Prikaži potpunu verziju : Srednje škole, utisci, saveti, razmena iskustava
ako ima ovde neko da je zavrsio Masinski tehnicar za kompjutersko konstruisanje, postavio bih mu par pitanja:
1) u drugoj godini sta se radi na "Osnovi elektrotehnike i elektronike"
2) u trecoj godini koji se programski jezok radi iz "Računari i programiranje"
3) Modeliranje mašinskih elemenata i konstrukcija? Ovo nesto Pro/ENGINEER?
4) sta je konstruisanje isto u trecoj godini?
5) WTF is Organizacija rada?
6) i konacno sta je Automatizacija i robotika?
ja tek zavrsavam prvu godinu, pa me interesuje sta se radi unapred!:to_care:
nadam se da ne smaram sa ovim pitanjima i da nisam pogresio mesto za temu?:dedica:
Half-Life boy
25.6.2008, 22:25
Au brate...
1) Sam naziv predmeta kaze... (na ovo cu odgovoriti kasnije)
2) Radi se C jezik (mada se fajl za pokretanje zove turbo C)
3) Kod mene je bio Pro Desktop mada smo trebali da radimo u Pro Engineeru, ima tu i mechanical desktopa u cetvrtoj na modeliranju...
4) Konsturisanje ti je ... (i ovo cu morati kasnije)
5) Organizacija rada... cek da se podsetim...
6) Opet moram da se prisetim...
:rofl: bio u Politehnickoj Akademiji... sad se zove nekako drugacije
1) Kod mene se ucila teorija i samo teorija koja mi je bila extra dosadna... elektromagnetna polja, indukcija, strujna kola i tako te stvari...
2) Mislim da smo imali u drugoj godini "Turbo Pascal" a u trecoj "C" , ucili najjednostavnije stvari... znaci uvod u programiranje, pitalice, petlje, nizovi i tako to...
3) U drugoj (valjda) smo ucili AutoCAD(2d i 3d modeliranje) a u trecoj Pro Engineer(3d modeliranje masinskih elemenata) - najkomplikovaniji program za modeliranje masinskih elemenata, Solid Edge je npr mnogo jednostavniji i laksi za shvatanje... u cetvrtoj ProWildfire - malo modernija verzija ali isto njesra
4) predmet u kom ucis o vrstama naprezanja i opterecenja... i kako se to manifestuje na masinske elemente, naucices da proracunas svakakva naprezanja koja mogu da snadju npr. neku osovinu, vratilo, vijak, sraf... i tako...
5) Pa predmet... to te uci da budes menadzer u nekoj budjavoj fabrici i tako to
6) Meni je ovaj predmet drzao razredni tako da nista nas nije pitao, mi nista nismo ucili... ali uglavnom teorija o automatizaciji nekog radnog procesa, osnovi robotike... trebalo bi da imaju neke vezbe koje bi trebale biti zanimljive(nesto sklapate sa lego kockama i elektromotorima).... ali ja to nisam imao...
majku mu najsporiji sam... ali zato i najdetaljniji :kreza:
E da... ispisi se, upisi neku gimnaziju i uci matematiku :) ako zelis da se upises na neki fakultet... ili pak samostalno uci matematiku... ozbiljan sam
5. Организација рада = Менаџмент по Новосрпском. Колико је потребна машинском техничару не знам, инжињеру јесте потребна.
6. Аутоматизација... Само име каже, аутоматизација разних процеса у индустрији. Шта се учи из те области у средњој не знам, али знам да на факсу већина кука у вези математике, која се "спомиње" у тој области.
E da... ispisi se, upisi neku gimnaziju i uci matematiku :) ako zelis da se upises na neki fakultet... ili pak samostalno uci matematiku... ozbiljan samNE bih gimnaziju tamo ili su streberi ili su jajare, sto se tice fakulteta, isao bih na RAF samo da nema ****** matematike mrzim je!! A i skola mi je pored kuce!:to_care:
Half-Life boy
25.6.2008, 22:50
2) Ne uce se u drugoj godini programski jezici vec se samo crta u AutoCad-u (bar je tako bilo u mojoj skoli).
Ostalo izgleda da je ok.
Heh, ja sad imam opet elektrotehniku i elektroniku al opet nisam znao sta da napisem... Zato sto ovde ucimo vise nego tamo pa sam ladno mogao da pomesam stvari. Eh jos samo mi ovaj predmet ostao da polozim i gotov semestar.
Ahhhh, matematika. Na ovom smeru je teza nego u gimnaziji tako da...
@Orvel: To su odgovori na 5. u 6. pitanje a ne na 4. i 5.
Onda uci matemtiku samostalno... ne mozes nista da radis bez matematike...
Шта се учи из те области у средњој не знам, али знам да на факсу већина кука у вези математике, која се "спомиње" у тој области.
Nema ni M od matematike u srednjoj iz Automatizacije...
Onda uci matemtiku samostalno... ne mozes nista da radis bez matematike...*****i matematiku, kupicu digitron (i to onaj najskuplji kod kineza)!:to_care:
Ja sam bre network administrator i programer, sam svoj serviser...ne treba mi matematika mozda vise zbog programiranja treba ali naucicu imam bar 3 iz matematike!:to_care:
Не постоји тако добар дигитрон (чак ни код кинеза);) .
Не постоји тако добар дигитрон (чак ни код кинеза);) .
onda sigurno ima kod japanaca! Mada razredna mi predaje matematiku tako da buket cveca resava pos'o!:dedica:
NE bih gimnaziju tamo ili su streberi ili su jajare, sto se tice fakulteta, isao bih na RAF samo da nema ****** matematike mrzim je!! A i skola mi je pored kuce!:to_care:
Jajara ti...Mnogo vece obrazovanje (i kultura) se stice u gimnaziji. I matematika ti je najvazniji predmet sta kod zeleo da radis sa zivotom posle.
Ne brini, shvatice kad bude kasno...
It's funny cause it's true!
veseliburek
2.7.2008, 9:57
a sta ce u gimnaziji da uci usni aparat bubashvabe i reljef togoa... ja sam npr. stavio na svoju listu zelja ove godine na prvo mesto administrator racunarskih mreza u tesli, a na drugo mesto elektrotehnicar racunara isto u tesli... tek mi je na trecem mestu gimnazija...
NE bih gimnaziju tamo ili su streberi ili su jajare, sto se tice fakulteta, isao bih na RAF samo da nema ****** matematike mrzim je!! A i skola mi je pored kuce!:to_care:
Koji kralj, koji kralj :D
Odakle ti to? :D
Inače za matematiku je najviše potrebna inteligencija...
a sta ce u gimnaziji da uci usni aparat bubashvabe i reljef togoa... ja sam npr. stavio na svoju listu zelja ove godine na prvo mesto administrator racunarskih mreza u tesli, a na drugo mesto elektrotehnicar racunara isto u tesli... tek mi je na trecem mestu gimnazija...
Uuu, što ćeš lepo da se provedeš u Tesli :D
I ja sam hteo Teslu, sad sam presrećan što nisam napravio tako glup potez :D
Kako neki ljudi ne shvataju slobodu izbora posle gimnazije...
a sta ce u gimnaziji da uci usni aparat bubashvabe i reljef togoa... ja sam npr. stavio na svoju listu zelja ove godine na prvo mesto administrator racunarskih mreza u tesli, a na drugo mesto elektrotehnicar racunara isto u tesli... tek mi je na trecem mestu gimnazija...ja bih u tesli jedino upisao Elektrotehničar multimedije, elektrotehnicar racunara (ucis za servisera valjda) a dok administrator racunarskih mreza uopste nije los smer!ja bih to upisao, da sad upisujem!
Kako neki ljudi ne shvataju slobodu izbora posle gimnazije...
Zapravo, sada više i nije bitno koju ćeš srednju školu završiti; posle svake četvorodogišnje srednje škole može da se upiše bilo koji fakultet... I posle trogodišnje, sa polaganjem diferencijalnih ispita.
Tako da, ako neko sa 15 godina ima izdiferencirane afinitete, nema razloga zašto ne bi upisao školu koja mu najviše leži. Ako se predomisli do fakulteta, ni to više nije problem. Lično znam primere ljudi koji su završili srednju brodarsku školu, a kasnije studirali na Filološkom fakultetu. Sa tom razlikom što su imali prosek koji je ubijao, dok smo mi iz gimnazija ginuli da nahvatamo prosek, a učili smo 27 puta više od njih... Sve je pitanje afiniteta i želja.;)
Što se tiče matematičkog načina razmišljanja, koje u teoriji zvuči fenomenalno, nikada nisam videla da ga je neko dostigao u praksi. Tako da argument "upiši školu gde se mnogo uči matematika" ne stoji po tom osnovu...
I matematika ti je najvazniji predmet sta kod zeleo da radis sa zivotom posle.
Momci, opusteno :) Za prosjecnog covjeka dovoljne su cetiri racunske operacije sa prostim brojevima. Ja, licno, znam ovo prijenavedeno, operacije sa polinomima i razlomcima (takodje cetiri osnovne) i formulu za izracunavanje povrsine pravougaonika. I uopste se ne osjecam hendikepiranim sto ne znam racunanje po adicionim formulama, skalarne proizvode vektora, i principe izracunavanja pomocu formula krivih drugog reda (i treceg, i koliko ih ima). Jednostavno, svako ima pravo da izabere kojoj oblasti nauke ce da posveti paznju i cime ce da se bavi u zivotu. Meni recimo je daleko bitnije da poznajem jezike i knjizevnost nego sva matematika koja se uci u gimnaziji.
a sta ce u gimnaziji da uci usni aparat bubashvabe i reljef togoa...
Da, nazalost, mnogo nebitnih stvari se uci. Ne znam kako je sada kada su reformisali obrazovanje i uci se po novom sistemu (i u Srbiji se sprovela reforma sistema da ja znam?), ali ja sam po starom, i uci se toliko nebitnih stvari da je to smjesno. Konkretno, za sta ce meni da znam princip gastrulacije kod ptica? Mislim, shvatam da neko zeli da ode da studira biologiju, da uvijek valja znati vise i da znanje ne moze da skodi, ali brate, sto je mnogo mnogo je. 20+ strana sve nekih gluposti o metanefridijalnom sistemu kod turbelarija i pantljicara (u 2. godini) koje ces morati da ucis po nekoliko sati da bi popamtio osnovne podatke (ako je to osnovno, onda ja pojma nemam ni o cemu), dobio dobru ocjenu i bukvalno 98% svega toga zaboravio posle nedelju dana. Gimnazija pruza najsiri opseg znanje i usadjuje ti najvise opste kulture, ali je zeznuto teska i treba imati puno volje da se zavrsi. Zavrsi kako valja, a druga alternativa je da uz minimum truda skrpis prelazne ocjene i provedes se zestoko za tih cetiri godine, ali ne vidim poentu toga onda.
Uuu, što ćeš lepo da se provedeš u Tesli :D
I ja sam hteo Teslu, sad sam presrećan što nisam napravio tako glup potez :D
Same here.
6 meseci sam bio na ivici da upisem Teslu, ali sam na kraju shvatio da to mozda i nije bas najpametnije sto mogu da uradim. :)
Da ne pominjem sto su mi svi, izuzev caleta, govorili da upisem ekonomsku/gimnaziju, sto sam na kraju i uradio. :)
Po meni su tehnicke skole puno bolje od bilo kakvih gimnazija, ekonomskih i ostalih...isao sam u jednu, a pored su bile ekonomska i gimnazija, tako da sam relativno upucen u to :to_care:
I da, samo djaci iz "specijalne" iliti matematicke gimnazije mogu po matematici da pariraju ovima iz tehnicke ;)
Jel ima ovde neko da ide u poljoprivrednu skolu?Nemojte sad da se valjate,jer znam,skola ima bas UPECATLJIVO ime.Ali sta cu tu sam zapala.:rolleyes:
Nema samo upecatljivo ime vec i istoriju. Ja zivim tu blizu i nemam bas neka lepe utiske. Nisam isao u nju ali sam cuo da je skola sprdacina (bes uvrede) ;)
Nije ni moja bolja. :D
Ima dosta onih koji se glupiraju. Bio sam tu na takmicenju iz odbojke i samo su trazili neku frku a mogli smo da ih sameljemo iz cuga, nego rekla profesorka da ne pravimo frku ona ce da nagrabusi, pa mi nismo hteli zato sto je dobra zena ;).
Ma samo se uklopi prvi dan i bice ti u redu. Nije tesko, ja sam 3 puta menjao odeljenja i razrede. Nisam padao razred nego sam prvo isao u Vojnu gimnaziju pa u Koncar u procesno upravljanje (nije bilo nigde drugde mesta). A sad sam u racunarima. I mogu da kazem da je na neki nacin ova moja skola sra**. Ali sta da se radi. Mora se. :D
Ako bude neke frke u skoli reci..., mada nece. :D
--ComputerBoy--
18.8.2009, 21:48
Evo, ovako... Znam da se nece neki sloziti sa ovom teorijom, ali sta ima veze. Ako mozda neko od osnovaca planira da upise Gimnaziju, definitivno da uzme drustveni smer ma koliko voleo matematiku i hemiju i fiziku! Ja sam bio na oba smera i drustveni je mnogo laksi od prirodnog. Mislis da ti na prirodnom smeru nece traziti puno engleski, istoriju, geografiju...? Nije tako. Isto traze na oba smera, tj. mnogo. Sve predmete. Eto, prirodni smer je kao drustveni samo sa velikim dodatnim zamajavanjem sa matematikom, fizikom i hemijom.
Ne znam zasto sam ovo ispricao, ali ne skodi, a cim ne skodi znaci da koristi.
Da, samo što na društvenom smjeru već na trećoj godini imaš sedam časova engleskog jezika nedeljno, a na prirodnom dva.
Istoriju na prirodnom gubiš nakon treće godine, a na društvenom nemilice bupaš sve četiri godine.
Što se srpskog jezike tiče, jaz između ova dva smjera je nešto manji. Nastavnici se vode logikom: jezik i gramatiku moraju znati svi. Opet, to što prirodnjaci čitaju iste lektire kao i društvenjaci ne znači ništa. Sem razlike u fondu časova (koja je duplo u korist duruštvenog smjera), diskusija i nivo razmišljanja koji se traže od đaka društvenog smjera je na značajno većem nivou, u poređenju sa prirodnim.
Priču o težini njihovog gradiva koju gospoda sa prirodnog smjera servira svakom redom na školskom hodniku školskom hodniku ja ne zarezujem dva posto. Istim tim personama bi najobičniji test iz engleskog jezika bio jama bez dna.
veseliburek
18.8.2009, 23:00
eo ja da se javim posle godinu dana tesle :D
prošao 4.27 (nisam bio vukovac u osnovnoj, ali sam nosio 59 poena na ocene), profesori su ok (mada ima nekih koji su malo strožiji :opanachke)
sve u svemu, pozitivni utisci...
Ja idem u Teslu i imam totalno suprotne utiske od veselog bureka...
veseliburek
27.8.2009, 17:54
koji si smer?
Nikola16789
27.8.2009, 18:19
Evo, ovako... Znam da se nece neki sloziti sa ovom teorijom, ali sta ima veze. Ako mozda neko od osnovaca planira da upise Gimnaziju, definitivno da uzme drustveni smer ma koliko voleo matematiku i hemiju i fiziku! Ja sam bio na oba smera i drustveni je mnogo laksi od prirodnog. Mislis da ti na prirodnom smeru nece traziti puno engleski, istoriju, geografiju...? Nije tako. Isto traze na oba smera, tj. mnogo. Sve predmete. Eto, prirodni smer je kao drustveni samo sa velikim dodatnim zamajavanjem sa matematikom, fizikom i hemijom.
Ne znam zasto sam ovo ispricao, ali ne skodi, a cim ne skodi znaci da koristi.
ah, ja da sam bio na drustvenom nikad ne bih zavrshio..jedva sam i ovaj engleski na prirodnom odradio, ne bih mogao da podnesem vishe casova jezika, bilo kog...ostalo je ok
LoshMeeBre
27.8.2009, 19:15
Batalite to drustveni/prirodni koji je LAKSI..
Verujem ja ComputerBoy-u da je NJEMU bilo lakse, al to (mozda) vazi za njegovu gimnaziju i za njegovu garnituru profesora.. Ili upisite sta vise volite, ili ako ocete da se provucete, raspitajte se na sve strane pre nego sto upisete - gde su manje sanse da vam zapadnu idioti
Cisto da ne morate da ucite fus note iz knjige muzickog za 2 :kreza:
Inace znam mali milion ljudi koji su zavrsili teslu i mali milion potpuno razlicitih prica, njima nista ne verujem :D :p
Gimnazija pruza najsiri opseg znanje i usadjuje ti najvise opste kulture, ali je zeznuto teska i treba imati puno volje da se zavrsi. Zavrsi kako valja, a druga alternativa je da uz minimum truda skrpis prelazne ocjene i provedes se zestoko za tih cetiri godine, ali ne vidim poentu toga onda.
Ja sam to uradio,ali nisam ostao uskracen za znanje zbog moje intelektualne ogranicenosti,vec zbog nesposobnosti nekih profesora da uproste to preopsirno gradivo. vecina ih je pokusavala da nas nauci stvarima na tezi nacin, i time su samo opteretili sebe a nas ostavili uskracene za odredjeno znanje. Naravno sve zavisi od osobe do osobe i uspjesnog izbora fakultetskih studija,a vjeruj mi poznajem mnogo ljudi koji su se pokajali sto studiraju to sto studiraju. Jednostavno izabrali su ono za sta nisu imali dovoljno znanja.....
