Prikaži potpunu verziju : Athlon 2400+
Imam jedan problem. Zanima me da li neko zna do koliko moze da se klokuje xp 2400+ na ploci MSI K7N2 DeltaL? Ja sam uspeo da podignem magistralu na sa 133 na 146 sa mnoziocem 15 i dobio sam 2190mhz i mislim da je to neki maksimum. Pri sledecem povecanju magistrale sa 146 na 147 nije radio stabilno, startovao je windows ali se posle nekog vremena pojavljivao plavi ekran (na 150 mhz nece cak ni windows da podigne). E sad sta se dalje desava, pri podizanju magistrale on mi podize i magistralu za memoriju, na sta ja smanjim odnose dveju magistrala i opet je negde oko 200 mhz za mem (ili mozda ne treba teziti da uvek bude oko 200 mhz) Da li je opasno ako ode na 250-300?. Sledece sto me muci jeste problem sa mnoziocem. Po defaultu je x 15, ali kad u biosu udjem u meni za podesavanje mnozioca nalaze se vrednosti od 0 do 13. Nigde nema 15, 14.5, 14. Kako onda on po defaultu drzi 15? Posto sam po mom misljenju dobio neki maksimum (ponavljam po mom skromnom misljenju) interesuje me da li bih mogao dalje bezbedno dizati magistralu, posto bih smanjivao mnozilac (mislim da li bi to funkcionisalo i da li tako treba). Suicide Samurai je na identicnoj ploci i sa xp 1700+ dogurao do 200 a ja ne mogu ni do 150. Sta je to u pitanju (u prevodu: gde gresim?) Mozda bi bilo korisno da napomenem da imam 2x256 mb super talent memorije i 1x256 kingston memory (a mozda ovaj podatak za memoriju i nema nekog znacaja)
The Finest Serbian Since '82
9.2.2006, 2:09
Pa znas sta... overclocking je poprilicno subjektivna stvar. Desava se da dve identicne komponente se negde clock-uju bolje, a negde losije. Dosta zavisi od konkretnog primerka. Inace najbolje je da isprobavas i vidis koji je max za konkretno tvoj procesor.
mitrovskiigi
9.2.2006, 2:44
Probaj mnozioc da spustis na 10, onda podesi odnos magistrala za procesor i memoriju 1:1. Posle ovoga podizi magistralu pa ces videti koji je maximum za magistralu. Teorijski bi trebalo da ode i do 200MHz. Probaj pa javi.
Probaj mnozioc da spustis na 10, onda podesi odnos magistrala za procesor i memoriju 1:1. Posle ovoga podizi magistralu pa ces videti koji je maximum za magistralu. Teorijski bi trebalo da ode i do 200MHz. Probaj pa javi.
upravo sam to pokusao ali nece da spusti mnozilac, naime u biosu postavim 10 i sve prodje kako treba, ali kad proverim u cpu-z mnozilac je i dalje 15. Da nije zakljucan? Ako je to u pitanju onda nista od daljeg oc-a. U svakom slucaju hvala ti
Moguce da je i zakljucan mnozilac!To bi opravdalo stalno vracanje na 15x po dizanju sistema!Ako je tako,ostaje ti pumpanje FSBa!Konkretno,moja MSI K7N2G-L sa poslednjom verzijom BIOSa mi dopusta podizanje magistrale do 466MHz ali nisam to dosad probao zbog upotrebe integrisane grafike!Sa starijom verzijom BIOSa sam naterao AthlonXP1700+ na 2GHz (10x200MHz) u paru na 200MHz(DDR400) sa KingstonVR 256MB(koja je default 266MHz)!Takodje,pomenuti 1700+ je radio kao XP 2600+ na 166MHz (FSB333) ali nestabilno,te cenim da je to vec previse za mog "ubogog Atlona"!
Pozz!
Roger Waters
9.2.2006, 12:36
Na internetu imas dosta toturiala za otljucavanjae multiplera za Athlone XP. Jedan od najprakticnijij je "wire trick". Taj tvoj Athlon moze do 2500Mhz ali kada se malo potrudis: kupis dobar cooler,bolju memoriju (da li je neko smoneuo da je OC skup sport??). Naravno mozes po malo i da dizes voltazu,pa onda imas modovane biose... Moj Athlon Xp 2200+ (fabricki otkljucan) ide na 10x227=2270 mada mu je voltaza 1.875.. A to je puno:dedica:
NjegovaWisost
9.2.2006, 13:44
Moguce da je i zakljucan mnozilac!To bi opravdalo stalno vracanje na 15x po dizanju sistema!Ako je tako,ostaje ti pumpanje FSBa!Konkretno,moja MSI K7N2G-L sa poslednjom verzijom BIOSa mi dopusta podizanje magistrale do 466MHz ali nisam to dosad probao zbog upotrebe integrisane grafike!Sa starijom verzijom BIOSa sam naterao AthlonXP1700+ na 2GHz (10x200MHz) u paru na 200MHz(DDR400) sa KingstonVR 256MB(koja je default 266MHz)!Takodje,pomenuti 1700+ je radio kao XP 2600+ na 166MHz (FSB333) ali nestabilno,te cenim da je to vec previse za mog "ubogog Atlona"!
Pozz!
kako si memoriju natrjes
ao na 400? Ja imam dva 400MHZ value rama koji rade na 266 i ne mogu da ih ubrzam. Atlnon 1700+ takođe, zaključan množioc.....
