Prikaži potpunu verziju : Dual 400 W :)
poz ljudi nesto mi pare napamet pa reko da pitam sta vi mislite o tome dali je to moguce
pazi ja kad bi sad kupio neku graficu kojoa trosi naprimer ko 2900 XT i sad nemam napajanje koji to moze da isfura. sta mislite kad bi ja uhvatio jos jedno napajanje neko najeftinije i jednostavno njega prikacio da radi za graficku samo :) znaci jedno napajanje van kucista naponski kablovi posebno u drugi steker . a 12 v na karticu sa tog napajanja :)
dali je to bezbedno uraditi ?? mislim jbg neznam kako radi to ali ima neke veze
Ja mislim da to nece ici. Jer bi morao da spojis neka dva kabla da bi ti se oba napajanja gasila u isto vreme. Toliko znam jer je isto neko vec to pitao.
Ja mislim da to nece ici. Jer bi morao da spojis neka dva kabla da bi ti se oba napajanja gasila u isto vreme. Toliko znam jer je isto neko vec to pitao.
pazi to je teoretski moguce rel je napajanje napajanje samo bi mi trebala neka sema da vidim na koju to foru radi jbg pa onda bi i moga da prespojim nesto :) fora je u kablu koji ide u u plocu. a i pazi kad bi to izvalio bila bi dobra fora jer jbg nema svako da da 150 eura za napajanje ovako za 2000 din imas 800 w :)
Što bi valjda trebalo da znači da imaš da kupiš napajanje od punih 400W za 1000din?! To što na napajanjima od 12-20e piše da imaju recimo 400W je najobičnija dezinformacija. Zaista kvalitetno napajanje slične snage ne možeš naći bez bar 3000-3500din.
Tačno je da 2900XT troši strahovito mnogo (i po 240W pod opterećenjem) ali karte koja je slično gladna struje ne postoji i izgleda da je skoro neće biti. Ove druge aktulne jake karte (8800GT i GTS, HD3870 i HD3850) troše dosta manje. Kupiš kvalitetno napajanje od 500W za nekih 50e i miran si duže vreme za svaku normalnu upotrebu.
Što bi valjda trebalo da znači da imaš da kupiš napajanje od punih 400W za 1000din?! To što na napajanjima od 12-20e piše da imaju recimo 400W je najobičnija dezinformacija. Zaista kvalitetno napajanje slične snage ne možeš naći bez bar 3000-3500din.
Tačno je da 2900XT troši strahovito mnogo (i po 240W pod opterećenjem) ali karte koja je slično gladna struje ne postoji i izgleda da je skoro neće biti. Ove druge aktulne jake karte (8800GT i GTS, HD3870 i HD3850) troše dosta manje. Kupiš kvalitetno napajanje od 500W za nekih 50e i miran si duže vreme za svaku normalnu upotrebu.
pa nek od tih nazovi 400 bude barem 200 W i eto radi graficka kartica :)
pa nek od tih nazovi 400 bude barem 200 W i eto radi graficka kartica :)
A gde su ostali uredjaji?
Teoretski je moguće spojiti dva napajanje ali to iziskuje malo više od pukog povezivanja kablova. Kod starih AT napajanja to je bilo moguće, bez većih problema. Naravno najbolje je ako su oba napajanja identična. Kod ATX napajanja neće ići tako lako iz prostog razloga što oni imaju određen nivo komunikacije sa pločom. ATX napajanja drže ploču pod naponom i kada su ugašena, a pre paljenja mašine ploči signaliziraju kada su potrebni naponi stabilizovani i kada ploča sme da aktivira ostale uređaje na njoj (CPU, memorija, čipset, grafička ako se napaja samo preko slota itd.). Znači problem je da se dva ATX napajanja sinhronizuju. To bi zahtevalo da ploča može da komunicira sa oba napajanja ili da napajanja međusobno mogu da komuniciraju. Potrebno je poznavati kako su napajanja konstruisana, znanje iz elektronike je neophodno kao i posedovanje neophodnog alata i el. elemenata. Za dobrog elektroničara verovatno ne bi predstavljao problem a laik bolje da se ne upušta u tako nešto.
