Prikaži potpunu verziju : Koji hosting odabrati?
Molio bih webmastere da mi preporuce neki jeftin a relativno kvalitetan host za php-nuke+mySQL portal (cisto za clanke rasporedjene po kategorijama sa sortiranjem naslova, komentarima, forumom i tako to, nista spektakularno)
gledao sam na netu, loopia.co.yu, dreamwebhosting.net, ehost.co.yu i slicne, koji su dosta jeftini i "obecavaju" svasta, ali ne znam koliko su sigurni, naspram recimo neobee/sezam/eunet/slicni koji nude skrtarenje za ne visoku, nego stvarno previsoku cenu...
Neznam za druge, ali imam hosting vec skoro godinu dana kod ehosta, i prilicno sam zadovoljan njime. Nisam imao nekih problema u radu sa njim, i nisam primetio da sajt ne radi, tako da mislim da su ok, ali sacekaj da cujes sta ce reci i ostali koji su probali hosting kod drugih.
A jel ima neko u ponudi ASP.net 2.0 ?
php-nuke+mySQL portal
E da, samo da dodam, koliko sam upucen, kod ehosta nije dozvoljeno postavljanje phpnuke portala, kao i phpBB i PostNuke, tako bar pise posloe logovanja na cpanel. Kako oni kazu, zbog nesigurnosti, ali mambo mozes slobodno da koristis, cak imas i pakete koji nude mambo u startu, sto si verovatno video na njihovom sajtu.
Video sam da nude mambo, ali me to ne privlaci....
Razmisljam za sad o php-nuke, joomla (derivat mamba, al' 'ajde), mozda cak i wordpress...
primer:
treba mi za sajt o filmovima. Znaci hteo bih jednostavno da dodjem do lepog i funkcionalnog izgleda, da imam u levom meniju kategorije (sf, horor, drama, akcija,...) i kad se udje u kategoriju, da izlista po datumima od najnovijeg clanka do najstarijeg, s tim da moze korisnik da odabere i drugu vrstu sortiranja. A da naslovna stranica prikazuje samo skracene odlomke iz kategorije vesti ili preview, ne iz svih...
Takodje, treba mi da svi mogu da citaju clanke, registrovani mogu da postavljaju (posle admin odobrenja svakog clanka) i bilo bi dobro da forum bude integrisan, tako da kad si ulogovan na sajt ujedno si i na forumu, ali kako cu najverovatnije uzeti neki 100MB hosting mislim da je to malo za forum i sajt odjednom. Ili gresim? Takodje, kad se dodaju komentari clanaka, direktorijum srodnih linkova i slicno, nekako mi uvek ostaje PHP-NUKE, mozda gresim...
Mozda cu da probam naslepo, pa ako me zavrnu i izgubim 2-3 hiljade, jbg, bar sam naucio lekciju. A realno gledano, to i nije puno para za godinu dana...
Ja hostujem sajtove kod www.hostingmania.co.yu već tri godine i imam dobro iskustvo i što se podrške i usluge tiče.
treba mi za sajt o filmovima. Znaci hteo bih jednostavno da dodjem do lepog i funkcionalnog izgleda, da imam u levom meniju kategorije (sf, horor, drama, akcija,...) i kad se udje u kategoriju, da izlista po datumima od najnovijeg clanka do najstarijeg, s tim da moze korisnik da odabere i drugu vrstu sortiranja. A da naslovna stranica prikazuje samo skracene odlomke iz kategorije vesti ili preview, ne iz svih...
Pogledaj OpenDb (http://opendb.iamvegan.net/). Ja ga koristim u lokalu za ličnu kolekciju filmova. Može da dobavlja podatke o filmovima za IMDB-a i nekih drugih multimedijalnih baza.
nighthawk
29.9.2006, 23:58
Da li je neko koristio recimo verat?
Da li je neko koristio recimo verat?
Da i pružaju mogućnost korišćenja Php/MySQL po zahtevu korisnika (za sada bez posebne nadoknade). Koliko znam nemoguće je koristiti ASP kod njih.
nighthawk
30.9.2006, 16:21
A da li neko ima iskustva sa stranim hosting kompanijama. Koliko mi se cini moze da se nadje jeftiniji i bolji hosting nego kod nas. Da li ima nekih problema oko placanja?
