Prikaži potpunu verziju : Ati HD2900 I slicno...
Moze li mali uput u nacin hladjenja??
optimus_prime
24.6.2008, 16:42
Moze li mali uput u nacin hladjenja??
Ja imam 2 x 2900xt, i obe se hlade svojim ogromnim kulerom, koji je default, i nikad se nisu pregrejale ili zezale, tako da je fabricki kuler extra.
Ja imam HD2900 PRO jednu, ali me zanima na koji nacin se hladi...
A za hladjenje nemam primedbi, tih je, ne pregreva se...
Partybreaker
24.6.2008, 17:13
Hladi se tako sto se vrti ventilator iliti kuler... :rolleyes:
Koliko se ja razumem u to...
Imas graficki procesor(GPU) i memorijske module koji se nalaze na karti... oni su premazani termalnom pastom i (aluminijumski)hladnjak+ventilator nalezu na tu pastu... dakle
GPU i mem moduli stvaraju toplotu koja se prenosi termalnom pastom do Hladnjaka sa koga ventilator izvlaci toplotu tj topao vazduh... ili hladi hladnjak tako sto uvlaci hladan vazduh... nisam siguran sta je od ova dva...
eto objasnio sam za medalju :kreza:
SUMNJAM, jer imam heatsink a graficka mi je odozdo zasticena plasticnim kucistem (sa hotrod plamenovima), i ima neke cevi sto idu kroz to kuciste :D
Pa isto, samo malo drugacije... Okaci sliku tvog modela pa da vidimo...
http://regmedia.co.uk/2007/05/14/amd_ati_2900_xt_1.jpg
U sustini to, samo sto moja ima Sapphire nalepnicu:kreza:
Hm rekao bi da ventilator uvlaci vazduh i hladi unutrasnjost pod plastikom i onda topao vazduh izlazi sa zadnje strane... tj. gde su ovi konektori...
:kreza:Kad bude zastarela razvalicu je i saznacemo:kreza:
optimus_prime
24.6.2008, 20:26
Pa to nije nauka, zalepljeni hladnjaci upijaju toplotu, a ventilator skida toplotu i salje napolje.
Mean_Machine
24.6.2008, 21:47
SUMNJAM, jer imam heatsink a graficka mi je odozdo zasticena plasticnim kucistem (sa hotrod plamenovima), i ima neke cevi sto idu kroz to kuciste :D
Cevi povezuju dva dela hladnjaka radi ravnomernijeg hladjenja. U pitanju su toplotne cevi koji odlicno provode toplotu. Pa posto su hladnjaci masivni ventilator nikada ne bi dovoljno dobro hladio prvi deo. Zbog toga je prvi vreliji od drugog i zahvaljujuci cevima toplota sa prvog hladnjaka prelazi na drugi. Jel sada jasno?
evo vece slike
http://i.neoseeker.com/neo_image/154512/article/ati_2900xt/card.jpg
Hladnjak (taj metalni deo ispod plastike) preuzima toplotu sa grafičkog procesora (GPU) i memorijskih čipova koju odaje okolnom vazduhu. Ventilator služi da ubrza taj proces i tako poboljša hlađenje. To je sva mudrost. :cool:
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.