Prikaži potpunu verziju : Overclock Q6600?
Nemam bas mnogo iskustva u overclokovanju pa bi mi trebala mala pomoc. :opanachke
Kako da overclokujem moj procesor? To je, quad core na 2.4? Da li bi sam nekim custom hladjenjem mogao da ga dignem na 3.0 :n_klanja: i sta predlazete za tu verujantu? Negde sam procitao da je to moguce. Da li je neko pokusao?
ukimafija
28.5.2008, 12:56
Ja ga imam,3.0 mozes i box kulerom,mada ne volim da savetujem ljude da klokuju s boxom. Kupi bar CM hyper tx 2 za 20e, ili ako hoces nesto kvalitetnije kupi lepo CM Hyper 212(35e), ogroman je bas dobro hladi,S njim mozes opusteno do 3.6ghz, evo vidis da je preko 33 napolju meni temp u idle dok kucam 35.34.31.31 Mereno Core tempom Real temp jos manje,doduse veliku zaslugu ima i moje kuciste.
Ovako, s njim 3.2 se izvlaci bez dizanja napona ko ja(def),ili s naponom 1.3V
za 3.0 , C1 i Eist stavi Disable, Core Voltage na def ili ako imas rucno da postavljas stavi 1.26-1.3V ,FSB 333 mnozilac 9, ram ako je na 800mhz stavi mu mnozilac 2.4 , , PCI-E stavi 100mhz, pci slot na 33.3 ako imas tu opciju, sacuvaj to i resetuj komp.(save i exit u biosu.) radice na 3.0 ,ram na def 800 sve na def naponu. 3.2ghz isto ide lako ja ga tako drzim, ali kupi ipak bolji kuler za to.
Da, kad zavrsis, skini Prime 95 i stavi ga na prioritet 9 i stresiraj ga bar 2sata,ako ne izbaci gresku,i temperature su do 60C sve je ok, ako izbaci gresku, podigni jos malo napon Core Voltage,na 1.35 recimo, pa opet testiraj. To je to...
Evo procitaj i Ovo http://www.overclockingwiki.org/forums/showthread.php?t=832
imas tu i linkove za CPU-Z koji meri napon i takt i ram,i Prime95 i jos stosta...
Hvala druze. :)
To zvuci bas dobro. Definitivno cu pazariti taj od 35e. To nije prevelika ivesticija za sigrurnost. Mogu da zamislim kako radi na cloku. Ja dosta radim Max u visokim rezolucijama i Edius tako da cu definitivno primetiti. :D
ukimafija
28.5.2008, 13:42
Ove temperature sto sam ti naveo dok kucam sad je 36-35-32-32 su na ovu vrucinu a proc je kloknut na 3.2 sa def naponom,U prime 95 ni posle 2 sata na 100% opterecenja ne prelazi 50C
tad (za 3.2 )samo ides na kombinaciju
FSB 400, mnozilac 8x , delilac za memoriju je 2 (333:667 kod mene ili 400:800 ako imas taj) napon 1.3 mozda ti izgura i s manje u svakom slucaju skines Core Temp pa u njmu imas CPU ViD -to ti je def napon pa vidis koliki je. Ali s 1.3V treba opusteno da ides 3.2ghz ko ja s tim kulerom...
punkosaur
8.12.2008, 16:05
Nije mi samo najjasnije koliko mi treba napajanje za overkol q6600, da li je moje 400W chiftec dovoljno ili bi trebao da uzmem neko bolje i kako bi mogao da to da izracunam?
Procesor: Q6600
Maticna: Asus P5K Premium Black Pearl
Memorija: Geil Black Dragon@1066
Napajanje: CM SilentProM 700W
Ovih dana cu uzeti Ukijev kuler za proc, mislim necu mu uzeti vec kupiti takav.:)
A do tada bi blo dobro da mi neko napise kako da ga uopste kloknem!!!
P.S.
Kad sam sklapao konfu jedan clan po imenu ukimafija mi je obecao step by step guide za overclock, dakle mogu da iskopam i pismeni dokaz!!!:)
Aj sad lepo scrolluj 10 cm vishe u istom ovom postu i prochitaj shta je taj isti chlan napisao...
Ali drukcija je ploca i memorija, zar to nema veze?:confused:
Ma gotovo da nema razlike, je li memorija drugi model ili model od 1066 mhz ? Ako je isto od 800, u najgorem sluchaju moracesh malo da pretrazhish BIOS da nadjesh ista ta podeshavanja kao i ovde
Resih ja pre kloka malo da ga stresiram, skinem Prime95, TEST (Treca opcija, od svega po malo), i posle minut,FATAL EROR, od cetiri testa dva su stala, Worker#3 i #4, a problem je 'Rounding was 0.5, expected 0.4',jel ima neko predstavuo cemu se tu radi?
Radio sam mu 'Blend' test, i tu dozivi krah, a kada radim 'Small FTT', nista, sve je ok. Dakle verovatno ima problem sa memorijom dok se CPU cini stabilnim, eto,kako covek da klokne proc kad masina ni na default podesavanjima nije stabilna!?:)
ukimafija
20.12.2008, 19:16
Ako sam ti obecao trebao si da me cimas na pm cesto sam zauzet sad oko diplomskog i jos nekoh stvari pa bas i ne mogu da prekopam svaku temu...Samo ne znam sto me onda neposlusa i ne kupi ram na 800mhz jer cemo sad imati frku pa ces ili da ga downklokujes(za sta si onda koji djavo kupovao brzi a imas sad i asihnron rad pri OC) ili moramo da nadjemo sve detaljno o tvojoj ploci.
Uglavnom ram mozda nije stabilan zato sto moras u biosu rucno da ga namestis na 1066 i stavis mu njegov napon koji trazi(vidi na kutuji rama koliko je to ili potrazi na sajtu ali verovatno je to 2.1V) a mozda i nije kompatibilan sa plocom utvrdicemo.
Moras u biosu detaljno da pogledas koje mnozioce imas za ram posto imamo drugacije ploce. Da li su to mnozioci tipa ono 1.5 ,2;2,4; 2.5; 3 ili nesto na tu foru i koji su tacno mi napisi. Ako mozes slikaj tvoj bios pa mi okaci(print screen pa zalepi u paint pa sacuvaj i posle uploaduj negde ili vec snadji se.)
@ punkosaur Pa probaj 3.2 bez dizanja napona za vise ja bih ipak kupio neko jace napajanje...Sve isto ko u drugom postu samo stavis 400fsb *8 i ram stavis tako da ti bude default ne znam kako ti ide mnozilac na ploci za ram verovatno imas 2 pa stavi njega(ako je 800mhz ram, ako nije mora drugacije)
Ma bre, to je samo u toj formi, ne bi li ti skrenuo paznju, opusteno...
Ja sam njega vec kloknuo,iskoristivsi sjajno uputstvo koje si ostavio uz jedan od postova gore.
U svakom slucaju, CPU Ratio 9
FSB Frequency 333
PCIE Frequency 100MHz
DRAM Frequency 1066MHz
DRAM Timing Information 5-5-5-15
Mada to jos nije gotovo, naponi su ostali na AUTO,sto primera radi znaci da CPU radi na 1,1416 V, tako kaze Cpu Z. Ali nemam vremena da sada to sredim no sigurno cu tokom sledece nedelje.
Radi jos uvek na BOX kuleru, na full-u u Prime-u je na oko 70C, kuler cu uzeti isto od nedelje.
