Prikaži potpunu verziju : wireless dlink dwl-520+ for mandriva problem
Imam instaliran linux mandriva 2006.Posedujem wireless dlink dwl-520+ karticu. Prilikom instalacije nije u potpunosti prepoznao wireless karticu tj trazi da je rucno konfigurisem. Prepoznao je kao neki acx100 texas instruments chipset. Dali neko zna neko kako da resim problem???
http://acx100.sourceforge.net/wiki/Main_Page
moze li da se odgovori nesto konkretnije, pogledao sam link ka acx100 sve je na engleskom pa me interesuje u kratkim crtama sta da uradim da bih instalirao.
moze li da se odgovori nesto konkretnije, pogledao sam link ka acx100 sve je na engleskom pa me interesuje u kratkim crtama sta da uradim da bih instalirao.
Welcome to the world of free software (free as in freedom). Pazi, moze konkretnije ali bih u tom slucaju morao da ti prevedem sve ovo, jer karticu nemam... uh, ali ajde... pre svega instaliraj kernel source, imas ga na diskovima, kao i gcc i make ako vec nisu instalirani. Zatim kucaj su, a zatim root pass, time si postao root, a onda sledece
cd /usr/src
mkdir acx
zatim
wget http://acx100.erley.org/acx-20051202.tar.bz2, a potom
tar xjvf acx-20051202.tar.bz2
Prethodnim koracima si se prebacio u dir gde ti je kernel sors, napravio novi dir acx i u direktno u njega skinuo bzipovani drajver a zatim bzip raspakovao. Kompajliranje - prevodjenje u izvrsni oblik prilagodjen tvom kernelu - obavices komandom
make -C /lib/modules/`uname -r`/build M=`pwd`
Zatim ces fajl acx.ko da kopiras u direktorijum /lib/modules/'verzija-kernela/acx, dir acx ces morati sam da napravis. Pokreni komandu depmod -a, a zatim modprobe acx. Ako ne dobijes nikakvu poruku, to je dobar znak, modul je pravilno ucitan. Idi zatim u MCC i podesi konekciju - to bi bilo to... A da, da bi se modul ucitavao automatski, unesi red acx u fajl /etc/modules...
EDIT: za sve komande mozes da odradis copy/paste, sem za wget... jer bi na mesto linka trebalo staviti poslednju verziju drajvera, vidi na sajtu. I da, ono verzija kernela treba da bude zamenjeno pravom verzijom, npr. 2.6.13-mdk...
Pokusao sam da isprobam i dok sam dosao do naredbe make -C /lib/modules/`uname -r` /build M=`pwd` nemoze da prevede. verzija kernela mi je 2.6.12-12mdk i depmod -a nije prosao ubacio sam acx u fajl /etc/modules
medjutim kad rucno konfigurisem u mcc onda imam tri opcije:
debug
use_eth_name
firmware_dir
za debug sam pogledao trazi debug level mask od 0x0000 - 0x3fff ja sam stavio na ox0200 posto sam nasao u acx include-u.
use_eth_name trazi da alociram device na ethx umesto wlanx ovo bas ne kontam dali umesto x ide neki broj npr wlan0
firmware_dir sam stavio /etc/modules/2.6.12-12mdk/acx
postoji i neka treca opcija da koristim neki ndiswrapper da preko njega koristim win drivere ali ni njega nemogu instalirati
Ok, nisi los, kapirs stvari ;) . Potreban ti je modul acx.ko, ako prebacis dir acx, ili pak acx.h ili tako nesto nista nisi uradio - umesto make -C /lib/modules/`uname -r` /build M=`pwd`, otkucaj make -C /lib/modules/2.6.12-12mdk /build M=/usr/src/acx, u tom slucaju mora da "napravi" modul. Tada uradi sve ostalo, zatim depmod -a, i to bi trebalo da bude to.
