Prikaži potpunu verziju : 50" Samsung plazma kao monitor...
sasha vukelic
18.2.2008, 22:45
gledao sam danas ovaj TV i kontam da bi mogao i ponekad da ga koristim kao monitor za komp, za gledanje filmova, surf i igre... ugl. ponio sam danas laptop u prodavnicu. isprobao sam VGA ulaz i slika je odlicna (boje i ostrina), mada me brine sto sam primjetio blago treperenje, gotovo identicno kao na crt monitoru pri oko 75hz. s druge strane, pri gledanju normalnog tv programa, treperenje ne postoji.
nisu mi dali da puno cackam po tv-u, pa ne znam da li se to ikako moze popraviti... ili je to mozda do kabla/laptop-a? ista kombinacija kabl/laptop radi normalno bez slicnih gresaka na kucnom monitoru, koji je doduse tft.
gledao sam danas ovaj TV i kontam da bi mogao i ponekad da ga koristim kao monitor za komp, za gledanje filmova, surf i igre... ugl. ponio sam danas laptop u prodavnicu. isprobao sam VGA ulaz i slika je odlicna (boje i ostrina), mada me brine sto sam primjetio blago treperenje, gotovo identicno kao na crt monitoru pri oko 75hz. s druge strane, pri gledanju normalnog tv programa, treperenje ne postoji.
nisu mi dali da puno cackam po tv-u, pa ne znam da li se to ikako moze popraviti... ili je to mozda do kabla/laptop-a? ista kombinacija kabl/laptop radi normalno bez slicnih gresaka na kucnom monitoru, koji je doduse tft.
Da li si siguran da si probao Plazma a ne LCD TV? LCD daje ostriju sliku od plazma TV displeja. Plazma paneli imaju efekat umeksavanja slike slican CRT televizorima (zbog toga je cesto prijatnije gledati filmove nego na lcd ali teze citati sitan txt).
Blago treperenje, koje si primetio, se obicno pojavljuje u filmovima koji su uradjeni u formatu 24 fps (NTSC, bioskop...) i na vecini plazma televizora postoji opcija da se to otkloni, proveri za taj model.
sasha vukelic
19.2.2008, 9:25
pa jedan od glavnih razloga je bash ta ostrina slike na lcd-u... kod nas je kablovska uzasna, pa treba sto vise da je omeksava :) drugo, sto se tice kompjuterske strane, tv bi najvise koristio za gledanje filmova (hd), onda za igre i manje za surf. trece, 50" plazme su jeftinije, bar sam tako primjetio kod nas u prodavnicama?
pa jedan od glavnih razloga je bash ta ostrina slike na lcd-u... kod nas je kablovska uzasna, pa treba sto vise da je omeksava :) drugo, sto se tice kompjuterske strane, tv bi najvise koristio za gledanje filmova (hd), onda za igre i manje za surf. trece, 50" plazme su jeftinije, bar sam tako primjetio kod nas u prodavnicama?
Slazem se, lepsa je slika na plazma televizorima za gledanje filmova i igranje ali dobro obrati paznju koji model kupujes (sa kojim prikljuccima i opcijama). 50" plazme su jeftinije? Nisam primetio, bar ne one koje ja merkam :) koje rezolucije su ti "jeftiniji" televizori?
sasha vukelic
19.2.2008, 12:10
ima nekih 42" bas povoljnih ali 1024x768
ovaj sto sam gledao 50" je 1365x768
ne znam koliko se krecu cijene kod vas ali ovaj samsung kosta oko 1400e... fazon je sto u gradu nije velik izbor i vecina lcd-ova je od 2200e pa na vise, puno vise :)
donator99
19.2.2008, 12:18
Jbt, za 1500e-1600e imas da kupis Samsung LE-40 M86, 40", Full HD, 3x HDMI.Mislim da bi sa njim bio zadovoljniji nego sa tom 50" plazmom...
sasha vukelic
19.2.2008, 12:33
ispod 50" ne dolazi u obzir...
sasha vukelic
19.2.2008, 12:35
...druga stvar, najjeftiniji full hd lcd od 50" kod nas je nesto ispod 4000e :(
...druga stvar, najjeftiniji full hd lcd od 50" kod nas je nesto ispod 4000e :(
Mnogo para :(
BTW. Moji favoriti (oni ciju sam sliku mogao videti) su: Pioneer, Panasonic, LG pa tek onda Samsung...
Dr Zoidberg
19.2.2008, 13:20
a jesi razmisljao o projektoru ? Ispasce jeftinije, a daje slican rezultat :)
sasha vukelic
19.2.2008, 13:56
pa treba mi tv ko tv... znas, za gledanje tv-a ;)
pa treba mi tv ko tv... znas, za gledanje tv-a ;)
Kupish josh i eksterni TV Tuner (koji moze da radi i bez PC-ja) i nakachish ga na projektor ;)
sasha vukelic
19.2.2008, 16:23
nazovite me staromodnim ;) ali ja bi neki konkretan tv 50", plazma ili lcd...
...procackacu danas ako bude vremena jos koju plazmu, pa da vidim ima li treperenja.
a jesi razmisljao o projektoru ? Ispasce jeftinije, a daje slican rezultat :)
Ni izbliza slican, daleko je to od kvalitetne slike... velicina na racun kvaliteta, ko je spreman na takav kompromis (ja svakako ne).
Ni izbliza slican, daleko je to od kvalitetne slike... velicina na racun kvaliteta, ko je spreman na takav kompromis (ja svakako ne).
Tu si u pravu, ali ushteda je znachajnija. Kad bih imao kesha, izbor bi bio jasan, ali ovako...
sasha vukelic
19.2.2008, 19:43
evo me opet sa sesije cackanja... probao sam u drugoj prodavnici samsung (50", ali jeftiniji - 1024x768) i javlja se opet isto treperenje. nakon toga sam probao 42" panasonic i isto. fazon je sto i u ovoj i u prodavnici sto sam juce bio, prodavaci kao "ne primjete" da iakvo treperenje postoji, dok smo ja i kolega, kao dugogodisnji korisnici kompjutera (pod tim trenutno podrazumjevam koristenje crt monitora), odmah primjetili da na svakom modelu postoji blago treperenje nalik na crt kada mu je refresh podesen oko 60-75hz...
...nazalost ni ovi mi nisu dali da cackam po settings-ima monitora, jedva sam ih nagovorio da probam spojiti komp, pa ne znam da li se to treperenje moze ukloniti...
Dr Zoidberg
19.2.2008, 21:24
Pa gledaj ako imas da dajes 5k+ evra za dobar tv, ti slobodnoj daj :) Ja samo hocu da ponudim dobar kompromis :) Znas, ima tamo dosta dobrih projektora kad ukombinujes sa dobrim plantom i mracnom sobom eto jeftinog 60'+ "ekrana" za sve zivo :) Jednog dana kad ja budem nesto radio po tom pitanju ja cu da idem za tu varijantu :)
sasha vukelic
19.2.2008, 22:42
ja gledam da me izidje manje od 1.5k evra...
N_i_k_o_l_a
20.2.2008, 1:14
bice to vvvveeeeeeeelllllllliiiiiiiiikkkkkkkiiiiiiiii monitor :) sa koje razdaljine ces da ga koristis? steta sto ce slika sa kablovske da izgleda lose ;)
Crusader88
20.2.2008, 2:21
moja sestra ima samsung 42", kad ga kupila (pre manje od godine, na popustu je bio 1800 e), ima koliko sam ja gledao onaj obican ulaz (kao crt monitor) a ima valjda i ovaj izlas sto ima tft. Ona je povezala komp na njega preko vga izlaza u rezolucija 13xx x 7xx i slika je do j#ja, nisam primetio to "treptanje " ni u dok sam gledao filove ni igrao igrice.Mozda to zavisi i od rezolucije ili necega:icon_scra.
bice to vvvveeeeeeeelllllllliiiiiiiiikkkkkkkiiiiiiiii monitor :) sa koje razdaljine ces da ga koristis? steta sto ce slika sa kablovske da izgleda lose ;)
Ma kakva kablovska, satelitski risiveri nikad nisu bili jeftiniji... ima mnogo zanimljivih i jeftinih modela (~70-100e) sa jos zanimljivijim mogucnostima :) a slika je bolja nego u kablovskoj. Treba li napomenuti da su i cene HD satelitskih risivera pale na podnosljiv nivo (nacionalna geografija i discovery HD izgledaju mnogo dobro u 1920x1080 - bar meni ostavljaju odlican utisak). Ako vec das mnogo para za TV, koji moze da prikaze odlicnu sliku, blesavo je ne uloziti jos malo za satelit - makar i standardne PAL rezolucije.