E, a ono sto me brine jeste greska koja se javlja u Prime-u, treci i cetvrti 'Worker' se zaustavljaju posle minut, zbog 'Rounding was 0.5, expected was 0.4 or lower'.
Meni to zvuci kao parametar koji treba promeniti ali ne znam sta je to, treba reci da je tu gresku prijavljivao i na default podesavanjima, no to cu nekako vec iscackati.
I da evo linka za BIOS, isti je bios kao moj, ali ovo je P5K3, dok je moja bez trojke.
http://www.overclockersclub.com/reviews/asus_p5k3_black_pearl_edition/6.htm
ukimafija
21.12.2008, 23:14
Mada to jos nije gotovo, naponi su ostali na AUTO,sto primera radi znaci da CPU radi na 1,1416 V, tako kaze Cpu Z. Ali nemam vremena da sada to sredim no sigurno cu tokom sledece nedelje.
Radi jos uvek na BOX kuleru, na full-u u Prime-u je na oko 70C, kuler cu uzeti isto od nedelje.
E, a ono sto me brine jeste greska koja se javlja u Prime-u, treci i cetvrti 'Worker' se zaustavljaju posle minut, zbog 'Rounding was 0.5, expected was 0.4 or lower'.
To tebi ocito nije stabilno, inace napon je mali trebalo bi da povecas Cpu Vcore, ali to nemoj da radis dok ne kupis bolji kuler(OCZ Vendettu 2 recimo)
Posto bi mogao da napravis zescu frku jer vec imas prilicno visoku temperaturu.
Ma da, od nedelje cusce polako, ovo je bio samo sirovi klok, kao rezultat nestrpljenja.:)
Nego, u CPU-Z mi stoji da je frekvencija memorije 534MHz! Da li to znaci da moja memorija ne radi na 1066 ili??
Ako ce ti jos nesto znaciti Cpu Z kaze: Core Speed 3005MHz
FSBMultiplier X9
BUS Speed 334MHz
Rated FSB 1335MHz
Memorija ti radi kako treba, to je 534 fsb i 2x klasichan mnozhilac =1068... meni izgleda u redu samo povedi rachuna oko napona, reche vec uki, kada uzmesh bolji cooler. Ja bih to sada vratio na default dok ne stigne, nece te ubiti ta jedna sedmica ali manje cesh da muchish procesor za to vreme
Ako može mala pomoć, jer sam totalno zbunjen:confused:
CPU Z mi kaže sledece:
Core Speed 1603,9 ????
Multiplier x6,0
Bus Speed 267,3 MHz
Rated FSB 1069,3 MHz
Nisam radio OC, i sva podešavanja u biosu su na def...
Što je intresantno primjetio sam da se ponekad u CPU Z Core speed podigne na 2400 a Multiplier se podigne na x9, ali to traje svega par sekundi.
To je takozvani power saving - kada komp nije opterecen onda se koristi manja hercazha = manje struje i manje grejanja itd. Ostalo je sasvim ok
Pa zar ne bi trebalo da se podigne na 2,4 kad u pozadini imam podignutu neku igru ili kad ga malo opteretim?
Inače nisam primjetio nikakve probleme što se računara tiče. Ovo me čisto znatiželja natjerala da provjerim...i sad sam totalno :paranoia:
ovaaj ko zna kako da stavim da mi radi na 2.66/2.67 tj 2660mhz?
sta da menjam da povecavam fsb na 333 pa da smanjim multiplyer ili nesto drugo?
vcore valjda ne treba da menjam s obzirom da je veoma mali klok?
ukimafija
25.12.2008, 23:32
Ako može mala pomoć, jer sam totalno zbunjen:confused:
CPU Z mi kaže sledece:
Core Speed 1603,9 ????
Multiplier x6,0
Bus Speed 267,3 MHz
Rated FSB 1069,3 MHz
Nisam radio OC, i sva podešavanja u biosu su na def...
Što je intresantno primjetio sam da se ponekad u CPU Z Core speed podigne na 2400 a Multiplier se podigne na x9, ali to traje svega par sekundi.
To sto se tebi dogadja je sasvim normalno i zove se Speed step (http://en.wikipedia.org/wiki/Speedstep) , ukratko to je tehnologija koja stedi struju i obara takt kad je procesor malo opterecen, jer je on jednostavno prejak i ne treba mu pun takt i 4 jezgra kad opterecenje nije ni 10%. Cim se valjano optereti, ploca i procesor momentalno reaguju i potizu takt i mnozilac...I nemojte da dobijate fix i glupe ideje da to gasite kao sto neke budale rade, OSIM ako se odlucte za overklok(dizanje takta preko fabrickog) kad je preporucljivo to gasiti(smanjenje potrosnje i OC ne idu zajedno)...Ovo je bezbroj puta objasnjavano
@ Tornado
Ne vidim zasto hoces 2.66ghz kad bez dizanja napona mozes bar 3ghz, ili cak i 3.2ghz ko ja.
Ali ako bas insitiras na 2.66 stavi FSB na 333 a CPU multyplier na 8x, uskladi odnos FSB-a i rama nisi naveo koji ram imas i koja je ploca(preporucljivo da mi slikas bios print screenom i postavis ili nadjes na netu) Ali recimo da mozes da stavis mnozilac rama 2x (ili strap 333/667 ako je bios kao kod mene)
PCI-E rucno na 100, i to je to napone ne diraj, save i exit
Ma skonto sam da je to nešto oko power saving-a, al mi nije bilo jasno što i kad ga opteretim malo više ne diže Core Speed dok ga nisam opteretio sa Prime 95. :) E, onda je zabio na 2,4
maticna je asus p5q-e... stavicu sliku samo ako ti baaas treba posto me mrzi :D
a ram je geil 4gb 800mhz (black dragon :icon_scra )...
enivejs ovo bi mi bio prvi put da klokujem procesor... tako daa ako mozes sto vise stvari da mi kazes sta da radim :D
procitao sam HowTo na wiki-u za q6600... tako da recimo znam sta je sta :D samo ne znam sta da uradim :p
edit: ipak cenim da je bolje na 3ghz posto vidim da bukvalno svi guraju sa boxom na 3 ghz...
sad kako da promenim a da mi ostane ram memorija na 800mhz? tj da ne smanjujem na 667mhz kao sto sam recimo morao sa 333fsb/2.66ghz...
mad_skillz
2.1.2009, 17:52
Menjash strap, odnos memorije i cpu-a, gledash da izbalansirash i procesor i memoriju, da ti procesor radi na odredjenoj frekvenciji i memorije takodje.
