Prikaži potpunu verziju : BBS ???
Šta ima?
Čuo sam priču o Novom Sadu ali ne znam detalje?
Pišite.:)
Gosn. VojoM ispravljajte naslov u velika slova, molim Vas.
@Simke: Radi se o obnovljenom Vortex BBS-u, svojevremeno poznatom BBS-u u Novom Sadu i šire. Da citiram tekst iz SK-a od oktobra ove godine:
Danas, kada su stariji načini komuniciranja računarom praktično zamrli jer ih je sve zamenio Internet, u Novom Sadu je otvoren jedan – BBS! Radi se o otvaranju nekada veoma dobro posećenog novosadskog Vortex BBS-a čiji je SysOp Strahinja Bojović Strawa. BBS radi svakog radnog dana od 19 do 08 časova, a vikendom non-stop. Ako želite da vidite kako je to nekada izgledalo ili ste veteran računarskih komunikacija pa želite da se podsetite dobrih, starih dana, javite se na jedan od telefona Vortex BBS-a: 021/6322–085 i 021/518–223. Na današnjim operativnim sistemima stari komunikacioni programi verovatno neće raditi, pa vam savetujemo da vezu s BBS-om isprobate koristeći Hyperterminal koji dolazi uz Windows. Vi koji uopšte nemate modem jer koristite satelitski Internet ili ADSL, zanemarite sve ovo...
@Simke: Radi se o obnovljenom Vortex BBS-u, svojevremeno poznatom BBS-u u Novom Sadu i šire. Da citiram tekst iz SK-a od oktobra ove godine:
E? A koji je broj telefona, a koje je radno vreme BBSa? Pošto kod kuće nemam telefon, možda radi od 7:30-15:30? :)
E? A koji je broj telefona, a koje je radno vreme BBSa? Pošto kod kuće nemam telefon, možda radi od 7:30-15:30? :)
Aman, Bači, imaš li ti oči?
021/6322–085 i 021/518–223.
od 19 do 08 časova, a vikendom non-stop
Upravo sam bio, kakvo nevidjeno osvezenje, kakvo odusevljenje!!!!!! :D :D :eek: :eek: :eek: :)
Divno je podsetiti se tih lepih vremena. Samo da sugavi internet nije sve pokvario. Eh, da je da se otvori opet puno BBS-ova, internet me ne bi video vise..
Johny Atos
14.11.2005, 2:38
E a za nas josh 'neupucjenije' jel mozhe da se objasni shta se tachno radi sa tim BBS-om? :)
E a za nas josh 'neupucjenije' jel mozhe da se objasni shta se tachno radi sa tim BBS-om? :)
Ja cu ti objasniti! :) Podseti me. :)
Sve se radi u tekstualnom rezimu, imash opcije koje izaberesh, imash verovatno
i download sekciju tako da mozesh da primash/shaljesh fajlove...verovatno
postoje i konferencije (neshto slichno newsgrupama)...itd... :)
Upravo sam bio, kakvo nevidjeno osvezenje, kakvo odusevljenje!!!!!! :D :D :eek: :eek: :eek: :)
Divno je podsetiti se tih lepih vremena. Samo da sugavi internet nije sve pokvario. Eh, da je da se otvori opet puno BBS-ova, internet me ne bi video vise..
Pričaj kako izgleda, šta ima na njemu, koje konferencije, koji fajlovi, koliko korisnika... Najlakše je lupiti 50 smajlija ;)
Takođe, reci iz čega si se konektovao. Pretpostavljam da pod XP-om stari komunikacioni programi ne rade... Možda iz Hyperterminala?
I da, konektovao sam se iz Hyperterminala s' tim sto mi se na prvi broj koji si dao nije niko javljao, dobio sam ga na drugi, 518......
Kako bih voleo da imam Telemate. :)
P.S. Vojo, zasto postoji ogranicenje duzine poruke? Mislim da to nije potrebno, evo vec druga ili treca poruka koju moram da lomim....
Ne mogu da verujem!!! Napisao sam dugacku poruku, prijavio mi je da je predugacka, ja sam je prelomio, poslao prvi deo, bilo je ok, poslao drugi deo ali tako sto sam se vratio jedan korak nazad u browser-u i on je sada ocigledno ovaj drugi deo prekopirao preko prvog dela (prve poruke).
Sad' nema sanse da bilo sta pisem............. :mad: :mad: :mad:
Ne mogu da verujem!!! Napisao sam poruku, prijavio mi je da je predugacka, ja sam je prelomio, poslao prvi deo, bilo je ok, poslao drugi deo ali tako sto sam se vratio jedan korak nazad u browser-u i on je sada ocigledno ovaj drugi deo prekopirao preko prvog dela (prve poruke).