LoshMeeBre
27.8.2009, 19:21
Za fax ne mogu da pricam posto sam zeleni :to_care: Al evo jedan primer jako inteligentne stvari:
Lik padne maturu iz matematike, onda je na jedvite jade polozi iz drugog puta, nalegne na pripreme za prijemni, uradi tu i tamo i upadne na PMF jer se malo ljudi prijavilo . . .
Kako on misli da i POLOZI nesto na tom fakultetu za mene je misterija :boodala:
Za fakultet ti u neku ruku nije potrebno nikakvo predznanje POD USLOVOM da si sprman i sposoban da spavas nad knjigom i sve naucis sam.. Nije sve skupiti 30 bodova iz skole i 30 na prijemnom i upisati nesto, treba i zavrsiti. Nece niko da ti plati prazan index ;) Osim onih koji ga ni ne traze :kreza:
King James
29.8.2009, 6:27
Lik padne maturu iz matematike
Pa sto je onda i uzimao matu :D
Ja sam položio matu na maturskom, i to sa 4! Btw, ako se neko dvoumi a živi u blizini, toplo mu preporučujem Gimnaziju "Michailo Pupin" u Kovačici....44
:ciao:
LoshMeeBre
29.8.2009, 13:11
Kao sto rekoh, primer jako inteligentne stvari :kreza:
King James
29.8.2009, 17:51
Kao sto rekoh, primer jako inteligentne stvari :kreza:
Hah :) Ja lepo uzeo o grafama da pise, jos kad sam polagao, u inat sto vise moguce koristio strucne izraze, ovi se izgubili, a svi znamo kakvo je ''znanje'' profesora informatike :D Sto se srednje tice, meni je ova gimnazija bila zakon, 4 godine nerada i sprnje, ma milina ziva :)
Ja sam to uradio,ali nisam ostao uskracen za znanje zbog moje intelektualne ogranicenosti,vec zbog nesposobnosti nekih profesora da uproste to preopsirno gradivo. vecina ih je pokusavala da nas nauci stvarima na tezi nacin, i time su samo opteretili sebe a nas ostavili uskracene za odredjeno znanje. Naravno sve zavisi od osobe do osobe i uspjesnog izbora fakultetskih studija,a vjeruj mi poznajem mnogo ljudi koji su se pokajali sto studiraju to sto studiraju. Jednostavno izabrali su ono za sta nisu imali dovoljno znanja.....
Nah, nikšićka gimnazija, ako je ikada i bila ustanova sa renomeom na nivou bivše Jugoslavije, to odavno više nije. Sad je leglo dilentatizma, prosjeka i politike.
A ovom reformom skolskog programa su je jos vise pokopali. Tako da niksicani ako citate ovo,zaobidjite je i krenite put ekonomske i elektro skole (dosta ljudi hvali elektro).
Mora matematika :)
veseliburek
2.9.2009, 19:39
Hah :) Ja lepo uzeo o grafama da pise, jos kad sam polagao, u inat sto vise moguce koristio strucne izraze, ovi se izgubili, a svi znamo kakvo je ''znanje'' profesora informatike :D Sto se srednje tice, meni je ova gimnazija bila zakon, 4 godine nerada i sprnje, ma milina ziva :)
danas došla profesorka iz predmeta "Primena računara u elektrotehnici" i pita šta je najbitnije za RAM memoriju, i sad, ovi ostali lupetaju i ja dignem ruku i kažem: "latencije", a žena me pogleda belo...
Ljudi jel vi pricate o ETS Nikoli Tesli u Nisu? Ja sam upisao Boru Stankovic (gimnaziju) prirodno-matematicki smer. Ne bih je uopste menjao jer je društvo odlično! E sad sto se uce razne gluposti to je drugo.
Prichaju o Nikoli Tesli u Beogradu.
Gde bash Boru,krenuo si mojim stopama s tim da sam je ja napustio posle jedne godine.:to_care:
Nadam se da cesh i ti.;)
Prichaju o Nikoli Tesli u Beogradu.
Gde bash Boru,krenuo si mojim stopama s tim da sam je ja napustio posle jedne godine.:to_care:
Nadam se da cesh i ti.;)
1. Zasto si je napustio?
2. Zasto se nadas da cu i ja?
Zato shto sam se preselio.:D
Ne zasluzujesh da te one barabe od profesora predavaju.:to_care:
P.S.U drugim gimnazijama cesh naci bolje drushtvo.;)
Remi_Gaillard
23.9.2009, 1:28
ako ima ovde neko da je zavrsio Masinski tehnicar za kompjutersko konstruisanje, postavio bih mu par pitanja:
nadam se da ne smaram sa ovim pitanjima i da nisam pogresio mesto za temu?:dedica:
1.)Ono sto si radio iz Fizike u 7. i 8. razredu osnovne
2.)Turbo C
3.)Ja sam radio u Autodesk Inventoru
4.)Razne vezbe,crtanje slozenih predmeta u Inventoru npr. dizalica
5.)pa organizacija rada :)
6.)Razni procesi obrade na CC masinama
Djordje Turjacanin
24.10.2009, 20:38
Ekhmm, ovako ja mi kanda trebo sad izabrati neku srednju školu? A?
NEgo, ovako jel može neko ko je iz Banjaluke da mi kaže kakve sve škole imaju vezane za informatiku. Samo da ne bude gimnazija sa informatičkim smjerom.
Sass Drake
25.10.2009, 1:40
Ekhmm, ovako ja mi kanda trebo sad izabrati neku srednju školu? A?
NEgo, ovako jel može neko ko je iz Banjaluke da mi kaže kakve sve škole imaju vezane za informatiku. Samo da ne bude gimnazija sa informatičkim smjerom.
Imaš elektrotehničku srednju školu sa informatičkim smjerom , ali ako poslije srednje namjeravaš da upišeš :dzavo: ETF i (kasnije CISCO) :dzavo: gimnazija je veoma preporučljiva jer ćeš imati dobru osnovu iz matematike i fizike i nećeš gledati u izvode, integrale i razlaganje vektora na komponente kao tele u šarena vrata (kao većina mojih kolega sa fakulteta). Sada moja bivša Gimnazija ima i informatički smjer, ali moj savjet ti je da ako se ipak odlučiš za Gimnaziju, upišeš opšti smjer. Istina je da ćeš sa Elektro moći ići na praksu po firmama, ali poslije Gimnazije ćeš se osjećati kao gospodin sa znanjem i radnim navikama.
Djordje Turjacanin
25.10.2009, 12:01
Znam dosta o integralima a gimanziju neću sigurno. Šta će meni muzičko tehničko kad ću raditi sa računarima. Gimnazija je kao osnovna škola. Samo prošireno. Kad završim ništa ne znam a sve znam. Znači samo elektrotehnička škola. Zanima da li te sve škole na jednom mjestu ili su razbacane po Banjaluci.
mene zanima elektro skola mihajlo pupin u novom sadu. racunarski smer (samo da mi ne upadne zatezalo :D) drustvo nastavnici,...
Sada moja bivša Gimnazija ima i informatički smjer
Znajući gimnaziju, ovo mi zvuči kao čas više informatike nedeljno, ali ipak sa akcentom na biologiji i geografiji :to_care:
http://www.borastankovic.edu.rs/index.php/sr/strana/skola/predmeti.html
9 predmeta
Sass Drake
25.10.2009, 14:21
Znam dosta o integralima a gimanziju neću sigurno. Šta će meni muzičko tehničko kad ću raditi sa računarima. Gimnazija je kao osnovna škola. Samo prošireno. Kad završim ništa ne znam a sve znam. Znači samo elektrotehnička škola. Zanima da li te sve škole na jednom mjestu ili su razbacane po Banjaluci.
Razbacane su po Banjaluci, a ETŠ je od centra udaljena 5-10-minuta hodanja. . A s obzirom da znaš integrale mogao bi ,kad bi htio ,i da doguraš do državnog iz fizike i da odeš na olimpijadu.;) Ali samo da te napomenem, nemoj se iznenaditi ako drugim učenicima tog smjera budeš popravljao banalne stvari na kompjuteru.:dzavo:
dzonihsv
25.10.2009, 15:33
E znam kako je u BiH, ali kod nas (Srbija) u ETŠ-u (smer elektrotehničar računara) učiš o računarima koliko i Duško Dugouško o raketnoj nauci. :)
Jedino što se forsira je programiranje, sve ostalo o kompovima učiš sam gde god da stigneš.
Djordje Turjacanin
25.10.2009, 15:48
MA makar se uči nešto vezano ,ali šta će meni u gimanziji da ja učim tehničko, muzičko i slično čime se neću nikad baviti.
Nikola16789
25.10.2009, 16:24
MA makar se uči nešto vezano ,ali šta će meni u gimanziji da ja učim tehničko, muzičko i slično čime se neću nikad baviti.
u gimnaziji nema tehnicko, ostalo je stvar opste kulture...
Ja sam ishao na prirodni smer 9. bgd. gimn. i mata je ubijala, ostalo je bilo manje vishe ok. geografija 4 godine, istorija valjda 3 godine, Muzicko i likovno samo 2 godine, i to ne crtanje i sviranje nego vishe istorija umetnosti (ponovo opsta kultura). Informatiku smo imali blokove, svakih 2 nedelje po ceo dan, shto je meni bilo ok, ali se ucilo samo osnovno, iako nas je u 3. i 4. profesorka terala da radimo korisne stvari kao shto je reinstalacija sistema, pravljenje sajtova, html, php i osh po neshto ko je hteo i tako da dalje, meni bilo dosadno, tako da sam ja bio kao tehnicka podrska u skoli za racunare, shto me je mnogo puta vadilo sa kontrolnih :to_care: na te blokove kad sam ishao, kad nisam, kako sam bio raspolozen, mada sam ja imao povlascen tretman, za ostale je bilo obavezan dolazak :)
Sve u svemu, u pravu si da posle gimnazije ne znash nishta, ali ponovo, sve znash... Ja sam npr bez ikakvih problema upisao medicinu i sad guram bez problema, dok oni iz medicinske (ne svi, ali dosta njih) imaju dosta problema iako na praksi znaju sve, ali praksa je minoran predmet na mom faxu, nazalost...
Djordje Turjacanin
25.10.2009, 20:32
Praksa je sve, šta ti imaš od toga da znaš šta je mjenjač i nnegove dijelove a ne znaš da mu zamijeniš mjenjač. Teorija bi trebalo biti usputna a najviše praksa raditi.
A što se tiče geografija, istorija, likovno, muzičko to su sve stvari koje meni neće trebati ako se vidim kao nekog ko pretenduje na kompjutere.
Equilibrium
26.10.2009, 10:29
Ali to su stvari opste kulture koja ce ti svakako trebati ako pretendujes da te smatraju za obrazovanog coveka a ne za magarca koji po ceo dan ne vadi nos iz kompjutera i nezanima ga bilo sta drugo.
Djordje Turjacanin
26.10.2009, 14:47
Ko kaže da me ne zanim ili da ne znam. U gimnaziji se radi skori sve kao u osnovnoj samo opširnije. A lud sam za geografijo i istorijom kad sam polazio u školu znao sam gradivo za 7 razred(8 u RS). A muičko pa treba znati nešto osnovno ali da učim opere i koji su glavni likovi koje me 100% neće zanimati pa nisam lud.
JohnnyNT
26.10.2009, 15:08
Ali to su stvari opste kulture koja ce ti svakako trebati ako pretendujes da te smatraju za obrazovanog coveka a ne za magarca koji po ceo dan ne vadi nos iz kompjutera i nezanima ga bilo sta drugo.
Uh, to me je zabolelo...:D.U tehničkim školama ima manje, nazovimo to, "opšte kulture" jer, logično je da se ljudi više usmeravaju na struku za koju se školuju (stručne škole...:)).Mada, u ovim školama treba uvesti više časova maternjeg jezika...
Siguran sam da nije sa namerom, ali tvoj post se može protumačiti na pogrešan način (npr. magarac iz tehničke škole...) ;).
Da se nadovezem :)
Ja se kladim da vise o opstoj kulturi znaju likovi koji su u tehnickim skolama od gimnazijalaca....
Jer jednostavno se uci ono sto je potrebno i eventualno malo prosirenije... Pa se lakse i pamti... Dok se u gimnazijama obradjuje ogromno gradivo koje ti nece pomoci nikad a samo ce te zbunjivati jos vise... Mozda neki ne dele moje misljenje, ali ljudi koji se bave drustvenim naukama, su u vecini slucajeva "nesposobni" kada su u pitanju prirodne tj. tehnicke nauke... Jer ja ne znam istoricara koji zna programira, a znam dosta programera koji znaju kad je bio Kosovski boj :D
Ja sam licno protiv gimnazija...
Po meni licno je gimnazija nastavak osnovne skole. Gde te uce samo tome da budes vredan, jer face it, gimnaziju ne mozes proci na mozak vec na tesko! strebanje...
Jednom je rekao moj komsija, koji je zavrsio 5u gimn. , da gimnaziju upisuju ljudi koji ne znaju sta ce sa sobom tj. ne znaju sta ce dalje pa sebi samo produzuju vreme za razmisljanje....
Nikola16789
24.11.2009, 15:33
Pa ne slazem se sa tobom, ali ima raznih primera, tako da ne mozemo generalizovati stvar. Svaki covek je razlicit pa tako i bira shta mu navishe odgovara.
Da li mislish da ako znash kad je bio kosovski boj znash istoriju? Ok, ja znam FOR petlju pa sam programer :)
Pa boze naravno da su nesposobni za prirodne nauke, to su i sami uvideli, nemaju afiniteta, ne zanima ih, pa su zato i upisali drustveni smer, svako treba da usavrshava ono shto voli i shto mu odgovara...
Ja sam na kraju 8. razreda znao koji cu fax da upishem, pa sam ponovo upisao gimnaziju, pa je i to individualno, neko zaista ne zna shta hoce, neko drugi misli da mu je gimnazija ok za ono shto ce kasnije upisati...
Nikako ne mislim da su ljudi koji su zavrshili neku skolu a da nije gimnazija, gluplji, da manje znaju i sl. To je njihov izbor i ako ih to zanima, shto da ne.
Josh jedna stvar su ljudi kojima si okruzen. Po statistici, veliki broj ljudi iz srednjih "strucnih" skola nem nameru da se dalje skoluje, dok u gimnaziji velika vecina namerava da ide dalje, jer sa zavrshenom gimnazijom si nishta, a drustvo ima veliki uticaj na sve nas; ne mora da znaci, ali ako si u drustu dilera droge, postoji velika verovatnoca da postanesh i sam isto to, ali ako si u krugu ljudi koji zele da upishu fax, i sam cesh to zeleti. Ako dalje pogledamo da je za strucne skole potrebno manje bodova za upis nego za gimnazije, nekako je logicno da ce dosta ljudi to upisati samo zato shto su mogli to da upishu, a ne zato shto ih stvarno zanima, vidimo da su strucne skole pune klosara, ponovo, ne mora da znaci, ali nekako je to postao standard kod nas.
U gimnaziji te uce da budesh vredan i da strebash jer je to jedina stvar koja ti je potrebna da bi uspeo dalje na faxu. Fax zavrshava strebanje, a ne mozak...
Guardian
24.11.2009, 17:49
Ja sam zavrsio gimnaziju i studiram Etf. Matematika i Fizika mi idu mnogo bolje od nekih likova koji su završili stručne škole.
:ciao:
Equilibrium
24.11.2009, 22:48
Da se nadovezem :)
Ja se kladim da vise o opstoj kulturi znaju likovi koji su u tehnickim skolama od gimnazijalaca....
Jer jednostavno se uci ono sto je potrebno i eventualno malo prosirenije... Pa se lakse i pamti... Dok se u gimnazijama obradjuje ogromno gradivo koje ti nece pomoci nikad a samo ce te zbunjivati jos vise... Mozda neki ne dele moje misljenje, ali ljudi koji se bave drustvenim naukama, su u vecini slucajeva "nesposobni" kada su u pitanju prirodne tj. tehnicke nauke... Jer ja ne znam istoricara koji zna programira, a znam dosta programera koji znaju kad je bio Kosovski boj :D
Ja sam licno protiv gimnazija...
Po meni licno je gimnazija nastavak osnovne skole. Gde te uce samo tome da budes vredan, jer face it, gimnaziju ne mozes proci na mozak vec na tesko! strebanje...
Jednom je rekao moj komsija, koji je zavrsio 5u gimn. , da gimnaziju upisuju ljudi koji ne znaju sta ce sa sobom tj. ne znaju sta ce dalje pa sebi samo produzuju vreme za razmisljanje....
Brate al si se izlupetao da i nije dobro.
Kakvu opstu kulturu uce ljudi u teh skolama, gde je 4 god istorije, psihologija, sociologija, geografija, biologija, srpski 5 puta nedeljno i jos gomila predmeta.
Ljudi na drustvenim naukama nesposbni za prirodne:eek: A obrnuto nije a?
Prirodne nauke su toliko lake iskljucivo iz razloga sto sve moze da bude tako kako jeste i ne moze drugacije, dok se sve u svim prirodnim naukama (sociologija, istorija, drustveni de geografije, psihologija...) moze tumaciti na ogroman broj nacina.
U gimaziji je kao u svakoj drugoj skoli, imas onih koji strebaju i onih koji idu na kako bi ti rekao mozak, u jednakoj meri kao u naprimer Tesli.
A cinjenica je da ljudi iz gimnazija lakse upisu sve fakultete nego ljudi iz strucnih zato sto imaju sire i sveobuhvatnije teorijsko znanje i ti na vecini fakulteta imas opstu kulturu za prijemni a tu su gimnazijalci u debeloj prednosti
Da ne bude zabune ne idem u gimnaziju.
Djordje Turjacanin
24.11.2009, 23:19
Izbrisao sa post pa nema smisla da pišem ponovo sve.