Najbolji strapovi za C2D i C2Q su 266/667 i 333/800 pa probaj sa njima da iskombinujesh neshto.
samo da pitam jel ovo normalno?
koristim sppedfan i temperatura cpu prikazuje 48C dok core temperature prikazuje oko 65-61... malo mi cudno posto bi to trebalo kao oko 5 stepeni vise od cpu da prikazuje...
cpu mi je otprilike 15 stepeni manji nego core...
citao sam sad kazu da ima offset oko 15ak stepeni za core procesore mada mi se ovo desava tek sad kad sam instalirao 4.37 verziju speedfana... a na 4.33 mi je radilo normalno(sem sto se bagovao winbond pa sam zato instalirao novu ver.)
tj jel ima neko iskustva? nisam siguran dal da oladim sa oc-om posto sam na stock kuleru a i nemam nesto iskustva sa overklokom tako da ne znam...
proc radi na ~2.9ghz
fsb 320
mnozilac 9
memorija ne znam nekih 760-80 ne znam uglavnom u strapu je 5:6
Ako je 65 stepeni onda je dosta, ja ne bih vishe ishao. Shto se temperature tiche skini RealTemp i vidi shta on kazhe, on ne bi trebalo da ima offset. A shto se strapa tiche, mislim da za Q6600 morash da idesh na 8*400 za proc minimalno, moguce da greshim ali mislim da je tako ako hocesh da bude 1:1
temperature ocitavaj sa coretemp ili realtemp. a ne sa speedfan i sl glupostima.
tih 65 C je u idle ili full load?
ako vec neces neki veci klok, stavi fsb 400 mnozilac 8 to ti je 3.2GHz i memoriju 1:1 sa fsb sto je 800
ukimafija
31.1.2009, 12:46
ako vec neces neki veci klok, stavi fsb 400 mnozilac 8 to ti je 3.2GHz i memoriju 1:1 sa fsb sto je 800
i skini Core temp, vidi koliki je VID u njemu(default napon), pa toliko rucno i namesti u biosu za CPU Vcore ili vec kako se kod tebe zove...
U proncipu izmedju 1.26 i 1.35V je dovoljno za 3.2ghz, kod mene toliko ide sa default naponom procesora, odnosno kod mene je malo veci VID 1.3125V za 3.2ghz isto 400*8 i 333/667 strapom odnosno 2 mnozilac za ram kod nekog(2*400fsb=800mhz za ram) tj. 1:1 odnos...
Valjda se nisi zbunio, sve je isto samo se razlikuje od ploce do ploce kako izgleda
~63 mi je core u FULL LOAD-u dok koristim p95
ali me brine to sto je isto tokom full loada na CPU temperatura oko 50 i manje...
meni je trenutno 2.9 dovoljno zato sto jos uvek imam stock kuler a 3.2 cu tek kad kupim neki kvalitetniji...
jel ok temperatura? tj jel nece ostetiti kompjuter ako je 24/7 ukljucen?
EDIT: sad sam vratio na default vrednosti sve... i temperatura je na real temp 30+ na idle a 55 na full load...
Onda slobodno probaj 3.2 ghz ovako kako ti je Uki rekao, ne verujem da ce ti temperatura od toga porasti 15 stepeni
Imam q6600, i kada sam ga dobio radio je na 1.6GHz (Bus Speed: 266MHz i Multiplier x6), e sad ja sam stavio multiplier na x9 i sada povremeno radi na 1.6GHz a ponekad na 2.4GHz! Zasto ovako radi? Provaljujem da radi brze kada se malo optereti necim, ali da li je to normalno?
ovo pratim pomocu CPU-Z!
Nisam ostala podesavanja dirao! Nisam bas najiskusniji u overclock-ovanju, pa bih molio za pomoc! Da li trebam jos nesto da uradim?
Za sada me ne zanima da idem na vise od 2.4, jer nemam hladjenje, ali kupicu i to pa cu da pokusam sa vecim brzinama!
Slobodno polako probaj, i na obichnom kuleru mozhe on da ide mozhda do 3 ghz, dok god je ispod nekih 70-75 stepeni samo guraj.
Inache procesor radi na razlichitim taktovima jer su ukljucheni u BIOS-u C1 i EIST, koji obaraju takt kada nije opterecen, da bi se manje grejao i troshio manje struje, mozhesh da ih iskljuchish da bi radio stalno na 2.4, i nema neke potrebe ali ja preferiram iskljucheno jer ume da se zabaguje pa da ne podigne uvek takt na normalno (npr prilikom video encode-a meni radio na oborenom taktu, u mom sluchaju 2.4 ghz...)
ukimafija
11.2.2009, 20:53
Imam q6600, i kada sam ga dobio radio je na 1.6GHz (Bus Speed: 266MHz i Multiplier x6), e sad ja sam stavio multiplier na x9 i sada povremeno radi na 1.6GHz a ponekad na 2.4GHz! Zasto ovako radi? Provaljujem da radi brze kada se malo optereti necim, ali da li je to normalno?
ovo pratim pomocu CPU-Z!
Nisam ostala podesavanja dirao! Nisam bas najiskusniji u overclock-ovanju, pa bih molio za pomoc! Da li trebam jos nesto da uradim?
Za sada me ne zanima da idem na vise od 2.4, jer nemam hladjenje, ali kupicu i to pa cu da pokusam sa vecim brzinama!
Pojava se zove speedstep (http://en.wikipedia.org/wiki/Speedstep), ukratko obara takt kad ne radis nista zahtevno i menja mnozilac sam sa 9 na 6, cim krenes nesto da radis on momentalno skace na 2.4. Ovo stedi struju, manje se zagreva. Nemoj sad o pitanjima kako to da ugasim da stalno radi 2.4 to rade samo debili ili ako se ima frke zbog neke igre starije sa Quadom, inace nema potrebe da to gasis(C1 i EIST i biosu)
Sve je ok, to je normalno, kad kupis bolji kuler, mozes probati neki OC na 3.2ghz ili vise, ovako vec ima vise nego dovoljno frejmova zbog jake grafe...
Hvala momci na brzim odgovorima. Ostavicu ukljucen taj C1 i EIST, jer mi nije potrebno nonstop 2.4GHz ;)
pharaon.92.bc
10.4.2009, 18:15
Klokovao sam procesor na 3.2Ghz.Evo kako izgledaju podesavanja u BIOS-u:http://img12.imageshack.us/img12/2692/biosl.th.jpg (http://img12.imageshack.us/my.php?image=biosl.jpg)
Morao sam da podignem napon na 1.3V jer sa defaut naponom(1.24V nisam uspeo ni da pokrenem Prime 95 :D)Takodje sam morao da izvadim modul od 667Mhz kako bi mi preostala tri radila na 800 Mhz.
http://img8.imageshack.us/img8/6915/54959061.th.jpg (http://img8.imageshack.us/my.php?image=54959061.jpg)
Temperatura u idle se promenila za 2 stepena
http://img294.imageshack.us/img294/7672/temp.th.jpg (http://img294.imageshack.us/my.php?image=temp.jpg)
Imam jos dva pitanja:
1.Da li moram da drzim napon na 1.3V ili mogu da ga spustim malo nize?
2.Kakva setovanja treba da podesim u Prime 95 programu da bih najbolje proverio klokove?
Ma nije moguce, taj procesor ide na 3.2 BEZ DIZANJA NAPONA ( :kreza::kreza::kreza:)(prepoznace se onaj koji je to rekao)
:D
1. ostavi ga na 1.3 nece biti problema
2. nisam razumeo pitanje, sta da proveris klokove???
pharaon.92.bc
10.4.2009, 22:22
Ma nista skontao sam ja.Nego sam se bio nesto istripovao.:D
ukimafija
10.4.2009, 22:25
Ma nije moguce, taj procesor ide na 3.2 BEZ DIZANJA NAPONA ( :kreza::kreza::kreza:)(prepoznace se onaj koji je to rekao)
:D
1. ostavi ga na 1.3 nece biti problema
2. nisam razumeo pitanje, sta da proveris klokove???
