PDA

Prikaži potpunu verziju : Leadtek 8800GTS, problem u temperaturi

doct.cor
22.6.2008, 12:58
skoro kupih ovu kartu leadtek 8800gts 320 mb no problem je u temperaturi, u crisisu ide do 90 stepeni, kad neradim nista temperatura je oko 75 stepeni, e sad koliko ja vidim u riva tuneru podeseno je da hladi 100% tek na 92 stepena i to se nemoze promeniti, graficka ovako odlicno radi i posle nekoliko sati igranja crisis-a. Dali moze napajanje biti problem posto mi sada trenutno masina radi na codegenu od 400w (ocekujem vec sutra da mi stigne ocz 500w) ili je ovo normalna radna temperatura za ove graficke kartice, kartica je toliko vruca da se ruka na njoj neomoze drzati vise od 1 sek sa gornje strane. Hvala unapred

paulvandyk68
22.6.2008, 13:08
1. Ta temperatura je previsoka za bilo koju graficku karticu. Probaj da namestis jedan a mozes i dva ventilatora da duvaju na graficku.
2. Dali ti je kuciste otvoreno?
3. Mozda je ventilator na grafickoj fabricki "zaribao" pregledaj ga.:cool:

Gorankx
22.6.2008, 13:14
Pa da nije malo mnogo tih 90 stepeni ali kad je podeseno da ventilator tek na 90 radi posto onda izgleda da nije.Ma da je cudno.Sto se tice napajanja uzmi everest i vidi da nisu pali naponi.Ako jesu onda ti treba jace napajanje ma da ja mislim da ce jace napajanje za ovu kartu dobro doci.

doct.cor
22.6.2008, 13:41
Ovako, nisam rekao da ventilator ne radi do 92c nego tek na 92 stepena radi na 100%, do tih 92 stepena radi na 60% FAN. Tak je podesena u biosu. Kartica je nova stara je 5 dana tako da neverujem da je kuler zaribao, u kucistu imam jednu 12-sticu fan i jednu 8-icu a sutra mi stize napajanje ocz od 500w i jos jednan fan od 12cm mada neverujem da ce ovo resiti problem. Probao sam da odvrnem kuler na 100% manualno i evo kakve su temperature:

fan 100%
u ful loadu do 85stepeni, ovako oko 65, naponi ne padaju osim onog od 12v vrti se od 11.940 do 12.040

Rocker
22.6.2008, 15:26
A koju verziju Rive koristiš? Skini najvnoviju pa vidi da li možeš da podešavaš brzinu ventilatora, ovu su ipak opasno visoke temperature. Ako ništa, razmisli o nekom alternativnom kuleru.

doct.cor
22.6.2008, 15:58
A koju verziju Rive koristiš? Skini najvnoviju pa vidi da li možeš da podešavaš brzinu ventilatora, ovu su ipak opasno visoke temperature. Ako ništa, razmisli o nekom alternativnom kuleru.

imam program uz karticu koji moze da kontrolise brzinu obrtaja fana, u tom programu stoji da je kriticna temperatura 125 stepeni za ovu karticu

Pjanovic
22.6.2008, 16:06
imam program uz karticu koji moze da kontrolise brzinu obrtaja fana, u tom programu stoji da je kriticna temperatura 125 stepeni za ovu karticu

Ne bih ja previse verovao tom programu ;).
Zavisi od graficke do graficke i od prozvodjaca do proizvodjaca, koliko GTS 320MB moze da trpi. Ali realno, vec tih 90C je previse...

Recimo moja blokira kada predje 85C, u idle je 60C, a tokom igranja Crysisa 75-80C, a overklokovao sam je zverski (27% gpu i 20% memoriju, 650/950MHz).

Ti svoju graficku nisi overklokovao ???

doct.cor
22.6.2008, 17:28
Ne bih ja previse verovao tom programu ;).
Zavisi od graficke do graficke i od prozvodjaca do proizvodjaca, koliko GTS 320MB moze da trpi. Ali realno, vec tih 90C je previse...

Recimo moja blokira kada predje 85C, u idle je 60C, a tokom igranja Crysisa 75-80C, a overklokovao sam je zverski (27% gpu i 20% memoriju, 650/950MHz).