Sad' nema sanse da bilo sta pisem...
Tako html funkcioniše, Ogi.
Umesto što se buni i nerviraš, pokušaj da naučiš kako sve to funkcioniše, kako ti se ne bi događali slični pehovi.
Što se tiče ograničenja, to mora da postoji. Ovo nije relativno zaštićena stvar kao što su konferencije kod BBS-a. Promet je mnogo veći, a mogućnost "bombardovanja" je izvesnija. Da nema takvih ograničenja, svako bi mogao da napiše "robota" koji bi spamovao 50 puta u sekundi dugačkim porukama i potpuno zagušio forum. Da ne pričamo o kapacitetu diska, koji je ipak ograničen.
Aman, Bači, imaš li ti oči?
021/6322–085 i 021/518–223.
od 19 do 08 časova, a vikendom non-stop
Aman, Vojo, nisam pričitao tekst biJo. :) Pošto radi do 08, a ja meni je radno vreme od 7:30 - zvaću ga... Još uvek imam Blue Wave instaliran...
BTW, da li radi Miracle BBS? Kada sam probao pre neki dan da se telnetujem na njega, nije moglo... miracle.setnet.co.yu:7000?
Aman, Vojo, nisam pričitao tekst biJo. :) Pošto radi do 08, a ja meni je radno vreme od 7:30 - zvaću ga... Još uvek imam Blue Wave instaliran...
BTW, da li radi Miracle BBS? Kada sam probao pre neki dan da se telnetujem na njega, nije moglo... miracle.setnet.co.yu:7000?
Ček da vidim... Radi.
Da ti nije blokiran port 7000?
Tako html funkcioniše, Ogi.
Ovo nije relativno zaštićena stvar kao što su konferencije kod BBS-a.
Hahahahehehohohi! :DD Zasshticjene konfe na BBS-ovima, stvarno Vojo ovako se nisam nasmejao dugo vremena. ;> bash ti fala na ovom oraspolozhivanju. :D
Hahahahehehohohi! :DD Zasshticjene konfe na BBS-ovima, stvarno Vojo ovako se nisam nasmejao dugo vremena. ;> bash ti fala na ovom oraspolozhivanju. :D
Pa, jesi li ti video nekad spam-robota na BBS-u? ;)
Osim onih gluposti što se Teofil iživljavao, ali su brzo regulisane?
Ček da vidim... Radi. Da ti nije blokiran port 7000?
Dobro je, sada je proradilo. :) Ali džaba, kada nema nikoga... Dakle, telnet://miracle.setnet.co.yu:7000 pa navali narode. :)
Pa, jesi li ti video nekad spam-robota na BBS-u? ;)
Osim onih gluposti što se Teofil iživljavao, ali su brzo regulisane?
Ne, zaista, ruku na srce, Politika je bila relativno bezbedna... Delom zbog dobrog SysOp-a, a delom jer smo imali politiku lomljenja nogu onome ko proba da hakuje ;D
VORTEX BBS na Telnetu!
---------------------------
vortex.redirectme.net
radno vreme kao i pre od 19h do 08h
vikendom od 00 do 24!
node 1 021 6322 085
node 2 021 518 223
telnet vec spomenut!
TradeWars multinode!
Dobrodosli na VORTEX!
Ne mogu da verujem da se posle toliko godina kod nas pojavio BBS?:aplauz:
Mala napomena ljudima koji žele ovo da iskoriste putem "telnet:" protokola.
Kucajte u address-baru "telnet://vortex.redirectme.net" i dozvolite podizanje telnet programa na vašoj mašini da pristupi adresi.
Još jednom svaka čast. :aplauz:
@sve koji su koristili BBS
Nadam se da još uvek znate šta je ZModem protokol :D
@Highlander
Jeste u pitanju reklama ali za BBS što odavno nije viđeno kod nas iako je u svetu veoma popularno. Mislim da je poslednji BBS koji je bio aktivan kod nas bio upravo Politikin :) koji je ugašen pre par godina :( Naravno ako fajlovi koje sadrži krše copyright veoma lako je ovu temu obrisati :D
101st Airborne
24.8.2006, 23:58
U jbt BBS...ja nikad to nisam koristio, ali u prvim brojevima SK-a koje imam, tamo negde iz '95, se nasiroko pricalo i objasnjavalo o BBS-ovima...secam se da je bila neka havarija, opsta zalost u redakciji...aj bas da isprobam i to sokocalo...
Još jedna usputna napomena vezana za ovaj BBS.
