Prikaži potpunu verziju : Kakva svinjarija 2! Trgovci neznalice...
phoenix[illusion]
4.3.2006, 10:35
Inspirisan Qzminim recima:Kakva svinjarija!(Crna kutija) pisem ovu temu!
Je li neko primetio u onom sto se dobija uz SK (PCce**** katalog)[nije psovka nego ne zelim da imenujem firmu] da tamo pise N 6600/TD/256MB. To je uredu, ali ispod toga gde je objasnjeno koja je to graficka pise 6600LE:eek: . Kakva svinjarija! Sta mislite neko kupi to i misli da je 6600 obicna, kad odnese kuci vidi 6600LE, i posle zeli da vrati, a oni njemu kazu da je fino pisalo u objasnjenju 6600LE i nema veze zato sto gore pise N 6600/TD/256MB (Koja je zapravo obicna 6600)!
Stvarno koliko samo ima tih svinjarija!
Slazem se. To je cesta pojava u oglasima i reklamama. Ipak, ljudi koji kupuju pojedinacne racunarske komponente uglavnom znaju sta kupuju ( Jos nisam sreo nikog da kupuje graficku ili recimo maticnu a da "nema veze" ). Vecina onih koji pazare komponente - pazare tacno ono sto su namerili da kupe. Preostalih 10-15% su zrtve bezocnih prodavaca. Zivot je surov u Srbiji . . .
Eh,covece,a bas sam stekao neki utisak da je ta kompanija pouzdana,rekoh evo imaju lepe kataloge i sve cene na izvol'te,a ono ispada da su oni takva gov*a :(
Od sad pa nadalje pazljivo gledam te oglase iz raznih firmi da me ne zaj36u.
Mr. Garrison
5.3.2006, 2:35
ljudi, ako se pre svake kupovine dobro informisete nece biti problema. na internetu se svasta moze naci ;)
Hardver se kupuje iz proverenih izvora, proverenih ljudi.
Naravno, preporuka se uzima samo od onoga ko zna sta je dobar hw i kvalitetna usluga.
1-2-3% razlike u ceni tu ne treba da ima uticaja. Oduvek bilo, oduvek ce biti.
Meni se X puta dešavalo da kad zovem telefonom bude sve OK : imate CRNI rezač? Da,da. Imate BAŠ TAJ MODEL ploče/grafičke? Da,da, imamo! Kad odem tamo, onda su odgovori tipa "pa nema baš crni, pa to vam je ista ta ploča samo bez nekih gluposti, to je ta grafička samo druga serija :eek: (misleći na LE ili SE!!!) Takvi su naši trgovci, smatraju nas za idiote i ubeđuju da je najbolje baš to što trenutno imaju na lageru. Kad kupujem neko parče hardvera koje nije baš popularno, pa budem prinuđen da vrtim oglase ( a pozovem bar 100-150 firmi i firmica) uvek dobijem isti odgovor : nema baš to, ali ima isti takav! Čast izuzecima, ali takvih firmi je jako malo. Pritom veličina firme uopšte nije presudna. Neke velike firme znaju da ispadnu šabani dok su neke manje sasvim OK i imaju zdrav pristup poslovanju : probićemo se na tržištu fer poslovanjem! Velike firme mogu sebi da dozvole svinjarije, jer kad čovek koji nema veze o hardveru hoće da kupi komp, on ode kod velike firme misleći da su oni pouzdani a ne zna koliko se za*ebao! :nov_mad2:
P.S. Voleo bih da se pokrene tema u kojoj će se otvoreno pričati o konkretnim firmama sa navođenjem punih imena i iskustvima ljudi sa istim! Dakle, modovi, jel' ovo dozvoljeno ili će te cenzurisati ovako nešto?!:boxing:
phoenix[illusion]
7.3.2006, 0:03
uvek dobijem isti odgovor : nema baš to, ali ima isti takav!
Da i ja sam takvih odgovora dobijao! Al nikako ne mogu da shvatim kako midu da nemaju bas taj nego isti takav?:icon_scra
Tako ima jedna prodavnica (ne zelim da je pominjem) kazu: imate 6600 i 6600LE i posto ovaj LE ima u nazivu LE da je mnogo jaci i da to znaci Limited Edition tj. posebna verzija te graficke koja je ogranicena zbog toga sto ga je tesko proizvesti i puno je bolja od 6600 i nju kupuju oni koji traze najbolje preformanse!:icon_scra
Stvarno svinjarija!
P.S. Voleo bih da se pokrene tema u kojoj će se otvoreno pričati o konkretnim firmama sa navođenjem punih imena i iskustvima ljudi sa istim! Dakle, modovi, jel' ovo dozvoljeno ili će te cenzurisati ovako nešto?!
Nije dozvoljeno, već više puta je ponavljano zašto. Samo lična iskustva bez imenovanja.
Vecina onih koji pazare komponente - pazare tacno ono sto su namerili da kupe.
Upravo tako. Oni koji pazare pojedinačne komponente uglavnom imaju bar nekakvo predznanje. Međutim, problem je u ostatku populacije (većina) koji kupuje kompletne računare, a ne razlikuje Celeron od celera i zbog kojih sam ne mali broj puta bio tretiran kao idiot prilikom kupovine neke komponente (što važi i za solidan broj mojih ortaka). Mislim da je ipak najžalosnije što u našoj situaciji, kada većina ljudi ima dosta problema sa novcem, a ipak odluče da pazare računar (za npr. svoju decu), nabasaju na likove koji im oderu kožu s' leđa, a kojih ima na sve strane (i još im uvale neku krbulju koja počne da pravi probleme treći dan). :nov_mad2:
U izvesnoj firmi razgovaram sa prodavcem oči u oči:
- Dobar dan, interesuju me modeli Sound Blastera koje imate.
- A šta će ti Blaster. Evo imamo *#$ (ne sećam se proizvođača, neka krdža), odlično radi!
- Ništa, hvala, ja sam mislio... :(
- Ali kakve veze ima! Kartica k'o kartica :boodala: . Mi ove ugrađujemo u naše konfiguracije.
- Da, ali... :mad:
- Nema tu ali! Vama je neko očigledno napričao gomilu gluposti kako je SB ovo, kako je SB ono, a u stvari tu nema razlike! Pored toga, SB ćete teško naći, a *#$ imamo na lageru.
- Ali, ja NE ŽELIM DA KUPIM *#$! :n-cc2:
Mislim, stvarno... :opanachke
phoenix[illusion]
8.3.2006, 20:28
Isto tako mene zamoli drug da mu napisem racunar do 600e i ja mu napisem kakav bi mogao da kupi za 600e.Sad necu da pisem detaljno ali posto je komp za igranje predlozio sam mu 6600LE! I on pokaze tu listu nekom coveku koji ce to da mu satavi i taj covek kaze da je taj racunar neizvodljivo sastaviti!?
I taj covek mu predlozi za te pare neki racunar sa ATi 9250!
Pazi ti to! Ja predlozio sa 6600LE,a taj lik sa 9250!
Pa 6600LE je cetiri puta jaci od 9250!
Ali moj drug jos nije pazario taj komp!
Nadam se da ce me poslusati, i dati nekome drugom da mu sastavi onakav kakav sam mu predlozio!
Ma ja mislim da nije problem samo u tome, gomila uvoznika i prodavaca hardvera uopste i ne zna sta prodaje, znaci masa ljudi koji imaju firme i firmice uopste ne prave razliku izmedju raznih delova, njima je to sve isto, oni lepo dobiju svoj VP cenovnik, sastave konfiguracije iz njega ili od robe sa lagera i to je to, njih u opste ne zanima sta je to i koliko je to dobro. Setite se samo pre par godina kakva je bila situcaija sa 64-bitnim i 128-bitnim grafickim kartama, niko nije imao pojma sta je koja dok danas svi uredno drze i tu inforimaciju u cenovnicima...
phoenix[illusion]
9.3.2006, 12:11
Ma ja mislim da nije problem samo u tome, gomila uvoznika i prodavaca hardvera uopste i ne zna sta prodaje, znaci masa ljudi koji imaju firme i firmice uopste ne prave razliku izmedju raznih delova, njima je to sve isto, oni lepo dobiju svoj VP cenovnik, sastave konfiguracije iz njega ili od robe sa lagera i to je to, njih u opste ne zanima sta je to i koliko je to dobro. Setite se samo pre par godina kakva je bila situcaija sa 64-bitnim i 128-bitnim grafickim kartama, niko nije imao pojma sta je koja dok danas svi uredno drze i tu inforimaciju u cenovnicima...
Potpuno se slazem.
Tako ja pitam nekog prodavca u cemu je razlika izmedju nekih komponenata, a on ni sam ne zna u cemu je razlika.
deus[awesome]
9.3.2006, 12:20
']Potpuno se slazem.
Tako ja pitam nekog prodavca u cemu je razlika izmedju nekih komponenata, a on ni sam ne zna u cemu je razlika.
Tachno tako! A josh ako pochne da se pravi pametan pa krene da ti objashnjava a nema veze s vezom to shto pricha a ti ga blijedo gledash i ne mozhesh da vjerujesh koje nebuloze ti pricha!!! To se meni desilo! Kakvi kreteni! Idi kopaj kanale kad ne znash eeee. Tu si doshao meni da solish pamet. J a doshao po savjet ochekujuci da ce mi pomoci a ono,pomislih,skrivena kamera.:ciao:
mogao bi neko da pokrene temu "iskustva u kupovini racunara" ili nesto slicno barem bi se slatko ismejali ako nista drugo:rofl:
evo sta sam ja napisao u temi smesne situacije o pokvarenim dilerima i iskustva sa njima. Ako bude tema iskustava pri kupovini racunara moglo bi da se prebaci.
http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=333&page=4
To se meni desilo pre 4-5 godina .Uvalili mi mx440 a ja hteo 460.To je kao prijatelj od mog caleta .Dao sam caletu da ga odnese tamo u prodavnicu ,kad ga on vratio a ono dali mi Quantum 30gb a ja imao 20 :mad: .Za tadasnje potrebe 15gb mi je bio vrh.Kao nije ti to dovoljno a graficka ti ne treba bolja od ove.A ja sta bio sam mlad i zelen.
A samo sam zeleo grafiku koja ima kuler.......smrc smrc...
piskoonline
12.3.2006, 11:55
:mad: imate sličan topic na PCBerza - forum - smešne stvari i situacije...
Šta da kažem, u zemlji gde je moguće kupiti ispit na medicinskom fakultetu ili ga položiti preko špijun bubica i sličnog tehnološkog hardvera, sasvim je opravdano da je prodavac čist uvaljivač. Ma, TO SU DOBRI PRODAVCI... sretao sam i likove koji neće da mi pročitaju stavku iz cenovnika, neće čak ni da preporuče te sakate i gownawe modele koje su zbavili budzašto i drže ih sa zanimljivim maržama na svojim "lagerima". EEEEEE, kakav naziv za cenovnik popasen sa interneta: LAGER, zamislite, lager... X puta lik zahteva da mu se najavim telefonom pre nego dođem po stvar koju sam naručio, pa onda ide SVOJIM KOLIMA i donese mi to... (jel'te, iz centralnog magacina....:cool: ) a x puta mi se desilo da popasem malušalu: dobar dan - dobar dan, ja doš'o po onaj hard... - koji hard? - pa onaj, znate... - ne, mi nemamo taj hard... - pa ja sam malopre zvao i rekli ste.... - a, to, pa nemamo ga trenutno ovde, IMAMO GA NA LAGERU... ali, znate, na granici.... Mihalj Kertes je nešto ubrljao sa deklaracijom itd. itd. Iz iskustva, nakon što vam valjani prodavac slaže da nešto stvarno ima u prodavnici (obično komponenta koja je povoljnija nego kod drugih, a u stvari služi za mamac, i to lažni...), odma' ga prepadnite da odmah dolazite po to, čisto da vidite da li mrsi ili posti...:nov_guita
phoenix[illusion]
5.4.2006, 21:18
I dalje nisu popravili gresku sa 6600!
