PDA

Prikaži potpunu verziju : Smf+php

Johnny
17.2.2008, 15:30
Skoro sam od provajdera dobio obavestenje da se prelazi sa php 4 na suPHP 5. S' obzirom da uopste ne poznajem php, ne znam da li ce to uticati na forum? Jel' mogu da ga ostavim ovako ako bude radio ili je bolje da ga reinstaliram posle prelaska?

holodoc
17.2.2008, 15:57
Skoro sam od provajdera dobio obavestenje da se prelazi sa php 4 na suPHP 5. S' obzirom da uopste ne poznajem php, ne znam da li ce to uticati na forum? Jel' mogu da ga ostavim ovako ako bude radio ili je bolje da ga reinstaliram posle prelaska?
Uživaj...Radiće bez problema ;) To ne znači da ne treba na vreme da uradiš backup podataka.

Johnny
17.2.2008, 17:16
Dobro je... :) Hvala! A ja vec okacio fajlove za instalaciju na server. :D

Johnny
1.3.2008, 12:00
Samo jos nesto da proverim. :) Jel' isto vazi i za e107 cms? Promenjena je verzija i cini mi se da radi normalno, ali ipak da pitam. :)

holodoc
1.3.2008, 12:34
Samo jos nesto da proverim. :) Jel' isto vazi i za e107 cms? Promenjena je verzija i cini mi se da radi normalno, ali ipak da pitam. :)
Prelazak sa PHP-a 4 na PHP 5 ne podrazumeva ukidanje postojećih opcija i mogućnosti već samo dodavanje novih. Primera radi sada softver umesto klasičnih konstrukcija SQL upita za slanje bazi tzv. mysql može da koristi mysqli koji omogućava veoma značajne mogućnosti kao što su opcija skladištenih procedura (stored procedures) itd.

Mnogo drastičniji prelaz će postojati u verziji 6 PHP-a koji skoro potpuno eliminiše proceduralni način programiranja i posvećuje se kompletno OOP-u.
Bez obzira na sve rečeno svaki ozbiljan softver nudi veliki stepen apstrakcije (odvojenosti) podataka od konkretnog mehanizma funkcionisanja tako da neće biti problema prilikom upgrade-a na nove verzije.

Što se tiče e107 cms-a nisam imao dodira sa njim nešto preterano ali mogu sa porpilično velikom verovatnoćom da tvrdim da problema neće biti ;)

Johnny
1.3.2008, 13:08
Odlicno. :) Citao sam da se razlikuje nesto za .htaccess file, pa rekoh mozda bude problema sa nekim dozvolama, nemam pojma... Thx again!

holodoc
1.3.2008, 13:18
Odlicno. :) Citao sam da se razlikuje nesto za .htaccess file, pa rekoh mozda bude problema sa nekim dozvolama, nemam pojma... Thx again!
.htaccess fajl nije sastavni deo PHP-a već Apache servera i služi za postavljanje specijalnih podešavanja vezanih za folder u kome se dati fajl nalazi. Apache odmah na početku zahteva korisnika koji zahteva određenu stranicu prvo čita sadržaj .htaccess fajla da proveri da li ne postoje neke specijalne direktive koje treba primeniti na folder u kome se stranica nalazi pa tek onda prelazi na ostatak posla.

Dakle, u pitanju su dva potpuno odvojena sistema ;)

Johnny
1.3.2008, 13:38
ok, mislio sam na ovo: http://www.dreamwebhosting.net/support/desk/srpski/index.php?action=kb&article=20 :)