PDA

Prikaži potpunu verziju : Mala najava (eurobot)


Eddy
22.3.2008, 4:42
Blizi se 19 april, dan kad ce se se odrzati nacionalno takmicenje u eurobotu.
evo sta sam ja uradio tj. moj tim:
http://www.driveway.com/f0c1t1r0b5
http://www.driveway.com/q1a1v3m2i7

Takmicenje ce se odrzati na spensu, tacno vreme cu da najavim kad saznam.
Prvo- i drugoplasirana ekipa ce otputovati u nemacku da predstavlja nasu zemlju.
toliko za sad.
evo jos linkova:
http://www.eurobot.org/ zvanicna prezentacija organizatora
http://www.eurobotsrbija.com/ domaci sajt

hm, i da li da postavim link ka mojoj ekipi... ajde, evo:
http://www.ubermaschin.com/

Bokile
22.3.2008, 13:16
Sa srecom,dizajn je odlican...:tapsh:

genius
22.3.2008, 13:36
U jbt koji trip :eek:

A sta je to u stvari?

Bokile
22.3.2008, 13:53
On ubaci lopticu pozadi,loptica pod silom zemljine teze pada dole do lopatica,lopatice guraju loptice u masinu do pokretne trake,pokretna traka tera loptice na gore ine idu do vrha i ispadaju napolje.
Kad vidim njegov dizajn,setim se pokretne trake u fabrikama automobila...

Isko
23.3.2008, 12:42
Svaka cast :aplauz:...Ovo je masina "cuk cuk".I stavite onaj znak 18+ jer je opasna :opanachke.SRECNO:ciao:

Eddy
23.3.2008, 13:31
Hvala, nego nisam razumeo zasto je opasna, tj. na sta tacno mislis?

Isko
23.3.2008, 14:12
Hvala, nego nisam razumeo zasto je opasna, tj. na sta tacno mislis?

Moze da ti ruku odnese.lol:D

Eddy
23.3.2008, 14:39
:D, dobra fora, treba da montiram zilet umesto gumenih pipaka.

Da malo pojasnim o cemu se tu radi:

Vec nekoliko godina Fakultet Tehnickih Nauka u Novom Sadu organizuje nacionalno takmicenje u pravljenju robota.
Zadatak je svake godine drugaciji. Ove godine je takmicenje simbolicno nazvano Mission to Mars. Jedan mec traje 90 sekundi, i na stolu se nalaze dva robota.
Ideja je da se sakupe uzorci kamenja sa Marsa i da se odnesu na analizu. Uzorke predstavljaju crvene i plave loptice, dok bele predstavljaju led.
Loptice je moguce skupljati iz vertikalnih kontejnera, kao i sa stola. U robotu se maksimalno moze smestiti pet loptica (tako je odredjeno pravilima).
Kad se skupe loptice one se ili odlazu u kanal koji je smesten na jednoj strani stola ili se ubacuju u takozvani cooled container,(cooled jer nije potrebno ubacivati bele koje predstavljaju led i vrse "hladjenje uzoraka donetih sa Marsa"), koji je dosta uzdignut od povrsine stola, tako da je tu potrebno ispucavati loptice.
U kanal sa strane stola pozeljno je ubacivati i bele loptice. Ako se u taj kanal ubacuju loptice tako da obojena bude izmedju dve bele, dobijaju se bonus poeni.
Pobednik je naravno onaj koji ostvari vise poena.

Maksimalne dimenzije robota su odredjene pravilima: robot u inicijalnom stanju ne sme imati obim veci od 1200mm, dok u radnom ne sme imati obim veci od 1400mm. Maksimalna dozvoljena visina je 350mm ne racunajuci stalak za senzore.
Precnik loptice je 72mm, a dimenzije takmicarskog stola su 2100x3000mm

Eddy
7.4.2008, 2:21
Inace ako nekoga interesuju roboti koji se spremaju za ovo takmicenje neka na youtubu ukuca: eurobot 2008

Eddy
26.4.2008, 23:55
E nisam se ni hvalio, imali smo zapazen uspeh pa cemo i mi da ucestvujemo na evropskom prvenstvu u robotici. :-)
Jos samo sponzore da nadjem...

Mr.Deeds
3.5.2008, 8:35
Moram da kazem da su vam izumi boli glava:D

Eddy
4.9.2008, 1:19
Srpski timovi (ako nam prodju sponzorstva) idu u Rusiju da pretstavljaju Srbiju na internacionalnom takmicenu ЕUROBOT NORTH STAR, u okviru industrijskog sajma МИР (Мехатроника и Роботика).

p.s.: NIsam ni rekao da smo u Nemackoj dostigli nivo da se ostali takmicari plase srpskih robota.
Najjaca scena je bila kad smo vadili robota umotanog u sundjer iz svercerske torbe (sevali blicevi), a slag na tortu je bio kad sam pored laptopa kao sav potreban alat stavio cekic, busilicu i brusilicu (u najfensi racunarskom centru koji sam ikad video).

Eddy
26.2.2009, 23:20
Nisam se pohvalio. u rusiji smo bili prvi i drugi. Dakle samo srpsko finale (Nase senzore su dosta ometali reflektori). No da predjemo na razlog zasto pokrecem ponovo ovu temu. Naime Eurobot 2009 je na pomolu (a moja ekipa (nova) kao i uvek kasni, i posto voljan sam da saslusam tudja misljenja, ono sto neko ne vidi neko drugi vidi), evo su pravila: http://www.ubbad.rs/code/navigate.asp?Id=4 . Pa koga interesuje nek dodje do labaratorije G3 u institutu (masinskom). No elem interesuje me vase misljenje za neke mehanizme koje cu uskoro da postujem.

Eddy
26.2.2009, 23:35
Konkretno (izvinjavam sa na duplom postu, ali mi se cini preglednije) evo ga mehanizam za dizanje (druga nedovrsena, varijanta, prethodna se razlikovala mnogo po strategiji, al ga zbog nekog razloga ne mogu otvoriti. Najverovatnije zbog promene velicine particije, to mi se desilo vec jednom). Ne vidi se mnogo, ali ideja je da na sredini postoje kukice na uspravnoj remenici koje dizu plocice. Plocice bi trebale da se spuste skroz do kraja na podlogu i da se dizu jedan po jedan (njihovom visinom bi se upravljalo pomocu enkodera). Svestan sam nekih mana i nedostataka na crtezu, pa cu, ako bog da postovati napredak, ali me interesuje ideja kako da smanjim ili pojednostavim ceo mehanizam. Ako nekog nesto interesuje povodom ovoga, nek slobodno pita.

http://img515.imageshack.us/img515/8690/93336335.th.jpg (http://img515.imageshack.us/my.php?image=93336335.jpg)

Znaci, ideja je da se pakovi, pojedinacno iz "dispensera" ubacuju na odredjenu stranu, i kad je "slot" popunjen, onda se digne za jedan nivo itd..
Ubacivanje vrsi neki jezicak koji nije nacrtan. Ponavljam, Mene interesuje da li neko ima ideju kako da smanjim mehanizam, a da vrsi istu funkciju. Tokom vasih dosetki ja bih rekao zasto je to dobro ili nije (po mom misljenju, naravno). Tako bi se stvorio i koncept o tome kako mehanizam treba da izgleda. Hvala svima koji su voljni paznje i makar posete dogadjaju 11. aprila na spensu u NS. Ko je voljan, shvatice ovo kao neku flash igiricu (dobro, zezam se za ovo zadnje), i svako dobro resenje ce prodje na sledeci nivo. Jedino sto vam mogu obecati su zahvalnice...