Prikaži potpunu verziju : 2 kompa u lanu preko switcha
Drug je doneo komp kod mene da bismo se povezali u LAN ali tu nastaju problemi. Ranije smo povezivali 6 kompova i sve je bilo ok, ali sada ne znamo lepo da namestimo konekciju. Kada idem na 'map network drive' ne vidim njegov PC, a isti smo workgroup (default MSHOME). IP adrese su nam klasik 192.168.0.1/2 sa i bez gatewaya. U jednom trenutku kad sam stavio i gateway mi je izbacivalo IP 169.254.242.25 iako je u manually configgured i dalje bilo 192... Sinoc je radilo, igrali smo war3, ali ni to nije bilo sasvim u redu jer je samo on mogao da bude host a ja da idem na join iako sam kasnije i ja mogao da kreiram igru. Prvobitna ideja je bila da igramo preko neta zajedno, ali kako ne mozemo ni ovo da resimo... Kasnije sam se setio da u msconfigu imam dosta iskljucenih servisa, sve sam vratio na normalu i onda je bilo ok. Sve tri 'test' igre - Warcraft 3, Diablo 2 i Trackmania su radile ok. Kad sam isao na map network drive samo sam ja njega mogao da vidim u MSHOME i da pristupim njegovom shared documents, on je mene samo video ali nije mogao da pristupi mom folderu. Posle u zelji da to sredimo (ko zna sta smo radili) smo dosli do toga da Diablo 2 ponovo ne radi, i da ja njega ne vidim uopste! Ostale 2 igre rade dobro. I da, kod D2 ja ne mogu da budem host jer nece da kreira uopste dok on moze, ali meni nece da udje na join. Prosli put je sve lagano islo bez ikakvih podesavanja, ovo sad nas j*be kako stigne. Mozda u network setup wizardu nismo lepo podesili.
Trenutno citam postojece teme i trazim da li je neko imao slican problem...
Ja uvek imam takav slucaj... da kad umrezim 2 kompa, 1. vidi 2. a 2. ne vidi 1.
Cak i sa sveze instaliranim sistemima se to desavalo... ne mozes da mu doskocis nikako
Koristio sam IP 10.0.0.1 i 10.0.0.2 i 192.0.0.1 i 192.0.0.2 bez Gateway-a sa default MSHOME radnom grupom...
Znaci retko ali bas retko mi se desi da oba kompa mogu da pristupe jedan drugom, ili sam baksuz ili ne znam da podesim...
Ranije nam je bilo 5 (ne 6 kao sto sam napisao gore) kompjutera povezano i svaki je video svakog, tj. po 4 network drive-a.
More information: ping sa mog racunara ka drugom je ok, vice versa nije.
nighthawk
30.6.2008, 21:49
Vi bi trebalo malo bolje da prostudirate umrezavanje, da ne bi bilo takvog "lova po mutnoj vodi".
Jedan komp stavi na adresu 192.168.0.1 sa maskom 255.255.255.0, ostala polja ostavi prazno. Drugi 192.168.0.2, maska ista. U ovakvu mrezu moze ukupno da ubasi 254 komjutera tako da je to sasvim dovoljno. 192.0.0.0/24 mrezni opseg ne spada u privatne adrese, vec u javne, i nikad ga ne treba koristiti u lokalnoj mrezi. 10.x.x.x je ok.
Da bi jedan kompjuter video drugi potrebno je da korisnicki nalog koji se koristi za pristup ima password, i da je polje "Use simple file sharing" (my computer - tools - folder options) odcekirano. Da bi ste jos mogli da delite fajlove potrebno je da se sharuju odredjeni folderi. Takodje, My network places je jako bagovita stvar, preporucujem vam da direktno ukucate naziv kompjutera ili ip adresu posle \\, npr. \\192.168.0.1 u address bar, ili run dijalog i kasnije ako zelite, mapirate network drive. Ovo je samo osnova, bilo bi dobro da to proucite jos malo bolje.
EDIT
Vecina novih switcheva moze lako da se izbori sa ukrstenim/neukrstenim kablovima, neki stariji imaju prekidac pomocu koga se to regulise, a neki mogu da koriste samo odredjeni tip kabla, treba obratiti paznju i na to.
WTF? Izgleda da mi je izlapeo mozak od spremanja ispita... mislio sam na 192.168.0.0/24 mrezu a kucao 192.0.0.0... odoh malo da odspavam :)
Resio sam problem. Ipak je u pitanju bio Zone Alarm. Iako je iskljucen (vec duze vreme) prevideo sam da je njegov proces vsmon.exe jos uvek aktivan. Sa igrama je sve ok, ali ostaje jos samo da drug ne moze da pristupi mom racunaru. Prijavljuje gresku "\\ime_kompjutera is is not accessible. You might not have permission to use this network resource. Contact the administrator of this server to find out if you have access permission." Nasao sam na forumu jedan link i pratio uputstva ali problem i dalje ostaje. Link je ka ES forumu gde kao resenje za problem stoji:
Control Panel > Adminstrative Tools > Local Security Policy > Local Policies > User Rights Assignment > Deny access to this computer from the network - izbaciti "Guest" usera iz liste.
U Control Panel > User Accounts > Uključiti "Guest" account.
Ako i dalje ne dozvoljava pristup, potrebno je dodati permission za pristup tom sharovanom direktorijumu (folderu). Prvo je potrebno isključiti Simple file Sharing:
Control Panel > Folder Options > View > Use simple file sharing - isključiti.
Onda pri sharovanju foldera: Properties > Sharing > Permissions > Everyone - čekirati "Read", ili eventualno dodati usera "Guest" u listu i dodati mu "Read" prava. I konačno, ako je NTFS particija u pitanju, treba dodati usera "Guest" u Security tabu u Properties-ima foldera i dodeliti mu bar Read prava.
:D u 70% slucajeva problem pravi upaljen firewall...
Znam da ga nisam pokretao mesec dana, ali je on opet nasao da mi doskoci. :D
Zato je isao uninstall, ne mogu da se bakcem sa podesavanjima. Sad sto drug ne moze da pristupi mom kompu je manji problem, vazno je da je sredjeno za igre.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.