Za eth/wlan ide upravo kako si rekao eth0, odn. wlan0, a firmware dir je direktorijum u kojem je firmware udredjaja - http://acx100.erley.org/acx_fw/acx1xx.htm je stranica na kojoj ces naci FW za svoju karticu a zatim ga kopiraj u /lib/hotplug/firmware/ mada za konkretnu kartu stoji upozorenje, konsultuj http://acx100.sourceforge.net/wiki/Firmware . To je ono sto mogu da ti kazem, nadam se da sam pomogao...
Imam problem oko compajliranja neprepoznaje komandu -c evo listinga:
[root@localhost /]# cd usr
[root@localhost usr]# cd src
[root@localhost src]# cd acx
[root@localhost acx]# dir
acx_config.h Changelog Kconfig README wlan.c
acx_func.h common.c Makefile script wlan_compat.h
acx.h conv.c pci.c setrate.c wlan_hdr.h
acx_struct.h ioctl.c pktgen usb.c wlan_mgmt.h
[root@localhost acx]# -C /lib/modules/2.6.12-12mdk /build M=/usr/src/acx
bash: -C: command not found
[root@localhost acx]#
Imam problem oko compajliranja neprepoznaje komandu -c evo listinga:
[root@localhost /]# cd usr
[root@localhost usr]# cd src
[root@localhost src]# cd acx
[root@localhost acx]# dir
acx_config.h Changelog Kconfig README wlan.c
acx_func.h common.c Makefile script wlan_compat.h
acx.h conv.c pci.c setrate.c wlan_hdr.h
acx_struct.h ioctl.c pktgen usb.c wlan_mgmt.h
[root@localhost acx]# -C /lib/modules/2.6.12-12mdk /build M=/usr/src/acx
bash: -C: command not found
[root@localhost acx]#
Naravno da ne prepoznaje kad takvo nesto ne postoji a i ti ne pratis pazljivo.
Lepo BrainZ kaze
make -C /lib/modules/2.6.12-12mdk /build M=/usr/src/acx
BrainZ, mislim da bi ubuduce ovo morali stavljati pod [code] tagove...:)
Ok thanx na ukazanoj gresci.
pokusao sam ponovo ali i sad mi kompajler cudno ponasa:
[root@localhost acx]# make -C /lib/modules/2.6.12-12mdk build M=/usr/src/acx
make: Entering directory `/lib/modules/2.6.12-12mdk'
make: *** No rule to make target `build'. Stop.
make: Leaving directory `/lib/modules/2.6.12-12mdk'
[root@localhost acx]#
BrainZ, mislim da bi ubuduce ovo morali stavljati pod [code] tagove...:)
Yup, izgleda da je tako ;)
make -C /lib/modules/2.6.12-12mdk/build M=/usr/src/acx
OVAKO mora da izgleda komanda, po sintaksi koju si uneo build je... hm, nesto, a ne poddir dira /lib/modules/2.6.12-12mdk/ kao sto bi trebalo da bude... zato ne moze da odradi ostatak komande i zali se na nepostojanje Makefilea...
Mislim da ovaj novi kompajler je previse osetljiv. Dali da pokusam da kompajliram sa starijom verzijom kompajlera i kako?
Mislim da ovaj novi kompajler je previse osetljiv. Dali da pokusam da kompajliram sa starijom verzijom kompajlera i kako?
Nisam bas sasvim siguran sta podrazumevas pod "previse osetljiv", ali modul moras da kompajliras verzijom gcc-a kojom je kompajliran kernel - simple as that, u suprotnom nece raditi...
Pretpostavljam da će ovaj link pomoći:
http://www.linuxserbia.com/content/view/1517/25/
Pretpostavljam da će ovaj link pomoći:
http://www.linuxserbia.com/content/view/1517/25/
Hvala na linku... ndiswrapper stvarno omogucava da neki win driveri rade pod linuxom.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2026, vBulletin Solutions, Inc.