PDA

Prikaži potpunu verziju : Problem sa Catalyst driverima

Andyui
6.10.2008, 12:00
Problem je sledeci. Imam ATI HD 4500 i kad pokusam da instaliram novi Catalyst 8.9, redovno mi se instalacija blokira na prvoj stepenici - prepoznavanju hardvera. Preciznije, zablokira mi se ceo kompjuter. Kako bi ovo moglo da se resi? Hvala unapred.

Miki-Car
6.10.2008, 12:14
Meni takodje.. Kad instaliram novi drajver za 2900 pro, posle restarta mi prebaci u 640 rezoluciju i 4 bita boju... help anyone?

zdravkelja
6.10.2008, 12:25
Eee, sta bi ti sad Kuzma rekao.... :D

To se meni ranije desavalo sa 9600pro kada sam hteo da instaliram nove drajvere. Onda bi vratio na stare. Kasnije kada sam oborio sistem, nije bilo tog problema.
Sad sa HD4870 nisam imao nikakvih problema.

paulvandyk68
6.10.2008, 20:15
Eee, sta bi ti sad Kuzma rekao.... :D

To se meni ranije desavalo sa 9600pro kada sam hteo da instaliram nove drajvere. Onda bi vratio na stare. Kasnije kada sam oborio sistem, nije bilo tog problema.
Sad sa HD4870 nisam imao nikakvih problema.
E Kuzma Kuzma cujes li ove vapaje za pomoc, a koliko su te puta samo osporavali i govorili da neznas sta pricas. Elem momci namestiti catalist drajvere za ati kartica je prava nocna mora. Desevalo se u nekim igrama da od nove graficke dobijete bukvalno "trabanta". Pokusaj te sa omega drajverima za ati.
Kuzmaaaaaaaaaa

http://www.omegadrivers.net/

miskopn
6.10.2008, 20:16
Da li su te zezali i predhodni drajveri 8-8; 8-7; 8-6; 8-5; itd ??

Nergal
6.10.2008, 20:51
Momci, glupo pitanje... da li ste stare drajvere, ako ih je bilo, uninstalirali (i drajer i CC, ako ga je bilo) i ako jeste, kako? I da li ste 100% sigurni da je to verzija za vaš OS (ono WinXP 64, Vista 32 i sl.).

Ukoliko je problem samo do 8.9 verzije drajvera, stavite neku raniju (8.8, 8.7) i sačekajte sledeću generaciju za koju nedelju.

@paulvandyke68

Evo ja tebi kažem: ne znaš šta pričaš. Nudiš čoveku koji ima HD4850 Omega drajvere bazirane na Catalystu 7.12 od pre 10 meseci?! I u kojoj se to igri dešavalo da kartice bude "trabant", hajde baš me zanima da čujem. :rolleyes:

I dosta više sa tim uopštavanjima, ATI je nestabilan i nepouzdan, nVidia je uvek pouzdana. Koliko na ovom Forumu ima tema tipa (da navedem najčešće probleme) GeForce kartica kojima TV izlaz ne radi (ili ne radi kako treba), raznih 7600/8600 silent modela koji se pregrevaju, 8800GT kartica koje rade nestabilno (naročito prve serije), raznih slučajeva da kartica ima probleme u ovoj ili onoj igri? I opet to niko ne uopštava i ne proglašava da su drajveri i čipovi loši i nepouzdani. Ja imam u drugom kompjuteru MSI GeForce 4 karticu koja nikada nije radila sa zvaničnim nVidia drajverima, već isključivo sa modovim MSI drajverima koji su stigli na disku.

Naravno i ATI ima svoju klapu problema, među kojima su najaktuelnija referentna (loša) hlađenja na HD4850 karticama. No, svi ovi primeri ne znače da su date firme i njihovi čipovi loši ili dobri same po sebi. Prosto, PC arhitektura je modularna i komplikovana, sastavljena iz više tehnologija različite generacije i opterećena prilično glomaznim i na svoj način komplikovanim sistematskim softverom, pa raznih konflikta i problema prosto mora da bude. Mada većinu problema prave sami korisnici: ja sam u poslednjih nekoliko godina instalirao veliki broj i GeForce i Radeon kartice na više kompjutera i nikada nisam imao problem sa instalacijom drajvera.