Ma treba ih tuci!
Maaa bolji je od 6600.Kao npr sto je Sempron bolji od Athlon 64.Barem to su meni rekli u jednoj prodavnici.
Ne vidim problem sa tim katalogom to je obicna reklama.Svako ima pravo da reklamira svoje proizvode kako hoce jer i to placa.A svaki kupac moze da kupi ono sto zeli.E sad ima kupaca koji se ne razumeju u odredjenu materiju,a ima i ovih drugih.Sto setice kupovine komponenti i racunara dovoljno je obici kod nekog drugara ovakav sajt iliti kupiti par brojeva SK i to je to.;)
Ja sam takodje kupio komp u toj firmi. Narucim ja lepo komp i kazem FX 5700.
Kad ono, stigne FX5700 LE
BUDALE
Ubedjuje mene prodavac pre nekih godinu ipo dana kako su EOPX 8RDA+ i ABIT nf7 krsevi i da su najbolje plce sa nForce 2 ASUS!!! Onda ja kupim MSI i on kaze: "Dobro sto si uzeo taj MSI, ASUS nema ok nForce 2"
I da, kaze: graficka sa 256MB memorije je bolja od one sa 128MB jer ima duplo vise memorije, i trebalo bi bolje da radi (misli na ASUS 9559GE). Na moje pitanje: A zasto? on kaze: Pa jer je skupjla!!!
Ubedjuje mene prodavac pre nekih godinu ipo dana kako su EOPX 8RDA+ i ABIT nf7 krsevi i da su najbolje plce sa nForce 2 ASUS!!! Onda ja kupim MSI i on kaze: "Dobro sto si uzeo taj MSI, ASUS nema ok nForce 2"
I da, kaze: graficka sa 256MB memorije je bolja od one sa 128MB jer ima duplo vise memorije, i trebalo bi bolje da radi (misli na ASUS 9559GE). Na moje pitanje: A zasto? on kaze: Pa jer je skupjla!!!
Mamlazi!:mad: Ako želiš da se baviš nečim, moraš da se i razumeš u to! Ne možeš da prodaješ kompjuterske komponente kao na pijaci "Ljudi, navalite, grafičke kartice, tek su stigle, još su sveže!":mad:
Ne vidim problem sa tim katalogom to je obicna reklama.Svako ima pravo da reklamira svoje proizvode kako hoce jer i to placa.
Tu grešiš prijatelju. Po zakonu o reklamiranju, zabranjeno je lažno reklamiranje u cilju obmane kupca. Čak i u našem zakonu, predviđene su veeelike kazne za one koji se toga ne pridržavaju. To što se zakon ne sprovodi kako treba (kao ni mnogi drugi) je već druga priča.:n-cc2:
Tek da ne spominjemo da gomila dilera stavlja cene bez PDV-a sto je kaznjivo po zakonu-uvek treba da se navede puna cena....
Ali koga je u Srbiji briga jos za zakone?
Samo neka nastave tako......
Tu grešiš prijatelju. Po zakonu o reklamiranju, zabranjeno je lažno reklamiranje u cilju obmane kupca. Čak i u našem zakonu, predviđene su veeelike kazne za one koji se toga ne pridržavaju. To što se zakon ne sprovodi kako treba (kao ni mnogi drugi) je već druga priča.:n-cc2:
Da, ali mislim da ovo nije lažna reklama jer piše 6600/GT/128MB, a ispod je objašnjeno da je 6600LE, ali je u svakom slučaju ružno u naziv kartice staviti to GT jer asocira na 6600GT. Ima gomila takvih komponenti čiji nazivi strašno liče na nešto bolje, pa onda razne turbo isl. varijante...
Mene oduševljaju konfiguracije koje se zovu npr. SuperGamerPlus, a imaju 9250 ili integrisanu grafiku, ili konfiguracije koje su bazirane na "Intel P4 AMD Sempron" procesoru. Kod takvih prodavaca iz principa ne idem ni da proćaskam, a kamoli nešto da kupim.
evo i moje iskustvo od pre 2 dana! zovem prodavnicu javlja se riba: dobar dan, dobar dan; jel imate ati 9600pro, ima; koji proizvodjac, gigabyte i asus; jel imaju cooler ili pasivan hladjak, ima i jedno i drugo; dobro sacuvajte mi tu asus sa kulerom dolazim za sat vremena (prodavnica na zvezdari ja zivim na bezaniji); ostavim joj i moj broj i zove me nakon pola sat (ja vec u prevozu): e pa znas sta nemamo asus; i ja reko dobro dogovoricemo se kad dodjem! dolazim ja tamo (iscimao se i iznervirao 16 puta sto od guzve u basu sto od guzve na ulicama) pa znas sta imamo gigabyte ali nema cooler ali pazi sta ce ti cooler on ce da se pokvari bolje ti je sa pasivnim hladnjakom! JA POZELENEO, da nije bila riba u pitanju, da je bio neki ortak, nabo bi ga 101% neznam ni sam kako sam se iskulirao!
NjegovaWisost
8.4.2006, 15:55
Ja sam u nekoj žurbi svratio i tražio najobičniju PCI zvučnu karticu, sa 5.1. U redu, dam ti ja 13 evra, sve bude ok. Posle dan dva, kad sam imao vremena da je stavim u komp i prabam neke jeftine zvučnike (5.1) kad ono samo 4 Ch, tj ne može 5.1 sistem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
phoenix[illusion]
8.4.2006, 23:15
Dzabe kad nema ko da kontrolise.
A i kod nas je doneto toliko zakona (ne bih da nabrajam) koje niko ne postuje!
evo i moje iskustvo od pre 2 dana! zovem prodavnicu javlja se riba: dobar dan, dobar dan; jel imate ati 9600pro, ima; koji proizvodjac, gigabyte i asus; jel imaju cooler ili pasivan hladjak, ima i jedno i drugo; dobro sacuvajte mi tu asus sa kulerom dolazim za sat vremena (prodavnica na zvezdari ja zivim na bezaniji); ostavim joj i moj broj i zove me nakon pola sat (ja vec u prevozu): e pa znas sta nemamo asus; i ja reko dobro dogovoricemo se kad dodjem! dolazim ja tamo (iscimao se i iznervirao 16 puta sto od guzve u basu sto od guzve na ulicama) pa znas sta imamo gigabyte ali nema cooler ali pazi sta ce ti cooler on ce da se pokvari bolje ti je sa pasivnim hladnjakom! JA POZELENEO, da nije bila riba u pitanju, da je bio neki ortak, nabo bi ga 101% neznam ni sam kako sam se iskulirao!
Pa i ja mislim da je pasivni qler bolji, ne pravi galamu. Znači prodavačica :aplauz:
Kostarum Rex Persia
9.4.2006, 1:46
Ma gluposti, glupa prodavačica.
Mene je lik pola sata ubedjivao da je Sempron bolji od Pentiuma i da je ddr2 sr**e i da mi ne treba bolji monitor od 793s jer je sve to isto i onda mi je sklopio konfiguraciju sa sempronom, giga ddr , 9550GE, 160Gb maxtor i naravno 793s za nekih 750e !!! Bolidi and lopovi...
Mene je lik pola sata ubedjivao da je Sempron bolji od Pentiuma i da je ddr2 sr**e i da mi ne treba bolji monitor od 793s jer je sve to isto i onda mi je sklopio konfiguraciju sa sempronom, giga ddr , 9550GE, 160Gb maxtor i naravno 793s za nekih 750e !!! Bolidi and lopovi...
Nisi valjda to uzo.:eek:
Naravno da nisam! Za nekih 100e manje cu tokom nedelje u Bgd-u pazariti asus p5nd2-sli, d805, 512ddr2 , 6600le, wd 200gb s-ata2 i 796mb.. :aplauz:
Ma gluposti, glupa prodavačica.
Neki više cene tišinu od zujanja, a po meni je pasivno hlađenje best jer ne igraju svi igrice na kompu. Setite se samo priča kako ne valja ventilator na nekom tamo čips etu i kako ljudi jurcaju da nadju neki normalan pasivan hladnjak jer im se ventilator pokvario posle 2 meseca.
Sto se nervirate oko toga ako tacno znate sta je u pitanju?
Mean_Machine
10.4.2006, 8:57
E pazite sad ovo.
Zovem i javlja se prijatan zenski glas.Ali kada sam poceo da joj diktiram konfiguraciju,totalno se zbunila.Kazem ja hocu plocu sa PCI-E(Asus ili Gigabyte) i ona posle pet minuta skonta sta trazim.A posle toga me pita koja graficka,i ja joj kazem X600pro,a ona meni odgovori da tako nesto nemaju,i preporuci mi GF5200?!,ja odgovorim pa to ne moze u PCI-E slot,a ona meni izvinite ja ovde imam vec sklopljene konfiguracije,pa prema njima se orjentisem,i kao zakljucak mi rece da dodjem do njih da se dogorimo oko konfiguracije.
Slusajte ovo: Ja i drug odemo u jednu prodavnicu da vidimo graficke karte.Preporucim mu ja lepo radeon umesto nekog FX5xxx.Udjemo mi i ja krenem da pricam(strucniji od njega)."Dobar dan.Dobar dan.Da li imate ATi Radeon graficke karte?Ne mi imamo samo ASUS i MSI.:boodala: "Odem ja da vidim sta joj to dodje kad ono i Radeon i GeForse.Kazem ja lepo:"Pa ovde vidite sve same ATi graficke karte!" A riba ce meni: "Ne to su ASUS i MSI,sta ti je taj ATi???" Boze moj kakva glupa prodavacica!!!
Ulazim u firmu u vreme kad sam jurcao da uzmemneki USB Flash u kojoj radi neki moj poznanik, i sa vrata me gazda zaskače "E, da vidiš što imamo USB Flashiće, skoro džabe brate, Kingston, 256 MB...". Pitam ja pošto, kad on prosu cenu koja je za oko 500 kinti bila viša nego što sam ga istog dana, mada pola sata kasnije, kupio u radnji 100 m odatle :) Zlo da sam ovca, ko što ih ima 90% u ovoj zemlji :O
Pre dve godine ulazim u radnju sa namerom da kupim 9600XT a oni je nemaju.E sad nije to sto je nemaju vec me ubedjuju da je 9600SE bolja jer je oznaka SE:Special edition...Sta vise reci!:nov_explo
Night Hawk
10.4.2006, 14:45
']Inspirisan Qzminim recima:Kakva svinjarija!(Crna kutija) pisem ovu temu!
Je li neko primetio u onom sto se dobija uz SK (PCce**** katalog)[nije psovka nego ne zelim da imenujem firmu] da tamo pise N 6600/TD/256MB. To je uredu, ali ispod toga gde je objasnjeno koja je to graficka pise 6600LE:eek: . Kakva svinjarija! Sta mislite neko kupi to i misli da je 6600 obicna, kad odnese kuci vidi 6600LE, i posle zeli da vrati, a oni njemu kazu da je fino pisalo u objasnjenju 6600LE i nema veze zato sto gore pise N 6600/TD/256MB (Koja je zapravo obicna 6600)!
U pomenutoj firmi sam hteo da kupim Asus N6200/TD.Cena je normalna ali je GARANCIJA 1 GODINA !!!!! Nista neoblicno kod nas. Jedva sam nasao firmu koja na ASUS graficku karticu daje NORMALNE 3 godine garancije kao sto je svuda u svetu i kupio tamo graficku.