Ih bre Nikola, kakav si ko dete...A jel ti uopste znas koliko batcheva ili serija ili razlicitih primeraka Q6600 procesora ima... Pa samo G0 steppinga ima bar 3-4 varijante...Fora je sto je njegov default napon dosta manji od mog njegov je samo 1.24V, a moj 1.3125V (drasticna razlika). Mozda on ima bolji primerak sa naponom, mada su moje temperature za sad bolje ali to je verovatno zasluga kucista dok ga ne promeni.Vidim temperatura mu se mnogo podigla :kreza: pa ti mozes da pricas sta hoces, procesorce je i dalje poletelo lagano...
@Pharaon.92.bc Za 3.2 treba barem oko ~1.275V tesko da moze sa manje(zavisi od primerka do primerka procesora), ako hoces da testiras izvoli, mada mislim da ti zbog male razlike u temperaturi nema potrebe, temperature su ti dobre...Ovako ti je za sad prilicno stabilno
Nema potrebe da ti ista pisem na PM, vidim da si se snasao, ako budes imao neka pitanja pitaj, ja cu kad nesto zavrsim da ti odgovorim...
Da,za klokove ako je proslo nekoliko sati prime-a(od 2-15h koliko si zaludan pa vidi) na large fft to bi trebalo da je to...
pharaon.92.bc
10.4.2009, 22:31
Uki mozes li samo da mi kazes koliko iznosi tvoja temperatura NB-a?
Ih bre Nikola, kakav si ko dete...A jel ti uopste znas koliko batcheva ili serija ili razlicitih primeraka Q6600 procesora ima... Pa samo G0 steppinga ima bar 3-4 varijante...Fora je sto je njegov default napon dosta manji od mog njegov je samo 1.24V, a moj 1.3125V (drasticna razlika). Mozda on ima bolji primerak sa naponom, mada su moje temperature za sad bolje ali to je varovatno zasluga kucista dok ga ne promeni.Vidim temperatura mu se mnogo podigla :kreza: pa ti mozes da pricas sta hoces, procesorce je i dalje poletelo lagano...
@Pharaon.92.bc Za 3.2 treba barem oko ~1.275V tesko da moze sa manje(zavisi od primerka do primerka procesora), ako hoces da testiras izvoli, mada mislim da ti zbog male razlike u temperaturi nema potrebe, temperature su ti dobre...Ovako ti je za sad prilicno stabilno
Nema potrebe da ti ista pisem na PM, vidim da si se snasao, ako budes imao nek pitanja pitaj, ja cu kad nesto zavrsim da ti odgovorim...
Da,za klokove ako je proslo nekoliko sati prime-a(od 2-15h koliko si zaludan pa vidi) na large fft to bi trebalo da je to...
ma zezam se bre, znam ja sve to, sta se lozis :D
ukimafija
10.4.2009, 23:02
Uki mozes li samo da mi kazes koliko iznosi tvoja temperatura NB-a?
Chipset je 39C, System temp je 30C tako kaze smart guardian...I jos par programa i bios. Ono sto ti trazis je verovatno ovo prvo...
ma zezam se bre, znam ja sve to, sta se lozis :D
Au je kakve provokacije pa posle sala mala....Dobro;)
38 C idle
73 C load na p95(maximum heat cons.)
da smanjujem klok?
jos uvek sam na stock kuleru...
pharaon.92.bc
2.5.2009, 2:45
Moze li neko da mi kaze zasto su mi se setovanja u BIOS-u vratila na default?Naime rasklopio sam ceo comp posto sam farbao unutrasnjost kucista,busio neke rupe i polirao CPU i NB Water block.Sta je moglo da izazove ponistavanje svih podesavanja?Sada proc. radi na defaultnih 2.4 Ghz pa me mrzi da ga klokujem veceras,pa cu sutra to uraditi.Bateriju nisam vadio iz ploce samo sam je jednom dodirnuo ako to ima ikakve veze.
Nego samo da kazem da posle poliranja vodenog bloka temp. CPU-a pala za 5 stepeni.:alealeee:Ranije na 2.4 Ghz temp se kretala oko 27 a sada je 22~23 stepena.Videcu kakve ce temperature biti kada ga overklokujem.
pozzz,odo da spavam....
optimus_prime
3.5.2009, 18:04
Evo overklokovao sam i ja moj q6600, mnozioc 9, bus 333 i radi na 3 ghz, memorija je jos uvek na auto, tako da je sam podigo na 1000?
Mislim da i nije neka brzina magistrale, ne znam kolika ti je temperatura procesora :confused:
optimus_prime
3.5.2009, 19:48
Mislim da i nije neka brzina magistrale, ne znam kolika ti je temperatura procesora :confused:
61 stepen! u full load, ali nije box kuler!
Nije strašno, probaj još malo, imaš fore još desetak stepeni.
optimus_prime
3.5.2009, 20:01
Ma neka ga za sada, nije mi hitno!
Sve temperature ispod 85c su OK, čak i preko do 95 će raditi ali je već rizična zona. Jesi li u biosu podesio da ti se isključi ako se pregreje CPU?
water wizard
3.5.2009, 20:06
I proveri da li ti je memorija na auto stvarno 1000
optimus_prime
3.5.2009, 20:10
I proveri da li ti je memorija na auto stvarno 1000
Hm, samo mi reci kako stvarno da proverim, jer u biosu pise, gde je momorija, pise 800 a pored toga tacno ispod auto pise 1000
Idi na niže vrednosti memorije, imaš opcije za brzinu, stavi slobodno na najniže.
water wizard
3.5.2009, 21:44
neka na 1000 ako radi, zašto je kupovao HyperX
optimus_prime
3.5.2009, 21:53
neka na 1000 ako radi, zašto je kupovao HyperX
Joj greska nisam ispravio u profilu, nije vise hyperX vec corsair xms 2
water wizard
3.5.2009, 22:07
i moja greška, za veći overclock ti treba manja brzina, ali ako nećeš da teraš dalje ostavi ovako
Sve temperature ispod 85c su OK
Dobre su za prženje jaja, ali za overklok q6600 ja ne bih išao preko 70 stepeni.
Imam q6600,4850, maticnu asus p5qle i sve to u Asus TA-863 kucistu (sirina 18cm). Bacio sam oko na 2 kulera za procesor: OCZ Vendetta 2 (3200din) i Xigmatek HDT-RS 1283 (3300din). Dimenzije kulera su 120x50x159mm.
