Prikaži potpunu verziju : Програм за ремиксовање
Помоћу којих програма је могуће направити ремикс за неку пјесму? Баш сад слушам како је одрађен ремикс за Бетовенову "За Елизу" па ме интересује...
Shone_King
26.9.2008, 1:13
Najbolji je Virtual DJ to ja koristim za Mixovanje i stvarno je vrh imas mnostvo efekata semplera svega stvarno ...
Pa možeš da koristiš fruity loops studio, ali ako si početnik, biće ti malo zeznuto.
Ako samo hoćeš da mixuješ pesme odličan je (u stvari najbolji) traktor.
Ali opet ako samo hoćeš d se zezaš probaj pomenuti virtual dj. Sve ostalo bi za zezanje bio overkill.
Reason je jako dobar pa probaj...
Tractor i Virtual DJ.
Malo pojasnjenje : Reason = ritam masina za stvaranje vlastitih muzickih numera orijentisana prvenstveno na bubnjeve,ali s mogucnoscu dodavanja ostalih instrumenata ili ucitavanja iz postojece baze efekata i plugin
Fruity Loops = ritam masina s vecim brojem instrumenata,sytrus i gitarskim generatorom,takodje pogodna za kreiranje vlastitih muzickih numera,aranzmana ili instrumentala,u kombinaciji sa gitarom ili sintisajzerom jednaka je malom kucnom studiju.
Izbor je tvoj...:ciao:
Fruity Loops.... Odlican program! Samo ces imati velikih problema dok provalis sve funkcije...
Znači Virtual DJ? Jel postoji bolji? Neki profesionalni?
Treba mi program pomocu kojih bih mogao izvaditi bit iz neke pesme tj. potreban mi je program kojim bih mogao nekako da ,,iskljucim,, izvodjaca i da se cuje samo bit . Da li postoji tako nesto ? Ako je odgovor na pitanje negativan : Koji je program najbolji za komponovanje rap bit-a ? Hvala unapred!
_bAD_Boy_
27.4.2009, 21:11
Fl studio ti je za sve-malecno je težak,al kad ga do kraja provališ,nećeš se moći odvojiti od njega.Ja ga ne koristim,al moja komša da...Najviše ga koristi za pravljene hip hop & house muzu
DonCorleone91
27.4.2009, 21:23
Reason je jako dobar pa probaj...
Reason nema veze sa mixovanjem i u opste sa audioom. On vise sluzi za pravljenje elektronske muzike itd......a tebi je najbolji virtual dj....ne treba ti vise za pocetak, posle mozes da predjes na neke ozbiljnije programe :)
adidas1973
24.5.2009, 21:40
ljudi mesate babe i zabe , decko trazi , stvar koja ima mjuzu i reci , sta on oce da uradi ?? kako sam ga ja skontao , decko oce da izvadi kompletan vocal iz stvari ili kompletnu mjuzu ali bez texta , znaci ovako brate to je tesko da izvadis .pogotovo u dansanje vreme kada likovi voze stvar kroz 100 kanala i semplova , tesko da ces naci tako nesto ali probaj audio program accapela , mozda tu nesto uradis...
1.znaci odvojite virtual dj , traktor ,bpm studio dss dj to su mixer programi za mixsovanje 2 stvari bez pauze , jednostavno ispricano...
2.za rad na muzici su ti reason fruty loops sound forge .... itd....
pogledaj ovde ako je to to ...
http://www.youtube.com/watch?v=IhgAfXeSX28&feature=related
adidas1973 je u pravu... Ne postoji program kojim ce te da kliknete 2,3 klika i da napravite gotovu pesmu/remix... sta vec...
