PDA

Prikaži potpunu verziju : bezicni internet u kancelarijama

nemanja.pavlovic
25.8.2008, 15:27
treba mi pomoc oko uredaja za deljenje interneta (bezicni je u pitanju) u 3 kancelarije imam 6 laptopova i svi imaju integrisanu wireless.sad me interesuje da li ima rutera ili ap-ova sta vec ide i da li je na ruter moguce direktno nakaciti antenu koja prima signal od ap-a (da li ima ulaz za antenu na ruteru) i da posle delim internet tako ako je moguce.jel ruteru za rad ne treba nikakav racunar da bude ukljucen da li radi nezavisno od bilo cega (znaci ako ga upalim ima net a ako iskljucim nema). mozda je malo nerazumno ali shvatate svi sta hocu reci.hvala unapred
p.s. i ako ima neko preporuku oko nekog uredjaja neka kaze

JovanK
25.8.2008, 15:50
1. i ruter i AP imaju prikljucak za vanjsku antenu, to jest skines, odšrafiš njegovu antenu i zašerafiš vanjsku

2. Ako si mislio da primas signal sa AP-a od provajera, onda ti je dovoljno da kupiš AP, ne treba ti i ruter

3. šta goć da kupiš ne treba ti dodatni racunar za njihov rad

4. kada ih jednom konfigurišiš, kada je uredjaj upaljen imaćeš internet na svim laptopovima svoje lokalne mreže, a kada je ugašen nećeš :aplauz:

5. ja sam te shvatio sta si htio da kazes

6. :ciao:

nemanja.pavlovic
25.8.2008, 16:10
aha a antena se skida i na nju se nasrafi eksterna.a on ima sigurno onda integrisanu antenu koja salje signal?
pa sta je bolje onda uzeti?
da da hteo sam direktno da primam signal od provajdera na ruter i da delim na laptopove
hvala jovane a imas li neku preporuku za neki uredjaj

nemanja.pavlovic
25.8.2008, 19:56
a jel treba neki klijent zajedno da radi sa ruterom na primer ovislink ili on moze sam

JovanK
25.8.2008, 22:31
a jel treba neki klijent zajedno da radi sa ruterom na primer ovislink ili on moze sam

Ovo te nisam razumio sta si htio da kazes.

Sto se tice izbora koji AP da uzmes, meni se nesto svidjaju Dlink.

Recimo ovaj
http://www.dlink.com/products/?pid=292

Mada koji goc da uzmes neces se pokajati, sve ti je to manje vise isto.

nemanja.pavlovic
26.8.2008, 12:39
pitam jovane zato sto sam otisao juce u prodavnicu i prodavac mi rece kaze da moram da se sa antene koja hvata signal od ap-a prvo nakacim na klijent (on je rekao ovislink) i iz njega lan kablom se povezem sa ruterom bezicnim jer kaze sa klijentom bi mogao samo preko lana da se povezujem kaze kako klijenti nemaju wireless
ja nemam pojma mislio sam da su klijenti i ruteri jedan uredjaj znaci samo nakacim antenu na ruter i gotova prica podese se parametri i radi, on me je totalno zbunio

pantadv
26.8.2008, 17:08
Mislim da je hteo da ti kaze sledece: AP koji prima signal od ovislinka, ne moze istovremeno da salje signal i tim laptopovima, jer on samo saradjuje sa ovislinkom, zato ti je potreban LAN kabl, da bi povezao AP i ruter koji ce slati signal laptopovima!

Dakle, AP saradjuje sa nekim drugim AP-om(ovislink) bezicnim putem, zatim saradjuje sa ruterom preko LAN kabla, a ruter saradjuje sa laptopovima bezicnim putem!:dedica:

nemanja.pavlovic
26.8.2008, 20:12
hteo sam da pitam da li ima neki uredjaj koji moze da bude klijent i da salje bezicno signal laptopovim (klijent + wireless ruter) jer mi je prodavac rekao da klijenti imaju samo lan izlaze a ne mogu bezicno da salju nego da mi treba i ruter u koga ide lan iz klijenta i koji deli bezino znaci rekao mi je da treba i ovislink i ruter a ja pitam da li ima uredjaj da bude klijent i da bezicno salje?
ljudi hvala vam na odgovorima al i ja sam zamrsio tako da sam valjda rekao sta hocu

pantadv
29.8.2008, 2:03
Takav uredjaj najverovatnije postoji(nisam to siguran), ali i ako postoji sigurno je mnogo skuplji od ove kombinacije koja ti je predlozena!:ciao:

genius
29.8.2008, 9:43
hteo sam da pitam da li ima neki uredjaj koji moze da bude klijent i da salje bezicno signal laptopovim (klijent + wireless ruter) jer mi je prodavac rekao da klijenti imaju samo lan izlaze a ne mogu bezicno da salju nego da mi treba i ruter u koga ide lan iz klijenta i koji deli bezino znaci rekao mi je da treba i ovislink i ruter a ja pitam da li ima uredjaj da bude klijent i da bezicno salje?
ljudi hvala vam na odgovorima al i ja sam zamrsio tako da sam valjda rekao sta hocu

Niko od nas ovde nije pravi mrezista pa tesko da znamo bas svaki uredjaj koji se pojavio ali u principu taj AP se ponasa kao modem i u 99% slucajeva se prave sa lan izlazom. E sad, poenta je sto na primer postoje wireless ruteri koji mogu da rade istovremeno kao AP (ali za lokalnu mrezu) i da dalje salju wireless signal. Da li oni mogu da rade kao AP za wireless internet signal od provajdera i da salju dalje, neznam... moguce da je tako. Ali bice ti mnogo lakse da AP tretiras kao modem i lepo u njega steknes wireless ruter i posle kacis lap topove bez problema... Kad se uparuju vise wirelessa simultano, moze da bude problema i komplikacija. Ovako wireless signal od provajdera uopste nemas u jednacini i ponasas se kao da je LAN u pitanju.

pantadv
2.9.2008, 2:28
Mislim da ti je potreban sledeci uredjaj:

LINKSYS Wireless Ap WRT54GL

Wireless Access Point Router,
4-Port Switch 54Mbps
802.11g and Linux.
High security: WPA/WPA2,
TKIP and AES encryption,
wireless MAC address filtering,
powerful SPI firewall

:ciao: