Prikaži potpunu verziju : Počeo je najveći eksperiment u istoriji
zdravkelja
10.9.2008, 11:22
Počeo je najveći eksperiment u istoriji koji bi mogao da bude od ogromnog značaja za nauku.
Danas u 09:30 po našem vremenu, u Institutu CERN, oko 100m ispod granice između Francuske i Švajcarske, pokrenut je Hadron Collider (LHC), koji bi trebao da izvrši simulaciju Velikog Praska.
U LHC-u ce se čestice sudariti brzinama približnim brzini svetlosti. U milionima čestica koje ce biti registrovane i o kojima će podatke obrađivati hiljade kompjuterskih procesora, naučnici ce tragati za Higsovim bozonom, česticom koja objašnjava masu svih drugih čestica. Očekuje se i da se odgovori na pitanja o antimateriji i teoriji supersimetrije.
Prvi sudari su predviđeni za oko 30 dana.
Više o tome:
http://www.telegraph.co.uk/earth/main.jhtml?view=DETAILS&grid=&xml=/earth/2008/09/10/scicern210.xml
http://www.telegraph.co.uk/earth/main.jhtml?xml=/earth/exclusions/CERN_large_hadron_collider.xml
Naravno, ovo je probudilo priče o nastajanju crne rupe koja će progutati svet itd...:rolleyes:
Ja, lično, ne verujem u to.
Ja, licno, verujem u to ;).
Vrlo lako moze nesto da se zabrlja. A siguran sam da nece nikome reci dok ne pocne da se primecuje ;).
Uostalom ovo je (ne dao bog) scenario : http://www.youtube.com/watch?v=BXzugu39pKM
Bryan Fury
10.9.2008, 11:29
Ako počneš da primećuješ, to je zadnje što ćeš da primetiš. :D
A pitao sam se gde ces da odes ako te "smaze" crna rupa ? U neku tamo dimenziju ? :D
... Hadron Collider (LHC),... bi trebao da izvrši simulaciju Velikog Praska. ...
"Big bang" u meni budi neke sasvim drugačije asocijacije. I lepa sećanja. :rolleyes:
Evo citam ovaj thread i pocinje mi 'Death Trap' od Pantere:opanachke:opanachke:opanachke
Jooooj... Toliko stvari koje mogu da krenu naopako... A i ako udjemo u crnu rupu necemo umreti... Samo 'venture into the unknown':a_bleh:
mr.marvin
10.9.2008, 11:39
Najbolje bi bilo da se zatvorimo ui neku mračnu sobu i razmišljamo o svijetu kroz prizmu jedne Bajke i slušamo one koji Ga "čuju". Mentalno ludilo. Koliko konj ima zuba...
Nego, vjerujem Stivenu Hokingu:
http://www.telegraph.co.uk/news/2710348/Stephen-Hawking-Large-Hadron-Collider-vital-for-humanity.html
Evo citam ovaj thread i pocinje mi 'Death Trap' od Pantere:opanachke:opanachke:opanachke
Jooooj... Toliko stvari koje mogu da krenu naopako... A i ako udjemo u crnu rupu necemo umreti... Samo 'venture into the unknown':a_bleh:
Naravno da ćeš umreti ako te proguta crna rupa, nemoj da gajiš lažne nade. :cool:
Ti si bio tamo pa znas sta ce da se desi. Ja mislim da cemo da zavrsimo negde u pi.... mat... :D. Ili ce da nas nesto raskomada na male delice.
Qzma sad zadovoljna trlja svoje rucice i vec planira gde da kupi stene sarplaninca i ukucava "radiation antidote" na Google...
He he... kako ce samo da se iznenadi kad shvati da apokalipsa uopste nije onakva kakvom se on nadao... jer crne rupe nisu radioaktivne a gutaju cak i sarplanince :)
Ti si bio tamo pa znas sta ce da se desi. Ja mislim da cemo da zavrsimo negde u pi.... mat... :D. Ili ce da nas nesto raskomada na male delice.
Nisam bio tamo nego sam se pre par godina bavio datom tematikom, crnim rupama da budem precizniji. Kad kažem ''malo'' mislim ''poprilično''. ;) A i svako ko zna išta o tome će ti reći isto, ne znam čemu sarkazam.
Si video smajlija na kraju ;). Koji sarkazam. Nego kazem da smo ga kako god okrenes, naje****.
A stojim pri svom, svi mogu da pricaju crna rupa je ovo-ono. Jel bio neko tamo pa moze da kaze da je to to, ili jos lakse jel neko video crnu rupu ? Mozda se na drugom kraju "rupe" nalazi drugi deo galaxije, ko zna...
Mogu samo da teoretisu alo dok se to ne vidi, nema smisla.
Neznam sto se toliko nervirate oko toga... Rusi odavno imaju tehnologiju za proizvodnju crnih rupa i uspesno su napravili oruzje koje to koristi i kao sto vidite sve je pod kontrolom :)
Bravo za Ruse.:tapsh: I za sve ostale tupsone na ovoj planeti koji nemaju mera i granica i misle da se sa mnogo većim stvarima nego što su oni sami može eksperimentisati kako im se ćefne. Humans... So predictable.
Bryan Fury
10.9.2008, 12:03
Mozda se na drugom kraju "rupe" nalazi drugi deo galaxije, ko zna...
Mogu samo da teoretisu alo dok se to ne vidi, nema smisla.
Kako misliš da vidiš? :)
Како нико није приметио цртицу хумора у посту Генија? Каква производња црних рупа?
@Брајан Па виде се као ружичасте, кад гледаш са 3д цвикама.
Pomahnitali Mungos
10.9.2008, 12:07
Hehe, od jednog (obicnog) naucnog eksperimenta, razgovor ode u pavcu velikih teorija zavere (nista bez Rusa). :D
mr.marvin
10.9.2008, 12:07
@dzonihsv
Crnu rupu ne možeš da "vidiš" jer je njena masa ogromna, tako da je velika i gravitacija - toliko velika da utiče na svjetlost. Crne rupe se otkrivaju zbog onoga šta se dešava oko njih. Inače je vrlo interesantno kako nastaju, čitav taj život zvijezda, od prašine do supernova, preko patuljaka do crne rupe.
Nego, odosmo u offtopic.
Stiven Hoking tvrdi da je šansa da nastane crna rupa u ovom eksperimentu 1:100. Čak i ako se to desi, crna rupa biće mikro dimenzija i brzo će "ispariti", a posljedica toga biće Nobelova nagrada jer će se teorije pokazati kao tačne.
Kako misliš da vidiš? :)
Pa bas tako. Ako si je video onda nisi tu da ispricas pricu :).
Bzveze prica ide. Necu vise da smaram :).
Carl Jonson CJ
10.9.2008, 12:33
Нек' их прогута... Како човек очајнички жели да буде Бог, невероватно.
To za crne rupe su i oni sami priznali ali ce kao to trajati isuvise kratko da bi ista moglo da se desi.Samo se nadam da nisu zagrizli vise nego sto mogu da progutaju.
Bryan Fury
10.9.2008, 12:47
Heh, tako su verovatno i za Kolumba govorili... čoveka koji je srljao da padne sa ivice sveta. :D
Е па другарице и другари, ај да ћаскамо још мало, па после да се поздравимо, изљувимо и спремимо за пут којим се ретко иде. Имамо форе још месечак дана, таман до следећег броја СК, који ћемо понети са собом... ако буде било потребе да се негде иде :)
Heh, tako su verovatno i za Kolumba govorili... čoveka koji je srljao da padne sa ivice sveta. :D
Pa to tamo je i bila ivica sveta tj. ako si indijanac ili crnac.Nego briga mene za crnu rupu ja cu da pobegnem do mog sela cisto sumnjam da i crna rupa moze da se popne tamo :D.Nego kad postoji bilo kakva opasnost ko njima daje za pravo da stavljaju sudbinu sveta u svoje ruke:mad:?
Poceo je najveci eksperiment u istoriji... A mozda i poslednji :D ...
A sta ako otvore "rupu" ka nekoj drugoj dimenziji, a odande pocnu da izlaze razne karakondzule a Gordon Freeman je bas uzeo odmor? :)
Zamislite nekog naseg lika, Stevicu iz Vince npr. koji se tamo zatekao i jadan, sta da radi, setivsi se neke matore igre koju je dva puta odigrao kod burazera na kompu, uzima pajser i pocinje da oseca naviranje poriva da prezivi? :D
A sta ako crna rupa ne ispari? :kreza:
Da li su vec napravili jednu, pa da znaju?
mr.marvin
10.9.2008, 13:34
Nek *ih* proguta? Da, tebe će mimoići. Ajmo, svi u crkve - pomaže protiv kuge i crnih rupa. Moje mjesto pored oltara! Ko posljednji, magarac, ovaj, Ajnštajn!
Carl Jonson, da malo proširiš vidike vidio bi da neke oblasti u fizici imaju sa Bogom više veze nego što misliš.
E al ja se stvarno tripujem za ovaj eksperiment, možda stvarno odemo u PM...
Gordon Freeman
10.9.2008, 14:02
E ovo je bre zaebancija za smak sveta ... ljudi jednostavno zele da akceleratorima ubrzaju odredjene cestice kako bi oduzili njihovo rapadanje , jbg sad sam zaboravi ime cestice ali se u "mirovanju" odnosno u klasicnoj fizici rasapdaju za 1,5 ms ,a ako je posalju brzinom 99.8% C ,onda ce trajati citavih 88 ms sto ce pomoci eksperimentima , to za crne rupe je ,po mnogima, samo teorija posto niko sigurno ne zna kako nastaju!
Carl Jonson CJ
10.9.2008, 14:11
Он је пловио морем, ови праве црне рупе. Разлика? xD
Nek *ih* proguta? Da, tebe će mimoići. Ajmo, svi u crkve - pomaže protiv kuge i crnih rupa. Moje mjesto pored oltara! Ko posljednji, magarac, ovaj, Ajnštajn!
Carl Jonson, da malo proširiš vidike vidio bi da neke oblasti u fizici imaju sa Bogom više veze nego što misliš.
Да, хоће. Смак света не почиње тако што се две честице сударе, почиње са трубама xD xD
A sta ako otvore "rupu" ka nekoj drugoj dimenziji, a odande pocnu da izlaze razne karakondzule a Gordon Freeman je bas uzeo odmor? :)
Заправо није, Гордон (http://www.walkersblog.info/2008/09/dj-vu.html) је тамо и чека.
Bryan Fury
10.9.2008, 15:54
Он је пловио морем, ови праве црне рупе. Разлика? xD
Nema razlike... za njega su mislili da će da padne u rupu, a kad ovi naši naprave takođe ćemo da padnemo u rupu. :D
E ovo je bre zaebancija za smak sveta ... ljudi jednostavno zele da akceleratorima ubrzaju odredjene cestice kako bi oduzili njihovo rapadanje , jbg sad sam zaboravi ime cestice ali se u "mirovanju" odnosno u klasicnoj fizici rasapdaju za 1,5 ms ,a ako je posalju brzinom 99.8% C ,onda ce trajati citavih 88 ms sto ce pomoci eksperimentima , to za crne rupe je ,po mnogima, samo teorija posto niko sigurno ne zna kako nastaju!
Tačnije, pokušavaju da identifikuju Higsov bozon (http://en.wikipedia.org/wiki/Higgs_boson) ili "Božiju česticu", jedinu, po standardnom modelu, koja nije eksperimentalno primećena.
Ako se dobro sećam, ona bi trebalo da odgovori na veliki broj pitanja vezanih za masu i njena svojstva.
EDIT: Još malo (http://www.phy.uct.ac.za/courses/phy400w/particle/higgs.htm) o Higsovom bozonu
Bio je i prenos uzivo na netu. Kako kazu forumasi masinc-a, zanima ima li neko adresu na kojoj je to bilo pustano ili mozda snimak?????
/\
http://webcast.cern.ch/
Заправо није, Гордон (http://www.walkersblog.info/2008/09/dj-vu.html) је тамо и чека.
Mozda je ceo ovaj ekperiment za najavu Half Life 3 :D :D
Salu na stranu. Jel ima neki izvestaj za ovaj danasnji probni test?
mr.marvin
10.9.2008, 19:58
Ovdje ima dosta materijala:
http://cdsweb.cern.ch/collection/Multimedia%20%26%20Outreach?ln=en
Prezivesmo, i to mi je dovoljno! :D
Samo polako, eksperiment ce trajati barem jednu deceniju...:kreza:
Hm, pa ovako ja gledam na celu stvar.Kao sto svi znamo, svaki experiment moze biti uspesan ili neuspesan.Uspesnost experimenta zavisi od celukupne pripreme za taj experiment (proracuni).E sad, ako su ljudi u belom za*****i stvar, ili izostavili neki kljucan podatak(mada cisto sumnjam, vec 15 godina rade na tom projektu), moguce je da ceo experiment se zavrsi katastrofalno.Takodje, moram da iznesem utisak o onoj recenici da "da ako se pojave crne rupe, trajace isuvise kratko".Sta ovo znaci?Znaci da iako one traju "isuvise" kratko (koliko je to kratko?), oni ce "pojesti" odredjeni deo "necega" (da li je to svetlost, cestica, radijacija) i samim tim moze narasti.Cak i da traje milijarditi deo sekunde, ona ce i za taj vremenski period "pojesti" nesto i samim tim narasti.A unistiti crnu rupu, je koliko ja znam nemoguce jer je to polje izuzetno velike gravitacije.Jedino ako se napravi nesto sto ima gravitaciju vecu nego gravitacija te crne rupe, pa da to nesto "pojede" tu crnu rupu i tako u nedogled...znaci mogucnosti postoje, i te mogucnosti su izuzetno velike (1:100).Pitanje je: Da li se isplati rizikovati celu planetu zarad shvatanja nastanka svemira?
Druga stvar, ukoliko sve ovo prezivimo i ne nastanu crne rupe koje bi nas pojele, i ako shvatimo kako je nastao svemir (ali ne razumem zasto, kada se vec zna kako je nastao svemir?), mislim da bi doslo do velikog versko-naucnog sukoba.Skoro sve vere nase civilizacije se zasnivaju na jednom nadcoveku (da li je to Isus, Buda, Bog, Alah, ili Achmed The Dead terrorist), i da je taj nadcovek napravio sve sto mi vidimo, i da je sve to u stvari dar tog bica, a mi u stvari saznamo da nas niko nije napravio nego da smo mi rezultat ogromne slucajnosti (mada, otkud i ta pocetna celija od koje je sve pocelo?), docice do velike kritike crkve.Pogotovu katolicke jer ona ima ogroman uticaj na ceo svet.Sta ce onda biti?
Inace, experiment je danas pokrenut!Sto ne znaci da je danas doslo do prvog sudara cestice, nego da su danas po prvi put ispalili snop protona koji ce preci 27km ispod 100 metara zemljista.Prvi sudar cestica (i moguca pojava crnih rupa), odrzace se 21. Oktobra ove godine.Ukoliko prezivimo taj dan i nekoliko narednih (ukoliko nastane crna rupa, Zemlja ce nestati u roku od 72h), znacemo da je experiment bio uspesan.Ukoliko ne prezivimo (pu, pu, pu), jbg, da pobegnemo necemo moci.Nadam se da ce samo na vreme javiti :D
P.S.
U ovom postu izneo sam kako ja vidim i kako posmatram sve ovo.I takodje, postavljam dosta pitanja, na koja trenutno ne verujem da ce neko moci da mi odgovori...znacemo tek posle 21. Oktobra...
