PDA

Prikaži potpunu verziju : DVD ROM i CD-RW problem


hacker_aca
4.2.2006, 22:27
Pre nego što napišem problem, evo konfiguracije (ono glavno):

ASUS A7V333X
AMD Athlon 2000+ @1.66Gz
256 RAM (neznam proizvodjača)
HDD 40 GB Maxtor
DVD čitač LG
CD rezač LG
Windows XP Professional SP1

E, sad. Prije nekoliko nedelja, otvorio sam kućište i "otkopčao" drajvove, oba, da bih igrao PoP T2T (ah, ta piraterija :) ). Kad sam prešao igru i izbrisao je, povezao sam DVD čitač, ali nisam rezač, jer me društvo stalno smara da im narezujem muziku (kao ono, tobož, pokvaren). I sad kad hoću da uključim rezač, makne se u My Computer ikonica DVD čitača, a pojavi za rezač. :confused: A kad sklonim rezač, vrati se čitač. :confused: Uglavnom, ne mogu da imam obadvije ikonice u My Computer. Probao sam nešto čačkanje po BIOS-u, ali nisam nešto previše da nebih zeznuo nešto. Svašta sam pokušavao, ali ništa. A sada, od prije neki dan, izgube se obadvije ikonice! :eek: Moram da izvadim ovaj jedan, da bi drugi radio, ne može zajedno. Samo da kažem ako ima kakve veze, magistralom ide prvo dvd čitač, pa cd rezač i onda ide u matičnu ploču. I ovaj DVD čitač je povezan IDE kablom, rezač nije.

Virus nije u pitanju, sad sam ga prije 1 sat pregledao sa sveže update-ovanim Kaspersky-em. Jel se vama nešto ovako dešavalo?

VojaM
4.2.2006, 23:00
A da nisi petljao ono sa džamperima (kratkospojnicima) master/slave, primary/secondary? Ili ti je možda trakasti kabl neispravan?

hacker_aca
4.2.2006, 23:09
Ma i to sam pokušavao sa master/slave, samo što nisam dirao primary master, on je HDD, ovo ostalo sam čačkao i trista puta restartovao kompu, ali nisam uspio.

Možda malo glupo pitanje: šta je to trakasti kabl? Misliš magistrala ili..... :confused:

bojongo
4.2.2006, 23:33
To ti je ovaj kabl. Cena je par evra.

hacker_aca
5.2.2006, 0:45
To ti je ovaj kabl. Cena je par evra.

Pa zar to nije magistrala? Neznam, uglavnom sve je spojeno, i prije je bez problema radilo. A takvim kablom je povezan i floppy, samo što je on razrezan na pola, a radi bez problema. :eek: Imam još jedan takav kabal koji ne koristim, probaću njega da povežem pa ću javiti.

phoenix[illusion]
5.2.2006, 0:46
Jesi li prebacio u biosu da ti je to prim./sec. master (taj rezac)
Jer mozda ti jos uvek stoji u biosu kao da je prikacen dvd-citac!

Simke
5.2.2006, 10:03
Imam još jedan takav kabal koji ne koristim, probaću njega da povežem pa ću javiti.

Kako misliš ovo: ne koristim. Kabel je van računara ili u njemu???:)

Vidi:
Prvi kabel trakasti ( kako reče VojaM ) prikači na IDE1 granu na ploči, na drugom kraju ti je HDD master.
Drugi kabel prikači na IDE2 na ploči a druge krajeve, konektore na optičke uređaje, jedan mora da je master a drugi slave (pogledaj i iskusniji korisnici se nekad zeznu u podešavanju džampera)
ako su oba master tj slave ili neće raditi ni jedan ili će češće samo jedan raditi.

Ako si ovako podesio, treba da radi a u slučaju da ne radi promeni trakasti kabel...
pa ako ni tako neće da radi ...:paranoia:

ps
dešavalo mi se, u radu kad žurim, da previdim i da ne uključim napajanje na neki optički uređaj ili drugi HDD... pa da ga računar ne vidi...

hacker_aca
5.2.2006, 15:36
Ja se izvinjavam u maloj (valjda maloj) grešci. Ja sam mislio da je IDE kabal onaj koji ide iz čitača (rezača svejedno) da se poveže sa zvukom.

@Simke Ne, imao sam ja još jedan IDE kabal viška koji nisam koristio.