Što se tiče bez fakulteta gimnazija je ništa. Znam učenicu koja je vukovac bila i u osnovnoj i u srednjoj školi, ali je pošto nije mogla ići na fakultet ostala i zaposlila se kao konobarica. Da li treba takvom talentu dozvoliti da trune u nekoj kafančugi.
A nekim drugim srednjim školama ti si se već (polu)specijalizovao za neki posao i imaš predstavu o tome čime ćeš se baviti. A kad izađeš iz gimnazije sve znaš a ništa ne znaš. Znaš sve pomalo ali ništa ne znaš nešto bolje da bi se specijalizovao. Ja lično sebe vidim kao nekog ko se bavi računarima, popravlja ih, prodaje ih, programira i sl.. i mene uopšte ne znaim prošireno znanje iz biologije ili muzičkog koje ću učiti u gimanziji. U redu neke osnovne stvari koje si mogao skontati i u osnovnoj školi ali da ja učim operu neku posebno i koji su bili likovi a nikad neću ni poglerdati tu operu a kamoli da se budem bavio time to je baš glupost.
Nikad ne bih išao u gimanziju jer apsolutno nemam pojma koji bi faks a još da li ću imati para da idem na faks i slično onda sam tek propao i neću moći nigdje naći posao. S druge strane, ako budem trgovački tehničar ima nade da se zaposlim u nekom marketu ili preduzeću. Ako budem kuvar ima nade da se zaposlim u nekom restoranu a gimanziju, niti šta bolje znam niti imam pojma šta hoću.
Equilibrium
25.11.2009, 0:14
Evo sad cu ja vama nesto plasticno da objasnim, previse pojednostavljujete zivot, ne radi se u zivotu ono sto se zavrsilo nego ono gde ima posla, ili u naprednijoj varijanti ono gde ima vise para. Sta tebe Djordje sprecava da zavrsis lupam medicinu i da se posle bavs servisom kompova, sta ce tebi dodje musterija u radnju i da ti trazi diplomu? Naravno da nece, ne znam nikog ko zna nekog ko je cuo od nekog da se nekom tamo negde desilo tako da su male sanse da se desi tebi. Tako da to nema veze, manje od 10% ljudi se bavi onim za sta se specijalizovalo. Nije sve to tako lepo kako vi zamisljate, izvan svih obrazovnih sistema ima nesto sto se zove zivot, i zaposlenje, kolicina para i pozicija u drustvu retko zavise od toga sta ste zavrsili.
Ma, bavite se kriminalom, od škole leba nema :D
King James
25.11.2009, 0:59
^ Ko uci znace, ko krade imace :to_care:
Djordje Turjacanin
25.11.2009, 14:35
Ajd, problem je što i većina jeste tako završil(nije se specijalizovala) ali problem je što većina tih ljudi nemaju pojma o poslu. Evo naprimjer Čarls Darvin bio pop pa je poslije proučavao biologoiju koja ima suprotno mišljenje od crkve. Ali to je njega znaimalo, problem je evo kao primjer navodim u servisisima ikompjuterskim porsavnciama da 80% zaposlenika nema pojma o tome šta prodaje i kako da pomogne. Pa tako kad dođete u prodavnciu i pitate imate li Intel Core i7 (lupam) a onaj što prodaje "evo vam tu spisak pa vi vidite šta tu ima". Ili još gore da mi serviser pokvari računar umjesto da mi popravi. To se desilo mom rođaku koji je kupio komp pod garancijom i nešto se pokvario pa nije hgtio da poništava garanciju. Kad je došao da vidi računar, ovaj mu nešto rekao ka to je nerješiv problem.
Mislim ištekala PCI-E kartica za internet samo je trebalo malo bolje da ulegne a ovaj konj poištekavao ssve kablove i napajanja i spržio komp. Eto o čemu pričam potpuno nespecijelizovani ljudi dolaze na mjesta za koju treba neko znanje. Mislim lik umjesto da samo malo bolje ušteka karticu on poištekavao sve kablove od napajanje i pogršeno spojio i puff. O tim slučajevim pričam. A i moja majka je završila za mašinskog tehničara a učiteljica je, ali ona to želi da radi dok šta misliš neko ko je završio isti taj učiteljsko ili kako se već zove fakultet da dođe u školu i ne zanima ga ta škola i iživljava se na djeci i slično. Ti možeš završiti filozofski fakultet a raditi u vrtiću ako te zanima, ali ako te ne zanima to može biti katastrofa za djecu jer ga taj posao ne zanima i djecu tretira kao odrasle.
Nikola16789
25.11.2009, 16:25
Izbrisao sa post pa nema smisla da pišem ponovo sve.
Što se tiče bez fakulteta gimnazija je ništa. Znam učenicu koja je vukovac bila i u osnovnoj i u srednjoj školi, ali je pošto nije mogla ići na fakultet ostala i zaposlila se kao konobarica. Da li treba takvom talentu dozvoliti da trune u nekoj kafančugi.
A nekim drugim srednjim školama ti si se već (polu)specijalizovao za neki posao i imaš predstavu o tome čime ćeš se baviti. A kad izađeš iz gimnazije sve znaš a ništa ne znaš. Znaš sve pomalo ali ništa ne znaš nešto bolje da bi se specijalizovao. Ja lično sebe vidim kao nekog ko se bavi računarima, popravlja ih, prodaje ih, programira i sl.. i mene uopšte ne znaim prošireno znanje iz biologije ili muzičkog koje ću učiti u gimanziji. U redu neke osnovne stvari koje si mogao skontati i u osnovnoj školi ali da ja učim operu neku posebno i koji su bili likovi a nikad neću ni poglerdati tu operu a kamoli da se budem bavio time to je baš glupost.
Nikad ne bih išao u gimanziju jer apsolutno nemam pojma koji bi faks a još da li ću imati para da idem na faks i slično onda sam tek propao i neću moći nigdje naći posao. S druge strane, ako budem trgovački tehničar ima nade da se zaposlim u nekom marketu ili preduzeću. Ako budem kuvar ima nade da se zaposlim u nekom restoranu a gimanziju, niti šta bolje znam niti imam pojma šta hoću.
Znam obruntih primera koliko hocesh, cak i od mojih prijatelja. Evo ti primera, ja sam upisao gimnaziju, a moja ortakinja srednju medicinsku; oboje smo planirali medicinski fax posle srednje, ja sam upiso, a ona nije imala znanja iz srednje za prijemni a nije znala ni kako se uci, tako da je pauzirala i upisala tek ove godine. Dzaba njoj shto je bila strucna da izvadi krv, podeli terapije i josh gomilu stvari kad nije znala hemiju i biologiju za prijemni. Al eto znam i ljude iz gimnazije koji nishta nisu upisali. Zavisi od ljudi, zato i kazem, ako nekom odgovara srednja strucna skola, samo napred :)
Ljudi sa srednjom skolom su sve manje i manje cenjeni, a cak i ljudi sa faxom tesko nalaze posao u struci i rade razne druge stvari ne bi li doshli do hleba. Pazi, ja sam na medicini, i planiram da palim odavde cim se ukaze prilika, jer 5000 lekara je na birou trenutn, a i ko dobije posao, dbije da radi u nekoj vukojebini u domu zdravlja shto nisu moji planovi...
Shta da ti kazem ili planiraj fax ili upishi neki dobar zanat. cak zanat ispada kao najisplativiji, zavrsish, otvorish svoju proizvodnju i mlatish pare, naravno morash dobro da radish da bi neko hteo da kupi od tebe
LaDyBuG_19
25.11.2009, 16:39
Činjenica je da onaj koji želi da uči, učiće u bilo kojoj školi, ali je je isto tako činjenica da okruženje utiče na ponašanje pojedinca u srednjoj školi. Ti ljudi su još uvek mladi i većinom povodljivi jer žele da se uklope u novo okruženje (kud svi Turci...). Onaj koji u bilo čemu odudara od većine, obično je odbačen i postane predmet podsmeha (da ne kažem psihičkog, a danas, nažalost, sve više i fizičkog maltretiranja), što vrlo negativno utiče na svest o samom sebi i može ostaviti dugoročne negativne posledice po psihu... Što se češće dešava u stručnim školama nego u gimnazijama, jer je opšte poznato, kako to Nikola16789 reče, da su stručne škole uglavnom rezervisane za klošare. Tako su u Novom Sadu, Srednja elektro i mašinska prepune onih koji su jedva završili osnovnu školu, pa o učinku u srednjoj ne vredi ni raspravljati, a fakultet je već misaona imenica. Čega su i tamošnji profesori svesni, pa ne ulažu previše truda da tu decu bilo čemu i nauče. U prilog tome, evo snimak sa časa u novosadskoj Srednjoj mašinskoj školi http://www.youtube.com/watch?v=joVCtN5DDM8.
Slažem se da onaj koji zna čime bi se bavio, a ne želi da zavrašava fakultet, upiše stručnu školu, ali onaj koji želi na bilo koji fakultet, pametnije mu je da završi gimnaziju jer, ako ništa drugo, steći će svest o učenju i radnim navikama bez kojih će teško završiti fakultet.
Sad, šta se na kom smeru u gimnazijama više uči, govori sam naziv smera, ali nema generalizovanja da su jedni pametniji, informisaniji, ili šta već, od drugih, jer postoji dosta izuzetaka, stvar je ličnog interesovanja i ambicija. Ja sam završila gimanziju opšteg smera, imala sam jednak broj društvenih i prirodnih predmeta sve 4 godine, društveni su mi uvek išli bolje, ali ne znači da o prirodnim nisam imala pojma, ili da nisam mogla da ih "skapiram". Posle sam završila Filozofski fakultet, jezici me najviše interesuju, ali pošto sam na ovom forumu, znači i da me kompjuteri zanimaju i da sam željna da naučim što više. S druge strane, imam druga koji je genije što se kompjutera tiče, ali istim žarom voli književnost i zna odlično istoriju itd... Sve je stvar lične ambicije i sposobnosti, što se takođe odnosi i na kasnije pronalaženje adekvatnog posla... Ali i oni koji ne rade u struci su sposobniji od onih koji ne rade ništa i čekaju da im padne s neba neko, po mogućstvu, "direktorsko mesto" u struci.
pravite od gimnazije bauka. Ljudi, pa ne mora onaj ko ne moze ili nece na fax, moze ladno da upise visu i da ga vidi bog. Gimnazija je skola u kojoj najlakse mozes videti za sta si. Plus sto se u gimnaziji stice najbolje znanje i niko te ne smara praksom na kojoj te kinje i teraju da radis sav prljav posao koji ne zele da rade...
Da li neko od vas zna stranicu sa kritikom dela : Hasanaginica. Potrebne su mi kritike jer pisem seminarski... Hvala unapred.
DonCorleone91
2.1.2010, 22:10
. Plus sto se u gimnaziji stice najbolje znanje i niko te ne smara praksom na kojoj te kinje i teraju da radis sav prljav posao koji ne zele da rade...
To sve zavisi od skole do skole....i ne mora da znaci da se u gimnaziji stice najbolje znanje, po mom misljenju to prvenstveno zavisi od onog ko ide u nju...ili u neku drugu skolu :)
pravite od gimnazije bauka. Ljudi, pa ne mora onaj ko ne moze ili nece na fax, moze ladno da upise visu i da ga vidi bog. Gimnazija je skola u kojoj najlakse mozes videti za sta si. Plus sto se u gimnaziji stice najbolje znanje i niko te ne smara praksom na kojoj te kinje i teraju da radis sav prljav posao koji ne zele da rade...
Da li neko od vas zna stranicu sa kritikom dela : Hasanaginica. Potrebne su mi kritike jer pisem seminarski... Hvala unapred.
Pa ako ne zelis da radis praksu nemoj ni da upisujes skolu gde ima praksa....po meni gimnazija je krdza,ima vise razloga za to,lenj me da ih nabrajam sada xD :boodala:
To sve zavisi od skole do skole....i ne mora da znaci da se u gimnaziji stice najbolje znanje, po mom misljenju to prvenstveno zavisi od onog ko ide u nju...ili u neku drugu skolu :)
Pa jeste...Ali stice se jedno opste znanje...koje je potrebno za ceo zivot...
Moze li neko da mi pomogne oko ove kritike xD Ne znam gde da trazim, sve sam pokusao.
DonCorleone91
2.1.2010, 23:53
Pa jeste...Ali stice se jedno opste znanje...koje je potrebno za ceo zivot...
90% ljudi koje znam i koji idu u gimnaziju su "olos" koji je gimnaziju upisao u nedostatku zdravog razuma i nedostatka interesovanja za bilo sta drugo.
Jedina dobra stvar kod gimnazije je to ako nemas bas nikakvu ideju sta bi zeleo da budes kad porastes pa eto kao ides u gimnaziju dok se nesmislis sta ces.
E sad drugi problem je ovo sto si naveo za praku sto cu sad malo lepse da "iskomentarisem". Problem je u tome sto 70% dece u srbiji neide u skolu koju zeli i samim tim im je i praksa bezvezna.E sad za to nisu kriva samo deca sto neuce u osnovnoj vec i cela drzava i ceo sistem.....al da nesirimo dalje :D
Jedina dobra stvar kod gimnazije je to ako nemas bas nikakvu ideju sta bi zeleo da budes kad porastes pa eto kao ides u gimnaziju dok se nesmislis sta ces.
Ja do sad ne sretoh puno momčadi koji na polumaturi znaju čime će se baviti u životu.
Većina vas je još mlada i ne shvata o čemu se zapravo radi u izboru gimnazija / stručna škola. Istina je da sve zapravo zavisi od osobe koja uči i predavača i njegove sposobnosti da zainteresuje a ne optereti učenika, ali isto je istina da su sve naše škole u potpunom rasulu.
Jedino što vi sebe treba da pitate je gde se vidite za 5, 10 ili 15 godina. Neko smatra da je najbolja stvar koja mu se može desiti da bude frizer, otvori svoju radnjicu i priča sa ljudima, ima stalne mušterije, nikad se ne obogati kao plastični hirurg ali uvek ima para... Neko drugi pak želi da sutra otvori privatnu firmu koja će proizvoditi neku novu poljoprivrednu mašinu, na primer sušaru za seckane kruške, pa ne može da se odluči hoće li mu trebati poljoprivredna mehanizacija ili menadžment. Onaj ko želi da leči ljude i pomogne im, neće napisati (kao neko na ovoj temi) da sigurno neće kao doktor pristati da ide u neku vetrometinu... Ali ljudima i tamo trebaju i doktori, i učitelji, inače će svi morati da napuste svoja ognjišta i dođu tamo gde postoje bolji uslovi. Ako ceo život planirate samo da zaradite što više para, kad tad će vam biti žao što ste podcenili neke "manje važne" stvari i propustili neke "nevažne" prilike. Uglavnom, da skratim priču, i ovako sam preterao, ako nameravate da se bavite nekim zanatom, tipa pekar, frizer, krojač i to, onda je za vas stručna škola, jer od gimnazije nemate nikakve koristi već bi samo gadno promašili.
Svi koji nameravaju da studiraju će gadno pogrešiti ako ne odu u gimnaziju iz više razloga, a uglavnom se radi o stvaranju radnih navika, kreiranju specifičnog "survivor" mentalnog sklopa, učenju nekih životnih caka koje su uvek korisne, i pristupu najboljim profesorima koji će bar da se trude oko vas ako ništa drugo.
Al' dobro, ko je spreman da rizikuje da zakači najgore profesore koje uopšte ne interesuje budućnost dece kojoj predaju samo jer nema petlju da se suoči sa nešto više gradiva nego inače, možda gimnazija i nije za njega. Nije ni fakultet za svakoga, iako ih ovih dana svi redom upisuju... Mračna statistika kaže da preko 50% studenata odustane u toku prve godine, a da je prosek studiranja 8 godina umesto 4-5.
miša topola
9.6.2010, 22:54
Da li neko može da mi kaže šta se uči iz informatike u trećem razredu gimnazije (jezički smer)?
Kakvi su zadaci iz Pascal-a? Šta se najviše radi sa Pascal-om?
--ComputerBoy--
9.6.2010, 23:31
Joj, mene su mucili neopisivo sa nekim smarackim zadacima koje je sve profesorka prepisivala, a i mi smo isto radili na kontrolnima... :kreza:
Ocekuj bubacenje napamet i ocekuj da ce ti biti identicni zadaci na kontrolnima kao sa predavanja.
veseliburek
9.6.2010, 23:47
Mi u Tesli radimo C :opanachke
Pascal se u 9. maju u Nisu (opsta gimnazija) radi na papiru. Drugar kaze da NIKAD nisu nista na kompu napisali niti uradili.
--ComputerBoy--
10.6.2010, 7:30
Da, to sam potpuno zaboravio, ja jos ne znam ni u jednoj skoli da se Pascal radi na kompu... Stavise i kod mene na faksu Paskal radimo na papiru. :eek:
Zavisi od profesora, a ne od škole.
Moja generacija u gimnaziji u Somboru je imala sjajnog profesora informatike (Dule Obradović, živa legenda) kod kojeg naučiti nešto nije mogao samo onaj ko se gubio kad mu se skroluje stranica u wordu (prvo polugodište, desilo se jednoj). Radili smo Pascal tri godine, uz osnove sistema, mreža (Pascal smo vukli sa mrežnog servera, npr. pa nije mogao da programira onaj ko ne zna u DOSu da se poveže na mrežu i uloguje na server), interneta, itd. Plus je lik stizao da vodi bridž sekciju i organizuje kampovanja.
Moja sestra je bila u sledećoj generaciji, kod druge profesorice. Oni su sve radili na papiru na primer. Mada opet, znajući moju sestru, ni ja joj ne bih dao kompjuter u ruke :kreza:
Zavisi od osobe, a ne od škole.
Mislim da je ovo jasno, ali onaj ko ne želi da uči neće želeti ni u prvoj ni u drugoj školi, koliko god da ih promeni i isproba. Tek kad se on/a promeni, moći će neka promena da se vidi. Tu zapravo i leži problem, jer kad bi ljudi gledali na školu kao nešto korisno, a ne nešto što ih sprečava da igraju basket kad je toplo napolju, bilo bi manje zločina svakog dana a više tačnih odgovora u quizovima...
neodoljiv
11.6.2010, 16:18
Evo, zavrsio sam osnovnu skolu i sad trebam da idem u srednju...
Da li postoje firme koje stipendiraju ucenika tako sto mu placaju skolarinu, pod uslovom da se potpise neki ugovor da posle mora da radi za njih ?
Hvala... :ciao:
neodoljiv
11.6.2010, 16:22
I ako ima, koje su? :)
cekaj sta ce ti stipendija za srednju? :icon_scra
neodoljiv
11.6.2010, 16:35
Racunarska gimnazija... 16 000 evra za 4 godine :o
Srlandand
11.6.2010, 16:38
Slabo stipendije imas na prvoj godini, ali vec od druge mozes da trazis, uglavnom ako si odlican.
Imas i firme koje te obavezuju da radis za njih (mnogo ti lose bude xD), ali to ti je tek od fakulteta, mislim da nema skoro ni jedna za srednjoskolce.
neodoljiv
11.6.2010, 16:46
Pa da..
ali bolje bi bilo od prve godine :(
water wizard
11.6.2010, 16:56
Ako si Vukovac možda možeš da tražiš od države da ti bar kupi knjige
neodoljiv
11.6.2010, 16:58
U ovih 16000 evra racunarska gimnazija daje i knjige :)
Eh, lako bi bilo da moram da kupim samo knjige :D
Mali Mrav
11.6.2010, 17:05
Pa sta sve ulazi u tih 4000/god? Dobijes li komp?
neodoljiv
11.6.2010, 17:08
Da nosis kuci ne... a u svakoj ucionici imas svoj komp...
Mali Mrav
11.6.2010, 17:26
Meni se cini da je ta skola zesci bullshit, previse kosta. Ali nemoj mene da slusas, nisam u tim vodama.
Skolarina za arhitetktonski fakultet ne kosta toliko (a vazi za najskuplji fax), a posle zavrsetka ipak imas neku diplomu. Sta imas posle gimnazije? Danas je tesko naci posao i sa fakultetom, a sa srednjom skolom mozes samo da se nadas. A stipendija jedino ako si neki wunderkind, pa ti Grad Beograd da istu. Mani se corava posla, i tih 16000 investiraj u nesto pametno (knjige, seminari, kursevi) ili nesto manje pametno.
Skolarina za arhitetktonski fakultet ne kosta toliko (a vazi za najskuplji fax), a posle zavrsetka ipak imas neku diplomu. Sta imas posle gimnazije? Danas je tesko naci posao i sa fakultetom, a sa srednjom skolom mozes samo da se nadas. A stipendija jedino ako si neki wunderkind, pa ti Grad Beograd da istu. Mani se corava posla, i tih 16000 investiraj u nesto pametno (knjige, seminari, kursevi) ili nesto manje pametno.
apsolutno tačno.
dosta sam vremena proveo u toj računarskoj gimnaziji (drugim poslom).
sve sama deca bogataša (> 50% mafijaša) i stipendisti.
ovi prvi unište svaku šansu ovih drugih da nauče nešto korisno.
tamo je glavni fazon kako što bolje *****ati profesora (koji ne sme ništa da ti kaže), kako isključiti drugome tastaturu, kako napraviti neku glupost.
nije da je loše gradivo, al ono, ništa što ne možes da naučiš drugde uz malo više truda i samoinicijative.
veseliburek
11.6.2010, 19:49
računarska gimnazija je matematička gimnazija sa privlačnijim imenom... :rolleyes:
U potpunosti se slazem.
Skola je odlicna, za programiranje dusu dala. Da si se na vreme setio, mogao si da radis prijemni za Matematicku, ali ovako... :\
sve sama deca bogataša (> 50% mafijaša) i stipendisti.
:paranoia::bibidu:Zar Ima mafijaša u Srbiji? A da,ima neka E-Gimnazija na tu foru..Mašu nekim tamo uslovima,WiFi pokrivenošću a da vidiš kako deru.. irreal je dobro rekao kao i uvijek. Inace mislim da znam ko je http://www.sk.rs/forum/member.php?u=29213
LoshMeeBre
13.6.2010, 23:47
U Matematickoj gim. se radi na kompovima :p
Nego nebitno, komp/papir, pascal/c, u gimnaziji tesko da ces raditi neki ozbiljan projekat (osim ako ga ne uradis sam, naravno), vazno je da steknes osnovnu programersku logiku..
Ako skontas petlje, liste, rekurzije, grafove u Pascalu, trebace ti 2 sata rada da sve to presaltujes na C (i obratno ako iz nekog meni nepoznatog razloga moras da radis pascal :kreza:) ;)
I nadovezao bih se na zadnji deo Eniaroyah-ovog posta.
Strasno koliko je negativne energije usmereno ka skoli i obrazovanju. Sta nam se to desava, od malih nogu pipkamo i grickamo sve sto nam je u blizoj i daljoj okolini, a onda odjednom sva ta radoznalost nestane, bas kada nam daju alat da je mozda i zadovoljimo (ili barem uposlimo). Koliko mladih ljudi kultivise u sebi mrznju prema svemu sto ima ikakve veze sa skolom i gradivom, zabrinjavajuce je. Ja stvarno ne znam sta je uzrok toga, licno krivim medije i kriminal/drzavu (doduse njih krivim za sve :kreza:).
Da ne zaboravimo da se dobar deo (po meni, MOZDA cak i veci deo) opsteg obrazovanja stice u svojoj kuci, po sopstvenom izboru u sopstvenoj reziji, a masa ljudi bezi od knjige koju "MORA" da procita, a o knjizi koju MOZE da procita ako hoce i ne razmislja..
Racunarska gimnazija... 16 000 evra za 4 godine :o
Ako racunamo da u skoli prosecno ucis 6h, to ti dodje ~2 200 dinara po danu po godini!
Srlandand
28.6.2010, 16:43
Bez uvrede, ali mislim da je potpuni kretenizam ici u tako neku skolu... Ne dobijas nikakvo posebno znanje, bolje je cuvati te pare pa ici na neki je6acki faks u buducnosti.
posto sam jelte zavrsio prijemni i odradio ga ko bog (39 bodova i pritom sam vukovac znaci ukupno 99 bodova) da li je pametno to sto zelim da upisem elektrotehnicku za racunare?
Partybreaker
28.6.2010, 18:47
Jok, gimnazija FTW. :) Ako 'oćeš da istrošiš tolike bodove i voliš fenseraj, treća BG gimnazija i završena priča. :D
EDIT: Sad videh da si iz NS, pa ne znam kakva je tamo situacija, ali u svakom slučaju smatram da je gimnazija jako dobra podloga za fakultet.
... ali u svakom slučaju smatram da je gimnazija jako dobra podloga za fakultet.
i nizašta drugo, nažalost. Drugim rečima, ko ne završi fakultet, ima gimnaziju i ne postane privatnik usled nedostatka sredstava za ulaganje i business acumena ;) je propao. A treba računati na činjenicu da ne diplomira svako ko upiše fakultet.
Ekonomske (pa čak i tehničke, medicinske, i maltene bilo koje druge stručne) škole su mnogo sigurnija investicija od gimnazija, po meni.
Da ne ispadne da sam pristrasan, završio sam gimnaziju :o
A Ilijadu i Odiseju ću da pročitam kad mi dune, nema potrebe spucavati 20 časova u bespotrebno naklapanje. A u gimnazijama se previše naklapa, onako iskreno.
Partybreaker
28.6.2010, 19:14
Znam da osnovna škola nije neko veliko merilo uspeha, ali kontam da ako dečko ima 99 bodova, ide na faks gotovo sigurno... osim ako se negde baš ne zezne ili smetne s' uma. :D Da ne budem pristrasan, imao sam 100 bodova iz osnovne. :D Šalim se, ali ne znam, koliku god da imam ljubav prema kompjuterima, ne bih mogao u to okruženje. Postoje različiti tipovi ljudi, možda sam ja, eto, gimnazijski tip. Neretki su primeri ljudi kojima dopiz*i elektrotehnika, kompovi i sve to kad baš treba da zapnu, tj. pred fakultet. I onda se opredele za neki društveni faks...
Dakle, ja prvenstveno govorim o okruženju, manje o tome da li se u gimnaziji "naklapa" ili ne. Uče se gluposti u velikim količinama. Pogotovu na prirodnom smeru, koji je poprilično teži od društvenog... Bar je tako bilo kod mene (Srle, ništa lično :D). Ali to ti stvori neke radne navike, ojača te da gruvaš, odričeš se ako treba. A uz sve to je odnos M i Ž ~ 1 : 1. :)
I sa bilo kojom drugom srednjom skolom si propao jer plata je obicno ispod 300e.
LoshMeeBre
28.6.2010, 19:22
Hmmm, nije vise zavrsena tehnicka skola ono sto je nekad bila.. Sto su nam manje plate to se traze strucniji ljudi jer, jelte tako je logicno :D
Elem, po meni, izbor srednje skole nije toliko bitan.. Sve sto treba da uradis u toku srednjoskolskog obrazovanja je da steknes kakve takve radne navike, ne zamrzis obrazovanje (samo obrazovni sistem, to je oke :D) i nadjes nesto sto te interesuje pa to studiras kasnije..
Jeste ljudi koji upisu ekonomsku srednju imace laksi posao da upisu ekonomski fax, ali nije da ne moze da zavrsi i upise ekonomski fax neko ko je isao u gimnaziju ili tehnicku skolu ili gde vec. Sve se moze postici ako se hoce x)
Da se ja pitam ja bi isao u gimnaziju posto je tamo odnos M - Z 1:1 (i naginje vise na desno :D)
I sa bilo kojom drugom srednjom skolom si propao jer plata je obicno ispod 300e.
Propao si tek kad dozvoliš da propadneš. Kad očekuješ da drugi (čitaj: poslodavac) od tebe napravi bogatog čoveka, što je naravno pogrešno - poslodavac želi isključivo sebe da obogati, a zaposlene da plati što je manje moguće (ali opet ne premalo, inače će ovi reći "hvala doviđenja, idemo kod drugog koji nas bolje plaća").
Amerika je postala supersila zahvaljujući razvoju privatnog biznisa i malih firmi koje su pokretači ekonomije. Jedino se mi, kao i uvek, pravimo pametni, očekujući da ćemo radeći za druge lepo živeti.
Sto se mene tice ja sam vise za gimnazije nego za te strucne skole,ali mozda bih pre cetiri godine hteo da upisem medicinsku.Bez obzira sto sam bio u odeljenju gde je 20+ djaka bilo bolje od mene i sto sam bio medju najgorima u odeljenju i bio sam odlican po principu toplo-hladno i evo mozda ih nisam voleo ali zbog njih su mi ostale radne navike sto se ucenja tice i na osnovu toga sam ucio barem 2-3 sata dnevno(doduse ovih dana i 6,jbga prijemni ce za dva dana) i uvek sam ocene zaradjivao svojim znanjem nisam se provalcio i tako to i u jednu ruku treba da im budem zahvalan.Mozda bi bio isti slucaj i sa medicinskom,al sto se tice ostalih skola mislim da knjigu ne bih pipnuo ni 15 minuta dnevno.Mozda sam pre cetiri godine hteo da upisem ekonomski(neki specijalni smer) i tada mi je bilo krivo sto sam popustio pred roditeljima,ali sada kada se prisetim toga bolje je to sto sam upisao gimnaziju koja je jedna od najboljih u nasoj zemlji nego da sam postupio kako sam ja hteo.
miša topola
13.7.2010, 23:26
Jedno glupo pitanje :rolleyes:
Da li može posle završene gimnazije, društveno - jezički smer, da se predaje informatika u osnovnoj školi? :o
Srlandand
14.7.2010, 15:18
Jedno glupo pitanje :rolleyes:
Da li može posle završene gimnazije, društveno - jezički smer, da se predaje informatika u osnovnoj školi? :o
Može ako završiš fakultet koji ti to garantuje :D
LoshMeeBre
14.7.2010, 18:48
:icon_scra Jes malo glupo pitanje, ne?
Nisam ni znao da su uveli predmet informatika u osnovne skole.. Mi smo to imali (jako malo) u sklopu "tehnickog obrazovanja" (sta god da je to).. Sve u svemu svakako treba da imas zavrsen fakultet koji te kvalifikuje za to, ili da poznajes direktora licno :)
Kod mene je informatika bila izborni predmet.Trebali smo da biramo izmedju informatike i domacinstva,pa vi vidite za sta se skoro cela(moja) godina odlucila.:D
LoshMeeBre
15.7.2010, 12:22
Domacinstvo zar ne :confused: :D
Auuu koliko su se neki ovde nalupetali, mogu opsteno medalju da dobiju :)
Pre upisa valjda dobro razmislite i pre svega se dobro raspitate sta upisujete. Jednostavno, to vam je jedna od prekretnica u zivotu i od nje zavisi kako cete se vi formirati i kao licnost/osoba i kao sposoban/nesposoban radnik/sef/sljaker. Ja sam zavrsio Teslu ( u Beogradu) i moram reci da mi je to bila mnogo bolja solucija nego da zavrsim neku gimnaziju. Jednostavno, lepo sam razmislio cime zelim da se bavim, tj. uvideo sam sta me interesuje i krenuo odmah sa specijalizacijom. Da sam upisao gimnaziju sumnjam da bih ovako dobro poznavao racunare kao sto ih poznajem danas ( a to je deo onoga cime sam odlucio da se bavim).
Jednostavno, posle gimnazije ako ne zavrsis neki fax, bolje da u nju nisi ni isao. Pametnije bi ti bilo da odes do biblioteke svake nedelje i pokupis neke knjige iz raznih oblasti koje te zanimaju nego da ti vreme proapada i zavrsavas kurseve iz ovoga i onoga nego sto ces gubiti vreme u gimnaziji. Ali ako resis da ides na fax, onda bato moras da vec u 3. godini znas sta zelis da upises posle, jer u 4. vec krece frka i tu oko 70% ljudi pogresi u opredeljenju za dalji poziv. Ovo potpisujem.
Gimnazija ti daje sirinu izbora ako se jos nisi kao klinac u osnovnoj odlucio sta ces pa bi jos malo da razmislis tj. "ispipas trziste", dok strucna skola te odmah usko specijalizuje za odredjene poslove u struci i to ti je to.
A te fore u srednjim strucnim skolama je obrazovni kadar losiji nego u gimnazijama su jako izlizane, da ne kazem da su totalne dezinformacije. To koliko cete vi nauciti u svojoj srednjoj zavisi najvise od vas samih pa tek onda od profesora. Jednostavno ako te nesto zanima nije ti tesko da se cimas da to naucis. Profesor je tu da ti da smernice i da proba da te zainteresuje za oblast koju predaje ( ali dobro sada, nisu svi profesori bas ovakvi ali bi tebalo da budu, al' kao i uvek daleko smo mi od idealnog :) ), i neki se stvarno trude ali ne mogu ni oni konstantno da se trude da volove nauce necemu drugom kada su volovima na pamet samo krave i klopa :kreza:
Aj pa uzdravlje, i pametno birajte :)
Apsolutno nebitno koju srednju(upisujete) zavrsavate sem u slucaju da srednja predstavlja prvu polovinu a fakultet drugu polovinu,odnosno srednja medicinska,visa-fax medicinska.
A sto se tice elektro-tehnike,prava,ekonomije i sl. nebitno vam je totalno,izaberite neku gde ima veci procenat neznijeg pola,a kad dodje vreme za fax izaberite sta vam je volja.
A sto se tice elektro-tehnike,prava,ekonomije i sl. nebitno vam je totalno,izaberite neku gde ima veci procenat neznijeg pola,a kad dodje vreme za fax izaberite sta vam je volja.
Uz dužno poštovanje and no disrespect, ali baš usled ovakvog načina razmišljanja dobar deo studenata zaglavi na fakultetu do srednjih godina života a posle famozne diplome postaju kilavi eksperti koji se mahom trude da nađu uhlebljenje u javnom sektoru (pošto za privredu nisu). Ako ti biraš srednju školu / fakultet na osnovu broja pripadnica lepšeg pola, debelo si pobrkao životne prioritete :dedica:
Pre upisa valjda dobro razmislite i pre svega se dobro raspitate sta upisujete. Jednostavno, to vam je jedna od prekretnica u zivotu i od nje zavisi kako cete se vi formirati i kao licnost/osoba i kao sposoban/nesposoban radnik/sef/sljaker. Ja sam zavrsio Teslu ( u Beogradu) i moram reci da mi je to bila mnogo bolja solucija nego da zavrsim neku gimnaziju. Jednostavno, lepo sam razmislio cime zelim da se bavim, tj. uvideo sam sta me interesuje i krenuo odmah sa specijalizacijom. Da sam upisao gimnaziju sumnjam da bih ovako dobro poznavao racunare kao sto ih poznajem danas ( a to je deo onoga cime sam odlucio da se bavim).