Ja sam na kraju uzeo nalog kod ehosta. Nije da ponekad nema problema (npr. forum nekad sam od sebe neće da šalje mejl i novi članovi ne mogu da se aktiviraju, pa to onda samo od sebe prođe, i slične gluposti...) ali uglavnom imaju dobar uptime i nema nekih većih problema... mada su sad menjali pakete/cenovnik...
Strance nisam probao, ali znam od drugih ljudi da možeš ali ne moraš imati problema, isto kao i sa našima...
E a kada izaberemo host-a i ostalo kako biramo adresu? Posebno me zanima onaj deo "posle tacke", da li je vec moguce imati .SR ? A u slucaju da zelimo na vreme da obezbedimo sebi adresu a ne zelimo odmah da pravimo site, da li mozemo nekako prijaviti/rezervisati odredjenu adresu? I kako se to vodi, mislim kako se registruje vlasnik?
Za džaba možeš da registruješ 'bla bla'.co.sr
Za džaba možeš da registruješ 'bla bla'.co.sr
Kako? Mislio sam da ce sada biti samo sr, bez co.:confused: Ali nije ni bitno.
Kako? Mislio sam da ce sada biti samo sr, bez co.:confused: Ali nije ni bitno.
.sr je Surinam, a ne Srbija :icon_stud
Moja greska, mislio sam na rs!:boodala: Jel moze sa rs? I kako to ide?
Da ne mešamo teme, više o Internet domenu za Srbiju imate na http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=2641
Ako jedne godine imam jednog host-a a ne bude mi odgovarao i sledece odlucim da predjem kod sledeceg da li je moguce da mi adresa ostane ista kada predjem kod novog host-a? I jel od hosta zavisi koje domene nude (com,org,net...)? Jos samo jedno pitanje za sada;): Od cega zavisi da li podrzavaju php/mysql i slicno tome?
Aksic Srdjan
8.10.2006, 11:09
FREE:
Ja koristim freehostia.com , dobija se 250MB prostora, 5GB transfera, 5 FTP naloga, 3 email adrese, podrzava PHP i imate jednu MySQL bazu, besplatan subdomen mada postoji registracija jefino za .com ili neki drugi. Ovakve uslove ne nude i neki servisi koji se placaju.
$$$$:
Od komercijalnih preporucujem VodaHost.com - dobijate besplatan i efikasan website builder, besplatan domen .com ili neki drugi besplatno na jednu godinu koriscenja a kasnije produzavanje iznosi $19 po godini. Posetite nihov sajt sa template sajtovima www.websitetemplates.com i uzivajte.
Za blog koristim wordpress, i nikada me nije razocarao.
Ako jedne godine imam jednog host-a a ne bude mi odgovarao i sledece odlucim da predjem kod sledeceg da li je moguce da mi adresa ostane ista kada predjem kod novog host-a? I jel od hosta zavisi koje domene nude (com,org,net...)? Jos samo jedno pitanje za sada;): Od cega zavisi da li podrzavaju php/mysql i slicno tome?
Od hosta zavisi šta nudi, i u kom paketu.
Obično imaš obične i napredne (php, mysql, skripte) pakete...
Teoretski možeš, ako ti host nije neki krele koji će pokušati da te zavrne kako bi ostao kod njega...
E a da ne zna neko mozda za Solyman hosting firmicu, ili nesto pak dosta slicno tom nazivu, ima ih ovde kod nas ali nikako da ih nadjem ponovo na netu, verovatno sam pogresio negde u nazivu.:confused:
A jel moguce mozda reg sada domen na recimo co.yu i kasnije preci na .rs? Verujem da moze ali ipak da pitam.
Bilo bi lepo kada bi neko iskusniji nama neiskusnima objasnio malo kako to ide, odnosno srocio kojih da se klonimo hostova a izmedju kojih da biramo!?
