to shto ljudi misle da nisam normalan kako sam "pametan", a i moj vishi cilj je da ovu naciju koliko god mogu (to ne znachi svima i uvek) uputim na koriscenje racunara.

E sad, ako je neko n00b ili ga ne podnosim organski, onda cu i da naplatim :) verovatno oko 10e.

A shto se tiche legalnosti, radim samo sa kljuchem koji mi se da, a imam nlite-ovan sistem koji prima kljucheve za SP2. (na njemu su sve besplatni programi OO3, kmplayer, klitecodec, FF3, Aimp2), tako da ne shirim pirateriju, iako mislim da M$ Windoz treba da koshta 50-100dinara s obzirom kako je dobar :rofl:

Equilibrium
12.3.2009, 19:13
E evo sta mi se desilo juce, sa likom, koga povrsno znam, sam prvo isao da mu sastavim konfiguraciju, onda sam mu dovezao komp, sve prikljucio, instalirao windows i sve ostale programe, par igrica, prebacio mu sa starog kompa sve podatke, i na kraju mi je rekao da mu treba kabl za net, koji je na drugom kraju kuce, pa sam morao da mu sprovedem kabl, popio jedno 5-6 piva, i kad je doslo vreme da krenem lik me zaustavi, zahvali mi i pocne nesto da vadi iz novcanika, ja mislio 1000 din kad ono lik mi daje 50 e, ja sam se zaprepastio da cak nisam mogao ni da kazem uobicajeno "nema potrebe".

dzonihsv
12.3.2009, 19:16
^ Trebao si da uzmes kintu, jbga ipak si nesto radio. Em si jos mogao da dodas, "ako treba jos nesto...?" :D

Edit: Pomnim citanjem sam s'vatio da ipak jesi... ;)

Marko_L
12.3.2009, 21:23
Ja sam besplatni majstor, radim za opshte dobro...
99.9% puta sredjujem rachunare bratji, sestrichinama, sestrama, sestrinim drugaricama, cimerima, zetu, tjaletu, devojci, drugaru, nepoznatom choveku koga poznaje neki moj ortak, i to sve za dzhabe
Opšte dobro, a ? Pa nisi ni ti mutav :)
ja mislio 1000 din kad ono lik mi daje 50 e, ja sam se zaprepastio da cak nisam mogao ni da kazem uobicajeno "nema potrebe".
J'bote na šta smo mi kompjuteraši spali... da padamo u nesvest kad nam neko ponudi 50 evra :)

Hephaestus
12.3.2009, 22:48
Koliko vidim, vecina vas nista ne naplacuje. Niko to vise ne ceni, mnogi misle da je to jako jednostavno, a ne sete se sami da uzmu da nameste. Ja ne mogu da kazem da sam neki majstor ali znam dosta toga, i svaki dan nesto novo naucim. Ne uzimam ni ja pare, znam kako je, nema se:), ali me nerviraju dve stvari: 1. Niko se ne seti ni da ponudi novac, ne bih ga ja uzeo ali da pokazu da cene to sto radim. Ja za nesto sto ne znam da uradim pa mi radi neko drugi, makar mi bio rodjeni brat ponudicu mu novac za odradjen posao.
2. Kada uzmem da radim onda se svi sjate da mi pokazuju kako se radi to iako pre toga nisu znali to sami da obave (to se ne odnosi samo na racunare, bilo sta)

Znam da "majstori" kod mene u komsiluku i malo siroj okolini naplacuju oko 1500 - 2000 RSD reinstalaciju windows-a sto je otprilike jedino sto, koliko-toliko, posteno znaju da urade.

M.C.
13.3.2009, 0:16
Za običnu reinstalaciju 20e? Da makar uz to ide i install programa pa i nekako.