1. Koji je po vama bolji ?
2. Da li oni mogu da se uguraju na ovu plocu u ovo kuciste zbog njegove sisrine? Jel neko probao?
3. Koliko je ugradnja komplikovana/opasna jer ovo nisam pre radio?
Na kraju sam se odlucio za CM Geminii S i evo rezultata:
default podesavanja 2400MHz (266*9)
- temperatura idle: 39,40,36,36
- temperatura load: 58,58,55,55 (Prime)
- vcore 1.168V - 1.272V (CPU-Z)
- 3D Mark2006 rezolucija 1024*768 - 12500 (4820, 5789, 3773)
- 3D Mark2006 rezolucija 1280*1024 - 11667 (4515, 5224, 3776)
oc 3200MHz (356*9)
- temperatura idle: 43,44,42,40
- temperatura load: 71,71,69,69 (Prime)
- vcore 1.3475V (BIOS) , 1.320V-1.336V (CPU-Z)
- 3D Mark2006 rezolucija 1024*768 - 15208 (5618, 7052, 4966)
- 3D Mark2006 rezolucija 1280*1024 - 14098 (5218, 6348, 4942)
Sve u svemu, zadovoljan...
oc 3200MHz (356*9)
To se tako ne radi, ja imam zahvaljucuci malo kucistu malo polozaju kulera na istom taktu 15-20C nize temperature od tebe. I bre ljudi, procitajte malo temu od pocetka, isplade da sam bezveze pisao neke stvari. Batalite pacerski klok od 3ghz, do 3.2ghz se ide ili bez dizanja napona ili sa 1.3125V ne treba vise. Temperatura se dize max 3-4C u odnosu na defaultnu. I NEMA Auto voltaza odnosno napona niposto. Obavezno rucno namestiti CPU Vcore na vrednost negde izmedju 1.275 i 1.3125V u zavisnosti koloko vasem primerku treba, ali i sa 1.3125V nije mnogo, to je fabricki napon recimo za moj primerak ne treba veci napon za 3.2ghz za G0 stepping. I uglavnom je kombinacija 400fsb *8 davala dobar rezultat i bila zgodna za uskladjivanje sa taktom rama -1:1 sinhroni odnos.Ili namestajte nekako ko ima ram na 1066 rucno to. Takt rama se isto rucno podesava, znaci nema Auto, nego ili selektiranje takta rucno gde moze, ili kombinacija mnozioca rama i takta fsb-a ili kao strap-varira od proizvodjaca ploca i biosa.Znaci ako nesto hocete da klokujete,klokujte kako treba i dajte mu napona koliko treba, pitajte ako ne znate ne valja preterivati ni u jednu stranu
Na kraju sam se odlucio za CM Geminii S i evo rezultata:
default podesavanja 2400MHz (266*9)
- temperatura idle: 39,40,36,36
- temperatura load: 58,58,55,55 (Prime)
- vcore 1.168V - 1.272V (CPU-Z)
- 3D Mark2006 rezolucija 1024*768 - 12500 (4820, 5789, 3773)
- 3D Mark2006 rezolucija 1280*1024 - 11667 (4515, 5224, 3776)
oc 3200MHz (356*9)
Ala si ga opalio po naponu, dobro nisi izvukao nekih 4ghz, pazi da ti ne izgori taj CPU, biće vruće leto, a tebi u Maju već oko 70 :paranoia:
Naravno da sam procitao celu temu i druge slicne pre nego sto sam bilo sta probao. Temperature su visoke verovatno zbog lose provetrenog kucista i nedostatka dodatnih ventilatora. Vidis da su mi 5 stepeni vece od pocetnih vrednosti. Prvo sta sam probao je 400*8 ali nisam uspeo da ga napravim stabilnim ni sa cpu vcoreom od 1.4V (negde procitah da preko toga ne treba ici). Nisam siguran da li je potrebno toliko napona i da li je i kako potrebno podesiti ostale voltaze za moju plocu. Zbog toga sam i presao na opciju sa povecavanjem fsb-a i laganim dizanjem napona od 1.3 pa navise dok nisam dobio stabilan rad masine. Na 1.3125 nisam mogao ni da dignem os.
@vlajo
Sve temperature ispod 85c su OK, čak i preko do 95 će raditi ali je već rizična zona.Dobre su za prženje jaja, ali za overklok q6600 ja ne bih išao preko 70 stepeni. Zbog ovoga sam gledao da u Primeu temp budu oko 70c. Jel to mnogo ili ne?
pharaon.92.bc
23.5.2009, 0:56
Moj kvadic nece ispod 1.31 V.Stavljao sam i 1.27 ali ne vredi.Nema trika da izdrzi dvocasovno znojenje u Prime-u sa tim naponom.Tako da sam morao da ga ostavim na 1.3V.Napon NB-a mi je 1.3V pa cu sada pokusati da spustim malo za koji milivolt ako bude moglo.Inace temp. procesora posle poliranja vodenog bloka iznosi 29 stepeni.:cool:
Ma meni je c2d6300 radio na 86 c neko vreme, 2140 sam bez paste na 2,8 gurao između 70-80 zavisi od opterećenja, ali vidi da izbegavaš te vratolomije, meni se CPU napon učinio visok. Inače nije tako lako ubiti proc. , dobro su ga napravili . :D
Ma tesko cu ga u realnom radu opteretiti do 70c. RealTemp je stalno ukljucen pa nek meri. Ako je 70 previse recite da smanjujem.
Naravno da sam procitao celu temu i druge slicne pre nego sto sam bilo sta probao. Temperature su visoke verovatno zbog lose provetrenog kucista i nedostatka dodatnih ventilatora. Vidis da su mi 5 stepeni vece od pocetnih vrednosti. Prvo sta sam probao je 400*8 ali nisam uspeo da ga napravim stabilnim ni sa cpu vcoreom od 1.4V (negde procitah da preko toga ne treba ici). Nisam siguran da li je potrebno toliko napona i da li je i kako potrebno podesiti ostale voltaze za moju plocu. Zbog toga sam i presao na opciju sa povecavanjem fsb-a i laganim dizanjem napona od 1.3 pa navise dok nisam dobio stabilan rad masine. Na 1.3125 nisam mogao ni da dignem os.
@vlajo
Zbog ovoga sam gledao da u Primeu temp budu oko 70c. Jel to mnogo ili ne?
Ti onda verovatno ili imas neki extra los primerak ili je to onaj stari sa B3 steppingom njemu treba vise napona. Inace, 1.4V je dovoljno i za 3.6ghz a kamoli ovo zezanje od kloka 3.2. Tebi mozda jeste idle veci za tih 5C otprilike, ali meni i load nije velika razlika a kod tebe je to na granici dozvoljenog dokle bih ja to terao, i to sa solidnim kulerom. Probaj da se malo igras s naponima ako nisi, skini taj cpu-z pa vidi koji se stepping, ali mislim da mu dajes mnogo napona...Zato je tako i vreo
Meni je 1.5V u BIOS-u što uz Vdrop dođe na oko 1.45V za 3.6GHz. Sa Intel Burn-om ide skoro do 80 što mi je prihvatljivo jer ne odvrćem vent do kraja. Ne znam čemu cim oko temp, treshold mu je tek na 100°C, a ne znam šta će ga opteretiti i na 75 u realnom radu.
pharaon.92.bc
6.7.2009, 18:56
Danas sam klokovao mog kavadica na 3.6 Ghz.U BIOS-u mi je voltaza nastelovana na 1.49 V ,ali dok sam radio test u Prime 95 programu,voltaza se spustila na 1.45.Posto je ista situacija kod Rocker-a smatracu ovaj vdrop normalnim.Sa ovim Tt vodenim sistemom idle temperatura po Everestu iznosi 33 stepena,a po CoreTemp-u 40,33,33,39.Posto mi je vodeni blok pukao temp. su nesto vece nego sto su bile.U Sredu mi stize ThermalRight-ov vodeni blok oznake-XWB-01 koji kosta kao ceo Tt BW 735 sistem.Nadam se da cu sa njim imati bolje temperature.Sto se tice load temperatura posle GTA IV ne prelaze 40 stepeni,dok je IntelBurn test uspeo da temperaturu procesora nabije na 62 stepena.Vazno je to,da je procesor sada stabilan i da imam 50 frejmova u GTA IV Benchmark-u.:pU igri se broj frejmova povecao i po kisi on iznosi preko 30 frejmova (sa upaljenim dugim svetlima :D).
