Prikaži potpunu verziju : PCI-E 2.0 grafička i 1.0 slot
Pozdrav,
trenutno imam 7600gt i planiram da je zamenim za 9800gt i imam plocu koja na sebi ima PCI-E 1.0. Interesuje me koliko slabije ce graficka da radi zbog 1.0 slota tj. koliko od maksimalne snage mogu da izvucem.
Hvala unapred
ukimafija
14.10.2008, 22:25
NE radi nista slabije odnosno max 1% slabije nego sa PCI-2.0 maticnom plocom provereno testovima, i samo da znas da ti je 9800GT rebrendirani 8800GT i ovi primerci sto su trenutno aktuelni su maltene isto u 65nm procesu proizvodnje tako da je to potpuno ista karta ko i 8800GT samo sa drugim imenom, poenta ovoga je da juris model sa DUAL SLOT kulerom jer se doticna karta dosta greje, znaci nikako ne kupuj obicnu pljosnatu single slot varijantu greje se dosta, bolje pojuri recimo Palit SONIC 8800GT 512mb koji ima dual slot rebrasti kuler i koja je fabricki overklokovana i moze jos da se potera, karta je hladna, kuler se kontrolise i karta je sad oko 110e...:icon_stud:cool:
A koliko maksimalne snage 8800/9800GT-a mozes da izvuces zavisi jedino od tvog procesora (broja jezgara i njegovog takta), ploca nece biti ogranicavajuci faktor...
E super hvala na odgovoru. A da li mozda znas neku finu sa pasivnim kulerom? Ne planiram nikakav oc a bas volim da mi komp bude tih a imam dosta mesta u kucistu za bilo koliki kuler.
A proc trenutno imam E6300 valjda je dosta?
Pozdrav,
trenutno imam 7600gt i planiram da je zamenim za 9800gt i imam plocu koja na sebi ima PCI-E 1.0. Interesuje me koliko slabije ce graficka da radi zbog 1.0 slota tj. koliko od maksimalne snage mogu da izvucem.
Hvala unapred
Razlika u brzini pci-e 2.0 graficke u pci-e 1.0 slotu je mizerna u odnosu na 2.0. Mozda 1% tako da razliku u brzini neces osetiti.
Njenu punu snagu mozes da osetis ako imas dovoljno jak procesor sa dva jezgra radnog takta preko 2.5ghz, nesto kao amd x2 5200+ pa navise ili intel e7200 pa navise, eventualno neki slabiji sa dva jezgra npr.amd x2 4000+ ili intel e2180, overklokovan na ovaj radni takt.
Kada prelazis na osetno snazniju graficku napajanje postaje bitnija stavka tako da kinez za ovu grafu nije preporucljiv bez obzira koliko je jak. Samo brendirano dolazi u obzir.
ukimafija
14.10.2008, 22:39
Modeli 8800/9800GT-a sa pasivnim kulerom su retki, ali ti ih nikako ne preporucujem jer se te karte bas dosta greju. Slobodno kupi doticni Palit http://www.itsvet.com/proizvod/palit-geforce-8800gt-sonic-512mb-ddr3/comp_comp_vga/507/956 ovako izgleda, ja ga imam kao i dosta ljudi na forumu, karta je dosta tiha, neces je cuti, u idle je oko 40C gde ti je obicna mozda 60 i kusur, a u loadu mi nikad nije presla 57C i to klokvana leti, a kad nije 52C sto su extra temperature, slobodno je kupi, ne moras da je klokujes, imas obicnu i SONIC(fabricki OC model) ali sa garancijom obe na bar 2 godine,juri samo ovaj rebrasti kuler, karta je extra i mozes jako dobro da se igras s njom, naravno pod uslovom da imas solidan procesor i ram da je prate, ali je karta sama po sebi odlicna i dosta jeftina u svojoj klasi...
Evo kako izgleda pljosnati kuler-referentna karta koju NE treba da kupis http://www.itsvet.com/proizvod/asus-en8800gt-top-g-htdp-512mb-512mb-ddr3/comp_comp_vga/20/997 sve su iste -single slot, razlikuje se samo nalepnica proizvodjaca, znaci treba ti neko Custom hladjenje poput Palitovog koje je dual slot...