P.S. Pre jedno mesec dana izadjem iz 16 kod botanicke baste jer sam video da je otvorena nova radja koja prodaje hardware.Hteo sam da kupim burazeru DVD-RW NEC ND-4550A pa reko da vidim koliko kosta ,.......
Ja: Dobar dan imate li DVD-RW NEC ND-4550A ?
Prodavac: Imamo LG koji je jos bolji o NEC-a a kosta isto.
Ja:Mene ne zanima LG vec samo NEC.
Prodavac:Imamo LG koji je jos bolji o NEC-a a kosta isto.
Ja:Gospodine da li ja govorim kineskim jezikom? (Vec mi je dovoljno iznervirao)
Prodavac:Ne.Sta bi to trebalo da znaci?
Ja:Pa ocigledno je da me ne razumete i da imate neku svoju pricu bez obzira sta vas ja pitam.Mogli ste mi lepo reci nemamo NEC i kraj price.
Izasao sam ........
He moj buraz kupi ceo komp kod pomenute firme lepo ga donese kuci i umesto da ga poveze i proba, ne on ga prvo kao i svaki dobar srbin:alealeee: otvori
kad ono umesto ploce koju je narucio i platio debelo (ne secam se koja ploca ali neka iz tzv. vrha ponude=skupo) unutra nadje mnooooogo jeftiniju.Ode on to reklamira a oni mu kazu "Izvinite trenutno nismo imali tu plocu, ali smo vam stavili "odgovarajucu" zamenu" Jesam rekao da su naplatili prvobitnu plocu?
Mean_Machine
11.4.2006, 8:28
Hm,necu da prodajem pamet,ali informacije o ploci moze da dobije i bez otvaranja kompjutera.A to je stvarno kriminal,pa osnovno pravilo trgovine je da ti ponude jos nesto za razliku u ceni,ili da ti smanje cenu,ali posto smatraju da 99% kupaca su ovce,i jos bitinije nikada niko ih ne tuzi inspekciji rade sta hoce.
ali posto smatraju da 99% kupaca su ovce
Цифра није толика, ал' ако ћемо реално највећи број купаца јесу овце, као што је на bench-у неко рекао, шта занима неког камионџију, на кол'ко му GHz ради процесор, да л' је графика 64-bit ил' да л' је GT верзија, њега брига да му компјутер ради и да дете може да му се игра на њему ;)
He moj buraz kupi ceo komp kod pomenute firme lepo ga donese kuci i umesto da ga poveze i proba, ne on ga prvo kao i svaki dobar srbin:alealeee: otvori
kad ono umesto ploce koju je narucio i platio debelo (ne secam se koja ploca ali neka iz tzv. vrha ponude=skupo) unutra nadje mnooooogo jeftiniju.Ode on to reklamira a oni mu kazu "Izvinite trenutno nismo imali tu plocu, ali smo vam stavili "odgovarajucu" zamenu" Jesam rekao da su naplatili prvobitnu plocu?
Pre mesec i po sam kupio od doticne firme UPS (Mustek) koji je bio kod mene u posedu jedva 3 dana.Zasto?Zato sto nije radio pa je morao u servis koji je trajao 2 nedelje!!!Nakon toga ja ga opet prikljucim kad ono opet ne radi pa opet u servis!Danas ga prikljucim pre nepunih pola sata a on "eksplodira":nov_mad2: !Sad cu da im sve po ******:icon_evil !
Kostarum Rex Persia
11.4.2006, 17:45
Orvel, pa ako ti je komp "eksplodirao", kako si onda postovao ovde, jel to ti pišeš od nekog druga?
Inače, nisu baš toliki broj kupaca ovce, ima mnogih koji se ne razumeju baš mnogo, ali daleko od toga da ne mogu da provale kad ih prodavac ne zeza.
Kod mene u firmi doneli dobru masinu, ali neinstaliranu. Sad, krenemo mi sve lepo po redu, al nece da instalira drajvere za graficku. Prckali smo (ne konkretno ja, posto ima ljudi koji se u to bolje razueju) po internetu, trazili nove. I nista.
Jedino je preostalo da probamo drugu graficku, ali zbog garancije, nismo hteli da otvaramo kuciste.
Pokupe oni tako masinu i zadrze je mesec dana. Vrate je sa istim simptomima i jos kazu mom sefu da drajveri za graficku ne rade jer je nelegalan windows:boodala:
Masina jos stoji kod nas i pazite bezobrazluka.
Danas (bas danas) dolazi tip iz te firme sa nekim papirima da se potpisu (hteli da navataju nekog, k'o da smi mi ovce). Dakle, da se potpisu papiri u kojima mi priznajemo da smo otvarali kuciste i kako je garancija nevazeca.
piskoonline
11.4.2006, 19:52
U neku ruku, koliko glupave oglase firma postavlja - plaća, toliko glupu klijentelu očekuje i dobija. :Freddy:
Orvel, pa ako ti je komp "eksplodirao", kako si onda postovao ovde, jel to ti pišeš od nekog druga?
Inače, nisu baš toliki broj kupaca ovce, ima mnogih koji se ne razumeju baš mnogo, ali daleko od toga da ne mogu da provale kad ih prodavac ne zeza.
Nije eksplodirao komp vec UPS.
Trgovci neznalice....neee pre ce biti da su kupci neznalice....
Evo primer...
Dolazi meni sestra juche i kaze kupila sam komp...i imala sam srece, dobila sam na nekoj akciji TFT 15-ticu besplatno...mene vec jeza podilazi od te priche...
Komp stize sutra i cena 40 000....ja sad neshto rachunam...komp bez monitora
40 000,pa moze pristojna mashina da se dobije....
Dolazi komp,ja ulecem da vidim specifikaciju a ono..:eek: :rofl: :n-cc2: :boodala:
Komponente (pazi sad):
Sempron 2600-ok
ASROCK K8NF4 plocha sa integrisanom zvuchnom i GRAFICHKOM
256 RAM
40 giga hard
modem
Belinea 101555 TFT
I TO JE TO !!!!!
Sad vam je valjda jasno zasto je monitor besplatan
U Srbiji ima stvarno previse dzukela i djubradi!Stvarno je umetnost ostati normalan i (uglavnom finansijski) neostecen jer ... ovakva situacija nije samo u vezi racunara,vec i mnogih drugih stvari!:(
NjegovaWisost
13.4.2006, 13:22
Ulazim ja u firmu i tražim "dajte mi jedan kompjuter" a oni mi prodaju telefon...
Ko li je to servisirao taj UPS kad je ekspolodirao, toliko o strucnosti a + sto uvaljuju ono sto nisi kupio
Karakteristika dobrog trgovca je da proda mushteriji (i) ono shto ona ne zeli da kupi!!! Poenta je ubediti mushteriju kako je to dobro i bolje od onoga shto ona zeli da kupi...
Uh!
Karakteristika dobrog trgovca sa buvljaka je da mušteriji uvali neko đubre i dobro ga odere.
Karakteristika pravog trgovca je da ima stalne mušterije, koje će biti zadovoljne i koje će i sledeći put kupiti baš kod njega a ne nekog drugog, koje će svoje prijatelje i rođake slati kod tog istog trgovca...
Ko li je to servisirao taj UPS kad je ekspolodirao, toliko o strucnosti a + sto uvaljuju ono sto nisi kupio
Servis te iste prodavnice.Valjda.Deluje mi kao da ga je servisirao neki fizikalac kod Vuka(sto i nije iskljuceno).
Ja in ne bi nazivao "serviserima" a verovatno bi ga pola fizikalaca kod vuka
bolje popravilo
Monk Psycho
14.4.2006, 21:13
']Tachno tako! A josh ako pochne da se pravi pametan pa krene da ti objashnjava a nema veze s vezom to shto pricha a ti ga blijedo gledash i ne mozhesh da vjerujesh koje nebuloze ti pricha!!! To se meni desilo! Kakvi kreteni! Idi kopaj kanale kad ne znash eeee. Tu si doshao meni da solish pamet. J a doshao po savjet ochekujuci da ce mi pomoci a ono,pomislih,skrivena kamera.:ciao:
desilo se meni da mi covek objasnjava daXP ne moze da radi na HDD> 120GB i kako ja pokusavam njemu da solim pamet i kako ja ne znam nista a on to radi 10 godina i diplomirao je racunare na ETF-u
Zamislte:boodala: :boodala: :boodala: :nov_mad2: :nov_mad2: :nov_mad2: :icon_stud :icon_stud :icon_stud :icon_stud
Pa niko ko zna malo vise oko racunarske tehnike, nece da ti radi kao trgovac, a
ovi drugi misle da znaju nesto sto je mnogo gore nego da neznas nista.Cast nekim izuzetcima naravno...
Ulazim u prodavnicu i pitam za dvd rezace dal imaju pioneer 110d a unutra dva lika. Jedan prica sa mnom a drugi nesto radi na kompu. Ja pitam ovog lika a on se okrece i pita drugog:
- E jel imamo pioneer 110d na lageru?
- Nemam pojma! (odmahujuci rukom)
Ja opet pitam ovog lika:
- A koja je cena?
Lik se ponovo okrece ovom drugom i pita:
- E a koja je trenutna cena 110d?
- Nemam pojma, bre!
Ja reko, hvala lepo, i izadjem iz radnje...
ovo je mislim vrhunac zavlachenja ali srecom sa srecnim krajem(bar se nadam:o )
Pozovem ja jednu firmu posto sam na tv-u chuo da daju neki popust i da moze na 24 rate.
Pozovem ih pitam da li imaju Samsung TFT 713N,oni kazu da imaju,da moze na rate,da dodjem da mi daju profakturu.Ja odem uzmem profakturu posaljem mojima u Uzicki region.Pa moja majka ode u P.Stedionicu,odobre joj taj potrosacki kredit,ona mi vrati profakturu u Beograd.Ja odem tamo da bi mi rekli da nemaju 713N ali da imaju 740N a da je to isto,i da isto kosta.Onda sam trazi da mi daju da odem na net da mu proverim karakteristike,sto su mi dozvolili i kako je imao iste kao i 713N,tada sam pozvao jos jednog dilera da proverim da li isto kostaju i kako je i to bilo ispunjeno,ja pristanem
Iz svega ovde napisanog, ja samo mogu da zaključim da su većinom krivi kupci, a ne prodavci. Valjda je to zato što ljudi nemaju naviku kupovine računara na ovim prostorima. Na zapadu je to fino rešeno. Hoćeš kompletan računar, fino, imaš Dell-ove mašine, imaš HP-ove mašine... pa biraj. Dobiješ lepo garanciju na celu konfiguraciju i završeno. Ako bilo šta ne radi, odneseš kompletnu konfiguraciju, i u roku od 1-2 dana dobiješ drugu istu takvu i završeno. Većini ljudi to i odgovara, šta ima da se zamlaćuje sa otvaranjem kućišta i ispravljanjem krivih drina. Komponente kupuju hobisti i oni koji se razumeju u to, pa ako hoćeš tako lepo dobiješ garanciju na svaku komponentu, račun, pa ti s njom radi šta hoćeš. Ali nema da nosiš ceo računar na dijagnozu, nego komponentu koja ne radi i koju si kupio tu. Trgovac i ne treba da zna ništa o tim računarima i komponentama, osim onoga što mu je rekao proizvođač. E tako treba da bude i ovde, a ne da se svi "razumeju" u računare, pa se prave pametni i biraju komponente, ni ne gledaju šta im piše na računu, a onda su im krivi prodavci. Kako bre neko može da vam uvali nešto ? Lepo tražiš to i to, tražiš da se to napiše na računu, pa ako ti je neko slučajno uvalio neku komponentu koja nije na računu, pravac inspekcija, pa sa kućištem i računom pod ruku u tu firmu. Da vidiš kako će sledeći put da se prave pametni i uvaljuju nekome nešto. A što se tiče ovoga...
