PDA

Prikaži potpunu verziju : Kompjuter - čovekov najbolji prijatelj???


Psychon@ut
1.3.2006, 15:42
Tema je simple ,da li mislite da je kompjuter najbolji prijatelj jednog modernog čovjeka modernih shvatanja?
Ja mislim da jest.A evo i mojih razmišljanja što:
Želja za kreativnošću je ono što nas pokreće!Ili da budemo upamćeni po nečemu.Možda je to upravo razlog zbog kojeg se okupljamo na forumu.Taj nagon koji posjeduje svaki malo inteligentniji čovjek održava ovaj svjet u smjeru napredovanja tenologije i nauke.Svako želi da bude upamćen po nečemu uglavnom dobrom ali kod iskvarenih umova(npr.Bin laden):D i po zlom.Da li bi vi voljeli da vaš život tek tako prođe?Neopaženo?Ja ne.E ja smatram da je kompjuter jedan od načina da postignemo to čemu težimo,što se krije u nama i čeka da oslobodi.
Sigurno nekad izgubite nadu i smatrate da ste totalno nevažni,odnosno da ste samo jedna kap u moru,starac na kraju života.Istina,jesmo mali,ali koliko god da smo mali toliko smo i važni jer vjerujem da se u svakom od nas krije jedan potencijalni Nikola Tesla! Da bi nešto postigli ne smijemo gubiti nadu,očajavati,smatrati sebe ne važnim,naprotiv trebamo se suprostaviti i koristiti ovo što nam je dala tehnologija (KOMPJUTER)kako bi uradili nešto korisno i svijetu a i samim nama, i sve to da bi shvatili ko smo mi,odnosno razlog našeg postojanja.Eto komp. jeste čovjekov best prijatelj:) :dedica:


P.S Ovaj forum prosto vapi za temema koje nisu strogo povezane sa kompjuterima!!!

kinteC
1.3.2006, 16:12
eee, brate, zavisi kako ti to definises prijatelja :D Jeste da ja provodim nenormalno vremena pred kompom, ali, on je samo sredstvo, korisna (nenormalno korisna) masina za izvrsavanje razlicitih zadataka...komp nikad nece reci svoje misljene, vec ce to biti neka osoba. Dakle, ako meni komp omogucava da ja komuniciram sa nekim ljudima, znaci da su mi oni prijatelji, a ne komp ( komp mi je brat :D)salim se lol. Inace, sve ono sto si kasnije napisao, slazem se, mislim da bi svako od nas trebao da se trudi, da tezi necemu boljem. Jeste da smo mali, ali necemo svi ostati na tome ( hehehe, kako se ja nadam :p )

todos
1.3.2006, 17:15
Nesme da bude najjbolji prijatelj,ali da pomaze u izvrsenju raznih poslova,razbibrige... i te kako pomaze.:)

Simke
1.3.2006, 18:24
Nesme da bude najjbolji prijatelj,ali da pomaze u izvrsenju raznih poslova,razbibrige... i te kako pomaze.:)

P.S.Zasto ste mi prebacili odgovor ovde kad sam odgovorio na temu kompjuter-covekov najjbolji prijatelj,nije mi jasno.

Došlo je do malih problema...
nadam se da je sada sve u redu.

Pozdrav.

[Imzadi]
1.3.2006, 20:34
Tema je simple da li mislite da je kompjuter najbolji prijatelj jednog modernog čovjeka modernih shvatanja?

Pa, donekle... U suštini, tema je prilično obilna i ne može se na nju odgovoriti kategorično samo sa "da" ili "ne"... Sve zavisi od konteksta... Istina je da živimo u informatičkoj eri gde je potrebna osnovna informatička pismenost. To je činjenica, aksioma. U principu, iza svake naše dnevne aktivnost negde stoji računar, bilo da smo toga svesni ili ne. Sve je brže, bolje i naprednije... Znači, u tom kontekstu jeste najbolji prijatelj...:)
S' druge strane, baš zbog svih mogućnosti i pogodnosti koje pruža, čini nas asocijalnim. To je onaj trenutak kad kažeš prijatelju: "aha, evo me za sekund, samo da još nešto završim" - a to "samo nešto" se pretvori u mnooogo više nego što si planirao... O ovome je već dosta reči bilo u temi: "Gori u paklu, bedni skote"... pa neću da se ponavljam...