Moze.Ali sve zavisi i od kvaliteta memorije.Moj Athlon je radio i na 2400(12x200).ali je kuler postao suvise glasan,i to sve na budjavoj ploci asus a7v8x-x. 2x512 Super Talent 400 cas2.5 (po mom skromnom misljenju daleko bolja od kingstona)
Realno mozes,sto opet zavisi od mem.,da ga teras do 166x13.5 da se ne greje i bude stabilan.
kako si memoriju natrjes
ao na 400? Ja imam dva 400MHZ value rama koji rade na 266 i ne mogu da ih ubrzam. Atlnon 1700+ takođe, zaključan množioc.....
Video sam negde da imas plocu a7v266. Neka me neko ispravi,ali tebi ne moze memorija da radi na 400,vec samo na 266 jer via kt 266 ili tako nesto(iz naziva ploce)podrzava samo do 266mhz.:)
Suicide samurai
9.2.2006, 15:00
ko mi drma kavez? :D
naravno da ne mozes da dignes tog athlona 2400+ na 200FSB, jer bi tada radio na 3Ghz, sto je slozices nemoguce i mozda bi bio i svetski rekord :to_care:
ta cifra koju si izvukao od 146*15=2190Mhz je verovatno neki maximum koji tvoj CPU moze da izvuce, tj. ne ogranicava te ploca. jesi li menjao napon na procesoru - ako je i dalje na 1.65V mogao bi da povecas do npr 1.7~1.75V bez problema, ako ti se CPU ne greje previse - mozda bi izvukao jos mhz-a, ali na misice :)
ja imam izuzetan (malo sam preterao :D) primerak athlona 1700+, pa i ne cudi sto ide tako puno - sada radi na 2305mhz (192x12) na 1.6V, sto je , slozices se odlican rezultat :to_care: I kao sto su ti rekli, OC je skup sport - konkretno koristim i dobru pastu (Arctic silver 5) i dobar kuler (TT Volcano 12) i dobro napajanje (LC 6550G v2.0 550W) da bih postigao ovaj rezultat...
inace ploca je sr*nje - kod mene ne moze da izvuce ni 200FSb, sto stvarno nema smisla, s obzirom da je u pitanju nF2ultra400 cipset - stigao sam do 2477mhz i ne ide ise iz prostog razloga - zbog ploce :( - kad se poveca napon za cpu, pocne da skace i nije stabilan, a tu je i problem maximalnog FSB-a
Nisam menjao napon na procesoru zato sto mi je temperatura procesora na idle oko 50c, a u full load-u ide i do 60c. Neznam koliko je pametno da dizem napon? Da li bi podizanjem napona dobio jos koji mhz i koliko bi to otprilike bilo. Mozda bih mogao i malo vise da izvucem u slucaju da mi nije zakljucan mnozilac sto sam tek posle primetio. Usput cooler je Box. Koji kuler mi preporucujete i koja je cena istog?D a li pasta ima uticaja i koju mi preporucujete+cena. (za pastu samo da ili ne, posto pitanje preti da pokrene lavinu odgovora tipa ima li ili nema uticaja):)
Shang Tsung
9.2.2006, 20:17
Meni je sumnjivo to sto imas razlicite memorije, i to ni manje ni vise nego 3 modula!
Izvadi neki modul, probaj samo sa 1 ili 2... postoji mogucnost da se moduli i ne vole bas previse.
mitrovskiigi
9.2.2006, 20:18
Nemoj da podizes napon na procesoru jer je temperatura vec na nekoj granici. U principu bi dobio npr. maximalnih 5MHz za FSB sto je slozices se zanemarljivo u odnosu na povecanje temperature od cca 5 stepeni. Kupi npr. Spire Whisper Rock III ili IV i bices u potpunosti zadovoljan (5-7e). Kod mene je III (trojka) u kombinaciji sa jednim kulerom koji izbacuje vazduh iz kucista (preporucujem) spustio temperaturu na Sempronu 2300+ OC FSB200MHz za celih 10 stepeni i sada u Full load-u ne prelazi 45, cak i leti. Za pastu nema svrhe da se previse trosis jer se razlike izmedju pojedinih vrsta meri desetim delovima stepena.
P.S. Mnozilac je zakljucan.
Suicide samurai
9.2.2006, 23:24
nisam hteo da otvaram novu temu, ali jel moze mala pomoc - zna li neko zasto ploca koju koristim nece da prebaci 200FSB? u pitanju je MSI K7N2 deltaL - nf2 ultra400 cipset...
dok je ova ista ploca (znaci ne isti model, vec isti primerak) bila kod druga isla je na 207mhz FSB-u sa bartonom 2500+, a kod mene nece preko 198??? jel ima veze sa verzijom BIOS-a, posto je stavljena najnovija verzija u medjuvremenu, dok je kod njega radila sa pogresnim BIOS-om, od onog modela sa integrisanom grafikom :D
da li bi pomoglo kad bih stavio neku drugu verziju? skinuo sam sve verzije sa sajta MSI-ja - samo da mi neko da dobar razlog da pocnem sa isprobavanjem :)
znam da ploca nije neka overklokerska, ali mogu li se igde naci modifikovane verzije BIOS-a?
Neko mi rece da stavim mermoriju u biosu na auto. Posle toga mi je spustio memoriju na 280 mhz. Zasto?
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.