Dr Zoidberg
20.2.2008, 4:16
Ma kakva kablovska, satelitski risiveri nikad nisu bili jeftiniji... ima mnogo zanimljivih i jeftinih modela (~70-100e) sa jos zanimljivijim mogucnostima :) a slika je bolja nego u kablovskoj. Treba li napomenuti da su i cene HD satelitskih risivera pale na podnosljiv nivo (nacionalna geografija i discovery HD izgledaju mnogo dobro u 1920x1080 - bar meni ostavljaju odlican utisak). Ako vec das mnogo para za TV, koji moze da prikaze odlicnu sliku, blesavo je ne uloziti jos malo za satelit - makar i standardne PAL rezolucije.
Da ali za te satelitske kanale treba pretplata :) mislim one dobre :)
sasha vukelic
20.2.2008, 8:49
a pa imam vec satelit i satelitsku karticu ;)
donator99
20.2.2008, 11:49
Cekaj, zar nemaju sad svi HD televizori upscale cip u sebi koji upscaluje PAL rezoluciju na HD Ready+gomilu filtera koji poboljsavaju sliku?Ili to samo Sony radi?
Da ali za te satelitske kanale treba pretplata :) mislim one dobre :)
Pa naglasio sam da neki poseduju zanimljive mogucnosti (za izucavanje problematike kriptovanja DVB signala)... ;)
a pa imam vec satelit i satelitsku karticu ;)
Onda ti samo treba graficka koja ima HDMI izlaz za (HD)TV.
Cekaj, zar nemaju sad svi HD televizori upscale cip u sebi koji upscaluje PAL rezoluciju na HD Ready+gomilu filtera koji poboljsavaju sliku?Ili to samo Sony radi?
Ma da... kao kad povecas sliku u photoshop-u...
donator99
20.2.2008, 12:22
Pa, kad neki DVD playeri mogu da upscaluju na HD Ready, sto ne bi mogli i televizori...
sasha vukelic
20.2.2008, 12:47
Onda ti samo treba graficka koja ima HDMI izlaz za (HD)TV.na grafickoj imam standardno dvi i sve sto treba jeste da josh nadjem nesto na fazon http://www.amazon.com/Cables-Unlimited-HDmi-Dvi-d-Cable/dp/B0007MWE1E/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=electronics&qid=1203504365&sr=8-1
na grafickoj imam standardno dvi i sve sto treba jeste da josh nadjem nesto na fazon http://www.amazon.com/Cables-Unlimited-HDmi-Dvi-d-Cable/dp/B0007MWE1E/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=electronics&qid=1203504365&sr=8-1
Vidjao sam u pakovanjima novijih ATI kartica (koje su dolazile na test kod nas) adaptere DVI-HDMI (http://www.maplin.co.uk/images/Full/N23CJ_adaptor.jpg). Mozda mogu i ovako da se nabave...
Vidjao sam u pakovanjima novijih ATI kartica (koje su dolazile na test kod nas) adaptere DVI-HDMI (http://www.maplin.co.uk/images/Full/N23CJ_adaptor.jpg). Mozda mogu i ovako da se nabave...
Ispravi me ako greshim, ali zar ne treba da mu i grafichka podrzava HDMI da koristio taj adapter? Koliko znam GF7600 ne podrzava HDMI.
Dr Zoidberg
20.2.2008, 19:07
Pa naglasio sam da neki poseduju zanimljive mogucnosti (za izucavanje problematike kriptovanja DVB signala)... ;)
Ae malo da smaram :D Znaci da sa tim fancy riseverom mozes da se na divljaka nakacis na neki satelit ?
sasha vukelic
20.2.2008, 19:36
Ispravi me ako greshim, ali zar ne treba da mu i grafichka podrzava HDMI da koristio taj adapter? Koliko znam GF7600 ne podrzava HDMI.
recimo to ovako: hdmi je malo "jaci" od dvi-ja, ali je kompatibilan "nadole". tako da ako ti saljes iz dvi izlaza na grafickoj signal u monitor sa dvi-om ili tv-om koji ima hdmi ulaz, dodje ti potpuno isto posto je signal digitalni i nema nikakvog mijenjanja.
recimo to ovako: hdmi je malo "jaci" od dvi-ja, ali je kompatibilan "nadole". tako da ako ti saljes iz dvi izlaza na grafickoj signal u monitor sa dvi-om ili tv-om koji ima hdmi ulaz, dodje ti potpuno isto posto je signal digitalni i nema nikakvog mijenjanja.