- E jel imamo pioneer 110d na lageru?
- Nemam pojma! (odmahujuci rukom)
Ja opet pitam ovog lika:
- A koja je cena?
Lik se ponovo okrece ovom drugom i pita:
- E a koja je trenutna cena 110d?
- Nemam pojma, bre!
Ja reko, hvala lepo, i izadjem iz radnje...
Umesto da si lepo tražio gazdu, direktora, šefa... ili ko već upravlja tom radnjom i ispričaš mu situaciju. Ne verujem da postoji neki vlasnik koji bi dozvolio da se radnici ponašaju tako sa mušterijama, tako da bi ta dvojica u momentu popila otkaz. Ali ne, lakše je doći na neki forum i kukati, i ne uraditi ništa povodom toga. Mislim, svakako ima prodavaca koji nesavesno obavljaju posao, ali vi kupci ste ti koji treba da se izbore za svoja prava i bore se protiv takvih. Neće se oni sami od sebe promeniti.
Umesto da si lepo tražio gazdu, direktora, šefa... ili ko već upravlja tom radnjom i ispričaš mu situaciju. Ne verujem da postoji neki vlasnik koji bi dozvolio da se radnici ponašaju tako sa mušterijama, tako da bi ta dvojica u momentu popila otkaz. Ali ne, lakše je doći na neki forum i kukati, i ne uraditi ništa povodom toga. Mislim, svakako ima prodavaca koji nesavesno obavljaju posao, ali vi kupci ste ti koji treba da se izbore za svoja prava i bore se protiv takvih. Neće se oni sami od sebe promeniti.
Ma sto bi se on smarao da trazi gazdu i ispravlja krive drine?
I ja bi isto izasao i potrazio drugu firmu (ima ih koliko hoces), a ako bi svako tako ucinio, gazda bi se zapitao sto mu roba ne ide, otpustio radnike ili zatvorio firmu. Mislim, j3b3 mi se vise da nekome objasnjavam, kako se sta radi.
E vidiš, to je ono gde većina ljudi greši. Svi su u fazonu "Zašto ja nešto da uradim, to nije moja stvar.", umesto da se organizuju i bore protiv takvih, tj. protiv prevaranata i nesavesnih trgovaca, tako što će razgovarati sa vlasnikom radnje ili pozvati inspekciju. Lakše je okrenuti leđa i pobeći. I kako će onda neko drugi da zna da ne treba da dolazi u tu firmu, kada si ti jednostavno okrenuo leđa svemu i prećutao. Ta firma će svakako nastaviti da radi i bez tebe. Na zapadu je za bilo kakvog trgovca najstrašnije pitanje koje kupac može da postavi "Can I see the manager please ?", jer to uglavnom znači da nešto nije u redu i da kupac nije zadovoljan uslugom, što vrlo lako može dovesti do otkaza i što je najvažnije negativne preporuke, pa će tom trgovcu posle biti teže da se zaposli bilo gde. Isto tako, ni vlasnicima radnji nije svejedno kako rade, jer ako kojim slučajem uvalja pogrešnu komponentu, kupci znaju koja su njihova prava, pa će lepo da uradi nešto povodom toga, recimo obratiće se društvu za zaštitu potrošača, a vlasnik te firme više neće moći da otvori ni tezgu na pijaci, a ne prodavnicu računarske opreme. Nisu ljudi tamo takvi zato što ne vole pare i zato što im ne bi odgovaralo da umesto GF6600 uvaljaju GF4, nego zato što ako se to desi, on je završio karijeru, i biće obeležen kao negativan za ceo život. Prema tome, kupci su ti koji treba da se izbore i ostvare svoja prava kao potrošača, a ne da očekuju da će se nesavesni trgovci i vlasnici radnji promeniti sami od sebe, jer dok ima ovaca biće i šišanja. Da se razumemo, ni u kom slučaju ne nazivam kupce ovcama, to je samo metafora koja u prevodu znači, dok god se kupci ne bore za sebe i dok ćute kada nalete na prevaranta, naći će se neko ko će hteti da ih prevari.
Kod nekih manjih firmi, čest je slučaj da se i sam gazda bahato ponaša što je u neku ruku neobjašnjivo, ali i regularno u manjim mestima, gde ljudi nemaju baš puno izbora kada je u pitanju kupovina konfiguracija ili nekih komponenti. Moraće da prođe još poprilično vremena i gluposti, kako bi se kod nas trgovina koliko-toliko normalizovala i popela na standard većine stranih zemalja iz sveta i okruženja.
Lakše je okrenuti leđa i pobeći. I kako će onda neko drugi da zna da ne treba da dolazi u tu firmu, kada si ti jednostavno okrenuo leđa svemu i prećutao.
Ih sad, ispade da bih pobegao :)
Sta bi se desilo? Otisao bih kod prodavca, momci bi popili otkaz (a mozda je glupi gazda bio uzrok njihove nervoze), i za mesec dana bih ponovo naleteo u nekoj radnji na slican problem.
Pa sta sad da radim? Da gubim vreme setajuci od sefa do sefa, trazeci nekakvu svetsku pravdu?
Ako je tako, onda bih trebao da prvo tuzim kolegnicu direktoru, koju mrzi da ustane da mi da kasetu jer igra igricu. Da tuzim gazdu (i da izgubim tuzbu) jer nam daje neredovne plate. Da se raspravljam sa moderatorima, koje teme bi trebalo da budu razdvojene, a koje ne :)
Mrzi me, a i nemam vremena za sve to.
Nikad nikoga nebih ocinkario.To tako mora da bude,valjda svi znamo gde zivimo.;)
Pa onda nemate pravo da se bunite, čak se možete podvesti pod saučesnike :)
phoenix[illusion]
8.6.2006, 9:33
Molio bih moderatore da ovu temu prebace na Cvet Kompjutera, ako je moguce.
Nakon što sam malo porazmislio, najadekvatniji forum za ovu temu jeste brbljaonica. Problematika ponekad zaista poprima obeležja humora, ali i dalje je to jedna vrlo ozbiljna i više tragična pojava, te je najbolje da se o tome diskutuje ovde.
Pre mesec i po sam kupio od doticne firme UPS (Mustek) koji je bio kod mene u posedu jedva 3 dana.Zasto?Zato sto nije radio pa je morao u servis koji je trajao 2 nedelje!!!Nakon toga ja ga opet prikljucim kad ono opet ne radi pa opet u servis!Danas ga prikljucim pre nepunih pola sata a on "eksplodira":nov_mad2: !Sad cu da im sve po ******:icon_evil !
Pravilo br. 1: NIKAD NE KUPUJ NISTA STO JE PRAVIO MUSTEK! :D
Pravilo br. 2: NIKAD NE KUPUJ NISTA STO JE PRAVIO LG! :D
Podrazumeva se da ne kupujes nista od InnoVisiona, Eagle-a, Canyon-a...
i nikad te nece boleti glava :D
Zasto tako mislis.Velika greska.Imam combo 3 god.koji je narezao svasta i cita no-name medije.I svi koji su kod mene bili se iznenade sa njegovim kvalitetom u svakom pogledu LG 4408-B.Mustek skener UB 1200,zavrsava poso ,napunio tri godine.A da ne pricam o Mustek UB600VA, koji je na maksimalnom optercenju (zbog velikog broja komponenti) napunio tri godine.Za ove tri god. sam dosta renoviro racunar a oni i dalje rade.
phoenix[illusion]
8.6.2006, 23:01
Ja se ne slazem. Kao prvo imam LG DVD citac, i prociti svaki, ama bukvalno svaki DVD, cak brze od ostalih sa kojim sam se susretao. Takodje imam Eagle 6600, i klokovao sam je, i postavljen je klok da radi pri svakom paljenju, i cak dobijam bolje rezultate od Asusovih 6600. To mozete da pogledate u temi "Overclock 6600".
Da, jedina mana LG DVDa je sto sporo cita CD posle ubacivanja. Sem toga je odlican u svim ostalim kategorijama.
Monogo mi je vaznije da cita svaki CD koji imam, nego da cekam 5-6 sekundi na Auto-Play.
Imam 3,5 godina star LG-DVD koji josh nijednom nije zakazao, a do nedavno sam bio vlasnik Eagle GF460, koji je sasvim pristojno radio posao, tako da uopste ne smatram da te dve firme zasluzuju toliko loseg publiciteta!:dedica:
phoenix[illusion]
13.6.2006, 8:49
Imam 3,5 godina star LG-DVD koji josh nijednom nije zakazao, a do nedavno sam bio vlasnik Eagle GF460, koji je sasvim pristojno radio posao, tako da uopste ne smatram da te dve firme zasluzuju toliko loseg publiciteta!:dedica:
Takodje se slazem sa tobom! Svi govore Eagle je los, nemoj to uzimati itd.
Ja vam kazem slobodno uzmite Eagle jer uopste nije takav kakvog ga svi opisuju!
Jedan klinac kupi 6600GT,i dodje kod mene da je ugradim,
posto nije dao malo para,a i kartica nije za zezanje,pitam ga gde mu je garancija,cisto da vidim sta se sme a sta ne...
Ladno i bez blama mu NISU dali garanciju,sva sreca sacuvao je racun,pa smo otisli zajedno.
Sacekaju nas sa odgovorom da garancija nije potrebna,da je to jedna od najboljih kartica i da se ne kvare:rolleyes:
Sigurno je pomislio da sam laik.
Posle par reci sa njim,i na moje insistiranje da vidim gazdu napisao je garanciju ko bela lala,ocigledno besan...
Uljudno se zahvalim i izadjem iz radnje...
Ima i OK prodavaca,ali i ma i takvih da ti se smuci zivot...:nov_mad2:
Jedan klinac kupi 6600GT,i dodje kod mene da je ugradim,
posto nije dao malo para,a i kartica nije za zezanje,pitam ga gde mu je garancija,cisto da vidim sta se sme a sta ne...
Ladno i bez blama mu NISU dali garanciju,sva sreca sacuvao je racun,pa smo otisli zajedno.
Sacekaju nas sa odgovorom da garancija nije potrebna,da je to jedna od najboljih kartica i da se ne kvare:rolleyes:
Sigurno je pomislio da sam laik.
Posle par reci sa njim,i na moje insistiranje da vidim gazdu napisao je garanciju ko bela lala,ocigledno besan...
Uljudno se zahvalim i izadjem iz radnje...
Ima i OK prodavaca,ali i ma i takvih da ti se smuci zivot...:nov_mad2:
Stvarno, sta reci posle ovako necega!!! Neki ljudi stvarno treba da popiju zatvorsku kaznu da bi se opametili. K'o da ta garancija ide iz njegovog dzepa. Mislim, zbog ovakvih stvari u normalnim zemljama bi im zatvorili radnju, verovatno, trajno!!!:boxing: :nov_mad2:
Kum Ruzvelt
17.6.2006, 16:49
Kupi moja drugarica svojevremeno nekog celerona na 1.1 i pripadajuci ostatak konfiguracije, strogo da se vozi po netu i nizasta drugo. Dodjem kod nje da vidim sta je stiglo, procackam malo, i comp umre na mrtvo. Dodje tzv serviser, gleda natpis na kome pise da ubaci instalacioni disk za nesto (nisam video ceo ispis, sedeo sam iza njega), a posto nazalost to pise na engleskom, comp je morao u servis. Vrate ga oni, ja dodjem, kad ono ne radi flopi. Comp naravno opet u servis. Treci put sednem za njega, a on se ponasa kao C64, otprilike. Zovnem onog lika, spreman da mu izredjam poreklo do Murata, a on meni kaze da obrisem XP. Na moje pitanje sta trazi XP (sveze nov i pun rupa) na tako slaboj masini, i hoce li biti ljubazan da donese 98-icu, lik mi mrtav hladan objasni da je 98-icu "apgrejdovao" na XP i da slobodno brisem. Dalji dijalog zamislite sami.
hacker_aca
17.6.2006, 22:19
Gledam reklame na TV i samo gledam ponude za kompjutere.
