PDA

Prikaži potpunu verziju : Game Making


Nenadyus
8.2.2006, 1:22
Interesuje me onako informativno, koji se programi koriste za pravljenje igrica. ali ne onih 2d gluposti, vec pravih 3d stvari. Jos ako znate gde sve to moze da se skine.....:)

Marko_L
9.2.2006, 0:41
Pričali smo već o tome, pretraži malo forum Programiranje.
Ali, evo ukratko, za pravljenje bilo kakve igre, treba ti neki programski jezik, nešto za pravljenje grafike i naravno znanje. Šta od programa koristiti je već subjektivna stvar. Opšte je poznata činjenica da se C++ najviše koristi za pravljenje komercijalnih igara, međutim moje mišljenje je da se i drugi programski jezici mogu sasvim lepo iskoristiti za pisanje igara. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane, pa bi bilo lepo da izvršiš neka istraživanja i vidiš šta tebi najviše odgovara. Uostalom, poseti sajt www.gamedev.net i njihov forum i tu ćeš naći gomilu članaka, a između ostalog i jedan koji direktno poredi sve popularnije programske jezike kada je game dev u pitanju. Što se tiče grafike, tu takođe postoji veliki izbor. Za 2D grafiku možeš da koristiš bilo šta od Painta do Photoshopa, sve zavisno od toga kakva grafika ti treba, u čemu znaš da radiš, a ako hoćeš na pošteno, onda i od toga kakvo ti je finansijsko stanje. Za 3D se obično koristi 3D Max.
E sad, za pravljenje igre naravno možeš da koristiš i neki game maker (imaš i 2d i 3d varijante istih, počevši od nekih besplatnih, pa do onih koji koštaju 1000$), međutim, po meni su ti GM-ovi jako ograničeni, recimo nema šanse da na bilo koji način optimizuješ engine, niti ga prilagodiš sebi...a kako i rad u game makeru mora da se nauči, bolje je to vreme investirati u učenje nekog programskog jezika.