Ceo moj unutrashnji svemir je srushen :(. Shalim se, izgleda da sam malo prevideo stvari :)
manje više možeš sa bilo kojim risiverom da se nakačiš tako...samo treba izabrat dobar risiver ;)
evo nešto što se danas nudi...
Arion AF-8000 HDCI (http://www.antene.com/joomla/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=29&category_id=9&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1)
PHILIPS Digitaler Premiere HDTV-Receiver
(http://www.hofer.at/at/html/offers/58_5787.htm)
Humax HDCI-2000 (http://www.tech.co.uk/home-entertainment/video/digital-tv-receivers/review/humax-hdci-2000-whd)
topfield (http://www.topfield-europe.com/de/01_produkte/01_01_11_tf7700hsci.php)
Kathrein UFS 910 HD (http://www.hdtvinfo.eu/news/hdtv-broadcasting/the-kathrein-ufs-910-hd-satellite-receiver.html)
po ovome bi moj bi izbor bio Humax em je markiran em kvalitetan...ali već kada bi uzimao svakako bi uzeo Dreambox 8000 jer on je najbolji...a od satelitskih kartica definitivno SkyStar HD 2 toliko o HD :ciao:
Dr Zoidberg
20.2.2008, 22:42
kao sto sam i mislio, bez 500e nema leba :D
po ovome bi moj bi izbor bio Humax em je markiran em kvalitetan...ali već kada bi uzimao svakako bi uzeo Dreambox 8000 jer on je najbolji...a od satelitskih kartica definitivno SkyStar HD 2 toliko o HD :ciao:
Najavili su i Dreambox 800, jeftiniju varijantu (kao dreambox500) ali i dalje za HDTV...
kao sto sam i mislio, bez 500e nema leba :D
Kako sad to? Risiver (250-300e moze da se nadje i za HD, normalni SD ispod 100e), tanjir oko 20-30e, LNB 10-20e i kablovi. E sad mogu da te osisaju za montazu ali ako imas i malo smisla za orjentaciju mozes i sam da postavis antenu.
Dr Zoidberg
21.2.2008, 0:03
Kako sad to? Risiver (250-300e moze da se nadje i za HD, normalni SD ispod 100e), tanjir oko 20-30e, LNB 10-20e i kablovi. E sad mogu da te osisaju za montazu ali ako imas i malo smisla za orjentaciju mozes i sam da postavis antenu.
pa dobro, mozda sam ja malo istripovo, ali ovako, ja imam obicnu antenu sa dva prijemnika na njoj [one male kutijice :D] a risiver je neki krs kineski [ to za normalni tv] antena nema motor nego moram rucne da je pomeram :)
Sta je LNB ? E sada ne planiram ja nista nego cisto da se informisem, za ubuduce :)
pa dobro, mozda sam ja malo istripovo, ali ovako, ja imam obicnu antenu sa dva prijemnika na njoj [one male kutijice :D] a risiver je neki krs kineski [ to za normalni tv] antena nema motor nego moram rucne da je pomeram :)
Sta je LNB ?
Sta je "obicna antena"? Sta su te male kutijice? Koji je model tog "krs" risivera? Da li je analogni ili digitalni? Bolje i rucno pomeranje antene nego nikakvo :)
LNB je (ona mala, kako bi ti to rekao, kutijica) uredjaj koji se montira ispred tanjira antene i hvata signal koji se odbija od nje i kablom prenosi u risiver.
Dr Zoidberg
21.2.2008, 0:35
Sta je "obicna antena"? Sta su te male kutijice? Koji je model tog "krs" risivera? Da li je analogni ili digitalni? Bolje i rucno pomeranje antene nego nikakvo :)
LNB je (ona mala, kako bi ti to rekao, kutijica) uredjaj koji se montira ispred tanjira antene i hvata signal koji se odbija od nje i kablom prenosi u risiver.