Ja se inace bavim 3d & 2d grafikom ali poslednjih godinu dana sam se aktivno bacio u muzicke vode :D U FL-u sam poceo da radim jos pre jedno 4,5 godina ali to je bilo onako pocetnicko zezanje, ali sada pravim house i poneku dance matru u komercijalne svrhe. Znaci ako hocete stvarno da napravite nesto najs bacite se polako na FL, jeste da je malo tesko u pocetku ali je program stvarno profi... :)
Za one znatizelje evo jednog mog remixa u FL-u... u pitanju je Ana Nikolic - Bili Smo Najlepsi :)
http://www.youtube.com/watch?v=jINLrMDvAhA
Inace na youtube-u imate gomilu tutoriala za FL studio :)
E dobro da ste im objasnili da cowek oce da napravi remix a ne da pravi prelaze izmedju pesama!
jel zna neko od was gde, i da li uopste moze da se nadje help za FL studio na Srpskom ili neki srpski tutorial???
ja koristim Virtual Dj pronadji izasla je nova verzija(6):)
Mislim da je Fruity Loops (FL Studio) dobar, ali je tesko nauciti se na njega :P
MixMeister Fusion je dobar program za remix dve ili vise pesama... Imas ugradjene tutoriale pa ti nece biti tesko da se upoznas sa funkcijama...
A FL studio uzmi ako hoces da napravis neku svoju kompoziciju...
Svaki program za remix je u necemu ispred drugih, tako da koji god da uzmes posluzice ti:qliranje:
FL studio je moj izbor!!!:qliranje:
--ComputerBoy--
10.1.2010, 19:10
Tesko je nauciti rad u FL Studiu?! :paranoia: TO je maksimalno uproscen program do te mere da je postao, kako kaze Ketchua, igracka.
Niste vi radili jos u Cubase-u. :dzavo:
Inace, mislim da je najbolja kombinacija FL, Virtual Dj i Sound Forge (za dodavanje efekata).
Ne mozes samo u VIrtual Dj-u jer to ima samo neke efekte, koji su eto, za zezanje i slaba je osnova za pravljenje kvalitetnog remixa.
DonCorleone91
10.1.2010, 19:52
Niste vi radili jos u Cubase-u. :dzavo:
ProTools/Logic rulzzz :boxing:
Jel neko imao prilike da radi u Reason-u? To je malo vise komercijalniji program koji se globalno koristi u izradi tehno/trance/electro muzike uopste zbog vrhunskih generatora sekvenci koje ima ugradjenih u sebi. Ortak je instalirao, kaze da je malo interfejs zeznut jer je dosta drugaciji od onog u FL.
Pa eto i to probajte. :)
--ComputerBoy--
10.1.2010, 20:09
Cak sam radio i u Sibelius-u, ali u Reasonu nisam. Probacu. ;)
Za pravljenje,remixe Fruity Loops,Sound Force i Sony Acid
A za pustanje muzike Virtual DJ i definitivno Traktor ;)
DonCorleone91
11.1.2010, 1:26
Reason je uradjen kao rek sa procesorima i sintovima i jako je interesantan, moze da se koristi i kao slive u nekom od sekvencera.Jedino me nervira kod njega sto ima socijalne biblioteke :D
Sibelius je program za pisanje nota i vise je za "obrazovane" muzicare. Kod njega mi se svidja jednostavnost i lako se uci. Preko njega moze i vienna symphonic libery da se poveze, naravno ko ima original koji je oko 15.000$
Arsenijee
11.1.2010, 19:17
Reason je uradjen kao rek sa procesorima i sintovima i jako je interesantan, moze da se koristi i kao slive u nekom od sekvencera.Jedino me nervira kod njega sto ima socijalne biblioteke :D
Sibelius je program za pisanje nota i vise je za "obrazovane" muzicare. Kod njega mi se svidja jednostavnost i lako se uci. Preko njega moze i vienna symphonic libery da se poveze, naravno ko ima original koji je oko 15.000$
:eek: Ko ce dati tolike pare za software...?:confused:
DonCorleone91
11.1.2010, 19:27
:eek: Ko ce dati tolike pare za software...?:confused:
Mene stavi prvog na spisak :D jednog lepog dana... :dedica:
Evo ti odslusaj pa reci sta mislis :)
Cwbgp26g-QQ
Arsenijee
11.1.2010, 19:30
Ne mogu da odslusam ovo ,pise:
The URL contained a malformed video ID
DonCorleone91
11.1.2010, 19:31
Evo sad radi :)
Arsenijee
11.1.2010, 19:42
U jee, imam osecaj kao da mi neko svira :qliranje:
Ako imas para i vremena uzmi...