Srecno :D
Bryan Fury
10.9.2008, 20:27
Takodje, moram da iznesem utisak o onoj recenici da "da ako se pojave crne rupe, trajace isuvise kratko".Sta ovo znaci?Znaci da iako one traju "isuvise" kratko (koliko je to kratko?), oni ce "pojesti" odredjeni deo "necega" (da li je to svetlost, cestica, radijacija) i samim tim moze narasti.Cak i da traje milijarditi deo sekunde, ona ce i za taj vremenski period "pojesti" nesto i samim tim narasti.A unistiti crnu rupu, je koliko ja znam nemoguce jer je to polje izuzetno velike gravitacije.Jedino ako se napravi nesto sto ima gravitaciju vecu nego gravitacija te crne rupe, pa da to nesto "pojede" tu crnu rupu i tako u nedogled...znaci mogucnosti postoje, i te mogucnosti su izuzetno velike (1:100).Pitanje je: Da li se isplati rizikovati celu planetu zarad shvatanja nastanka svemira?
Bojim se i da pitam, ali kako si došao do ove teorije? Podseća me na Alfovu teoriju termosa. :D
Pa, mozda nisam posetio Pariz, ali cu barem osetiti kako je to biti tezak x*10(56465) N:opanachke
@Bryan
Pa cistom logikom.A iskreno nemam pojma sta je Alfova teorija termosa (jer on ismislio termose :) ), i nisam nikad ni cuo za tu teriju.A ova moja teorija (prosto nazvana "Petkova teorija hranjenja i unistavanja crnih rupa"), je rezultat proste logike.Ako nesto non stop jede, ono ce nesto pojesti i za bilo koji deo vremena.A to nesto moze da se unisti samo ako unistitelj jede vise od prvobitnog "jedaca" :D. Objasnio sam ga za deset, ali ko razume shvatice :)
@Miki-car
A zamisli tada da neka manekenka stane na vagu, i kad vaga izmeri ogromnu tezinu padne u nesvest :D
Pa, mozda nisam posetio Pariz, ali cu barem osetiti kako je to biti tezak x*10(56465) N:opanachke
Ukoliko dođe do crne rupe koja će da pojede zemlju možeš da se raduješ. Ne samo da ćeš da dođeš do Pariza, bićeš Pariz! :D
Nego, sad malo ozbiljno, za zainteresovane za tematiku fizike elementarnih čestica preporučujem knjige “Prva tri minuta” Stivena Vajnberga i “Božija čestica” Lea Ledermana.
Bryan Fury
10.9.2008, 20:46
@Bryan
Pa cistom logikom.A iskreno nemam pojma sta je Alfova teorija termosa (jer on ismislio termose :) ), i nisam nikad ni cuo za tu teriju.A ova moja teorija (prosto nazvana "Petkova teorija hranjenja i unistavanja crnih rupa"), je rezultat proste logike.Ako nesto non stop jede, ono ce nesto pojesti i za bilo koji deo vremena.A to nesto moze da se unisti samo ako unistitelj jede vise od prvobitnog "jedaca" :D. Objasnio sam ga za deset, ali ko razume shvatice :)
Imam bolji naziv - "Pacman teorija", šta kažeš? :D
Cek a ako izadjemo u neku dimenziju?Npr Azeroth ili nek tech razvijena planeta?:D
Pa nisu crne rupe portali .I koliko se secam nama je profesor fizike jednom prilikom rekao da one nestaju uz eksploziju tako da ce da bude stavrno big bang kako oni to zovu :D.
Nemojte da se opterećujete. Ako ne bude smak sveta - super. Ako bude - neće vas biti briga jer vas uopšte neće ni biti.
Eee, a je l' (ne, ovde ne ide „jer“ već „je l'“!) znate koji OS koriste ove baje u CERN-u za monitoring LHC-a u stanici Atlas (http://atlas.ch)?
http://img388.imageshack.us/my.php?image=ohptoftimemeasured13sepjy2.png
Au... KDE okruzenje... ali izgleda kao neki stariji distro...
zdravkelja
10.9.2008, 21:36
@Bryan
@Miki-car
A zamisli tada da neka manekenka stane na vagu, i kad vaga izmeri ogromnu tezinu padne u nesvest :D
Mislim da bi bilo jako glupo da su takvi umovi to prevideli i da nisu razmisljali o tome. ;)
Mislim da te rupe ne rastu, one usisavaju i to prosto nestaje. :icon_scra
jbg, ja ga nisam video ni prvi put :D
Pa zato i kazem, zbog mladjih narastaja! :D
A sta je sa onim: "Materija se ne moze unistiti, niti ni iz cega stvoriti, vec samo moze prelaziti iz jednog stanja u drugo"?
Ako nas crna rupa usisa, koje ce to stanje biti, nistavila?
Ako se ne varam, a ne varam se :) postoji i specijalizovana varijanta RH-a namenjena naučnim institucijama koju zajednički rade CERN i FermiLab pod nazivom Scientific Linux (https://www.scientificlinux.org/). Doduše default joj je GNOME...
i EDIT: Postoje dokazi da crna rupa zrači, što bi onda značilo da ako vas proguta postoji mogućnost da preživite kao neki oblik energije... masa i energija su nerazdvojne kategorije rekao je čika Ajnštajn...
Pa zato i kazem, zbog mladjih narastaja! :D
A sta je sa onim: "Materija se ne moze unistiti, niti ni iz cega stvoriti, vec samo moze prelaziti iz jednog stanja u drugo"?
Ako nas crna rupa usisa, koje ce to stanje biti, nistavila?
Stanje mrtvila? Naravno da nećeš nestati ako te proguta crna rupa, nego ćeš da se zakucaš u nju, samo toga nećeš ni biti svestan. Crna rupa je isto telo, kao i planeta recimo, samo što je nevidljivo jer svetlost ne može da se otisne sa površine zbog jake gravitacije. Dakle, nataložićemo se ''na'' površinu crne rupe, preciznije rečeno (ako uopšte dođe do toga). :ciao:
Sve shto usisa crna rupa, to izbaci bela rupa
(http://en.wikipedia.org/wiki/White_hole)
Za koju nije dokazano da postoji. ;)
Za koju nije dokazano da postoji. ;)
Ali nije dokazano ni da ne postoji ;)
Ni ja ne verujem da ce biti smak sveta:) A danas jedna u mom odeljenju poshizila, primila SMS poruku od drugarice: '' Ako bude smak sveta, zelim da znas da te volim u svojim zadnjim casovima'':) Posle me sve zapitkivala shta ce da se desi, hoce li umreti:D
Ja kad bih znao da cu da umrem, odma' bi se video sa drushtvom, cepao glasno muziku i napio se k'o stoka. Ali smak sveta je po meni daleko:) Ko zna, mozda u daljoj buducnosti:confused: Vidim, vec ste izneli gomilu teorija,naucnici!:D
Sve ce to da reshi jedna osoba, GORDON FREEMAN!!!!!!!:D
Nutsbre@ker
10.9.2008, 22:19
Ni ja ne verujem da ce biti smak sveta:) A danas jedna u mom odeljenju poshizila, primila SMS poruku od drugarice: '' Ako bude smak sveta, zelim da znas da te volim u svojim zadnjim casovima'':) Posle me sve zapitkivala shta ce da se desi, hoce li umreti:D
Ja kad bih znao da cu da umrem, odma' bi se video sa drushtvom, cepao glasno muziku i napio se k'o stoka. Ali smak sveta je po meni daleko:) Ko zna, mozda u daljoj buducnosti:confused: Vidim, vec ste izneli gomilu teorija,naucnici!:D
Sve ce to da reshi jedna osoba, GORDON FREEMAN!!!!!!!:D
Slazem se sa tobom i ja bih se kada bih znao da cu da umrem pio do besvesti i provodio se sa drustvom.Uostalom ko zna mozda ce nas crna rupa prebaciti u neku drugu dimenziju, u kojoj je srbija najaca nacija na svetu:D.
nighthawk
10.9.2008, 22:24
Mislio sam da je ono pomracenje Sunca '99. i ljudi koji su se skrivali po stanovima, pa se cak plasili i za svoje papagaje, bilo vrhunac smeha, ali ovo je svakako bolje.
Crna rupa nastaje posle "smrti" jako masivnih zvezda, kada se usled eksplozije unutrasnji deo toliko sabije da se razori i sama struktura nuklearnih cestica. Naravno, nisu sve stvari poznate, ali to je neka osnova. Znaci crpa rupa nastaje od jezgra zvezde koje ima ogromnu masu. Mi bi teorijski mogli da napravimo mini crnu rupu, ali sa njom bi se desilo bas ono sto kazu: isparila bi. Zasto - zato sto bi kao i svaka crna rupa gutala sve zivo, to bi dovelo do povecanja njene energije i onda bi se zbog nedostatka mase raspala. Crna rupa mora imati ogromnu masu sabijenu u jako mali prostor da bi imala dovoljno veliku gravitaciju. U stvari crna rupa nije nista posebno, to je samo telo kod koga je brzina napustanja (escape velocity) veca od brzine svetlosti.
Prolazak kroz crnu rupu - ako pretpostavimo da zaista postoje bele rupe, tj. mesta gde se izbacuje sve sto crna rupa proguta, bilo bi teorijski moguce da crnu rupu koristimo za putovanje u neku drugu "dimenziju". Postoji samo jedan mali problem, ogromna gravitacija crne rupe bi nas pokidala na atome, pa bi cak razorila i atomska jezgra, tako da bi mi mogli da odemo na neko drugo mesto, ali ne u jednom vec u 10e1000 komada.
@AMG - Materija ne moze da se unisti, ali moze da menja oblik, energija je jedan od oblika materije.
@Petko - Ako napravis jednu vecu crnu rupu da bi se resio male verovatno ces uspeti da je unustis, ali sta ces sa onom vecom, mislim, bilo bi zabavno da ja mogu komarca na plafonu da gadjam Tomahawkom, ali mislim da bi mi krov malo prokisnjavao posle toga.
Kraj sveta je jako zanimljiva stvar, a ovo sa crnom rupom je bar malo originalnije nego dosadasnje stvari, pitam se sta ce da izmisle za sledeci kraj sveta?
Eee, a je l' (ne, ovde ne ide „jer“ već „je l'“!) znate koji OS koriste ove baje u CERN-u za monitoring LHC-a u stanici Atlas (http://atlas.ch)?
A vec mi je laknulo , ja sam mislio da koriste neki Windows. Znaci sigurni smo kolko tolko, evo drugaru windows zeznuo backup fajl dokumenata koje je skupljao poslednjich 5 godina.
I da nemoze nas spasiti Gordon Freeman jer on jos nije resio svoju situaciju ,koju je poceo da spasava posle kako je nastala.
Kako se meni cini crne rupe nastaju usled ogromne explozije zvezda tvz. supernove. Tj. kad dodje trenutka da se usled ogromne explozije pocne desavati obrnuto tj. implozija i sve se pocne sabijati u neku tacku. A ovde kazu da ce se za mesec dana desavati na milion sudara jer mali je broj onih koji ce biti uspesni. A to su sudari malih cestica tako da neverujum da te cesticne crne rupe mogu biti opasne, jer ipak sto veca masa veca je i gravitacija tako da kraj mog filozofiranja,zakljucak :
LHC = BLACK HOLE = OUR DOOM = BIG BULLSHIT :D
Evo sad se vidi ko je imao 5 iz fizike :dedica::
Ja i @nighthawk
Jaoooooo :boodala: , kuku a sta ako se stvarno desi/nastane neko njesra... nije izasao StarCraft 2 a ni Diablo 3 .... a ja sam jos nevin, OMG.
.............................
Crna rupa nastaje posle "smrti" jako masivnih zvezda, kada se usled eksplozije unutrasnji deo toliko sabije da se razori i sama struktura nuklearnih cestica. Naravno, nisu sve stvari poznate, ali to je neka osnova. Znaci crpa rupa nastaje od jezgra zvezde koje ima ogromnu masu. .........................
Masu od preko 8 masa našeg sunca (približno) što je poznato kao Čandrasekarova granica. Zvezde ispod ove mase završavaju kao beli patuljak, dok one preko Čandrasekarove granice postaju supernove koje kolabiraju u neutronske zvezde ili crne rupe. Malo astronomije pomešane sa kosmologijom i fizikom... njam njam :)
.... a ja sam jos nevin, OMG.
To nismo morali da čujemo, ali ne brini - sve i jedna religija device šalje direktno u raj.
U nekim verskim pogledima imaju i tu čast da služe vernike umrle na bojnom polju, ili terorističkom činu, zavisi od tačke posmatranja. ;)
Evo jos jedna stranica na kojoj ide sve vreme live feed... Brza je kamera tako da moze lepo da se gleda i na slabijim konekcijama...
http://www.cyriak.co.uk/lhc/lhc-webcams.html
Evo jos jedna stranica na kojoj ide sve vreme live feed... Brza je kamera tako da moze lepo da se gleda i na slabijim konekcijama...
http://www.cyriak.co.uk/lhc/lhc-webcams.html
E iskreno ****o sam se kad su krenule sirene :D
Prvo nikad neces "uci" u crnu rupu. Nije to tamo neki protal.
Nego kad upadnes unutar "horzonta dogadjaja", tacke od koje i svetlost ne moze da pobedne od njene gravitacije, vec ces biti mrtav od siline pritiska. Jacina gravitacije ce te rastrgnuti totalno.
P.S.
Vidim da ovde mnogo ljudi mesa "SciFi" pojam crvotocina (wormholes) sa crnim rupama.
E, ovi Svajcarci, ceo dan cekam smak sveta, a oni ni toliko ne mogu da mi ucine, U QR..!!! :D
Salu na stranu, na TV Avala je danas gostovao jedan od nasih naucnika koji je bio deo tima, koji je radio na stvaranju LHC. Covek je prilicno detaljno objasnio sta se ocekuje od tog uredjaja. Za pocetak on ce raditi tek na 1/3 svoje snage, a kada bude radio punom snagom on ce na precniku od 1*10 na -30 pri sudaru protona proizvoditi energiju od 100kW. Prilikom tog masovnog oslobadjanja energije, naucnici se nadaju da ce detektovati famozni bozon. Takodje smatraju da je tad moguce da dodje i do stvaranja minijaturnih crnih rupa, koje bi bile maksimalno velicine do 7 milijarditih delova centimetra i trajale bi oko 1*10 na -20 sekunde. BTW, naucnici smatraju da je bozon cestica koja objasnjava masu tela, a samim tim i gravitaciju koju ona proizvode. Dakle deo rezultata koji ovde dobiju moze biti iskoriscen za stvaranje antigravitacionih aparata, ili vestacke gravitacije. E, tu dolazi ono sto mene brine, posto mi nije daleko od pameti da ce pre ili kasnije neko pozeleti da ovo iskoristi kao oruzje. Toliko zasad od mene.
A koliko li je kostalo sve to ?Normalno da ce svajcarci imaju para da ucestvuju u ovakvom eksperimentu kad su jedini zaradili na 2. svetskom ratu.
A koliko li je kostalo sve to ?Normalno da ce svajcarci imaju para da ucestvuju u ovakvom eksperimentu kad su jedini zaradili na 2. svetskom ratu.
6.3 milijardi evra :eek:
Edit: tacnija informacija se nalazi u mom postu iznad http://www.kolobok.us/smiles/artists/mini/connie_mini_hotairballoonmini.gif
Insecticide
11.9.2008, 0:21
Ne radi se o samo jednoj drzavi,to je projekat koji obuhvata oko 20 drzava sveta,a mnogi naucnici pokrecu sudske parnice protiv tih drzava zbog "Apokalipticnih mogucnosti "(:)) projekta.
