PDA

Prikaži potpunu verziju : SBB kablovski net, bezicno povezivanje kompa

3dM@niak
25.2.2008, 0:37
Imam prijatelja koji ima ADSL i dva kompa, pa je nekako prikacio net na bezicno nesto (to je valjda ruter, ne razumem se u mreze, pa zato ovako pricam kao nepismen :D), i onda ima taj ADSL razdvojen na 2 kompa (u koje je ugradio wireless mrezne kartice valjda koliko se secam). Da li se nesto slicno moze uraditi u sledecem slucaju:
imam u stanu kablovsku, i imam preko njih internet. planiram da komp prebacim u sobu koju imam na spratu iznad, a gore nemam prikljucak od kablovske. cak i ako budem kupovao novi komp za tu sobu gore, ne mogu da placam 2 prikljucka i 2 interneta. Dakle zanima me da li moze da se kablovski internet (za koji mi je kabl dole) nekom wireless varijantom "dopremi" do sobe iznad? I koja je tacno oprema za to potrebna, ako moze?

Didi
25.2.2008, 1:23
Za tako nešto predložio bih ti neki wireless ruter sa ugrađenim habom (cena je negde oko 50e). Tako iz kablovskog modema ide mrežni kabl do rutera a odatle mrezni do jednog i wireless do drugog. Naravno treba će ti i neka wirelless kartica za drugi komp.

Ja ovako nešto planiram za kod mene u stanu. Doduše samo sa jednim računarom.

Pozdrav

P.S. Postaviš modem u ruter na kredenac ili tako nešto i imaćeš komotno net na spratu iznad.

VojaM
25.2.2008, 1:46
@3dM@niak
Treba ti wireless ruter (ili w. broadband router, možda se tako pravilnije kaže).
S jedne strane imaš WAN ulaz (četvrtasti mrežni priključak), s druge "strane" imaš antenu (ili dve) za bežičnu LAN mrežu. Obično postoji bar jedan LAN priključak za žičnu (lokalnu) mrežu, mada neki imaju i više izlaza (ugrađen hub ili switch).

Princip je "baba za dedu, deda za repu". Kablovski modem uspostavlja vezu između svog LAN priključka i kablovskog operatera (kablovski modem trebalo bi da ima LAN priključak čak i ako ima pride i USB; USB ti ovde nije od pomoći). Na LAN priključak modema kači se ruter koji dobija LAN adresu od modema. Što se modema tiče, lokalna mreža se sastoji samo od rutera. Ali ruter, dalje, vrši sledeću konverziju adresa - njegova spoljašnja adresa je ona koju je dobio od modema, a to se prosleđuje na sve kompjutere u bežičnoj mreži koji predstavljaju lokal - ovog puta za ruter.

Čim je u igri ruter, za p2p programe kao što su torrent programi i slično potrebno je definisati na ruteru pravila za prosleđivanje (port forwarding). O tome je mnogo pričano u temama o ADSL ruterima, a ovde je princip potpuno isti.

VojaM
25.2.2008, 1:51
Ako pak hoćeš jeftiniju varijantu, a nije ti stalo da imaš dva kompjutera, uvek možeš nekako da proturiš mrežni kabl od kablovskog modema iz donje sobe do kompjutera u gornjoj sobi. Mislim da mu čak ne bi smetalo čak ni da izađe na jedan prozor i uđe na drugi prozor, naravno, ako su prozori jedan ispod drugog.

bojongo
25.2.2008, 14:18
. . . Mislim da mu čak ne bi smetalo čak ni da izađe na jedan prozor i uđe na drugi prozor, naravno, ako su prozori jedan ispod drugog.

Upravo najjeftinija varijanta koju sam prakticno isprobao dosta puta. Cak i na mreznim kablovima duzine do 50 metara.

3dM@niak
26.2.2008, 3:28
o ovoj "kabl" varijanti sam prvo i razmisljao, ali ne znam koliko dugacak kabl moze da bude, a da ne predstavlja problem? iz vaseg nekog iskustva? na netu sam iskopao da je kao do 100 metara Ok, no zanima me koje je vase iskustvo, koliko realno moze da se izvuce?

bogysha
3.7.2008, 9:22
Pre nego shto pomislite o SBB kablovskom internetu prochitajte ovaj forum i npr. ovu temu http://forum.sbb.co.yu/viewtopic.php?f=82&t=15056&p=149319#p149319

<Rio_da>
3.7.2008, 9:53
Neka si im rekao :D

dacajak
3.7.2008, 10:58
Pre nego shto pomislite o SBB kablovskom internetu prochitajte ovaj forum i npr. ovu temu http://forum.sbb.co.yu/viewtopic.php?f=82&t=15056&p=149319#p149319

Ne razumem sta si mislio pod tim? :confused: KOliko ja vidim na toj slici nista nije problem! Konekcija mu je aktivna i moze da rolla.
Sta hoces da kazes da je SBB los?! :mad:

dacajak
3.7.2008, 11:11
Zadnjih 8 meseci, nijedno ama bas nijednom mi nije mi nije stao internet, niti mu je brzina opala. Koristim SBB flat surf i brzina mi je uvek na maksimali! Trenutno koristim 512, testirao sam ga na beotel site-u http://img234.imageshack.us/my.php?image=netwq8.jpg i konstantno mi je bila ovakva brzina. Pre dva meseca koristio sam flat surf 768kbs i skinuo sam oko 50GB filmova sa torrenta, znaci oko 2-3 filma na dan bez prestanka i brzina na torrentu (ali zeznutom qtorrentu) mi je bila oko 85 kbs, ne znam, na rapidshare-u bi mi probio plafon. I sad sto ti koristis ADSL ne moras da blatis SBB. Mozda su ga tada iskljucili zbog nekih radova ili sl., i ja sam cuo hiljadu zalbi na ADSL pa ne pricam. Sta hoces da mu kazes da menja internet, da je SBB smece?!

PeTkO
3.7.2008, 12:17
Evo ja mogu da se pohvalim da imam vec 2 godine SBB net, i da mi je u te 2 godine pravio probleme nekoliko puta.

Takodje, ovog meseca sam bukvalno oborio sve dosadasnje rekorde skinuvsi vise od 100GB raznoraznog sadrzaja.Lokal je zakon...

Nutsbre@ker
3.7.2008, 16:21
3dM@niak (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=600) ja imam nesto sto bi mozda i tebi odgovaralo. Jeste zicna opcija:D ali nema veze, posto su kablovi krajnje jeftini. Naime ja imam neku vrstu mutanta od neta:kreza:( kabl ide do komsije tacnije do rutera pa onda do antene ) e sad da ne bih placao dva prikljucka ja sam kupio switch i podelio vezu na dva dela, sproveo kabl do burazerovog kompa i sve sljaka ko bog. Jedina mana je sto kada neko od nas dvoje maltretira komp i svlaci sve i svasta sa neta, ovom drugom malkice uspori net ali nista strasno posto smo retko u isto vreme oboica na netu. Sad ne znam koliko ce tebi ovo da pomogne kod adsl-a (i da li je uopste moguce) ali je jedno od najeftinijih resenja