DonCorleone91
11.1.2010, 19:43
Vremena imam, zelju imam, ideje imam...al para ne :dzavo:
Arsenijee
11.1.2010, 19:44
Eh, sta da se radi... Ipak, mislim da je 15.000 malo preuvelicana cena, jeste program dobar i sve to , ali...
DonCorleone91
11.1.2010, 19:50
Sam program je tezak nekih par megabajta, ali zato biblioteke su oko terabait, nisam bas siguran. Ima preko 700.000 semplova (svaka nota,razlicite artikulacije,jacine sviranja.... )
Evo ti sait pa pogledaj - http://vsl.co.at/
Arsenijee
11.1.2010, 19:55
Sam program je tezak nekih par megabajta, ali zato biblioteke su oko terabait, nisam bas siguran. Ima preko 700.000 semplova (svaka nota,razlicite artikulacije,jacine sviranja.... )
Evo ti sait pa pogledaj - http://vsl.co.at/
:eek: Mislim da se u ovome nebih snasao, nisam bas vican ni u amaterskim DJ programima, par puta sam u njima radio...:D
ja koristim atomixmp3, fl studio i gold wave... atomix koristim nekad kada pustam muziku i kada pravim neke mixeve... sitne, gold wave koristim kada pravim remix pesme... a fl kada za pesmu biram neki zvuk, bass, neki instrument...
Cyber Maki
20.1.2010, 20:48
A da li moze neko da mi prebaci instalaciju za Atomix Virtual DJ full latest version...???
Ili kako mogu da nadjem najnoviji Atomix Virtual DJ, naj noviju verziju i da skinem besplatno ali full, a ne trial version??????
_bAD_Boy_
20.1.2010, 21:49
A da li moze neko da mi prebaci instalaciju za Atomix Virtual DJ full latest version...???
Ili kako mogu da nadjem najnoviji Atomix Virtual DJ, naj noviju verziju i da skinem besplatno ali full, a ne trial version??????
Ja bih ti sve to lijepo fino objasnio,ali zbog toga bi mogao popiti 1 dobar crveni karton(ban)
:kreza:
Jer to što tražiš,ukoliko ja kapiram,je čista piraterija,a to je ovde,dušo,i te kako zabranjeno...
Maki javi mi se na PM ;)
Piraterija jeste zabranjena!ali realno niko od nas nema legalan operativni sistem sve programe za njega(legalne) igre legalne:D
Tako da moramo da se pomazemo,ali SAMO preko PM-a !
Cryonosis
21.1.2010, 16:24
Znači Virtual DJ? Jel postoji bolji? Neki profesionalni?
Imas Cubase,ja njega koristim to je ozbiljan program.
FL studio i Virtual DJ su vise "igracke" da tako kazem.....
Помоћу којих програма је могуће направити ремикс за неку пјесму? Баш сад слушам како је одрађен ремикс за Бетовенову "За Елизу" па ме интересује...