Marko_L
13.3.2009, 16:00
Koliko vidim, vecina vas nista ne naplacuje. Niko to vise ne ceni, mnogi misle da je to jako jednostavno
Upravo u ove dve rečenice se krije uzrok i posledica. Misle da je jednostavno upravo zato što većina ne naplaćuje, pa samim tim i ne cene. I ti kad bi otišao kod 10 stolara da ti iseku i obrade neke daske i svi kažu da ne košta ništa, pa posle toga naleteo na nekog ko za to traži 50 evra, ti bi ga oterao u tri lepe i pitao ga da li je normalan, iako taj posao možda zaista vredi toliko. Samo je razlika u tome, što ćeš teško naići na stolara koji će tako nešto da ti uradi za džabe, a kompjuteraša ima koiko hoćeš. Stvar je u tome što dobar stolar ne može da postane neko sa 14-15 godina, već su za to potrebne godine, dok nauči zanat (za ša je obično potrebno par godina šegrtovanja u nekoj stolarskoj radionici), pa dok pokupuje sav potreban alat i mašine, pa dok napravi svoju radionicu... dok sa druge strane ima gomile klinaca koji već sa 12-13 godina umeju da reinstaliraju sistem, instaliraju drajvere, očiste viruse, promene komponentu i ostalo što može da ustreba, a za to im treba samo računar (koji su mu verovatno kupili roditelji), ne teba im gotovo nikakav alat osim šrafcigera od 50 dinara, ne treba im radionica, već mogu da rade po kućama, itd. E sad, zašto je to bitno ? Pa zato što taj stolar dok napravi tu svoju radionicu već ima 25-30 godina i puca mu patka da radi za džabe, tapšanje po ramenu i bodrenje tipa "Bravo majstor, kako ti lepo sečeš daske", nego ga zanima isključivo keš, jer treba da prehrani porodicu i preživi. Sa druge strane, klincu od 12-13 godina, pa i starijem, ne trebaju toliko pare (mislim, ne bi ih odbio, ali...), sve dobija od roditelja i njemu mnogo više znači kada mu neko kaže "Bravo mali, vid ga haker šta zna". Samim tim, ljudi su navikli da kad odu kod stolara, da to košta i niko neće postavljati pitanje zašto naplaćuje obično sečenje dasaka i bušenje rupa koje svako može da uradi, ali su isto tako navikli da kad imaju problem sa računarom, uvek ima neki mali haker u komšiluku koji će to da odradi za čašu limunade i "Svaka čast mali, haker si", te kada nalete na nekoga koga zabole za limunadu, nego traži pare, njima je to automatski neobično i imaju problem sa tim. Jednostavno, nisu naučili to da cene, jer su istu uslugu dobili milion puta za džabe. Simple as that.
1. Niko se ne seti ni da ponudi novac, ne bih ga ja uzeo ali da pokazu da cene to sto radim. Ja za nesto sto ne znam da uradim pa mi radi neko drugi, makar mi bio rodjeni brat ponudicu mu novac za odradjen posao.
E vidiš, i u tome je greška. Čekati da ti neko ponudi pare je glupost, jer ko danas nudi pare ako ne mora. Ljudi ne bi ni hleb platitli da ne moraju, a kamoli nekakvu kompjutersku uslugu. Svi koji se bave ovim poslom trebaju da imaju neku svoju cenu i da je jasno i glasno kažu kada odrade uslugu. Jedino tako ovaj, da kažemo zanat, može postati cenjen. Mislim, meni je svejedno jer ionako ne živim od tog posla, radim nešto sasvim drugo, ali ako neko baš hoće moje usluge, moraće to dobro da plati... dolazak 20 evra, instalacija OS-a 50, instalacija OS-a + programi 100... ako pozove u vreme ručka, cene su duple... pa ko voli nek izvoli. Jeste da radeći na ovaj način nemam mnogo posla, ali ne želim ni da ga imam, ako će neko za uslugu da mi kaže "Svaka čast majstore, evo ti 10 evra da popiješ nešto". Ovako i kada me neko iscima, znam za šta sam se cimao.

zone2403
13.3.2009, 19:04
Cool, osnivamo Uniju Nezavisnih Servisera Racunara, Marko L za predsednika! :D
Salu na stranu, potpuno se slazem sa tobom, mada ja mislim i da je 1000-1500 din za instaliranje win. i programa dovoljno, pogotovo kad uglavnom dobijes sipak.

toxic
13.3.2009, 20:11
Cool, osnivamo Uniju Nezavisnih Servisera Racunara, Marko L za predsednika! :D
Salu na stranu, potpuno se slazem sa tobom, mada ja mislim i da je 1000-1500 din za instaliranje win. i programa dovoljno, pogotovo kad uglavnom dobijes sipak.
Ne mora bas Unija, ali bi trebalo da se i na ovom forumu propagira da ljudi trebaju da budu placeni za ono sto rade.

Moze i ovako: 1000 po 1000 dinara, nova graficka (ili gajba piva:D, sta ko voli).

Marko_L
13.3.2009, 21:16
Pa jel ste igrali vi nekad avanture ? Kupiš tonu piva za sve pare, pola daš prodavcu računarske opreme, kad ga napiješ uzmeš mu grafičku i onda lepo u inventaru imaš i pola tone piva i grafičku.