Da dopunim, "puna snaga" se oseca samo sa Dvojezgarnim /4jezgarnim INTEL procesorima na 3ghz taktu ili vise, ispod toga graficka ne daje svoj maksimum ali ce u kombinaciji sa bilo kojim solidnim dvojezgarnim procesorom kidati maltene u svakoj igri... Zasto sam ovde pomenuo bas Intel? Pa zato sto AMD X2 procesorima treba 600mhz visi takt da bi bili egal sa intelovim procesorima u toj klasi...I naravno fali ti brendirano napajanje od 400w ili vise ali pozeljno je da je sto jace, ako ne znas koje, kazi imam toliko para pa cemo videti sta da kupis...
Izgurace e6300 jos neko vreme pa kad se nadje kesa i to ce na upgrade :p
A napajanje imam finog chiefteca trebalo bi da izdrzi. Najbitnije mi bilo da ne bacam pare zbog PCI-E 2.0 ali vidim da to nije nikakav problem.
Edit: Bas cu da pogledam tu graficku hvala na savetu
Srlisone
22.11.2008, 16:23
Ja bih se nadovezao ovde ako vlasniku topika ne smeta, kako ne bih otvarao novi za skoro pa slicno pitanje. Elem, kupio sam skoro Radeona 3650 (MSI R3650 T2D512 DDR3 PCI-E 2.0) i stavio ga na plocu koja podrzava 1.0 verziju PCI-E. Pri kupovini nije mi ni prolazilo kroz glavu da li je kompatibilno ili ne, posto je u pitanju isti standard te sam mislio da je kompatibilan u oba pravca, i gore i dole. Tu nastaju problemi. Doneo ja karticu kuci srecan ko kuce, deinstaliram prethodno drajvere od 7300 GT, ubodem novu grafu, instaliram drajvere i da upalim 3DMark, cisto da sebi za dusu vidim koliko je bolja od prosle, kad... 3DMark se ni ne pali. Ostane na splash screen-u kuca procesor 98-99% i tako stoji. Reinstaliram Windows, isti slucaj. Danas mi je vratili sa servisa, na papiru pise: "Radi i u 3D i TV out" (inace ni to nije funkcionisalo). Ne mogu da verujem. 3D jeste radio, ali nemoguce da je prosla kartica bila brza od ove. Primer, Tomb Raider Legend sa svim opcijama poukljucivanim na 7300 radi oko 20 fps, a na 'novoj' ispod toga... :confused::( Ako neko ima bilo kakvu ideju kako da se ovo resi bio bih neizmerno zahvalan.
nikola87
22.11.2008, 16:30
Znaci uradio si ovim redosledom i nece:
1. Reinstalirao windows
2. instalirao drivere za plocu
3. instalirao drivere za procesor (ako je AMD)
4. instalirao najnovije drivere za graficku(nisam siguran koji su trenutno za ATI)
5. Instalirao 3d mark
I kad pokrenes nista se ne dogadja.
KOja je konfiguracija u pitanju(ploca, proc, memorija..., napajanje;ono je najbitnije; nema veze sto svi kao kazu da malo trosi, ipak trosi vise od 7300gt)?
ukimafija
22.11.2008, 17:39
ATI karte cesto znaju da zabodu u 3dmarku, skini noviji drajver(HOTFIX)sa amd sajta pa ce da proradi...A i ljudi bre, ne znam sta se palite na taj 3d mark, on uopste nije realan pokazatelj snage, da je po nejmu 8600GTS je brza karta od 7900GS, a u praksi je situacija skroz obrnuta...
Koristi fraps za merenje frejmova ili imaju specijalizovani bench alati za mnoge hit igre pa uradi sta zelis za njima...
http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst.aspx
Evo bench alata http://www.hocbench.com/ut3.php nock yourself out...
Nije problem do ATI kartice nego do 3DMarka koji je ne prepoznaje jer je previše nova (isto važi i za nove NVIDIA kartice). Rešenje je u hotfixu sa Futuremarkovog sajta.
http://www.futuremark.com/download/hotfix_feb08/
nikola87
22.11.2008, 17:48
ma pustite 3d mark vidite da decko kaze da mu kartica u igrama slabije radi nego 7300GT. Inace po potrosnji 7300 trosi oko 25w a 4670 oko 55w cisto da se zna.