Sve što si rekao stoji. Samo, zar stvarno očekuješ da pubertetlija od 14 - 15 godina zna jasno čime želi da se bavi u životu? Mene je u tom dobu zanimalo hiljadu stvari, osam godina učenja elementarnih vještina u osnovnoj školi mi nije pomoglo ni najmanje da se odlučim kojim putem da nastavim, da vidim šta mi ide od ruke a šta ne, a kamoli da imam okvirnu sliku šta da očekujem od života, kakve su mi šanse za zaposlenje sa određenim usmjerenjima, koja stečena znanja mogu da upotrebim itd. Gimnazija zbog toga pruža najšire obrazovanje, prohodnost na sve fakultete i jednostavno, šansu da za četiri prolongiraš izbor svog životnog poziva. Priznaćeš da je svršeni maturant sa 18 godina mnogo zreliji i sposobniji da trezveno odredi ciljeve nego dečko na kraju osnovne škole.
Dodaću i to da su od ove školske godine u Crnoj Gori ukinuti diferencijalni ispiti za upis na fakultete. To u praksi znači da je nemoguće upisati ijedan društveni fakultet za završenom srednjom medicinskom ili elektrotehničkom školom. To je priličan hendikep, što se i pokazalo prilikom upisnog roka krajem juna. Još jedna potvrda da je izbor gimnazije kao srednje škole za većinu svršenih polumaturanata pravi izbor.
Još jedna potvrda da je izbor gimnazije kao srednje škole za većinu svršenih polumaturanata pravi izbor.
Ne znam šta im je to trebalo, sad će još manje ljudi da studira u CG.
@Dimo, može da se radi razlika predmeta i da se upise druga struka, al mislim da treba i malo da podmažeš proces kojom vezicom ;)
Što se mene tiče, ne mislim da sam pogrešio sa gimnazijom. Interesovala me je elektrotehnika i na kraju osnovne, ali Teslu nisam hteo da upišem, što je ispalo pametno jer sam u jednom trenutku za vreme gimnazije potpuno izgubio interesovanje za elek. i da sam bio u stručnoj ne znam kako bi uopšte prošao. Posle tog perioda sam mnogo zrelije razmislio o svemu i shvatio da je to ono što stvarno želim i posvetio sam se tome.
Osim toga, ko kaže da ženski faktor nije bitan? 'Ajte molim vas, sa 15-16 godina je pojedincu stvarno bitno da ima devojku, da ima prvi seks (i još mnogo posle prvog) i da isproba taj deo života. Bolje da ganjam ribe i da se izgubim u tome za vreme gimnazije nego da me to pogodi na fakultetu. Naravno može sve to i u školama gde nema devojaka, al je ovako daleko lakše, i lepše.
A kao odgovor na prvobitno pitanje vezano za zlatnu školu od 16 soma jevreja, beži od toga, za te pare možeš da kupiš novog Peugeot-a i da finansiraš studije 7 godina, a stvarno ne verujem da prave neke posebne eksperte tamo...
Ako je u 21. veku, pored 1 kafića/kluba/restorana po glavi stanovnika u prestonici, pored Mirca, Fejsa, poznanika i poznanica "iz drugih priča", osobi od 16-17 godina neophodno da upiše srednju školu "sa dosta riba" da bi "dobio malo", onda sa takvom osobom stvarno nešto nije u redu...
Ybt, ako nisi nisi neki tunjavac dobićeš "ono" sve i da ideš u vatikansku školu za papine telohranitelje. Daće ti prodavačica preko puta ako ništa drugo. A opet, ako si neki pede*čić, nećeš dobiti sve i da ideš u Prvu ekonomsku gde na jednog muškarca dolaze 2 devojke.
Ko upisuje srednju i fakultet zbog riba, po meni je stvarno težak idiot.. (a i kako se smuvati sa osobom sa kojom se svakodnevno provodi veći broj sati na predavanjima.. skroz ubija mistiku, nepoznato, zadovoljstva otkrivanja, upoznavanja, itd...).
Dimo: Stephen Hawking je sa 15-16 znao svoju profesionalnu orijentaciju, tako da to tvoje ne stoji baš. Samo treba biti iskren prema sebi, zaboraviti nakpalanja matorih i pritiske sa strane, i upisati ono što tebe lično interesuje. Ako upišeš ono što te ne interesuje (zbog riba :D), sve i da za tim usmerenjem postoji tržišna tražnja, bićeš očajan stručnjak i na bilo kakav održiv i kontinuiran profesionalni razvoj i usavršavanje možeš da zaboraviš u roku od odma.
@SirDuck, ja razumem da ti se po glavi sad motaju crni ne(obrijani) trouglići, kapiram da si relativno skoro dobio kola od matorih (jel Pežo u pitanju?) pa bi sad ovo-ono, ali spusti malo loptu na zemlju brate. Ovakvim načinom razmišljanja i razgovora ćeš stvarno upropastiti nekog mučenika koji te možda bude poslušao, pa upiše medicinsku zbog riba, iako ga u suštini interesuje elektrotehnika i IT. Znaš bolje od toga majku mu.. (valjda)..
Više volim obrijane, hvala. Punto, ne pežo, dakle nije auto za kurčenje, te ne mogu da izigravam šmekera, kola koristim da mogu da dođem od tačke A do tačke B, a ne da muvam ribe. Osim toga, upisao sam ETF, dal misliš da je to zbog riba? :)
Nisam rekao da je najbitniji, nego da nije nebitan, a postoji velika razlika izmedju ta dva. Ne znam, ja bi ipak radije da se gledam na casovima sa nekom lepojkom nego sa nekim tipom, tvoje afinitete neću da stavljam u pitanje, al zar nije logično? Što se mistike tiče, ko ebe mistiku, to je bitno posle kad ne juriš trougliće nego tražiš devojku. Kažeš da bi svakako dobio ono? Onda super, al veruj mi, ima ih premnogo koji još nisu, a imaju po 19 godina.
Mislim da Hoking nije baš mogao da ide u sportsku gimnaziju, za ne? :)
Elem, šlogiraćeš se, al ja sam upisao gimnaziju jer mi je blizu, a i jer nisam mogao da se definišem :p
I da, onaj kojeg mogu da za***** mora da bude kompletni idiot da tako olako posluša savet nekoga čiji samo nick zna sa nekog levog foruma :D
PS: Pežo sam pomenuo jer je sada 11-12 soma eura, a ona škola je 16 (ako se ne varam). Nadam se da se bar slažemo oko toga da je debilno davati tolke pare na tu "računarskugimnazijuilštaveć" :)
PPS: Kad ćeš dođeš na neko okupljanje, pri ovako glupim i nepotrebnim raspravama je neophodno pivo :D
cheers
Prijatelju, (slažemo se za računarsku gimnaziju i Pežo, a i Punto može da prevaziđe svoje konstrukcione nedostatke ako ga lepo voziš, ne nabijaš u crveno stalno, adekvatno šaltaš i redovno servisiraš.. mada ebeš Pežo, ja bih za 6,000 evra uvezao Seliku iz inostranstva :D), gledanje lepojki na fakultetu na koji si otišao da bi nešto naučio i da bi se usavršio? Daj, ne zasmejavaj me.. Ako ti se gleda lepojka i radi nešto više sa njom, priđi bre nekoj na ulici ili u kafani, reci "zdravo, ja sam Danilo, to i to i to...jel si za piće/može telefon itd". Msm, kapiraš sistem... od gledanja nema selameta, ti ćeš jednog dana morati da projektuješ raketu maltene, ako ne naučiš kako da "zbariš" bilo gde i bilo kada, zadovoljavaćeš se "gledanjem iz prikrajka" i još koječime, da ne ulazim u detalje sad. Od GLEDANJA nema vajde. Od GLEDANJA riba na FAKULTETU nema vajde. RIBE se gledaju u KLUBU, gde su znojave, gde piče feromoni, gde društvene barijere padaju, i gde se započinje jedna operacija koju ti imaš na umu. na FAKULTETU se UČI, ili me neko nije obavestio?
Nemoj me pogrešno shvatiti, odlazak u klubove i muvanje pripadnica suprostnog pola je podjednako bitno za razvoj tvoje ličnosti kao i odlazak na vežbe, ali imaj u vidu da se za sve zna vreme i mesto.
Naravno, sad može početi tirada "kako su fakulteti gubljenje vremena" i "kako su profe smorovi" i znate šta - bili bi savršeno u pravu :D Ali treba imati u vidu da, uprkos svim svojim nedostacima, visokim školarinama za naš jadni standard u Srbiji, nezainteresovanosti profesora, zastarelom gradivu i lošim i neodržavanim prostorijama u kojima povremeno nema grejanja u amfiteatru zimi (:facepalm), taj isti fakultet pruža mogućnost "golicanja" tvoje mašte pojedinim stvarima koje taj "smor od profesora" kaže, na ovaj ili onaj način, a ti - ako si pametan - ćeš otići na wikipediu, posećivati sajtove sa oprečnjim mišljenjima, naučiti da analitički razmišljaš, da razlučiš šarenu lažu od pravih stvari, itd... Ali ti nećeš biti u situaciji da pratiš šta onaj tamo ke*a ako gledaš u sise obližnje plavuše. U te siste ćeš gledati negde uveče, kad nećeš razmišljati o serverskim rekovima i klaudima, implementaciji INSPIRE direktive u Srbiji i prednostima i manama globalizacije u tranzicionim društvima.
Therefore, I find your logic flawed
P.S: Za pivo nemoj da se sekiraš, ja ne vozim kad pijem, al ti si se sad motorizovao, što znači da mogu da ti nabijam komplekse negde dok uz treće pivo ti budeš pio čaj od hibiskusa :D
P.P.S: Za ovo zavlačenje na finjaka i za "moje afinitete" malo preteruješ. Ako nastaviš, onda ću i ja pre ili kasnije da preteram, i onda će jednom od nas dvojice biti jako žao na brzopletosti i puštanju m*da ;)
LoshMeeBre
19.7.2010, 23:44
Ma daaaj Shrafko nemoj da si toliko ozbiljan, zezamo se pobogu.. Naravno da neces birati svoju sudbinu po tome koliko ces poprsja gledati usput, samo ako vec mozes da biras - bolje VISE nego manje zenskih grudnih koseva. Niko normalan nije toliko zeljan da mu je to zvezda vodilja :D (ako je doootle dosao, definitivno mu treba pomoc (s)experta)
BTW. Ne pokusavam da glumim Sv. Savu (preterano mnogo :) fale mi brkovi), samo znam da ste obojca razumni ljudi i nema potrebe da se kljucate oko ovoga :D
Srafko, mislim da si ti jedini od nas dvojice koji je ovu raspravu shvatio ozbiljno. Tvoje afinitete nisam dirao niti puštao ****. Ne moraš sve tako uvek ozbiljno da shvataš. Ne mogu da se raspravljam s tobom jer nema leba da te neko ubedi u nešto suprotno od tvog mišljenja, a sve sam pokušao prijateljskim tonom koji ti nisi skontao. Jbg.
Ljudi, pričajte vi šta hoćete, znam ja vrlo dobro da ste intelektualci i da ćete tek biti intelektualci (a to valjda i sami žellite), ali imajte u vidu da je ova rasprava javna i da će je čitati i neki SilverBulett i neki Gavra. I oni neće shvatiti ovo kao zezanje, shvatiće ozbiljno. Moja gospođa radi sa studentima prve godine, i na pitanje "Zašto ste upisali FB", mali broj kaže "da bi zaradili više, usavršili se, itd.", najveći broj složi izgubljen pogled, a oni odvažniji kažu i "zbog roditelja" i "zato što ovde ima dosta riba".
Šta mislite, da li osoba koja ne poseduje vaše intelektualne sposobnosti može totalno pogrešno da protumači vaše zezanje. Pre nego što odgovorite, uzmite u obzir koliko puta neko zorana845 (ili kakogod, što li je morao taj broj da stavlja, nikako da zapamtim?!) pogrešno protumači a čovek se zeza. Sad vidim da ga neko drnda zbog zezanja na temu Slezindžer teniskih loptica apropos njegove aluzije na Trikolorku na naslovnici julskog SK-a.
Sve što od sagovornika tražim je logika i iskrenost. Ako mi kaže nešto nelogično, trudiću se da ga ispravim. Ako ja kažem nešto nelogično ili netačno - ispravite me, pobogu!
Ali nemojte da očekujete da klimam glavom na alegorije koje prevazilaze granice dobrog humora i drugarskog zezanja.
Ček ček, ja sad tek kontam da si ti razumeo da sam rekao da upisujem fakultet po ribama?
Dal ti misliš da sam ja toliko nezreo-zagoreo-pič*opata-idiot da bi tako razmišljao?
Pazi, ako se jako dobro sećam, ti si bio jedan od najgrlatijih u "Herojima foruma", i uživao si da ističeš tuđe greške, da ne kažem nešto gore (da ponižavaš n00bove, kako bi na vrlo pogrešan način istakao svoje kapacitete). Koliko puta si nekom rekao "brate, to nije Pentium Athlon IV"? Retko, al si bio prvi da se nekome ceriš iza leđa ;)
Ja te tad nisam znao (ne znam ni sada uostalom), ali vidiš kakvo sam loše mišljenje stekao o tebi, zahvaljujući nečemu što si pisao u zayebanciji, baš kao i ovo ovde.
Mislim da dalja rasprava nigdne ne vodi, lets move on, zadržaću svoja mišljenja za sebe, a ti nastavi kako misliš da je najbolje, meni ne smetaš ;)
Ti internet forum shvataš previše ozbiljno. Kako god...
PS: Ako se dobro sećam ja sam tražio da se zatvore "Heroji", a ako se loše sećam who gives a shit.
Srlandand
20.7.2010, 11:55
Ček ček, ja sad tek kontam da si ti razumeo da sam rekao da upisujem fakultet po ribama?
Dal ti misliš da sam ja toliko nezreo-zagoreo-pič*opata-idiot da bi tako razmišljao?
Ja mislim :D
Hvala Bogu, pa me prirodne nauke uopste ne zanimaju, a fimejl prezens je samo bonus :D
Ako se *****avaš : Haha
Ako se ne *****avaš: Mali je BG, uvek se negde sretnemo :p
Srlandand
20.7.2010, 14:27
Naravno da se zaje6avam :D ionako si mi uvek nekako "veselo" delovao... :p
Inace, za osnovce mali savet, nemojte u XIII i X gimnaziju. Profesori su u velikoj meri kreteni i sadisti. Najiskrenije.
Sta ja tek da kazem za moj smer?
Ja ocekivao moj je neki gay smer,kad ono ispade na svakog momka idu dve devojke.:kreza:xD
@Srlandand: Imaj na umu kada hocu sledeci put da te vidim da sa mnom moze biti i Duck.;)
A vi iz NS-a nemojte uopste upisati Lazinu gimnaziju ili ste u kur** bukvalno.
зашто по мом мишљењу НИКАКО не уписивати гимназију:
- са гимназијом не можеш нигде да се запослиш
- и са стручном школом (четворогодишњом) могуће је уписати било који факултет
- тежа је, и тиме просек бива лошији (више рада а мањи просек)
- под притиском си да мораш да намакнеш бодове и упишеш факултет
- и ако дођеш до последње године факса и не завршиш исто ти је као да имаш само основну школу
главни разлог за толико навалу на гимназије су гнушање од стручних школа у фазону "шта ће моје дете у тамо некој стручној школи моје дете је за гимназију, јер оно ће да студира! итд итд" и онда после ђаво буде крив
препоручујем добре средње школе типа економске, туристичке а има и више "риба" него у гимназијама
Vidi se da nisi isao u gimnaziju... Svaka je potpuno razlicita, tako da ne mozes da generalizujes. A vise bez faksa nigde ne mozes da se zaposlis... ;)
Kakvo se znanje stice u gimnazijama se vidi po broju osvojenih nagrada na takmicenjima...
Oni sto misle da ce nesto o programiranju i o racunarima nauciti u elektrotehnickim skolama, neka prvo pogledaju rezultate takmicenja iz istih.
Nije na sajtu najbolje objasnjeno koja je razlika izmedju elektrotehnicara automatike i elektrotehnicara racunara?
Propao si isto i sa trogodisnjom i cetvorogodisnjom skolom. Nema nista bez fakulteta. A sada ko i kako se zavrsava fakultet, uopste nije problem ta ga ljudi sa sasvim solidnim znanjem zavrse.
Nije pitanje koliko znas, vec koga i koliko imas ;)
Tacno, ali znanje iz matematike, fizike i hemije se veoma razlikuje izmedju ucenika dve vrste skola (gimnazija i strucna). Ne moze da se poredi prosecno znanje odelenje u Tesli i u nekoj gimnaziji matematickog smera.
- тежа је, и тиме просек бива лошији (више рада а мањи просек)
Nazalost da. Gimnazije su dosta teske ali se u njima stice navika za rad i privikavas se za fakultet.
- под притиском си да мораш да намакнеш бодове и упишеш факултет
- и ако дођеш до последње године факса и не завршиш исто ти је као да имаш само основну школу
Tacno.
главни разлог за толико навалу на гимназије су гнушање од стручних школа у фазону "шта ће моје дете у тамо некој стручној школи моје дете је за гимназију, јер оно ће да студира! итд итд" и онда после ђаво буде крив
Ili jednostavno deca ne znaju sta hoce posle da studiraju, a roditelji znaju jos manje.
препоручујем добре средње школе типа економске, туристичке а има и више "риба" него у гимназијама
Ekonomska skola- ne znam kakva je skola
Turisticka- skola gde, kako moja majka zove, "svaka šuša može da uči". Sednes lepo nabubas prosecan izvos hibridnih banana iz japana u kinu i onda studiras neki fakultet za geografiju, a kada hoces da se zaposlis shvatis da Srbija ima pun k***c ljudi istog obrazovnog profila kao sto si ti.