Ti svoju graficku nisi overklokovao ???

Ma jesam moja ide za gpu 660 mem 1050 ali ova temperatura me brine, mala je razlika u temperaturi kad je klokovoana i na default jedno 5 stepeni, jedino mi ostaje da vidim sutra da nije do napajanja drugo neznam sta bi moglo da bude

paulvandyk68
22.6.2008, 17:34
Mozda hladanjak dobro ne lazi na gpu i na memoriji. Pogledaj vizueno dali je to.Desava se i to ponekad. Ukoliko nije ni to imas garanciju, reklamiraj karticu.
Mozda te je zapao falican model. I da si je overklokovao nebi smelo da ima toliku temperaturu.

doct.cor
22.6.2008, 17:37
Mozda hladanjak dobro ne lazi na gpu i na memoriji. Pogledaj vizueno dali je to.Desava se i to ponekad. Ukoliko nije ni to imas garanciju, reklamiraj karticu.
Mozda te je zapao falican model. I da si je overklokovao nebi smelo da ima toliku temperaturu.

Gledao sam i to hladnjak lepo naleze na sve, ma nemoze mi biti jasno zasto je podeseno da fan tek na 92C radi na 100%

paulvandyk68
22.6.2008, 17:41
Dali mozes iz u os-u da nesto uradis po pitanju kontrole ventilatora na grafickoj? Recimo programcic koji dolazi uz graficku.
Ili recimo Riva Tuner-u.

doct.cor
22.6.2008, 17:44
Dali mozes iz u os-u da nesto uradis po pitanju kontrole ventilatora na grafickoj? Recimo programcic koji dolazi uz graficku.
Ili recimo Riva Tuner-u.

mogu da podesim manuelno fan i recimo stavim ga na 100% i temp je oko 60c u full load do 80-85, neznam dali sam pomenuo kartica sve vreme i na 90C radi bez ikakvih problema, dali je moguce da ovaj problem moze da bude zbog slabog napajanja posto je codegen kinez pa jos i laznih 400w mada nema odstupanja u naponu

paulvandyk68
22.6.2008, 17:47
Radice ona jos neko vreme na 90 stepeni, ali niko sa sigurnoscu nemoze da ti kaze koliko jos dugo sa tom temperaturom. Verujem kao sto ti kazes da je vrela kada se opipa. Ja bih je na tvom mestu reklamirao ili bih trazio novce nazad.

doct.cor
22.6.2008, 17:50
Radice ona jos neko vreme na 90 stepeni, ali niko sa sigurnoscu nemoze da ti kaze koliko jos dugo sa tom temperaturom. Verujem kao sto ti kazes da je vrela kada se opipa. Ja bih je na tvom mestu reklamirao ili bih trazio novce nazad.

Najverovatnije je da ce tako i biti samo sutra da probam da nije do napajanja

Mean_Machine
22.6.2008, 19:27
Moguce da ti je otisao senzor za temperaturu na grafickoj. Metoda pipanja ne pomaze mnogo jer je subjektivan osecaj.

Probaj da sam izmeris temperaturu hladnjaka. Mozda znas nekog ko ima termalnu sondu. Ja imam ugradjen u prednju stranu kucista (Frontier Blade) displaj i tri sonde pa nije prenosiv ali ima onih displaja koji idu u 5.25 drajv.

Ako utvrdis da je otisao senzor (merenjem) imas pravo na reklamaciju. Sve drugo je problematicno jer problem je kvar je tesko dokazati jer tebi kriza radi par sati bez problema pa ce oni reci da je graficka ispravna.

dzonihsv
22.6.2008, 22:12
Ovi modovi nisu normalni ,svaki moj drugi post brisu...mislim nema smisla. Niti sam omasio temu niti ista...Mislim da je to zavera... :)
Ccc, odgovorio sam coveku kako da sredi graficku. A oni boom ,pa brisi... :mad:\

Neka ovo bude jos jedan u nizu...

Rocker
22.6.2008, 22:48
Ovi modovi nisu normalni ,svaki moj drugi post brisu...mislim nema smisla. Niti sam omasio temu niti ista...Mislim da je to zavera... :)
Ccc, odgovorio sam coveku kako da sredi graficku. A oni boom ,pa brisi... :mad:\

Neka ovo bude jos jedan u nizu...