Ako tebe zanima kvalitet i program sa svim potrebnim opcijama, onda ti treba nesto od ovoga: Cubase ili Nuendo, Acid, FuityLoops, naravno moze i ProTools i Logic Audio, u sve ove programe mozes da ubacis zeljenu pesmu i da joj dodajes loopove, instrumente, efekte, i sve sto pozelis, na kraju sve topretvoris u stereo fajl i gotovo:)
Ako si laik za ove programe, moraces da zagrejes stolicu... ili da uzmes neke od ovih u predhodnim postovima, oni su malo laksi za savladjivanje, i nude manje opcija. Licno bi ti preporucio Acid, poprilicno je lak, ima odlicnu opciju da razlicite brzine pesama i semplova navuce na na tvoju zeljenu brzinu, sto je tebi najbitnije ako planiras da obradjujes vec gotovu muziku.:qliranje:
DonCorleone91
22.1.2010, 2:17
E da, cudi me da niko pre nije spomenuo, ili ja bar nisam video! :) Ableton live, mnogo dobar programcic. Dosta DJ-eva ga koristi zato sto je stabilan i sluzi za live. Znaci skoro nemoguce ga je srusiti, tako da koga interesuje moze da pogleda! :D
Nikola16789
22.1.2010, 4:45
Skinuo FL da vidim na shta lici, i mogu da kazem da sam prilicno iznanadjen koliko je user frendly. Osnovne stvari se pohvataju za pola sata, a ostalo moze i u hodu. Meniji su dosta zanimljivo organizovani i postoji milion nacina da se uradi ista stvar. Sve pohvale
Pandemonium
22.1.2010, 10:10
E da, cudi me da niko pre nije spomenuo, ili ja bar nisam video! :) Ableton live, mnogo dobar programcic. Dosta DJ-eva ga koristi zato sto je stabilan i sluzi za live. Znaci skoro nemoguce ga je srusiti, tako da koga interesuje moze da pogleda! :D
Meni nekako taj Ableton nikad nije leg'o kako treba... ni Reason btw. Šta ću, ja sam Steinberg-ovo dete :cool:
DonCorleone91
22.1.2010, 14:11
Nije ni meni ableton u pocetku, evo tek posle dve godine mi postaje jasan i logican :)
shommy.deejay
15.2.2010, 8:36
ja koristim Virtual Dj pronadji izasla je nova verzija(6):)
Dajte ljudi nemojte da ste smesni ???? Kakav crni virtual za remixovanje pesama, ili traktor, mixmeister...:boodala:
Virtual dj je amaterski program za decu koji sluzi da odradi ''neki'' prelaz. Ima mnogo algoritamskih bagova i u stanju je da upropasti pesmu samo tako.
Traktor je profesionalan kvalitetan dj software za live mixovanje koji moze da se kombinuje sa hardversjim uredjajima, plejeri, gramofoni, midi kontrole, mixeri...
I kad cujem da neko odradi remix u ova tri pomenuta programa smejem se...
DEF:
Remix je obrada postojece pesme u nekoj tvojoj viziji, koristi se tema, semplovi, acapelle koje treba da nabavis i obradjujes u nekom svom stilu.
Remix se radi isto kao i obicnan novi track, samo sto imas ideju...
Mixovanje postojece pesme u Virtualu tipa (povecas Bpm, dodas bas, kick ili slično.) nije remix vec budalastina koja se zove mix :)))
Programi: Cubase, Reason, FrootyLoops. Ableton Live, Logic...
Nikola16789
17.2.2010, 21:13
Ma najjaci su ljudi kojima je dosadno, i ne znaju sta ce sa sobom, pa ajde malo da "miksuju", iako veze sa muzikom nemaju, osim shto imaju 128bit mp3 kolekciju od 100gb na svom kompu i kineske zvucnike od 300 dinara.
DonCorleone91
17.2.2010, 22:33
@shommy.deejay
Samo sto si naveo u ovim programima "Reason" nije sekvencer vec vise neka vrsta semplera, posto nema podrsku za audio, sem uz onaj dodatak, bem li ga sad kako se zove ne mogu da se setim.