MC WyYt ?1
6.10.2008, 22:24
ne znam ko bese napisao da ima 2900,ali savetovao bih mu da izvadi modem iz ploce,pa da onda instalira drajvere.Imao sam mnooog problema sa mojm grafom 2400 xt,dok mi nisu preporucili da izvadim prvo modem da onda probam..i naravno,sve se lepo instaliralo...a za 4800 seriju,neverujem da je do toga,mada,ne znam,nisam ima iskustva....pozz

miskopn
7.10.2008, 12:31
Imam : Sapphire Radeon HD 3850 512MB DDR3. Kada sam kupio ovu graficku, pre pola godine, bili su aktuelni drajveri ATI Catalyst 8-3 i 8-4. Sa njima, graficka mi je super radila. Posle tih drajvera dosli su ATI Catalyst 8-5, 8-6, 8-7, 8-8. Sa svim ovim novijim drajverima, graficka mi cudno radi u vidu prepojacanosti boja na monitoru (prepojacane su boje i kada pokrenem neki video fajl - film,spot itd). I malo sporije se podize Windows. Cak i kada reinstaliram Windows XP i kada ponovo ubacim te novije drajvere desavanja su ista. Inace od ostale konfiguracije imam : Procesor - Intel Core 2 Duo 2,2 GHz i Maticnu Plocu - Asus P5K SE. Da li je ovo problem do Hardvera ili do Softvera ??? Normalno drajvere instaliram kompletno sa ATI control centrom i ubacujem predhodno Net Framework 1.1 i 2.0 cim zavrsim sa instaliranjem novog Windowsa XP.

MC WyYt ?1
7.10.2008, 13:06
Imam : Sapphire Radeon HD 3850 512MB DDR3. Kada sam kupio ovu graficku, pre pola godine, bili su aktuelni drajveri ATI Catalyst 8-3 i 8-4. Sa njima, graficka mi je super radila. Posle tih drajvera dosli su ATI Catalyst 8-5, 8-6, 8-7, 8-8. Sa svim ovim novijim drajverima, graficka mi cudno radi u vidu prepojacanosti boja na monitoru (prepojacane su boje i kada pokrenem neki video fajl - film,spot itd). I malo sporije se podize Windows. Cak i kada reinstaliram Windows XP i kada ponovo ubacim te novije drajvere desavanja su ista. Inace od ostale konfiguracije imam : Procesor - Intel Core 2 Duo 2,2 GHz i Maticnu Plocu - Asus P5K SE. Da li je ovo problem do Hardvera ili do Softvera ??? Normalno drajvere instaliram kompletno sa ATI control centrom i ubacujem predhodno Net Framework 1.1 i 2.0 cim zavrsim sa instaliranjem novog Windowsa XP.

Prvo vidi kako su ti namestene boje na samom monitoru...kada se uveris da nije do toga,onda odi u CCC(catalyst control center),pa u tab colors...jedino ako tu nesto ne stima,podesi kako tebi odgovara...restartuj comp,i vidi da li su ponovo boje malo u off,ili su onakve kako si ih namestio malocas,pre restartovanja windowsa(compa,ne reinstall windowsa)...cisto da kazem,mada neverujem da si pobrkao,budi siguran da si sa atijevog sajta skinuo drajvere za tvoju vga karticu...pozz

miskopn
7.10.2008, 17:48
Ono u vezi vadjenja modema iz maticne ploce je tacno. Potpuno sam imao i ja iste probleme u vezi instaliranja ATI drajvera za grafiku, samo sto je moja graficka : Sapphire Radeon HD 3850 512MB DDR3 a modem : Lucent 56k. Medjutim ja sam eksperimentisao sa 2-3 modema i pronasao modem isto neki Lucent koji ne pravi taj problem. Tako, da sam to resio, da ne bih vise vadio modem iz maticne ploce kada intaliram ATI drajvere.