P.S. ja sam cuo da se radio o 4.43 milijardi..Tako nesto.
Ne radi se o samo jednoj drzavi,to je projekat koji obuhvata oko 20 drzava sveta,a mnogi naucnici pokrecu sudske parnice protiv tih drzava zbog "Apokalipticnih mogucnosti "(:)) projekta.
P.S. ja sam cuo da se radio o 4.43 milijardi..Tako nesto.
Baci pogled ovde (http://www.liverpoolecho.co.uk/liverpool-news/breaking-news/2008/09/10/cern-quest-begins-to-find-secrets-of-the-universe-100252-21717635/) ,kazu citavih 5.000.000.000 funti :eek:, taze informacija
Ma nek kosta koliko kosta... samo da konacno naprave antigravitacioni pogon i da krenemo u osvajanje svemira... a ni hoverbord ne zvuci tako lose...
Pelagijska Argosija
11.9.2008, 1:44
...A iskreno nemam pojma sta je Alfova teorija termosa (jer on ismislio termose :) ), i nisam nikad ni cuo za tu teriju...
Čisto za neupućene da razjasnim ko je Alf (http://www.imdb.com/title/tt0090390/)... Lik (vanzemaljac) iz inače jako popularne humorističke serije iz kasnih osamdesetih koja se prikazivala i kod nas - bila je skoro i repriza. On je imao takve uvrnute teorije o raznim stvarima. Npr. tvrdnja da sunčev sistem ima 12 planeta i da se 12. planeta zove Dejv i tome slično...
DonCorleone91
11.9.2008, 1:57
Mozda kad odemu u 4-tu dimenziju sretnemo Katodika iz Alan Forda :D
emailnikola
11.9.2008, 2:02
Nisam se ni ja tripovao za te crne rupe dok nisam cuo jednu logicnu i zabrinjavajucu stvar:
"Masa atoma je vrlo mala. -> Pri ogromnim brzinama atom ima ogromnu relativisticku masu. -> Ako nastane crna rupa trajace samo 10na-20 sec. -> Cika Ajnstajn kaze: Sve je relativno!!! -> Samim tim i vreme je relativno. -> Pri ovakvim uslovima vreme od 10e-20 sec crne rupe moze biti jednako 10e20 godina u nasem vremenu." Od tada sam isprepadan. Da ne kazem isprekidan. :(:paranoia:
Slušam na tv-u:žena iz Indije izvršila samoubistvo zbog straha od smaka sveta.:boodala:
Slušam na tv-u:žena iz Indije izvršila samoubistvo zbog straha od smaka sveta.:boodala:
Devojka od 16g.
Bopal -- Jedna mlada Indijka ubila se zbog straha da će eksperiment u kome se simulira “Veliki prasak“ izazvati smak sveta.
Šesnaestogodišnja devojka iz države Madija Pradeš popila je pesticid i umrla od posledica u bolnici, navela je policija. Njen otac, koga je lokalna televizija identifikovala kao Biharilala, rekao je da se njegova ćerka Čaja ubila posle gledanja priloga na indijskim televizijskim stanicama koji je predskazivao kraj sveta.
"Poslednja dva dana Čaja je uporno pitala mene i druge rođake o tome da li će biti kraj sveta 10. septembra. Mi smo pokušali da joj kažemo da se ne brine o takvim stvarima, ali uzalud", rekao je on.
Indijske televizije su naširoko izveštavale o naučnom eksperimentu koji je počeo na švajcarsko-francuskoj granici kojim treba da se izvrši simulacija "Velikog praska".
Naučnici u Evropskoj organizaciji za nuklearno istraživanje, koja vodi taj poduhvat, saopštili su da je ekspriment siguran i odbacili kao "čistu fikciju" najave o mogućem kraju sveta i navode da eksperiment može da stvori crne rupe.
Međutim, u duboko religioznoj i Indiji strahovi oko eksperimenta i mogućih rizika brzo su se širili putem medija.
Hiljade ljudi je juče posetilo hramove da se mole i da poste dok su drugi, pak, u očekivanju kraja sveta, gustirali svoja omiljena jela, navodi Rojters.
b92.net
Ali ni ne znaci da treba da pricamo "Slaba nuklearna sila je jedna od fundamentalnih sila. Odgovorna je za beta raspad, a standardni model objašnjava njeno delovanje preko razmene W i Z bozona" i textova tog tipa. :).
Ko ce bre to da razume. Sta su pola reci odatle ;). Svejedno...dok ne dodje 21.oktobar ovde ce biti samo spam-a. Posto, ono sto smo cekali proslo je a sad cekamo sledeci talas :).
emailnikola
11.9.2008, 10:31
10.oktobar
21.oktobar Sa ostalim se 100% slazem... plez
Postoji samo jedan mali problem, ogromna gravitacija crne rupe bi nas pokidala na atome, pa bi cak razorila i atomska jezgra, tako da bi mi mogli da odemo na neko drugo mesto, ali ne u jednom vec u 10e1000 komada.
Bravo!Ovo niko ne kapira.Da tu nema usisavanja brzinom od 100 kmh nego ovom nenormalnom:opanachke.
Iz istorije nam je poznato koliko je čovek u stanju ili nije da ama baš svako naučno otkriće obrne u svoju štetu. Da li će tako biti i sa (eventualnim) novim saznanjima
o crnim rupama, suštini gravitacije, materijalnim česticama - zaključite sami.
Ništa ne brinite, puška je zakočena.:paranoia::D
Nije da omalovazhavam vashe znanje iz fizike (dodushe i nemam pravo jer je moje znatno inferiornije) ali ni najpametniji ljudi na ovoj planeti nisu 100% sigurni sta ce se desiti :D
E sad:
@dzonihsv
Stiven Hoking tvrdi da je šansa da nastane crna rupa u ovom eksperimentu 1:100.
Ali ako on kazhe da su shanse velike (1:100 su velike shanse) onda su shanse zaista velike :)
...mislim da bi doslo do velikog versko-naucnog sukoba.Skoro sve vere nase civilizacije se zasnivaju na jednom nadcoveku (da li je to Isus, Buda, Bog, Alah, ili Achmed The Dead terrorist), ...
Prvi sudar cestica (i moguca pojava crnih rupa), odrzace se 21. Oktobra ove godine.Ukoliko prezivimo taj dan i nekoliko narednih (ukoliko nastane crna rupa, Zemlja ce nestati u roku od 72h), znacemo da je experiment bio uspesan.Ukoliko ne prezivimo (pu, pu, pu), jbg, da pobegnemo necemo moci.Nadam se da ce samo na vreme javiti :D
E sad ovo za religije ja mislim da one i jesu tu (kako koje...) da sprijeche haos u svijetu koji bi nastao nepostojanjem uopshte nikakvih pravila i zakona....
A za drugi dio moglo bi se desiti da se podudari sa famoznim Majanskim kalenderom :D
Znachi da chekamo josh 3 godine na sudar chestica :D
DonCorleone91
11.9.2008, 11:04
Evo moje vidjenje na celu stvar
Kao prvo ovo sto ste pricali da su koristili Linux kao OS mislim da je glupost
jel ako imaju 10.000 naucnika i ako je utroseno neznam koliko miliardi dolara
mogli su da naprave OS specializovan samo za to sto rade.
Sto se tice gresaka u celom prjektu velika je mogucnost jel kao sto svi znamo nijedan kompjuter ne radi 100% tacno i uvek ce postojati neka greska.Ako je radilo 10.000 ljudi na jednom projektu 15 godine morala je da se provuce barem jedna greska jel je nemoguce uskladiti taj broj ljudi.A sto se tice tunela koji su pravili kroz koji prolaze te cestice od cega je napracljen....jel ako dodju do osnovne materije od koje je sve nastalo onda ce se (verovatno)stvoriti antimaterija koja moze sve to i da unisti tako da su i napravili zid od 20Km nista im ne vredi.Negde sam procitao (davno,tako da mozda nije tacno)da ako bi sta jedan elektron da se vise ne okrece svi ostali elektroni bi momentalno stali i ode sve u PM.A sto je moguce da se desi prilikom sudara......
Ako mi jos nesto padne napamet napisacu ali ovo je moj pogled na celu stvar
Ako bi jedan elektron stao ne bi i drugi.jednostavno bi udarili u njega i nestali od siline odarca ili sta vec....
Ko se nervira ;). Rusi imaju i teleport pa nece da kazu. :kreza:.
Nesto ne verujem da imaju, imaju 100% neko zaje**** oruzje ali to (Crna rupa oruzje) ne verujem.
@marvin : Sta je smesno ? :D
Imaju cak i tehnologiju za voznju automobila kao u epizode II ili peti element, gde je najvise vidjeno. Takodje trenutna situacija nije smesna nimalo. Jednostavno ne znamo sta moze da se desi, a prizivamo nevolju, sto opet ne valja.
Takodje jako smo i glupi, ne mislim bukvalno, ali nismo ni dovoljno obavesteni o razvoju u buducnosti. Uzmite primer banalan, ajde neko u jednoj recenici neka opise hardver pre tacno pet godina. Drugom recenicom neka opise danasnji, a trecom za pet godina kakav ce da bude.
Dobro, malo sam morao da zamrsim kao i obicno, ali to je moje neko filozofsko razmisljanje.
Meni nije jasno kako postoji mogucnost da nastane crna rupa kad one nastaju tako sto umiru zvezde veliiikih masa.Od cega ce ovde nastati?
Bryan Fury
11.9.2008, 11:13
Meni nije jasno kako postoji mogucnost da nastane crna rupa kad one nastaju tako sto umiru zvezde veliiikih masa.Od cega ce ovde nastati?
http://en.wikipedia.org/wiki/Micro_black_hole
Red Dragon
11.9.2008, 11:20
Meni nije samo jasno sto nisu uzeli da rade projekat negde u Americi. Ako se vec nesto zezne (bude progutan ogroman deo teritorije), bar da ne bude nama strasno.:D
Brate, protonski snop ce, kad bude trenutak za big bang, obliziti 11000 krugova u sekundi (duzina 27km)? Sine, Usain Bolt ima da se slogira.:D
Mada Stiven Hoking sumnja da ce Higsov bozon biti pronadjen.
I na tebe i na sve ostale koji su imali dovoljno mozga da napishu neshto pametno i interesantno (makar i samo interesantno) na ovoj temi :D
Hvala!!
A hteo sam da dodam jos jednu konstataciju. Ako mislite na uniforme koje nose naucnici (ima i nasih, zvali ih valjda za pomoc), naravno da kreator istih je verovatno igrao HL i dobio inspiraciju da napravi slicne ili istovetne. Pa nekakve moraju da imaju. Da vidite samo kakve imaju pantalone pijacni naplacivaci iz moje firme gde sam ja isto radnik. Napred su naduvene umesto pozadi gde teba da se uvuce zadnjica. A pozadi ko tange.:kreza:
Jedno pitanje ako otkriju to sto traze i prezive (prezivimo) ko ce da dobije Nobelovu nagradu?
njih 40 000?
Jedno pitanje ako otkriju to sto traze i prezive (prezivimo) ko ce da dobije Nobelovu nagradu?
njih 40 000?
Pokusavaju oni to za zivota i nase epohe da urade nesto nevidjeno. I onako su skokali grdne pare za ovaj eksperiment, pa ne mogu nazad. Ustvari nisu ni hteli da idu nazad.
..........................
Kao prvo ovo sto ste pricali da su koristili Linux kao OS mislim da je glupost
jel ako imaju 10.000 naucnika i ako je utroseno neznam koliko miliardi dolara
mogli su da naprave OS specializovan samo za to sto rade.
.....................
Niko i nije rekao da ekskluzivno koriste linux, a i taj što koriste je njihova varijanta RedHat linux pod nazivom Scientific linux. Pogledaj sajt CERN-ovog IT odeljenja (http://it-div.web.cern.ch/it-div/).
Bryan Fury
11.9.2008, 11:31
Dobiće onaj ko je postavio teoriju za koju je nađen dokaz. Neće sigurno dobiti radnici na održavanju i slični. :)
Gordon Freeman
11.9.2008, 14:19
mene jedino zivo zanima ono ... ovaj eksperiment izmedju ostalog otkrice dimenzije svemira???? ... zar on bre nije beskonacan????
i izgleda jos uvek nije pronadjeno nesto sto se pre nije zanlo i ispitivalo ,jos uvek testiraju masinu ...
I kazu ako bude nesto opasno unistice samo Svajcarsku i pola Francuske ...:D
mene jedino zivo zanima ono ... ovaj eksperiment izmedju ostalog otkrice dimenzije svemira???? ... zar on bre nije beskonacan????
Zavisi sta smatras dimenzijama svemira.
Ako je bing bang jedinstven fenomen (nije se desion negde drugde u prostoru), onda je teoretski moguce odrediti gde se nalaze najudaljenije cestice od njegovog centra i tako dobiti radius sve materije sto potosji u svemiru. Pod "sirenjem" svemira se i uvek misli na udaljavanje najudalejnijih delova materije kao posledice velikog praska.
^vise, manje laicki receno
Kao da se neko od nas ovde razume u kvantnu fiziku i sl. pa cemo nesto konstruktivno... :dedica: J.....
Ali ni ne znaci da treba da pricamo "Slaba nuklearna sila je jedna od fundamentalnih sila. Odgovorna je za beta raspad, a standardni model objašnjava njeno delovanje preko razmene W i Z bozona" i textova tog tipa. :).
Ko ce bre to da razume. Sta su pola reci odatle ;). Svejedno...dok ne dodje 21.oktobar ovde ce biti samo spam-a. Posto, ono sto smo cekali proslo je a sad cekamo sledeci talas :).
Slozio bih se s ovim, rado bih doprineo konstruktivnoj raspravi kada bih barem poznavao delic onoga sto pokusavaju da stvore/uniste oni naucnici (iz Half Life-a :p). Ovako mogu samo da izrazim svoju zebnju zbog svega ovoga i da se nadam da nece neka neverovatna glupost koju niko nije predvideo, nije joj se nadao, izazvati kataklizmu...:paranoia:
Nikada necu da zaboravim kada sam '99. pitao caleta sta ce biti ako pocne bombardovanje, a on tu pocne da vice na mene...kada je to njegovo "izlaganje" prestalo, posle nepuna 2 minuta, zacule su se prve sirene... Ovog puta nece nista da ga pitam povodom ovoga...
Gordon Freeman
11.9.2008, 14:51
Zavisi sta smatras dimenzijama svemira.
Ako je bing bang jedinstven fenomen (nije se desion negde drugde u prostoru), onda je teoretski moguce odrediti gde se nalaze najudaljenije cestice od njegovog centra i tako dobiti radius sve materije sto potosji u svemiru. Pod "sirenjem" svemira se i uvek misli na udaljavanje najudalejnijih delova materije kao posledice velikog praska.
^vise, manje laicki receno
ja kolko sam cuo da big bang teorija nije iskljuciva samo za nasu galaksiju ,vec da se to desava svuda po beskonacnom svemiru....
Bryan Fury
11.9.2008, 14:54
Big bang nikada nije bila teorija za našu galaksiju već za celokupan svemir.
Ali nije dokazano ni da ne postoji ;)
To ti je isto kao i sa religijom - nit mozes da dokazes da bozanstvo postoji nit mozes da dokazes da ne postoji.