Sto se tice ostalih programa, ove sto si ti naveo VirtualDJ itd...etc oni su i smisljeni da se ljudii bez puno znanja i rada igraju i zezaju. Ovi ostali programi sto si dole naveo su vise "profesionalni" i za ozbiljniji rad tako da ne mogu da se porede :)
--ComputerBoy--
17.2.2010, 23:34
Ma kad tzv. dj-evi naprave neki retardiran mix gde dodaju kick i ultra glup bas koji se NIMALO ne uklapa sa pesmom, muka me hvata... I jos to neko zove remix-om. :eek:
Remix treba da potpuno promeni pesmu u smislu ritma, a ne dodavanje efekata i ponavljanje istog takta (npr. feel the beat-beat-beat-be-be-be-be-b-b-b-b-b) i da se to prozima kroz celu pesmu. Odslusaj moj remix (http://www.youtube.com/watch?v=958Yu0G_m4s) i videces sta treba da radis kad radis remix. Potpuno promenis aranzman pesme, samo da ide ista melodija. To je poenta remix-a a ne da ide ultra jak kick koji ti udara u mozak. :boxing:
DonCorleone91
18.2.2010, 1:01
Prava definicija remixa je ponovno radjenje mixa a mixanje je uravnotezavanje zasebnih traka (bubanj,bas,instrumenti,vokal...sta god). Remix se radi kada posle uradjenog mixa prodje neko odredjeno vreme i nesto vam se ne svidi i onda opet uzmete da mixate...Eto to je prava definicija remixa. Posle mixa (remixa) ide master koji je opet prica za sebe :)
vauuu, koliko pameti ovde ima:D...
ja mislim da je par stotina evricha najbolji softver za remix,
ako ne znas, onda platis nekom strucnjaku i dobijes gotov proizvod:dedica:
ili uchish, i uchish, uchish, uchish, uchish i opet uchis:icon_scra:boodala::icon_scra:boodala::icon_s cra:icon_scra pa nauchish:qliranje:
Nikola16789
19.2.2010, 18:29
Vidim, vrte se na svakoj radio stanici, a spotovi idu na svakoj televiziji :kreza:
Ableton Live. Nakacis mu dobre pluginove, skines par sample packova i vozi. Imas mnostvo tutoriala na YT. Jedan od boljih chanela je Airbase-ov chanel, lik ima dobre tutoriale.
http://www.youtube.com/watch?v=1wo2qq5dJXI
http://www.youtube.com/user/AirbaseOfficial
--ComputerBoy--
20.2.2010, 15:29
@Somikef E, zaista mi je muka od klinaca koji naprave neku glupost u FL-u i ceo svet je njihov. Ma daaaaj... ''Hitovi'' su verovatno neka glupost poput elitnih odreda... :rolleyes:
Sve je to super ali moras malo da poznajes i muziku nije to bas tako jednostavno,ako nepoznajes ili neznas da sviras nijedan instrument nevredi ti ni fl ni reason ni cubase ni logic to nece da valja:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d:d
Upravu si ali covek je mislio na muzicki deo remiksa samog aranzmana a ne na remiks miksa koji je pak druga stvar...pozzzzzzzzzz
--ComputerBoy--
6.3.2010, 18:16
Znas kako... Bitno je da znas oko instriumenata i tonova, svakako, medjutim, primera radi, FL Studio je toliko pojednostavljen da svaki klinac moze da ga koristi.
A kad pravis remix, a ne znas note, mozes po sluhu da ih potrefis, ali to vec zahteva da znas da pevas i da si muzikalan.
:facepalm Ne postoji program za remixovanje, nije muzika mesanje maltera u mesalici, pa koju mesalicu da upotrebim...
Svaki iole profesionalni visekanalni softver za kreiranje muzike daje sve potrebne opcije za Mix, Remix i sl... ali to je samo deo potrebnih uslova...
Pa ja radim sa vise programa: FL Studio ili Ableton Live, Acid Pro i/ili Sound Forge. I nekad koristim cool edit pro za izdvajanje acapelle. ;)
Nikola16789
19.3.2010, 9:49
@ Zoranb007 ne vredi to pricati...
