PDA

Prikaži potpunu verziju : Da li na TFT monitoru da bude osvežavanje na 60 ili 75 Hz?

lord_of_the_bags
29.9.2008, 0:18
kakve razlike ima da stavim na tft monitoru da bude osvezenja na 60 ili 75 herca? jel nesto moze da skodi monitoru i tako dalje....
malo neko uputstvo moze :D

flamingos
29.9.2008, 0:20
ne skodi monitoru a cak je pozeljno da ti refresh rate (osvezavanje) bude na max vrednosti koju monitor moze da podnese,jer ce te time manje boleti oci,a i sve ce biti ostrije..

Porsche
29.9.2008, 1:35
75 naravno mada ako ti ne smeta može da radi na svakom osveženju.

emailnikola
30.9.2008, 0:01
Naravno mozda coveku nije jasno da je 60 Hz ustvari 60 slika u sekundi. Ako gresim izvinjavam se. :D

lord_of_the_bags
30.9.2008, 1:34
stavio sam na 75 herca i ne vidim baaash neku razliku sad :opanachke
ali pre nego sto sam imao obican onaj frizider od monitora jedino mu je odgovaralo 75 herca jer kada se stave ostale nije hteo lepo da razvuce sliku po ivicama
valjda je to logicno da je bolja slika na 75herca...ne znam sada za preko....80,85...

Nergal
30.9.2008, 15:35
Stepen osvežavanja bi ti uticao na kvalitet slike da imaš katodni monitor. Pošto imaš TFT, svejedno ti je na koji si frekvenciju stavio, slika je ista. To je druga tehnologija i, strogo govoreći, nema nikakvog "osvežavanja" - slika na TFT monitoru se sastoji od konstantne mreže pixela.

deksi10
30.9.2008, 17:34
Stepen osvežavanja bi ti uticao na kvalitet slike da imaš katodni monitor. Pošto imaš TFT, svejedno ti je na koji si frekvenciju stavio, slika je ista. To je druga tehnologija i, strogo govoreći, nema nikakvog "osvežavanja" - slika na TFT monitoru se sastoji od konstantne mreže pixela.

Stepen osvezavanja moze da utice na kvalitet slike i kod TFT monitora, ali sve zavisi od graficke koju koristis. Na primer, kada sam, prikacio Asus 193s na jednu staru masinu na kojoj je bila GeForce 4000 128mb, slika mi je bila nekako mutna a sitnija slova su sva bila isprekidana nekim linijicama. Tek kada sam promenio osvezavanje na 75hz svi problemi su nestali. E sad kasnije, kada sam taj isti monitor prikacio na Biostar TF7050 (tj integrisana graficka) radio je extra i na osvezavanju od 60hz. Dakle, nije svejedno ;)

Nergal
30.9.2008, 19:27
Dobro, to već nije do monitora. Ako imaju iole noviju grafičku karticu ili integrušu takav problem mu se neće postavljati. GeForce 4 i druge kartice od pre mnogo godina imaju lošiju sliku (manje oštru, slabijih boja) od današnjih kartica i u 2D režimu, bez obzira na osvežavanje. Novije generacije kartica su odavno postigle optimum u tom pogledu (na pr. nećeš videti razliku u kvalitetu 2D slike sa istim osvežavanjem između GeForce 7600GT i 9600GT).

lord_of_the_bags
4.10.2008, 21:00
imam radeon 3850 512 ddr3....izgleda da si u pravu a i po neki put je do nekog loseg tft monitora,meni na primer oni samsung jeftini wide monitori sto su na akcijama imaju cudnu sliku.

crazy_LG
4.10.2008, 22:40
Sto vecu hercazu metnes, to ti je bolje za monitor i kvalitet slike, kratko i jasno.

Shone_King
4.10.2008, 22:56
Sto vecu hercazu metnes, to ti je bolje za monitor i kvalitet slike, kratko i jasno.
ne samo za to vec i za oci

crazy_LG
4.10.2008, 23:02
Da, i ekran manje ''bljesti'', da tako kazem

vlajo
5.10.2008, 21:05
Najbolje da isprobaš kako bolje radi, kod mene je slika bolja na 60 nego na 75 herca. Kvalitet slike je najbolji parametar, obrati pažnju na zamućenje, nema veze ako je broj RR veći ako su pikseli zamućeniji. Znači staro pravilo nauke "veruj pre svega sopstvenim očima". U načelu je viši RR bolji ali kod TFT a to nije uvek slučaj, kod CRT tu nije bilo sumnje.