Umesto što kukaš, bolje malo razmisli i pažljivo pročitaj šta piše par postova iznad tvog pre nego klineš na "Reply". Kako da ne obrišem post u kome čoveku savetuješ da izduva prašinu sa kulera ili da istu iščačka štapićima, a lepo je rekao da je karticu tek nedavno kupio. Da je nije držao u usisivaču pa se već kuler napunio prašinom? :rolleyes:
I onda modovi ne valjaju i iživljavaju se nad članovima, a to što piskarate kako vam šta padne na pamet, to nema veze, jel'? :a_whistli

I ovo neka bude javna opomena, još jedna u nizu! :cool:

dzonihsv
22.6.2008, 22:57
Procitao sam ja sve sto pise iznad.Sto se mene tice,moze da je drzi na grani,njegova je pa nek radi sta hoce. ;) Nema veze sto je tek kupio , mozda kuciste drzi na podu, pa se brzi nakupi prasine.
Sta je bilo ,bilo je . Mojne da flejmujemo.. ;)

doct.cor
23.6.2008, 16:09
Evo sad sam promenio napajanje i stavio jos jednu 12-ticu u kuciste, temperatura se malo promenila ali sam fan podesio na 90% (srecom nije mnogo bucan) i sada radi na nekih 60c bez, kasnije cu da je malo opteretim pa cu videti temperature, ali opet mi nije jasno zasto je fan podesen tek na 92c da radi na 100% do tih 92c radi na 50%

NikolaT
23.6.2008, 16:18
Evo sad sam promenio napajanje i stavio jos jednu 12-ticu u kuciste, temperatura se malo promenila ali sam fan podesio na 90% (srecom nije mnogo bucan) i sada radi na nekih 60c bez, kasnije cu da je malo opteretim pa cu videti temperature, ali opet mi nije jasno zasto je fan podesen tek na 92c da radi na 100% do tih 92c radi na 50%

Најбоље је да ти сам преко риве направиш профили и одредиш брзину рада кулера на различитим температурама.

doct.cor
23.6.2008, 16:32
Најбоље је да ти сам преко риве направиш профили и одредиш брзину рада кулера на различитим температурама.

sad je u full load (crisis) posle pola sata igranja vrti se 69 - 70c, OC je na 650\1000 ali je coler na 90%, kako da podesim to kad nemogu da menjam te opcije u rivi?

Edit:

Sudeci po ovome 85c je normalna temperatura za ove kartice:

"All the cards actually use the same cooler. With the launch of the 8800 series we roll back to the old turbine design with a fan at one end of a closed heatsink that drives the air through.

This solution has a number of advantages.

Firstly, the device drives ALL hot air out of a PC case.

Secondly, the turbine is very large and slow, so it's quiet even under heavy loads.

Thirdly, efficiency of the cooling system is reinforced by heat pipes at the side of the heatsink.

The cooler is not heavy, as copper is used only for the plate that touches the GPU. Other components are made of aluminum alloy. The design resembles devices from Arctic Cooling.

Leadtek engineers slightly modified design of the cooler cap. But it changed nothing on the whole: neither noise, nor efficiency.

We found out that the cooling system worked very efficiently in all cases and did not allow the core temperature to rise above 85°C. But on the whole, both 8800 cards get very hot during operation, their PCBs may even burn your fingers. So you'd better install a good ventilation system inside your PC case. """

Evo i linka na kome sam nasao ovo: http://www.digit-life.com/articles2/video/g80-8.html

Ipak ja sam uspeo da smanjim temp na nekih 70c max u full load-u. U svakom slucaju hvala svima koji su pokusali da pomognu.