"NOVO! Pentium 4 računari za samo 300 evra!"
"Ne propustite šansu! Pentium 4 računari za samo 400 evra. Moguće na rate....."
Bla, bla, bla.....
A ljudi nikako da shvate da je Pentium 4 samo jedan dio kompjutera.... :boodala:
Onda kod mene u Budvi, ima jedna prodavnica kompjuterske opreme na kojoj iznad vrata piše:"Pentuim 5 računari za 400 evra". I ja se pitam:"Okle sad Pentium 5?" Uđem ja da se raspitam kako to, a on mi kaže da to Pentium 5 je kao oznaka za sav hardver novije tehnolgije (kao matične i što već kad u nazivu prvo ide P5 što i nisam nešto mnogo primjetio, samo kod nekih matičnih). Da nije on to mene zavitlavao ili je stvarno tako? Baš me to zanima.
U jednu drugu prodavnicu, takođe u Budvi, gledam ja monitore i pitam ovog lika što tu radi za jedan LG monitor, on mi kaže kako je super iako je malo skup (nekih 300 evra, TFT) i kaže kako mu je odziv 13 ms. A ja ono kao da se razumijem u to:"Da, da, to je baš brzo." :D Tek posle kad sam saznao kako koja karakteristika znači ja se samo uhvatih za glavu. :boodala: :rofl:
E ja sam tamo uzeo komp '03. i crko athlon 1,8 posle godinu, odnesem ga ja i doplatim za drugi - i nisam mnogo doplatio, cekao 2 nedelje ali zato kada sam posle mesec dana video da su mi umesto kingstona ddr stavili spectek e sta onda raditi??? Da odem posle mesec dana da im se *****em ****, a i jos kada sam usao u objekat da preuzmem lik koji tu radi ukljucio moj komp i seo brlja po hardu i ukljucuje film posle 2-3 minuta da gleda, ja sve vreme bio unutra pricao sa nekom devojkom on nista...i onda mi kaze ukljucio sam film jer on najbolje testira sposobnosti CPU-a, e tada mi je malo falilo da mu olupam glavu o sto!
Trebali bi da otvorimo topic samo za lose firme, da svako navede sta je bilo i navede nas da dodjemo do zakljucka koja je da bi znali, ZA NASE DOBRO :D
A evo da pomenem da su oni likovi iz **sta ispod slavije mnogo neprijatni i nadmeni, a strucnost...zero!
Drug odneo kuciste u servis kod jedne "firme":
Drug:Ne radi komp, a cuo sam da popravljate...
Prodavac:Ok, stavi kuciste ovde i zvacemo te za koji dan...
Prodavac:Jesi li ti otvarao kuciste?
Drug:Ne.
Prodavac:Hmmmm... (zove njihovog "servisera")
Prodavac:Jel' znas kako se ovo otvara?
Serviser:Hmmmm... Donesi mi srafciger i cekic.
Prodavac:Evo... (otisao prodavac u "magacin" da trazi srafciger i cekic)
Drug:Mislim da cu ovo odneti kod nekog drugog. (uzme kuciste i ode)
phoenix[illusion]
26.6.2006, 13:54
Tako ja nagovarao druga da kupi 6600GT (mada se on ne razume u graficke kartice), ako hoce super detalje u Oblivionu. I on tako odlucio da kupi i ode u neku "firmu" u kojoj mu rade caletovi drugovi. Posle ga ja zovem i on sav srecan kaze da ce kupiti 6600GT! I tako sam ja sa njim pricao i on kaze da kosta "samo" 210Evra, s time da ce uzeti njegovu 9600pro. Ja mu odma rekao da ni slucajno ne uzima jer moze da je nabavi za 120Evra. I naravno nije uzeo.
I toliko o trgovcima, hteli su skoro za duplo vise da mu uvale, a ko mu kriv sto ne zna, a takodje toliko o caletovim "prijateljima".
optimus_prime
26.6.2006, 15:46
Ti takozvani "caletovi" "prijatelji" su ustvari NEPRIJATELJI!
situacija 1
Moj skolski drug najzad resio da uzme komp. 2 nedelje pre toga smo kalkulisali, krpili i neznam sta jos da odma uzme PCI - E varijantu zbog kasnijeg upgrejda.
Posle to ga zove on kaze : e oni mi sastavili neku konfiguraciju dodji da vidis sta je ovo, ja u kola pa odo! Kad ima sta i da vidim, intel 845(svaka cast njemu ali ebiga godine), cel 128 kb 2000mhz, 9200se graficku itd.
Odemo mi zajedno u tu nazovi "firmu" i onda pocnem ja da diktiram komponente, i da ne duzim "prijateljeva , njegovog oca" zadnja recenica je bila. "Pa dobro ovo su sad nove tehnologije neznam kako ce to sve da radi" Kreten...:rofl: :rofl:
Situacija 2 sve fer!
Prosle godine meni rikne ploca na starom racunaru tj ode napajanje sa njim i pola racunara, odem ja u jednu firmu i kazem, imate li neku bilo koju plocu za s478, oni rekose imamo ta i ta, ali mora da ima agp slot , oni: ima ima nema problema tolko i tolko kosta, ok!
prodavac: a jel ti nije problem da dodjes oko sat vremena samo da je donesemo iz magacina
ja: mogu
pola sata
ja: jel je stigla?
prodavac: jeste!ja: mogu da vidim, on moze. kad otvorim nema AGP slot microatx, i ja kazem pa ovo nema AGP, a on ce: au , nista zeznuli smo coveka plus je cekao dajte mu 8p1000 Gygabite po istoj ceni, gubitak ide na nas sto smo zeznuli coveka, ja reko hvala , uzo plocu i dovidjenja, i od sad cu uvek kod njih da uzimam plocu jer su korktni bili!
U al sam se rapisao!!!:D :D :D :D :D :D
Situacija 1:
Odem ja pre mesec dana sa ocem da kupim komp pa on da se dogovori oko placanja.Ja mu sve izdiktiram sta hocu:3200+Athlon, 6800gs, Ultra Infinity 1gb it....I onda pocne da prica mom caletu kako je sve ti high end kako meni to ne treba(kao da njemu nije u interesu da uzme kintu).Na kraju jedva ubedi caleta al eto pojavi se AM2 pa ajd da cekam.
Situacija 2:
Ja sa drugom odlazim do iste firme posle dve nedelje da on uzme komp.Isti prodavac ja mu diktiram:2800+Sempron, 9200se, 512mb, 160gb itd.....Tek ce prodavac :Sta ce tebi ovo , ovo je sve High End.Sve ima da fura i sa sliabijim komponentama.
Ja ga gledam de ce bre slabije.Ali na kraju samo sto me nije ubedio da je ova druga konfiguracija brza od prve.Izgleda da mu je u interesu da zaradjuje manje.
A evo da pomenem da su oni likovi iz **sta ispod slavije mnogo neprijatni i nadmeni, a strucnost...zero!
http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=5991
eto mog neprijatnog :boxing: iskustva sa tim likovima ispod slavije... ranije sam bio super zadovoljan sa njim, tj kod njih sam kupio recimo 35 racunara u periodu od 10 god i svi su bili superrrrishkaaaaaa
Izgleda da mu je u interesu da zaradjuje manje.
grešiš sine, strašno puno grešiš sine... (citat iz crtanog filma)
najveća zarada im je na šklj and ... komponentama...
malo je ljudi koji kupuju odabrane i kvalitetne komponente, mogli bi da zatvore lokale kad bi se usredsredili samo na najkvalitetnije i najskuplje...
mene samo nerviraju uporni prodavci koji zanemaruju ono što vi tražite i pokušavaju sa ubeđivanjem kako je ono što vam oni nude bolje, kvalitetnije, novije, superiornije...
obično znam, tada, da budem prilično hladan i grub, zavisno od njihove agresivnosti...
skoro sam otišao da pogledam, na insistiranje kolege iz firme koji je već napravio dogovor i papire za neki kredit, šta mu to oni prodaju...
prvo mi je zapela za oko grafika zbog pasivnog hlađenja, jel kolko sam mogao da se setim taj model MSI je bez ventilatora... i tu je krenula trgovčeva blaga agresija nešto kao: ''nema potrebe za boljom karticom, pa neće se on igrati a i puno mu je skuplja neka bolja pa da se ne troši bez veze...''
jelte, pa to on brine o zdravlju i novčaniku mog kolege... normalno da je proradio alarm u glavi... tada sam već pogledao malo bolje...
pokušali su da mu prodaju grafiku za agp, naravno i odgovarajuću matičnu, slabije napajanje... kombo uređaj iako je dvd-rw samo malo skuplji... lošiji monitor i tako dalje, doplatio je vrlo malo i uzeo korektne komponente, nisu bili baš presrećni ali... naići će im neko drugi, boli ih... do kraja priče sve se ipak rasproda, ljudi kupuju sve što im se ponudi, što vide, ma da ne poverujete...
Wolverine
27.6.2006, 13:03
grešiš sine, strašno puno grešiš sine... (citat iz crtanog filma)
najveća zarada im je na šklj and ... komponentama...
malo je ljudi koji kupuju odabrane i kvalitetne komponente, mogli bi da zatvore lokale kad bi se usredsredili samo na najkvalitetnije i najskuplje...
mene samo nerviraju uporni prodavci koji zanemaruju ono što vi tražite i pokušavaju sa ubeđivanjem kako je ono što vam oni nude bolje, kvalitetnije, novije, superiornije...
obično znam, tada, da budem prilično hladan i grub, zavisno od njihove agresivnosti...
skoro sam otišao da pogledam, na insistiranje kolege iz firme koji je već napravio dogovor i papire za neki kredit, šta mu to oni prodaju...
prvo mi je zapela za oko grafika zbog pasivnog hlađenja, jel kolko sam mogao da se setim taj model MSI je bez ventilatora... i tu je krenula trgovčeva blaga agresija nešto kao: ''nema potrebe za boljom karticom, pa neće se on igrati a i puno mu je skuplja neka bolja pa da se ne troši bez veze...''
jelte, pa to on brine o zdravlju i novčaniku mog kolege... normalno da je proradio alarm u glavi... tada sam već pogledao malo bolje...
pokušali su da mu prodaju grafiku za agp, naravno i odgovarajuću matičnu, slabije napajanje... kombo uređaj iako je dvd-rw samo malo skuplji... lošiji monitor i tako dalje, doplatio je vrlo malo i uzeo korektne komponente, nisu bili baš presrećni ali... naići će im neko drugi, boli ih... do kraja priče sve se ipak rasproda, ljudi kupuju sve što im se ponudi, što vide, ma da ne poverujete...
A najgore je kad nekog ljudski savetujes da kupi dobru masinu a on kaze ma moj ujak bolje zna i kupi kod ujke a uja(i to ne rodjeni) ga odere ko Turci zulumcari i jos mu proda masinu i minus 5 i po i uzme pare!I kad dodje kuci klinac koji nezna nista o kompjuterima cacne nesto sto je vec shi7 i posle mucak!!!!!!Ja bi takve glype kupce i jos glyolje prodavce umlatio k'o vola u kupusu!It's a mad world,man.