Ja se licno nadam da ako uspeju da objasne postojanje svemira onda ce se izmeniti religije, i ako imamo srece nastati jedinstvena religija samim tim verske razlike i nesuglasice ce nestati i konacno ce ljudi moci da se posvete razvoju covecanstva (kako mentalnom tako i materijalnom) jer ja licno verujem da vecina ratova pocinje na foru "moj je bog bolji od tvog".
Ko se lozi na takve gluposti o religiji (poput mene) preporucujem mu da procita serijal "Pescana Planeta" od Franka Herberta. Naucna fantastika ali veoma domisljato napisana i jedna od onih knjiga koje ti menjaju pogled na svet.
BTW znam da cu zbog ovoga dobiti opomenu, ban ili u najboljem slucaju izbrisanu poruku ali priznajte!
Ko od vas nije pomislio na ovo sa slike kad je cuo Large Hadron Collider?:D
Bryan Fury
11.9.2008, 15:18
Ja nisam. Ako ti jesi, onda nemam komentar. :paranoia::D A da će biti kazni, biće.
Wolverine
11.9.2008, 15:33
Nisam ni ja...
Slozio bih se s ovim, rado bih doprineo konstruktivnoj raspravi kada bih barem poznavao delic onoga sto pokusavaju da stvore/uniste oni naucnici (iz Half Life-a :p). Ovako mogu samo da izrazim svoju zebnju zbog svega ovoga i da se nadam da nece neka neverovatna glupost koju niko nije predvideo, nije joj se nadao, izazvati kataklizmu
Pa ni ne mora bash da izazovu neko sr***, mozda iz ovog njihovog glupiranja izidje neshto pozitivno.... ako je to moguce:D
Danas nas je direktorka škole, koja je inače profesorka fizike, smirivala što se tiče LHCa :D
Haha, ne mogu da verujem da su se svi, ama baš svi, tolko us*ali :)
Ko od vas nije pomislio na ovo sa slike kad je cuo Large Hardon Collider?:D
Hadron, ne hardon, ali mi je palo na pamet 1000 puta hardon :D
To ti je isto kao i sa religijom - nit mozes da dokazes da bozanstvo postoji nit mozes da dokazes da ne postoji.
Ja se licno nadam da ako uspeju da objasne postojanje svemira onda ce se izmeniti religije, i ako imamo srece nastati jedinstvena religija samim tim verske razlike i nesuglasice ce nestati i konacno ce ljudi moci da se posvete razvoju covecanstva (kako mentalnom tako i materijalnom) jer ja licno verujem da vecina ratova pocinje na foru "moj je bog bolji od tvog".
Posto se lozis na religijske stvari, pogledaj dokumentarni film "Zig Zveri" pa da vidimo da li ces i dalje isto da mislis :D.
Sto se tiche LHC-a i celog tog projekta, u mom kraju i skoli je sve isto, niko ne pominje LHC, vecina ni ne zna za ovaj experiment. :)
Ma sve je to teska kvantna i statisticka fizika, o kojoj niko u sustini nema pojma, nego se samo nagadja i aproksimira kako se sta ponasa, i mnogo toga je jos uvek teorija. Koja se ispostavi netacna svakih 5-10 godina... Ne kompletna, ali po neki deo...
Eklektisticka religija=very impossible
Kaže se eklektična ili eklektička. Za ostalo se slažem.
Uostalom...
http://hasthelargehadroncolliderdestroyedtheworldyet.com/
:opanachke
ja kolko sam cuo da big bang teorija nije iskljuciva samo za nasu galaksiju ,vec da se to desava svuda po beskonacnom svemiru....
A ko je spominjao nasu galaksiju???
Posmatranjem sve materije vidljive okom (ili teleskopom), tj. sva poznata nebeska tela (ukljucujuci i najdaljenije delove svemira za koje znamo), sva ta tela pocinju od jedne takce, dge se desio veliki prasak pre mnogo mnogo vremena.
A ko je spominjao nasu galaksiju???
Posmatranjem sve materije vidljive okom (ili teleskopom), tj. sva poznata nebeska tela (ukljucujuci i najdaljenije delove svemira za koje znamo), sva ta tela pocinju od jedne takce, dge se desio veliki prasak pre mnogo mnogo vremena.
А шта је било пре тога?Нећемо ми то никад објаснити!!
E to je jedino mesto dge "kreacionizam" ima smisla. Bar za one koji veruju. ;)
Gordon Freeman
11.9.2008, 18:38
E ako uspeju da ni iz cega stvore materiju(u sta čisto sumnjam) pa pa religijama...
prudentia
11.9.2008, 18:47
Prije toga su malo pametnije cike pokusavale da urade ovo sto ovi danas pokusavaju... :D
... ako uspeju da ni iz cega stvore materiju... pa pa religijama...
Nikada. Zašto? Zato što čovek uvek ima potrebu da veruje u nešto: Boga Gospoda, svoj lakat, Staljina, hevi metal,...
Mnogi i nauku vide kao neku vrstu religije i od nje očekuju odgovore na večna (a prosta) pitanja: ko smo, odakle smo došli, kako je sve ovo oko nas nastalo, kad će plata,...
Posto se lozis na religijske stvari, pogledaj dokumentarni film "Zig Zveri" pa da vidimo da li ces i dalje isto da mislis :D.
Sto se tiche LHC-a i celog tog projekta, u mom kraju i skoli je sve isto, niko ne pominje LHC, vecina ni ne zna za ovaj experiment. :)
Ja одгледaх то "ремек дело" и не видех нигде LHC, а већу глупост давно нисам гледао. Можда је већа глупост само ова прича око црних рупа. Изгледа да су сви гледали ББЦ-јев филм о 10 начина како уништити планету. Што се сви бринете око којекаквих црних рупа? Озонске рупе ће нас уништити, а не црне. Уосталом, Вулканци ће доћи на Земљу раније па ће нас спасити самоуништења.
Едит:Сви причају о црним рупама а ниједне сличице (директно из Швајцарске :D ):
http://img50.imageshack.us/img50/6219/chandracrnarupaemisijaxmo0.th.jpg (http://img50.imageshack.us/my.php?image=chandracrnarupaemisijaxmo0.jpg)
http://img148.imageshack.us/img148/9528/chandracrnarupapretvarauz8.th.jpg (http://img148.imageshack.us/my.php?image=chandracrnarupapretvarauz8.jpg)
http://img148.imageshack.us/img148/3151/chandracrnarupaprve2godhy4.th.jpg (http://img148.imageshack.us/my.php?image=chandracrnarupaprve2godhy4.jpg)
Vidim da to malo ko pominje, ali pravo da vam kažem, ja jedva čekam rezultate.
Ja одгледaх то "ремек дело" и не видех нигде LHC, а већу глупост давно нисам гледао. Можда је већа глупост само ова прича око црних рупа. Изгледа да су сви гледали ББЦ-јев филм о 10 начина како уништити планету. Што се сви бринете око којекаквих црних рупа? Озонске рупе ће нас уништити, а не црне. Уосталом, Вулканци ће доћи на Земљу раније па ће нас спасити самоуништења.
Nisam mislio na LHC, nego na spajanje svih religija u jednu, a covek voli religijske stvari pa mu rekoh da pogleda film... :)
Ma kakvi Vulkanci, na kraju cemo svi zavrsiti u zemlji smajlija, oni nas vec zeljno iscekuju :D
http://www.kolobok.us/smiles/artists/viannen/viannen_01.gif
DonCorleone91
11.9.2008, 19:40
Eeee danas sam jos razmisljao o ovome
i palo mi je na pamet nekoliko stvari
1.)Kako mogu da simuliraju veliki prasak ako ne znaju sta je bilo pre njega
2.)Sta ako stvarno dodje do novog velikog praska i opet sve ispocetka(mozda su to uradili jos pre nego sto je nastao ovaj nas svemir pa evo i nas da se malo igramo tim stvarima :D )
1) Zato simuliraju Veliki Prasak, a ne ono što je bilo pre njega. ;)
2) Ako dođe do toga, onda smo ga ugasili. Nije li to očigledno? :)
A oce li ovi da otkriju kako je nastala samo nasa galaksija, ili kako je sve nastalo ovo oko nas vasiona i sve ostalo sto ne znamo?
p.s. mrzi me da citam posto ima mnogo gluposti od pocetka pa vamo...:ciao:
1) Zato simuliraju Veliki Prasak, a ne ono što je bilo pre njega. ;)
Zato sto ne mozes da simuliras nesto o cemu nemas pojma.
(tj. niko nema pojma)
Možda bi i mogli kada bi imali kapacitet da shvatamo van postojećih zakona fizike.
E ako uspeju da ni iz cega stvore materiju(u sta čisto sumnjam) pa pa religijama...
Pre će biti pa-pa nauci "as we know it" koja će morati da se iz temelja promeni da objasni kako je sad moguće napraviti nešto ni iz čega... Kreacionizam za to ima vrlo elegantno rešenje :)
.............................
Cekam da neko kaze da nije tako kao sto slika kaze i naravno objasnjenje kako je (ipak je ovo kolko tolko inteligentan razgovor). :rolleyes:
U stvari je eksplodiralo "nešto" u ničemu...
A oce li ovi da otkriju kako je nastala samo nasa galaksija, ili kako je sve nastalo ovo oko nas vasiona i sve ostalo sto ne znamo?
p.s. mrzi me da citam posto ima mnogo gluposti od pocetka pa vamo...:ciao:
Nastajanje galaksija i ostalih nebeskih tela je već relativno dobro objašnjeno...
Zato sto ne mozes da simuliras nesto o cemu nemas pojma.
(tj. niko nema pojma)
Ne simuliraju oni Big Beng već pokušavaju da se približe energijama i uslovima kakvi su vladali neposredno posle BB-a kada se materija još nije ni formirala već je postojalo samo zračenje i najelementrnije čestice su slobodno letele unaokolo (kako živopisno objašnjenje :))
Bing Bang teorija objasnjava postanak svega.
Ustvari ne sam postanak (o tome niko nema pojma), nego sta se desilo sa vasionom par milionitih delova sekundi posle. I cije posledice se osecaju danas (tzv. sirenje svemira). Tada je sva materija je pocela da se siri po nistavilu iz jedne tacke. Kasnije su se stvorile zvezde, galaksije i ostalo...
Hajde da se vratimo akseleratoru, ako ce da ubrzaju cesticu 11000 krugova u sekundi /27km tunela, kako misle da ga zaustave. Ja sve nekako mislim da oni zele da otkljucaju vrata za skok.
Jbt. To ce da juri skoro brzinom svetlosti! Kako/cime oni to posmatraju/beleze?
Jbt. To ce da juri skoro brzinom svetlosti! Kako/cime oni to posmatraju/beleze?
Koriste se vrlo sofisticirani uređaji koji se zovu detektori čestica (http://en.wikipedia.org/wiki/Particle_detector).
Hajde da se vratimo akseleratoru, ako ce da ubrzaju cesticu 11000 krugova u sekundi /27km tunela, kako misle da ga zaustave. Ja sve nekako mislim da oni zele da otkljucaju vrata za skok.
Tako što će pustiti još jednu česticu (snop protona) da se sudare i pri tom će se osloboditi još mnoštvo drugih, još manjih čestica.
Problem sa crnim rupama je u tome što one nastaju OGROMNIM sabijanjem bilo čega, što može da se desi sudarom pri ovim brzinama. Sad, oni kažu da su te mikro crne rupice bezopasne, dešavaju se stalno u svemiru i vrlo brzo nestaju...
Evo jedan interesantan link:
http://www.b92.net/zivot/nauka.php?nav_id=311422
Sve ovo ce se odvijati u vakuumu(da se protoni ne bi sudarali sa cesticama vazduha) na veoma niskim temperaturama, tako da i ako dodje do stvaranja mikro crnih rupa, nece imati bas puno toga da usisaju i narastu, pa ce jako brzo nestati, posto je jedna od cinjenica koje znamo za njih (ili bar mislimo da znamo) da one emituju zracenje i tako se smanjuju.
DonCorleone91
12.9.2008, 0:48
Nema veze ako su u vakumu jel one mogu da se sudare u bilo sta sto je oko njih kao sto su cevi kroz koje putuju itd
Bing Bang teorija objasnjava postanak svega.
Ustvari ne sam postanak (o tome niko nema pojma), nego sta se desilo sa vasionom par milionitih delova sekundi posle. I cije posledice se osecaju danas (tzv. sirenje svemira). Tada je sva materija je pocela da se siri po nistavilu iz jedne tacke. Kasnije su se stvorile zvezde, galaksije i ostalo...
Kazu da se svemir siri brzinom od 72-73km/s i da se sirenje svemira ubrzava,po teoriji svemir se ne siri od "big banga" jer bi onda sirenje bilo sve sporije a ono je sve brze,vec se siri zbog "tamne energije"
Naucnici misle da tamna energija deluje suprotno zakonima gravitacije i o njoj se prema teorijama jos uvek malo zna,ako uopste i postoji.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dark_energy
^ I na kraju ce da se pocepa ili implodira pa opet ispocetka. Nema ni veze jer, sto bi Bart Simpson rekao, "i onako ce prvo da se ugasi Sunce". :dzavo:
Highlander
12.9.2008, 2:00
Neverovatno kako ljudi žele da koče razvoj nauke ako osete da im je guzica u opasnosti... Kakve vaše crne rupe, nećemo mi još u Ginnungagap. :) Na ovom projektu je radilo mnogo naučnika i siguran sam da su predvideli sve što bi moglo da se desi, a ako se nešto i desi, to verovatno neće biti zbog njihovog previda. Dajte malo entuzijazma, iz ovoga će verovatno proizaći nešto dobro. Kamo želja za znanjem? :) A gledajte to i sa vedrije strane: ako nas proguta crna rupa, nestaće i turbo-folk, Saša Popović, Buš i Čejni... ;)
DonCorleone91
12.9.2008, 2:11
Neverovatno kako ljudi žele da koče razvoj nauke ako osete da im je guzica u opasnosti... Kakve vaše crne rupe, nećemo mi još u Ginnungagap. :) Na ovom projektu je radilo mnogo naučnika i siguran sam da su predvideli sve što bi moglo da se desi, a ako se nešto i desi, to verovatno neće biti zbog njihovog previda. Dajte malo entuzijazma, iz ovoga će verovatno proizaći nešto dobro. Kamo želja za znanjem? :) A gledajte to i sa vedrije strane: ako nas proguta crna rupa, nestaće i turbo-folk, Saša Popović, Buš i Čejni... ;)
Sto vise ljudi i vise vremena to vise sansi za gresku.A sta dobro moze da se desi po nas :) da izadje neka graficka kartica koja ce u sebi da okrece te protone i tako da radi :D :D :D Uf extraaaaaa:a_whistli
za nas verovatno nista, to su spori procesi, mozda eksperiment udari temelje interstelarnom putovanju koje ce se realizovati za 2000 godina intenzivnog istrazivanja, sta, eksperiment bi bio okej ako bismo sutra dobili svemirske brodove koji savijaju prostor i graficke sa protonima? oce to. pa i njutn nije resavao realne tripove, pa je udario temelje cele grane fizike i zasluzan je za gomilu stvari koje su se razvile tek vekovima posle njega. stari grci tek. sto ste tako malodusni.