Lord Of Midnight
10.8.2009, 1:27
Klokovo sam Q6600 na 3.0GHz, samo sam u BIOS-u podigao FSB na 1333. Sve je radilo ok, temperatura je isla do 65 stepeni sa stock kulerom. Ali kad sam pokrenuo prime95 posle 5 minuta mi je izbacio BSOD(blue screen of death). Da li da ga vracam po deff. ili da povecam voltazu i na koliko. trenutno mi voltaza po deff na 1.3V.
tnx ;)
Klokovo sam Q6600 na 3.0GHz, samo sam u BIOS-u podigao FSB na 1333. Sve je radilo ok, temperatura je isla do 65 stepeni sa stock kulerom. Ali kad sam pokrenuo prime95 posle 5 minuta mi je izbacio BSOD(blue screen of death). Da li da ga vracam po deff. ili da povecam voltazu i na koliko. trenutno mi voltaza po deff na 1.3V.
tnx ;)
Mrzime da kucam :D
To se tako ne radi, ja imam zahvaljucuci malo kucistu malo polozaju kulera na istom taktu 15-20C nize temperature od tebe. I bre ljudi, procitajte malo temu od pocetka, isplade da sam bezveze pisao neke stvari. Batalite pacerski klok od 3ghz, do 3.2ghz se ide ili bez dizanja napona ili sa 1.3125V ne treba vise. Temperatura se dize max 3-4C u odnosu na defaultnu. I NEMA Auto voltaza odnosno napona niposto. Obavezno rucno namestiti CPU Vcore na vrednost negde izmedju 1.275 i 1.3125V u zavisnosti koloko vasem primerku treba, ali i sa 1.3125V nije mnogo, to je fabricki napon recimo za moj primerak ne treba veci napon za 3.2ghz za G0 stepping. I uglavnom je kombinacija 400fsb *8 davala dobar rezultat i bila zgodna za uskladjivanje sa taktom rama -1:1 sinhroni odnos.Ili namestajte nekako ko ima ram na 1066 rucno to. Takt rama se isto rucno podesava, znaci nema Auto, nego ili selektiranje takta rucno gde moze, ili kombinacija mnozioca rama i takta fsb-a ili kao strap-varira od proizvodjaca ploca i biosa.Znaci ako nesto hocete da klokujete,klokujte kako treba i dajte mu napona koliko treba, pitajte ako ne znate ne valja preterivati ni u jednu stranu
Lord Of Midnight
10.8.2009, 12:09
Probao sam da podignem napon ali je temperatura otisla preko 70stepeni u Prime95.
Zaboravio sam da kazem da pre nego sto mi je izbacio BSOD sam igrao GTA4 nekih 20 min, uradio 3Dmark Vantage i 06... Imam RAM koji radi na @1066 ali ova moja maticna ne podrzava RAM na @1066. E sad mozda je zbog toga.
U CPU-z mi pise Stepping:B
Revision: GO
:eek:
Vrlo je jednostavno, treba mu viši napon jer nijedna igra ili 3D Mark ne može da ga optereti dovoljno da bi pokazao znake nestabilnosti. Skini Intel Burn test, ako to prođe, ništa ga neće zakucati. I, da, ne pokušavaj to sa BOX kulerom, nabićeš 100 °C za par sekundi! :kreza:
Da li moze neko "odokativno" da mi kaze koliko mogu da ga nagazim na P5Q SE, i vidim da na ASUSovom sajtu jedino za ovu plocu nema drajvera za Win7, da li da skidam za neki drugi (recimo P5Q SE Pro) model ili da opalim za svoj model za Vistu?
Skini za Vistu, mada ne znam shta ti je trebalo da kupish Sh1t Edition plochu :/. Ako je frka bila u novcu, za Q6600 bi ti P5QL-E odlichno odradio posao.
Skini za Vistu, mada ne znam shta ti je trebalo da kupish Sh1t Edition plochu :/. Ako je frka bila u novcu, za Q6600 bi ti P5QL-E odlichno odradio posao.
Sto je najgore, nisam za sebe kupio racunar, no za druga, i lik im umesto P5Q uvali SE, a ja naravno nisam bio u gradu neko vreme i posle mesec dana dodjem i imam sta za videt'
Ali sta je tu je, i jos mu uvale neki Kingmax RAM, ali se nadam da nije los..
Danas smo dokupili jos 2GB nekog Apacera, za sada sve radi lepo, interesuje me da li ce da bude problema pri klokovanju, posto imam dva razlicita modula, oba na 800MHz, naravno....
Kako ga cenis, hocu li moci da ga naguram na 3.4GHz, e da sve je na LC 6550, graficka je 4850
Uh, Q6600 troshi bash mnogo, nisam bash siguran da li je pametno ici na silu sa takvim napajanjem. Mada, trebalo bi da sve to drzhi.
Sa druge strane, ako oba modula mogu da rade na 800 mhz bez problema, nece nikakve frke biti (osim ako plocha ne zezne, a ume da zezne)i da idesh na 3.6 Ghz (naravno, treba ti bolji kuler i za 3.4, tachnije preko 3 Ghz sa BOX kulerom teshko da ce ici), onda bi postavio 9x400 za procesor a 2x400 za memoriju i vozio. Zato je P5QL-E bio sasvim dovoljan, on mozhe lagano 400 mhz FSB da izgura :cool:
Kako ga cenis, hocu li moci da ga naguram na 3.4GHz, e da sve je na LC 6550, graficka je 4850
Kako hoćeš ali u toj kombinaciji teško da bi taj 6550 izgura i dva dana sa kvadom koji je klokovan preko 3GHz . Jednostavno je preveliki rizik (po meni).
Znaš kad će da gura 9x400 na ploči koja ima maximum 4-voro fazno napajanje, a koja se napaja sa raspalim LC napajanjem? :kreza: Pa pobogu, taj procesor na tom kloku troši možda i 200W, treba mu i 8-pinski priključak na napajanju i ploči. A i kuleri koji mogu da ga ohlade na tom taktu ispod 70°C mogu da se izbroje na prste. Preko 3GHz uz minimalno povećanje napona ne treba ni pokušavati na toj konfi...za njeno dobro. A možda čak i 2,8GHz.
Samo rekoh da mu memorija verovatno nece praviti problem jer nece biti potrebe da se overklokuje, ako radi stabilno sada na 800 mhz, radice i pri overclocku. A da LC mozhda izdrzhi sam mislio na defaultu, svakako ga ni ja ne bih klokovao. Kuleri koji ce da ga ohlade na prste? Mislim da se varash...
Ovde ima dosta nerealnih tvrdnji i preterivanja za q6600 CM TX2 je jedva dovoljan za 3.2Ghz... mozda nekom i da radi na 3.6 ali nek prvo potera LinX ( sa sto vecom alokacijom memorije) pa nek onda tvrdi da mu je komp stabilan na niskim voltazama i losim kulerima
kod mene za stabilan 3.2 zbog velikog vdropa u biosu je potrebno 1.4V da bi izdrzao Linx (http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=201670) gde mu temperatura ode do 95C (naravno alociram maximalnu memoriju kako bi ga sto vise opteretio ~3GB)
Dok prime jedva ugreje CPU do 80C a i na dosta manjem naponu moze da radi..