Wolverine
27.6.2006, 13:09
Zasto tako mislis.Velika greska.Imam combo 3 god.koji je narezao svasta i cita no-name medije.I svi koji su kod mene bili se iznenade sa njegovim kvalitetom u svakom pogledu LG 4408-B.Mustek skener UB 1200,zavrsava poso ,napunio tri godine.A da ne pricam o Mustek UB600VA, koji je na maksimalnom optercenju (zbog velikog broja komponenti) napunio tri godine.Za ove tri god. sam dosta renoviro racunar a oni i dalje rade.
Meni LG combo radi lepo kad oce(dvd cita samo ako mu se svidi disc(samo PRINCO) zaljubio se LG u PRINCA) !
A moj cale ima Mustekov scanner kao i ti valjda i super mu radi!
DorianGrey
27.6.2006, 13:41
Kada sam kupio komp (pre dve godine) izaberem prilicno skupu konfiguraciju, i najvise su me nervirali komentari prodavaca tipa "skupo je to za tebe", ili kad odaberem neku komponentu "tu nemam, ali uzmi ovo, to je potpuno isto, i ja to koristim kuci":icon_scra. Hvala Bogu te sam na kraju dobio tacno ono sto sam i trazio:D
Cujte ovo:
JA: Imate li transflash kartice od 512 mb
Prodavac: transflash?mmm, nemamo flash memoriju od 512 mb.
JA: Ne razumete, ja sam trazio TRANSFLASH karticu!
Prodavac: Ne znam. Imamo samo ovaj sandisk cruzer usb disk.
Nekoliko dana kasnije ja ponovo zovem istu "firmu" i javi se neki drugi prodavac(zensko):
JA: Dobar dan. Imate li transflash kartice od 512 mb?
Prodavac: transflash?hmm? sine, to ti je firma!!
JA: :boodala: Kako firma, to je vrsta kartica!:n-cc2:
Prodavac: neznam ja. Ali imamo cruzer usb disk!
JA: :nov_mad2:
Na kraju sam reko dovidjenja i aj marsh. Neverovatno kako neki ljudi rade nesto o cemu pojma nemaju(ili su inkompetentni).
Srecom pre neki dan sam nasao istu karticu u nekoj drugoj firmi, samo sto sam je platio duplo manjei sada:qliranje: .
Takodje.
Ali evo situacija od pre dva sata.Ulazim u najpoznatiju firmu u Krusevcu.Inace ne kupujem tamo jer imam losa iskaustva s njima ali ajde da proverrim kao nesto.Pitam ja njega el ima 7600gt a on me gleda kao da trazim Ferrari Enzo.I odma je poceo drsko "El znas ti uopste sta je to","Pi tebi to ne treba, dobra ti je x1300" samo sam lepo rekao dovidjenja.Valjda me ljudi ne shvataju ozbiljno.Vidi ga klinac dosao u prodavnicu i trazi 7600gt.A da ne spominjem kada sam trazio AM2.Ja ga pitam el ima a on kao el ti mene zaj...s.Kada sam mu rekao da je sad to izaslo, odmah je poceo "A ti kao mislis da ja nisam upucen, uostalom to si ti nesto lose video.To je sigurno kao AMDx2(to je kao za DualCore procesore mislio)".
:paranoia: :paranoia: :paranoia:
E ti **eteni sa manjih trzista su najgori!!! Treba ih nervirati i zezati ! Udruzi se sa par drugara i idi tamo zezaj te napacene budale!;) Proveren sistem, kako god okrenes tebi odgovara:aplauz:
... do kraja priče sve se ipak rasproda, ljudi kupuju sve što im se ponudi, što vide, ma da ne poverujete...
Moj komsa automehanicar je prosle godine u ovo vreme kupio pentium 2 i to onaj s pocetka (celeron 266, 32mb ram-a, cd-rom iz 98...) za 260 eura i to od njemu prvog komsije! Sta reci! pomislio sam samo u sebi, verovatno je i on **ebao nekoga za poneki deo pa mu se vraca...
Moj komsa automehanicar je prosle godine u ovo vreme kupio pentium 2 i to onaj s pocetka (celeron 266, 32mb ram-a, cd-rom iz 98...) za 260 eura i to od njemu prvog komsije! Sta reci! pomislio sam samo u sebi, verovatno je i on **ebao nekoga za poneki deo pa mu se vraca...
Eeee...a ja moj na 366 sa 128MB i Vodoo3 za 90e:boodala: Da sam znao tog tvog komšu:dzavo:
kad je trebalo da kupim komp, sastavio ja konfu i gledao po kraljevu i bgu. i vec ja izabrao radnju, u bgu btw, ali po savetu mamine kolegnice ja odem u trstenik u neku firmu koja je kao jeftina. dam ja njemu spisak i tel da me nazove kad PROVERI sta ima. posle 7 dana zove i javila se keva, a on njoj pocne kao ovo nema ni u bgu da se kupi!! arghh!
jos veca fora,kad sam odneo stari komp u servis (p4, willamate)on mene ubedjuje sine to ti je celeron odrali te,komp ti se pokvario zbog virusa koji si pokupio sa cda neke igre.onda zove brata koji krece da prica mom caletu kako je win messenger kriv,kako je win sh*t,da on koristi mac i nikad nije imao problema...onda dodje sin etfovac??od 1og i daje neke debilne teorije o resenju.STUPID WORLD
Evo i mog dozivljaja od pre mesec dana.
Imao sam 6600gt i 6800gs koje sam hteo da zamenim za 7800gt.
I tako pozovem ja radnju gde sam vec kupio jegnu od one dve(6800gs)
i pitam za zamenu.
I sve bude super, dogovorimose, moze zamena, samo trenutno nemaju 7800gt, pa da pozovem za jedno dve nedelje.
OK, pozovem ih ja tada imaju karticu, sve lepo, dok mi nije rekao da trebam da doplatim 160EURA!!!!!!!!!!:nov_mad2:
Odmah sam ih oterao u #%^%%$##$@!!!!:Battered:
Danas sam kupio 7900gt u drugoj radnji sa doplatom od 35eur.:qliranje:
Shta reci, ovi prodavci stvarno misle da smo svi ovce za brijanje.
reci cu samo da je ime ove radnje no** com****** i da se redovno reklamiraju u svetu kompjutera.
U novom SK reklamira jedna firma "na specijalnom popustu" Maxtor HDD 40GB za samo 44 jevreja.Sta vise reci...
Hvala Bogu, ima i dobrih trgovaca. Ja prekjuče kupio 2x1GB Geil Dual Channel (3-8-4-4). Tražio sam Corsair, ali ima samo value, nigde u BG-u nisam mogao da nađem neki jači. Nije ni ovaj Geil nešto posebno, ali bar ima 'ladnjake na sebi. LM, ubodem ga ja, kad latencija "zaključana" na 2.5 i radi na 333MHz. Ne mogu da mu podignem latenciju na 3 i nateram ga na 400MHz. Sve radi OK, ali na bednih 333MHz. Vratim je ja juče i objasnim o čemu se radi. Oni je probaju i kod njih radi OK. Znači da mi se ploča ne gotivi baš sa njom. Iako je ovo neopravdana reklamacija (memorija je ispravna, nekompatibilnost ne spada u garanciju), oni su pristali da mi je zamene. Još su se iscimali da mi nađu Kingston HyperX (za doplatu, naravno) kojeg inače nemaju u ponudi. Obećali su mi za 2-3 dana. Za sad su super, videćemo epilog.
nisu oni super...
to mi je sasvim normalno ponašanje,
poslovni su, pametni i vešti trgovci...
koliko ćeš im samo ti kao zadovoljna mušterija poslati svojih prijatelja i poznanika da nešto kupe, pa i ova tvoja poruka/pohvala je neki vid reklame za njih...
ljudi jednostavno znaju da rade i to je dobro, drugi bi trebali da uče od njih ili će vremenom nestajati...
tužno je što nam je platežna moć mala, što je ponuda skromna pa na tržištu opstaju kolekakvi neljubazni, neposlovni trgovci i kojekakve firme...
ps
ove bih i ja pohvalio jer su još uvek u manjini...
NjegovaWisost
7.7.2006, 17:28
hehe, tražio ja da kupil RS MMC DV karticu za mobilni. ima neka od 256 po extra cijeni u jednoj radnji,a žena koja radi u njoj ubjeđujeme da je kupim, a ako već neću da uzmem SD karticu, jer se one prodaju i veoma su dbre. I jedva živ iz prodavnice izađoh. Ne da da joj objasnim kako mi SD ne može u fon...
U novom SK reklamira jedna firma "na specijalnom popustu" Maxtor HDD 40GB za samo 44 jevreja.Sta vise reci...
Ima jos jedna isto maxtor na spec. popustu, ali 80gb i to za 42eura :D:D:D
hehe, tražio ja da kupil RS MMC DV karticu za mobilni. ima neka od 256 po extra cijeni u jednoj radnji,a žena koja radi u njoj ubjeđujeme da je kupim, a ako već neću da uzmem SD karticu, jer se one prodaju i veoma su dbre. I jedva živ iz prodavnice izađoh. Ne da da joj objasnim kako mi SD ne može u fon...
Oni vise vole da prime na tezgi lepu devojku da bi privlacila kupce umesto da im organizuju mali kurs o hardveru koji bi sigurno imao efekta.
More i lepa devojka ima efekta.Uvek kao udjem da vidim nesto bzvz a izadjem sa deset praznih DVD-a a kuci imam na stapicu sto praznih.
More i lepa devojka ima efekta.Uvek kao udjem da vidim nesto bzvz a izadjem sa deset praznih DVD-a a kuci imam na stapicu sto praznih.
da, da... a tek kakvi se sve razgovori mogu voditi sa neupucenim prodavacicama talentovanim... jos kao ti ne znas pa ti ona objasnjava a nema veze a ti njoj onda kao a zar nije ovako pa onda ona...jaoj koji geekovi... strasno:kreza:
Nemojte da počinjete sa polnom diksiminacijom!:to_care: U većini prodavnica u kojima sam bio a gde su devojke/žene prodavci nikad nisam imao nesporazuma. Ako baš pitam nešto što ne znaju, one se uvek ljubazno nasmeše i zamole me da sačekam dok pitaju kolegu :love: S druge strane ima mnooogo muške ekipe koji su totalne dileje! Primer od pre neki dan: Ja:"Dobar dan, video sam na PC berzi da imate Cooler Masterov Dual Storm ventilator. Hoćete mi reći pošto je?" Prodavac: "Evo, našao sam, košta 630 din." Ja:"Kako tako jeftino, trebalo bi da je preko 1200, da li ste sigurni da je to taj?" Prodavac: "Ma 100%, evo lepo piše Cooler Master dual ball bearing":boodala: Ovo je najsvežiji primer a doživeo sam bezbroj takvih situacija.:rolleyes:
Pa nije to nista.Ja kada sam trazio CoolerMaster Centurion kuciste on me je gledao belo i rekao mi da oni samo prave kulere.Kaze:"Vidis i samo ti ime kaze"
Superbird
12.7.2006, 22:56
Dogovorim se sa nekim drugarima tokom raspusta pravimo LAN zurke, i naravno meni zapadne da nadjem opremu (switch, kablove, mrezne karte za one koji nemaju itd.)
Ulazim u prodavnicu, neka riba radi
-Zdravo, treba mi LAN switch, 8-portni...
-Molim?
-LAN switch.. za umrezavanje (riba me gleda belo)... kao sega, ima lampice...
-Ne znam ja sta ti je to.. cek da pogledam u cenovniku..
Evo ima, kosta 9000 din.
-Sta bre kosta devet hiljada?!?
-Pa to, taj LAN
-Daj da vidim... pa to je WLAN, ne treba meni to...
-Ma to je to sto si trazio..
-Aman, zenska glavo, nije to to...
-Jeste, jeste, evo pise LAN ovde to ti treba..