Highlander
12.9.2008, 2:21
Sto vise ljudi i vise vremena to vise sansi za gresku.A sta dobro moze da se desi po nas :) da izadje neka graficka kartica koja ce u sebi da okrece te protone i tako da radi :D :D :D Uf extraaaaaa:a_whistli
To "dobro" na koje sam mislio nisam povezivao samo sa članovima foruma, therefore sa kompjuterima, već sa celim čovečanstvom. Ovaj eksperiment može da dovede do razumevanja funkcionisanja našeg sveta, pa i univerzuma, ako baš hoćete. ;) Već smo se zezali sa, možda, gorim stvarima (npr. atomska bomba), pa ipak nismo uništili svet... Nećemo ni sada. ;)
To "dobro" na koje sam mislio nisam povezivao samo sa članovima foruma, therefore sa kompjuterima, već sa celim čovečanstvom. Ovaj eksperiment može da dovede do razumevanja funkcionisanja našeg sveta, pa i univerzuma, ako baš hoćete. ;) Već smo se zezali sa, možda, gorim stvarima (npr. atomska bomba), pa ipak nismo uništili svet... Nećemo ni sada. ;)
Ne trudi se. Svet je pun Nevernih Toma. Smejali su se i Nikoli Tesli kad je izmislio Mihajla Pupina :D
Red Dragon
12.9.2008, 9:22
Mnogo se zanosite. Ionako se ne ocekuju neki rezultati pre 2010.
A moze da se desi da im nestane struje, ili da se raspadne onaj veliki sraf sto je pravljen u Srbiji (samo 120 tona je tezio), pa sve moraju ispocetka.:D:kreza:
ja ne ocekujem opipljive rezultate ni za sto godina istrazivanja, ocekujem samo neke pomake u teoriji, sto je normalno, samo pokusavam da objasnim ljudima da to tako ide i islo je i u proslosti.
pa ne, ako zamole lepo i kulturno cestice da trce u krug kao da je sraf i dalje tu dok ga ne zamene, bice sve u redu:)
Vasa zabrinutost oko ovog eksperimenta me stvarno lepo zabavlja, samo nadam se da niko nece da se ubije kao devojka iz Indije.
Crne rupe ne nastaju tek tako, a ako i nastane neka crna rupa u tom akceleratoru isparice za nekoliko bilionitih delova sekunde (tako da mozda nece ni biti otkrivena).
Mnogo realniji scenarijo za unistenje sveta je da recimo neki Rus koji je popio previse domace vodke sa prevelikim sadrzajem metanola lansira desetak nuklearki na Ameriku, a oni brze-bolje odgovore sa 100, pa Rusi dobace jos 500 i tako u krug.
Neko je na prethodnim stranama pomenuo da bi crna rupa zivela duze zbog dilatacije vremena (relativisticka fizika), to nije moguce jer ako ona nastane u akceleratoru vrlo brzo ce usporiti do brzina na kojima je ne "osecaju" dejstva relativistickih brzina. Akcelerator ubrzava samo naelektrisane cestice.
Malo sam zbunjen.
Kada bi/je trebalo da se pojavi crna rupa 21 oktobra ili u proslu Sredu 10 septembar?
DonCorleone91
12.9.2008, 10:27
Nisam rekao da ce sad da ode sve u PM(sto je moguce,ali malo verovatno)
nego da ce 99,9999% biti neke greske.Ni jedan kompjuter ne moze da radi savrseno....:)
Ako je prva ekspedicija na mesec bila poslata uz pomoc racunara ne mnogo jaceg od danasnjeg prosecnog kucnog PC-ja, verovatno ce danasnji super-kompjuteri omoguciti slanje Zemlje u crnu rupu bez vecih problema! :D
donator99
12.9.2008, 10:54
Q: Safety Concerns
Cern have been confident in the prediction that there are no major risks associated with the LHC's operation. How robust is this prediction? In particular, how reliant is it upon unsupported theoretical assumptions? (Chris)
Okay, so how do we know this thing won't make planet Earth implode then? (Stephen)
A: Let me answer all of these at once.
The LHC has absolutely no chance of destroying anything bigger than a few protons, let alone the Earth. This is not based on theoretical assumptions.
It is, of course, essential that all scientific research at the frontiers of knowledge, from genetics to particle physics, is subjected to the most rigorous scrutiny to ensure that our voyages into the unknown do not result in unforeseen, perhaps dangerous outcomes.
Cern, and indeed all research establishments, do this routinely and to the satisfaction of their host governments. In the case of the LHC, a report in plain English is available here:
http://public.web.cern.ch/public/en/LHC/Safety-en.html
For the record, the LHC collides particles together at energies far below those naturally occurring in many places in the Universe, including the upper atmosphere of our planet every second of every day.
If the LHC can produce micro black holes, for example, then nature is doing it right now by smashing ultra-high energy cosmic ray particles into the Earth directly above our heads with no discernable consequences.
The overwhelmingly most likely explanation for our continued existence in the face of this potentially prolific production of black holes is that they aren't produced at all because there are either no extra dimensions in the Universe, or they aren't set up right for us to see them.
If black holes are being produced, then next on the list of explanations for our continued existence is the broad theoretical consensus that sub-atomic black holes should fizzle back into the Universe very quickly, billionths of a second after they are created in a little flash of particles via a process known as Hawking radiation.
In other words, they evaporate away very quickly indeed. This process, which is perhaps Steven Hawking's greatest contribution to theoretical physics, is on significantly firmer theoretical ground than the extra dimensions theories required to create the little black holes in the first place.
Even if Hawking is wrong, and therefore much of our understanding of modern physics is also wrong, the little black holes would be so tiny that they would rarely come close enough to a particle of matter in the Earth to eat it and grow.
And even if you don't buy any of this, then you can still relax in the knowledge that we have no evidence anywhere in the Universe of a little black hole eating anything - not just Earth but the Sun and planets and every star we can see in the sky, including the immensely dense neutron stars and white dwarfs, remnants of ancient Suns that populate the sky in their millions and which because of their density would make great black hole food.
So - the only theoretical bit is in the proposition that you can make little black holes in the first place. From then on, observation tells us that these things either (a) don't exist - the most likely explanation; or (b) exist, but do not eat neutron stars and are therefore harmless, probably because they evaporate away very quickly indeed!
I am in fact immensely irritated by the conspiracy theorists who spread this nonsense around and try to scare people. This non-story is symptomatic of a larger mistrust in science, particularly in the US, which includes intelligent design amongst other things.
The only serious issue is why so many people who don't have the time or inclination to discover for themselves why this stuff is total crap have to be exposed to the opinions of these half-wits.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7598996.stm
zdravkelja
12.9.2008, 11:50
Sve informacije kako i zasto cemo da umremo mozete saznati ovde:
http://uncyclopedia.org/wiki/LHC
Nema nam spasa! :D
Ako je prva ekspedicija na mesec bila poslata uz pomoc racunara ne mnogo jaceg od danasnjeg prosecnog kucnog PC-ja, verovatno ce danasnji super-kompjuteri omoguciti slanje Zemlje u crnu rupu bez vecih problema! :D
Prva ekspedicija je poslata uz pomoc racunara mnogo slabijeg od danasnjeg PC-a :)
Ali zapravno ljudi nikad nisu ni sleteli na Mesec pa tako necemo ni da odletimo u crnu rupu :)
Mislim da je ceo eksperiment jedna velika zavitlancija od koje na kraju nece biti nista...
Него као што рекох како ће они да опонашају настанак свемира који је ако добро знам настао ни из чега а они раде са нечим тј. сударањем двеју честица?И како наука објашњава настанак свемира из великог праска кад сама каже да се материја не може ни из чега створити?Просветлите ме!
JosJedanKorisnik
12.9.2008, 14:14
Šteta što je nivo gluposti i u novoj dimenziji isti.
A mene uopste cudi da smo stigli dokle smo stigli, uzimajuci u obzir da smo uvek bili vise spremni da valjamo gluposti nego da tezimo stvarnom napretku.
Da ne bi bio potpuni off, ja nesto mislim da ce ovaj LHC najpre posluziti za proizvodnju neke vrste energije (ne razumem se bas nesto u kvantnu fiziku) i za novo zgrtanje para, posto su "glavonje" zakljucile da ne mogu jos dugo da zive od nafte. Pricu o crnim rupama su sami prosuli posto znaju da se ljudi lako lepe za gluposti i o njima beskonacno rasparvljaju. Taman koliko im treba da obave posao.
Ukoliko ovaj LHC napravi grafe i procesore brze za 1000% (onako usput) ja se ne ljutim.
Него као што рекох како ће они да опонашају настанак свемира који је ако добро знам настао ни из чега а они раде са нечим тј. сударањем двеју честица?И како наука објашњава настанак свемира из великог праска кад сама каже да се материја не може ни из чега створити?Просветлите ме!
Ne znash ;) Svemir je pre velikog praska bio samo goomila energije u najchistijem mogucem obliku, a posle praska energija je misteriozno preshla u materijalni oblik. U LHC-u nauchnici pokushavaju da uspostave vezu izmedju energije i materije (tj. "pretvaranje" iz jednog oblika u drugi). Ako to izvedu, ni teleportacija nece delovati tako nemoguce :) "Mister Worf, energize" :D
mr.marvin
12.9.2008, 14:38
Ukoliko ovaj LHC napravi grafe i procesore brze za 1000% (onako usput) ja se ne ljutim.
Bilo bi zanimljivo da neko opiše moguću praktičnu korist od eksperimanata.
Nego...
Šta se dešava u ALICE:
http://aliceinfo.cern.ch/Public/en/Chapter1/Chap1Physics-en.html
Prvi eksperiment:
http://aliceinfo.cern.ch/Public/Welcome.html
Simulacija sudara jona olova:
http://mediaarchive.cern.ch/MediaArchive/Photo/Public2/photo-bul/bul-pho-2007-073.jpg
Za nas ne-fizičare :D ovo je odlično štivo: http://aliceinfo.cern.ch/Public/en/Chapter4/Chapter4TChild-en.html
hacker_aca
12.9.2008, 15:19
Malo sam zbunjen.
Kada bi/je trebalo da se pojavi crna rupa 21 oktobra ili u proslu Sredu 10 septembar?
Ako sam dobro razumeo 10. septembra je bila samo neka proba, čisto da se vidi da li je sve u redu dok će 21. oktobra da se odradi pravi eksperiment.
http://en.wikipedia.org/wiki/Large_Hadron_Collider
Kod mene u školi ljudi počeli da paniče. Smak sveta, smak sveta! Pada kometa na Zemlju! :eek:
Da i ja sam cuo da pravi experiment 21. septembra
Da i ja sam cuo da je 10 oktobra...
Prva ekspedicija je poslata uz pomoc racunara mnogo slabijeg od danasnjeg PC-a :)
U stvari mislim da je racunar bio snage slican kucnim racunarima iz ranih 80tih. Ne bas ko oni najeftiniji kao ZX Spektrum, ali ne ni mnogo daleko od toga.
emailnikola
12.9.2008, 16:32
Bilo bi zanimljivo da neko opiše moguću praktičnu korist od eksperimanata.
Pa recimo ubrzani snop se moze propustiti kroz knjigu koja je inace previse stara da bi se otvorila i tako procitati sadrzaj.
emailnikola
12.9.2008, 16:35
Resio sam misteriju jednom mojom teorijom.
Sada postoje crne rupe i privlace sve zivo i postaju jos vece crne rupe. Ako jedna crna rupa privuce drugu obe ce postati jedna jos veca koja ce moci da privlaci jos dalje cestice.... I kada nastane jedna ogromna koja ce "sabrati" sve zivo, to telo ce eksplodirati (Novi Big Bang) i ponovo sve ispocetka do sledeceg Big Banga.
Edit: Izmedju Big Bangova nastajace civilizavije na nekim planetama... kao na ovoj.
Sta mislite?
ja nesto mislim da smo svi vec propali kroz crnu rupu i da je ovo sada neki paralelni univerzum. Naravno sve to nismo ni primetili jer se sve jako brzo odigralo 10.09. :D
Postoji jedna teorija koja kaže da smo mi već uunutar crne rupe samo što to ni ne znamo, tako da možda i ne grešiš uopšte.
Što se mene tiče, ako bude neka korist od te zaj....cije, super, postaćemo ko Vulkanci "live long and prosper", a ako ne, tj. ako nesto krene naopako... Pa lepo je rekao čika Ajnštajn: "Samo dve stvari na svetu su beskonačne, svemir i ljudska glupost. Mada za svemir nisam siguran".
Greko Darstiva
12.9.2008, 17:34
Po meni je ovo dobro osmisljen plan kako da privucu paznju medija.
Ko je jos lud da pokusa nesto sto moze da unisti citavo covecanstvo.
:DSta mislite kako ce taj neko da se oseca kad vidi da je unistio zemlju.
NjegovaWisost
12.9.2008, 17:35
Naravno da ćeš umreti ako te proguta crna rupa, nemoj da gajiš lažne nade. :cool:
Jedan ruski naučnik tvrdi da su crne rupe u stvari portali između paralelnih svijetova, što je moguće, jer svemir ima svoju dimenziju...
A šta je iza svemira?
Jooooj što bih volio da sam živ za jedno 200 godina, čisto da vidim šta će od tehnologija otkriti i kakva će otkrića pronaći...
Pod uslovom da ne bude rata i da ima tehnologija ne bude zasnovana na kopljima i motkama....
Jedan ruski naučnik tvrdi da su crne rupe u stvari portali između paralelnih svijetova, što je moguće, jer svemir ima svoju dimenziju...
A šta je iza svemira?
Jooooj što bih volio da sam živ za jedno 200 godina, čisto da vidim šta će od tehnologija otkriti i kakva će otkrića pronaći...
Pod uslovom da ne bude rata i da ima tehnologija ne bude zasnovana na kopljima i motkama....
Mozda ces i biti, univerzum sve slusa, tako i tvoju molbu verovatno razmatra. Ja sam vec nabacio da bih voleo biti sofer ili kondukter na nekom intergalaktickom brodu iz buducnosti.
NjegovaWisost
12.9.2008, 17:44
Mozda ces i biti, univerzum sve slusa, tako i tvoju molbu verovatno razmatra. Ja sam vec nabacio da bih voleo biti sofer ili kondukter na nekom intergalaktickom brodu iz buducnosti.
Ako ti je to želja, postani hinduistički vjernik, da doživiš braman, njihova filozofija leži u ponovnom vaskrsnuću u drugom obliku ;)
Mnogo realniji scenarijo za unistenje sveta je da recimo neki Rus koji je popio previse domace vodke sa prevelikim sadrzajem metanola lansira desetak nuklearki na Ameriku, a oni brze-bolje odgovore sa 100, pa Rusi dobace jos 500 i tako u krug.
Teško, bilo je negdje na kablovskoj emisija kako se ispaljuje nuklearka, te ima koferče, te jedna te druga šifra, te "da li si siguran" te opet da li si sigurno siguran, te tri dugmeta istovremeno, te ovo te ono... Teško bi ko pijan to utrefio, mislilo se na to :D
Ako bude smak svijeta, biće od smoga i prljavštine, uništenog ozona...
Kontam, kakva bi to šteta bila planeta da nestane, toliko stvorenog, otkrivenog, proživljenog, izgrađenog...
Resio sam misteriju jednom mojom teorijom.
Sada postoje crne rupe i privlace sve zivo i postaju jos vece crne rupe. Ako jedna crna rupa privuce drugu obe ce postati jedna jos veca koja ce moci da privlaci jos dalje cestice.... I kada nastane jedna ogromna koja ce "sabrati" sve zivo, to telo ce eksplodirati (Novi Big Bang) i ponovo sve ispocetka do sledeceg Big Banga.