Ljudi traze neki program gde ubacish pesmu, kliknesh na crveno dugme i eto ga, gotov "remix" :rolleyes:
@--ComputerBoy--, shta fali elitnim odredima? :kreza: "Shta, shta, shta je ovde problem..." :rofl:
Zoranb007
19.3.2010, 11:00
OK. bez obzira na sve... covek je dobio dovolljno dobrih saveta, korisnih komentara, spisak raznih muzickih programa, pa nek se snalazi, ili neka pita sta mu jos treba, ako je nesto zakljucio iz predhodnih postova...:dedica:
Da ne otvaram novu temu, zanima me neki dobar program za pravljenje muzike sa raznim muzickim instrumentima, tipa gitara, bas gitara, bubnjevi i razni drugi instrumenti?
Cubase, Nuendo. ti je sasvim dovoljno:ciao:
Knindza95
13.6.2011, 23:28
Virtual DJ , FL Studio
Virtual DJ svakako nije program za pravljenje muzike. :)
Cubase, Nuendo (kao sto je vec receno) i naravno, FL Studio. E sad samplove mozda neces dobiti odmah uz program ali na netu mozes naci sve sto ti treba.
Kad smo već kod FL studija, naleteo sam na ovaj sajt, ima odličnih stvari, kako za početnike, tako i za naprednije, lik baš detaljno pokriva dosta aspekata u pravljenju elektronske muzike, ima gomila tutorijala, što u pisanoj, što u video formi. Pokrivene su verzije FL Studio 9 i 10.
http://howtomakeelectronicmusic.com/how-to-make-electronic-music-with-computer-where-to-start
postoji li neki tutorijal na srpskom za FL Studio?
Ja do sad nisam ništa konkretno našao. Šta te zanima, možda mogu da ti pomognem ?
sad nista iznervirao sam se i izbrisao ga. koristim sad pomalo virtual dj cisto iz zabave.interesuje me mogu li skinuti negdje besplatne efekte za virtual dj?
Dobar program za snimanje muzike je Mixcraft (jednostavan je za pocetnike), pregledniji je od Fruit Loops za snimanje glasa, ali nije dobar za pravljenje instrumentala
Ja sam se ranije petljao oko pravljenja 'zike :)
stari yamaha sintisajzer sa midi out-om i sb live.
Isprobao sve i svašta, i zaustavio se na cubase-u.
Nekako mi je izgledao "najprofesionalniji" .
On kao master program , gomila vst (Nexus, Predator...), semplova( uglavnom vengeance) i još rewire Reason,Ableton... :D Sve i svašta.
I nikad ništa nisam napravio konkretno :D
Evo i primer da ima još neko ko koristi cubase :opanachke
http://video.google.com/videoplay?docid=4818949154127836566
A za live mix koristim traktor, doduše prvo sam probao Virtual Dj, ali mi se nije svideo, beatmatching mu nije najbolje radio, ali to je bilo davnooo, verujem da je to sad sve rešeno, ali sam ja ipak ostao na traktoru.
Još kad se poveže eksterna mikseta, može lepo da se miksuje, pod uslovom da znate šta radite, a ne ofrlje :)
Ljudi ja ne znam dal razlikujete kad neko pravi remix ili dj mix :) ?
Program za remixovanje ?? Pa to moze da bude i cubase,Logic,Protools,fl studio itd ... Da, to jesu programi za pravljenje muzike ali tako se i remixuje.
Pravljenje remixa uglavnom krece od toga sto nabavite semplove original pesme pa se tek onda pozabavite a ne skinete mp3 pesmu pa ubacite neki loop uz to ili napravite mash up 2 pesme. Kad ispunite ovaj uslov gore, onda se bacite na rad tj ubacite neki novi synth,pa dodate neki efekat na postojeci sample u pesmi,mozda ubacite neki novi vokal itd.Mogucnostima nema kraja.