Peđa.C
23.6.2008, 20:40
Ves sam napisao o ovoj grafickoj, problem jeste iskljucivo u njoj. Ja sam imao 2x 12cm ventilatore + jedan koji je direktno u nju duvao i tek tada sam uspio da je natjeram da prilikom opterecenja ne prelazi 65C. Ne znam kakvo ti je kuciste ali pokusaj da ubacis 2 ventilatora jedan sa prednje da uvlaci i drugi sa zadnje strane da izvlaci. Mozes jedan sa bocne strane da duva direktno u nju, ali promaja ce odraditi svoje. Takodje treba obratiti paznju na kablove u kucistu, da nisu razbacani nego ih lijepo prikaciti uz ivice i obezbjediti nesmetan protok vazduha. Mozda jeste smijesno, ali svaka stvar neka skine temperaturu po 2-3 stepena eto idelane radne....

doct.cor
23.6.2008, 20:57
Ves sam napisao o ovoj grafickoj, problem jeste iskljucivo u njoj. Ja sam imao 2x 12cm ventilatore + jedan koji je direktno u nju duvao i tek tada sam uspio da je natjeram da prilikom opterecenja ne prelazi 65C. Ne znam kakvo ti je kuciste ali pokusaj da ubacis 2 ventilatora jedan sa prednje da uvlaci i drugi sa zadnje strane da izvlaci. Mozes jedan sa bocne strane da duva direktno u nju, ali promaja ce odraditi svoje. Takodje treba obratiti paznju na kablove u kucistu, da nisu razbacani nego ih lijepo prikaciti uz ivice i obezbjediti nesmetan protok vazduha. Mozda jeste smijesno, ali svaka stvar neka skine temperaturu po 2-3 stepena eto idelane radne....

Ja vec iam 2x12 i jednu 8-icu doduse prepravljene na 5v zbog buke, dobio sam odgovor od leadtek-a da za ovu grafu je normalna temperatura 80-90c u full loadu, moja radi na max 70 tako da se ne brinem mnogo:) No kad bih nekako mogao da je podesim da na 65c fan radi na 100% nego neznam kako

Peđa.C
23.6.2008, 21:36
Da li si probao Nvidia system tools? Ako nisi probaj. Tu imas opciju za podesavanje cooling-a graficke.

doct.cor
23.6.2008, 21:57
evo sad sam skinuo program za editovanje biosa i podesio sam sad je sve ok, fan je podesen da na 70c radi na 100% i to je to sto mi je trebalo, evo i linka za download ako kome zatreba:
http://downloads.guru3d.com/NVIDIA-BIOS-Editor-v4.0-(Nibitor)-download-1636.html

el_corona
23.6.2008, 22:25
evo sad sam skinuo program za editovanje biosa i podesio sam sad je sve ok, fan je podesen da na 70c radi na 100% i to je to sto mi je trebalo, evo i linka za download ako kome zatreba:
http://downloads.guru3d.com/NVIDIA-BIOS-Editor-v4.0-(Nibitor)-download-1636.html

Takav bios je posle potrebno sacuvati u fajl koji preko butabilnog flopija ili flesa, flesujes na karticu NVFlashom. Vrlo je riskantno ako je to novo za tebe.

paulvandyk68
23.6.2008, 23:06
Riskantan je to posao. Bolje bi bilo da to odradi neko iskusniji.:(

doct.cor
23.6.2008, 23:36
Riskantan je to posao. Bolje bi bilo da to odradi neko iskusniji.:(

Veoma je prosto, odradio sam sam i flesovao bios sa leadtek-ovim programom iz windowsa (nije potreban nikakav boot file) evo sad je sve ok kartica radi OC-ovana 650|1000 na max 70c -- crysis posle par sati igranja

Naravno ko nije siguran bolje da ne dira nista

YBear
28.6.2008, 17:47
Najtoplije preporucujem klasican overkill sistem, tj. zveknuti fan na 100% kad je kartica o/c-ovana, lako se radi, bilo rivom, bilo atitoolom a booka stvara specifican audio-efekat kod paljenja makine i samo tada, jer kad zavrtis neku igru vise ni ne primecujes ventilator:)
Jedino sto je potrebno cistiti cooler svake 2 nedelje zbog ubrzanog prikupljanja prashine:kreza:

Rocker
28.6.2008, 18:27
Zaista nema potrebe. Meni kartica u Win-u dostiže 75°C kad klima nije uključena, pa radi normalno. Nisam skoro ništa igrao, ali bi i 100% brzine venta verovatno bilo na granici pregrevanja, jer je podignut VCore i kartica je klokovana (kad se igram, naravno). A 100% vent je zaista previše bučno kad se bleji po netu i kad je tišina.