Naprimer: gledao sam sezam i eunet i deru, meni bar ne odgovaraju cene i uslovi. To je nesto sto sam gledao, za nesto drugo ni sam ne znam. Uglavnom skinuo sam joomlu i planiram da do sredine decembra pustim nesto u rad ali sada dolazim do nove prepreke -> hosta.
Site koji cu napraviti imace otprilike maksimalno 400 ljudi u redovnoj poseti i to posle nekih mesec-dva kada se zahukta to sve. Sadrzace integrisan forum, bice dobrog broja slika i dosta informacija ce se vrteti, jer ce biti posvecen mom sportskom udruzenju s fak., fakultetu tj desavanjima na istom i drustvu van fakulteta tako da ce biti raznovrstan. Sta mislite, da li ce mi ovo biti dovoljno? Osnovni paket->
http://img501.imageshack.us/img501/899/capture116200630624pmob8.jpg (http://imageshack.us)
Ovo je s urketovog linka. Posle pregleda uslova nekih nasih hostova (euneta, beotela, yubc-a, beoneta, drenika, neobee-a i verata) nasao sam da mi ovaj na prvi pogled izgleda najprihvatljivije. Nisam jos odlucio a ako neko ima neki savet vise je nego dobrodosao!?
btw Sada sam pogledao i Ehosta i Soloymi, Soloymi sam izbrisao u momentu a Ehost razmatram. Nesto mi ne ulivaju poverenje ali izgleda da ce se lomiti izmedju njih i hostingmanie.
ps to modovi Napisao sam novu poruku jer ce ovako lakse videti drugi korisnici da je nesto novo radjeno, onako kada se uradi edit ne prijavljuje da je nesto radjeno.
Kaiser Soze
6.11.2006, 5:17
Mislim da ti nikako ne obezbedjuju dovoljno prostora. Ako planiras 400 ljudi da poseti sajt i da ce taj sajt za sva ta (hajde da kazem) 3 meseca dnevno dodavati sadrzaj i slike (makar 800x600) ti ces 250MB brzo dosegnuti. Protoka daju dovoljno, ali sumnjam da ces i polovinu od toga potrositi. Portal koji je imao 3000+ ljudi je pravio mesecni protok od 2.6GB.
Koliko ce te kostati to?
I ovo mi je smesno da ne dozvoljavaju barem 1 parked domains plus kao i email lista.
O kakvom budzetu pricamo?
Da, budžet je važan. Ja imam 1 svoj i 3 tuđa sajta na ehost/specijal (koji je ukinut promenom cenovnika, sad ga nema u ponudi više) i stvarno sam zadovoljan... svi su u joomla, svi imaju smf forum, jedan ima i coppermine galeriju, ... ponekad ne radi sendmail na mesec dana maximalno, ali poprave ga.... ;)
(500MB, 50GB protok, 5 baza, 100.000 poddomena/email adresa, ftp, fantastico, cPanel) - Za cenu ispod 50e godišnje, ja mislim da je to OK...
Kaiser Soze
6.11.2006, 15:24
Kako mislis ne radi send mail mesec dana??? :D
@NikolaS,
ja sam umoran od ovih naših hostova. Došla su vremena kada trebam da uzmem jači bandwidth, a kada nijedna naša hosting kompanija ne nudi više od 100 GB bandwidtha. Pogledaj Servage.Net, ukoliko te interesuju neki "jači" paketi.
Mislim da ti nikako ne obezbedjuju dovoljno prostora. Ako planiras 400 ljudi da poseti sajt i da ce taj sajt za sva ta (hajde da kazem) 3 meseca dnevno dodavati sadrzaj i slike (makar 800x600) ti ces 250MB brzo dosegnuti. Protoka daju dovoljno, ali sumnjam da ces i polovinu od toga potrositi. Portal koji je imao 3000+ ljudi je pravio mesecni protok od 2.6GB.
Koliko ce te kostati to?
I ovo mi je smesno da ne dozvoljavaju barem 1 parked domains plus kao i email lista.
O kakvom budzetu pricamo?
Na hostmaniji bi ispalo oko 30eura godisnje za osnovni paket.