E pa te male kutijece su sto si ti rekao LNB :) risiver je analogni, jedva hvata 100 kanala na astri, model nemam pojma ne pise :D
E pa te male kutijece su sto si ti rekao LNB :) risiver je analogni, jedva hvata 100 kanala na astri, model nemam pojma ne pise :D
Super, ako jednog dana odlucis da kupis neki digitalni (PAL ili HD) samo otkacis analogni i povezes novi risiver, sve ti je spremno.
Dr Zoidberg
21.2.2008, 0:58
Super, ako jednog dana odlucis da kupis neki digitalni (PAL ili HD) samo otkacis analogni i povezes novi risiver, sve ti je spremno.
A antena, zar netreba da ima motor ? mislim jeste da astra i hot bird nije losa ali... oni nemci me izludjuju :)
P.S. Jel znas neki dobar site za podesavanja kanala i satelita ovako, posto me sad nesto zainteresovalo :) pa da malo cackam, mozda nesto i ubudzim :)
sasha vukelic
8.4.2008, 1:24
nakon nekoliko sedmica vaganja i testiranja veceg broja modela, izbor je ipak (zbog finansijskih razloga) pao na 42" samung plazmu.
http://img217.imageshack.us/img217/9420/outsideie1.th.jpg (http://img217.imageshack.us/my.php?image=outsideie1.jpg)
nakon detaljnijeg tesiranja, moji dojmovi su sljedeci: da bi povezali tv sa kompjuterom, imate dva izbora: vga kabl ili hdmi kabl (doduse, postoje jos neke opcije, ali nisu vrijedne spomena). oba nacina imaju odredjene prednosti i nedostatke.
VGA
ukoliko nemate zvucnike, da bi uz vga kabl prenjeli i zvuk, bice vam potreban dodatni kabl da spojite izlaz na zvucoj sa tv-om. maksimalna rezolucija u ovom modu je tacno 1360x768 piksela. u zavisnosti od rezolucije, tv podrzava refresh od 60-75HZ i ukoliko vam je poznato treperenje crt monitora, primjeticete ga i ovdje. native rezolucija sa vga kablom je savrseno ostra (svaki piksel je jasno vidljiv i prepoznatljiv, kao kod tft-a), medjutim, bilo koja druga rezolucija izgleda jako lose, zbog koristenja nearest neighbor resize algoritma, a posto je vga kabl analogni, drajveri za graficku ne mogu popraviti stvar. sto se tice igara, ukoliko sjednete na udaljenost od oko 2m, sasvim fino cete se igrati, ali jedino ukoliko igra podrzava tu rezoluciju.
HDMI
hdmi pored slike prenosi i zvuk, tako da nema petljanja sa dodatnim kablovima. maksimalna rezolucija u ovom modu je tacno 1920x1080 piksela. podrzano je 50, 59 i 60HZ, s tim sto bih ja preporucio 50HZ jer se tv tada prebacuje u 100HZ i nemoguce je primjetiti treperenje slike. pri koristenju hdmi kabla, svaka rezolucija (pa i native) izgleda blago zamuceno, te blago zaostreno (ko je koristio kakav program za obradu slika, efekat ce mu biti vrlo poznat) i tek u nizim rezolucijama (npr 960x600) cete jasnije poceti da raspoznajete piksele. resize algoritam je jako dobro uradjen, pogotovo kada radite downsize sa navedene maksimalne rezolucije - tako da ako komp moze da pogura neku igru u 1920x1080, slika ce izgledati odlicno - mada u bilo kojoj rezoluciji je hdmi bolji izbor od vga kabla, za igranje igara.