Ono sto strucne skola nikada nece imati jesu dobra odelenje. U gimnaziji (doduse zavisi kako za koju) su deca dosla da uce i mnogo su dobra. Ja ne mogu ni da poredim drustvo u osnovnoj skoli gde sam bio sa svakojakim retardima sa odelenjem u najboljoj skoli u mom gradu.
http://www.blic.rs/data/images/2010-05-19/39634_10_ff.jpg?ver=1274298669
Ni sa srednjom tehničkom više, sem kao šegrt kod nekog namćor majstora gdje ćeš da dodaješ francuske ključeve, odvidavaš sijalice or something. Svaki posao je častan razumije se, ali to možeš da radiš i bez srednje škole.
Više ne (ni u Srbiji, sve su prilike), na stranu što ga upisuješ sa mnogo labavijim znanjem i parolom lako ću kao u srednjoj školi.
više ne (ni u srbiji, sve su prilike), na stranu što ga upisuješ sa mnogo labavijim znanjem i parolom lako ću kao u srednjoj školi.
колико ја знам тражи се завршена четворогодишња а мислим да само медицинске имају посебне захтеве, или се варам?
има истине да не можеш далеко са само средњом школом, али знам доста случејава људи са средњом школом да раде на коректним радним местима, уз мало труда и добре везе постоји одређена шанса, поготову зависи од бранше до бранше...пример кулинарски или угоститељски техничар (4 године школа) има ок шансе да нађе посао негде где се и не тражи много висока школа (типа угоститељски објекти), а са друге стране може да настави студије (скоро било где) по жељи, мислим да је то права ствар...ја сам туристички техничар-оглед, први разред завршен са одличним успехом 4.71 и то са прилично мало труда, учио сам мање него у осмогодишњој...
могу некако да разумем људе чија деца су видно радна и амбициозна са машинеријом иза себе (породица ангажована итд) а притом су материјално обезбеђени (иако нека деца попусте јако и изгубе радне навике и онда факултет постане фантазија), али не могу да разумем људе који шаљу у гимназије по сваку цену и то децу која су нерадници и све остало и знам доста таквих случајева а верујем и ви, и онда у гимназији буду још гори, тачније самеље их у почетку и клону или се уопште и не труде...и онда по сваку цену да би уписали бар неки факултет уписују оно што не желе а морају...цела поента мог излагања је да изразим неразумевање према великој навали на гимназије...то је само моје мишљење можда грешим...
мој закључак: уписати лагану средњу школу а ван школе изучавати оно што те занима и што би хтео да студираш...бар је данас лако наћи литературу...
поздрав:)
da li znate neku dobru srednju skolu vezanu za kompjutere ali da ne treba mng bodova??
Ево постоји нпр. машински техничар за компјутерско конструисање. Има неке везе али не превише...тражи још...
Pa dobro, ima i elektrotehnicar racunara recimo, ali ako planiras da studiras, iskreno preporucujem gimnaziju, naucice te da ucis, stecices neka osnovna znanja o svemu i lakse ces pregurati fax. Meni to sto sam zavrso elektrotehnicku i pomenuti smer nista ne pomaze, realno, mnogo se vise mucim od prosecnog gimnazijalca.
dzonihsv
13.12.2010, 20:59
Elektrotehničar računara skoro i da nema veze sa kompovima. Nešto malo brljaviš programiranje, malo predmet računari, mreže... u principu, ništa što već nisi znao ne naučiš i opet te ortaci zovu kad nešto ne radi (a sedeli i slušali predavanja pored tebe 4 godine).
Ево постоји нпр. машински техничар за компјутерско конструисање. Има неке везе али не превише...тражи још...
Ja sam taj smer.To ti je cisto masinstvo samo sto u(kojoj godini sta radis)
1)Q basic(osnovni programi i uvod u racunare)
2)Pro desktop/Pro Engineer
3)Pro Engineer/turbo C(C++)
4)Pro Engineer podosta
Pa dobro, ima i elektrotehnicar racunara recimo, ali ako planiras da studiras, iskreno preporucujem gimnaziju, naucice te da ucis, stecices neka osnovna znanja o svemu i lakse ces pregurati fax. Meni to sto sam zavrso elektrotehnicku i pomenuti smer nista ne pomaze, realno, mnogo se vise mucim od prosecnog gimnazijalca.
Cenim da je na elektrotehničkom gimnazijalcima daleko teže od, na primer, elektrotehničara računara (keva je završila elektrotehnički, i sada predaje u srednjoj pomenutom smeru i čuo sam dooosta tuđih priča i iskustava).
Što se tiče škole, ovde elektrotehničari računara uče "rad na računaru" (Windows, Office, Net), zatim o arhitekturi računara (i hardverskoj i softverskoj), takođe uče o mrežama dosta, i prilično o Windows Server OS-u, a kasnije uče i C i C# (naravno, osnove, ali je i to dovoljno). Imaju i elektroniku I i II pored toga, kao i svuda, koliko ja znam. I još poneki predmet iz struke i sve to kroz 4 godine školovanja i uopšte nije lako.
Tako je bar kod nas u Vranju.
Ja sam upisao taj smer Elektrotehnicar racunara iako me je 99% profesora teralo da idem u gimnaziju zbog toga sto sam odvalio prijemni (99 bodova sve ukupno :D ) ali ne znam na informatici sad sto radimo meni je jaako dosadno i glupo (u pocetku smo radili nesto osnovno o hardveru sad radimo word koji je isto tako dosadan...). naravno na faxu cemo "mi" imati prednost zato sto vec dosta znamo iz osnova elektrotehnike dok ce se gimnazijalci prvi put susresti sa tim.
Sass Drake
14.12.2010, 11:16
^Jesi li siguran da će se gimnazijalci prvi put susresti sa osnovama elektrotejnike na fakultetu? :D
Ono što se u gimnaziji uči iz fizike samo je mali deo onoga što se uči u predmetu osnovi elektrotehnike čak i u srednjim školama, o elektrotehničkom fakultetu da i ne govorimo.
Ako idete u te tehnicke racunarske skole, obavezno radite i na opštoj kulturi (Ne znam kakav vam je program). Nesto malo šire radite pored tog uskog, jer to je kod gimnazije super, al je obrazovanje za ono što treba na ETF-u nikakvo, bar u mom slučaju. Bolje da padneš OET a da si svestran nego da položiš al da ništa osim toga na znaš :)
Srećno svim budućim kolegama :D
da li znate neku dobru srednju skolu vezanu za kompjutere ali da ne treba mng bodova??
Zavisi sta te zanima! Idi na ono sta volis, i ne gledaj bodove, zavisi sve od konkurencije, recimo kod mene kad sam ja upisivao (ja sam masinski tehnicar za kompjutersko konstruisanje) trebalo je 75 bodova, a jedna je upala sa 38 jer je konkurencija bila slaba. Sto se tice mog smera jedina veza sa racunarima je nesto malo programiranja i dosta 3D crtanja i modeliranja kroz ProEngineer, Acad... Evo ja se sad pripremam za matimaticki fakultet, 'ocu informacione tehnologije. E, da ako ne znas matematiku, bolje nemoj, kod mene je u prvoj godini njih 9 palo zbog matematike, a sad u cetvrtoj nas ima 18 od 30. prva godina ti je 5 casova matematike, druga 4, treca i cetvrta 5. Matematike imas u p.m. Mada svaka skola koja ima veze sa grafikom, programiranjem, ima puno matematike jer je matematika osnov...:ciao:
Djordje Turjacanin
14.12.2010, 22:11
Ja sam upisao taj smer Elektrotehnicar racunara iako me je 99% profesora teralo da idem u gimnaziju zbog toga sto sam odvalio prijemni (99 bodova sve ukupno :D ) ali ne znam na informatici sad sto radimo meni je jaako dosadno i glupo (u pocetku smo radili nesto osnovno o hardveru sad radimo word koji je isto tako dosadan...). naravno na faxu cemo "mi" imati prednost zato sto vec dosta znamo iz osnova elektrotehnike dok ce se gimnazijalci prvi put susresti sa tim.
Jel radite PASCAL? Mi u gimnaziji (računarsko-informatički smjer) imamo tri predmeta vezana za računare, programiranje (I i II godina Pascal III i IV godina C++)
Rač. sisteme (hardver, strukutra hardvera, podaci, kodiranje, brojni sistemi)
i primjena računara (klasična informatika kao u osnovnoj skoli word, internet, virusi,windows...)
Ono što u srednjoj radiš godinu dana, to se na ETF-u odradi za tri tročasa, tako da sa znanjem iz elektrotehničke škole možeš da se slikaš (pričam iz iskustva). Takođe, mnogi predmeti se rade kao da nikad u životu nisi čuo za njih (recimo fizika, koju sam položio iako mi je znanje fizike koje sam doneo iz srednje bilo prejadno).
Ono što je daleko bitnije je da u srednjoj školi stekneš radne navike da učiš redovno i temeljno, pa će ti fakultet biti samo (ozbiljniji) nastavak srednje škole. Čak i da upišeš gimnaziju, ako te već interesuju računari, podrazumeva se da ćeš za te četiri godine samostalno istraživati na tu temu učeći iz tutorijala i koječega sa interneta, odnosno podrazumeva se da nećeš izaći iz srednje kao totalni duduk za kompjutere i da ti se znanje neće zasnivati na knjigama iz "informatike" (ponavljam, ako te računari zaista interesuju).
Takođe, u gimnaziji imaš recimo psihologiju koja je izuzetno korisna u životu, dok sam iz usta direktora Tesle čuo "mi vas ovde školujemo za radionice". Priseo mi je život tog trenutka.
Bilans četvorogodišnjeg školovanja u Tesli, na smeru za računare: od tridesetoro, nas recimo sedmoro je nastavilo školovanje u struci i to su bili otprilike ljudi koji su razumeli suštinu računarskih predmeta (npr. šta su i čemu uopšte služe pokazivači u jeziku C i slično). Ostali su bukvalno prespavali četiri godine.
Naravno, ne znači da će svako ko završi gimnaziju iz nje izaći prepametan (pošto sam se nagledao svakakvih, uključujući kokoškice koje ne znaju gde je levo, ali su eto "završile gimnaziju"), ali ako si iole svestran i hoćeš da napreduješ, ja bih preporučio gimnaziju. Ako ništa, makar da ne zapadneš u neko loše odeljenje u tehničkoj školi pa da ubiješ sav potencijal koji si eventualno imao. Plus, u gimnaziji imaš i devojke. U tim godinama, to je jako značajno.
What he said ^
Nama su reklai na prvom predavanju iz fizike, parafraziram prof. Cvetića: "Ako imate neko predznanje iz srednje škole, to je lepo, ali vam ništa ne znači jer velik deo toga nije tačan jer je pojednostavljen za taj nivo obrazovanja"
Jedino što treba odneti na ETF a ne ide na prijemnom jesu integrali jer se rade tek u drugom semestru a neophodni su u prvom.
Miljana Serbia
17.1.2011, 16:27
Da li bih mogla sa srednjom turistickom na medicinski fax?!!??!?!
:n-cc2::nov_mad2::icon_evil
Mali Mrav
17.1.2011, 19:02
Da li bih mogla sa srednjom turistickom na medicinski fax?!!??!?!
:n-cc2::nov_mad2::icon_evil
Sto da ne, ako dobro odradis prijemni. Gde nadje ovaj forum da to pitas?
Borko Motorko
17.1.2011, 19:04
Mali off.
Ja cu na visokogradnju u tehnickoj u Cacku, jel ima neko sa foruma da je taj smer, da mi kaze kakvi su predmeti?
miša topola
19.1.2011, 16:20
Baš sada gledam na sajtu škole da li ima spisak predmeta, i ono nema :)
janbo_TR_cracker
24.1.2011, 20:56
Ima li ekonomaca na forumu? :D
nexexcalibur
29.1.2011, 16:02
Naravno :) *ekonomista
janbo_TR_cracker
15.2.2011, 13:30
Naravno :) *ekonomista
A, to ekonomci, to je tepanje. :) Koji si smer? :)
Joj.... Jedva čekam kraj juna, tada će sve biti gotovo. Nerviram se zbog prijemnog.
Ne znam šta da upišem...
Prva ili Peta ili Matematička... Samo te škole mi padaju na pamet.. Najviše bih volela Matematičku, ali mi je drugarica rekla kao da je škola preteška, crći ću od učenja kako je njoj u gimnaziji teško, a vukovac je i tako dalje, i da neću uopšte imati društveni život, kao ono izlasci ako nameravam da imam dobre ocene. Inače, matematika mi je omiljeni predmet, volim da rešavam zadatke i tako dalje. Ali ne želim da se previše mučim oko učenja, bukvalno da crkavam. U ogromnoj sam dilemi... Eh, kad će više taj kraj juna da znam šta će biti.
Inače oprostite što dižem temu iz mrtvih. xD
Najbolje da idem u Brodarsku... Ili Frizersku. :D
Ima li nekog u Pozarevackoj gimnaziji? :D
@bathoryy
ja zivim u novom sadu,idem u jovimu gimnaziju matematicki smer.sve sto mogu da kazem jeste da za ove 4 godine koje zavrsavam knjigu nisam video :D a prosek mi je konstantno iznad 4.50
sada u beogradskoj je sigurno teze,ali nista nemoguce cak naprotiv.ako ucis vrlo lako ces stizati do odlicnog i/ili skroz proseka(sto sam cuo od drugarice preko drugarice).nijedna skola nije preterano teska,jedino mogu da postoje drdzije od profesora koje nista nece objasnjavati,a traziti jako puno,a koji se mogu pojaviti u svakoj skoli.
ceste su predrasude vezane za kolicinu ucenja,ali ja ne znam nikoga ko u srednjoj nema zivot od ucenja,cak i najveci 'streberi' koji ce ti reci da se razvaljuju od ucenja.to je prosto smesno,ako se ne zaneses igrama i 'real lifeom' :D srednja skola definitivno nije nocna mora,daleko od toga.pa cak i ako se zaneses :)
Hvala ti, talenat, barem malo si me umirio, već se nerviram danima zbog toga. A, što se tiče učenja, učiću, ali neću sad da budem ceo dan za knjigom samo da bih imala jedva odličan prosek. Za profesore, jbg, svuda ima takvih profesora, ali nema veze... Rekla mi je drugarica, koja je inače vukovac da se ubija od učenja, i da je samo jednom izašla u ovoj godini... Kao, kaže, naporno je u gimnaziji, a tek u Matematičkoj, ne ide ona u MG, samo kaže da zna nekoliko ljudi tamo i oni se joj žalili da je mnogo preteška škola....Volim matematiku i fiziku, volim da rešavam zadatke i tako dalje. Ne bih da sad da učim latinski ili muzičko, kao u ostalim gimnazijama. Ako ne upišem MG ili se predomislim Prva i Peta su dobar izbor za mene. Za igre nemam baš toliko vremena, izaberem nekoliko rp igara, i lepo mi je. :) Opet fala, nekako mi je sad lakše. :D
nista...
secam se da sam i ja imao identican trip na prelazu iz osnovne u srednju.
kao,u osnovnoj nista nisam ucio,a bio 5,0,a svi pricaju kako je u gimnazijama tesko,razbijanje od ucenja itd.mislim,svako ko to slusa se samo nervira i brine sto je sasvim logicno.
ali samo opusteno,upisi sta te zanima i ne brini.sve ce se samo resiti :P
sto se tice latinskog to nisam imao,muzicko jesam kod super profesora i onda je lako imati 5 iz banalnog predmeta.bilo je jos par ultra glupih predmeta-sociologija,ustav,filozofija gde sam takodje ubo dobre profesore i bezbolno pregurao.ali npr posebno iz filozofije ima tolikih smorova koji te teraju da ucis napamet...takva stvar je najgora koja te moze zadesiti u skoli(a ni to nije tako strasno :opanachke)
Ako ništa, makar ćeš kroz više učenja u težoj školi stići bolje radne navike pa će ti biti lakše na fakultetu posle. A i ako planiraš neki takav fakultet, mat. gimnazija je mnogo bolja osnova od ovih običnih.
Baš naprotiv - Matematička je nekome ko se zaista interesuje za matematiku (ili fiziku/informatiku) daleko lakša od većine gimnazija, posebno Pete. Ja sam u MG sa dosta malo učenja imao prosek za koji bi mi u nekoj drugoj gimnaziji trebalo mnogo više vremena. Istina, matematički predmeti zahtevaju nešto više truda, ali ko u njima ne uživa, nije za MG...
Pa logično da treba više truda za te matematičke predmete, ipak je to MG. :) Ako se redovno rade matematika i fizika neće biti problema, barem ja tako kapiram..Volela bih to da upišem ili Prvu, još se dvoumim... I to što kažeš za teže gimnazije, steknu se neke radne navike, al' opet, šta će mi latinski??? Ili na primer muzičko, nemam ništa protiv tih predmeta, samo mi nisu potrebni. Pa ko ne uživa u matišu ne bi ni trebalo da upisuje MG. Ali dobro, ako upišem i promenim mišljenje, uvek mogu da se prebacim... Nervira me matiš kad ga ne znam, a kad ga naučim onda uživam u zadacima.... Jedva čekam da prođe ceo jun, pa da se više ne smaram oko toga...
Luka Filipovic
4.5.2011, 21:12
Ja hocu da upisem MG ali ne znam kako ide taj prijemni kod njih i od kolikog su mi znacaja takmicenja? Posto ja dosad nista posebno nisam osvojio (sem u 4. razredu, prvo mesto na gradskom ...100 poena :to_care:)
Ja sam sad sedmi razred...
Sve gimnazije su iste, i prva u peta i deseta i osma itd. Osim sto su peta i prva teze jer su profesori kreteni, ne jer se bolje uci i radi.
Matematicka je najbolji izbor ako ces posle upisati fakultet kao sto je ETF ili PMF, i ako te to stvarno zanima.