Zamenio sam ovaj IDE ali ništa. Sve isto. Išao sam ponovo u BIOS, i obadva medija hoće da budu secondary slave. Neznam kako da ih stavim da ovaj jedan bude master a drugi slave. Odvojim dvd čitač, ostavim rezač, uđem u BIOS i rezač je na sec. master. Uđem u sec. master i tamo stavljeno Automatic i onda ime rezača. Uđem u Automatic, da vidim da promijenim, i ispiše se:

None
Automatic
CD-ROM
Other ATAPI Device
i još tamo neki

Tako je i kada ostavim dvd čitač, a izdvojim rezač.

I Simke, nisam te baš najbolje razumio. Imam samo po jedan IDE konektor, kako se to već zove, što se povezuje sa matičnom. Jedan za medije, jedan za HDD i jedan za Floppy.

Jel može da se ovaj problem pojavio zbog prašine? Bio mi je kompa otvoren, ali ipak stoji u zavučenom mjestu gde je malo teže prašini da dođe.

phoenix[illusion]
5.2.2006, 20:02
Mozda su u pitanju driveri!
Downloaduj nove i instalirj ih!
Ili ih roll back-uj!(Da bi ti se driveri vratili na staro!)

[Imzadi]
5.2.2006, 20:16
Aco, HDD mora obavezno da ti bude primarni master, a rezač sekundarni master. U biosu za sekundarni master i treba da stoji opcija automatic, nemoj to da diraš!

hacker_aca
5.2.2006, 22:41
Fenikse, neznam ni kako drajvere za ove medije da nadjem (možda microsoft.com :confused: ) Videću da ih rollbackujem pa ću javiti.

Imzadi, znam da treba HDD da je primary master i njega ne diram! Ali obadva medija hoće da budu secondary slave. Stavim im ja Automatic, ali ništa. Kad je jedan sam, onda fino radi. A kad su obadvojica, onda nema nijednog. :confused:

phoenix[illusion]
5.2.2006, 23:04
Fenikse, neznam ni kako drajvere za ove medije da nadjem (možda microsoft.com :confused: ):

Mozes ih naci na LG-evom sajtu!
Samo moras znati koji je broj rezaca/citaca
Evo ga sajt:
http://www.lge.com/products/mobile/mobil/cdma_swlist_gcsc.jsp

By Bojan
5.2.2006, 23:32
HDD Master IDE1
CD-RW Master IDE2
DVD-ROM Slave IDE2

Prvi na kablu bi trebao biti Master a zadji Slave uredjaj, Pokusaj i okrenut kabal, kontra, tj. Da umjesto sto stavis zadnji uredja, taj konektor ubodes u plocu, a ovaj iz ploce u zadnji.. odnosno da okrenes kabal...

Zna se nekad desit da prvi na kablu ide Slave a zadnji Master, pa ako ovo gore ne upali, probaj i ovu opciju..
Ako nista od ovog ne radi, probaj obrisat kontroler u Sytem Manager, pa sve ovo ponovo, a ako ni to ne upali onda zamjeni kabal...

[Imzadi]
7.2.2006, 18:51
Znaš kako.

Tebi su sigurno zeznuti džamperi. Pokušaj da ih lepo namestiš. Ako si do sada sve uradio po preporukama, 100 % nema šta drugo da bude...
I još jedna topla preporuka: reinstalacija windows-a.;)

PhAnToM_LoRd
7.2.2006, 20:28
Aco, proveri sledecim redom:
1. Da li oba uredjaja imaju napajanje?
2. Na zadnjem delu svakog HDD, CD ili DVD uredjaja imas male dzampere (kratkospojnike) koji prave kratke spojeve na nekim pinovima. Na jednom od uredjaja dzamper treba da bude na MATER, a na drugom SLAVE.
3. U BIOS-u za SECONDARY MASTER i SECONDARY SLAVE sistem identifikacije postavi na AUTOMATIC, ako to vec nije slucaj.

To su tri moguce greske koje bi bile podvedene pod LJUDSKI FAKTOR.

Ako to ne pomogne, probaj da iz DEVICE MANAGER-a (My Computer/Properties/Hardware/Device Manager) pod sekcijom IDE ATA/ATAPI Controlers izaberes SECONDARY IDE CHANNEL i deinstaliras ga. Zatim pokreni SCAN FOR HARDWARE CHANGES iz menija ACTION, sto bi trebalo da pokrene instalaciju WINDOWS-ovih generickih drajvera za sekundarni IDE kanal.