Da bi nešto postigli ne smijemo gubiti nadu,očajavati,smatrati sebe ne važnim,naprotiv trebamo se suprostaviti i koristiti ovo što nam je dala tehnologija (KOMPJUTER)kako bi uradili nešto korisno i svijetu a i samim nama, i sve to da bi shvatili ko smo mi,odnosno razlog našeg postojanja.

Naravno. I gledati da znanje pretvorimo u novac. Mada, ovo što si sad (pametno) rekao, ne odnosi se samo na kompjuter i novac, već i na ostale stvari koje čine život...Baš zato da bismo opravdali razlog našeg postojanja;)

P.S Ovaj forum prosto vapi za temema koje nisu strogo povezane sa kompjuterima!!!
Hmmm...pa da...;)

DorianGrey
1.3.2006, 20:59
NE, nikako...Komp je za mene samo masina koja sluzi za obavljanje posla i razbibrigu, tacno je da provodim dobar deo dana za racunarom, ali i moj otac dobar deo dana provodi za glodalicom, pa mu ona nije najbolji prijatelj... Kao sto rece Imzadi, zivimo u svetu tehnologije i velikih naucnih dostignuca, ali bez obzira na sve ni jedna masina, ni jedan racunar ne moze zameniti coveka... Sa kompom ne mozes da popijes pice, da razgovaras, da se izjadas kad te ostavi devojka, i slicno... komp te nece voditi kuci kad se napijes...Komp ne mozes voleti ni mrzeti, bar ja ne mogu...Ako ikad dozivim da mi komp postane najbolji prijatelj, izvrsicu sajber ubistvo

Goran
1.3.2006, 21:43
Moj najbolji prijatelj je trenutno digitron, sve dok ne kupim laptop, a ovaj desktop kompjuter mi bas i nije neki drug, nije tu kad mi treba, a i ne javlja se na mobilni :)))

Cudna tema, tj. cudno mi da neko smatra kompjuter najboljim prijateljem. Sto je vec pomenuto, masina je samo uredjaj koji se koristi u razne svrhe, kako ko, daleko od prijatelja.

Dimo
1.3.2006, 22:17
Pas i knjiga su covekovi najbolji prijatelji,mada bih se pre odlucio za psa,posebno da sam na nekom pustom ostrvu,bar imam zivo bice pored sebe(osim palme pod kojom bih sedeo,naravno :D ).

Inuyasha
1.3.2006, 22:28
Ne znam za tebe, ali ja bih na pustom ostrvu pored palme uzeo jedan dobar komp sa brzom internet konekcijom - samo bi stiskao F3, F3 !!!
- i mozda usput igrao fear...:D

Simke
2.3.2006, 1:26
Neznam za tebe, ali ja bih na pustom ostrvu pored palme uzeo jedan dobar komp sa brzom internet konekcijom - samo bi stiskao F3, F3 !!!
- i mozda usput igrao fear...:D

Zaboravio si Autan, jer pretpostavljam da se to tvoje jezero nalazi u hladovini trske na bačkotopolskom jezeru gde ima puno komaraca... :)
naravno zaboravio si mobilni i biciklo... mobilni da ti jave a biciklo da trkneš kući na ručak... :)

Inuyasha
2.3.2006, 9:41
Samo da vidis kako su nam sredili jezero....sve lepo uredjeno stavili klupice, molove sa toboganima, wc, pa cak i igraliste koje predivno izgleda, mada na poluostrvu ima i trske i komaraca...ali tamo se ide iz tri (ok mozda tri ali cetvrti je intimni :D ...), razloga a to je pecanje ,godisnji festival piva i kampovanje za 1-vi Maj.

