PDA

Prikaži potpunu verziju : Dvoumljenje oko memorije (GEIL vs Kingston)

uros@3D
8.7.2008, 12:48
Planiram da uzmem 4GB (2x2GB) nesto do 80e. Za sada su mi ove dve memorije na listi:

Kingston 2x2GB 667MHz (http://www.itsvet.com/proizvod/kingston-4gb-(2x2gb)-667mhz-ddr2/comp_comp_ram/71/782)

GEIL 2x2GB 800Mhz black dragon (http://www.itsvet.com/proizvod/geil-4gb-(2x2gb)-800mhz-ddr2-black-dragon/comp_comp_ram/81/591)

GEIL ima jacu frekvenciju ali me interesuje generalno koja je memorija bolja. Takođe me interesuje da li treba neko jace napajanje od 450w za 4gb? I cuo sam da windows hoce da baguje kad se stavi 4gb, da li je to tacno?

dacajak
8.7.2008, 12:53
Jos bi hteo da dodam, ako je to tacno da Windows baguje sa 4GB, da li je mozda SP3 resio taj problem?

Hvala

A M G
8.7.2008, 13:07
Bolji je Geil BD od tog Kingstona, to je obican value RAM, dok je Geil vise raspolozen za overklok, a i na defaultu radi na vise MHz (800 naspram 667).
Svako brendirano napajanje ce se bez problema nositi sa bilo kojom memorijom, mnogo je vazniji ostatak konfiguracije (procesor, graficka) nego memorija, ako gledamo potrosnju.
Bilo koji 32-bitni Windows registruje ~3GB RAM-a, za sve preko toga treba staviti 64-bitni sistem kako bi Win "video" sav RAM.
Sto se bagovanja tice, za to ne znam, moguce je da se to nekome desilo, mada mi verovatnije deluje da sistem jednostavno ne uspe da prepozna svu raspolozivu memoriju.

VojaM
8.7.2008, 13:34
Jos bi hteo da dodam, ako je to tacno da Windows baguje sa 4GB, da li je mozda SP3 resio taj problem?

Hvala
Ne bi. To čak nije ni bag u pravom smislu te reči, nego 32-bitni Windows XP naprosto tako radi, samo su iz Microsofta "zaboravili" da to eksplicitno kažu. Iz istog razloga, nikakav servisni paket ne može da pomogne.

uros@3D
8.7.2008, 13:42
Da, da sad sam video. 32-bitni Windows koristi UKUPNO 4gb bilo sa RAM-a bilo sa graficke bilo sa bafera HDD-a. Sto znaci ako stavim 4GB skinem 256mb sa grafe, nekoliko mb sa bafera i malo sa zvucne i dobijem recimo ~3,7gb. Mislim, meni to ne smeta svejedno 64-bitni windows bi to prepoznavao samo koliko znam on koristi vise memorije pa je razlika minimalna izmedju njega i 32-bitnog. A ja ni nemam pojma koliko bita je moj Win.... :kreza:

ukimafija
8.7.2008, 13:50
Da, da sad sam video. 32-bitni Windows koristi UKUPNO 4gb bilo sa RAM-a bilo sa graficke bilo sa bafera HDD-a. Sto znaci ako stavim 4GB skinem 256mb sa grafe, nekoliko mb sa bafera i malo sa zvucne i dobijem recimo ~3,7gb. Mislim, meni to ne smeta svejedno 64-bitni windows bi to prepoznavao samo koliko znam on koristi vise memorije pa je razlika minimalna izmedju njega i 32-bitnog. A ja ni nemam pojma koliko bita je moj Win.... :kreza:
Nije tako, 32bitni sistem koristi od 3.25-3.5gb RAMA, drugo nema veze s tim kakav bafer harda to nema nikakve veze s tim, a performase koje 64bitni sitem daje zbog boljeg iskoriscenja rama mogu da budu
i 20% vece sto uopste nije mala razlika. Ali na 32bitnim sistemima za obicne korisnike je preko 3g rama inace razbacivanje jer oni to ne koriste u dovoljnoj meri...
CAk i na 32bitnoj Visti 3g rama je sasvim dovoljno, mada se gubi DC ali on iovako ne daje neke ogromne razlike cak su vrlo male...

alradeta
8.7.2008, 13:54
Zaboravi i na Kingston i na GEIL. Kupi Transcend 2x2GB 800MHz, samo gledaj da ti poslednje sluvo u oznaci memorije bude P. Jako kvalitetna memrija, za te pare, i mozda sto je jos vaznije izuzetno raspolozena za overclock. Bilo je vec reci na forumu o tome da pojedini primerci ove memorije mogu da se naguraju na preko 1100MHz, a skoro svaki ide preko 1000MHz.

nikola87
8.7.2008, 14:51
ja bih samo dodao ako neces da klokujes da uzmes sto jeftiniju.

uros@3D
9.7.2008, 15:06
pa nisam bas za clock... al' mislim da cu uzeti GEIL pa cemo videti kako ce da sljaka... hvala svima na pomoci... :)