A sto se tice budzeta, pa to mi je potaman.
Onda cu da jurim ovaj ehost, imaju 500mb i 5gb.
Ima jos jedna caka, od tih 400 ljudi nece bas svi biti fully aktivni, znam jer vec imamo neko mesto gde se okuplja taj sloj. Recimo da od 400 jedva 100 redovno boravi i salje podatke. A ovi ostali s vremena na vreme ili samo posmatraju, odnosno citaju.
@ Vladale Gledao sam, izgleda vise profesionalno. Nije za mene, ja sam ti suvi pocetnik sto se tice toga. A i ne dopada mi se to s karticom. Ehost i hostmania cini mi se imaju predstavnistva u bgd-u. A i mnogo mi je 100 dolara, jer trenutno projekat finansiram ja i verovatno malo ulece sportsko drustvo faxa.
Nastavljeno.;)
Evo šta se sve dobija/kako izgleda CPanel kada se uzme "Light paket" ....:)
E znam, imam ja vec neki hosting, i to vec pocinje treci mesec. Zamisli da imam protok od 20gb, prostor na disku od 500mb, da mi je osetno jeftinije od web hostinga npr. ali nemam taj fantastico, i to me prilicno bocka. Doduse meni ni toliko ne treba ali trebace mi kad se sve ovo zahukta bar nekih 300mb prostora a za protok ne znam. Doduse ima nacina da se ustedi na prostoru, ja sam i ovako sve sto je moglo postavio sa strane pa stavio linkove samo kod mene.
Nisam imao iskustva s njim pa ne znam koliko gubim, da li bi dosta olaksao posao, jer planiram da krenem skorije s Joomlom pa videh da nudi neki meni Joomla, a i oko foruma koliko olaksava radnje? Jel ima nekih bitnijih pogodnosti koje nisu moguce bez Fantastica?
Evo mog:
http://img401.imageshack.us/img401/7195/sitetesttip242420071094si5.th.jpg (http://img401.imageshack.us/my.php?image=sitetesttip242420071094si5.jpg)
Nastavljeno.;)
E znam, imam ja vec neki hosting, i to vec pocinje treci mesec. Zamisli da imam protok od 20gb, prostor na disku od 500mb, da mi je osetno jeftinije od web hostinga npr. ali nemam taj fantastico, i to me prilicno bocka. Doduse meni ni toliko ne treba ali trebace mi kad se sve ovo zahukta bar nekih 300mb prostora a za protok ne znam. Doduse ima nacina da se ustedi na prostoru, ja sam i ovako sve sto je moglo postavio sa strane pa stavio linkove samo kod mene.
Nisam imao iskustva s njim pa ne znam koliko gubim, da li bi dosta olaksao posao, jer planiram da krenem skorije s Joomlom pa videh da nudi neki meni Joomla, a i oko foruma koliko olaksava radnje? Jel ima nekih bitnijih pogodnosti koje nisu moguce bez Fantastica?
Evo mog:
http://img401.imageshack.us/img401/7195/sitetesttip242420071094si5.th.jpg (http://img401.imageshack.us/my.php?image=sitetesttip242420071094si5.jpg)
Ne treba tebi Fantastico da bi instalirao Joomlu i ostale forume. Treba ti samo podrška za PHP i za MySQL, što vidim da i imaš, pa i ne vidim u čemu je problem? Fantastico ti samo olakšava posao prilikom instalacije, jer je tu instalacije Joomle/foruma/bilo čega automatizovana. Potrebno je da samo uneseš nekoliko podataka (admin username, password, e-mail i to je to). Ali, kažem ti, nemaš potrebe da tražiš Fantastico, jer ti to možeš i "ručno" da odradiš ako instaliraš CMS (u ovom slučaju Joomla!). Ukoliko ima još neka pitanja ili ti sve ovo nije jasno, javi se.