Srlisone
22.11.2008, 17:50
Asus a8n5x
AMD 3000+ 64bit s939
2 x 512 Kingston
160 Seagate SATA
Pioneer 111d i Pioneer 225
Napajanje 400W (ono koje je stiglo sa kucistem, ne uzdam se mnogo u njega, znam da to mozda moze biti usko grlo, ali zar bi onda uopste radilo bilo sta od 3d-a?)
1. Ok
2. Ok
3. Ovo prvi put cujem, mada sam sad proverio na njihovom sajtu i to je uglavnom utilitie softver.
4. Ok
5. Ok.
Apsolutno nista. Kao sto sam i rekao, samo splash screen tamo gde pise da system skenira konfiguraciju i to je to... Znam da je napajanje najbitnije, ali trenutno ne mogu nigde da nadjem drugo, od nedelje cu potraziti.
FRAPS sam i koristio. Kako bih inace dobio onaj podatak za TR. I Cyrsis se jadan vuce na low podesavanjima. Nekako mi nelogicno da fraps pokazuje 24-27 frejma???
nikola87
22.11.2008, 17:55
kad je napajanje nedovoljno grafa sama obori taktove da nesto ne bi crklo ali te onda i obavesti sa jednim malim prozorcetom da je ta operacija odradjena.
Inace cisto da znas taj amd 3000 ce debelo da te ogranicava(tj grafu)
Srlisone
22.11.2008, 18:03
Znam da necu moci izvuci max zbog procesora, ali posto sam uspeo da 7300 prodam za solidne pare i dodam svega 2000 din za 3650, mislim da nisam lose prosao. Inace nikakvi prozorcici nisu iskakali :( Smorio sam se posteno. Jbg...
nikola87
22.11.2008, 18:05
aaaaa 4650, ja mislio 4670. Ova prva dosta manje trosi, nisam siguran koliko ali negde oko 40w, nece sigurno da ti napajanje pravi problem.
Obično je teško porediti grafičke različitih generacija u novim igrama , pogotovo kad se koristi npr. XP i kad je 7300gt(slične snage kao 6600gt koju sam imao čast da imam nekad) dx9c grafička, koja obrađuje teksture u 9c modu i grafička niže srednje klase ati3650 sa punom podrškom za dx10.1. U situaciji da i 9800 i 4850 baš ne postižu trocifrene rezultate sa četvorojezgarnim procesorima. Uvek je bitno da su CPU i GPU bar približne snage jer se događa neretko da igre lošije rade sa jaki grafičkim karticama i slabim GPUom. Nvidija često i pribegava strategiji izostavljanja čitavih efekata i funkcja GPUa kod renderovanja kod starijih kartica. Lošiji kvalitet prikaza uz solidan frame rate. Ovo se postiže drajverima. Takođe je bitno da koristiš drajvere za seriju 3xxx, jer su noviji drajveri prilagođeniji seriji 4xxx. Mislim da je 7300gt sasvim bila u skladu sa tvojim procesorom. Ali bi ipak trebalo brže da ti rade igre sa novom grafikom. Što se tiče 3D marka 06, treba ti pach.
Srlisone
22.11.2008, 19:07
Nije mi bitan 3DMark, bitno mi je da TV izlaz radi i da su igre barem malo ubrzane... Jednostavno ne mogu da poverujem da 3650 bez obzira na procesor ne moze da potera TR Legend na nekih 30 fps. Jeste da je igra kada je izasla bila high-end, spaced out, sljokica nasminkana... ali sa starom sam na max podesavanjima dobijao 15-20 fps... :(
Nije mi bitan 3DMark, bitno mi je da TV izlaz radi i da su igre barem malo ubrzane... Jednostavno ne mogu da poverujem da 3650 bez obzira na procesor ne moze da potera TR Legend na nekih 30 fps. Jeste da je igra kada je izasla bila high-end, spaced out, sljokica nasminkana... ali sa starom sam na max podesavanjima dobijao 15-20 fps... :(
Koliko se sećam TR ima kinematik mode, koji je dosta zahtevan. Znam da kad se pojavio TR nije ni postojala kartica koja je mogla da je tera u tom modu (tad sam imao 7600gt koja je dobro seckala). Baš si me zaintrigirao ima da je izvučem iz ormara i da je instaliram.
White Ripper
23.11.2008, 22:04
Razlika izmedju pci-e 1.0 i pci-e 2.0 nije velika.Moglo bi se reci da je to marketinski potez.Slot 2.0 daje ubrzanje od max 5%
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.