PDA

Prikaži potpunu verziju : Folder owner


ivan.a
23.4.2008, 17:35
Nisam siguran da li je tema na pravom mestu, ali imam jedan problem u vezi fajlova i foldera koji se nalaze na zakupljenom web hostingu (podrzava mysql, php ...) i treba mi strucna pomoc. Instalirao sam Joomlu i posle je izbrisao jer sam hteo da stavim noviju verziju. Medjutim, neke fajlove ne mogu da izbrisem jer nisu u mom "vlasnistvu", vec httpd (valjda Apache). Te fajlove i foldere ne mogu brisati, menjati im atribute, znaci nista ne mogu raditi sa njima. Probao sam preko Cpanel-a ali ista je prica. Probao sam preko crontab-a da promenim owner-a komandom chown sa sudo userom, ali sudo user je zasticen sa sifrom. Postoji li neki nacin da se promeni owner tih fajlova i foldera koji se nalaze na nasem hostu, ili pak da se nekako izbrisu? Cuo sam da postoje odredjene .php skripte koje zaobilaze ownere. Mislim da je problem u .php skripti defined( '_VALID_MOS' ) or die( 'Direct Access to this location is not allowed.' ).
http://img141.imageshack.us/img141/2336/folderownerxb6.th.jpg (http://img141.imageshack.us/my.php?image=folderownerxb6.jpg)

holodoc
23.4.2008, 20:36
Skripte koje "zaobilaze ownere" ne postoje niti će ikada postojati jer se termin "owner" (vlasnik) odnosi na korisnika u navedenom operativnom sistemu koji hostuje fajlove tvoje prezentacije a to je, priznaćeš, malo teško promeniti jednom običnom skriptom koja se pokreće pod nalogom korisnika sa "ograničenom odgovornošću i mogućnostima" na UNIX-olikom operativnom sistemu. Razlog zbog koga ne možeš bilo šta da radiš sa svojim fajlovima je taj što je najverovatnije administrator sistema (root) postavio da vlasništvo (chown) nad folderom u koje smeštaš sve svoje fajlove preuzeo korisnik httpd (to je apache korisnik odnosno korisnik preko kojeg se identifikuje server) tako da jedino on može da radi sve operacije koje su neophodne u svakodnevnom radu sa ovim fajlovima. Kako je ovo poprilično nebulozno (iz više razloga u koje ne želim da zalazim sada) potrebno je da kontaktiraš administraciju hosta i kažeš im da tvom korisničkom nalogu (korisniku) vrate vlasništvo nad tvojim home folderom ili da koriguju grupne dozvole za njega.

Što se tiče reda koji si naveo on nema apsolutno nikakavog uticaja na to da li će ili neće da utiče na bilo kakve dozvole jer isti služi samo da onemogući potencijalne napadače da izvrši neku spoljašnju skriptu u ime Joomla sistema jer proverava da li je skript pozvan od strane Joomle tako što odmah na početku proverava da li je promenjljiva _VALID_MOS vidljiva skriptu koji se izvršava a koja je opet definisana u jezgru Joomla sistema.

Nadam se da sam bio od pomoći.

Pozdrav.

pyost
23.4.2008, 20:46
Ovaj problem se redovno javlja kod Joomla!-e. Koliko ja vidim, folder koji ne mozes da obrises je folder komponente koju si instalirao tako sto si uploadovao arhivu i pustio J! da sve odradi, zar ne? :) Posto je PHP skripta pravila folder i sve ostalo sto je potrebno, njegov vlasnik nije korisnik, vec server. Naravno, isto tako pomocu PHP skripte moze i da se obrise taj folder.

Ovaj post bi trebalo da rascisti stvari, a ima i skriptu koja pomaze:
http://www.astahost.com/index.php?s=&showtopic=8535&view=findpost&p=56366

ivan.a
23.4.2008, 20:48
holodoc,
hvala na sadrzajnom odgovoru. Vec sam kontaktirao sys admina, da promeni ownere i ako je moguce da postavi task da se ne menja owner foldera i fajlova. I meni je totalno nebulozno preuzimanje foldera i fajlova na ovaj nacin. Videcemo sta ce biti. Pozdrav,
Ivan

ivan.a
23.4.2008, 21:04
pyost, vidim u isto vreme smo napisali prethodni post :). Vec sam trazio te skripte, medjutim nasao sam neku koja posle izvrsenja takodje postaje vlasnistvo servera, ali moze da brise "problematicne" fajlove. Probacu i ovu, cisto radi experimenta :). I da, svi folderi su u nasem vlasnistvu dok nisam pustio Joomlu da instalira komponentu, cija je skripta promenila vlasnistvo foldera i fajlova. :)

holodoc
23.4.2008, 21:39
Problem sa vlasništvom nad određenim resursima u okviru operativnog sistema čest je izvor muka za korisnike ukoliko su administratori hosta priučeni ili nemaju dovoljno iskustva. Osnovno je pravilo da vlasništvo nad tvojim "home" folderom mora da ima upravo tvoj korisnički nalog a da se dozvola za sve ostale rabote dozvoljava odgovarajućim postavljanjem dozvola za grupu "o" (others). Na kraju krajeva ponekad je i posatvljanje 777 dozvole za pomenute fajlove mnogo bolje rešenje nego žonglirnje sa prenošenjem vlasništva.

U svakom slučaju administracija tvog hosta mora da reši navedene probleme.

ivan.a
23.4.2008, 21:45
Hvala obojici na odgovoru. Resio sam problem uz pomoc one skripte sa pyost-ovog posta. Neverovatno sta moze skripta od nekoliko linija koda. :). Samo se pitam... da ovo nije vrsta hackerisanja :)? Zastitio sam skriptu i sad mogu lagano da manipulisem sa folderima i fajlovima. :qliranje:

Deusdies
24.4.2008, 17:53
Uzgred, najbolje ti je da koristiš JoomlaXplorer. A ako imaš Joomla 1.5, koristi ugrađen FTP layer. A, ako imaš SSH pristup, komanda je chown korisničko_ime folder.

ivan.a
24.4.2008, 18:56
Uzgred, najbolje ti je da koristiš JoomlaXplorer. A ako imaš Joomla 1.5, koristi ugrađen FTP layer. A, ako imaš SSH pristup, komanda je chown korisničko_ime folder.

Iz nekog razloga mi se ne svidja Joomla explorer. Inace, chown komanda (kao sto sam vec gore napisao) moze da se koristi samo preko sudo usera, ovako izbacuje da nemam access...a sudo user je zasticen sa pw.