PDA

Prikaži potpunu verziju : AMD/ATI najavljuje DirectX 11 čipove za sledeću godinu

Dusan Despotovic
6.10.2008, 16:28
AMD, odnosno njihova grafička divizija ATI, objavio je na Ceatec sajmu u Japanu da će sledeće godine izbaciti grafičke procesore saglasne sa DirectX 11 specifikacijama. Takođe, kompanija najavljuje napredak na polju general-purpose computinga na grafičkim procesorima, odnosno GPGPU-a. Još se najavljuje i prelazak na 40-nanometarski proizvodni proces čipova kao i masovnija upotreba GDDR5 memorijskih čipova.
http://www.xbitlabs.com/news/video/display/20081002034817_ATI_Plans_Expects_DirectX_11_Chips_ Next_Year.html

Eni
6.10.2008, 16:38
Super. Imam utisak da ćemo sad svi da potrčimo da bacimo ove DX10 kartice koje i tako koristimo samo u DX9c modu... NOT
Mada, za 2 godine mi ističe garancija, taman da dođe do nekog ok napretka na polju grafike kad dođe vreme za novu gfx kartu...

paulvandyk68
6.10.2008, 16:44
Ni direkt 10 nismo posteno videli bez instalirane Viste.

Danilo Cvjeticanin
6.10.2008, 16:49
Bas tako, mislim da stvarno preteruju sa directx-om i grafickim karticama. Taman kad mislis da si uzeo extra graficku karticu oni izbace nesto sasvim trece. Koliko sam uspeo da primetim 95% novih igrica zahteva directx10 i dobre graficke, znaci sledece godine da bi se igrao moras da ulozis min 200e u racunar :D

ukimafija
6.10.2008, 17:28
Bas tako, mislim da stvarno preteruju sa directx-om i grafickim karticama. Taman kad mislis da si uzeo extra graficku karticu oni izbace nesto sasvim trece. Koliko sam uspeo da primetim 95% novih igrica zahteva directx10 i dobre graficke, znaci sledece godine da bi se igrao moras da ulozis min 200e u racunar :D

Ne zahtevaju igre vecina dx10, naprotiv igre se rade za oba sistema dobar broj, pa mozes da igras i dx9 i dx 10 varijantu, na visti mozes obe-ja sam bas skoro presao na visti RS Vegas iz 2006. godine...
Pa sledece godine kad izadju grafe u 40nm koje ce biti spremne za DX 11 i pre njegovog pojavljivanja, normalno je da ce vecina koja nije kupila sebi grafu iz neke od ovih serija GF 8xxx ili ATI 38xx ili novijih verovatno morati da investira u novu graficku to je neminovno za igranje novih igara, dominira extra grafika i neoptimizovanost igara uglavnom, za mene je pojam da nekoliko igara koje imam dolaze na cak 3 dvd-a i imaju preko 10gb instalaciju...Mora dobra grafa za to jednostavno...svako prema svojim zahtevima i mogucnostima...

Nergal
6.10.2008, 21:13
95% novijih igara možda zahteva nove grafičke, ali ni praktično jedna jedina (strogo govoreći) ne zahteva DirectX10. Čak i neke nazovi DirectX10 igre izgledaju isto ili neznatno drugačije u DX9 modu. Crysisov Very High mod, tobože rezervisan za DX10 i Vistu može da se uz malu modifikaciju nekog *.ini fajla pokrene i pod Windowsom XP. Naravno, izgleda identično.

Možda je problem u tome što "revolucionaran napredak koji donosi DX10" uopšte nije tako revolucionaran već ga je marketing predimenzionirao. A možda je za to kriv mršav uspeh Viste, što obeshrabruje programere da pišu prave DX10 naslove.

U svakom slučaju, ne očekujem od DirectX11 neki fantastičan napredak API-ja kao takvog.

Renche
7.10.2008, 18:23
Samo da nešto kažem: počeli su preterivati!

Marko93
7.10.2008, 19:32
Da ali sad dolazi Windows 7 od koga se ocekuje da sredi probleme koje je Vista napravila... Mozda softverski DX11 dodje kao deo sedmice (kao sto je bio slucaj sa DX10 i Vistom) pa ce moci da se prave pravi DX11 naslovi... By the way, ako Windows 7 ne zazivi onda cemo da koristimo XP do 2050...:ciao:

Kako mislis da ti Very High u Crysis-u izgleda bolje ako si ga pokrenuo u XP sa instaliranim DX9?

dzonihsv
7.10.2008, 19:43
Win 7 je skoro isti kao i Vista, samo sto ima opciju (ako imate touch screen monitor) touchscreen-a. Tipa Iphone na kompu ;).

Znaci, samo su malo prepravili kod i dodali jos nesto. Ali ce oni (MS) kao po obicaju da se "deru" na sve 4 tipa "Revolucuionarno..." i takve stvari. To je vec upotrebljeno na MAC sistemima ako se ne varam. Pa ne kontam sta im je tu revolucija?

Marko93
7.10.2008, 20:23
Pa ne znam dokle ti planiras da koristis XP onda? A sto se tice W7 to sigurno nece biti jedino poboljsanje, a prvo koga jos mogu da se setim je Office 2007 GUI koji je sad ugradjen u jos neke programe. Na kraju tek se stiglo do Milestone-a 3, pa jos ne znamo cega ce sve biti al ne verujem da ce biti nekih velikih promena jer je MS smanjio vreme razvoja po jednom OS-u na manje od famoznih 6 god kolko je trebalo Visti. Pored toga i sama Vista ima puno poboljsanja i ja bih je licno odmah instalirao da mi je samo malo jaci komp.

Jao pa ovo je tema o DX11 hardveru...:D

ukimafija
7.10.2008, 23:08
Nije ovo uopste nova vest, mesecima unazad se znalo i suskalo da ce proizvodjaci grafike napraviti cipove koji ce podrzavati kako se prica Shader model 5 i biti spremni za predstavljanje DX11 pre njegovog pojavljivanja, i onda ce on samo da se ubaci softverski jer ce DX 11 moci da radi i na Visti tj. stici ce pre predstavljanja Windowsa 7 -bar je tako bilo najavljivano...

Marko93
8.10.2008, 11:50
http://pc.watch.impress.co.jp/docs/2008/1002/ceatec09_20.jpg
http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=334330
http://209.85.135.104/translate_c?hl=de&sl=de&tl=en&u=http://www.hardware-aktuell.com/news.php/857/amd_bestaetigt_windows_7_in_2009/&usg=ALkJrhh5QSzoU6b70ffaxQnMDf8Kj0q9FA

tomas
8.10.2008, 18:17
A one tamo sledeće godine će najaviti čipove za dx12!?:)