Ja navijam za MG jer je stvarno vrhunska, i da sam bio pametniji i sam bi je upisao, al tad nisam imao blage ideje sta bi dalje od zivota, a verujem i da si ti u slicnoj situaciji, i tu se ne bi igrao sa tvojim odlukama. Al prijateljski savet od mene ti je da bezis od pete i prve jer su mnogo dignutog nosa, a stvarno ne nude nista vise od npr seste i osme.
Nisam ni ja išla na takmičenje, ali imam dobru osnovu iz matematike, imala sam jako strogu nastavnicu, i davala je teške zadatke za kontrolni, vrlo malo kod nje je imalo petice... Mislim da se treba da osvoji neko mesto na republičkom takmičenju u osmom razredu i to donosi 120 poena.
http://www.mg.edu.rs/skolovanje/upis-prvi-razred, Luka, evo ti da se raspitaš malo više. :)
Sir Duck, jbg, meni te škole blizu, imam i još jedan izbor gimnazija ''Sveti Sava'' a od te gimnazije bežim ko đavo od krsta. :D A na treću uopšte ne pomišljam, nisam vukovac itd.
Iskreno bih volela MG da upišem, ali ko zna dal' oću jer nisam išla na takmičenja itd. Bilo me nešto uhvatilo pa nisam htela da idem, a laki zadaci bili... Uf, nemam ni ja pojma šta ću od života.. Ali odlučila sam eto da hoću MG, matiš mi omiljeni predmet, ne kukam kao ostali na zadatke, možda se nerviram kad ne znam neki zadatak, ali brzo ukapiram pa mi ne predstavlja problem. Jedino što me muči iz matiša su deljivosti... Jeste u svim gimnazijama isto, to se slažem..
Nisam ni ja išla na takmičenje, ali imam dobru osnovu iz matematike, imala sam jako strogu nastavnicu, i davala je teške zadatke za kontrolni, vrlo malo kod nje je imalo petice... Mislim da se treba da osvoji neko mesto na republičkom takmičenju u osmom razredu i to donosi 120 poena.
http://www.mg.edu.rs/skolovanje/upis-prvi-razred, Luka, evo ti da se raspitaš malo više. :)
Sir Duck, jbg, meni te škole blizu, imam i još jedan izbor gimnazija ''Sveti Sava'' a od te gimnazije bežim ko đavo od krsta. :D A na treću uopšte ne pomišljam, nisam vukovac itd.
Iskreno bih volela MG da upišem, ali ko zna dal' oću jer nisam išla na takmičenja itd. Bilo me nešto uhvatilo pa nisam htela da idem, a laki zadaci bili... Uf, nemam ni ja pojma šta ću od života.. Ali odlučila sam eto da hoću MG, matiš mi omiljeni predmet, ne kukam kao ostali na zadatke, možda se nerviram kad ne znam neki zadatak, ali brzo ukapiram pa mi ne predstavlja problem. Jedino što me muči iz matiša su deljivosti... Jeste u svim gimnazijama isto, to se slažem..
STA? Zar se uspjesi sa opstinskog i regionalnog ne racunaju?
Успех на такмичењима тако што се кандидату који је освојио прву, другу или трећу награду на републичком или међународном такмичењу из математике у VIII разреду основне школе додељује 120 бодова.
To za Matematičku.
Sâm prijemni nosi 120 bodova (12 zadataka od po 10 bodova), uspeh iz škole 60, i još dodatnih 120 ako imaš odgovarajuću nagradu sa takmičenja. Nemoj da me držiš za reč, ali mislim da je obično za upis bilo dovoljno oko 140-150 bodova.
Sada su zadaci po dvadeset poena... Vukovac nisam, nosim 57,4 poena iz škole... Jedan deo mi nije samo jasan. O.o
Поред поена освојених на пријемном испиту из математике, ВРЕДНУЈЕ се и:
Мала матура на којој могу максимално освојити 40 бодова (20 из математике и 20 из српског језика)
Kako kad je prijemni 11. juna, mislim za MG, a 23. i 24. juna za sve škole...
Od Svetog Save beži ko što bežiš, njih nisam ni pominjao jer ni ne trebaju da se pominju :D
E to mi vec nije jasno, nije toga bilo u moje vreme :paranoia:
Mene terali keva i ćale to da upisujem, a naravno da neću, ta škola poznata po dizelašima i takvim ''huliganima''. Još su svi koji su upisali Savu bili poznati vukovci a sad imaju kečeve itd. To sam upamtila jer sam se svađala sa nekima pa mi nabijaju na nos to što nisam vukovac. XD Samo jer se ne uvlačim i ne kupujem sendviče profesorima. :)
Moj savet: Ne upisujte Savu po bilo koju cenu...
E, i Matematička mi je blizu, što je prednost.
pyost, pa vidiš da samo nešto *****avaju oko male mature... Što se tiče male mature zadaci iz matematike su za retarde, i kad kažem to, mislinm bukvalno... Nisam mogla da verujem, čak i najgori đaci u razredu znaju to..
nemam pojam kako ide to za upis u MG
znam da pre 4 godine je bio samo taj prijemni sa 12 zadataka i to je to(isti i u bg i ns).taj isti prijemni je realno jako lak :)
Pa laki su uglavnom, ali nađe se ponekad neki zeznut zadatak... :) Ništa se nije promenilo samo sad ima ukupno za zadatke 240 poena, i mala matura 40 poena, 60 iz škole, pa takmičenje.. Pa sami izačunajte koliko je to. O.o
Mene terali keva i ćale to da upisujem, a naravno da neću, ta škola poznata po dizelašima i takvim ''huliganima''. Još su svi koji su upisali Savu bili poznati vukovci a sad imaju kečeve itd. To sam upamtila jer sam se svađala sa nekima pa mi nabijaju na nos to što nisam vukovac. XD Samo jer se ne uvlačim i ne kupujem sendviče profesorima. :)
Moj savet: Ne upisujte Savu po bilo koju cenu...
Znam neku, i to baš žensku, ekipu iz Save, i sudeći po njima i onome što sam video tamo treba ih izbegavati :D
Ma bež' bre, ja tamo nema šanse da idem, biću izrod. Sve moje drugarice 'oće u Savu... Toliko mi je odvratna ta škola da nemam reči, čak bih i radije upisala Brodarsku ili Frizersku, kunem se. XD A i Sava je najpoznatija po narkosima i najfuranijim devojkama i ''frajerima'', i upisuje ceo moj razred.. Skoro.
I hipsterima, ne zaboravi hipstere.
Za MG vidi dal te to stvarno interesuje. Dal želiš da se baviš matematikom ili elektrotehnikom, fizikom ili naukom uošpte u životu. Jer može sada da ti bude zanimljivo, al ako ne planiraš da nastaviš ostaćeš bez nekih osnova za te druge stvari. Doduše imaćeš radne navike pa neće biti ogroman problem, al ipak je to način razmišljanja koji će ti se tamo urezati.
i da sam bio pametniji i sam bi je upisao, al tad nisam imao blage ideje sta bi dalje od zivota+1
Nemoj mi dirate Savu sunce li vam vaše, da vas sad ne bi sve... :D
Nije to tako loša škola, ja sam imao super odeljenje - minimalan broj takvih osoba. ;)
Ali sa edukacione strane - izbegavati u širokom luku!
Da, da, i hipsteri...
Što se tiče Matematičke gimnazije, e, ona mi je mnogo bolji izbor nego da upišem neku glupu gimnaziju i mučim se nevažnim predmetima... Matematička normalno baca akcenat na matu i fiziku, što mene to interesuje. Stvarno ne znam čime bih volela da se bavim, jedva sam odlučila za gimnaziju. :) Napravila sam listu fakulteta na koje nema šanse da idem i nijedan od njih ne uključuje matu.
Uh, Sun Tzu, sorry. :D To samo ja kažem, znam većinu iz Save, išli u moju školu. XD I jako su to ''komplikovani'' ljudi...
Zavisi od odeljenja do odeljenja, ali uglavnom Sava ima takvu reputaciju, nema džabe ipak. :) Al, dobro, znam jednu osobu koja je ok, donekle, mada je i ona nafurana. :P
ja sam sad prvi razred masinske skole "Radoje Dakic" , smer tehnicar za robotiku.
bas me zanima sta ima u ostalim razredima sto se tice predmeta, i koji razred je najtezi?
Jel bitno koja je najteža? :D Sve 4 (il 3 već) ćeš morati da prođeš tako da nemaš mnogo izbora :)
Sjećam se da je meni prva godina u gimnaziji bila ubjedljivo najteža. Novo okruženje, nedostatak starog društva, mnogo teža i obimnija materija, a da ne govorim o komunističkim profesorima koji treniraju strogoću na prvacima. Tu sam naučio da ćutim i gutam nepravdu od tipova sa druge strane katedre.
Završna godina (četvrti razred) je bila bez dileme najlakša, kao i svugdje, pretpostavljam. Meni lično je malo teže pala psihološki jer sam jedva čekao kraj i da se gubim iz te rupe koju su nazivali (i još je nazivaju) elitnom školom, ali barem sa akademske strane, ocjene pred kraj su se dobijale cjenkanjem kao u piljari.
Verujem i ja da će prva godina meni biti najteže jer je ono kao u fazonu, treba da ostavim utisak dobar... Imam nastavnicu biologije, kad sam kod nje prvi put dobila trojku, od tada mi samo daje četvorke. Najsmešnije je kad sam imala dve petice, i ova me pozove da odgovaram, odgovorim sve tačno, sem jednog pitanja, i zaključi mi četiri. I tako svake godine, zato ću da se potrudim da imam petice sve uglavnom, barem na prvom polugodištu, da me ne smaraju neki profesori. Što se tiče društva, meni je totalno svejedno. Svi će Savu da upišu, i ono, neće mi biti žao, deca debili. XD Mislim da neću imati gore društvo od ovoga.. :)
Mislim da neću imati gore društvo od ovoga.. :)
Ah da, to sam i ja nekada mislio, al' dobro, nikad se ne zna. :kreza:
Hmmmmmm, hvala ti mnogo na utešnim rečima, mudri čovječe. Sad ću da razmišljam i o tome. :facepalm. A bila sam uverena u to... Nada poslednja umire!
EDIT: U koju srednju školu ideš ako se sme znati? :)
Možda budeš bila bolje sreće od mene, ja sam upao u de facto najgore odeljenje. :D
Prva Ekonomska btw.
Verovatno neću biti bolje sreće. Ogroman sam baksuz što se tiče nekih stvari. :) Ma, batali ti društvo ako te nervira, baš te zabole za njih. :)
Al' ajde sad da se pravim ko bezuspešni optimista... Što se tiče društva mislim da ću da odgovaram njemu, ali problem je u stvari, 'oće li ono meni da odgovara. :D
Ali ako budem imala profesora kao biologičarku, definitivno ću da se ubijem. Ili postajem emo. :o Ipak ne.
Joj. Jedva čekam prvi septembar. Tada će sve izaći na videlo. Moje želje, nade i strahovi će da se ostvare ili ne... Okej, neću više da lupam na ovoj temi, čudi me kako mi nisu obrisali postove do sad. :D
Djordje Turjacanin
8.5.2011, 22:51
Znači kod vas u Srbiji još postoje prijemni ispiti za srednju školu? Ovde kod nas u RS su to ukinuli prije jedno dvije-tri godine, sada se samo vrednuju uspesi na takmičenjima, završne ocjene i slično. Ja sam inače upisao informatičku gimnaziju, svi predmeti su tu osim njemačkog i latinskog jezika kojih nema uopšte, geografiju imamo 2 godine a zadnje 2 godine biologiju, istoriju isto 2 godine. Likovno i muzičko imamo kao jedan predmet samo prvu godinu, i to jedno polugodište muzičko, a jedno likovno. S druge strane imamo programiranje (prve 2 godine uči se Pascal, zadnje 2 C++), računarski sistemi (to se vrti oko dijelova računara i proučavanja tih istih djelova) i primjena računara(to je ona klasična informatika iz osnovne, word, excel i slično), i sledeće godine dobijamo još jednu matematiku.
Kakva je situacija u Srbiji što se tiče te škole?
Ni u Crnoj Gori ne postoji prijemni ispit za upis u srednje škole. No dobro, oni još uvijek koriste dinar :p
Znači kod vas u Srbiji još postoje prijemni ispiti za srednju školu? Ovde kod nas u RS su to ukinuli prije jedno dvije-tri godine, sada se samo vrednuju uspesi na takmičenjima, završne ocjene i slično. Ja sam inače upisao informatičku gimnaziju, svi predmeti su tu osim njemačkog i latinskog jezika kojih nema uopšte, geografiju imamo 2 godine a zadnje 2 godine biologiju, istoriju isto 2 godine. Likovno i muzičko imamo kao jedan predmet samo prvu godinu, i to jedno polugodište muzičko, a jedno likovno. S druge strane imamo programiranje (prve 2 godine uči se Pascal, zadnje 2 C++), računarski sistemi (to se vrti oko dijelova računara i proučavanja tih istih djelova) i primjena računara(to je ona klasična informatika iz osnovne, word, excel i slično), i sledeće godine dobijamo još jednu matematiku.
Kakva je situacija u Srbiji što se tiče te škole?
slicna situacija u novom sadu,ali u matematickoj gimnaziji.
nemacki ima,ali ne idem na njega :D ne ulazi u prosek,muzicko i likovna po 1 godina,istorija,geografija i biologija 2 godine
uci se pascal,delphi,pa C,jos i asembler,baze podataka(sql),pomalo jave,php-a,mislim da je to to
od matematika ima raznog ali uglavnom se svodi na oko 8 i vise caosova mate nedeljno neke vrste,i oko 6 casova informatike
Sta je MG? Kako danas generacije 96' i mladje upisuju srednje skole?
MG - Matematička gimnazija. Za nju se polaže poseban prijemni od 12 zadataka, malo težih od običnog prijemnog tj. završnog ispita iz matematike...
Mala matura... Ništa se ne menja, samo su zbirke promenjene, i imamo 50% poznatih zadataka, 25% delimično poznatih, i 25% nepoznatih.
I tako se svake godine broj poznatih zadataka smanjuje, i na kraju će generacija '99 da ima totalno nepoznate zadatke i jedan zajednički predmet iz biologije, geosa i istorije da polaže, mislim. Nisam sigurna. :confused:
Luka Filipovic
13.5.2011, 14:16
Za moje godiste (97) ce sledece godine da bude valjda 50% nepoznato,25% delimicno 25% i 25% poznato. :(
Mislim da hoće. Ali nemoj se sekirati. Ako znaš odlično matematiku i srpski neće ti biti problem prijemni. To važi za one što milion puta prelaze zbirku da bi nabubali napamet zadatke, to su i radile većina mojih drugarica koje su sada upisale srednju. A ovo za nepoznate zadatke je totalna glupost... Ne mogu oni da smisle neke zadatke koje vi nikad niste radili.. Budi srećan što nisi '99 godište, oni su tek na*****i :P. Biće uglavnom isti zadaci samo malo drugačiji.. Matematika je smešna! Zadaci su prelaki, sve sam prešla, tj. ostalo mi sto zadataka, smorila sam se jer je toliko lako, nikakav izazov. Sramota me te zbirke. Ali srpski, uopšte nije loša zbirka, meni je bilo zanimljivo. Više su obratili pažnju na kniževnost, a manje na gramatiku.. Neorganizovane su zbirke, dele se na osnovni, srednji i napredni nivo. Totalna glupost! Nepregledno je strašno, jedva nađem oblast koju hoću da vežbam... Preporučujem ti da uzmeš i zbirku od prošle godine, ima više gramatike, koristilo bi ti, a mogao bi i za matu da uzmeš. Čoveče, još mesec dana do prijemnog, kako brzo prođe... :(
Luka Filipovic
13.5.2011, 14:37
Matu cu lako...jedinjo knjizevnost ne znam :)
Nemam ni ja pojma kniževnost, to mi jedino problem. Ni akcente ne znam, a izgleda ih ima mnogo.. :( Sutra imamo probni završni ispit... Još i moram da ustanem rano i budem u školi pet sati. :facepalm I održava se u sali za fizičko....
Djordje Turjacanin
13.5.2011, 22:05
Ja mislim da će za koju godinu i u Srbiji ukinuti prijemni ispit i da će se ići na bodovanje uspjeha.
Inače, što se tiče književnosti ako zapadnete nekom profesoru koji preferira književnost onda ste gotovi. Tako sam ja zapao profesoru koji samo književnost preferira, kad odgovaramo, to je lektira(kojih imam inače 5 po polugodištu) i djela iz čitanke, gramatika 0. Ali može se desiti i da zapadne neki profesor koji samo traži gramatiku.
Pa u srednjoj se iz srpskog samo knjizevnost i radi. Ja sam sada u prvoj godini (doduse jos nisam zavrsio..) naucio da tumacim dela,kao truba sam dosao iz osnovne...:)
Evo, sad pred kompom vežbam književnost, toliko sam se smorila da je neviđeno. Još i moram da pročitam tekstove... De mi je bila pamet kad sam se na časovima iz srpskog zezala i dopisivala?Iskreno se sad kajem. XD
Djordje Turjacanin
13.5.2011, 22:18
Pa sad nije da nema ni gramatike.
Dobro je sve to dok u 1. godini srednje škole ne učite pisati i morate nositi bukvar. (to je moj drug iz osnovne morao raditi). Nisam ni ja nešto bolji što se tiče književnosti, za gramatiku sam odličan, išao na takmičenja u osnovnoj, osvojio neke trte mrte, a što se tiče književnosti e to sad onako.