Marko_L
2.3.2006, 18:14
Tema je simple da li mislite da je kompjuter najbolji prijatelj jednog modernog čovjeka modernih shvatanja?
Zavisi kako gledaš na to. Sa neke emotivne strane, nema ni govora o tome. Možda nekada u budućnosti kada kompjuteri budu sposobni da verno simuliraju emocije, pa kad mu ispričaš tužnu priču, krenu suze iz kućišta. Sa materijalne strane, neko ga može nazvati "prijateljem", jer mu završava veliki deo posla, ali ako gledamo tako, onda je i sekira nekada bila čovekov najbolji prijetelj. Svaki čovek je morao da zna da je koristi, jer s njome je sekao drva, branio selo od neprijatelja, zakivao ogradu... Dakle, kompjuter nije ništa više nego "sekira modernog doba", univerzalna alatka koju svako mora da zna da koristi barem pomalo. Mislim, iskreno, ja dosta vremena provodim za računarom. Prvenstveno zato što mi je to zvaničan posao (programiranje), zatim dosta privatnog posla završavam na njemu, a i predstavlja odličnu zabavu ako voliš video-igre, ali daleko od toga da ga smatram za prijatelja.
Želja za kreativnošću je ono što nas pokreće!Ili da budemo upamćeni po nečemu.Možda je to upravo razlog zbog kojeg se okupljamo na forumu.Taj nagon koji posjeduje svaki malo inteligentniji čovjek održava ovaj svjet u smjeru napredovanja tenologije i nauke.
Ne mora da znači. Ja sam na forumima pre svega zato što se na njima upozna dosta zanimljivih ljudi, i razmenjuju se znanja i iskustva iz različitih sfera života. Recimo, ako kupujem neko parče hardvera, uvek mi je zanimljivo da vidim šta se o njemu piše po forumima. A što se tiče kretivnosti, ona je postojala mnogo pre kompjutera.
Da li bi vi voljeli da vaš život tek tako prođe?Neopaženo?Ja ne.E ja smatram da je kompjuter jedan od načina da postignemo to čemu težimo,što se krije u nama i čeka da oslobodi.
Ničiji život ne prolazi neopaženo. Svi se rađamo u zajednici, tako da smo sigurno primećeni od strane prijatelja, porodice, okoline, kolega sa kojima radimo ili ćemo raditi, saradnika...a ako misliš na neku globalnu neopaženost, ne vidim kakve kompjuter ima veze sa tim. Mislim, to je samo jedna mogućnost, da napraviš nešto neviđeno, neki program recimo, postaviš standarde i postaneš novi Bil Gejts. Mada u smislu opažensoti ništa drugačije nije ako naučiš da sviraš gitaru i postaneš novi Džeger, ili kreneš da treniraš fudbal i eventualno postaneš novi Bekam...

Marko_L
2.3.2006, 18:14
Sigurno nekad izgubite nadu i smatrate da ste totalno nevažni,odnosno da ste samo jedna kap u moru,starac na kraju života.Istina,jesmo mali,ali koliko god da smo mali toliko smo i važni jer vjerujem da se u svakom od nas krije jedan potencijalni Nikola Tesla! Opet relativna stvar. Zavisi kako gledaš na sebe. Ne treba sebe smatrati nevažnim u bilo kom smislu, ali ne treba ni davati sebi previše na važnosti. Treba biti ono što jesi, a nekome ćeš sigurno biti važan. Da li je to jedna osoba ili ceo svet, potpuno je nebitno.
Da bi nešto postigli ne smijemo gubiti nadu,očajavati,smatrati sebe ne važnim,naprotiv trebamo se suprostaviti i koristiti ovo što nam je dala tehnologija (KOMPJUTER)kako bi uradili nešto korisno i svijetu a i samim nama Iz ovoga se zaključuje da bi ti radio nešto korisno samo ako će to ostati upamćeno na globalnom nivou. Zašto tako, zašto uopšte razmišljati o tome. Radi onako kako se osećaš. Ako imaš potrebu da uradiš ili napraviš nešto korisno za ceo svet, just do it. Misliš da je Tesla napravio sve što je napravio samo da bi ga neko pamtio godinama posle njegove smrti ? Ne, radio je u tajnosti, posvetio se svom radu, nije uopšte razmišljao o tome da li će ostati upamćen i eto ispostavilo se da je autor najznačajnijeg pronalaska u istoriji čovečanstva. Ima jedna zanimljiva rečenica (ne mogu se setim sad iz kog filma), "Ne moraš da budeš veliki čovek, samo budi čovek i pusti istoriju da sudi o tome.".