PS: naravno da neki imaju bolje primerke od mog ali odstupanja nemogu biti 20-30C nikako :), takodje realtemp pokazuje pravu vrednost temperature dok everest pokazuje pogresnu koja je 10c manja
Ja bi samo zamolio nekog ko ima CM TX2 da prba linx (sa sto vise alocirane meorije i da vidi koje su mu temperature)
PS: naravno da neki imaju bolje primerke od mog ali odstupanja nemogu biti 20-30C nikako :), takodje realtemp pokazuje pravu vrednost temperature dok everest pokazuje pogresnu koja je 10c manja
mene interesuje kako si ovo zakljucio.. tj kako to da je everest netacan a da realtemp meri kako treba? s obzirom da je i meni isto tako i ne znam kom prog. da verujem... mada svejedno mi je:kreza:
Sam Intel je rekao da je Realtemp 100% tachan samo kod 45nm Intel procesora, a i na nekima ni tamo ne radi kako treba (dosta ljudi se zhali da im idle ne spada ispod 40-45 stepeni, chak i ako znachajno downclockuju procesor - greshka u dizajnu diode sa prevelikom TJMax vrednoshcu u pojedinim serijama, i sam patim od slichnog problema), pa ne znam koliko ga je merodavno koristiti na nechemu drugom. Dodushe, tu je Coretemp, a stariji (Athlon/Phenom kec) AMD brljavi sa gotovo svim programima kako okrenesh.
E sad, TX2 svakako nije namenjen za klokovanje 65nm quad-core procesora na vishe od te tvoje vrednosti, jer je kuler otprilike za prvu pomoc, pa koliko istera, isterao je, chak i za tu prvu pomoc ima boljih reshenja. Nisam ni smatrao da ga ubrojim u ove gore, ali prosechan procesor od 30+ eura ce to da drzhi, a njih ima dosta, chak i kod nas.
Sa druge strane, nikad nisam bio poklonik IBT/LynX stabilnosti, jer mi se nikad u zhivotu nije desilo da rachunar koji je prime95 stabilan prsne na nechemu drugom, pa da ima potrebe za IBT-om, koji i pored toga zagreje procesor do temperatura koje nikad necesh dostici. Mislim da je nepotrebno, svakako da je to najbolji pokazatelj rock-stable konfiguracije, ali i prime95/Orthos odrade posao sasvim dobro.
I pored toga svega, ja ne verujem everestu, i meni prikazuje uvek manje vrednosti i od real temp-a i od core temp-a, pogotovu u idle.
mene interesuje kako si ovo zakljucio.. tj kako to da je everest netacan a da realtemp meri kako treba? s obzirom da je i meni isto tako i ne znam kom prog. da verujem... mada svejedno mi je:kreza:
jednostavno pustio sam da se CPU u reltemp zagreje na 100c gde je tacno na toj vrednosti poceo da trotluje i obara multi na 6x kako temperatura ne bi otisla iznad 100c... u tim momemntima everest je pokazivao 90C
znam ja da linx u realnom radu nikad niko nece ni blizu doci ali po meni kad se radi OC traze se 100% stabilne vrednosti :)
inace ja nisam sa tx2 uspeo da naguram CPU na 3.6Ghz dize se on u windows i na 1.4 i na 1.6 (bios) ali nestabilno (prime puca, linx resetuje PC), e sad jel do ploce ili prevelike temperature neznam ili do CPU-a
pharaon.92.bc
11.9.2009, 14:01
Moj Q6600 vec skoro 4 meseca radi na 3.6 GHz pri naponu od 1.47 V bez ikakvih problema.Prime 95 ga je znojio punih 5 sati i temperatura nije presla 55 stepeni dok ga je Intel BurnTest napucao na 60.Dok kuckam ovaj tekst temperature sa coretemp-om su:39,32,34,38 dok everest pokazuje da temperatura CPU-a iznosi 30 stepeni.U pitanju je vodeno hladjenje a sobna temperatura je 28 stepeni.Kada dodje jesen i malo nize temperature svirnucu ga na 3.8Ghz.
Pazi da on ne svirne tebi! :kreza: Pipni naponsku sekciju na ploči kad radi neki test, baš da vidim da li će ti onda padati na pamet da ga još klokuješ. :a_whistli
3,6GHz je krajnji maximum za bezbedan 24/7 rad kad je Q6600 u pitanju. Sem ako nemaš bar 12-fazno, vodom hlađeno napajanje na ploči. Vodi računa da se tada i NB extremno muči, jer prva 2 jezgra sa druga 2 komuniciraju preko njega, pošto Q6600 nije native quad proc. :dedica:
pharaon.92.bc
13.9.2009, 12:04
Sto se tice NB njemu je pre temperatura isla i do 72 stepena,ali od kako ga hladim vodom ne prelazi 40 stepeni.No,jednom sam ga klokovao na 3.8GHz pri naponu 1.5 V i nisam primetio nikakvu razliku pri radu tj. igranju GTA IV.Dobio sam samo jednu sekundu manje u Super PI a temp. se povecala za 3 stepena.
P.S.Hvala na upozorenju.:)
Nisam znao puno o overclockingu, pa sam pročitao overclocking guide sa http://www.scribd.com/doc/19392343/OverClocking-Guide-Za-Core-2-i-AM2-Procesore?autodown=pdf (koji je BTW odličan)
kao i uputstva i iskustva korisnika Q6600 sa raznih stranih foruma, u želji da overclockujem moj Q6600 na 3,00 ili 3,2 Ghz, ali mi to nije pošlo za rukom ni posle Z pokušaja. Moguće je da moj primerak procesora nije overclockabilan ali čisto sumnjam u to, mislim da nisam uspeo memoriji da dam dovoljan napon, što ćete zaključiti iz priloženog teksta.
Procesor Intel Core 2 Quad Q6600 (Revision G0, Stepping B), ploča je GIGABYTE N650SLI-DS4L (BIOS VERZIJA F3 (najnovija)), memorija DDR2 (2x2GB) GEIL Black Dragon PC2 6400 800Mhz (Deklarisana na 1.8V i sa doživotnom garancijom), napajanje OCZ ModXStream 780W, hlađenje Cooler Master Gemin II + 2x120mm Noctua NF-S12, Cooler Master Thermal Compound Kit Premium. Sve ovo šljaka na 64-bitnom XP-u sa SP2. Prosečna temperatura jezgara procesora kada nije opterećen nekom igrom je oko 33˚(deklarisana radna temperatura ovog CPU-a je 62˚).
Moja podešavanja su:
[Podrazumeva se da su C1E, TM2, EIST i Virtualization Technology na Disabled.
I da su sve stavke u meniju PC Health (osim Smart Fan kontrola) na Disabled.]
Moj M.I.T. izgleda ovako:
http://f.imagehost.org/t/0278/M_I_T.jpg (http://f.imagehost.org/view/0278/M_I_T)
Spread Spectrum Control => sve na Disabled.
Probao sam sve moguće kombinacije sa naponima za CPU u granicama od Auto do 1.40 V i DDR2 Voltage od Auto do +0.1V.
System Clock Setting:
http://i.imagehost.org/t/0914/System_Clock_Setting.jpg (http://i.imagehost.org/view/0914/System_Clock_Setting)
FSB - Memory Clock Mode ima 3 opcije AUTO, LINKED i UNLINKED.
Uglavnom sam birao Unlinked ali sam probao i sa Auto.
