Prikaži potpunu verziju : TurboCache™ technology?
Vise da razjasnim ovo, tj da mi neko razjasni, skoro svaki laptop koji gledam u specifikacijama ima sledece. Npr za neki cija grafa ima 512mb kaze:
NVIDIA® GeForce® 9600M GT supporting TurboCache™ technology
memory : 512 MB dedicated VRAM (up to 1,791 MB total available graphics memory using TurboCache™ technology with 3 GB system memory).
Kontam da je nesto u fazonu grafika vuce ram memoriju kompa, ali nemoguce da je tek tako, ako ubacim npr 8gb rama, nek ta 3 idu na grafiku, ostane mi jos 5 za sve ostalo (dajme primer,lupam) i radi super, ultra mega giga grafika :D, znaci verovatno nije tako, ali objasnite mi tacno na kom principu radi.
paulvandyk68
6.10.2008, 0:06
Turbo kes tebi i nemoze da uzme 3 gb rama. Moze da ti ukrade od sistemske recimo 512mb. I sada zamisli da imas u masini ukupno 1gb sistemske memorije koliko bi ti ostalo kada graficka "pozajm" svoj deo. Kradja sistemske memorije to je princip rada "turbo kesa".
MC WyYt ?1
6.10.2008, 0:09
Vise da razjasnim ovo, tj da mi neko razjasni, skoro svaki laptop koji gledam u specifikacijama ima sledece. Npr za neki cija grafa ima 512mb kaze:
NVIDIA® GeForce® 9600M GT supporting TurboCache™ technology
memory : 512 MB dedicated VRAM (up to 1,791 MB total available graphics memory using TurboCache™ technology with 3 GB system memory).
Kontam da je nesto u fazonu grafika vuce ram memoriju kompa, ali nemoguce da je tek tako, ako ubacim npr 8gb rama, nek ta 3 idu na grafiku, ostane mi jos 5 za sve ostalo (dajme primer,lupam) i radi super, ultra mega giga grafika :D, znaci verovatno nije tako, ali objasnite mi tacno na kom principu radi.
Pa tacno objasnjeje za to ne bih znao da kazem,ali znam da usled nedostatka svoje GDDR(ma bilo kojeg tipa),kartica ima tu mogucnost da od sistemske memorije preuzme,pozajmi onoliko koliko joj je portebno za izrvsavanje nekog zadatka.Naravno da sve to ide sporije,jer mora da predje duzi put,dok ne dodje do samog GPU...Turbo Cache je razvila Nvidia,a naravno,tu je i Ati sa svojom tehnologijom Hyper Memory...
izvoli...www.trustedreviews.com/graphics/review/2005/05/05/ATI-HyperMemory-vs-nVidia-TurboCache-Updated-/p1
www.forum.notebookreview.com/showthread.php?t=57495
Dobro si razumeo, grafička (pored svoje ako je ima, a najčešće ima), može da koristi i sistemski RAM za svoje potrebe. Naravno, ovo je sporije rešenje nego kada koristi svoju memoriju i čak ti i 2 GB ne bi puno značila u igrama, ali može da posluži za najosnovnije stvari.
ovo se najčešće primenjuje kod integrisanih grafičkih karti
Ne mora da znači, ima i klasičnih kartica koje koriste ovu tehnologiju, ali su uvek u pitanju entry modeli kartica.
Ne znam je li ovdje pravo mjesto da pitam,ali ako neko moze da mi odgovori.
U zadnje vrijeme mi se desava da se kompjuter(laptop iz profila) odjednom ugasi.
To mi se desava dok igram igre. Dok sam igrao H.A.W.X , a sada mi se desava i sa starim stronghold crusaderom. H.A.W.X sam igrao na najvecoj rezoluciji 1440 sa najvecim detaljima i framerate je bio odlican. osvjezenje ekrana nisam dirao (60 Hz). I jel treba da mi je ovako podeseno u opcijama (ovo multiple monitors) ????
Podesavanja su ti ok. Ja sumnjam na temperature... pogledaj kolike su tokom igranja.
Pa mozda i jesu malo vece.(ovo po dodiru znam) Jel smeta sto mi je laptop upaljen veci dio dana i da se bas aktivno koristi, sto ja, sto sestra?
Ne smeta sto je laptop upaljen nonstop (i moj je isto vec oko godinu dana). :)
Proveri temparature, skini PCWizard (besplatan je) i vidi temperature procesora i graficke. Pucam na to da sa nakupilo prasine i da je zakrcila izduvni deo...
Skinuo sam program. Upalio ga i kad je registrovao sistem dosao je do 61% i provjeravao graficku (pisalo je video card). Tu je stao i sistem menadzer nije mogao da ga ugasi. Zatim sam probao restart i to nije davalo znake zivota. Posle toga nisam mogao nista da uradim sa kompjuterom pa sam morao bateriju da vadim (inace koliko je to pametno raditi,jer sam imao vise puta priliku nego sto mi se svidja da to radim ?) Mada sam misljenja da je najzasluzniji windows za ove probleme. (XP -service pack 2). Ne usudjujem se da ponovo upalim PC Wizard.
Idi bre, to je izgleda neki ozbiljniji softverski problem, mada (ne dao bog) ni hardverski problem nije iskljucen. Laptop se gasi iz 2 razloga, pregreva se ili je hardverski problem. Inace, PCWizard i sam koristim i nikada nisam imao probleme.
Sto se tice vadjenja baterije, ne brini se, nije nista toliko strasno. Nije bas ni pametno ali 'ajde.
Ako ti ne fergla PCWizard onda idi na vec isprobani Everest. Ako i on zapuca onda ti je XP u poluraspadu i valjalo bi obnoviti sistem novom instalalacijom.
Brate nikad nisam nesto bio strasiv oko ovakvih stvari.
......Cak sam znao gadne probleme da napravim oko cackanja i sredjivanja kompjutera. Otac je bio primoran da bespotrebno trosi pare na reinstalaciju windowsa (koju ni dan danas nisam skapirao a toliko se druzim sa kompjuterima)....
Ali sad sam se usr0 jer je ovo nov kompjuter (kupljen krajem oktobra). Uz to sto je kupljen u beogradu,a nisam bas voljan da idem u Beograd iz niksica da mi ga popravljaju jer je pod garancijom. Naravno sramota me sto mi se ovakve stvari desavaju jer mrzim kad samom sebi dokazem da sam jedan obicni glupan. Mada, mozda je ovaj strah neopravdan jer je ovo ipak raspali windows XP!!!!:n-cc2:
Inace,jel smeta ako drzim komp na drvenom stolu (mislim ,jel se grije vise u odnosu na staklenu podlogu??) Naravno ima mjesta za protok vazduha to uvjek pazim da ga ne stavim nedje dje moze da se "zagusi" .
Sto se tice instalacije, imas sticky temu na forumu pa je procitaj. Lako je, videces vec sam...
Nemoj jos da se cimas/nerviras bezveze. Probaj prvo sa reinstall-om XP-a, nabaci SP3 a pre toga nabavi nove driver-e sa MSI-evog sajta.
Ne smeta sto laptop drzis na drvenom stolu. U odnosu na staklenu podlogu se mozda greje 2C vise ako ne i toliko... Ja sam za svoj laptop uzeo postolje za hladjenje i u vrelim letnim danima ne znam kako bi' bez njega (life saver).
Overi sticky temu za instalaciju XP i onda ces moci i sam da instaliras OS bez problema. :)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.