Prikaži potpunu verziju : AMD/ATI najavljuje DirectX 11 čipove za sledeću godinu
Dusan Despotovic
6.10.2008, 16:28
AMD, odnosno njihova grafička divizija ATI, objavio je na Ceatec sajmu u Japanu da će sledeće godine izbaciti grafičke procesore saglasne sa DirectX 11 specifikacijama. Takođe, kompanija najavljuje napredak na polju general-purpose computinga na grafičkim procesorima, odnosno GPGPU-a. Još se najavljuje i prelazak na 40-nanometarski proizvodni proces čipova kao i masovnija upotreba GDDR5 memorijskih čipova.
http://www.xbitlabs.com/news/video/display/20081002034817_ATI_Plans_Expects_DirectX_11_Chips_ Next_Year.html
Super. Imam utisak da ćemo sad svi da potrčimo da bacimo ove DX10 kartice koje i tako koristimo samo u DX9c modu... NOT
Mada, za 2 godine mi ističe garancija, taman da dođe do nekog ok napretka na polju grafike kad dođe vreme za novu gfx kartu...
paulvandyk68
6.10.2008, 16:44
Ni direkt 10 nismo posteno videli bez instalirane Viste.
Danilo Cvjeticanin
6.10.2008, 16:49
Bas tako, mislim da stvarno preteruju sa directx-om i grafickim karticama. Taman kad mislis da si uzeo extra graficku karticu oni izbace nesto sasvim trece. Koliko sam uspeo da primetim 95% novih igrica zahteva directx10 i dobre graficke, znaci sledece godine da bi se igrao moras da ulozis min 200e u racunar :D
ukimafija
6.10.2008, 17:28
Bas tako, mislim da stvarno preteruju sa directx-om i grafickim karticama. Taman kad mislis da si uzeo extra graficku karticu oni izbace nesto sasvim trece. Koliko sam uspeo da primetim 95% novih igrica zahteva directx10 i dobre graficke, znaci sledece godine da bi se igrao moras da ulozis min 200e u racunar :D
Ne zahtevaju igre vecina dx10, naprotiv igre se rade za oba sistema dobar broj, pa mozes da igras i dx9 i dx 10 varijantu, na visti mozes obe-ja sam bas skoro presao na visti RS Vegas iz 2006. godine...
Pa sledece godine kad izadju grafe u 40nm koje ce biti spremne za DX 11 i pre njegovog pojavljivanja, normalno je da ce vecina koja nije kupila sebi grafu iz neke od ovih serija GF 8xxx ili ATI 38xx ili novijih verovatno morati da investira u novu graficku to je neminovno za igranje novih igara, dominira extra grafika i neoptimizovanost igara uglavnom, za mene je pojam da nekoliko igara koje imam dolaze na cak 3 dvd-a i imaju preko 10gb instalaciju...Mora dobra grafa za to jednostavno...svako prema svojim zahtevima i mogucnostima...
95% novijih igara možda zahteva nove grafičke, ali ni praktično jedna jedina (strogo govoreći) ne zahteva DirectX10. Čak i neke nazovi DirectX10 igre izgledaju isto ili neznatno drugačije u DX9 modu. Crysisov Very High mod, tobože rezervisan za DX10 i Vistu može da se uz malu modifikaciju nekog *.ini fajla pokrene i pod Windowsom XP. Naravno, izgleda identično.
Možda je problem u tome što "revolucionaran napredak koji donosi DX10" uopšte nije tako revolucionaran već ga je marketing predimenzionirao. A možda je za to kriv mršav uspeh Viste, što obeshrabruje programere da pišu prave DX10 naslove.
U svakom slučaju, ne očekujem od DirectX11 neki fantastičan napredak API-ja kao takvog.
Samo da nešto kažem: počeli su preterivati!
Da ali sad dolazi Windows 7 od koga se ocekuje da sredi probleme koje je Vista napravila... Mozda softverski DX11 dodje kao deo sedmice (kao sto je bio slucaj sa DX10 i Vistom) pa ce moci da se prave pravi DX11 naslovi... By the way, ako Windows 7 ne zazivi onda cemo da koristimo XP do 2050...:ciao:
Kako mislis da ti Very High u Crysis-u izgleda bolje ako si ga pokrenuo u XP sa instaliranim DX9?
Win 7 je skoro isti kao i Vista, samo sto ima opciju (ako imate touch screen monitor) touchscreen-a. Tipa Iphone na kompu ;).
Znaci, samo su malo prepravili kod i dodali jos nesto. Ali ce oni (MS) kao po obicaju da se "deru" na sve 4 tipa "Revolucuionarno..." i takve stvari. To je vec upotrebljeno na MAC sistemima ako se ne varam. Pa ne kontam sta im je tu revolucija?
Pa ne znam dokle ti planiras da koristis XP onda? A sto se tice W7 to sigurno nece biti jedino poboljsanje, a prvo koga jos mogu da se setim je Office 2007 GUI koji je sad ugradjen u jos neke programe. Na kraju tek se stiglo do Milestone-a 3, pa jos ne znamo cega ce sve biti al ne verujem da ce biti nekih velikih promena jer je MS smanjio vreme razvoja po jednom OS-u na manje od famoznih 6 god kolko je trebalo Visti. Pored toga i sama Vista ima puno poboljsanja i ja bih je licno odmah instalirao da mi je samo malo jaci komp.
Jao pa ovo je tema o DX11 hardveru...:D
ukimafija
7.10.2008, 23:08
Nije ovo uopste nova vest, mesecima unazad se znalo i suskalo da ce proizvodjaci grafike napraviti cipove koji ce podrzavati kako se prica Shader model 5 i biti spremni za predstavljanje DX11 pre njegovog pojavljivanja, i onda ce on samo da se ubaci softverski jer ce DX 11 moci da radi i na Visti tj. stici ce pre predstavljanja Windowsa 7 -bar je tako bilo najavljivano...
http://pc.watch.impress.co.jp/docs/2008/1002/ceatec09_20.jpg
http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=334330
http://209.85.135.104/translate_c?hl=de&sl=de&tl=en&u=http://www.hardware-aktuell.com/news.php/857/amd_bestaetigt_windows_7_in_2009/&usg=ALkJrhh5QSzoU6b70ffaxQnMDf8Kj0q9FA
A one tamo sledeće godine će najaviti čipove za dx12!?:)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.