Radi se na ovaj nacin remix jer je mnogo bolja kontrola remixa te pesme i mogucnosti su mnogo vece,dok sam druge strane ako koristite tip remixovanja ala UBACIS PESMU U VIRTUAL DJ i dodas neke efekte hmm :
1.Nemate kontrolu nad pojedinacnim semplovima
2.Ulazite u clip
3.Dolazite do zakljucka da je "vas remix" ocaj i izgubite zelju za daljim bavljenjem muzike !!
ala UBACIS PESMU U VIRTUAL DJ i dodas neke efekte hmm
To je taj rad :)
Ko će bre da se zeza sa semplovima, pa za to trebaju dani, nedelje ,meseci da bi napravio nešto.
Ubaciš lepo pesmu u virtual dj, ubrzas obavezno tempo, i dodaš efekte tipa zavijajuće sirene, neke robotske vokale, i eto ti remiksa tvoje omiljenje pesme.
Nakon 15 min. ti to dosadi, pa pređeš lepo na gta, ili cod, ili tako nešto :D
Pa to baš i nije remix, eventualno bi se moglo računati kao edit :)
Ja znam da za svaki remix contest daju samplove :) .
pa kako bi drugacije uradio remix :D na sluh, skidao note :kreza:
FL Studio je dobar, ali najbolji je ubedljivo, koriste ga David Guetta, Carl Cox, Deadmau5, itd, dovoljan podatak, ABLETON.
http://www.ableton.com/products
Remixi, miksevi, pravljenje muzike...ma sta god hoces.;)
DonCorleone91
3.9.2011, 10:41
Ajd ovako, mix je proces koji se radi posle snimanja, aranziranja nekog muzickog dela, sta god to bilo, u mixu se sredjuju "boje" instrumenata kako jedni drugima nebi smetali, da kad slusate muziku, cujete svaki instrument i da vam nista ne mulja..etc, Remix je proces kad se neki vec smiksani materijal ponovo mixa, odnosno ponovo se sredjuje da bi se poboljsao njegov kvalitet, uglavom se to radi sa starim snimcima. Ovo sto vi nazivate remixovanje je naziv koji se ustalio, ali to je u stvari u neku ruku re-aranziranje.
@dallyborr
Ableton koriste zato sto je najstabilniji za live, odnosno najstabilniji je, sta god da mu radis ne mozes da ga srusis :) i zbog njegovog matrixa za loopovanje deonica :)
U sustini nije bitan program, nego onaj ko radi sa njim :)
^ Upravo, program je tu najmanje bitan. Ne znam što ljudi obraćaju pažnju na to, te ovaj radi u Abletonu, te ovaj radi u Logicu itd., kao da se sve svodi na pokretanje programa i sad ti program odmah izbaci ultra mega giga traku. Možeš ti imati ne znam kakav studio setup, program od par hiljada eura, al džabe sve to ako ti ne znaš to da koristiš. Naravno, verovatno postoje neke nijasne gde je određeni DAW bolji od drugog, ali to čini možda 1 % ukupne fukncionalnosti. Ja sam hteo da koristim Ableton, međutim nekako mi nije legao, pa sam se prebacio na FL Studio i evo već 2 meseca se malo ozbiljnije time bavim.
Najza*****ije je mastering uraditi, sve se lepo da aranžirati, ali za taj master treba dooobra oprema i lepo znanje :)
Ja najslabije baratam sa kompresorima, jedino sidechain kapiram, a sa svim ostalim samo upropastim zvuk :D
Mastering ide na kraju, ja tu uvek sve upropastim, bude zvuk oštriji i čišći, ali nekako tih :confused: Mada, ako je mix loš, nikakav mastering tu ne pomaže :) A što se opreme tiče, nije to baš od presudnog značaja, ali je svakako drastična razlika koristiti npr. studijske monitore ili kineske slušalice :D
DonCorleone91
3.9.2011, 15:44
Za dobar mix ne treba nikakav master, i to sto nazivate masterom isto nije master, nego "dorada mixa". Master je kada imate 10ak pesama koje treba napraviti da zvuce kao jedna celina. :)
Slažem se da ako je mix dobar da ne treba master, ali ne razumem šta si hteo reći sa ovim da je "master kada se ima 10ak pesama koje treba napraviti da zvuče kao jedna celina" :confused: Mastering mu dođe nešto kao poboljšavanje več postojećeg mixa (naravno, ukoliko je to moguće i potrebno) dodavanjem kompresora, limitera i ekvilajzera i to se radi za svaku pesmu pojedinačno.