--
sto se tice mene, vga mod koristim za gledanje filmova, a posto se na kompu trenutno bavim surfom, programiranjem i igranjem igara, hdmi koristim za sve ostalo. generalno, u poredjenju sa lcd-ovima, plazma ekran ima odlican kontrast (15000:1), ghosting je misaona imenica, a i cijena je uglavnom povoljnija od lcd-a iste dijagonale. losa osobina je primjetan input lag ukoliko koristite vertical sync, a igra ne podrzava hardverski/smooth mouse. u tom slucaju cete se morati zadovoljiti sa igranjem bez vsync-a da bi izbjegli nezeljeni lag. takodje preporucujem da broj prerenered frejmova stavite na 0.
oko cega treba biti oprezan: plazma ekrani (pogotovo u pocetku) mogu da "izgore" ukoliko se jedna te ista (citaj: staticna) slika drzi na ekranu duzi vremenski period i posljedica je sto odredjeni dijelovi ekrana mogu postati poremeceni (po svjetlini, kontrastu...) ono cega se treba drzati je da ako, npr surfate 3-4 sata jeste da na minut-dva pokrenete nekakav screensaver koji ce vam pokrenuti sve piksele na ekranu. na ovom mom modelu je ugradjen takav screen burn protection, koji se moze pokrenuti i kada je komp iskljucen i koji ja redovno konzumiram.
Dao si fin info o koriscenju plazma TV-a kao kompjuterskog monitora. Jedini deo koji mi nije bas najjasniji je ovaj:
...podrzano je 50, 59 i 60HZ, s tim sto bih ja preporucio 50HZ jer se tv tada prebacuje u 100HZ i nemoguce je primjetiti treperenje slike....
Na koju foru ovo radi, odnosno, zbog cega TV sam prebacuje na 100Hz? :confused:
I zasto bi iko normalan drzao na 59 ili 60, ako je 50 u stvari 100Hz? :icon_scra
sasha vukelic
8.4.2008, 8:25
fora je u tome sto su 59 i 60HZ vece frekvencije, tj. ako ti je npr. vsync ukljucen, moces igrati sa vise FPS (ukoliko grafika moze da izvuce), dok je pri 50HZ maksimalno 50FPS, samo sto ce tv za jedan frame da refreshuje svaki piksel dva puta da bi postigao 100HZ.
Freeloader
8.4.2008, 19:37
Ja imam prikopcan pc na 32'' Samsung LCD,mogu vam reci da je to uzivanje za oci :D
Ja imam prikopcan pc na 32'' Samsung LCD,mogu vam reci da je to uzivanje za oci :D
PC na LCD-u izgleda sjajno, opste poznato, jos ako LCD podrzava pixel na pixel...
Plasma je komplikovanija, malo, ali... ;)
Dr Zoidberg
9.4.2008, 0:48
Gz na "monitoru" :D samo mogu da zamislim kako je igrati se sa tim malisom ;) Nego sto si pricao da se televizor refreshuje na 50hz, sta ako ti fps padne ispod 50 ? jel ce onda da trepce ili sta :P
sasha vukelic
9.4.2008, 8:17
isto ti je kao na, recimo tft-u. graficka redovno salje informacije u toj hercazi (dakle 50hz), a ako ti igra radi ispod 50fps, pa znas valjda sta se desava: sjecka :D mada jos nisam probao crysis pa da to iskusim ;)
veci problem je sto me je razmazio vsync, pa u onim igrama koji nemaju hardverski/smooth mouse (npr. world of warcraft ima, ali gears of war nema) pa kod njih imam tearing, jer trenutno sve radi iznad 50fps :)
Dr Zoidberg
9.4.2008, 11:48
A u kojoj rezoluciji teras ?
@sasha vukelic
Extra si ovo odradio, svaka cast! :tapsh:
Samo jedna mala primedba, mogao si da stavis bezicni mis i tastaturu, a ne da razvlacis kablove 6 metra :to_care:
sasha vukelic
9.4.2008, 13:12
A u kojoj rezoluciji teras ?za surf drzim 960x600 jer se zavalim na kauc i polako ;) za igre je puno bolji izbor 1920x1080 jer sa downsize-om prakticno dobijam josh jaci AA i renderovanje tekstura u vecim rezolucijama je ostrije. tako da se dobija dosta kvalitetnija slika nego na native rezoluciji. tesko je to opisati, treba se dozivjeti :D
Samo jedna mala primedba, mogao si da stavis bezicni mis i tastaturu, a ne da razvlacis kablove 6 metra :to_care:jedna rijec... tacnije dvije: input lag :mad: jeste da ovi logitech-ovi imaju puno povoljniji lag od bluetooth miseva, ali ipak postoji. inace, za surf imam bezicni mish i kupicu bezicnu tastaturu, ali za igre je za sada zica neprevazidjena... i 2000dpi laser!
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.