PDA

Prikaži potpunu verziju : Kako da instaliram Linux suse 9.0?


Teva
23.2.2006, 21:47
Imam linux suse 9.0 i pocinje da mi ide na zivce.Napravim sve particije i ext3 i swap.I ubacim dvd sa 9.0 i nista prosto nista.Posle resetujem komp i proverim da se ne startuje na taj nacin,opet isto mrtav `ladan.Dobro racunam nisu isti file systemi startujem linux knopixx i nista.Dakle moze li mi neko pomoci?

AxeZ
24.2.2006, 0:09
Ovaj...glupo pitanje..ali da li si stavio u BIOS-u da ti first boot device bude CD-ROM?

Teva
24.2.2006, 12:53
Jesam.Al` ne startuje instalaciju.Imas neki drugi predlog

AxeZ
24.2.2006, 15:47
Jesam.Al` ne startuje instalaciju.Imas neki drugi predlog

Verovatno je CD lose narezan.
Probaj sa drugim CD-om koji sigurno radi na drugom kompu.

Teva
24.2.2006, 21:31
[QUOTE=AxeZ]Verovatno je CD lose narezan.
Probaj sa drugim CD-om koji sigurno radi na drugom kompu.[/QUO
Disk radi na drugom kompu al` ovde nece.Ne znam zasto?

bofi
26.2.2006, 2:24
Ako si u Biosu lepo podesio boot - ovanje onda po meni odgovor na tvoje pitanje zasto na drugom kompu pokrece instalaciju a na tvom ne - jednostavno zbog toga sto je tvoj CD-rom stari ili zaprljan i ne moze da procita disk.

smrad
26.2.2006, 12:23
Taman sam hteo da ti dam par predloga, kad sam video:

systemi startujem linux knopixx i nista

Knoppix sam ubacivao u sve i svasta, i ako nista bar izbaci neku error poruku.. Proveri opet boot device.. i ako je ok, i vidis da ti CD vrti pri bootovanju (i sija lampica da cita) a tebi crn ekran to znaci da ti treba druga graficka..

U clucaju da je zaprljan cd-rom i nemoze da procita dics, boot ce krenuti sa sledeceg definisanog uredjaja, znaci precice na boot windows-a..

Teva
27.2.2006, 18:48
U redu posle mukotrpnog rada,saznao sam da disk nije bootabilan.I ako se startovao kod ortaka(iskreno nemam pojma kako).Sta da radim ako nije bootabilan?Da li postoji neki drugi nacin da se instalira linux?Help pls.

iurisvulgaris
27.2.2006, 18:59
U redu posle mikotrpnog rada,saznao sam da disk nije bootabilan.I ako se startovao kod ortaka(iskreno nemam pojma kako).Sta da radim ako nije bootabilan?Da li postoji neki drugi nacin da se instalira linux?Help pls.
Disk jeste butabilan čim je mogao da se startuje na drugom računaru,ali je verovatno narezan na drugom rezaču pa tvoj uređaj ima problema da ga pročita ili je oštećen a uređaj tvog drugara manje osetljiv na takve medije.Najbolje je uzeti novi ponovo narezani disk.
Bez butabilnog cd/dvd-a je vrlo teško instalirati linux,postoji mogućnost da se montira iso fajl toga diska snimljen na hard disku,uz pomoć nekog drugog linuxa ili nekog boot menadžera ali je sve to previše muke u odnosu na nabavku jednog dvd-a.