Andyui
7.10.2008, 18:10
Momci, glupo pitanje... da li ste stare drajvere, ako ih je bilo, uninstalirali (i drajer i CC, ako ga je bilo) i ako jeste, kako? I da li ste 100% sigurni da je to verzija za vaš OS (ono WinXP 64, Vista 32 i sl.).

Ukoliko je problem samo do 8.9 verzije drajvera, stavite neku raniju (8.8, 8.7) i sačekajte sledeću generaciju za koju nedelju.

Hvala na sugestijama. Na zalost, za sad nista. Cuo sam i ja od ranije da su catalyst drajveri redovan problem na ATI, al eto, povukao me kvalitet kartice ;). Drajveri su bili za pravu verziju, ali prosto ne vredi. Sacekacu sledecu verziju, ionako mi za sad sve radi dobro (sem sto mi Warhead nesto neobicno koci, al to je druga prica, mada sam uglavnom zbog toga i hteo da apdejtujem drajver). Jedino sto me buni, a izvinjavam se ako je glupost, je to da li je mozda taj catalyst optimizovan za AMD, a ja imam Intel, pa otud problem

Nergal
7.10.2008, 19:56
Ne, šta god da je u pitanju (hardware, software) to sa procesorima sigurno nema veze. Imam i ja Intel i ATI karticu (i Catalyst drajveri). Situacija na tržištu je takva da većina ljudi ima Intelove procesore, i u konfiguracijama sa nVidia i sa ATI karticama.

Ilic Marko
8.10.2008, 3:19
Zna li neko koja je poslednja verzija catalysta za x1950 pro (512mb DDR3 Sapphire AGP - u mom slucaju) u kojoj sa agp hotfixom radi direct3d ? Probao sam 8.5 kada su izasli, i agp hotfix instalirao, igre u opengl ( prey - na primer radio savrseno). Onda probao CS 1.6 i sve super radilo u direct3d modu, onda isnstalirao Call of Juarez, i posle uvodne scene i loadovanja, kad treba da krene igra restartova se ( ne radi direct3d u 9.0c) Pretpostavljao sam da je cs 1.6 pri istim uslovima radio u d3d jer nije d3d 9.0c, vec pretpostavljam stariji.

Instaliram posle 7.7 koje sam dobio uz graficku i valjda poslednje kojima ne treba agp hotfix , i vecina igara radila korektno, sve na 1280X1024 i na max details, cak i sa +aa i af ( witcher enhanced, wow bc ... ) i danas instaliram Stalkera da probam, krene igra, posle uvodne price onog lika sto mi daje prvu misiju-kad kliknuo na vrata da izadjem iz barake - restartuje se kao da je crkla graficka - no signal - a dvi je cvrsto pricvrscen ( restart a zatim prilikom load windowsa crn ekran i ponovo poruka kao da monitor nije povezan sa grafickom).
Onda restart, ne podize se Win XP SP3, ponovo crn ekran i ta poruka, preko safe moda unninstalirao catalyst i instalirao 8.4... Kartica se dugo initialising (detektovala prilikom instalacije - i jako sporo), posle instalacije pustio registry mechanic i on nasao preko 300 problema, puno shared.dll fajlova zeznuto, onda sve to odradio restartovao i sada deluje ok...

Da li je moguce da igra kao stalker ovako zabaguje drajvere za graficku - maltene ugrozi sistem?

Nisam bas optimista ni sa ovim 8.4, pa molim za pomoc - ako neko zna koji su poslednji u 8.x seriji drajvera sa agp hotfixom naravno, sa kojima navedena graficka radi bez problema?

P.S: gore opisani problem umrtvljenja graficke nema veze sa pregrevanjem, jer koristim CoolerMaster CoolViva pro SE (ranije se dosta grejala - 90+ stepeni i zato sam i kupio ovaj cooler) i temperatura gpu & ambient je od 40-45 stepeni... Takodje nije problem u napajanju, oba strujna konektora zakacena za karticu, napajanje Cooler-Master Extreme Power 430W svi naponi ispravni, lepo to sljaka vec godinu dana.