Nadam se da ce da pomogne... :)

Simke
8.2.2006, 7:53
Sve je prilično jednostavno,
tvoja ploča je Asus A7V333...
i imaš dva ulaza za ide uređaje na ploči,
jedan je plavi pretpostavljam prvi: IDE1 - crvena tačka
drugi je crne boje: IDE2 - crvena tačka
a treči je za flopy - žuta tačka

Simke
8.2.2006, 8:07
kao što si možda već shvatio, ali da ponovim...

kombinacija A
u prvi ide jedan kabel na kojem je
HDD - Master
Optički uređaj I - Slave

u drugi ide drugi kabel na kojem je
Optički uređaj II - džamperisan kao Master

kombinacija B
u prvi ide jedan kabel na kojem je
HDD - Master

u drugi ide drugi kabel na kojem je
Optički uređaj I - Master
Optički uređaj II - Slave

e došli smo do džampera...
na svakom tom uređaju nezavisno imaš obeleženo kako se oni postavljaju za koji režim rada, na HDD se to mnogo bolje vidi a na optikama je utisnuto i slabije se vidi, gledaj pažljivo...
na osnovu toga postavljaš džampere i sve će raditi kako bog zapoveda...
mogao bih da ti napišem i kako koji da postaviš, pošto su u pitanju LG uređaji ali pogledaj sam...

moja preporuka ti je da HDD ostaviš na prvoj IDE grani
a da optike idu na drugu IDE granu... kombinacija B

mislim da će ti raditi sve uredno i da ti je sve ispravno...

hacker_aca
9.2.2006, 0:05
Ajde probaću sve ovo kada budem imao vremena, nego, jel bi rešilo problem reinstalacija sistema? Brat mi je nakupio virusa, pa sam sa kasperskyiem brisao, a bilo je i po windowsu folderu. Jeli važno kolko fajl, ne sećam se baš tačno imena, u system folder, ime mu nešto icx ili ix, nešto u tom fazonu.

[Imzadi]
9.2.2006, 0:10
I još jedna topla preporuka: reinstalacija windows-a.;)

Već sam ti rekla;)

hacker_aca
9.2.2006, 21:07
Već sam ti rekla;)

Dobro to, nego mislim da li će to rešiti problem, pošto je ovo valjda do BIOS-a problem...... Ma neznam nisam pametan! :)

hacker_aca
11.2.2006, 20:13
Jao, ljudi, kakav sam ja lik..... Voja je bio u pravu sa dzamperima. Nego, ja, slabo iskusan oko hardvera, kad sam pročitao:

A da nisi petljao ono sa džamperima (kratkospojnicima) master/slave, primary/secondary? Ili ti je možda trakasti kabl neispravan?

Čim sam video ovo master/slave, prim./sec. ja mislio ono u BIOS-u kad se namešta to. Kad sam vadio i spajao ove medije sa kompom, vidim ja dzampere, nego neznam ni što je to. Ja izvadim onaj jedan, gledam ga, pomisli: "Jao, da se nije nešto slomilo?" Gledam ja čitavo kućište, ali nikako da nađem odakle je to. I sad ja uzeo da googlam, tražim sliku dzampera, i on mi prikaže. Ja se setim da sam to nešto čačkao, i nailazim na sledeću sliku:

http://i25.photobucket.com/albums/c58/hacker_aca/Forum%20SK/cdr_jumper.jpg

Ja pogledam ove moje dzampere, a ono obadvoje stavljeno na slave! Ja samo ovaj rezač stavim na master, upalim kompu, i sređen posao! Sada sve fino radi.

Hvala svima koji su pokušali da mi pomognu! :alealeee:

piskoonline
12.2.2006, 0:50
Mnogo mudrovanja oko osnovne stvari. Definitivno je u pitanju konflikt zbog džampera-kratkospojnika koji su oba drajva postavili forsirano u slave mod. Da ne bi smišljao kako koji da staviš, pošto za prvi put sve izgleda kriptično (ne sećam se da li je ili ne na LG-u to jasno napisano-nacrtano), najbolje rešenje je da oba džampera potpuno skineš (izvuci ih jednostavno sa pinova) tako će slave - master uređaji biti određeni svojim položajem na kablu - automatski. Naime, onaj na kraju biće master a onaj na sredini, slave, i to će ploča automatski da odredi. Ako te buni šta su džamperi, to su mali plastični "čepići" koji su nataknuti na pinove koji se nalaze na stražnjoj strani ide-drajva odmah pored ide-kabla (onog najšireg). :aplauz:
Neko ti je pre izneo moguće načine povezivanja, ali, samo je jedan ispravan i daje najbolje performanse: na IDE1 ide hard disk, u master modu, na IDE2 idu optički uređaji, i to, rezač kao master a čitač kao slave. Ipak, pošto je sada SATA raširen, najbolja je varijanta da svaki drajv ima svoju sopstvenu granu (hdd na sata kontroler, rezač na ide1, ostalo na ide2 granu).