Ako izaberem Linked mogu da biram FSB - Memory Ratio (1:1; 5:4; 3:2), što mi se nije svidelo jer dobijam znatno veće frekvencije memorije od 800Mhz, pa nisam birao LINKED.
Memory Timing Setting 5-5-5-15 (5-5-5-18 su default vrednosti).
PCIe Bus, Slot 1, MHz uvek 100.
Dakle, ma koja podešavanja da stavim [ 3,00 Ghz (334 x9) ili 3,2 Ghz (400 x8) ] iskače mi sledeći ekran:
http://f.imagehost.org/t/0137/POST_error.jpg (http://f.imagehost.org/view/0137/POST_error)
a poneki put se zamrzavao BIOS loadscreen.
Na kraju kada sam konačno uspeo da overclockujem CPU na 3,00 Ghz stalno je iskakao BSOD sa porukom PFN_LIST_CORRUPT. (http://www.osronline.com/article.cfm?article=334)
Napominjem i to da nisam probao overclock sa jednim memorijskim modulom jer ih je nemoguće izvaditi bez skidanja Gemin II hladnjaka.
Dakle, gde grešim?
Partybreaker
27.1.2010, 14:59
Ne uzimaj ovo za sigurno, ali mislim da te pre ploča kolje nego procesor. Ovde (http://www.hardwareforums.com/view-post/135084-6.html) i na još par mesta sam video da se nije proslavila kada je klokovanje u pitanju čak ni sa Core2Duo procesorima (E21x0 i slični), a kamoli sa "životinjom" poput Q6600. Gledano prema specifikacijama, četvorofazna naponska je teoretski dovoljna da izdrži bar 3GHz, ali to nije slučaj kod svih ploča.
Ne verujem da je samo do naponske, verovatno se i čipset malo "gubi". Na 3,2GHz su radili i Q6600 ranijih verzija, dok je za G0 to standardan klok. Uz Intel je uvek najbolje išao Intel...zlatno pravilo. ;)
Imao sam dotični čipset, ustvari kupio sam ga kad i procesor e6300 (pre neku godinu) i sa zadovoljstvom sam ga se otarasio, doduše bila je Asus varijanta (ASUS P5N-E SLI) , kad sam nabavio Biostar P35 koji još uvek vozim bilo je kao da sam progledao. Sa tom pločom mani se overkloka, kamo sreće da imaš bar nekakav 965, bio bi u mnogo povoljnijem položaju.
ljudi mene zanima u vezi ovog procesora...posto se nerazumem mnogo...dali je quad core q6600 dobar za igrice bez overkloka...??kakav je to procesor uopste kako se pokazao??i dali je bolji od dual core e 8600???
Q6600 je vec mator procesor mada i dalje jedan od (po meni) najboljih kvadova. Doduse ne secam se da ga je iko drzao na default taktu jer je i za OC veoma dobar. Ako su ti igre samo u planu,a vec posedujes C2D E8600 (Wolfdale 3.3GHz 6Mb) nema potrebe da se zamaras OCom istog ili da nabavljas polovan Q6600
hvala.::)) nego nisam napomenuo da...imam priliku da od ortaka imam ovaj quad core za 4 hiljade i e 8600 takodje za 6 hiljada...tako da nzm za koji da se odlucim ...pa mi treba savet koji je bolji..od ova dva za igrice itd...i kolika je razlika??samo necu da klokujem ni jedan ni drugi proc zato sto nemam dobro kuciste....:))))
Ja bih lično uvek pre uzeo q6600, to je snažniji proc. od tog e8600 i u perspektivi bolje ulaganje, inače se nadam da imaš bar solidnu ploču i memoriju.
Bilo bi mnogo dobro za njega kada bi natrcao na neki polovan Intel Q9550 ali opet i za taj Q6600 sve zavisi od ploce koju ima.
imam asus P5KPL-am...nzm jel mozete da mi kazete odprilike kako bi se snasao taj procesor na ovoj ploci...??procesor je star godinu dana ja mislim da 4 hiljade nije puno ako zna neko gde ima da se kupi bolji quad core za slicne pare nek mi javi..:))??????
To je odlična cena, ako nećeš da kupiš, daj mi broj čoveka, odmah ćemo da da nađemo kupca, to je džaba za q6600
Steta samo sto je maticna losa..
Steta samo sto je maticna losa..
Sirotinjska, teško da je mogla gora, mada mislim da može za 60e sad da nađe novu p35, tako da sa 100e ima odličan komp.
crni hronicar
7.4.2010, 14:32
Q6600 G0 stepping imam vec tri godine, drzim ga na 3ghz sa box kulerom koji ide uz procesor. CoreTemp nikad nije presao 65 stepeni u full load-u. Probao sam Prime, Orthos, OCCT, i Linx. Neznam kako da ga hvalim, a da ga ne urocim. Voltaza je 1.2875V. Nemam potrebe da je dizem, mozda bih mogao i da je spustim malo.
pharaon.92.bc
16.4.2010, 18:49
Q6600 G0 stepping imam vec tri godine, drzim ga na 3ghz sa box kulerom koji ide uz procesor. CoreTemp nikad nije presao 65 stepeni u full load-u. Probao sam Prime, Orthos, OCCT, i Linx. Neznam kako da ga hvalim, a da ga ne urocim. Voltaza je 1.2875V. Nemam potrebe da je dizem, mozda bih mogao i da je spustim malo.
Voltaza 1.28? xD
U jbt. xD
Ja mog drzim na 3.6 Ghz pri voltazi od 1.47 xD.
Mada je ladan kao zmija. ;)
Voltaza 1.28? xD
U jbt. xD
A koliko mu je mnozliac
pharaon.92.bc
16.4.2010, 19:02
A koliko mu je mnozliac
Mnozilac je 9.
9x400=3600Mhz ;)
Voltaza 1.28? xD
U jbt. xD
Pa s obzirom cime ga hladis i nebio :p
crni hronicar
19.4.2010, 13:45
Pri overkloku se uvek preporucuje max mnozilac, a fsb se moze podizati po potrebi. Kao sto se celeron dize samo pomocu fsb jer mu je fiksni mnozilac. Sto se tice voltaze za stepping g0 je 0.85-1.5v. Default je obicno na 1.3250v. Ako nije veliki vdrop onda moze i na 1.2875v.
Da, ali bolja je varijanta 8x450MHz, jer onda magistrala radi brže. A i RAM ima više mesta za OC. ;)
Ljudi treba mi pomoc; Imam ga-p35-ds3, q6600 (G0), 4x1gb ddr2 geil na 800mhz, i hladim sa danas montiranim CM 212+ (koji odlicno radi posao:alealeee:) Igrao sam se malo sa klokom i uspevao svasta da postignem ali cilj mi je da odradim 3.2ghz za 24/7 e sad...
Namestio sam 8x400, memoriju delim sa 2, VID 1.2875...
Temperature su mi ok i sve ostalo ali mi u prime95 prijavljuje error na trecoj instanci (ili jezgru?!) posle 5 min tj. 3 testa on mi izbaci: "Hardware failure detected, consult stress.txt file"
- ne znam gde da nadjem taj fajl
- kako da utvrdim sta uzrokuje taj eror, jel treba da dizem napon ili da spustam ili sta???
Procitao sam ostatak teme i nasao svoje odgovore tj. podizao sem postepeno napon i na kraju postigao stabilno (5h prime95) na 3.2 sa naponom 1.3500!
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.