:nov_mad2: :nov_mad2: :nov_mad2: :nov_mad2: :nov_mad2:
Tu moja potraga nije zavrsena, idemo dalje..
-Dobar dan, jel imate LAN switch, 8-portni...
-Znas sta, nema ga na lageru, ali mogu da ti narucim, stici ce za 2-3 dana..
-A koliko kosta?
-Ne bi trebalo da predje 50 evra
:nov_mad2: :nov_mad2: :nov_mad2: :nov_mad2: :nov_mad2:
Jeli a gde si gledao? U Pristini? To motikom po glavi samo, a devojku nemoj motikom, ipak je zensko-mada preporucuje:D
Evo sta se meni desilo: Imam komp neki (pentium1) kod babe u " jednom manjem gradu" cisto za mail i jos ponesto tamo kada odem...i sada udario grom i sprzio ga i odem ja do centra da uzmem novi (ajde kao oni nisu preko 10eura) u jednoj od dve legalne prodavnice u gradu i tip je naravno znao sta je ali modem Intel ambient kosta 18,5 eura !!! Ja ga pitam: sta je to covece s cenom, to treba da bude ispod 10eura a covek opusteno toliko je cena pa ako hoces uzmi! Znaci skokne do bg-a tih 50-tak km i ovamo ga prodaje za 10 evra vise, na 7-8 ulozenih!!! S tim sto naravno pod onim "legalna" ne podrazumevam pdv i kasu.
phoenix[illusion]
28.7.2006, 13:28
Pogledajte prvu stranu SK-a, odmah iza naslovne pise Ati Radeon 6200 i nVidia GF 4 5200!
Sta jos uvek? Mislim da se ista greska "potkradala" i u nekoliko proslih brojeva. :D
Night Hawk
28.7.2006, 15:11
']Pogledajte prvu stranu SK-a, odmah iza naslovne pise Ati Radeon 6200 i nVidia GF 4 5200!
Uzeo si mi rec iz usta :) ( prvo sam napisao poruku pa sam tek onda video da si ti napisao istu poruku )
Kako neki trgovac može da odgovori na ova pitanja:
Koliko košta Pentium 4?
Da li je moj kompjuter PENTIUM 4?
http://www.itleskovac.co.yu/FAQ.htm
O Bože..
Vuckovic Veljko
1.8.2006, 14:34
Pa od toga se ne moze pobeci.Naime jednom mom ortaku su pokusali da uvale monitor sa odzivom od 16 a on je izricito trazio od osam cak se cudim sto nisu pokusali da mu daju nekog teskasa.
Koliko košta Pentium 4?
O Bože..
To je tacno ali ovakve neznalice ne ulaze cesto sami mislim ako imaju i grama mozga.
LordofBlood
1.8.2006, 22:20
Koliko košta Pentium 4?
O Bože..
cekaj mene neko z4j384v4 ..... i lako neko to cita i shvata za ozbiljno ..... dajte ljudi gde mi zivimo .....
Nazalost, mnogo je takvih ljudi koji ce postaviti isto pitanje... Isto kao sto bi i vi postavljali glupa pitanja iz neke oblasti koju ne poznajete...
Koliko košta Pentium 4?
O Bože..
Bravo upravo su to pitanja i odgovori za teske pocetnike,to je to.
Udario jos jedan grom i ja se opet bacih u kupovinu modema i ulazim pitam koji je proizvodjac i lik uzima kutiju i cita s nje Plug&Play...ja u komade (mada kontrolisano:D ;) ) i gledam njih dvojicu iza pulta ne shvataju jos uvek cemu se smejem... i tako...uzmem ga ja...:D
BTW Jel vam se desava da vam obecaju kada odnesete nesto na garanciju da ce biti gotovo sutra, eventualno prekosutra i da ce pozvati...a posle 7-8 dana jos uvek nista...:boodala:
phoenix[illusion]
14.11.2006, 13:16
BTW Jel vam se desava da vam obecaju kada odnesete nesto na garanciju da ce biti gotovo sutra, eventualno prekosutra i da ce pozvati...a posle 7-8 dana jos uvek nista...:boodala:
To mi se uvek desava, sam sto ja cekam mozda oko mesec dana, ako ih ne zovem svakih pola sata.
Ja zovem stalno pa ih smorim i odmah sutradan donose :)
Ja zovem stalno pa ih smorim i odmah sutradan donose :)
To je ubjedljivo najbolja strategija. Provjereno.
Kaiser Soze
17.11.2006, 12:32
Da se ukljucim.
Pre jedno mesecak i vise dana sam bio u Nisu, i tako svratim u jednu firmu racunara (da je ne imenujem). Malo razgledam da vidim sta imaju, kad iskoci neka devojka (malo pogubljena) i "izvolte".
- Ja rekoh, razgledam, da vidim sta sve imate ovako u rafovima.
- Aha a da li Vas nesto interesuje posebno?
- Pa interesuje me cena Intel DualCore (ili DuoCore)?
- Jel u racunaru?
- Moze, posto sam i onako planirao da zamenim svoj, mislim se.
- Pa evo ja sad gledam stanje. Ceprka nesto po Excelu. I posto nije nasla procesor, jer je gledala u sekciju sa zvucnim karticama. Kaze.
Pa znate taj racunar bi bio kod nas oko 30.000 dinara, sa monitorom oko 38.000. I znate sta, mi Vam necemo svasta staviti u taj racunar, vec probrane komponente koje ce da prate taj procesor i plocu. 512MB rama, HDD sa 160GB...
- prijatno sam se osmehnuo, rekao da cu ih preporuciti celom svetu da dodju kod njih da kupuju i tiho izasao.
Znaci, ako nekome treba eXtra komp, pravac Nis! Radnja se nalazi izmedju Grcke ambasade i Regrutnog centra (odmah posle mosta sa leve strane, u prozoru im stoji jedna Amiga, urnisana doduse). :D
necu mnogo da rastegnem pricu.pre mesec dana crkla memorija i ja je saljem za bg na servis(da je poprave ustvari popravke nema jer sta tu ima da se popravlja).i tako ja je saljem i da je zapakujem slucajno izlepim one pinove dole iostane selotejp i ja ajde ostavim da vidim bas.vracaju oni danas (tacno mesec dana) i ja vidim i dalje selotejp.ubacim unutra i on se skine dakle mora je da se skine i kod njih.opet ne radi tj nisu ni pogledali.zovem sutra da objasne stvari jer lete glave:mad: :mad: :mad: !!!!!
Iskustvo mog drua, sa kojim isao da zameni novu plocu koja je crkla cim je ukljucio komp.Dolazimo u firmu, streljamo prodavca ocima, a ispred njega sedi mucenik sa istim problemom (ploca je bila MSI i845).Dakle: covek koji sedi ispred prodavca ima istu plocu kao i mi; mi sedamo ispred prodavca i prezentujemo problem.Ovo moram da ispricam u formi dijaloga:
Ja: Ovo je nova ploca koja je crkla pri prvom paljenju racunara.
Prod.: Nemoguce.
Ja: Moguce, ploca ne radi.
Covek koji sedi pored mene: Moguce, evo ni meni ne radi i pokazuje plocu KOJA IMA ZASEK SRAFCIGEROM PREKO CELE POVRSINE.
Prod.: Aha.Okrece se ka meni i kaze: aaaaaa, ni vama ploca ne radi, aha...
Evo sta cemo: zamenicemo ploce, pa probajte dal rade.I NA NASE OCI uzima plocu zasecenu srafcigerom i daje meni, a ovu sto smo je mi doneli daje coveku.
Usledio je interval pun ruznih reci, pretnji inspekcijom, tuzbom itd., posle cega je prodavac jedva zvao sefa i na ''njegovu intervenciju'' (oh, koliko smo samo srece imali!) dobili smo nove ploce.Napominjem da je u pitanju bila jedna od vecih bgd firmi sa dugim stazom na trzistu.
Kad sam ja kupovao komp, isto tako u jednoj od vecih firmi, udjem u firmu i kazem dobar dan, ja bi da kupim kompjuter.Dam spisak komponenti, oni mi uredno naplate, daju racun i istovare mi na sto komponentu po komponentu i kao ''dovidjenja''.Rekoh, ja bih da kupim kompju8ter, ne da ga sastavljam.Oni: aha, ok, dodjite preksutra.Tek posle insistiranja, obecali su mi da ce komp biti sastavljen u 15h, a cekao sam ispre dfirme do 17.Donesem komp kuci, priritsnem dugme ON, nista.Proverim kablove, struju, sve radi.Posto je bio pod garancijom, odensem ga nazad i ispostvai se da serviser nije povezao kablic sa dugmetom ON.Straota.
Najcesce zrtve su matorci koji svojim "klincima" kupuju racunare nakon sto zavrse razred vrlo dobri\odlicni. E kad takvi nemaju pojma, pa kazu sebi: "Ako je cena tako visoka, mora da radi, a cim ovaj trgovac prica ko navijen znaci da ima mnogo >>>opcija<<<" i zesce se zaj*bu. Nakon dva meseca (to je vreme koje njihovo dete potrosi da nauci da "krekuje" i da "reze" racunar vec pocne da se "rasklimava" i da se "raspada" a onda je kasno bato, tek tada shvatis sta si uradio i kako su te zestoko zaj*bali...
Sva sreca da je moj cale imao prijatelje (rodjake) pa se upozno sa svime pre kupovine, inace bih i ja imao raskliman kompjuter, bucniji od tenka...
Evo i ja sam naleteo.Kupovo nekoliko komponenti i ni jednu mi nisu prodali normalno.Trazim LG rezac(ima ga u cenovniku i u rafu,magacinu)samo ko zna gde im je taj magacin,dobijem asusov,poce pricu,znas suprer je on.Ja njemu :Nemoj mi soliti pamet,ali uzecu,ima da ga za mesec dana raskupusam pa ako prezivi zivece.Trazim napajanje dobijem drugo.Jedino je mouse OK.I na kraju kao slag na tortu.E tu sam ja kriv sto sam verovo na recima i nisam proverio kako se kaci.Trazim WD ATA 160GB,dobijem SATA!!!Prodavacica videla da pise serial ATA.Otvorim kuciste da ga sredim kad:eek: Eeeee kad ce konacno da se opismene.
po meni bi to sve trebalo pod noz, pa da se vidi ko jace skici...
U citavoj prici najgore prodju ljudi koji ulete u PC shop na fazon : "Dobar dan,treba mi PC za klinca,nista posebno,samo da moze da gleda filmove i da igra ove nove igrice"...Kakve tu bezvezarije nastaju i kako deru narod za cash to samo trgovci znaju...Sve u svemu,totalna je sramota da prodaju maglu,i sto ne zele da prikazu prave performanse uredjaja/kartica/procesora za koje se kupac raspituje...
Meni je lako jer znam sta kupujem i dugo se raspitujem prije kupovine,ali zamislite kako je nekom ko pojma nema o komPUJterima a dodje da kupi jedan... :confused:
Najveci je problem sto ljudi koji znaju da rade, nece ili nemaju sredstava da pocnu biznis... Sa druge strane, likovi koji imaju pare, a nemaju mozga, misle kako ce da se obogate sisajuci musterije i praveci nevidjene gluposti... Imam primer coveka koji drzi servis blizu mene i pokusava da ubaci DDR2 modul na s939 plocu... Al' nema veze... ja se za svoj biznis ne brinem dokle god takvi rade. Samo je pitanje vremena kada ce se klijentela dovoljno informaticki obrazovati da zna da prepozna sarlatane...
Ako uopste uspe da se obrazuje... Tesko je nauciti nesto o tenku, ako mislis da je to racunar. Get my point?
po meni bi to sve trebalo pod noz, pa da se vidi ko jace skici...
Na žalost, to je još uvek protuzakonito:n-cc2: .