Edit: Izmedju Big Bangova nastajace civilizavije na nekim planetama... kao na ovoj.
Sta mislite?
Daleko si ti od razreshenja teorije :D. Kad bi imao dve crne rupe one bi pojele same sebe, tako da nishta od toga (sta ti varish brate :D).
Ljudi drzite se teme, batalite Kartmena i Juzni Park, steda da na ovu temu padne lock :dedica:
Pa recimo ubrzani snop se moze propustiti kroz knjigu koja je inace previse stara da bi se otvorila i tako procitati sadrzaj.
Ma daj... mora biti neshto vishe... anyone?
Citao sam pre par godina (2 ili 3) da sa ovim LHC-om ako nadju tu "bozansku cesticu" i jos neku , da ce objasniti da su cetri osnovne sile:
-slaba nuklearna
-jaka nuklearna (koja ince drzi protone i neutrone na gomili)
-elektromagnetna i
-gravitaciona
jedna te ista sila.
Sto ce reci ako to dokazu, DZABA SMO UCILI FIZKU , nasa deca ce uciti malo drugaciju.
Ubrzani snop cega?!
Citao sam pre par godina (2 ili 3) da sa ovim LHC-om ako nadju tu "bozansku cesticu" i jos neku , da ce objasniti da su cetri osnovne sile:
-slaba nuklearna
-elektromagnetna i
-gravitaciona
jedna te ista sila.
Sto ce reci ako to dokazu, DZABA SMO UCILI FIZKU , nasa deca ce uciti malo drugaciju.
Verovatno misliš na veliku unifikacionu teoriju (http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_unification_theory) koja treba u nekoj budućnosti da dovede do Teorije svega (http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_everything)? Moguće, priroda je u svojoj suštini jednostavna i logična, a koliko smo blizu da je objasnimo jednom teorijom je veliki znak pitanja...
A u zadnjih nekoliko stotina godina razvoja nauke svaka generacija je učila nešto drugačiju fiziku :) Deca su pre (samo) 400 godina učila da je zemlja ravna ploča u središtu svemira...
Да се надовежем на Горанову поруку и zokocxово питање (коментар). Ко успе да веже све те силе у "чвор" ће добити Нобела одмах, чак пре проглашења. У ствари, вероватно ће га укинути за област физике. Природа, а самим тим и физика су веома логичне. Не тако давно (~100 година) један млади научник је успео да у мисаоном експерименту докаже да су гравитациона (дана данас је порекло ове силе енигма) и инерцијална сила једно те исто (погодите ко :) ). Тај исти научник је једном приликом рекао: "Бог не баца коцкице." Кад се размисли, очигледно је да су све силе истог порекла, само то треба некако доказати. Ваљда ће сад успети да их вежу некако.
Vezace ih za jedno 50 godina jer sekunda experimenta pravi 40TB podataka... Pa vi racunajte kolko treba za desifrovanje....
A šta je iza svemira?
Nema svemir "svoju" dimenziju posto mi zivimo u svemiru vec je moguce da postoji vise dimenzija od nama poznatih,Kazu da ce LHC mozda dokazati da postoji jos dimenzija,mi kao sastavni deo svemira smo vezani za prostor i za ovaj svemir u kome zivimo,nikada ne bih mogli da budemo iza svemira ,sta god da je to sigurno nije prostor i vreme i mi tamo ne mozemo da postojimo niti da stignemo,moze da bude na primer samo jedna dimenzija u kojoj ne postoji prostor i materija ili nesto ko zna sta ali mislim da to nikada necemo otkriti.
Zasto je ova tema spam???Ovde svako od nas iznosi neko svoje misljenje kako vidi celu ovu stvar i sta se u sustini moze desiti.Ovo jesu laicki razgovori ali opet, i u tim razgovorima ima neceg razumnog i tacnog.Spam su one poruke na pocetku o Cak norisu i neki super likovima (molim moderatora da to obrise, ako vec nije).
Inace, ako se za 1 sec zauzme 40TB prostora, kako su onda oni povezali te sve hard diskove?
Verovatno misliš na veliku unifikacionu teoriju (http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_unification_theory) koja treba u nekoj budućnosti da dovede do Teorije svega (http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_everything)? Moguće, priroda je u svojoj suštini jednostavna i logična, a koliko smo blizu da je objasnimo jednom teorijom je veliki znak pitanja...
A u zadnjih nekoliko stotina godina razvoja nauke svaka generacija je učila nešto drugačiju fiziku :) Deca su pre (samo) 400 godina učila da je zemlja ravna ploča u središtu svemira...
Ja mislim da je fizika svemira veoma kompleksna i da ce proci jos mnogo,mnogo godina pa da pocnemo da otkrivamo i razumemo gomilu stvari za koje jos nismo ni svesni da postoje.
Za sada jos ne znaju ni da li crne rupe uopste postoje,postoje teoretski dokazi ali niko ne moze da kaze da postoje 100%,pa onda na space.com pricaju da je da se u centru milky way-a izgleda ipak nalazi supermassive black hole (Sagittarius A-onaj svetli deo u sredini).I da kada ne bi bilo te velike crne rupe u sredini da vecina galaskija ne bi ni postojala jer nema sta da je drzi na okupu,ali to su sve teorije.
Pa naleteli su na neshto pre 20+ godina shto moze da bude crna rupa. Ne znam dal si upoznat sa pojmom gravitacionog sochiva. To je efekat koji dovodi do "krivljenja" svetlosti kada ona prolazi pored nekog izvora izuzetno jake gravitacije (crna rupa :confused:) Tako da su (barem po meni) one vrlo moguce.
Ovde su sa radio teleskopima nasli nesto sto misle da je ogromna crna rupu u centru mlecnog puta,clanak je od pre 10-tak dana i zanimljiv je za citanje:
http://www.space.com/scienceastronomy/080903-our-black-hole.html
Било које масивно тело (планета, звезда) у свемиру може изазвати тај ефекат. Црна рупа ће "прогутати" светлост, ако "проба да прође превише близу".
Posto se svo njihovo istrazivanje zasniva na jednoj teoriji, zanima me sta ce biti kad posle svega shvate da ta teorija nije tacna.... :D
Inace, ako se za 1 sec zauzme 40TB prostora, kako su onda oni povezali te sve hard diskove?
Pa imaju hard disk velicine kamiona... :D :D :D
Prije ce biti hard velicine Zgrade! Al nije ni bitno..............:cool:
Било које масивно тело (планета, звезда) у свемиру може изазвати тај ефекат. Црна рупа ће "прогутати" светлост, ако "проба да прође превише близу".
Ne verujem. Ta tela koliko god masivna bila ne mogu da izazovu taj efekat, a pogotovo ne da moze da se primeti na izuzetno velikim daljinama. Crna rupa ne propushta svetlost, ali ona nije beskonachno velika, pa da se nishta ne vidi, vec kako joj se priblizava snop svetlosti gravitaciona sila progresivno raste i svetlost postaje sve zakrivljenija sve dok ne bude dovoljno blizu da rupa moze da je "proguta"
Pade mi na pamet da je "Najveći eksperiment u istoriji" ipak bio onaj petak kad je Arg sin Urgov gurnuo točak nogom da vidi šta će se desiti... Ne morate se složiti, naravno ;)
Погледај мало нпр. Хокингов документарац. У првом делу, ако се не варам има објашњење гравитационог сочива. Не могу више да пишем, тако да ћу сутра наставити. Покер, пиво и гравитационо сочиво не иду заједно :opanachke .
A odakle tebi poker brate??? :D
Ajd sad ozbiljno pitanje. Koja ce biti svrha ako eksperiment prodje savrseno? Hocemo li osetiti neke posledice toga (pozitivne) u svakodnevnom zivotu?
Ima u Blicu bas o tome:
http://www.blic.co.yu/svet.php?id=56537
Ja mislim da je fizika svemira veoma kompleksna i da ce proci jos mnogo,mnogo godina pa da pocnemo da otkrivamo i razumemo gomilu stvari za koje jos nismo ni svesni da postoje.
Tačno, a ovaj eksperiment je samo jedan od alata koji se koristi u pokušaju razumevanja univerzuma.
Za sada jos ne znaju ni da li crne rupe uopste postoje,postoje teoretski dokazi ali niko ne moze da kaze da postoje 100%,pa onda na space.com pricaju da je da se u centru milky way-a izgleda ipak nalazi supermassive black hole (Sagittarius A-onaj svetli deo u sredini).I da kada ne bi bilo te velike crne rupe u sredini da vecina galaskija ne bi ni postojala jer nema sta da je drzi na okupu,ali to su sve teorije.
Nije teorija. Zavisno od zahtevane striktnosti dokaza crne rupe su pronađene (http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/ask_astro/answers/011120a.html).
Pa naleteli su na neshto pre 20+ godina shto moze da bude crna rupa. Ne znam dal si upoznat sa pojmom gravitacionog sochiva. To je efekat koji dovodi do "krivljenja" svetlosti kada ona prolazi pored nekog izvora izuzetno jake gravitacije (crna rupa :confused:) Tako da su (barem po meni) one vrlo moguce.
Gravitaciono sočivo je efekat koji se koristi u pronalaženju (i dokazivanju) crnih rupa (pored nekih džidža-bidža sa X zracima pošto je dokazano da crna rupa zrači i ponašanja binarnih zvezdanih sistema u kojima je jedan od članova "nevidljiv") jer je očigledno da one ne mogu biti neposredno opažene. Ali gravitaciono sočivo nije svojstveno samo crnim rupama.
EDIT: Gravitaciono sočivo (http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_lensing) nastaje "skretanjem" svetlosti na putu od izvora ka posmatraču i nastaje pod uticajem masovnih objekata (tačnije, sva tela koja imaju masu izazivaju taj efekat, ali je on nemerljiv za male mase, inače, jedna od dokaza Ajnštajnove terije bilo je merenje gravitavionog sočiva koje izaziva naše sunce). Mislim da se pod masovnim objektom smatra makar zvezda, planete ipak imaju dosta manju masu.
Posto se svo njihovo istrazivanje zasniva na jednoj teoriji, zanima me sta ce biti kad posle svega shvate da ta teorija nije tacna.... :D
Kao i uvek kad nauka dođe u takvu situaciju - promeniće teoriju. :)
Ovo naravno nije ništa loše. Teorije su podložne proveri i promeni, da nije tako zemlja bi i dalje bila ravna ploča u centru svemira...
...................
Ajd sad ozbiljno pitanje. Koja ce biti svrha ako eksperiment prodje savrseno? Hocemo li osetiti neke posledice toga (pozitivne) u svakodnevnom zivotu?
Moguće, ali ne u nekom skorom periodu.
Valjda ce biti nesto od ovog experimenta. Malo da filozofiram.... Sve sto zamislimo u masti, ostvari se u stvarnosti kad-tad ali na jedan drugaciji nacin. Ako u masti zamislimo avion da leti, tj. mi na necem letimo u praksi postoji, ali je izuzetno komplikovano. Primer:avion i Leonardo- Da Vinci. Leonardo je to imao u glavi, ali kao spoljasnji skolop, nije imao sustinu.
I sad ovi iz CERNA imaju spoljasnji sklop, a sustinu pokusavaju da dobiju. Postoji naravno i nus-proizvod, za koji svi mi mislimo da je ta famozna bleck rupa.
Bryan Fury
13.9.2008, 16:05
Greek hackers break into Large Hadron Collider's computers
Saturday, 13 September 2008
Hackers have broken into Large Hadron Collider computers raising concerns about security surrounding the world's biggest ever scientific experiment.
A group calling itself the Greek Security Team is said to have been one step away from the control system.
The hackers reportedly managed to compromise the machines and left a message saying, "GST: Greek Security Team - We are Group 2600. Don’t mess with us."
No major damage was done but they did delete one file from the system.
Scientists, however, admitted that they were only one step away from the main machine, Compact Muon Solenoid Experiment, or CMS, which controls equipment crucial for the experiment.
:p :D
Toliko o bezbednosti samog projekta.A sta ako ovi iz alkaide rese da se umesaju?
Toliko o bezbednosti samog projekta.A sta ako ovi iz alkaide rese da se umesaju?
Pa avionom tesko mogu da urade nesto jer ipak je sve bitno pod zemljom , jedino da bombas samoubica upadne unutra ali i to je vrlo tesko.
Pa avionom tesko mogu da urade nesto jer ipak je sve bitno pod zemljom , jedino da bombas samoubica upadne unutra ali i to je vrlo tesko.
Па ко је поменуо авионе и бомбаше може и алкаида електронски да делује.
Wz neam
Pa naelektrisanih chestica naravno :) (uglavnom protoni).
emailnikola
13.9.2008, 18:54
Nema svemir "svoju" dimenziju posto mi zivimo u svemiru vec je moguce da postoji vise dimenzija od nama poznatih,Kazu da ce LHC mozda dokazati da postoji jos dimenzija,mi kao sastavni deo svemira smo vezani za prostor i za ovaj svemir u kome zivimo,nikada ne bih mogli da budemo iza svemira ,sta god da je to sigurno nije prostor i vreme i mi tamo ne mozemo da postojimo niti da stignemo,moze da bude na primer samo jedna dimenzija u kojoj ne postoji prostor i materija ili nesto ko zna sta ali mislim da to nikada necemo otkriti.
Tako je!!!
http://www.youtube.com/watch?v=JkxieS-6WuA part1
http://www.youtube.com/watch?v=ySBaYMESb8o part2
.........Zamisao o multiversima prirodan je nastavak i teorije inflacije koju je 1980.godine predlozio Alan Gut.Ova teorija kaze da kad je vasiona bila stara manje od trilionitog trilionitog dela sekunde,dozivela je navalu hipereksplozivnog rasta (inflacije) koji je pokrenula antigravitaciona sila utkana u sam prostor-mogucnost koju predvidjaju savremene teorije fizike cestica....Kada inflacija negde zapocne,nastavlja da se ponavlja,iznova i iznova,stvarajuci nizove vasiona,mehurove u mehurovima,po obrascu koji je Andrej Linde nazvao vecna inflacija......... --G.V.--
:icon_stud
procitajte malo novi politikin zabavnik. www.politikin-zabavnik.co.yu
Bryan Fury
15.9.2008, 10:03
Tek što je prošle nedelje startovala simulacija Velikog praska u Evropskom institutu za nuklearna istraživanja (CERN), koja je mesecima izazivala strah neupućene javnosti od mogućeg smaka sveta, a fizičari već prave planove za još veću mašinu s namerom da reše pitanja za koja odgovore nije znao čak ni Albert Ajnštajn.
Internacionalni linearni kolajder (ILC) trebalo bi da bude titanska mašinerija dužine 50 kilometara, koja će sadržati dve „puške“ za ubrzavanje elektrona i čestica antimaterije, tipa materije koje u svemiru ima pet puta više nego materije kakvu poznajemo.
Rezultati tog eksperimenta mogli bi da otvore neke od gorućih tema u fizici, kao što je postojanje dodatnih dimenzija i poreklo gravitacije.
„ILC bi mogao da nastane na osnovama novog Velikog hadronskog kolajdera (LHC) u CERN“, smatra Brajan Foster, profesor eksperimentalne fizike na Univerzitetu Oksford i direktor projekta. Fizičari širom sveta potrošili su oko 190 miliona evra na crteže nove mašine, nazvane „Ajnštajnov teleskop“, od kako je projekat pokrenut pre tri godine.