DonCorleone91
3.9.2011, 17:15
Ajd ovako, recimo imas 10 pesama koje si uradio, i sad svaka ti se svidja takva kakva je, i njih hoces sad da stavis na CD, ali kad ih pustis da idu jedna za drugom, prva je ok, druga kad dodje bude preglasna, pa onda moras rucno da smanjujes da bi bilo ok, i kad prodje ta pesma, dodje sledeca koja je pretiha, onda moras ponovo da ustajes da bi je pojacao. E master ti je proces kada se "nivoi" pesama ujednacavaju da sve zvuce kao "celina", Kompresijom i limitovanjem se dize "relativna glasnoca" signala kako bi bila pesma sto glasnija, sto je naravno cilj gomili koja se lozi na przenje. Ali kada se radi pravi master korekcije su zanemarljive, i jedva cujne, odnosno najbolje su kada se necuju nego sve zvuci povezano. Cim neko kaze "Uuuu al mu je **** sve po spisku, kompresor ubija" odma znas da je posao krajnje lose odradjen :)
Primera radi, evo kako zvuci rimejk, ne remiks, Deadmau5 - Ghost n'stuff, odradjena u Ableton...
http://www.youtube.com/watch?v=g2Xab9PMth8
A mislio sam da je mastering baš ta finalna dorada pesme,a vidiš to je ustvari "izjednačavanje" više pesama za finalni cd. Svaki dan čovek nešto nauči :)
Mada treba imati dobru opremu.
Ja napravim neki loop,sempl, pa se igram sa raznim eq, kompresorima, limiterima... na slusalicama počne da zvuči kako bi trebalo, kad pustim na neke philips zvučnike što imam ,to zvuči skoro slično, pa onda to pustim na nekoj kineskoj mikro liniji,ijuuuu, i onda pustim u kolima ,a tamo dvanestica vufer i taj moj sempl ne liči ni na šta. Nešto mi boji zvuk kanda :)
kad pustim od onog šarlatana Gete neku stvar, ona skoro dobro zvuči na mikro liniji,u kolima, na nekom kinezu.
A možda je moje znanje iz ove oblasti prilično limitirano, možda bih trebao da naučim kako ovi moji zvučnici ustvari zvuče, tj. koliko boje zvuk pa da korigujemo.
Mada kod elektronike kažu da ni ne treba nešto posebno, to će i onako da se vrti na hi-fi razglasu :kreza:
A raditi master da bi nabudžio zvuk do panja je po meni glupost današnje produkcije, uglavnom se ubija dinamika.
Ja i dalje tvrdim da se mastering radi i za pojedinačne pesme. Evo primer recimo
http://audio.tutsplus.com/tutorials/mixing-mastering/how-to-master-a-track-in-15-minutes-or-less/
Mislim da si u pravu, mastering je nesto kao ono sto je Lemax gore napisao - peglanje zvuka tako da zvuci dobro i na slusalicama i na kineskim zvucnicima i na kvalitetnom ozvucenju. Tako ja to vidim.
Mada takodje, i ono sto je DonCorleone napisao je istina. :)
Ali cuo sam 100 puta izraz kada neko zavrsava neku pesmu sto je radio "Ostao mi je jos master...".
atomix virtual dj skini za sada i nadji dodatke i jos neke efekte...videces kako je lako i jednostavno imas vremena za FL...nemoj te ovi loze kako je sve to NASAzaje**** jer sve se da nauciti
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.