PDA

Prikaži potpunu verziju : Jedno pitanje za hakere i znalce...


silencer
9.3.2006, 2:30
Da li je ikako moguce procitati IP adresu od usera koji vam je poslao mail bilo koje sadrzine preko yahoo-a ili hotmail-a? Ako moze, da li se to radi na jednostavan nacin ili je potrebna neka vestina, ako je ovo prvo u pitanju molim da mi objasnite kako i na koji nacin.
Hvala.

holodoc
9.3.2006, 2:42
Realne šanse da ovakvu stvar saznaš su skoro jednake nuli mada u suštini nemam pojam šta si mislio pod time da saznaš IP adresu sa koje je poslat email. Email upravo i postoji da jedinstveno identifikuje nalog na nekom domenu a IP adresa i da je saznaš u najvećem slučaju bi ti bila beskorisna jer je veoma velika verovatnoća da je "pošiljalac" imao promenjljivu (dinamičku) adresu. U krajnjem slučaju ovaj podatak možda može da bude sadržan u zaglavlju (headeru) emaila ali to najverovatnije nije. Tada bi morao da pronađeš provajdera koji je "zakupio" opseg datih IP adresa, pa bi morao da tražiš nalog za izdavanje log fajla provajdera da se utvrdi ko je u trenutku slanja bio "prikačen" na dati IP itd. itd. itd.

Kao što vidiš zvuči prilično komplikovano ako bi uopšte i radilo.

silencer
9.3.2006, 3:07
Nije mi uopste bitno da saznam gde se taj user nalazi geografski ili bilo kako, mene samo zanima da li mogu da vidim njegov IP preko njegovog mail-a koji mi je poslao. Npr. ako mi neko salje dva mail-a sa iste e-mail adrese ali sa dva razlicita kompjutera, da li ja mogu i na koji nacin da saznam te dve razlicite IP adrese?

holodoc
9.3.2006, 3:21
Ako poštu primaš preko javnih servisa tipa GMail, Yahoo ili MSN šanse za to su jednake nuli! Kao što sam ti već rekao nikako ne možeš da znaš tačno sa kog računara se šalje mail ako praćenje misliš da uradiš upoređivanjem IP adresa. IP adresa se menja svaki put kada se računar konektuje na net što znači da ako recimo sada pošalješ mail, pa se ponovo rekonektuješ na net i pošalješ mi mail sa istog računara, IP adresa u 99,99% slučajeva neće biti ista. Može da se desi da tvoj provajder na tom broju ima recimo 100 linija i da su 20 slobodne a da ti pri rekonektovanju dobiješ bilo koji IP broj od tih 20 preostalih tako da je praćenje ovog tipa skoro nemoguće.

Znači kratko i jednostavno. Odgovor na tvoje pitanje glasi NE!

silencer
9.3.2006, 3:53
Izvinjavam se, ne sa dva razlicita kompjutera vec sa dva razlicita provajdera.
Dakle da li mogu da otkrijem sa kog provajdera je poslat odredjeni mail ako je poslat i prima se preko javnih servisa?

holodoc
9.3.2006, 3:56
Ne.:dedica:

silencer
9.3.2006, 4:14
A sta kazes onda na ovaj primer:
Moja devojka koja je iz Crne Gore se dopisuje sa sestrom koja je u Kanadi. Posto ju je ta sestra malo smorila, ona joj posalje mail kako je u Beogradu kod momka (mene) i da joj nece pisati nekoliko dana iako je naravno u CG sve vreme. Posle joj stize mail od sestre: Interesting, you are in Belgrade and your email has an IP from Montenegro.

Sta mislis o ovome?

holodoc
9.3.2006, 4:56
E pa onda budi precizniji od početka:) :) :)

Sestra tvoje devojke za pregled pošte koristi pravi pravcati program tipa Outlook Express a ne onaj n astranicama GMail-a ili MSN-a.

Pošto poštu prima najverovatnije Outlook-om kada klikneš na primljeni mail desnim klikom pa Properties - Details možeš da pogledaš zaglavlje emaila koje se obično ne vidi već najčešće služi za prosleđivanje informacija između email klijenata.

Sve što bi moglo da te interesuje videćeš na slici. Na njoj vidiš jasno pošiljaoca kao i gotovo sve neophodne informacije iako je mail poslat GMailom. Jasno se vidi provajder pošiljaoca (PTT):) Ako bi poštu pregledao online ne bi mogao da dođeš do ovih informacija.

silencer
9.3.2006, 5:16
E hvala ti puno, to je ono sto mi je trebalo.
Izvini sto sam te iscimao veceras :)

holodoc
9.3.2006, 13:48
"To serve and protect":dedica:

Nema problema.

Rakic90
13.3.2006, 17:31
Ja znam za fazon kako da se preko telneta iz dos-a posalje e-mail nekoj osobi u kome ce pisati da je e-mail poslala osoba koju vi naznacite u programu. Sjajan nacin za pravljenje svadji! :aplauz:

holodoc
13.3.2006, 19:07
Da ali neznam da li je ta fora još uvek moguća jer savremene servere ne možeš više tako lako da pređeš.

nikolaf7
16.3.2006, 16:06
Meni na hotmailu prikazuje sender ip,bez outluka,iz firefoxa ili IE,samo na hotmail options ukljucis advanced message headers,moze i na yahoo

holodoc
16.3.2006, 17:31
Pa možda na hotmailu (a i ostalim online email klijentima) postoje ove opcije ali su uglavnom zavučene i "običnom" korisniku obično ništa ne znače:)

nikolaf7
21.3.2006, 21:59
Pa to,ne bi ni ja znao da nisam procitao negdje:)