Tokom vikenda 80 istraživača iz raznih zemalja okupili su se na koledžu „Emanuel“ u Kembridžu kako bi proučavali planirani projekar koji bi koštao pet milijardi evra i startovao 2012.
ILC bi morao da bude potpuno prav, sa dva velika linearna akceleratora usmerena jedan ka drugom.
Takva mašina mogla bi dati odgovore na neka od pitanja koja proizlaze iz Ajnštajnove teorije relativiteta.
:D :D
Gordon Freeman
15.9.2008, 10:30
Znaci ako nas ne unisti LHC ,ILC ce!
Bryan Fury
15.9.2008, 11:01
Pravićemo LHC od blata. :D Evo još malo linkova:
http://www.linearcollider.org/cms/?pid=1000000
http://www.linearcollider.org/cms/
http://en.wikipedia.org/wiki/International_Linear_Collider
nisam mogo da izdrzim a da ne postavim
http://img.photobucket.com/albums/v649/llamaboy2/largehadroncollidertp3.jpg
salu na stranu, po meni si sve ove teorije o apokalipski gluposti, jedino sto od ovoga moze da nastane ili ce nam pomoci ili nam nece skoditi...
mlekozder
15.9.2008, 13:48
Jao ljudi ne znam za vas ali ja sam joko uzbuđen od kada sam čuo za ovo.
Pa ovo će da promeni svet još više i od asinhronog motora.
Ima da unapredi fiziku, energetiku, ekologiju, medicinu i ko zna šta još. Nadam se samo da ću dočekati nešto od toga:love:
nighthawk
20.9.2008, 14:24
Taman sam se lepo spremio za kraj sveta 21. oktobra :opanachke, kad ono maler. Cela stvar se odlaze za najmanje dva meseca http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/7626944.stm.
Kad će taj projekat biti gotov?
I da li stvarno postoji opasnost za živi svet na zemlji, ili uopšte planetu Zemlju?
Znam da će ti ovo teško pasti, ali kreni sa čitanjem ove teme od početka, upravo oko tog pitanja koje si postavio se vrteo najveći deo rasprave.
Turi ih u zamrzivach :D
Mene je samo razocharalo to shto se experimenti odlazu za dva meseca. Necemo se mi napiiti bozona pre nove godine :)
Ja ih se vala ne bih napio ni kasnije! :opanachke
Kad će taj projekat biti gotov?
I da li stvarno postoji opasnost za živi svet na zemlji, ili uopšte planetu Zemlju?
Trajace istrazivanja par godina. Kazu da opasnosti skoro i da nema...mene brine to "skoro"...:paranoia:
Projekat je u dobrim rukama :paranoia:
Projekat će trajati 15 godina :(
Zašto toliko dugo? Ja sam tek danas video za taj projekat. Ako se ništa ne desi odsecite mi glavu :opanachke
Ako se ništa ne desi odsecite mi glavu :opanachke
Najgore shto moze da se desi jeste da Shvajcarska ostane bez struje :p
Ma kakve crne rupe i ostalo. Mene vishe brine antimaterija koja bi bez kontrole mogla da napravi pravu shtetu :paranoia:
Gordon Freeman
21.9.2008, 12:45
Projekat traje dugo jer jednostavno treba svaki put pripremiti masinu za nov eksperiment , treba izdvojiti cestice kojih ima ... a i sve to kosta puno i posle svakog eksperementa treba najmanje mesec dana da se analiziraju testovi ;)
Nutsbre@ker
21.9.2008, 14:05
He he bezbedni smo dva meseca, pokvario im se kolider . Mora da su uvezli neke fus delove iz Srbije ili turske:rofl:.Samo nemoj da bude na kraju smak sveta zbog losih delova bas bi bio bedak.
Nista bez "marfija".:cool: :boodala: :)
Gordon Freeman
21.9.2008, 15:42
^^Ako postoji sansa da se desi neka nesreca .. desice se upravo ona koja nanosi najvise stete! :cool:
nighthawk
21.9.2008, 17:02
Mene vishe brine antimaterija koja bi bez kontrole mogla da napravi pravu shtetu :paranoia:
Antimaterija ne predstavlja bas nikakvu opasnost. Anti-cestica u sudaru sa svojim parnjakom se pretvara u energiju, tacnije obe cestice se pretvaraju u dva kvanta gama zracenja. Antimaterija bi mogla da se cuva samo u totalnom vakuumu i u magnetnom polju koje bi je drzalo da ne dodirne ni jedan zid posude. Na vazduhu antimaterija se anihilira u roku od nekoliko milionitih delova sekunde/ Kolicine antimaterije koju mi mozemo da proizvedemo su jako male tako da se njeno dejstvo prakticno i ne oseca.
Inace, izotop kalijuma, K-40 prilikom svog raspada emituje cestice antimaterije - pozitrone (suprotno od elektrona). Kalijum 40 nije jedini element kod koga se to desava, ovakav radioaktivni raspad je cest u prirodi, uzeo sam kalijum za primer zato sto kalijum ulazi u sastav svih zivih bica, pa se tako i u covekovom telu nalaze male kolicine ovog izotopa (nije sav kalijum radioaktivan, samo ovaj izotop). U jednoj sekundi desava se oko 340 miliona raspada i samim tim emituje se 340 miliona cestica antimaterije (koja se naravno odmah unistavaju u sudarima sa okolnim cesticama) i 340 miliona neutrina - sicusnih cestica koje se krecu skoro brzinom svetlosti i mogu da prodju kroz celu planetu bez interakcije sa okolinom. Ovo je sasvim normalna pojava i nema stetne posledice jer je nas organizam naviknut na to kroz evoluciju. U akceleratorima se koristi daleko manji broj cestica.
K'o sto kaze jedna mudra baba iz naroda "Moj sinko,sve su to one crne rupe" :to_care:
Salu na stranu,simulacija moze da se odigra,odvije,izvede,kako god,ali nikad necemo saznati da li je autenticna ni "od cega je sve pocelo",sta je to nastalo velikim praskom (postanak zivota,prazivotinjske vrste i ostalo).
Ipak,nije lose pogledati i procitati nesto o tome,pogotovo za nekog ko voli astronomiju i sve te srodne discipline.
Odredjeni teolozi nisu bili za ovakav vid eksperimentisanja iz razloga sto to prema njima predstavlja djelo protiv Boga,jer po njihovom tumacenju samo Bog moze da odlucuje o stvaranju neceg takvog.
Nije ni potrebno da se poznaje nuklearna fizika ili kosmologija da bi se učestvovalo u temi, razmenjujemo mišljenja i, kakva-takva, (sa)znanja, a oni koji termine ne poznaju ne bi trebalo da od njih prave igranku već ili da zaobiđu temu ili da se zainteresuju pa da pitaju za objašnjenje.
I pre nego što neko prokomentariše kako ovde nema kompetentnih da daju objašnjenja, složiću se i reći da to nije ni bitno, bitno je da ima neko ko možda zna gde može da se sazna...
I, na kraju... o čemu smo ono pričali... :icon_scra
Čovek (Nutsbre@ker) pomenu kvar na Collideru a komentari izostaju, to me čudi? :confused:
Hadron Collider halted for months (http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7626944.stm)
The Large Hadron Collider near Geneva will be out of action for at least two months.
Pa nije zanimljivo kad ne radi :)
Dobro, našli su kvar, popraviće ga, bolje i to nego da otkriju problem u sred sudara protona.
Highlander
22.9.2008, 13:04
Ko sledeći put pomene Miru Škorić, Čaka Norisa, Batu ili možda Milku Canić dobija crveni momentalno. :cool:
Držite se teme!
Čovek (Nutsbre@ker) pomenu kvar na Collideru a komentari izostaju, to me čudi? :confused:
Hadron Collider halted for months (http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7626944.stm)
E bas da ga.. ali moglo se ocekivati da sa tolikom napravom ne protekne sve kako treba od starta. Jedini problem je sto sam ja nestrpljiv :mad:
Stvar je u tome cak i da naprave neku nenormalnu gresku, stvarno nema sanse za "smak sveta". U najgorem slucaju unistenje neke opreme.
Да ли је ико гледао задњу емисију "Кључ"? Размишљао сам где да пишем. Да ли овде или у оној теми о претплати, јер је емисија тоталан промашај, без обзира што су учествовали два физичара (нисам видео имена) који ништа нису могли да објасне на "нормалном нивоу". Е сад, она сподоба Мира Адања Полак ("Наука нас уверава у нешто, покушава да замени нешто у шта ми верујемо... Стари људи говоре: "Не дирај оно што што ти није јасно!"...Све што је остало од ЦЕРНА је страх и грешка... Идеолошка конструкција у науци...."). Шта је она тражила ту? Јесте била у ЦЕРНУ, за наше паре (претплата), али бре она нема везе са Њутновском физиком, а ово је за њу Хокинг на ББЦ-ју^5. А тек ђакон... Шта ће ђакон у таквој емисији, тј. емисији са таквом темом (нисмо у Xv веку)?
Nismo u 2x veku ali uvek kada se dovodi u pitanju neko novo tehnolosko otkrivenje i ako dovodi coveka/okolinu u opasnost(ja ti i nemam misljenje al' se dosta naroda plasi situacije s lhc) ili bilo sta drugo uvek se pita misljenje(suprotno je li) onog sto je u drugom pravcu u ovom slucaju crkva, kontas.
Ovo s gospodju Polak je smesno.
The LHC remind me the movie “Titanic” for some reason (though they spent
only 1 billion on production). Same grand opening, same publicity, great expectations
(will they find the Higgs Boson , or not ?), same glamour and “selebriticity” (the
personal involved directly w/ the project).
http://www.thunderbolts.info/forum/phpBB3/viewtopic.php?f=10&t=865&start=0&st=0&sk=t&sd=a
Nije ga neki strucnjak pisao, ali mi ovaj gore pasus lol tj. poslednja 3 ali da ne rastezem...
Blue Phoenix
24.9.2008, 8:35
Sad sam čuo na RTS-u, nešto su zeznuli,valjda nešto oko helijuma,pa moraju da ga gase...sledeće paljenje na proleće 2009...
Da, nažalost, dok završe sve popravke i testiranja taman ulaze u "zimski san" :)
Nisam imao pojma da se CERN gasi tokom zime da bi štedeo struju.
Dobro, sačekaćemo još malo na tu "Božiju česticu" (a možda ona i ne želi da bude pronađena?)
eto toliko o njihovom pouzdanom eksperimentu. Samo sto su poceli sa ispitivanjem doslo je do kvarova. a usudjuju se da pricaju o njihovoj sigurnosti o bezopasnom eksperimentu a kod koga se nikad nezna sta ce otkazati i odleteti u vazduh.:cool:
Nutsbre@ker
24.9.2008, 18:18
eto toliko o njihovom pouzdanom eksperimentu. Samo sto su poceli sa ispitivanjem doslo je do kvarova. a usudjuju se da pricaju o njihovoj sigurnosti o bezopasnom eksperimentu a kod koga se nikad nezna sta ce otkazati i odleteti u vazduh.:cool:
Delimicno si u pravu jer nije helijum uzrok kvara vec je doslo do kratkog spoja na jednom od magneta u kolajderu, a najveci problem nije slozenost kvara vec sredina u kojoj se nalazi taj deo, jer se nalazi na temperaturi od ~ -270 stepeni celuzjusa, koja se postize uz pomoc tecnog helijuma( doslo je do gubitka helijuma prilikom kvara pa si verovatno pomislio da je helijum krivac). E sad sam kvar je moguce popraviti verovatno za pola sata, ali je glavni problem negostoljubiva temperatura za rad, pa zato moraju da cekaju 2 meseca da se temperatura popne do granice u kojoj ljudi mogu da rade. Citiracu jednog od naucnika koji rade na dizajniranju ovog uredjaja: " Nama se ne kvare hit-tech stvari kje su testirane hiljadu puta vec svakodnevne stvari: konektori, senzori, strujna kola znaci stvari koje se mogu naci i u svakodnevnim uredjajima.
A sto se tice unistenja univerzuma to je po meni malo verovatno jer je za formiranje crnih rupa potrebna anti materija za cije je stvaranje ( pa i najmanjih mogucih kolicina) potrebna ogromna kolicina energije, a da ne pricamo o uslovima za odrzanje anti materije. Naravno jos je poznatije da se anti materija u konatktu sa svojom suprotnoscu materijom momentalno dezintegrise. Tako da mislim da smo za sad bezbedni. Nadam se samo da ne gresim:kreza::paranoia:
Blue Phoenix
24.9.2008, 21:28
1.Rekao bih da si citirao pogrešnu poruku,jer Morandi nije ni pomenuo helijum,nego ja, a ni to nije moje mišljenje nego TV-ovo:D...doduše,ko danas može da veruje TV-u?:)
2.
( pa i najmanjih mogucih kolicina) potrebna ogromna kolicina energije
Mislim da jedno BOOOOOOOOOOOOM dovoljno energije čak i za malu crnu rupu-odma krene da jede i raste...a ti naučnici kakvi su (pogotovo ako tamo ima i neki naš:D) nije im teško da naprave BOOOOOOOOM...
A sto se tice unistenja univerzuma to je po meni malo verovatno jer je za formiranje crnih rupa potrebna anti materija za cije je stvaranje ( pa i najmanjih mogucih kolicina) potrebna ogromna kolicina energije...
Izvini molim te, bez ikakve uvrede, ali znaš li ti uopšte šta je antimaterija? Kakvi crni uslovi pod veštački napravljenim okruženjem baziranom na saznanju naučnika koji, usput budi rečeno, znaju previše malo za takve ozbiljne eksperimente? Jedna stvar da krene izvan njihovih pretpostavki kada stvari odu predaleko za povlačenje i i oni će postati svesni koliko čovečanstvo, zapravo, malo zna... Pa čak i onaj deo sa diplomama iz struke.
Usput, ne verujem da će nas apokalipsa zadesiti od ovog eksperimenta, ali u jednu stvar sam potpuno ubeđena: čovečanstvo će se samo uništiti, na ovaj ili onaj način.
Nutsbre@ker
24.9.2008, 22:34
Ulmawen bez uvrede ali mislim da panicis bez razloga jer nema osnovane sumnje za toliku paniku. I naravno da znam sta je antimaterija ( pa nisam glup da lupetam o necemu a da se nisam barem informisao) a evo i definicije za manje upucene:
Prema standardnom modelu (http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0% B0%D1%80%D0%B4%D0%BD%D0%B8_%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B 5%D0%BB&action=edit&redlink=1), fizičkoj (http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0) teoriji koja opisuje osnovne gradivne elemente i sile u prirodi, antimaterija je supstanca (http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83%D0%BF%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D 0%B0) sastavljena od elementarnih antičestica (http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D 0%B8%D1%86%D0%B0), za razliku od „obične“ materije koja je sastavljena od elementarnih čestica. Svaka elementarna čestica se odlikuje nekim osobinama (masa (http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%B0), naelektrisanje (http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D 0%B8%D1%81%D0%B0%D1%9A%D0%B5), spin (http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D0%BD)...) koje je razlikuju od ostalih čestica. Za svaku česticu postoji i odgovarajuća antičestica, čije su neke osobine, poput mase ili spina, jednake, a druge osobine, poput naelektrisanja ili magnetnog momenta, suprotne. Najpoznatiji primer čine elektron (http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD) i pozitron (http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD), čiji su naelektrisanje i magnetni moment suprotni, a sve ostale osobine identične. Materija i antimaterija ne mogu postojati jedna pored druge. Kada se nađu zajedno međusobno se poništavaju (anihilacija (http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%B8%D1%85%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%86%D 0%B8%D1%98%D0%B0)) uz oslobađanje velike količine energije u obliku gama zračenja (http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D0%BC%D0%B0_%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%87% D0%B5%D1%9A%D0%B5) ili drugih čestica.