Pošto sam malo chat-ovao sa sysop-om (System Operator iliti glavni baja na BBS-u :)) BBS-a pojavio se problem rada sa fajlovima jer ovakva operacija zahteva korišćenje nekog od Modem protokola kao što su "ZModem", "XModem" itd. Zbog toga malopre pomenuti "telnet:" možete koristiti isključivo za pristup samom BBS-u i operacije tipa chata, učestvovanja u konferencijama i uopšte svega što nema veze sa radom sa fajlovima što je u većini slučajeva sasvim dovoljno.
Za rad sa fajlovima zbog toga potrebno je koristiti recimo program "Hyper Terminal" za povezivanje sa BBS-om. Ovo podrazumeva da se prilikom konektovanja ne kačite na net nego zovete neki od ponuđenih brojeva u prvom postu na šta će neki od čvorova (node-ova, trenutno vidim da je dostupno 3) odgovoriti.
Vaše je da popunite podatke i da podesite svoj profil.
Moram da priznam da mi je negde desetak minuta na ovom forumu vratilo uspomene na stare dobre BBS-ove kao što su "Politika", "Sezam BBS", "Exstasy", "ErosBBS" (iako ima ovakvo ime nije baš imao preterano veze sa temom a sećam se samo koliko sam izluđivao sysopa sa mojim "modifikovanim modemom" :) koji mu je je svaki put prijavljivao drugi pozivni broj na node-u) itd.
Možda bude malo zbunjujuće za nove korisnike ali za veterane BBS-ova koji su koristili NCOMM, VLT i gomilu sličnih vredi podsetiti se starih vremena.
VORTEX BBS na Telnetu!
Ovo je očigledno već bilo ali ...
uvek mi se nekako otme uzdah kada se setim tog vremena, pa...
Još jedna usputna napomena vezana za ovaj BBS.
Pošto sam malo chat-ovao sa sysop-om (System Operator iliti glavni baja na BBS-u :)) BBS-a pojavio se problem rada sa fajlovima jer ovakva operacija zahteva korišćenje nekog od Modem protokola kao što su "ZModem", "XModem" itd. Zbog toga malopre pomenuti "telnet:" možete koristiti isključivo za pristup samom BBS-u i operacije tipa chata, učestvovanja u konferencijama i uopšte svega što nema veze sa radom sa fajlovima što je u većini slučajeva sasvim dovoljno.
Za rad sa fajlovima zbog toga potrebno je koristiti recimo program "Hyper Terminal" za povezivanje sa BBS-om. Ovo podrazumeva da se prilikom konektovanja ne kačite na net nego zovete neki od ponuđenih brojeva u prvom postu na šta će neki od čvorova (node-ova, trenutno vidim da je dostupno 3) odgovoriti.
Vaše je da popunite podatke i da podesite svoj profil.
Moram da priznam da mi je negde desetak minuta na ovom forumu vratilo uspomene na stare dobre BBS-ove kao što su "Politika", "Sezam BBS", "Exstasy", "ErosBBS" (iako ima ovakvo ime nije baš imao preterano veze sa temom a sećam se samo koliko sam izluđivao sysopa sa mojim "modifikovanim modemom" :) koji mu je je svaki put prijavljivao drugi pozivni broj na node-u) itd.
Možda bude malo zbunjujuće za nove korisnike ali za veterane BBS-ova koji su koristili NCOMM, VLT i gomilu sličnih vredi podsetiti se starih vremena.
Strahinja:
E pa ovaj, mislim, znam da si hteo sve najbolje ali na konfigurisanje ZMODEM-a preko telneta sam potrosio dosta vremena i ta stvar odavno radi, s toga je podatak da rad sa fajlovima ne radi dezinformacija. Nista strasno, samo da ispravim stvar :) Inace, ne moze se ocekivati od programa telnet iz win-a da radi ul/dl, ali hyper terminal bez problema. Skidaju se bez problema i fajlovi i paketi poruka. Ipak,ako neko bas bude imao problem sa zmodem-om (preko telneta) neka koristi Kermit.
Cujemo se! I... dobrodosli n a VORTEX!
vortex.redirectme.net, od 19 do 08h.
Provalio sam kasnije da modem protokoli rade i na telnetu ali ako mi veruješ nisam imao vremena da se ispravim na ovom mestu. Inače, nikada se do sada nisam konektovao telnetom na BBS pa mi je bilo potrebno malo vremena da eksperimentišem :)
Hvala na ispravci i dodatnim informacijama jer mislim da će mnogim potencijalnim korisnicima koristiti :)
Pozdrav.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.