Kad cujem "umetnicke vrednosti" smuci mi se :D
Pa sad nije da nema ni gramatike.
Dobro je sve to dok u 1. godini srednje škole ne učite pisati i morate nositi bukvar. (to je moj drug iz osnovne morao raditi). Nisam ni ja nešto bolji što se tiče književnosti, za gramatiku sam odličan, išao na takmičenja u osnovnoj, osvojio neke trte mrte, a što se tiče književnosti e to sad onako.
Nemoj me zezati da je nosio bukvar i učio da piše? :facepalm U prvom razredu srednje škole?! E, strašno..
Djordje Turjacanin
13.5.2011, 22:38
Nažalost, da. I to samo zato što im profesorka ima negde oko 70 godina, što na dvočasu 10 minuta radi lekciju, a preostalih 80 minuta priča o svojim "doživljajima" iz prošlosti.
Sass Drake
14.5.2011, 1:21
Ja mislim da će za koju godinu i u Srbiji ukinuti prijemni ispit i da će se ići na bodovanje uspjeha.
Inače, što se tiče književnosti ako zapadnete nekom profesoru koji preferira književnost onda ste gotovi. Tako sam ja zapao profesoru koji samo književnost preferira, kad odgovaramo, to je lektira(kojih imam inače 5 po polugodištu) i djela iz čitanke, gramatika 0. Ali može se desiti i da zapadne neki profesor koji samo traži gramatiku.
Samo toliko. Moj razred je čitao 3-4 knjige mjesečno. :D
Djordje Turjacanin
14.5.2011, 11:18
To je zato što sam informatički smjer. OVi iz opštog smjera imaju nekih 10-15 lekitra po polugodištu.
Sad smo imali probni prijemni iz srpskog, još malo pa krećem na matematiku.
Zadaci su smešni. Mada, meni su bili laki, ostali su se bunili. Ono, kao iskažeš svoje mišljenje.
Jedan primer:
Da li su bolje elektronske knjige od tradicionalnih? DA NE
Obrazloži svoje mišljenje.
Naravno, napisah esej, dok ostali samo dve rečenice.
I izlupetala sam se u analiziranju pesama. :D Nisam baš, tako mislim, al svejedno. Ostali kukali na to... Mislim da to sve zavisi od čitanja knjiga, i takve stvari.
Bio je i mali odlomak Selindžera, ali mi je ipak drago, čitala sam knjigu i sviđa mi se! Trebalo je da podvučem žargone...
Dva zadatka iz gramatike samo, a većina tekstova, ili mišljenje ili književnost.
Striker '96
22.6.2011, 23:57
Pe : Sad smo imali probni prijemni iz srpskog, još malo pa krećem na matematiku.
Zadaci su smešni. Mada, meni su bili laki, ostali su se bunili. Ono, kao iskažeš svoje mišljenje.
Jedan primer:
Da li su bolje elektronske knjige od tradicionalnih? DA NE
Obrazloži svoje mišljenje.
To smo mi imali na probnoj maloj maturi i sutra imamo pravu malu maturu pitanja su laka imao sam 17 bodova iz srpskog xD zanima me kada zavrsim za masinskog tehnicara 4 godine jel se mogu odma upasti negde da radim ili moram ici jos na fakultet ?
Upisao sam multimedije u tesli.
Valjda se nisam zeznuo :P
Luka Filipovic
12.7.2011, 17:12
Upisao sam multimedije u tesli.
Valjda se nisam zeznuo :P
koliko si imao poena?
I jel vam je bio tezak prijemni :D
Pitam posto cu ja sad u osmi razred :)
83.28 ukupno, iz skole 55.28 i 28 iz skole :kreza:
Nije bio tezak...za one koji su ucili xD, bolje sam odradio matu, tu sam imao 16 bodova i 12 iz srpskog xD
Failovao sam srpski, jbg :D
Koliko sam ja saznao prijemni im je bio debilan do bola,imali neka glupa pitanja.Eh,da sam ja imao takav prosle godine,ne bih se uopste ni pripremao:Danyway,ima li neko ovde da je upisao Sestu Beogradsku gimnaziju?Ja idem u nju,pa ako vam trebaju neki saveti na raspolaganju sam vam.
Luka Filipovic
13.7.2011, 21:59
83.28 ukupno, iz skole 55.28 i 28 iz skole :kreza:
Nije bio tezak...za one koji su ucili xD, bolje sam odradio matu, tu sam imao 16 bodova i 12 iz srpskog xD
Failovao sam srpski, jbg :D
Jovanović Mihailo? :D
E, Luka koji si špijun, no comment. Prijemni je bio prosto smešan, ozbiljno. Svako sa pola mozga će znati da uradi, samo ako nisi pažljiv dovoljno, zezneš ga... Obavezno hemijskom i nemoj ništa da precrtavaš. Meni oduzeli tri poena zbog toga, pa se nervirala. Bukvalno ne treba nikakvo pripremanje, prešla sam zbirku iz matematike za dva dana i to samo jer me mrzelo da sve rešavam... Matematika je smešna, i svako ko je završio šesti razred može da uradi, uglavnom. Srpski je nešto malo zeznutiji, tj. ako je napredni nivo, ostalo je sve laganica... Ali kul je, bar se meni dopao, ne fokusiraju se toliko na gramatiku, više na književnost i kreativno je odrađeno, samo su dali glupe zadatke na prijemnom... Pravljen ko za retardiranu decu, još gore je što poznajem jednog lika koji je imao 4 poena ukupno na prijemnom! Bolje da nisu menjali uopšte prijemni, po mom mišljenju... Zlo i naopako.
Luka Filipovic
13.7.2011, 22:26
E, Luka koji si špijun, no comment. Prijemni je bio prosto smešan, ozbiljno. Svako sa pola mozga će znati da uradi, samo ako nisi pažljiv dovoljno, zezneš ga... Obavezno hemijskom i nemoj ništa da precrtavaš. Meni oduzeli tri poena zbog toga, pa se nervirala. Bukvalno ne treba nikakvo pripremanje, prešla sam zbirku iz matematike za dva dana i to samo jer me mrzelo da sve rešavam... Matematika je smešna, i svako ko je završio šesti razred može da uradi, uglavnom. Srpski je nešto malo zeznutiji, tj. ako je napredni nivo, ostalo je sve laganica... Ali kul je, bar se meni dopao, ne fokusiraju se toliko na gramatiku, više na književnost i kreativno je odrađeno, samo su dali glupe zadatke na prijemnom... Pravljen ko za retardiranu decu, još gore je što poznajem jednog lika koji je imao 4 poena ukupno na prijemnom! Bolje da nisu menjali uopšte prijemni, po mom mišljenju... Zlo i naopako.
Spijun? :dzavo:
A sta si ti upisala? :opanachke
Naravno da si špijun... Eh, ovaj net ti je čudo... Paaaaaaaaa, upisala sam Prvu na kraju, prirodni smer. Dvoumila sam se i za Petu... :) Šta ćeš ti upisati? Mislim, imaš li neku školu u planu?
Luka Filipovic
13.7.2011, 22:30
Naravno da si špijun... Eh, ovaj net ti je čudo... Paaaaaaaaa, upisala sam Prvu na kraju, prirodni smer. Dvoumila sam se i za Petu... :) Šta ćeš ti upisati? Mislim, imaš li neku školu u planu?
Ja planiram matematicku (znam da je mnogo tesko, al' mi mata ide dobro)
Ako tu ne udjem onda Tesla...
Što bi bila teška škola, ako znaš odlično matematiku i fiziku, neće biti problema u njoj. Verujem da su i profesori opušteniji što se tiče drugih predmeta... Verujem da je lakša od gimnazije, u svakom slučaju. :)
Tesla... Hmm, tamo imaju problema sa matematikom, tj. posle ne znaju dobro... Tako sam bar čula.
Ja sam gledao matematiku mojim ortacima sa matematicke i nije bila nesto puno teza od nase(masinski tehnicar za kompjutersko konstruisanje),ako je uopste i bila teza.
Luka Filipovic
13.7.2011, 22:33
Što bi bila teška škola, ako znaš odlično matematiku i fiziku, neće biti problema u njoj. Verujem da su i profesori opušteniji što se tiče drugih predmeta... Verujem da je lakša od gimnazije, u svakom slučaju. :)
Skola nije teska (laksa je od vecine gimnazija) ali je tesko upisati je :)
Ma upisaćeš je ako kreneš da se pripremaš na vreme... :) A ako ne budeš upisao, jaka stvar, nećeš imati problema sa matematikom u srednjoj i tako dalje... Ionako je najbitniji faks...
Ma dodjite u Sestu da vam predaje Joca Ubica,zavolecete matematiku sigurno:dzavo:ali samo ako upisete prirodni smer.Inace,matematicku ja ne bih poredio sa gimnazijama,jer je ipak mnogo teza.Znam neke koji idu u tu skolu i super im je,ali to su uglavnom bas majstori za matematiku i fiziku.Tako da ako ti matematika stvarno dobro ide bice ti med i mleko,bar je to sto ja znam.
Ja planiram matematicku (znam da je mnogo tesko, al' mi mata ide dobro)
Ako tu ne udjem onda Tesla...
Pa odavno bi vec morao da znas da li si upao u matematicku, prijemni je bio pocetkom juna, i 15og se vec znalo ko je upao.
Pa odavno bi vec morao da znas da li si upao u matematicku, prijemni je bio pocetkom juna, i 15og se vec znalo ko je upao.
koliko si imao poena?
I jel vam je bio tezak prijemni :D
Pitam posto cu ja sad u osmi razred :)
Ubuduće pročitaj prije nego što ostaviš post :).
Djordje Turjacanin
14.7.2011, 0:23
Ma dodjite u Sestu da vam predaje Joca Ubica,zavolecete matematiku sigurno:dzavo:ali samo ako upisete prirodni smer.Inace,matematicku ja ne bih poredio sa gimnazijama,jer je ipak mnogo teza.Znam neke koji idu u tu skolu i super im je,ali to su uglavnom bas majstori za matematiku i fiziku.Tako da ako ti matematika stvarno dobro ide bice ti med i mleko,bar je to sto ja znam.
Eh ne znate vi ništa dok vam ne predaje moja profesorka, šta reći za ženu koja se zove Nada Rupa, a djevojačko joj Polovina :D Jednom kad je kod nas zderala šakom u klupu otpao komad. :dzavo:
Inače što se tiče uopšte srednje škole potrebno je dobro predznanje iz osnovne, kod mene u inf. gimnaziji uglavnom je sve ponavljanje, a pošto sam ja inače odličan učenik bio (vukovac) lako sam završio prvi, imao sam možda jedno 5 četvorki ukupno od ocjena, samo mi je škripalo vladanje bio sam na granici za neopravdane:dzavo:
Po meni je matematika najvažniji predmet, ako nju skontaš ovo ostalo je lako.
Ubuduće pročitaj prije nego što ostaviš post :).
Eh, ne videh to
Pozdrav ljudi ja sam ovde nov... :D
Evo zavrsavam osmi razred i ide upis u srednju ja ocu u ETŠ
smer elektrotehnicar racunara
citao sam po netu nesto i trazio ali sve su isti tekstovi da li ima neko ovde ko je zavrsio to/ide jos uvek ili je upoznat bilo kako sa tim smerom ?
da li je koristan sta se sve moze nauciti itd... :D
pozdrav:n_klanja:
Ja sam zavrsio smer elektrotehnicar racunara. Pitaj sta te interesuje.
pa onako uopsteno da li valja
npr. koji se programerski jezici uce
nez ni ja onako nesto sto je najzanimljivije u tom smeru xD
Ovako, ja ti pricam iz mog licnog iskustva, ono se moze a i ne mora razlikovati od drugih, zato dobro razmisli o tome sta zelis jos jednom.
Neces uciti samo programske jezike. Najvise ces raditi matematiku, ona je najzastupljenija kroz sve 4 godine skolovanja. Ja sam prve dve godine imao kao jedan od najbitnijih predmeta imao elektrotehniku, znaci matematika + fizika. Takodje ces imati elektroniku I i II, dakle opet fizika i matematika. Imaces elektricna merenja, opet isto. Dolazimo do programiranja. Ja sam radio u C++ i C#. Iz predmeta Racunari ili racunarska tehnika ( imao sam prosle godine na faksu pa mesam) sam radio u Asembleru, znaci cist masinski kod, u sustini prosto i tesko ako nemas kefalo. Imaces neke drustvene predmete na kojima ces budziti prosek, tipa biologija, likovno, muzicko, fizicko.
Npr. ja sam imao elektropraksu gde smo pravili sve i svasta a i praksu kojoj zaboravih ime, tu smo obradjivali metalne plocice, ucili sta je subler itd itd, neka fora masinske prakse.
Takodje sam imao i Tehnicko crtanje, gde smo radili i u AutoCADu pored crtanja raznih crteza, a takodje i u ORCADu iz elektronike na vezbama.
Ovo pricam mesano jer se toga tako i tim redom prisecam.
U sustini se svodi na to da ces morati da se odvaljujes od matematike i da razumes fiziku, da kapiras koliko toliko programiranje jer su zadaci blago receno glupi, i da s vremena na vreme bubas drustvene predmete. Ja sam kapirao elektroniku, elektrotehniku i sve vezano za racunare, a lako pamtio drustvene predmete. Programiranje nisam ni ucio, skapiras na casu ako pratis i NE propustas korake, jer se sve to radi gradativno.
Jedino sto zbog matematike nisam mogao da budem vukovac, mrzim je iz dna duse. pa sam kuburio sa dvojkama i trojkama non stop.
Kucao sam nepovezano, radio sam ankete celi dan, pitaj za detalje.
Da li valja? Ako te interesuju racunari, programiranje, elektronika uopste, fizika, matematika, odgovor je da. Naucices dovoljno da mozes nesto i bez daljeg skolovanja da primenis. Sve je to ok , samo je pitanje da li si spreman da zagrejes stolicu i da se potrudis.
EDIT: Mod neka spoji ako moze, telefon ili browser nije mogao da smesti sve u isto prozorce za kucanje, valjda ima ogranicenje, pa sam rastavio na dva posta.
pa onako uopsteno da li valja
npr. koji se programerski jezici uce
nez ni ja onako nesto sto je najzanimljivije u tom smeru xD
Drug mi je zavrsio...
Nista posebno od programskih jezika,uglavnom zastareli PASCAL na pocetku,pa kasnije se valjda prelazi na python ili delphi,nisam siguran.
Ne mozes ocekivati mnogo od srednje skole u ovoj drzavi,nazalost.Mada,verovatno zavisi od toga gde je locirana srednja skola.
Kod nas u Vranju se radi sve što je Lanikor pobrojao, a koliko sam ja upućen (a dosta sam upućen jer moja keva predaje računare, mreže i elektrotehniku tom smeru) najviše ćeš učiti matematiku, fiziku i elektrotehniku a od jezika C i C# (za C++ nisam siguran). Plus, imaćeš i predmet o računarima gde bi trebalo da te nauče kako se, na primer, instalira Windows, podešava, kako se radi u Office paketu itd, ali to dosta zavisi od interesovanja profesora. Takođe, imaćeš i predmet "računarske mreže" koji ti kasnije dosta može značiti.
Jeste, rekli su nam nesto tipa trebalo je da radimo u C prvo, ali ipak odabrali C++, ne secam se tacno razloga.
BTW, ja sam zavrsio to u Pirotu, ali su se profesori iz strucnih predmeta stvarno trudili, osim nekih izuzetaka.
Racunarske mreze i telekomunikacije se zvalo kod mene, valjda tako bese pun naziv. Ucis sta je switch, sta je modem, sta je ruter, sta je MAC adresa, sta je IP adresa, sta je LAN, MAN, WAN mreza, ucis o koaksijalnim kablovima, optickim kablovima, preko neke Cisco aplikacije smo pravili virtuelne mreze racunara, proucavali smo Cloud sisteme (tad sam bio odsutan, ne znam sta smo tu tacno cackali), dobijemo npr. zadatak da povezemo sve racunare u kabinetu na "server" kabineta, a taj server kabineta na skolsku mrezu, znaci real praksa, krenes od secenja mreznih kablova onim secicama sto ujedno i spajaju konektore (da me ubijete ne secam se strucnog naziva) pa sve do podesavanja IP adresa, subnet maski, gatewaya u Windowsu, i na kraju sve to radi. Lik nam podvaljivao namerno lose kablove a ostavio nam tester kablova, i ja onda provaljivao sta radi, sta ne, interesantno bilo. Sve u svemu dosta interesantnih stvari se tu nauci, covek je bio izrazito zainteresovan da nam objasni sve i svasta i pitao sam ga sta god me interesovalo.
Ja sam za maturski imao sredjivanje svih racunara u kabinetima i povezivanje u mrezu, kad god su imali problema sa necim, zvali su mene, sa svim nastavnicima iz strucnih predmeta sam bio poput drugara, opustena konverzacija, kad se radi, radi se, sve po propisu.
Kada zavrsis to, bices "digitalno pismen", sto bi rekli.
Luka Filipovic
14.5.2012, 22:02
Jel ide neko u Teslu smer administrator racunarkih mreza?
Ja to hocu da upisem :)
FakeDeath
23.11.2013, 16:11
Planiram da idem na matematiku ili programiranje, u stvari da pokusam :D pa me interesuje sto se tice eseja kako to ide, koje su teme...?
Potrebna mi je pomoc oko odabira srednje skole. Zelim da budem programer nakon fakulteta. Da li znate neku skolu u kojoj se kvalitetno uci programiranje?
Upiši što lakšu srednju, skupi gomilu bodova za budžet na fakultetu, u slobodno vreme uči sam.
Slozio bih se sa tobom uz malu izmenu, ne sto laksu vec sto blizu :D
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.