bobi
2.3.2006, 18:31
Ne znam za tebe, ali ja bih na pustom ostrvu pored palme uzeo jedan dobar komp sa brzom internet konekcijom - samo bi stiskao F3, F3 A ja bih na pustom ostrvu, najradije voleo da uzmem neku ribu, pa bi sa njom vodio ljubav (ispod palme, naravno), pa bi onda pozeleo potonuli brod blizu obale (kako bi mogao kao Robinzon da ga opeljesim), pa bi tek onda u tom brodu voleo neki laptop koji se napaja na solarnu energiju.

Inace sto se tice kompjutera, kao najboljeg prijatelja, to je cista besmislica. Kako komad gvozdja moze da ti bude prijatelj? Doduse osecam neku nostalgiju prema starim vremenima, kada su se koristile Amige (inace u prevodu, prijateljica :)), ali PC, ja mislim da mi je on neprijatelj. :)
Voleo bi da me neko natera da prestanem da radim na njima, recimo da me baci u proslost 600-700 god. gde bi krstario poljima, dok me ne bi uhvatili i naterali da cuvam ovce ili sta vec...

Odlutah... :)

Inuyasha
2.3.2006, 21:57
Daj ono je bila samo sala, ja inace mislim da je komp jedna jako korisna i zabavna stvar ali nista ne moze da zameni dobro drustvo i pravu zabavu...

Simke
3.3.2006, 7:50
nista ne moze a zameni dobro drustvo i pravu zabavu...


a naročito u Topoli Bačkoj!

Inuyasha
3.3.2006, 10:53
a naročito u Topoli Bačkoj!

LoL...a odaklen ti znas toliko o Backoj Topoli ??? Zivis tamo ili imas neke prijatelje ? :D

deus[awesome]
3.3.2006, 11:26
pa moglo bi se reci da je dobar prijatelj,samo shto je masu zahtjewan... stalno mu neshto treba,te nowa grafichka,pa memorija... alo bre,nemam ja para za swe to... ka da mi je riba a ne ortak... prije bih reka da je comp riba a ne prijatelj :rofl:

Psychon@ut
4.3.2006, 0:07
Pas i knjiga su covekovi najbolji prijatelji,mada bih se pre odlucio za psa,posebno da sam na nekom pustom ostrvu,bar imam zivo bice pored sebe(osim palme pod kojom bih sedeo,naravno :D ).
Slažem se za knjigu ali pas...nije da ne volim životinje ali u vremenu u kojem mi živimo teško da nam pas može pomoći u nečemu,jedino možda da razvijemo neke
osjećaje...
Ne znam za tebe, ali ja bih na pustom ostrvu pored palme uzeo jedan dobar komp sa brzom internet konekcijom - samo bi stiskao F3, F3 !!!
- i mozda usput igrao fear...
Isti smo:aplauz:

priest (of_the_moon)
6.9.2006, 12:59
Pa i ne baš, bar još uvek nije. A da je moćan alat, moćan je.

nighthawk
6.9.2006, 22:17
Komjuter je za mene samo masina, ali obicno sa masinama lakse izlazim na kraj nego sa ljudima.

NightWolf
30.11.2006, 15:34
Pravo gledano to je masina i moglo bi se reci "najbolji prijatelj"kako kome...modernom coveku svakako jedan od najkorisnijih sprava:to_care: