PDA

Prikaži potpunu verziju : Sta je agregacija?

Che_
7.3.2006, 16:58
Sta je to agregacija kod adsl-a?

Highl1
8.3.2006, 0:51
koliko sam ja razumeo :) agregacija mu dodje broj korisnika na 1mbit provajderovog protoka.Kod domacih provajdera je 16 ili 32 na 1mbit, barem po prichama sa drugih foruma.

Magneto
8.3.2006, 1:12
Delimično, da. Agregacija ili ograničenje korisnikovog protoka na vrednost manju od ukupno plaćene vrednosti za ADSL konekciju od strane svih korisnika. Izražava se u proporcijama, npr. 10:1, 20:1 itd. Agregacija od 20:1 je 1/20 od ukupnog protoka svih korisnka na tom istom nivou.

Aleksandar1987
6.10.2012, 15:47
Moze li neko detaljnije objasniti sta je agregacija i kakvo je stanje danas sto se tice toga, da li se nesto menjalo?

orange47
6.10.2012, 17:38
isto kao sto se sistem projektuje sa pretpostavkom da ne koriste svi ljudi telefon nonstop (jer bi previse kostalo), tako i za internet vazi pretpostavka da ne koriste svi flat rate stalno (za 'torrente' ili nesto slicno) sto bi maksimalno opteretilo link. razliciti su razlozi ogranicenja kod adsl i kablovskog interneta, ali svodi se na to da sa 'komsijama' delis ogranicene resurse (bandwidth) i da ISP ne garantuju tu (flat rate) brzinu. a ako oces neke garancije, onda se to mnogo vise placa. mislim da je otprilike tako.

Aleksandar1987
6.10.2012, 19:00
Da li znaci da moj internet moze da padne npr na 2mbit/s? Imam paket od 6mbit/s

orange47
6.10.2012, 21:40
Da li znaci da moj internet moze da padne npr na 2mbit/s? Imam paket od 6mbit/s

ne znam tacno, valjda pise u ugovoru. mislim da moze da padne i na nula mbit/s, privremeno naravno, zbog kvarova i slicno. a cisto sumnjam da takve stvari nadoknade.

Aleksandar1987
6.10.2012, 21:54
Mislim mimo kvarova. Ja trenutno imam problema sa netom, protok mi je prepolovljen i non stop je prepolovljen. Ne verujem da je zbog agregacije ali me ipak zanima kako to funkcionise.

orange47
8.10.2012, 9:44
Mislim mimo kvarova. Ja trenutno imam problema sa netom, protok mi je prepolovljen i non stop je prepolovljen. Ne verujem da je zbog agregacije ali me ipak zanima kako to funkcionise.

trebalo bi onda da prijavis problem operateru. jel adsl ili kablovski?

koojot
8.10.2012, 13:39
I ja sam imao pre problem sa smanjejem protoka. Zvao sam operatera i nakon operaterovih insturkcija probaj da nije ovo ili ono, rekli su mi da ce polgledati da nije nesto kod njih i puf sutra mi se povece protok.
Meni je protok toliok zezao da sam jedva neke stranice otvaro. Prvo sto su me pitali jeste da nema virus ali kako ima dva oprativna sistema na racunaru i oba se ponasaju isto znao sam da nije to uputanju.