PDA

Prikaži potpunu verziju : AutoCAD 2005


ACHTUNG
11.11.2005, 0:24
Ljudi,pocetnik sam u ovoj oblasti i skoro sam nabavio knjigu i CD sa programom.Da li neko ovde prisutan ima iskustva sa ovim programom?Interesuju me stvari need to know tipa ili neke stvari kojima se mnogo olaksava crtanje(masinskih crteza).Tnx anyway.

Sale013
11.11.2005, 0:41
Pa ima nas... Jednostavno pocni sam da istrazujes. AutoCad nije komplikovan kao so izgleda. Trudi se da dobro koristis lejere i blokove da bi se lakse i brze snalazio. Svako ima neki svoj stil konstruisanja. Jedan objekat, da ga tako nazovem, mozes konstruisati pomocu razlicitih alata razlicitim metodama da bi dobio isti rezultat...

ACHTUNG
11.11.2005, 23:26
Da li stvarno postoji opcija u ACAD koja omogucava automatsko crtanje navoja ili neceg drugog samo uz unos osnovnih mera?

Blackmore
5.12.2005, 19:57
Naravno da postoji. Nabavi AutoCAD Mechanical 2005. Ima ogromnu bazu standardnih dijelova (vijci, navrtke, rupe, navoji, lezajevi, profili, ...), materijala, profila. Sve je sortirano po standardima i u mnogo cemu olaksava rad. Pored toga postoji jos korisnih stvarcica kao Shaft Generator koji sluzi za brzo crtanje vratila i osovina. Imas mogucnosti i proracuna lezajeva, vratila, greda, odredjivanja glavnih momenata inercije poprecnih presjeka, crtanja lancanika ...

Naravno, prvo je potrebno da savladas obicni AutoCAD, a potom ces ovo ostalo lako koristiti. Potrebno je da malo znas engleski i da pratis komandnu liniju, odnosno sta program trazi da zadas pri izvodjenju ovih naprednih opcija koje sam naveo.

Ako mislis ozbiljno da se bavis konstruisanjem u masinstvu preporucio bi ti da preskocis AutoCAD i pocnes sa ucenjem nekog paketa za parametarsko 3D modelovanje. Kao najbolji namecu se Catia, ProEnginer, Uni Graphics i Ideas, a pored njih jos su tu i Solid Works, Inventor (on je Autodeskov kao i AutoCAD) i drugi.

Ako mislis da radis 3D modele u AutoCAD-u napatices se, jer modelovanje u njemu nije parametarski rijeseno. Banalan primjer: ako hoces neku rupu da premjestis moras prvo staru da "zacepis" pa da busis novu. U programima koje sam naveo bitno je samo promjeniti koordinate centra rupe.
Postavicu neke svoje radove iz Catia pa se opredijeli.

ACHTUNG
6.12.2005, 12:46
Ma mene za sad,na studijama,interesuje samo 2D.I zato sam ja to i pitao za navrtke,...Imam obicnu verziju AutoCAD-a 2005,nisam znao za taj Mechanical.Komadna linija mi nije toliki problem,radim smo sa njom.Imas li neka gotova zaglavlja?

_I_V_I_C_A_
21.3.2007, 16:15
Veoma dobar sajt o programima AutoCad i Catia je upravo u povoju, vec ima dosta toga za download...http://www.crocatia.com;)

<Rio_da>
21.3.2007, 18:34
Ja sam se ucio na 2000 verziji i ucio sam dosta 2D a AutoCAD nije program za 3D stvari makar verzija 2000... a da bi crtao 2D treba da znas nekoliko komandi i da se dobro snalazis u kordinatnom sistemu... evo mojih omiljenih kojih se secam:
l - line
z - zoom
c - circle
rec - rectangle
round
chamfer (kako se ovo pise?) - obaranje ivica
offset
copy :)
mirror :D

Morandi
16.8.2008, 15:00
Auto Cad je prost ko pasulj za decu, dok je katia daleko teza. radio sam god dana katiu 15% sam je naucio:o

purke62
26.8.2008, 9:12
Auto Cad je prost ko pasulj za decu, dok je katia daleko teza. radio sam god dana katiu 15% sam je naucio:o
Dali neko zna kako se iz AutoCAD-a izvoze vektorske fotografije (wmf).Problem je što kad se posle uvezu u neki drugi program, dimenzije nebudu kako treba.Konkretno,u pitanju je šema vodovodne instalacije.Kad se uveze u EpaNet radi raznih proračuna, horizontalne linije budu OK ali vertikalne budu iskošene umesto da budi pod pravim uglom tako da dimenzije nedudu tačne.Sve vertikalne linije budu iskošene.U čemu je problem?Isto se dešava i kad se uveze u ArCon ili bilo koji program.Jedino u AutoCaAD-u budu kako treba.Gde je greška?