DragonSlayer
6.6.2007, 10:47
Najveci je problem sto ljudi koji znaju da rade, nece ili nemaju sredstava da pocnu biznis
živa istina. Uvek kada idem sa jednim prijateljem da pazari nešto, ja se slatko ismejem kada počne da dribla trgovce. Samo zbog toga i idem s njim. A kada ga pitam zašto sam ne otvori radnjicu, da prodaje i da vrši usluge, on kaže nemoćno šireći ruke: odakle pare, prijatelju?!?...
A imamo jednog koji ima prodavnicu kao robnu kucu, a ne razlikuje miš od trekbola...
Mada imam jednog školskog drugara, koji ima radnju, i polako stiče sve više mušterija, baš zbog toga što dobiješ ono što platiš, sitne usluge i intervencije i ne naplaćuje....
Valjda će biti bolje...
daco kralj
6.6.2007, 14:31
e ovako,posto mi je ovo 3 put da mijenjam graficku prije sam imao x1050 ,i odem u jednu od lokalnih Podgorickih prodavnica ,i trazim ATI RADEON X1550 AGP 256 MB,a on me onako gleda ko budalu :eek: i pita da li ti graficka ima AGP ili PCI-E slot,ja sto cu i kazem AGP ,on ode u magacin i tamo nesto cacka i donese mi,ja presrecan i kazem da platim a on nastavlja pricu i kaze a bolje ti je da si uzeo PCI-E brza je :boodala: ,a ja necu i ne pada mi napamet da ucim starije pa oni su pameniji :D ,i nekako uzeh grafu i odoh kuci.
Mada imam jednog školskog drugara, koji ima radnju, i polako stiče sve više mušterija, baš zbog toga što dobiješ ono što platiš, sitne usluge i intervencije i ne naplaćuje....
Valjda će biti bolje...
Tako je i jedan drugar odavde započeo biznis, vrlo brzo se uverzirao, radi šta mu tražiš, da 110% sebe da te zadovolji :love: ... Znači: znanje, ljubaznost i novaca za start i pravac liberalno tržište :boxing: .
Samo sam jednom bio primoran da pazarim neku sitnicu na drugom mestu:tapsh:
Hoću da kažem, biće bolje my dear DragonSlayer, u pravu si. Mada, Srbija je ovo i to me plaši :n-cc2: .
Tražio sam (telefonom) memoriju sa cas2.5 i nađem u inače najvećoj pr. u gradu.Odem, pitam jel cas2.5, jeste, jeste...kupim pogledam cpuZ ili šta već kad ono cas3.Vratim se u radnju i potrošim kilo žvale da bih ukapirao da OBA prodavca ne znaju šta je uopšte i da postoji(!) CAS parametar. BLJAH!
Kad sam pre god dve tražio napajanje po 2x12V standardu ista priča.SVI jadnici koje sam kontaktirao su mislili da da ja pitam dali PSU ima dodatni P4 konektor(2x12v da, da, imamo naravno).Nema dovoljno ružnih reči kojima bih opisao šta mislim.
Ne brini ništa
život se stara
dok bude ljudi (budala)
biće i para.
To je kompletan koncept svih vidova trgovine u nas!
Iron Maiden
7.6.2007, 15:08
Jeste primetili da u 90% oglasa bilo kog distributera racunara niko (u okviru specifikacija) ne napise koja je graficka u pitanju?:a_whistli
Zato što uglavnom koriste onaj jako popularni model "SVGA on Board". :D
e ovako,posto mi je ovo 3 put da mijenjam graficku prije sam imao x1050 ,i odem u jednu od lokalnih Podgorickih prodavnica ,i trazim ATI RADEON X1550 AGP 256 MB,a on me onako gleda ko budalu :eek: i pita da li ti graficka ima AGP ili PCI-E slot,ja sto cu i kazem AGP ,on ode u magacin i tamo nesto cacka i donese mi,ja presrecan i kazem da platim a on nastavlja pricu i kaze a bolje ti je da si uzeo PCI-E brza je :boodala: ,a ja necu i ne pada mi napamet da ucim starije pa oni su pameniji :D ,i nekako uzeh grafu i odoh kuci.
To je problem sto u nekim prodavnicama, bilo to da bude racunarske opreme ili bilo cega drugog, rade neke zene koje nemaju pojma sa zivotom... naravno to nije samo slucaj kod zena. Mene to ume jako da nervira. Ali sta se moze njima je samo vazno da nekom uvale neko sr...
Ovo je zakon. Ima jedna prodavnica kompova u NS-u na bulevaru oslobodjenja, ali necu da kazem koja. Dodjem ja i kazem jel ima 6600GT ili 7600GT za AGP. Prodavac mi kaze da nema, ali da imaju zato 9600 PRO :boodala:.
Ja pitam da li mogu da naruche, a on mi kaze da moze, pa ga pitam kolika je cena, a on ce meni:" Pa ne mogu da ti kazem dok ne naruchish, a samo da znash otprilike orijentaciono juche smo ugradili RADEONA9250 za 3000, pa ti je to tu negde."
Onda sam za nedelju dana doshao u tu istu prodavnicu i pitam da li imaju 6600GT za agp i koliko kosta, a on mi kaze da ima i da kosta 4000 din. Ja sav srecan i kazem mu da mi naruchi odmah 3. Sutra dodjem i kaze mi da li ocu da uzmem one radeone sto sam poruchijo :boodala:.
A josh da vidish u Temerinu sto ima jedna prodavnica. Dodjemo ja i drug da pitamo kolko 7900GS, a on ce :" momci ja znam da vi to necete uzimati kod mene pa necu ni da vam govorim cenu". A drug se bash zagrejao i skupio pare
Ne brini ništa
život se stara
dok bude ljudi (budala)
biće i para.
Na žalost, ali 100% si u pravu:n-cc2: :boodala: :mad: :icon_evil :icon_scra .
NjegovaWisost
9.6.2007, 1:46
Na žalost, ali 100% si u pravu:n-cc2: :boodala: :mad: :icon_evil :icon_scra .
Eh ponekad kad nemaš izbora moraš kupiti nešto za debelu cijenu... U jednoj prodavnici kod nas Athlon64 3200+ košta 180 evra...
Šta meni pomaže činjenica što je golf 4 u njemačkoj polovan za 4 000 evra sa dosta opreme kad ovi naši lopovi skidaju 2-3000. Usput, ako upišem fax na budžet, kupuju mi auto ;D
Šta meni pomaže činjenica što je golf 4 u njemačkoj polovan za 4 000 evra sa dosta opreme kad ovi naši lopovi skidaju 2-3000. Usput, ako upišem fax na budžet, kupuju mi auto ;D
Ce da padne jedan test drive, a? :D
Evo pre neki dan kad su i mene zbog par stvari driblovali,gore navedeno,bracni par kupuje deci racunar.I oni pregovaraju a ja osluskujem,i smeskam se.I na kraju kazu im da dovedu dete da izabere kuciste jer oni imaju izuzetnu ponudu toga od oko tridesetak vrsta raznih boja.a ja im dobacim usput da ga dovedu i da dete pretrese komponente,jer mozda ce zeleti drugu graficku ili jaci procesor.:rofl:Naravno prodavci su se kiselo osmehnuli.
@dushan au brate :D koja beda od prodavnica LOL!
phoenix[illusion]
10.6.2007, 14:02
Citao sam nekoliko postova od pre, i jedan lik je posavio link ka nekom sajtu. Na njemu je pisalo:
Odgovor: Postoji vrlo jednostavan način da to proverite ako sledite sledeće uputstva:
1. Kliknite desnim klikom miša na My Computer ikonicu i levim klikom pritisnite poslednju stavku menija - Properties.
2. Ukoliko imate računar P4 ispod stavke Computer trebalo bi da piše: Intel© Pentium IV processor i brzina procesora
:rofl:
CENTROPEN
11.6.2007, 10:30
Znači ja nemam "četvorku":boodala::rofl:!!
A ja 64-u.:D
Vrhunski idiotizam, bas me zanima sta bi rekli na to kada bi im se neko pozalio i rekao da nema ikonicu My Computer na desktopu.
Sigurno bi savetovali hitno donosenje u servis radi temeljne reinstalacije.
CENTROPEN
11.6.2007, 14:00
Da ne duljim previše, najveći šlog sam doživeo oko 2001/2002.g.Tada mi je za oko 2 nedelje zamenjeno 5 grafičkih (gf2mx400).
1. na prvoj je pisalo da ima 64mb a imala je 32 (full no name kinez)
2.drugoj su taktovi bili kriminalno oboreni (eagle, gpu oko 150 i oko140 mem)
3.sa trećom je komp butovao svaki treći put
4.četvrta je povremeno tresla sliku ko zemljotres
Onda sam tražio pare nazad, a trgovac je rekao da je cena jako opala i da mi neće vratiti pun iznos!Onda sam se svađao i dobio kintu.
5.(druga radnja) uvale mi tornado 64 (64mb na 64bit-a).Kad sam se žalio čudili su se jer "to tera Kvejk3 ko luudo" Onda sam se svađao.
6.Na kraju mi obećaše Asusovog v7100pro (gf2mx400pro treba da radi 200na200 gpu/mem) ali dobih V7100pro/se (200/166).dalje nisam mogao.:boodala:
Upravo sam se vratio do grada, bio sam nesto zbog faksa, i u povratku kuci svratih do jedne prodavnice koja prodaje racunare. Ulazim ja i za stolom sede jedna devojka (satirana) i jedan momak koji prica telefonom. Pitam ja ovu devojku za 7600GS za AGP slot, ona malo procacka po racunaru i rece da nemaju. Ok, trazim joj ja onda X1650 pro, takodje za AGP slot, a ona ce onda meni: "Znate, za AGP slot vise nema grafickih, a pogotovu ne X1650 pro!" Ja joj onda rekoh da ih ima i te kako, da cak postoji i X1950 pro za AGP, a ona se na to okrenu ka onom momku i upita ga, sva zbunjena: "Jel to tacno?". On joj odgovori da jeste i da usluzi drugu musteriju koja je trazila diskete a da mene njemu prepusti, da se raspravimo...:Freddy:
Izgleda da je ta devojka tu samo da bude lepa ali ne i usluzna... :a_whistli
NjegovaWisost
12.6.2007, 1:55
Upravo sam se vratio do grada, bio sam nesto zbog faksa, i u povratku kuci svratih do jedne prodavnice koja prodaje racunare. Ulazim ja i za stolom sede jedna devojka (satirana) i jedan momak koji prica telefonom. Pitam ja ovu devojku za 7600GS za AGP slot, ona malo procacka po racunaru i rece da nemaju. Ok, trazim joj ja onda X1650 pro, takodje za AGP slot, a ona ce onda meni: "Znate, za AGP slot vise nema grafickih, a pogotovu ne X1650 pro!" Ja joj onda rekoh da ih ima i te kako, da cak postoji i X1950 pro za AGP, a ona se na to okrenu ka onom momku i upita ga, sva zbunjena: "Jel to tacno?". On joj odgovori da jeste i da usluzi drugu musteriju koja je trazila diskete a da mene njemu prepusti, da se raspravimo...:Freddy:
Izgleda da je ta devojka tu samo da bude lepa ali ne i usluzna... :a_whistli
Vala, skoro da je u pravu. AGP je mrtav. Konačno.
PixelTerror
12.6.2007, 3:33
A josh da vidish u Temerinu sto ima jedna prodavnica. Dodjemo ja i drug da pitamo kolko 7900GS, a on ce :" momci ja znam da vi to necete uzimati kod mene pa necu ni da vam govorim cenu". A drug se bash zagrejao i skupio pare
Komšija! Nije vajda da ima i takvih pajsera kod nas... cccc shame on them...
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.