Znaj da, kada i ako instaliraš neki CMS/Blog i sl. preko Fantastico-a, možeš imati neke probleme sa permisijama. Uzmimo za primer Joomla, koja, ako je instaliraš preko Fantastico-a, promeniće public_html (iliti htdocs) folder ownership, što će značiti da nećeš moći da uploaduješ fajlove preko FTP-a, čak ni preko cPanel-a. To nećeš rešiti CHMOD-ovanjem. Međutim, nakon instalacije, konsultuj se sa svojim hosting provajderom i reci im da ti vrate folder ownership - posle ćeš moći da radiš sve. Posle toga biće potrebno malo čačkanja u Global Configurations Joomla-e, da bi imao folder ownership i nakon automatskog instaliranja neke komponente.
I da: čuo sam da neki hosting serveri, iako imaju PHP i MySQL, ne dozvoljavaju CMS. Mada to nije sigurno.
Jel' neko probao www.guruserve.com ? Moj prijatelj je uzeo kod njih guru100 paket + kontrolni panel, izašlo ga je jako jeftino, negde oko 1500 dinara godišnje, a sve mu radi OK za sad... Ima već 5 meseci...
Ja i dalje preporučujem ehost, kojim sam zadovoljan već evo drugu godinu...
Jel' neko probao www.guruserve.com ? Moj prijatelj je uzeo kod njih guru100 paket + kontrolni panel, izašlo ga je jako jeftino, negde oko 1500 dinara godišnje, a sve mu radi OK za sad... Ima već 5 meseci...
Ja i dalje preporučujem ehost, kojim sam zadovoljan već evo drugu godinu...
Upravo gledam. Bezveze, doplata za cPanel je 5 € godišnje, i treba dodati PDV na cenu. Dakle, recimo da uzmemo Guru 300 paket = 30 € + 18% + 5 € (cPanel) = 41.3 € (ako se PDV obračunava na cenu od 35 € tj zajedno za cPanelom) što mu iznese 3304 dinara.
Sa druge strane, Soloymi-jev paket koji je, istina, nešto slabiji (50 MB manje prostora i 1 GB manje protoka) stoji 1920 dinara, a imate i popust ako na sajt stavite markicu (baner malih dimenzija, oko 150x60) od 30% što iznosi - 1344 dinara
;)
Ja i dalje navijam za Soloymi
freeminder
3.5.2007, 22:37
Pazite.....
Potrazite nekog ko ima deviznu kreditnu karticu .... ili najbolje resenje da je vi imate :) .... potom lepo odete na www.godady.com i pazarite za iste te pare hosting koji ovde mozete samo da sanjate da ce te dobiti .....
Evo za 42 USD dobijate hosting na godinu dana i to sa 5 GIGABAJTA prostora i mesechnim protokom od 250 takodje GIGABAJTA ......
Usput domeni su 8.90 USD shto je opet jeftinije nego kod nas ..... ALI uvek postoji neko ALI ..... medjutim ovde je u pozitivnom smislu ..... Naime za svakog novog kupca, koji nikad nije pazario na godady-ju koji pzarai hosting za bilo koji vremenski period ( pa cak i onaj najmanji od samo 2 maseca) domen je samo 2 dolara .... :)
Proucite sami na njihovom sajtu i pogledajte shta se dobije za tih 2700 dinara kod njih a shta kod nas ..... usput Godady postoji odavno tako da priche kako su salabajzerska firma oma padaju u vodu ....
GoDaddy, iako jedan od najboljih mesta za domene, nije toliko popularan kada je hosting u pitanju, barem iz mog iskustva. Postoje mnogo bolje i pouzdanije hosting kompanije, a pritom se mogu naci i nize cene.
Takodje mislim da za obican sajt apsolutno nema svrhe uzimate toliko prostora/protoka. Bolje je poceti na nekim omanjim paketom, pa ako bude potrebe uzimati upgrade. Sve dobre hosting kompanije imaju tu mogucnost.
freeminder
4.5.2007, 16:00
@ pyost
MOzesh li navesti nekoliko linkova tih kompanija?
Mozes mi i na private poslati!
:)
@ pyost
MOzesh li navesti nekoliko linkova tih kompanija?
Mozes mi i na private poslati!