Uostalom taj uredjaj i pored svojih gigantskih razmera jednostavno nema dovoljno snage za stvaranje znatnije kolicine antimaterije. U najgorem mogucem slucaju mislim da bi , ajde da kazemo, doslo do eksplozije ( mada je i to skoro neverovatno) koja bi unistila recimo dobar deo kolajdera ali ne bi imala dovoljno snage da proguta celu planetu.Crna rupa koja bi se stvorila u kolajderu bi bila veoma mala i trajala bi stoti deo sekunde i tesko da bi mogla da napravi takvu stetu. A osim toga obratite paznju na kraj mog prethodnog posta, u kom sam jasno napomenuo da ni ja nisam 100% siguran u krajni ishod ali mislim da je kataklizmican ishod malo verovatan. Uostalom kad bi se svi pridrzavali stava da nesto ne treba ispitivati zato sto su potencijalno opasno neke stvari uopste ne bi postojale.
Evo slike jednog od uredjaja za cuvanje antimaterije, koji je velicine kamiona tegljaca( grubo receno, mozda je manji ili veci) koji je jedva sposoban da cuva antimateriju velicine pola glave ciode.
http://img525.imageshack.us/img525/498/antimatterxh1.th.jpg (http://img525.imageshack.us/my.php?image=antimatterxh1.jpg)http://img525.imageshack.us/images/thpix.gif (http://g.imageshack.us/thpix.php)
hacker_aca
24.9.2008, 23:16
Mogli bi malo da smanjite sa "zamislima" i sličnim stvarima, kvarite zanimljivu temu. ;)
Procitao sam sve 22 strane.. Sta reci? Po teoriji najvecih naucnika sanse da se nesto od zivotne opasnosti desi ne postoje, a opet.. Ljudi su uvek paranoicni a jos kad se pokrene masa to je nezaustavljivo, ljudi ce uvek razmisljati najgore i najpakosnije ali kada se sve lepo sagleda vidi se da ne postoji opasnost ili da je znatno manja.. Ja samo razmisljam logicno, ne morate da se slozite sa mnom.
+1
setimo se pomracenja sunca '99
Poceo je najveci experiment u istoriji i zavrshio se neslavno:D Ovima riknule machine;)
KiB0rG3000xII
1.10.2008, 23:30
Procitao sam sve 22 strane.. Sta reci? Po teoriji najvecih naucnika sanse da se nesto od zivotne opasnosti desi ne postoje, a opet.. Ljudi su uvek paranoicni a jos kad se pokrene masa to je nezaustavljivo, ljudi ce uvek razmisljati najgore i najpakosnije ali kada se sve lepo sagleda vidi se da ne postoji opasnost ili da je znatno manja.. Ja samo razmisljam logicno, ne morate da se slozite sa mnom.da,u tom fazonu worst case
scenario lol
Izvini molim te, bez ikakve uvrede, ali znaš li ti uopšte šta je antimaterija?.Ne,objasni.
-slaba nuklearna
-elektromagnetna i
-gravitaciona
jedna te ista sila.
Sto ce reci ako to dokazu, DZABA SMO UCILI FIZKU , nasa deca ce uciti malo drugaciju.Evo i dokaza da smo ''DZABA SMO UCILI FIZKU''.
Ako materiju ne mozemo stvoriti ni od cega,kako je svemir onda nastao.AJMO FIZICARI.
Под један, имаш опцију едит, да не би писао поруку за поруком.
Под два... Како смо бре џаба учили физику? Овде се прича о физици "микро света". Ништа џабе ниси учио, ако си ишта научио. Шта важи? Нпр. Њутнови закони, гравитациона и инерцијална сила су истог порекла, закон одржања енергије, сила узгона остаје сила узгона, Навије-Стоксове једначине... :icon_stud
П.С. Ulmawen може да ти објасни настанак Свемира, али на норвешком, што ипак нећеш разумети. :)
Ajde bolje i da na norveskom pise nego da citam ove za*****cije.Iznenadili bi ste se koliko jezika umijem da tumacim( :opanachke:cool:). Dajte malo strucnih tekstova/postova.
..................................
Ako materiju ne mozemo stvoriti ni od cega,kako je svemir onda nastao.AJMO FIZICARI.
Materija i anti-materija nastaju u velikom prasku. Par milisekundi posle (kroz proces međusobnog poništavanja) preovladava materija nad anti-materijom.
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/Hbase/astro/bbcloc.html#c1
Popularnije objašnjenje možeš naći u "Prva tri minuta (http://www.amazon.com/First-Three-Minutes-Modern-Universe/dp/0465024378)" Stivena Vajnberga.
Gordon Freeman
2.10.2008, 13:38
Ispravite me ako gresim ali vliki prasak podseca na teoriju svih mitova da je prvo bio HAOS!;)
Šta je bilo pre velikog praska predmet je svakakvih teoretisanja. Razlog je što se ni približno ne zna kakvi su zakoni vladali (ako ih je uopšte bilo) u tom periodu. Čak ni vreme nije postojalo u klasičnom smislu reči. U krajnjoj liniji bilo kakva priča o tome je bespredmetna i uzaludna. I na kraju, i sam veliki prasak je samo teorija za koju trenutno postoje najčvršći dokazi pa je prihvaćena kao važeća.
Highlander
2.10.2008, 14:42
Ispravite me ako gresim ali vliki prasak podseca na teoriju svih mitova da je prvo bio HAOS!;)
Šta te čudi, mitovi su 99% alegorije i odnose se na nešto drugo. U nordijskoj mitologiji, recimo, veruju da je svet nastao iz ništavila, što može da bude crna rupa, i da će se jednog dana tamo vratiti. Možeš biti siguran da nisu mislili na kolajder. Jednostavno, ponekad izgleda da stvari nastaju iz ničega. :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Ginnungagap
Nego, izvuče se ti da ne tražiš pajser neko vreme... :D
Lako je latiti se pajsera,ali da mi se u svoj ovoj frci pojavi neki lik sa aktovkom,nervni slom di dozivio,momentalno!Jel tako Freeman? :kreza:
Ako su Maje u svojim prorocanstvima rekli da je novi pocetak 2012... I da nece biti vazno materijalno bogatstvo u buducnosti. Kako nekom da izbijete to iz glave da nece biti bogat, ili ja pa ja i niko drugi itd. Moralo bi da se dogodi nesto sto mi trenutno ne razumemo.Nadam se da taj kolajder nece biti ucesnik u tim prorockim desavanjima, ako su uopste tacna.
KiB0rG3000xII
2.10.2008, 17:09
Šta te čudi, mitovi su 99% alegorije i odnose se na nešto drugo. U nordijskoj mitologiji, recimo, veruju da je svet nastao iz ništavila, što može da bude crna rupa, i da će se jednog dana tamo vratiti. Možeš biti siguran da nisu mislili na kolajder. Jednostavno, ponekad izgleda da stvari nastaju iz ničega. :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Ginnungagap
Nego, izvuče se ti da ne tražiš pajser neko vreme... :D
Brate ovo je stvaran svet,a u stvarnom svetu nordovi ne postoje
Pa ima gomila mitoloshkih pricha o potopu, da to mozda ne sugerishe da je potop bio? Ja ne verujem u prorocanstva, ali neke priche su bazirane na dogadjajima koje su stvarno bili, pa iz njih nastali mitovi. Dodushe, sumnjam da su videli crnu rupcagu:D
Highlander
3.10.2008, 14:16
Pa ima gomila mitoloshkih pricha o potopu, da to mozda ne sugerishe da je potop bio? Ja ne verujem u prorocanstva, ali neke priche su bazirane na dogadjajima koje su stvarno bili, pa iz njih nastali mitovi. Dodushe, sumnjam da su videli crnu rupcagu:D
:offtopic:
Verovatno se desio neki potop ali ni u kom slučaju nije bio potopljen ceo svet. Starim narodima je svet bilo samo njihovo bliže okruženje. Kasnije su te priče preuzimane i prepričavane od strane drugih naroda i vera. Nisu videli rupčagu, ali su zamišljali ništavilo. ;)
Highlander
4.10.2008, 1:49
Zanimljiva tema ali nećemo više da oftopikujemo, vratimo se na LHC. ;)
Supreme.50
4.10.2008, 1:58
Naravno to mi je i bila namera, nisam hteo da pocinjem nista novo, samo da razjasnim neke cinjenice da ove stvari nemaju apsolutno nikakve veze jedna sa drugom pa da se vratimo na temu :).
Zanima me ovo i dosta sam informisan ali cisto da pitam, ako je neko vec rekao ja se izvinjavam ali nov sam na forumu i ne mogu da pohvatam sve odma, a ima mnogo tema koje me zanimaju... moje pitanje je ko u stvari finansira sve ovo?
CERN je projekat 20 evropskih zemalja, a pored njih još mnogo institucija i država učestvuje u finansiranju i radu. http://public.web.cern.ch/public/en/About/Global-en.html
Brate ovo je stvaran svet,a u stvarnom svetu nordovi ne postoje
Jesi li cuo za Norvezane, Svedjane, Islandjane... "nord" je mozda pojam koji si cuo u igrama, ali to su otprilike skandinavski germani ciji potomci su gorenavedeni narodi. Ima i slovenska mitologija...
Pa ima gomila mitoloshkih pricha o potopu, da to mozda ne sugerishe da je potop bio? :D
Da. Sugerise. Mozda nije bio takav kao sto pise u bibliji, ali svi smo culi za Panonsko more.
Sto se tice kvara LHC... Sto ne obuku majstora u skafander koji koriste astronauti kad izlaze uz letelice.
Pitate se sta ima korisno od ove cele stvari?! Pa na primer ljudi dokazuju da mogu da stvore energiju iz materije sto znaci za koju godinu eto nama lightsabre-a. Mozda cak naprave i antigravitacioni motor pa napravimo Star Destroyer XD. Salu na stranu najverovatnije ce proci dosta vremena pre nego sto bilo sta bude uradjeno za unapredjivanje covecanstva. Sto se kraja sveta tice vise je verovatno da ce neka budala da lansira nuklearku pa se automatski aktiviraju i ostale XD Mozda se obistini radnja iz Dr. Strangelove (ko nije gledao smesta nek nabavi). Mozemo samo da se nadamo da Marfijevi zakoni ovde zakazu:D
znači, ništa od THC-a do daljnjeg.
ako ste preskočili link koji je bio negdje ranije onda obavezno posjetiti :)
http://uncyclopedia.org/wiki/LHC
The Large Hadron Collider (LHC) is actually the brain child of H.P. Lovecraft and will in fact bring Yog-Sothoth in to our realm. And Large Hadron Colider will wake up Cthulhu (http://uncyclopedia.org/wiki/Cthulhu) from his eternal sleep.
The official answer is that it is being used to kill off all the human-eating aliens in the universe by destroying their primary food source.
The real answer is that it is being used as part of a conspiracy by the Freemasons, Cthulhu Cultists, the Illuminati (http://uncyclopedia.org/wiki/Illuminati) and David Icke (http://uncyclopedia.org/wiki/David_Icke) to punch a hole in the Van Allen Belt which will allow Satan (http://uncyclopedia.org/wiki/Satan)'s Armies to return to Earth (http://uncyclopedia.org/wiki/Earth) and enslave us all. That being said, it will probably kill the human-eating aliens anyway, as they are likely to starve in the absence of food.
crazy_LG
18.10.2008, 11:32
Neko je suvise igrao igre :D
A samo da ne bude smaka sveta, ono u septembru sto je bio "smak sveta" koga nije ni bilo jedna zena se u indiji ubila zbog toga, mi smo u skoli sa nastavnicima slavili smak sveta :)
che daboli guz
19.10.2008, 2:31
Ako su Maje u svojim prorocanstvima rekli da je novi pocetak 2012... Nadam se da taj kolajder nece biti ucesnik u tim prorockim desavanjima, ako su uopste tacna.
Ja ne verujem u prorocanstva, :D
Procitajte jednu knjigu na sh-hs jeziku u kome se spominje sad vec cuvena Kusturicina "osmica". A knjiga je izdata tokom osamdesetih godina.
@ Todos,
nebrini te godine ce doci "crni papak"....:rofl::paranoia::cool:
Zanimljivo je da se Cern nigdje ne spominje kao krivac u tim upozorenjima.
Ontopic....jeli istina da je jedan od prvih experimenata u Cernu bio "vracanje vremena unazad?
Supreme.50
19.10.2008, 3:10
Zanimljivo je da se Cern nigdje ne spominje kao krivac u tim upozorenjima.
Pa nista se ne spominje konkretno, to je na nama da otkrijemo, ali verovatno ce biti kasno, tj. vec je kasno posto su poceli sa vozovima na ugalj pocetkom devetstotih, preko ratova, izivljavanja u superbowl-u dok jednja trecina ljudi na zemlji nema dovoljno hrane i vode, nuklearnih elektrana, stvari koje su bas slikovito opisane u filmu hostel...polako ali sigurno. Ne verujem da LHC moze da uradi bilo sta lose, ne bi oni kacili vesti svakih nedelju dana na sajt i davali da se gleda uzivo sta oni rade...sve bi se drzalo u strogoj tajnosti.
Ontopic....jeli istina da je jedan od prvih experimenata u Cernu bio "vracanje vremena unazad?
Za ovo bi bilo potrebno da dodaju jos nekoliko nula na cifru potrosenog novca, samo da razmisljaju o ovome :).
Bravo za Ruse.:tapsh: I za sve ostale tupsone na ovoj planeti koji nemaju mera i granica i misle da se sa mnogo većim stvarima nego što su oni sami može eksperimentisati kako im se ćefne. Humans... So predictable.
Long live mother Russia!:alealeee:
Nemoj toliko da brineš. O apokalipsama piše više režiseri nego naučnici. :icon_stud
KiB0rG3000xII
19.10.2008, 19:48
A planeta Nibiru sto preti da nas unisti,a uuu ,a ja tracim vreme pred kompom
Poceo je najveci experiment u istoriji i zavrshio se neslavno:D Ovima riknule machine;)I eto nista se nije desilo ljudi mnogo vole da panice:qliranje:
Da li je iko procitao knjigu Den Brauna "Andjeli i demoni"?
Pominje se sta bi se moglo desiti kad bi se neko dokopao moguceg ruzultata LHC-a.
U svakom slucaju zanimljivo stivo koje bi mogli procitati.:dedica:
Da li je iko procitao knjigu Den Brauna "Andjeli i demoni"?
Pominje se sta bi se moglo desiti kad bi se neko dokopao moguceg ruzultata LHC-a.
U svakom slucaju zanimljivo stivo koje bi mogli procitati.:dedica:
Bolje pitanje jel si je ti procitao?
Jel knjiga obradjuje kradju antimaterije, a ne efekte kolajdera iliti ista slicno (iako se deo radnje desava u Cernu).
Knjigu jesam procitao ali nisam celu temu pa nisam u toku sa stvarnim "pretnjama".
Mozda i naprave antimateriju i mozda je potom ukradu.:opanachke
Antimaterija nije cilj LHC eksperimenta.
Mislim da je i proizvodjena eksperimentalno, al ni blizu u kolicini kao u knizi.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.