Cela operacija je veoma laka.
http://www.bench-market.com/forum/showthread.php?t=152605&highlight=spajanje+napajanja
http://www.bench-market.com/forum/showthread.php?t=108019&highlight=spajanje+napajanja
http://www.bench-market.com/forum/showthread.php?t=81688&highlight=spajanje+napajanja
http://www.bench-market.com/forum/showthread.php?t=51828&highlight=spajanje+napajanja
^ Obrati pažnju da je ovde preporuka da se ploča veže na jedno napajanje a periferije (HDD, DVD, floppy, ventilatori itd.) na drugo, mada je i to rizično. To je dosta različito od vezivanja svega na jedno napajanje a samo grafičke na drugo. Ne sme se dogoditi da ploča i grafička dobiju napon u različito vreme ili da naponi fluktuiraju različito. Periferije smeju da se upale odvojeno od ploče, doduše ne mnogo kasnije ali sa grafičkom bi već mogao da bude problem.
Evo važnog isečka:
This is generally pointless and dangerous.
Connecting two PSU in paralell even if they are the same model will create a more unstable voltage in most cases.
This is because as the load fluctuates the PSU's will try and compensate to keep the voltage stable.. but they will do this differently and if there is any PD between the PSU then you might get them "shorting" against each other a bit, especially if they cannot equalise the lines (if 12v and 5v are combined on bother PSU this is likely)
This might just mean a less clean voltage, but it might blow up one of the PSU.
If your PSU blows up you might kill other components.
The same is true for using a second PSU to power hard disks or graphics cards, except in this case you may get current flowing through IDE cables or the motherboard between the PSU where only small amperage is permitted... this might kill the HDD, graphics card or motherboard.
The only safe way to run two PSU is to use one for all components that connect to the motherboard and just use the second PSU for fans and watercooling... generally thats not worth the bother.
Or if your powering peltiers, but even then I recomend a dedicated unit.
If your PSU is not doing the job just buy a newer better one.
Messing about with dual PSU probably wont help you... and might kill your stuff so dont bother.
^Slažem se! Iako je operacija povezivanja više nego jednostavna, propratni efekti (tj. posledice) mogu da budu katastrofalni! Kada se u jednačinu ubace dva (ili makar jedno) najgori-kineski-krš od napajanja koji nema nikakvih ili minimalne mere zaštite od kratkog spoja/preopterećenja i sl., dobija se pravi recipe for disaster! :kreza:
^Slažem se! Iako je operacija povezivanja više nego jednostavna, propratni efekti (tj. posledice) mogu da budu katastrofalni! Kada se u jednačinu ubace dva (ili makar jedno) najgori-kineski-krš od napajanja koji nema nikakvih ili minimalne mere zaštite od kratkog spoja/preopterećenja i sl., dobija se pravi recipe for disaster! :kreza:
razumem ja to jeste rizicno tek tako spojiti ali sve to moze bolje malo da se proispita i mislim da je opusteno moguce tako nesto. aj da se potrudimo da nadjemo resenje ili konacan odgovor dali je to moguce ili ne!
Može i objasnićemo ti za 5 minuta kako, ali ja ti to NIKAKO ne bih savetovao, tako da neću ni da ti objašnjavam, da eventualno nešto ne spališ. Da su optike, hardovi, ventovi u pitanju, onda OK, nije toliko strašno, ali grafička i to na "kinezu"...A-A! :paranoia:
Prosudi sam covece, da li je bolje da sad das malo vise para za neko bolje napajanje (jedno)
ili posle kad ta dva losa naprave havariju pa da krpis mnogo vise para za resto kompa... (ma i da hard crkne i to je mnogo)...
Ma enki ljudi su upravu jer i ja sam to razmisljao ali na kraiju sam odovojio 4k dinara i lepo kupio Lc Power od 420w i sve radi kao podmazano. Znaci kupi neko bolje napajanje, stekaj pare i bice dobro, veruj mi:ciao:
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.