:)
Uh, ima ih puno, tako da bi bilo najbolje da pogledaš ovaj (http://www.findmyhosting.com/) link i da vidiš koje specifikacije samog hostinga želiš.
Ne znam da li je neko napomenuo, ako nije, evo: što se tiče bandwidth-a, postoje razne politike hosting kompanija - neke kompanije (poput HostingMania-e), ako prekoračite bandwidth, plaćate mislim da je oko 100 dinara po prekoračenom GB. Dok drugi (većina) hosting provajdera automatski isključuje sajt čim je bandwidth prekoračen.
Apsolutno se slažem sa stavom (br. 2) pyost-a.
dark mesiah
20.5.2008, 1:04
Nemam iskustva sa ovakvim stvarima. Jedan lik mi je preporucio www.3dnet.co.yu/, mnogi kazu da je protok jedan od bitnijih faktora a ovde pise da je neogranicen, jel neko imao iskustva sa njihovim hostingom?
http://imageupload.com/out.php/i119027_scr.JPG
Hvala
Pazi, u principu, "neograničen protok" ne postoji. To je marketinška patka kojoj mnogi hostovi pribegavaju, zato što znaju da 99.9% korisnika nikad neće ni prići onom "neograničenom" na shared hostingu. A ako kreneš da se penješ na net lestvici, javiće ti da moraš da pređeš na vps/dedicated ili u suprotnom raskidaju ugovor, tako da...
Za ove tvoje nisam nikad čuo, ali su mi malo sumnjivi. Npr. ne nude ni jedan poddomen u lakom paketu,. ali daju 1000 baza? To je opet ista igra. Ono što znaju da će ti sigurno trebati, planiraju da naplate dodatno, a ti ujednoj bazi možeš da držiš cms+forum sa različitim prefiksom...
Najbolje ti je ako imaš visa internet vojvođanske banke, uzmeš lepo domen na godaddy ili namecheap i imaš punu kontrolu, a onda zakupiš hosting gde hoćeš... A ako hoćeš kod naših, cimni me na pm da ti kažem jedan jeftin a isproban, da ne reklamiramo ovde...
Bolje ne 3dnet.co.yu. Kao sto rece Eniaroyah, sve neograniceno sto direktno zavisi od karakteristika hardvera je nemoguce - u ovom slucaju to je protok kroz kabl. Druga je stvar kada neka hosting kompanija ponudi neogranicen broj e-mail naloga: opet je nemoguce, ali je razlika izmedju jednog obicnog e-mail naloga i protoka prilicno velika.
Iz mog licnog iskustva, za pocetni sajt je dovoljno naci ponudu koja daje 100-500MB i 5GB, mada je i manje dovoljno. Moj forum (link u profilu) sa poprilicnim brojem poseta vuce jedva 4GB mesecno. Takodje, nezavisno od toga da li je sajt nov ili se prebacuje sa drugog servera, ja uvek pazim da hosting ima sledece stvari:
cPanel (nikad bez njega!) i phpMyAdmin (obicno idu u paketu, ali moze se desi da to nije slucaja)
parked domains (za slucaj da zelim jos neki domen da vodi na moj sajt)
addon domains (ukoliko zelim jos sajtova na istom serveru, meni jaaako vazno)
subdomains (bar 10, nikad se ne zna kada ce zatrebati)
2-3 MySQL baze (vise realno ni nije potrebno, ali je zgodno ako ce biti vise razlicitih sajtova na tom serveru)
Ostale stvari (npr. Cron Jobs i SSH) su stvar potrebe, i razlikuju se od osobe do osobe. Ovo gore navedeno, sa druge strane, je neka osnova bez koje, po mom misljenju, hosting ne treba ni razmatrati.
Najbolje ti je ako imaš visa internet vojvođanske banke, uzmeš lepo domen na godaddy ili namecheap i imaš punu kontrolu, a onda zakupiš hosting gde hoćeš...
Ja bih ipak predlozio vadjenje neke "ozbiljnije" kartice (Visa, MasterCard), posto je veliki broj njih podrzan kada je Internet kupovina u pitanju, a pritom se mogu koristiti i u "offline kupovini" :)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.